"Zes procent diepvriesvis is niet soort die op verpakking staat"
Uit DNA-analyses bij vierhonderd pakken diepvriesvis bleek dat zes procent van de vis niet de soort was die op de verpakking vermeld stond. The Sunday Times en Greenpeace sloegen de handen in elkaar voor een grootschalig onderzoek.
"Misschien lijkt het cijfer weinig, maar het gaat wel om een reusachtige industrie", merkt onderzoekster Dr. Sarah Helyar van de Bangor University op. "De gevolgen voor de bescherming van vissoorten en de keuzevrijheid van de consument zijn groot. Beschermde vissoorten worden als commerciële vis verkocht of goedkopere soorten als een dure variant."
Zo blijkt dat een pak diepvriesvis die als kabeljauw verkocht wordt in werkelijkheid dikwijls schelvis te zijn, een soort die zowat 30 procent goedkoper is.
Lidl wil terugroepen
Bij vijf merken diepvriesvis op de Britse markt schommelden de foute vermeldingen tussen 3,2 en 8,5 procent. Bij diepvriesvis van het merk Lidl bleek een kwart verkeerd gelabeld. De keten kondigde in de krant aan om producten onmiddellijk terug te roepen als ze verkeerd gelabeld zijn.
Twee jaar geleden al bleek uit een onderzoek van het Britse voedselagentschap dat in tien procent van 380 vismaaltijden in restaurants een andere vissoort op het bord verscheen. In 2010 ontdekte de University College Dublin dat in 156 stalen verse vis een kwart van de kabeljauw door de goedkopere schelvis vervangen werd. (belga/odbs) HLN
|