TIENEN DRAAIT ROND Tienen - Tintelende stad -
Suikerstad -mijn stad -
23-09-2011
Aardappelboerderij
Aardappelboerderij wordt B&B
Een voormalig aardappelbedrijf in een vierkantshoeve in het West-Vlaamse Bellegem werd omgebouwd tot een fraaie B&B. Het Bintjeshof ligt in een pracht van een landelijke streek
In het Bintjeshof geniet je van rust en gastvrijheid. Wie er na een drukke werkweek binnenkomt, vergeet al snel zijn zorgen. De bed & breakfast is een vierkantshoeve die volledig werd gerestaureerd. Alleen de loods herinnert nog aan het vroegere aardappelbedrijf. De gasten worden er onthaald door Elke De Vleeschouwer en Bent Vandenbossche.
Het Bintjeshof beschikt over acht sfeervolle kamers die qua comfort beantwoorden aan de (hoge) eisen van de hedendaagse vakantiegangers.
Er zijn kamers voor twee, drie, vier en vijf personen en één single. Iedere kamer kreeg de naam van een aardappelvariëteit, zoals Amora, Asterix of Bintje. De uitstekende bedden garanderen een ongestoorde nachtrust. De kamers hebben een eigen badkamer en (of) douche en er is draadloos internet.
Het ontbijt is verzorgd en uitgebreid. Voor 's middags zorgt Elke op verzoek voor een picknickmand. Geniet op het fraaie terras op de centrale binnenplaats van het blonde Bintjesbier, het huisbier van de B&B.
Er zijn bewegwijzerde fietsroutes en in het Bintjeshof zijn tweewielers te huur, zowel gewone (10 euro) als elektrische fietsen (25 euro). De Argendaal wandelroute ligt in Bellegem, terwijl Kortrijk steeds meer furore maakt als stad van design, architectuur en geschiedenis.
Prijs: 90 euro per tweepersoonskamer per nacht met ontbijt.
Meer info: Het Bintjeshof, Kreupelstraat, 8510 Bellegem, tel. 056/29 57 28, http://www.hetbintjeshof.be
Jan Vaes reisde de wereld rond, maar na jaren van zwerven kreeg hij heimwee naar zijn geboortestreek. Hij kocht in Outgaarden de oudste en authentiekste vierkantshoeve van het Hageland (1750) en transformeerde ze tot een hedendaagse B&B. De immense stallingen links van de binnenkoer zijn nu omgevormd tot vijf tweepersoonskamers met alle moderne comfort. Elke kamer heeft draadloos internet, flatscreen-tv, minibar, badkamer met ligbad en douche. Jan koos voor een strak, modern en minimalistisch interieur in tinten van zwart, wit en grijs.
Kamer één en twee zijn gelinkt en dus ideaal voor ouders met twee kinderen. In het weekend (vrijdagavond tot zondagnamiddag) biedt Jan een Genieten-arrangement aan. Bij de aankomst word je verwelkomd met een glaasje cava. Er is een avondmaal in het Tiense eethuis Spijshuis Dieu.
Op het programma staan verder een bezoek aan de Tuinen van Hoegaarden, een historisch culinaire wandeling (met bier en hapjes) langs de belangrijkste plekjes in Hoegaarden en een wandeling langs holle wegen met picknick. Er staan ook fietsen ter beschikking. Prijs: 275 euro voor twee personen. Meer info: B&B L'Epicurie, Hoogstraat 13,3321 Outgaarden, tel. 0475/45 74 21, L'Epicurie
Oude Romeinse wegenkaart wordt online routeplanner
De enige complete wegenkaart die is overgebleven uit de Romeinse tijd kan dankzij internet weer worden gebruikt om reizen te plannen. Dit meldt de Volkskrant.
De Nederlandse historicus René Voorburg heeft deze wereldberoemde 'Tabula Peutingeriana' dankzij diverse onderzoeksbronnen kunnen verwerken tot een hedendaagse routeplanner. Zo kunnen geïnteresseerden zien hoe in de Romeinse tijd bijvoorbeeld een reis van Nijmegen naar Rome zou zijn verlopen. Voorburg heeft zijn Romeinse routeplanner online gezet op de site Omnesviae.org. De historicus is in het dagelijks leven als webarchivaris werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij heeft de afgelopen zes maanden al zijn vrije tijd in het project gestoken.
Tabula Peutingeriana
2.760 plaatsen
"Wetenschappers hebben recent de locaties van alle plaatsen op de Tabula Peutingeriana in kaart weten te brengen", vertelt Voorburg. "Ik ben toen voor mijzelf eens gaan kijken waar ik in het Romeinse Rijk tijdens een reis van A naar B allemaal langs zou komen." Uiteindelijk besloot hij maar alle 2.760 plaatsen op de oude kaart en tussenliggende wegen in te gaan voeren.
Voor zover Voorburg bekend is zijn project volstrekt uniek in de wereld. Hij heeft de afgelopen maanden contact gelegd met collega's in het buitenland, die hem hebben geholpen startpagina's in andere talen te maken. Het is de bedoeling dat de site uiteindelijk beschikbaar komt in alle landen die op de Tabula Peutingeriana staan.
Perkament
De Romeinse reiskaart uit de 3e en 4e eeuw na Christus beslaat het gebied van Groot-Brittannië tot aan de rivier de Ganges, die door India en Bangladesh stroomt. De enorme kaart, die oorspronkelijk bestond uit 12 bladen perkament, staat sinds 2007 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De voor zover bekend oudste nog bestaande kopie wordt bewaard in de Oostenrijkse Nationale Bibliotheek in Wenen, maar is niet toegankelijk voor het publiek. (kve) hln
In tien Britse ziekenhuizen vindt een test plaats waarbij slachtoffers van een beroerte behandeld worden met een medicijn op basis van eiwitten uit het speeksel van vampiervleermuizen. Dat bericht The Sunday Telegraph.
Eerder onderzoek wees uit dat in het speeksel van de Zuid-Amerikaanse vleermuizensoort stoffen zitten die bloedklonters in de hersenen kunnen oplossen, en op die manier levens sparen of de schade ten gevolge van beroertes verminderen.
Momenteel moeten beroerteslachtoffers binnen de vier uur bloedverdunners toegediend krijgen, maar met medicijnen op basis van eiwitten uit vampiervleermuizenspeeksel kan die deadline tot negen uur worden opgeschoven. Met het vleermuizenmiddel kunnen bijvoorbeeld patiënten geholpen worden, die een beroerte tijdens de slaap kregen en pas uren later ontwaken.
De Britse Nationale Gezondheidsdienst (NHS) zegt dat het middel over drie jaar algemeen toegepast kan worden. Alle samen nemen aan het onderzoek vierhonderd patiënten deel, verspreid over veertig ziekenhuizen wereldwijd, waaronder tien Britse. (belga/tma)
Meer dan 1 op 3 Europeanen lijdt aan mentale ziekte
38 procent van de Europese bevolking kampt met een mentale aandoening blijkt uit een grootschalig, drie jaar durend onderzoek van de European College of Neuropsychopharmacology. Het gaat om psychologische problemen zoals chronische depressie, angstaanvallen en chronische slapeloosheid, en neurologische aandoeningen zoals dementie en Parkinsons. Opvallend is dat de toename in die aandoeningen relatief sneller toeneemt bij vrouwen en dat ze zich ook op steeds jongere leeftijf manifesteren.
"We zijn zelf verrast van de hoge aantallen", zegt Hans-Ulrich Wittchen, één van de auteurs van de studie. Angstaanvallen en aanverwnate aandoeningen zoals paranoia staat bovenaan het lijstje. 14 procent van de Europeanen zou er mee te kampen hebben. 7 procent lijdt aan chronische slapeloosheid. 6,9 procent van de Europeanen is chronisch depressief. 5,4 procent lijdt ondertussen aan dementie.
Volgens de makers van de studie zijn er nauwelijks verschillen tussen de landen wat die cijfers betreft. Er is wel een verschil tussen vrouwen en mannen. Bij vrouwen is de jongste 40 jaar het aantal depressies relatief veel sneller gestegen, vooral in de leeftijdsgroep 16-42 jaar volgens Wittchen.
Vrouwen en tieners
Dat zou te maken hebben met de veranderende rol van de vrouw in onze maatschappij. Wat Wittchen en zijn collega's echter vooral verontrust is dat angstaanvallen en aanverwante ziekten zich op steeds jongere leeftijd manifesteren. 90 procent van de mensen die er aan lijden krijgen er voor het eerst mee af te rekenen in hun tienerjaren, terwijl dat in de jaren zeventig nog vooral twintigers waren.
Afhankelijk van het probleem zoeken slechts 30 procent tot de helft van de Europeanen die lijden aan een mentale ziekte professionele hulp. Tussen 8 en 16 procent onder hen gaat verder en zoekt hulp bij een specialist. (mvl) hln
Op 10 jaar tijd zijn er 65 procent meer geneesmiddelen op voorschrift verkocht, van 2,7 miljard dagelijkse dosissen in 2000 naar 4,5 miljard in 2009. Dat blijkt uit de jongste gegevens van het Riziv. Meer dan 1 miljoen patiënten namen antidepressiva in 2009.
Cardiovasculaire geneesmiddelen blijven wel het meest voorgeschreven - ze zijn goed voor 41 procent van de dosissen. Daarna volgen de geneesmiddelen voor maag en darmen (11,9 procent), en voor neurologische aandoeningen (10,2 procent).
Antidepressiva hebben in 2009 de symbolische kaap gerond van 1 miljoen patiënten. Precies 256.819 mensen (23 procent) hadden genoeg aan 1 doosje, 526.595 (46 procent) namen antidepressiva gedurende minstens 3 maanden, en 230.973 (20 procent) namen er elke dag, schrijft de krant Le Soir.
Uit de gegevens van het Riziv blijkt wel dat de kosten minder fors toenamen als het aantal voorgeschreven geneesmiddelen. In 2009 kostten ze 2,7 miljard euro aan de sociale zekerheid, en 580 miljoen aan de patiënten, 55 procent meer dan 10 jaar eerder. Vrouwen en bejaarden nemen de meeste geneesmiddelen. (belga/vsv) hln
Borstvoeding tovert moeder om in agressieve leeuwin
Mama's die hun pasgeborenen borstvoeding geven, ontwikkelen hetzelfde mechanisme als dat van vrouwelijke grizzlyberen of leeuwinnen om hun nageslacht te beschermen.
De vorsers bestudeerden bijna 60 vrouwen, een derde van hen gaf borstvoeding, een derde gaf flesjes en een derde was kinderloos. Ze moesten in een computerspel het opnemen tegen iemand die zich wild gedroeg, het eventuele kind van de vrouw verbleef in een nabijgelegen kamer. Als de vrouw won, mocht ze op een knop duwen om een geluid te laten weerklinken als een teken van agressie ten opzichte van de verliezer. De dames die borstvoeding gaven, lieten het geluid twee keer zo luid en lang weerklinken als de andere vrouwen. Hun bloedgroep was ook tien punten lager dan die van wie flesjes aan haar kroost gaf en 12 punten lager dan die van kinderloze vrouwen.
Verdediging
Deze moeders hebben dus meer moed en zijn beter in het verdedigen van zichzelf dan wie zijn kind flesjesvoeding geeft of wie geen kind heeft. Dit effect noemen ze de 'moederlijke verdediging'. Dit effect is erg gelijkaardig aan het mechanisme van vrouwelijke beren, leeuwen, herten en zelfs hamsters om hun jongen van roofdieren te beschermen. Hoewel mama's waarschijnlijk nooit hun baby's zullen moeten verdedigen als dieren in het wild, helpt het hen beter om te gaan met de uitdagingen die gepaard gaan met het moederschap.
Voordelen
Onderzoekster Jennifer Hahn-Holbrook: "Borstvoeding heeft veel voordelen voor de gezondheid en de immuniteit van baby's. Maar het blijkt ook een voordeel voor de mama te hebben. Het is niet zo dat deze moeders naar een café zullen gaan en daar vechten, maar als ze in een bedreigende situatie terechtkomen, is de kans groot dat ze zichzelf op een agressieve manier zullen verdedigen."
Door borstvoeding te geven, dragen borstvoedende moeders hun immuuncellen over op hun baby en kunnen ze hen zo beschermen tegen infecties van de ademhalingswegen, oren, tegen eczeem en darmbacteriën. Studies tonen ook aan dat het de ontwikkeling van de hersenen van een baby stimuleert en het de kans op latere obesitas beperkt. (ep) hln
Ministerraad erkent hevige sneeuwval december 2010 als algemene ramp
De ministerraad heeft de hevige sneeuwval van december vorig jaar in alle provincies behalve West-Vlaanderen erkend als algemene ramp. Hij keurde daarvoor een ontwerp-kb van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom goed.
Het gaat om de hevige sneeuwbuien die in december de provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Luik, Limburg, Luxemburg en Namen teisterden.
Sinds maart 2007 dekt elke brandverzekeringspolis natuurrampen. Het rampenfonds van de federale overheid komt slechts tussen in een beperkt aantal omstandigheden: wanneer de betrokkene omwille van zijn financiële toestand niet verzekerd is, wanneer de goederen niet gedekt zijn door de verzekering, wanneer de goederen geen eenvoudig risico vormen en wanneer het gaat om schade aan openbare domeingoederen. (belga/kve)
Global warming maakt van Nederland nu al 12de onveiligste land ter wereld
De VN heeft z'n World Risk Report voorgesteld, waarin berekend wordt welke landen het sterkst bedreigd worden door een natuurramp. Verrassing daarin is Nederland, dat 12de staat. Het land scoort erg hoog in drie van de vijf soorten dreigingen: stormen, overstromingen en stijging van de zeespiegel.
België doet het behoorlijk goed. op het WorldRiskReport, dat is opgesteld door het United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU-EHS) en Alliance Development Works.
We staan bij de veiligste landen wereldwijd en 12de in Europa. Maar daar moet wel een kanttekening bij worden gemaakt, want het hoger gelegen en geen kust hebbende Wallonië trekt ons risico naar omlaag. We scoren ook beter dan onze noorderburen omdat we een relatief kleine kustlijn hebben in proportie met de rest van het land.
Aardbevingen en droogte zijn de twee andere natuurrampen. De eilandstaatjes Vanuatu en Tonga zijn respectievelijk de gevaarlijkste plaatsen ter wereld, tenminste wat natuurgeweld betreft. De Filipijnen staan derde, Costa Rica vierde en Japan vijfde.
Opvallend is dat de Afrikaanse landen zich ergens in het midden bevinden van de lijst. Wat er jammer genoeg op duidt dat mens en maatschappij bottom line de grootste veroorzakers van miserie zijn aldaar.
Nederland scoort erg slecht en dat heeft met één ding te maken: (te veel) water. Onze noorderburen zijn gedoemd tegen 2100 als de huidige opwarming van het klimaat zich doorzet. Maar, dat geldt ook voor een groot stuk van Vlaanderen.
De cijfers weerspiegelen enkel het risico dat landen hebben om getroffenen te worden. Ze zeggen niks over de mate waarin een land zich daartegen wapent, of hoe goed het kan reageren wanneer getroffen door een natuurramp. (mvl) hln
De Efteling heeft de afgelopen maanden een recordaantal Vlaamse bezoekers ontvangen. Als de trend zich doorzet, zal het Nederlandse pretpark dit jaar 400.000 Vlaamse bezoekers hebben gehad, of een derde meer dan in 2010. Dat deelt De Efteling vandaag mee.
De Efteling zegt dat het succes te danken is aan het mooie voorjaar en de opening van Efteling Raveleijn, een nieuwe parkshow met paarden. "Wellicht liggen eveneens de dagelijkse opening het hele jaar door en het nieuwe vakantiepark Efteling Bosrijk mee aan de basis van dit succes", zegt Bart de Boer, voorzitter van de raad van bestuur. (belga/adv)
De Chinezen houden van records en weten ons steeds weer te verrassen. Vandaag hebben ze een reuzenrad bovenop een televisietoren in Guangzhou geopend. Het rad bevindt zich op 450 meter hoogte en is daarmee meteen het hoogste ter wereld.
Als je naar de top van de Canton Tower gaat, kan je meteen een ritje maken op de gloednieuwe attractie. Zestien transparante cabines draaien rond op het dak en bieden plaats aan 96 personen.
Zoals je uit de foto's kan afleiden, is het geen rad in de strikte zin van het woord. De gondels zweven immers niet in de lucht maar draaien rondjes en overbruggen daarbij een miniem hoogteverschil. Toch is de attractie daarom niet minder spectaculair. Het blijft de 'hoogste' in zijn soort ter wereld en het uitzicht vanuit de cabines op de miljoenenstad Guangzhou is adembenemend.
Een rit duurt zo'n 40 minuten en een ticket kost 14 euro. (kve) hln
Het Nieuwsblad - zondag 04 september 2011 Auteur: Raymond Billen
TIENEN - In de Mulkstraat is de St.-Theobalduskapel, met Europese steun, bijna omgevormd tot depot van Portiva. Dat is de archeologische dienst.
De Theobalduskapel in de Mulkstraat krijgt een nieuwe functie. De idee is eerder toegelicht maar blijkt opvallende belangstelling te genieten in Nederlandse kerkelijke middens. Het plan is de jongste maanden vaak aangehaald op die websites.
Schepen Wim Bergé (CD&V) verklaarde eerder: ' 'In Tienen werd beslist om een depot van het museum onder te brengen in de Mulkkapel. Het is alleszins een geslaagde herbestemming van een kerkgebouw. Hierop voortbouwend is het niet verwonderlijk dat het debat over de sluiting en of herbestemming van de kerkgebouwen in de toekomst verder zal gevoerd worden. Ik hoop alleszins dat dit debat, wanneer de tijd rijp wordt geacht, in een serene en constructieve sfeer plaatsvindt. '
Tienen maakte reeds een inventaris van het archief van de Sint-Germanuskerk. Er bestaat een museumdepot van de Erfgoedsite Tienen. De Erfgoedsite Tienen heeft een regionale depotwerking. De archeologische dient Portiva is actief in heel de regio.
Museum 't Toreke in Tienen heeft zich ontfermd over het gerestaureerde schilderij 'Aanbidding van herders' . Dat is afkomstig van het hoofdaltaar in de Sint-Theobalduskapel maar wordt voortaan in het museum bewaard.
Griekse politie vindt gestolen schilderij uit Rubens-school
Twee Grieken die een uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten gestolen schilderij uit de Rubens-school voor één miljoen euro wilden verkopen, zijn opgepakt door de Griekse politie. De kunsthelers liepen tegen de lamp door twee undercoveragenten, zo melden verschillende internationale persbureau's en het Griekse ministerie van Cultuur en Toerisme.
Pieter Paul Rubens.
De krant De Gentenaar meldt dat het schilderij recent opdook op een kunstverkoop in Rhodos. Het kunstwerk werd op 13 juni 2001 bij een gewapende overval buitgemaakt uit het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Tijdens hun vlucht moesten de dieven een origineel werk van de meester, "De geseling van Christus", achterlaten. Meer dan waarschijnlijk ging het om een diefstal op bestelling, want het schilderij is onverkoopbaar in het officiële circuit. De daders werden evenwel opgepakt en in 2002 veroordeeld, maar het schilderij en de opdrachtgevers bleven spoorloos.
Het jachttafereel zou in 1618 gemaakt zijn door een leerling van Pieter Paul Rubens, naar een orgineel werk dat deel uitmaakt van de Sir Francis Cook collectie in Jersey. De waarde werd tien jaar geleden geschat op ruim 200.000 euro. "Ik weet nog van niets, maar wat u vertelt is goed nieuws", reageert museumdirecteur Robert Hoozee (MSK). "Ik kan alleen hopen dat het schilderij terugkeert." (belga/tma)hln
De Beringstraat is de zeestraat die Alaska van Rusland scheidt.
Rusland gaat een treintunnel naar Alaska bouwen. Die plannen bestonden al langer, maar de Russische regering heeft nu haar fiat gegeven. De tunnel komt onder de Beringstraat en zou met een lengte van ongeveer 104 kilometer de grootste onderzeese tunnel ter wereld worden. Om u een idee te geven: de Kanaaltunnel is 50,5 kilometer lang. Kostprijs: ongeveer 45 miljard euro.
Waar dat geld vandaan moet komen is nog niet duidelijk. Maar de tunnel zou jaarlijks ongeveer 7,5 miljard euro kunnen opbrengen, menen experts. Dat geld wordt gegenereerd dankzij vrachtvervoer, want passagierstreinen zijn voorlopig niet aan de orde. Jaarlijks zou er zo'n honderd miljoen ton goederen vervoerd kunnen worden.
Rusland hoopt dat het project zal helpen om een betere toegang te verkrijgen tot de minerale en fossiele brandstoffen in het poolgebied waar het claimt recht op te hebben. De tunnel, waarvan de bouw ongeveer 15 jaar zal duren, zou ook elektriciteit kunnen leveren aan Alaska en Canada. (hlnsydney/sps)
Wetenschappers van de Universiteit van Genève zijn erin geslaagd met een laser waterpartikels te laten samenklitten in de atmosfeer. De technologie kan op termijn regen op bestelling mogelijk maken.
De techniek heet voluit Laser-assisted water condensation: intense laserstralen vormen in de atmosfeer partikeltjes die als lijm fungeren, watermoleculen aan elkaar laten kleven en vermijden dat ze weer verdampen. Tijdens testen aan het meer van Genève lieten onderzoekers bij diverse temperaturen, verschillende luchtvochtigheden en uiteenlopende omstandigheden laserstralen los in de atmosfeer. Ze ontdekten dat de stralen de vorming van stabiele, maar voorlopig nog erg kleine druppels stimuleren. De onderzoekers publiceerden hun studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.
Regens milder maken De druppels zijn nog te klein om als regen uit de lucht te vallen, maar de resultaten zijn interessant genoeg om de techniek verder te ontwikkelen, stellen de wetenschappers. Om echt regen te creëren, moeten de druppels nog ongeveer honderd keer zo groot worden. Maar de onderzoekers denken ook aan het omgekeerde: stortregens en dus overstromingen vermijden. "Misschien kan deze technologie op een dag moessonregens milder maken of overstromingen in bepaalde gebieden verminderen", zegt hoofdonderzoeker Jérôme Kasparian, Fysicus aan de Universiteit van Genève in de Britse krant The Guardian.
China Het is niet de eerste keer dat wetenschappers erin slagen het weer te sturen. China heeft er zelfs een departement voor opgericht. Dat slaagde er naar eigen zeggen in 2009 in om het te doen sneeuwen in de hoofdstad Beijing.
De Chinese methode maakt geen gebruik van lasers, maar van chemicaliën die via raketten en vliegtuigen in de atmosfeer verspreid worden. Volgens Kasparian heeft de laser meer voordelen: de techniek kan continu gebruikt worden en is beter te richten. "Bovendien kan de laser naar believen aan- en uitgezet worden, zodat het makkelijker te controleren is wat het effect precies is. Als je zilverjodide in de lucht verspreidt, is het erg moeilijk uit te maken of het niet sowieso geregend zou hebben", zegt hij. (ips/odbs) hln