"Vlaanderen verspilt jaarlijks 500.000 ton eten"
In Vlaanderen gaat jaarlijks 500.000 ton voedsel verloren, raamt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor Landbouw. Dat verlies vertegenwoordigt een waarde van 1 miljard euro en komt overeen met 12 tot 14 procent van het jaarverbruik, zegt hij in De Tijd.
Officiële cijfers van de voedselverspilling in Vlaanderen bestaan nog niet. Peeters heeft een studie bevolen die in het najaar klaar moet zijn. De raming van 500.000 ton is gebaseerd op Belgische cijfers.
Maatregelen De Vlaamse minister-president wil de voedselverspilling aanpakken. Concrete suggesties die hij geeft zijn onder meer: de verwerkende bedrijven aanporren verlies van voeding bij het bereidingsproces te voorkomen, met de distributiesector afspraken maken om producten (nog meer) in juiste hoeveelheden aan te bieden zodat de consument niet te veel koopt en consumenten tips geven om voedsel beter te bewaren.
Maar het tegengaan van de voedselverspilling volstaat natuurlijk niet om een antwoord te bieden op de stijgende voedselvraag, beseft Peeters. Ook de productie moet omhoog. "We moeten de Vlaamse landbouw verder omvormen tot een intensieve ecologische landbouw om het productiepotentieel maximaal te benutten." Met andere woorden: meer produceren op dezelfde (kleine) oppervlakte.
N.B.: Dat zal het voedsel zijn dat vernietigd wordt om de prijzen kunstmatig hoog te houden.
|