Ministerraad erkent hevige sneeuwval december 2010 als algemene ramp
De ministerraad heeft de hevige sneeuwval van december vorig jaar in alle provincies behalve West-Vlaanderen erkend als algemene ramp. Hij keurde daarvoor een ontwerp-kb van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom goed.
Het gaat om de hevige sneeuwbuien die in december de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Luik, Limburg, Luxemburg en Namen teisterden.
Sinds maart 2007 dekt elke brandverzekeringspolis natuurrampen. Het rampenfonds van de federale overheid komt slechts tussen in een beperkt aantal omstandigheden: wanneer de betrokkene omwille van zijn financiële toestand niet verzekerd is, wanneer de goederen niet gedekt zijn door de verzekering, wanneer de goederen geen eenvoudig risico vormen en wanneer het gaat om schade aan openbare domeingoederen. (belga/kve)
Global warming maakt van Nederland nu al 12de onveiligste land ter wereld
De VN heeft z'n World Risk Report voorgesteld, waarin berekend wordt welke landen het sterkst bedreigd worden door een natuurramp. Verrassing daarin is Nederland, dat 12de staat. Het land scoort erg hoog in drie van de vijf soorten dreigingen: stormen, overstromingen en stijging van de zeespiegel.
België doet het behoorlijk goed. op het WorldRiskReport, dat is opgesteld door het United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS) en Alliance Development Works.
We staan bij de veiligste landen wereldwijd en 12de in Europa. Maar daar moet wel een kanttekening bij worden gemaakt, want het hoger gelegen en geen kust hebbende Wallonië trekt ons risico naar omlaag. We scoren ook beter dan onze noorderburen omdat we een relatief kleine kustlijn hebben in proportie met de rest van het land.
Aardbevingen en droogte zijn de twee andere natuurrampen. De eilandstaatjes Vanuatu en Tonga zijn respectievelijk de gevaarlijkste plaatsen ter wereld, tenminste wat natuurgeweld betreft. De Filipijnen staan derde, Costa Rica vierde en Japan vijfde.
Opvallend is dat de Afrikaanse landen zich ergens in het midden bevinden van de lijst. Wat er jammer genoeg op duidt dat mens en maatschappij bottom line de grootste veroorzakers van miserie zijn aldaar.
Nederland scoort erg slecht en dat heeft met één ding te maken: (te veel) water. Onze noorderburen zijn gedoemd tegen 2100 als de huidige opwarming van het klimaat zich doorzet. Maar, dat geldt ook voor een groot stuk van Vlaanderen.
De cijfers weerspiegelen enkel het risico dat landen hebben om getroffenen te worden. Ze zeggen niks over de mate waarin een land zich daartegen wapent, of hoe goed het kan reageren wanneer getroffen door een natuurramp. (mvl) hln
De Efteling heeft de afgelopen maanden een recordaantal Vlaamse bezoekers ontvangen. Als de trend zich doorzet, zal het Nederlandse pretpark dit jaar 400.000 Vlaamse bezoekers hebben gehad, of een derde meer dan in 2010. Dat deelt De Efteling vandaag mee.
De Efteling zegt dat het succes te danken is aan het mooie voorjaar en de opening van Efteling Raveleijn, een nieuwe parkshow met paarden. "Wellicht liggen eveneens de dagelijkse opening het hele jaar door en het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk mee aan de basis van dit succes", zegt Bart de Boer, voorzitter van de raad van bestuur. (belga/adv)
De Chinezen houden van records en weten ons steeds weer te verrassen. Vandaag hebben ze een reuzenrad bovenop een televisietoren in Guangzhou geopend. Het rad bevindt zich op 450 meter hoogte en is daarmee meteen het hoogste ter wereld.
Als je naar de top van de Canton Tower gaat, kan je meteen een ritje maken op de gloednieuwe attractie. Zestien transparante cabines draaien rond op het dak en bieden plaats aan 96 personen.
Zoals je uit de foto's kan afleiden, is het geen rad in de strikte zin van het woord. De gondels zweven immers niet in de lucht maar draaien rondjes en overbruggen daarbij een miniem hoogteverschil. Toch is de attractie daarom niet minder spectaculair. Het blijft de 'hoogste' in zijn soort ter wereld en het uitzicht vanuit de cabines op de miljoenenstad Guangzhou is adembenemend.
Een rit duurt zo'n 40 minuten en een ticket kost 14 euro. (kve) hln
Het Nieuwsblad - zondag 04 september 2011 Auteur: Raymond Billen
TIENEN - In de Mulkstraat is de St.-Theobalduskapel, met Europese steun, bijna omgevormd tot depot van Portiva. Dat is de archeologische dienst.
De Theobalduskapel in de Mulkstraat krijgt een nieuwe functie. De idee is eerder toegelicht maar blijkt opvallende belangstelling te genieten in Nederlandse kerkelijke middens. Het plan is de jongste maanden vaak aangehaald op die websites.
Schepen Wim Bergé (CD&V) verklaarde eerder: ' 'In Tienen werd beslist om een depot van het museum onder te brengen in de Mulkkapel. Het is alleszins een geslaagde herbestemming van een kerkgebouw. Hierop voortbouwend is het niet verwonderlijk dat het debat over de sluiting en of herbestemming van de kerkgebouwen in de toekomst verder zal gevoerd worden. Ik hoop alleszins dat dit debat, wanneer de tijd rijp wordt geacht, in een serene en constructieve sfeer plaatsvindt. '
Tienen maakte reeds een inventaris van het archief van de Sint-Germanuskerk. Er bestaat een museumdepot van de Erfgoedsite Tienen. De Erfgoedsite Tienen heeft een regionale depotwerking. De archeologische dient Portiva is actief in heel de regio.
Museum 't Toreke in Tienen heeft zich ontfermd over het gerestaureerde schilderij 'Aanbidding van herders' . Dat is afkomstig van het hoofdaltaar in de Sint-Theobalduskapel maar wordt voortaan in het museum bewaard.
Griekse politie vindt gestolen schilderij uit Rubens-school
Twee Grieken die een uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten gestolen schilderij uit de Rubens-school voor één miljoen euro wilden verkopen, zijn opgepakt door de Griekse politie. De kunsthelers liepen tegen de lamp door twee undercoveragenten, zo melden verschillende internationale persbureau's en het Griekse ministerie van Cultuur en Toerisme.
Pieter Paul Rubens.
De krant De Gentenaar meldt dat het schilderij recent opdook op een kunstverkoop in Rhodos. Het kunstwerk werd op 13 juni 2001 bij een gewapende overval buitgemaakt uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Tijdens hun vlucht moesten de dieven een origineel werk van de meester, "De geseling van Christus", achterlaten. Meer dan waarschijnlijk ging het om een diefstal op bestelling, want het schilderij is onverkoopbaar in het officiële circuit. De daders werden evenwel opgepakt en in 2002 veroordeeld, maar het schilderij en de opdrachtgevers bleven spoorloos.
Het jachttafereel zou in 1618 gemaakt zijn door een leerling van Pieter Paul Rubens, naar een orgineel werk dat deel uitmaakt van de Sir Francis Cook collectie in Jersey. De waarde werd tien jaar geleden geschat op ruim 200.000 euro. "Ik weet nog van niets, maar wat u vertelt is goed nieuws", reageert museumdirecteur Robert Hoozee (MSK). "Ik kan alleen hopen dat het schilderij terugkeert." (belga/tma)hln
De Beringstraat is de zeestraat die Alaska van Rusland scheidt.
Rusland gaat een treintunnel naar Alaska bouwen. Die plannen bestonden al langer, maar de Russische regering heeft nu haar fiat gegeven. De tunnel komt onder de Beringstraat en zou met een lengte van ongeveer 104 kilometer de grootste onderzeese tunnel ter wereld worden. Om u een idee te geven: de Kanaaltunnel is 50,5 kilometer lang. Kostprijs: ongeveer 45 miljard euro.
Waar dat geld vandaan moet komen is nog niet duidelijk. Maar de tunnel zou jaarlijks ongeveer 7,5 miljard euro kunnen opbrengen, menen experts. Dat geld wordt gegenereerd dankzij vrachtvervoer, want passagierstreinen zijn voorlopig niet aan de orde. Jaarlijks zou er zo'n honderd miljoen ton goederen vervoerd kunnen worden.
Rusland hoopt dat het project zal helpen om een betere toegang te verkrijgen tot de minerale en fossiele brandstoffen in het poolgebied waar het claimt recht op te hebben. De tunnel, waarvan de bouw ongeveer 15 jaar zal duren, zou ook elektriciteit kunnen leveren aan Alaska en Canada. (hlnsydney/sps)
Wetenschappers van de Universiteit van Genève zijn erin geslaagd met een laser waterpartikels te laten samenklitten in de atmosfeer. De technologie kan op termijn regen op bestelling mogelijk maken.
De techniek heet voluit Laser-assisted water condensation: intense laserstralen vormen in de atmosfeer partikeltjes die als lijm fungeren, watermoleculen aan elkaar laten kleven en vermijden dat ze weer verdampen. Tijdens testen aan het meer van Genève lieten onderzoekers bij diverse temperaturen, verschillende luchtvochtigheden en uiteenlopende omstandigheden laserstralen los in de atmosfeer. Ze ontdekten dat de stralen de vorming van stabiele, maar voorlopig nog erg kleine druppels stimuleren. De onderzoekers publiceerden hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Regens milder maken De druppels zijn nog te klein om als regen uit de lucht te vallen, maar de resultaten zijn interessant genoeg om de techniek verder te ontwikkelen, stellen de wetenschappers. Om echt regen te creëren, moeten de druppels nog ongeveer honderd keer zo groot worden. Maar de onderzoekers denken ook aan het omgekeerde: stortregens en dus overstromingen vermijden. "Misschien kan deze technologie op een dag moessonregens milder maken of overstromingen in bepaalde gebieden verminderen", zegt hoofdonderzoeker Jérôme Kasparian, Fysicus aan de Universiteit van Genève in de Britse krant The Guardian.
China Het is niet de eerste keer dat wetenschappers erin slagen het weer te sturen. China heeft er zelfs een departement voor opgericht. Dat slaagde er naar eigen zeggen in 2009 in om het te doen sneeuwen in de hoofdstad Beijing.
De Chinese methode maakt geen gebruik van lasers, maar van chemicaliën die via raketten en vliegtuigen in de atmosfeer verspreid worden. Volgens Kasparian heeft de laser meer voordelen: de techniek kan continu gebruikt worden en is beter te richten. "Bovendien kan de laser naar believen aan- en uitgezet worden, zodat het makkelijker te controleren is wat het effect precies is. Als je zilverjodide in de lucht verspreidt, is het erg moeilijk uit te maken of het niet sowieso geregend zou hebben", zegt hij. (ips/odbs) hln
Op het eerste zicht lijken deze kleurrijke cirkels aan de horizon het werk van een grafisch computerprogramma. Niets is echter minder waar. Het enige dat je nodig hebt is een degelijke camera, een uitstekende fotograaf en engelengeduld.
Sterrensporen ontstaan door de rotatie van de aarde. Hierdoor lijken de sterren zelf te bewegen. Dit wonderlijke fenomeen is mooi op foto vast te leggen met behulp van lange sluitertijden. De bewegende ster (een lichtpunt) trekt tijdens de lange exposure langs de hemel en zal zodoende een lichtspoor op de film of digitale sensor achterlaten.
Fotograaf Lincoln Harrison beheerst deze techniek duidelijk uitermate goed. Zijn foto's van schitterende lichtsporen gaan dan ook de wereld rond. De beelden zijn geschoten in Australië, meer bepaald in Bendigo. Het idyllische meer Eppalock fungeerde als magische locatie. Een hele nacht was Lincoln in de weer om de lichtsporen vast te leggen. Het resultaat mag er dan ook zijn. (kve) hln (Foto Brunopress)
Een ambitieuze Indiase oogarts lanceert de eerste contactlenzen bezet met diamanten en goud. Het ideale accessoire wanneer je iemand wil verleiden met je ogen.
Oogarts Chandrashekhar Chawan vraagt tussen 8.500 en 11.000 euro voor zijn creaties. Je hebt de lenzen in vier variëteiten, 18 damanten op geel of wit goud, gewoon wit of geel goud. De exemplaren zijn blijkbaar veilig, ze zitten op verschillende millimeters van je ogen. Volgens Chawan zal dit een trend worden, hij hoopt dat de lenzen uitgroeien tot een alternatief voor verlovingsringen. Het valt te betwijfelen of dit echt bij het grote publiek zal aanslaan, maar opvallen doen de lenzen in elk geval wel. (ep) hln
Elfjarige Belg geeft naam aan Europese navigatiesatelliet
Een van de eerste twee Europese navigatiesattelieten uit het Galileo-programma krijgt de naam 'Thijs'. De elfjarige Thijs Paelman won daarvoor een tekenwedstrijd en zal nu vereerd worden met een eigen satelliet, die op 20 oktober gelanceerd wordt. Dat meldt de Europese Commissie.
De Europese Commissie organiseert een tekenwedstrijd in de 27 EU-lidstaten voor kinderen van negen tot elf. In elke lidstaat mag het kind met de mooiste tekening over de ruimte of ruimtevaart zijn of haar naam aan een satelliet van het Galileo-programma geven.
Lidstaten De eerste twee satellieten, waarvan de lancering voor 20 oktober is gepland, zullen de namen dragen van de prijswinnaars uit België (Thijs) en Bulgarije (Natalia). De commissie gaf donderdag het startsein voor de wedstrijd in de overige 25 lidstaten. Het zal tot 2019 duren voordat alle 30 Galileo-satellieten gelanceerd zijn.
Thijs werd gekozen uit meer dan 300 kandidaten. In de jury zaten onder meer ex-astronaut Dirk Frimout en minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle, die bevoegd is voor het ruimtevaartbeleid.
Galileo moet de concurrent worden van het Amerikaanse GPS. Normaal zou het systeem vanaf 2014 operationeel moeten zijn. (belga/sg)
Astronauten van in het internationaal ruimtstation ISS konden in juni maar nipt een botsing met ruimteafval vermijden en volgens een nieuw rapport zal de situatie er niet op beteren. De Amerikaanse National Research Council waarschuwt dat de hoeveelheid puin dat rond de Aarde zweeft een alarmerend peil heeft bereikt. Het roept de NASA op snel een oplossing te vinden voor het probleem en vraagt de VS de hulp in te roepen van andere landen om mee naar oplossingen te zoeken.
"We gaan steeds meer en steeds vaker botsingen krijgen", zegt een voormalige NASA-wetenschapper die meeschreef aan het rapport. "Het zijn niet alleen astronauten die een risico lopen. Ook satellieten die miljoenen dollars hebben gekost kunnen onbruikbaar worden als ze in botsing komen met rondzwevend puin, hoe klein ook. Dat zorgt dan weer voor een vicieuze cirkel, want hoe meer botsingen er gebeuren, hoe meer puin er gecreëerd wordt. (hlnsydney/sps)
Brussels Airport krijgt directe Thalys-verbinding met Parijs
De hogesnelheidstrein Thalys zal vanaf 30 oktober dagelijks Parijs verbinden met Brussels Airport, via Brussel-Zuid. De luchthaven in Zaventem komt zo op 1.47 uur te liggen van de Franse hoofdstad. De luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en Jet Airways, die deelnemen aan het project, bieden combitickets trein-vliegtuig aan.
De Thalysverbinding werd vandaag voorgesteld op Brussels Airport. Vanaf eind oktober zal er elke dag een Thalys vertrekken in Parijs-Noord om 6.25 uur. De hst komt aan op Brussels Airport om 8.12 uur. De Thalys in omgekeerde richting vertrekt om 9.46 uur op de luchthaven en komt aan in Parijs om 11.35 uur.
Dankzij de nieuwe verbinding krijgen reizigers vanuit Parijs rechtstreekse toegang tot 25 internationale bestemmingen van Brussels Airlines (zoals het Afrikanetwerk) en Jet Airways (India en Noord-Amerika) via Brussels Airport. "Op die manier hebben we het station van Parijs-Noord omgevormd tot een echte luchthaven", zegt de spoorwegmaatschappij NMBS, die ook partner is in het project.
Brussels Airlines en Jet Airways bieden de combitickets sinds vandaag aan. Reizigers kunnen ook tickets kopen alleen voor de treinrit tussen Brussels Airport en Parijs-Noord. Zo'n ticket is er vanaf 59 euro in eerste klasse en 25 euro in tweede klasse.
Brussels Airport hoopt in de toekomst via Thalys verbonden te worden met andere steden, zoals bijvoorbeeld Amsterdam. Andere luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen aansluiten bij het project. Momenteel ligt Brussels Airport op 1.59 uur van Parijs-Noord, met een overstap in Brussel-Zuid. (belga/kve) hln