Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




04-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Byebye kleine cactusjes en perfecte Instagramplaatjes: dit zijn de planten- en tuintrends van 2020

Byebye kleine cactusjes en perfecte Instagramplaatjes: dit zijn de planten- en tuintrends van 2020

https://images2.persgroep.net/rcs/6js5ymQto4kd1xMDvsa77sCq-pc/diocontent/163405364/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Planten en tuinieren zijn hipper dan ooit. En ook 2020 zal groen kleuren, alleen zijn er volgens de grootste non-profitorganisatie voor tuinieren Royal Horticultural Society wel een aantal veranderingen op til. Van enorme planten tot inspiratie uit de jaren 80: dit zijn de 5 grootse tuintrends die zullen bloeien in 2020.

Supersize je planten

Planten zullen dit jaar een nog prominentere plaats innemen in menig huishouden. Vergeet de bescheiden cactusjes of aloë-veraplant op je vensterbank. Dit jaar draait het om grootste planten, het liefst met gigantische, weelderige bladeren en prachtige stengels. Middelgrote plantjes blijven echter ook nog hip, die hoef je dus zeker niet in de vuilbak te kieperen, mix ze gewoon met enkele grotere exemplaren.

Duurzame grond wordt belangrijker

Anno 2020 wordt de aandacht voor het milieu belangrijker dan ooit tevoren. En dat laat zich merken tot in je tuin. Dit jaar zal steeds meer aandacht geschonken worden aan duurzaam tuinieren én duurzame materialen. Steeds meer zullen plastic, pvc, chemisch behandelde houtsoorten en geverfd gereedschap geweerd worden en milieuvriendelijke opties gebruikt worden als houtvezel en groene afvalcompost.

De jaren 80 zijn terug

Wil je nieuwe bloemen, manden of beddengoed in huis halen? Dan zal je zien dat dit jaar de bloemen uit de jaren 80 weer een heuse comeback maken. Denk daarbij vooral aan nemesia’s en dascia’s. (br.hln)


» Reageer (0)
02-01-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 op de 10 Belgen willen afvallen in 2020, ook wie niet te zwaar is

7 op de 10 Belgen willen afvallen in 2020, ook wie niet te zwaar is

https://images4.persgroep.net/rcs/hGybqQ9HMpftUFnylKfD64ncoeg/diocontent/163401852/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Afvallen, het is al jaar en dag met stip op één het belangrijkste goede voornemen van velen. Dat blijkt ook uit een nieuw onderzoek dat WW (het vroegere Weight Watchers) via iVox liet uitvoeren bij 2.000 Belgen. Zo zou maar liefst 7 op de 10 wat minder pondjes op de weegschaal willen zien in 2020, ook wie niet te veel weegt.

Een nieuw jaar, dat gaat onvermijdelijk samen met goede voornemens. Om te polsen naar de Belgen hun goede voornemens deed WW een onderzoek bij 2.000 Belgen. Wat bleek? Maar liefst 7 op de 10 Belgen zijn ontevreden over hun gewicht op de weegschaal en willen in 2020 dan ook enkele kilootjes verliezen. Wat opvalt is dat niet alleen mensen met overgewicht willen afvallen, maar ook mensen met een gezonde BMI. Zo geeft 47% met een gezonde BMI aan toch te willen afvallen.

Dat zien ze bij WW ook regelmatig. “De cijfers liegen er niet om: maar liefst 40% van de Belgen, en vooral vrouwen (46%) voelen de druk om af te vallen vanuit de maatschappij. Een kwart ervaart die druk ook vanuit hun directe omgeving, zoals van vrienden en familie. Bij 1 op de 5 is het zelfs de partner die voor de druk zorgt om te vermageren (18%). Een gezonde BMI is één ding, maar het belangrijkste is dat je je goed voelt in je vel, ongeacht het gewicht dat je beoogt”, aldus Olivier De Greve, CEO van WW Benelux.

Naast afvallen willen zowel de Belgische mannen (33%) als vrouwen (47%) in 2020 gezonder eten. Ze willen ook allebei meer me-time en meer sporten, al vinden vrouwen dat eerste belangrijker (41% tegenover 29% bij de mannen) en werken mannen zich liever in het zweet (32% tegenover 27% bij de vrouwen).

Toch geeft De Greve aan dat beweging ook belangrijk is voor een gezond gewicht. “Gezonde voeding is uiteraard het belangrijkste als je wil afvallen en zorgt voor 80% van je gewichtsverlies, maar ook beweging is belangrijk. Dat zorgt immers voor de overige 20% van je gewichtsverlies.”

Guilty pleasures

Goede voornemens maken is een ding, maar je eraan houden is een andere zaak. Zondigen doen we als Belg immers maar al te graag. Zo geeft maar liefst de helft van de Belgen aan meerdere keren per week te zondigen door ongezonder, meer of vaker te eten dan voorgenomen. Meer nog, 85% vindt hun guilty pleasures zelfs een belangrijk onderdeel van hun levensgeluk. De favorieten? 81% kan ’s avonds wel een zakje chips voor de tv smaken en ook tegen een glas wijn bij het eten zegt 62% geen nee. Namiddagdipje? Dan grijpt 4 op de 10 Belgen naar een blikje frisdrank.

Gelukkig hoef je je niet alles te ontzeggen om je aan je goede voornemens te houden. “Bij gewichtsverlies staat vooral een gezonde levensstijl centraal”, licht De Greve toe. “Wij promoten daarom een combinatie van gezond eten, beweging en een positieve minste. Om je goede voornemens vol te houden, heb je een methode nodig die op jouw noden is afgestemd. Je mag immers niet het gevoel krijgen dat je dingen moet opgeven. Eén glaasje wijn of zakje chips af en toe? Dat is kan dus perfect!” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

Zoveel kom je écht aan tijdens de feestdagen

https://images3.persgroep.net/rcs/a9WJiVO8MTmJnfFRgleDal-hh-0/diocontent/138653987/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Talrijke warme én koude hapjes, een romige soep, urenlang gourmetten of fonduen, te veel kroketjes, een gigantische kerststronk én een cavaatje hier en een wijntje daar: ongeacht aan welk feestdis je aanschuift, bijna iedereen eet zijn buikje net iets te rond tijdens de eindejaarsperiode. Maar hoeveel kom je daar nu echt van aan?

Om meteen met de deur in huis te vallen, het idee dat je 2 tot 5 kg kan aankomen tijdens de feestdagen is nonsens. Je kan wel degelijk een beetje aankomen door al het feestgedruis, maar meestal is dat in werkelijkheid niet zo veel, en hoef je je er al zeker geen zorgen over te maken.

Volgens een internationaal onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift New England Journal of Medicine, verschilt je gewicht rond de feestdagen immers slechts 0,7% van je lichtste gewicht dat jaar. Voor iemand die 68 kg weegt, betekent dat een kleine halve kg. Een overzichtsstudie die verscheen in het tijdschrift Journal of Obesity wees dan weer uit dat mensen gemiddeld 0,2 à 0,9 kg aankomen tijdens de feestdagen. Mensen die hun gewicht doorgaans al nauwlettend in het oog houden, merkten zelfs geen verschil op.

Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met overgewicht de meeste kans hebben om het nieuwe jaar met wat extra kilootjes in te zetten én dat zij meer moeite hebben om ze er opnieuw af te krijgen. Zo blijkt uit een studie bij studenten dat degenen met overgewicht gemiddeld 1 kg aankomen tijdens de feestdagen, en studenten met een normaal gewicht niets.

Raak dus zeker niet in paniek als er plots een hoger getal op de weegschaal prijkt. Vaak hou je tijdens zo’n overdadige periode meer vocht vast, maar ben je niet écht aangekomen in gewicht. Je moet immers al 3.500 calorieën meer eten dan je dagelijkse behoefte om 0,5 kg aan te komen. Probeer na de feestdagen dus gewoon opnieuw gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen en je zal zien dat de feestkilo’s er zo weer af zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
31-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grijsgedraaide kerstklassiekers kunnen mensen met dementie helpen

Grijsgedraaide kerstklassiekers kunnen mensen met dementie helpen

https://images4.persgroep.net/rcs/BZpzug0WgVa4DBonV5RLYq2l0Lo/diocontent/73709253/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Tijdens de eindejaarsperiode is het elk jaar hetzelfde liedje. Op tv kan je niet ontsnappen aan kerstklassiekers als ‘Home Alone’ of ‘The Sound of Music’, en op de radio hoor je voortdurend nummers als ‘Last Christmas’ van Wham!. Volgens sommigen vreselijk irritant, volgens experts nuttig voor mensen met dementie. 

De eindejaarsperiode kan best verwarrend zijn voor mensen met dementie. Voor hen zijn de festiviteiten en stroom van mensen die op bezoek komen niet altijd een pretje. Maar wat hen wél kalmeert, zijn bekende films of liedjes. Dat beweert althans Alistair Burns, professor van de Britse National Health Service. 

“Mensen met dementie vinden het moeilijk om drukke gesprekken te volgen, en voelen zich misschien uitgesloten. Door een oud foto-album bladeren, een gezelschapsspel spelen, een kerstfilm kijken of meezingen met een nummer kan hen daarentegen wel een goed gevoel bezorgen”, vertelt Burns.  

Volgens de expert zullen mensen met dementie zich niet veel details van de film herinneren, maar wel hoe ze zich voelden op het einde van de film. Hetzelfde geldt voor nummers die bij hen een gevoelige snaar raakten. “Oude liedjes of films kunnen op die manier helpen om hun zelfvertrouwen te boosten. Ze kunnen zelfs bijdragen tot aangenamere gesprekken met anderen”, stelt Kathryn Smith, coo bij de organisatie Alzheimer’s Society. “Iedereen is natuurlijk verschillend, dus het is nog steeds belangrijk om te luisteren naar de wensen van de persoon met dementie.” (br.hln)


» Reageer (1)
29-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apart slapen? Het is gezonder én maakt gelukkig

Apart slapen? Het is gezonder én maakt gelukkig

https://images0.persgroep.net/rcs/mC-Uv1IwO9u7YCQlfvMSLp-LFsw/diocontent/163245636/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kruip je ’s avonds niet samen met je partner onder de wol, maar verkiezen jullie beiden een eigen bed? Dat betekent niet meteen dat er een haar in de boter zit. Sterker nog, apart slapen zou een teken van een gezondere en gelukkigere relatie zijn. 

Dat beweert een onderzoek toch. Eén op zes koppels zou ’s avonds niet samen in bed kruipen, niet omdat ze elkaar niet langer kunnen luchten, wél omdat ze gehecht zijn aan hun nachtrust. Van snurken tot woelen tot uren later komen slapen dan de andere: er zijn heel wat redenen waarom koppels voor een ‘slaapscheiding’ kiezen menen de onderzoekers. 

Ze beweren zelfs dat de relatie op pauze zetten tijdens de nacht aanbevolen moet worden. Dokter Neil Stanley doet al 35 jaar onderzoek naar slaap. In 2005 werkte hij mee aan een studie waarbij koppels een apparaat droegen. Daarmee konden de onderzoekers bijhouden hoe de deelnemers sliepen en hoe vaak ze bewogen. Wat bleek? Wanneer de ene partner bewoog, deed de andere dat ook. “Een derde van je slaapverstoring wordt veroorzaakt door je partner”, stelde de onderzoeker toen. 

En die verstoring kan een groot effect hebben op je gezondheid en op de gezondheid van je relatie. Een analyse uit 2016 bekeek andere studies en ontdekte dat slaap- en relatieproblemen vaak hand in hand gaan. Daarnaast toont onderzoek ook aan dat slechte slapers sneller scheiden. “Een slechte nachtrust heeft een effect op je prestaties, relaties, verhoogt de kans op accidenten en kan op lange termijn ook je gewicht beïnvloeden en je vatbaarder maken voor diabetes type 2 en depressies”, legt Stanley uit. 

De reden daarvoor? Iedere cel in je lichaam heeft zijn eigen ‘klok’. Wanneer die te vaak verstoord wordt en uit ritme gehaald wordt, heeft dat negatieve gevolgen. “Slaap is zo belangrijk, er is geen reden om hiervoor compromissen te sluiten, zeker niet wanneer het om een idee gaat dat ons door de maatschappij wordt opgelegd”, benadrukt de dokter. 

Hoe zit het met het seksleven?

Apart slapen heeft geen invloed op je seksleven, zo blijkt. Sterker nog, het kan er zelfs door verbeteren. “In een paper toonde een socioloog aan dat de reden waarom je voor het slapen gaan met je partner vrijt, vaak is omdat dat jullie enige moment alleen is”, stelt Stanley. “Al is dat niet de beste tijd op zowel emotioneel als fysiek vlak om seks te hebben.”  (br.hln)


» Reageer (0)
26-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dit trucje (én een rozijn) krijg je weer bubbels in je fles champagne

Met dit trucje (én een rozijn) krijg je weer bubbels in je fles champagne

https://images1.persgroep.net/rcs/90IaTeQCjZZwl-dfUgpdJ-d4dlE/diocontent/138345499/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Staat er nog een fles cava of champagne open na het feest van gisteren? (Toegegeven: dat is niet van onze gewoonte!) Gelukkig hebben wel wel een geniale truc om je geliefkoosde drankje opnieuw om te toveren tot zijn bruisende glorie.

Wat heb je nodig?

Een fles champagne (of andere soort bubbels) die nog niet zo lang open is en één rozijn.

Wat moet je doen?

Laat de rozijn in de fles vallen, wacht enkele minuten en ta-da: je fles bubbels bruist weer alsof je ze net ontkurkt hebt.

Waarom werkt het?

De overgebleven koolstofdioxide in de fles klampt zich vast aan de ribbels van de rozijn, komt vervolgens weer in de vloeistof terecht met een bruisend effect als resultaat. Cheers! (br.hln)


» Reageer (0)
25-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nee, Coca-Cola heeft de kerstman niet uitgevonden: 7 kerstmythes ontkracht

Nee, Coca-Cola heeft de kerstman niet uitgevonden: 7 kerstmythes ontkracht

https://images0.persgroep.net/rcs/cq5Bjqh40x-pIG8xQqeQEOJ8htI/diocontent/138593493/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kerstmis: het feest dat de geboorte van het kindeke Jezus viert. Of toch niet? Rond de feestdag doen heel wat mythes de ronde, en wij helpen alvast zeven ervan de wereld uit.

1. Coca-Cola
Het is een hardnekkige mythe die regelmatig wordt bovengehaald aan de feestdis: het beeld van de kerstman dat wij nu hebben (een dikke, gezellige man in rood pak) zou uitgevonden zijn door de marketingafdeling van Coca-Cola. Alleen heeft de frisdrankgigant de kerstman voor het eerst in zijn reclames verwerkt in 1933, en wordt het personage al sinds het begin van de 19e eeuw afgebeeld in het rood. Cartoonist Thomas Nast voegde er de meeste karakteristieke eigenschappen aan toe in 1870. En Coca-Cola was trouwens niet de eerste die hem overnam: ook frisdrankmerk White Rock had al een kerstman in zijn campagne in 1923.

2. Jingle Bells
Vraag mensen naar een kerstnummer, en de kans is groot dat ze Jingle Bells beginnen zingen. Alleen gaat het nummer niet over kerst. James Pierpont schreef het lied in 1857 en doopte het ‘One Horse Open Sleigh’. Het gaat over Thanksgiving (dat in Amerika in november plaatsvindt) en over winterpret in het algemeen.

3. De drie wijzen
“En toen kwamen er drie wijzen uit het oosten naar Jeruzalem”, staat er in de Bijbel. Toch? Niet dus: er wordt nergens gewag gemaakt van een aantal. Het kunnen dus best drie wijzen geweest zijn, maar evengoed twee of zestig. We denken dat het er drie zijn omdat de Bijbel vermeldt dat ze drie soorten geschenken met zich mee brachten: goud, wierook en mirre. Maar wetenschappelijk bewijs kan je dat nauwelijks noemen.

4. Saturnalia
Er wordt wel vaker gezegd dat Kerst op 25 december valt omdat het dan samenvalt met de oude ‘heidense’ feestdag Saturnalia van het oude Rome. Maar Saturnalia werd altijd gevierd op 17 december. Later werd het wel uitgebreid zodat het duurde tot 23 december, maar het heeft nooit iets gemeen gehad met 25 december. Er was wel een andere feestdag op die dag: Sol Invictus. Maar de Romeinen hadden zowat elke andere dag een feestdag, en ook deze heeft weinig te maken met Kerst.

5. Kussen onder de maretak
Bij ons iets minder ingeburgerd, maar kussen onder de maretak is in het buitenland helemaal in. En het verhaal wil dat het gebruik afkomstig is van de oude Vikingen. Daar zou de god Balder gedood zijn door een pijl gemaakt van maretak, waarna zijn moeder Frigg zwoor dat niemand ooit nog kwaad zou ondervinden van de plant. Ergo: een teken van liefde en een aanzet om een kus te geven. Alleen was de reactie van Frigg iets drastischer: ze folterde de moordenaar van haar zoon tot in het oneindige. De kustraditie is ergens ontstaan in het Engeland van de 18e eeuw.

6. De geboorte van Jezus...
... wordt in de Bijbel nergens met precieze zekerheid op 25 december gelegd. Volgens de eerste schatting, ergens in de tweede eeuw van onze jaartelling, zou het kindeke Jezus in maart geboren zijn. En ook ‘voor Christus’ en ‘na Christus’ blijkt niet helemaal te kloppen. Jezus van Nazaret zou ergens in het jaar 5 of 6 v.C. geboren zijn.

7. De advent
1 december is het begin van de adventsperiode, wordt meestal gezegd. Maar dat is maar heel af en toe het geval. De advent begint altijd op de zondag die het dichtst bij het feest van de heilige Andreas valt (30 november). Concreet betekent dat dat de advent kan starten tussen 27 november en 3 december. (br.hln)


» Reageer (0)
24-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo overleef je Kerstmis als vrijgezel

Zo overleef je Kerstmis als vrijgezel

https://images4.persgroep.net/rcs/8JV8t-WuF-P5gsvZrAdj5sXLlBs/diocontent/138594332/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Hand in hand door de sneeuw wandelen, samen kijken en luisteren naar romantische films en muziek, op bezoek gaan bij familie ... Voor koppels zijn de feestdagen echt dé tijd van het jaar, terwijl ze voor heel wat vrijgezellen niet snel genoeg voorbij kunnen zijn. Hier 7 dingen hoe je makkelijker de overgang van oud naar nieuw overleeft.

1. Kijk niet naar ‘Love, Actually’ (of andere romantische films)

Ze zullen de film uitzenden, dat doen ze altijd, en je zal ernaar willen kijken. Geef niet toe aan die drang, want je zal de traantjes niet kunnen tegenhouden en je wentelen in zelfmedelijden. In ‘Love Actually’ is iedereen te verliefd, te knap en eindigt alles te goed, net zoals in andere romantische films. Als je toch niet kan weerstaan, onthou dan dat het maar een verhaal is, en dat het echte leven nooit zo romantisch is. Ik herhaal: nooit!

2. Zet je gsm uit als je dronken bent

Als je een glaasje te veel op hebt, is het een goed idee om je gsm te verstoppen of uit te zetten. Dat de verleiding om je ex te bellen of zielige sms’jes te sturen behoorlijk groot is als je dronken bent, hoeven we je immers vast niet meer te vertellen. Het uitstorten van je hart zal je geen beter gevoel geven, maar enkel spijt als je opnieuw nuchter bent.

3. Stalk je exen niet op Facebook

We weten allemaal dat het Facebook-profiel van je ex in de gaten houden een slecht idee is, zéker als je slecht voelt. Jaloezie is het pijnlijke, maar logische gevolg als je de kerstfoto’s van hem met zijn nieuwe vriendin ziet verschijnen. Niet kijken (of zelfs defrienden) is dus de boodschap!

4. Luister niet naar romantische kerstliedjes

De radio is de volgende weken verboden terrein, want je wil echt niet geconfronteerd worden met klassiekers zoals ‘All I Want for Christmas Is You’ en ‘Baby It’s Cold Outside’. Zet liever wat goede oldskool rockmuziek op, zodat je je kan uitleven.

5. Cancel geen kerstdiners

Als je op dit moment niet in een relatie zit, of niet aan het daten bent, ga dan toch naar dat ene feest van je tante of die kerstborrel op het werk. Je weet nooit wie je er zal ontmoeten.

6. Eet, drink en geniet

Uiteraard met mate. Niemand houdt van een emotionele dronkaard. Maar eet naar hartenlust, drink dat glaasje wijn, neem dat plakje cake, dat koekje, of zelfs zeven. Geniet van de dingen die je op dit moment gelukkig maken of je beter doen voelen. In januari kan je je, net zoals alle anderen, een nieuw fitnessabonnement aanschaffen.

7. Laat je kerstversiering hangen

Als iedereen op bezoek geweest is, heb je waarschijnlijk de drang om je kerstboom, lichtjes of slingers meteen weg te halen. Toch is dat geen goed idee, want het is belangrijk dat je toch wat van de kerstsfeer blijft genieten.

Vergeet niet dat de feestdagen niet alleen bedoeld zijn voor koppels, maar dat ook jij gerust mag feesten met je vrienden en familie! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op de 4 durft geld niet terug te vragen aan zijn omgeving: “We willen niet bekend staan als gierigaard”

1 op de 4 durft geld niet terug te vragen aan zijn omgeving: “We willen niet bekend staan als gierigaard”

https://images2.persgroep.net/rcs/SPhi9TZwnKJKi1DT8xCQLnwUDjU/diocontent/163133649/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Samen een feestje organiseren, een familieweekendje in de Ardennen of gewoon een rondje voorschieten op café ... Leuk, maar vaak is het een heel gedoe om achteraf je centen van iedereen terug te krijgen. Uit een onderzoek van iVox in opdracht van de mobiele bank N26 bij 1.000 volwassenen blijkt dat 25% van de Belgen het vervelend vindt om geld terug te vragen, of het zelfs niet aandurft en dan maar laat vallen. Hoe komt dat?

Vrienden, familie of je partner achter hun gat zitten om geld terug te krijgen, ligt veel Belgen moeilijk. Het merendeel (17,2%) gaat wel achter zijn of haar geld aan, maar vindt het erg vervelend om mensen eraan te herinneren. Toch zijn er ook opvallend wat Belgen (7,7%) die het simpelweg niet durven te vragen en hopen dat de schuld vanzelf vereffend wordt of het bedrag uiteindelijk gewoon laten vallen. Hoewel Belgen over het algemeen trachten om geen ruzie te maken over geld, is 1 op de 3 Belgen geneigd om te discussiëren over geld met hun partner of familie. 

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels legt uit: “In de eerste plaats denk ik dat mensen het lastig vinden omdat ze niet bekend willen staan als gierigaard of pietje precies. Ze voelen zich er bijna beschaamd over, terwijl het natuurlijk gaat over geld waar ze hard voor hebben moeten werken. Dat je dat niet zomaar aan iemand anders wil geven, is doodnormaal.”

“Veel hangt wel af van het bedrag waar het over gaat. Heb je pakweg € 100 voorgeschoten, dan vinden mensen het minder moeilijk om dat terug te vragen. Gaat het over € 3, dan is het net raar om er achterna te zitten. Maar wat met bijvoorbeeld € 15? Heel wat mensen redeneren dan onbewust wat voor invloed op hun imago het heeft als ze zo’n bedrag terugvragen. Het komt dan namelijk over alsof je die € 15 echt nodig hebt, terwijl we liever willen uitstralen dat het er allemaal niet toe doet. Dit noemen we ook wel eens ‘sociale wenselijkheid’ of de neiging om de werkelijkheid ‘mooier’ voor te stellen dan ze is. Daar is weinig rationeel aan, want anders zou je gewoon zoals je recht is, alles terug vragen.”

Volgens Wessels speelt voorts ook nog de soort relatie die je met iemand hebt mee. “Je zou het misschien niet verwachten, maar over het algemeen vinden we het makkelijker om geld terug te vragen aan collega’s dan aan close vrienden of familie. De relatie met die eerste groep is namelijk eerder op ratio gebaseerd en geldzaken worden sneller besproken omdat je er toch al vaak mee in contact komt voor het werk. De relatie met vrienden en familie is dan weer op gevoel gebaseerd, daar past het idee van geld minder in thuis. Ons brein scheidt die twee liefst van elkaar.”

Hoe pak je het aan?

Gaat het over een relatief klein bedrag, dan laat je het best vallen, vindt Wessels. “De kans is namelijk groot dat jij de volgende keer bijvoorbeeld terug getrakteerd wordt op café en zo krijg je eigenlijk best een fijne relatie. Om dat duidelijk te maken, kun je op voorhand al aangeven dat je het geld niet terug hoeft. Bij grotere bedragen kun je eventueel een wederzijdse vriend erbij betrekken om te bemiddelen. Kies dan iemand uit die belangrijk is voor jullie beiden, zo kom je wellicht snel tot een oplossing.”

“Tenslotte zijn er tegenwoordig ook heel wat apps waarmee je kosten kunt delen. Dat verlaagt de drempel en bovendien kun je ze meteen op café of op het weekendje gebruiken, waardoor het ook geen weken meer hoeft aan te slepen.” Een aantal voorbeelden: 

1. Shared Spaces

Deze app biedt iedereen de mogelijkheid om op eigen houtje met tot 11 personen een rekening te beheren. Alle beheerders kunnen stuk voor stuk niet alleen de nieuwe rekening raadplegen, maar er ook geld op overmaken én weer afhalen. Zonder dat er zelfs maar één bijkomende handtekening aan te pas komt. Meer info: n26.com.

2. Tricount

Tricount is een app van Belgische makelij waar je makkelijk rekening mee kunt splitten voor groepen tot 30 deelnemers. Grote voordeel is dat het ook offline werkt (handig voor in gebieden waar er nog roamingkosten zijn). Het gaat echter niet om een rekening zoals bij Shared Spaces, maar werkt eerder als een rekenmachine om groepsuitgaven te organiseren. Meer info: tricount.com

3. Splitwise

Splitwise werkt eigenlijk hetzelfde als Tricount, al kun je hier nog makkelijker foto’s en opmerkingen toevoegen. Je moet hier ook een account op aanmaken, maar daardoor blijft de informatie ook wel zeker binnen jullie groep en kan niemand anders eraan. Meer info: splitwise.com.  (br.hln)


» Reageer (0)
22-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is vandaag kortste dag van het jaar: vanaf morgen worden dagen weer langer

Het is vandaag kortste dag van het jaar: vanaf morgen worden dagen weer langer

https://images4.persgroep.net/rcs/L6LXfm2MuFb3O5aFZm5GEeepvYo/diocontent/163070548/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met 7 uur en 65 minuten licht is het vandaag de kortste dag van het jaar. De zon kwam vanmorgen op om 8.43 uur en zal vanavond ondergaan om 16.39 uur. Morgen komt daar al een minuut bij.

De kortste dag van het jaar is niet in een oogopslag te bepalen. Wie de kalender bekijkt, ziet immers dat de zon al sinds 18 december ’s avonds later begint onder te gaan. De zon blijft echter nog tot 28 december later opkomen. Pas op 4 januari gaat ze weer vroeger op. Daardoor valt de kortste dag op zondag 22 december.

Ellips

De reden? Omdat de aarde eind december dichter bij de zon staat en omdat de aardas schuin staat ten opzicht van de baan rond de zon, aldus Frank Deboosere.

“De aarde draait rond de zon”, verklaart hij op zijn website. “Die baan is geen cirkel, maar een ellips. In de winter bevindt de aarde zich dichter bij de zon dan ’s zomers. Daardoor zal de aarde ’s winters ook wat sneller rond de zon draaien.”

“De draaiing van de aarde rond zijn as is constant”, gaat hij verder. “En dus zien we de zon begin januari meer achterlopen ten opzicht van de sterren dan begin juli, als de aarde op het verste punt staat. Ook de helling van de aardas ten opzicht van de baan om de zon beïnvloedt de lengte van de zonnedag. Het gevolg is dat de zon bij het begin van de astronomische winter (dit jaar 22 december, red.) dagelijks iets later door het zuiden gaat, ongeveer een halve minuut per dag. En dat is precies wat we ’s ochtends en ’s avonds ook merken. Het tijdstip van zonsopgang komt iets later, het tijdstip van zonsondergang evenzeer.”

Volgens Deboosere maakt dit dat 22 december effectief de kortste dag van het jaar is. “Het verschil is dus niet symmetrisch verdeeld over zonsopgang en zonsondergang.” (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom naaien weer in de lift zit, ook bij jonge mensen

Waarom naaien weer in de lift zit, ook bij jonge mensen

https://images4.persgroep.net/rcs/_Kkl8Aop4Hh5qxCyE4k4oExIx3U/diocontent/162917943/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zelf kleding naaien is niet alleen meer weggelegd voor gepensioneerden, zoals een aantal jaar geleden. Het is populairder dan ooit. De Belgische startup Talundra die mode-opleidingen aanbiedt, opent in 2020 zelfs 4 nieuwe scholen in ons land omdat de inschrijvingen in Brussel zo hard gingen. 

Het stoffige imago van weleer lijkt naaien voorgoed van zich afgeschud te hebben. Er kwam dit jaar een nieuwe opleiding in het secundair volwassenenonderwijs ‘Retouches en herstellingen’ bij, verschillende naaiworkshops die je bij Veritas kunt volgen in 2020 zijn uitverkocht en de Belgische mode-startup Talundra opent volgend jaar 4 nieuwe scholen in Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik.

De reden is volgens Shari Dewannemacker, CEO en co-founder bij Talundra, simpel: “de consument hecht steeds meer belang aan duurzaamheid en lokale mode. Als tegenreactie op de vervuilende fast fashion, merken we dat veel mensen weer zelf aan de slag willen gaan. De huidige generatie van babyboomers en millennials kunnen vaak geen knop meer aannaaien en het is natuurlijk zonde om een kledingstuk weg te gooien enkel omdat een knoop loszit”, vertelt ze ons.

“Nu de winkelstraten overspoeld zijn met grote ketens, is het moeilijker geworden om er nog ietwat uniek bij te lopen. Veel cursisten willen dan ook leren om iets te ontwerpen dat niemand anders draagt, of ze willen bestaande stukken retoucheren zodat ze perfect aanpassen. Daarom hebben we onze opleidingssystemen opgedeeld in 2 soorten: enerzijds is er een modulair systeem waarbij de cursisten zelf hun eigen modules samenstellen. Ze kiezen zelf de inhoud, het ritme en de intensiteit. Zodat ze specifiek leren waar zij nood aan hebben. Daarnaast bieden we ook een multidisciplinaire opleiding van een jaar aan, waarvoor wij zelf een selectie van modules geselecteerd hebben.”

Unieke identiteit

Uit een onderzoek bij meer dan 3.000 naaisters in 7 landen van de online naaicommunity Fibre Mood in samenwerking met Artevelde Hogeschool bleek eind vorig jaar ook al dat de hernieuwde hype rond naaien vooral te maken heeft met de nood aan het creëeren van een unieke identiteit. 88,1% van de deelnemers gaf dat aan als reden. 

Mede-oprichtster van het platform Isabelle Finet: “De drang naar personalisatie, zie je ook in andere sectoren. Mensen willen niet langer gestuurd worden vanuit de grote merken en bedrijven. Ze willen hun eigen emoties kunnen leggen in wat ze doen en dragen. Dat verklaart het succes van de makerscultuur in het algemeen, en van de naaicultuur in het bijzonder”, zegt ze.

Naaien en bloggen

Tenslotte is ook de combinatie van naaien en bloggen razend populair. Al langer in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar nu komen er ook steeds meer Belgische naaiblogs bij. Een aantal voorbeelden voor wie nog op zoek is naar naai-inspiratie van eigen bodem:

1. Emma & Mona

Opgericht door Griet De Smedt, mama van de tweelingzussen Emma en Mona. Op haar blog legt ze onder andere uit hoe je een hippe rugzak met marmerpatroon maakt en sweaters met fluoprint. (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saint Laurent brengt extravagante kerstcollectie uit

Saint Laurent brengt extravagante kerstcollectie uit

https://images2.persgroep.net/rcs/YATFUBIFNA0JDngXQwkP0n1Owu8/diocontent/162896026/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als er één ding is dat we geleerd hebben de voorbije jaren, is het dat je nooit te cool bent om van Kerstmis te houden. Nog inspiratie of wat last minute versiering nodig? Dan hebben we misschien een ideetje.

Dat de modewereld af en toe wat extravagant kan zijn tijdens de feestdagen, moeten we je niet meer vertellen. Zo verkocht juwelenlabel Tiffany & Co dit jaar bijvoorbeeld nog een peperdure adventskalender. Maar ook het Franse modehuis Saint Laurent springt mee op de kar en brengt een kerstcollectie uit. 

Zo kan je dus - nog net op de valreep - je kerstboom versieren met stuks ontworpen door Saint Laurent of zelf een kleine Nordmann-kerstboom kopen die gemaakt werd met lichtjes in de vorm van Saint Laurent Ornamenten. Daarnaast brengt Saint Laurent een chocoladen goudstaaf uit die gemaakt werd door de Franse chocolatier en banketbakker Pierre Hermé. 

De prijzen voor de collectie variëren tussen de 340 en 2.700 euro. De collectie is vanaf nu zowel online als in de speciale Rive Droite winkel aan de Rue Saint Honoré 213 in Parijs beschikbaar.  (br.hln)


» Reageer (5)
19-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Winkelhieren’ verkozen tot woord van het jaar

‘Winkelhieren’ verkozen tot woord van het jaar

https://images1.persgroep.net/rcs/CNphcRDsn9r4QGUimxbUAxDBlI8/diocontent/162755543/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

‘Winkelhieren’ is verkozen tot Woord van het Jaar. Dat heeft Van Dale deze ochtend bekendgemaakt. Winkelhieren wil zoveel zeggen als bij lokale bedrijven en winkels kopen.

Het publiek kon het voorbije jaar zoals gewoonlijk nieuwe woorden insturen die kans maakten op de titel van het Woord van het Jaar 2019. Van Dale distilleerde 19 genomineerden uit de inzendingen. Naast ‘winkelhieren’ ging het om ‘babytheek’, ‘bezorgschaamte’, ‘boomer’, ‘dampdode’, ‘egelwegel’, ‘ecopopulisme’, ‘foertformatie’, ‘jagger’, ‘jeukrups’, ‘klimaatspijbelaar’, ‘lawaaiflitspaal’, ‘planepoolen’, ‘pretpedagogie’, ‘restregering’, ‘sorrymuseum’,  ‘splinterkind’, ‘toiletplant’ en ‘verthuizen’.

Vlamingen konden van 10 tot en met 16 december hun stem uitbrengen. Dat hebben uiteindelijk bijna 9.000 mensen effectief gedaan. Zo’n 33 procent koos voor het woord ‘winkelhieren’. ‘Klimaatspijbelaar’, waarmee wordt gedoeld op een leerling die spijbelt van school om de politiek te attenderen op de klimaatproblematiek, eindigde tweede met 17 procent van de stemmen. Op de derde plaats - en met 9 procent - staat het woord ‘egelwegel’, een doorgang voor egels tussen twee tuinen.

‘Boomer’ woord van het jaar in Nederland

Onze noorderburen hadden met 41,8 procent van de stemmen een duidelijke voorkeur voor ‘boomer’ als hét Van Dale Woord van het Jaar 2019. Dat woord wordt vooral gebruikt door jongeren, die daarmee doelen op een persoon van oudere leeftijd, met ouderwetse denkbeelden of conservatieve opvattingen. In het verleden werd de Woord van het Jaarverkiezing in ons land onder andere gewonnen door de woorden moordstrookje (2018), koesterkoffer (2017), samsonseks (2016) en kraamkost (2015). (br.hln)


» Reageer (1)
18-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Levensgroot standbeeld Kuifje voor bijna 170.000 euro verkocht

Levensgroot standbeeld Kuifje voor bijna 170.000 euro verkocht

https://images4.persgroep.net/rcs/94f47H-WIBjpz6oWtDeizaDiHho/diocontent/20041717/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een standbeeld van Kuifje en Bobbie is gisteren geveild voor 168.000 euro (kosten inbegrepen). Dat meldt veilinghuis Millon België in een persbericht. Het standbeeld, 186 cm hoog, is een werk van beeldhouwer Nat Neujean uit 1976. Van het beeld bestaan verschillende exemplaren. In dezelfde veiling werden nog verschillende andere voorwerpen geveild die gelinkt zijn aan de Belgische strip.

Zo werden er nog meer Kuifje-stukken geveild, zoals een WWF-kistje met daarin tien litho’s. Dat ging onder de hamer voor 20.000 euro (zonder kosten). Er werd 19.000 euro (eveneens zonder kosten) betaald voor een exemplaar van “On a marché sur la Lune”, uit 1971, met een tekening van Kuifje en een opdracht en handtekening van Hergé en opdrachten van in totaal zeven astronauten.

Een prent van Guust Flater die in juli 1969 in het striptijdschrift Spirou verscheen werd voor 54.000 euro (zonder kosten) verkocht.

Een illustratie van Morris waarop Lucky Luke te zien die een sigaret afslaat, werd voor 25.000 euro (zonder kosten) verkocht.

De veiling bestond in totaal uit 182 loten. (br.hln)


» Reageer (0)
16-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je kind een moeilijke slaper? Onze opvoedkundige weet raad

Je kind een moeilijke slaper? Onze opvoedkundige weet raad

https://images4.persgroep.net/rcs/FUDwOH2A8z2Suln-0FcEddpX3TA/diocontent/162542918/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Regelmatig leggen we een vraag voor aan een van onze experts. Vandaag: “Mijn dochter (7) wil al twee jaar niet gaan slapen. Wat kan ik doen?”

Ilse De Block, directeur van de Opvoedingslijn: “Twee jaar lang elke avond, dat is heel belastend voor jullie als ouders. En niet te vergeten, ook voor de andere kinderen in het gezin. Vaak sluipt zo’n slechte gewoonte er ongemerkt in. Is er iets gebeurd, rond haar vijfde? Is ze bang geworden, waardoor ze moeilijk in slaap kon vallen?”

“Er wordt vaak veel aandacht besteed aan het avondritueel, maar weet goed: jij als ouder kan je kind niet dwingen om te slapen. Ze zal het zelf moeten leren. Het is nu een kwestie van doorbijten. Ze is al zeven en begrijpt dus veel. Ga met haar aan tafel zitten. Dat doe je niet als het bedtijd is, maar op een rustig moment overdag. Bespreek met haar dat het zo niet verder kan, en dat er iets moet gebeuren. Veel kans dat ze dit zelf graag anders ziet. Waarom kan ze niet slapen? Wat moet er gebeuren om haar te helpen? Het is essentieel dat jij de leiding neemt en niet in een bestraffende rol gaat zitten. Geef aan dat je weet dat het niet prettig zal zijn, maar dat ze even door de zure appel moet bijten om te bereiken wat jullie willen: een harmonieuze avond die voor iedereen in het gezin prettig verloopt. Je kan met haar een stappenplan afspreken: de eerste keer kan je nog twee keer per avond naar boven komen, dan bouw je af naar één keer … Laat haar voelen dat je begrijpt dat het moeilijk is, maar dat het niet anders kan. Als jij je kordaat opstelt, zal ze zich veel meer gerustgesteld voelen dan als je blijft toegeven.”

“Het is een erg vermoeiend, lang aanslepend probleem. Het kan zeker ook geen kwaad om je te laten ondersteunen. Bij een opvoedingswinkel in je buurt kan je terecht voor extra begeleiding.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlieg nu maar, Panamarenko. Portret van een Belgisch icoon

Vlieg nu maar, Panamarenko. Portret van een Belgisch icoon

https://images3.persgroep.net/rcs/0C-Nu8soLE5ah9WnXzom6EfVMhY/diocontent/159077410/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Panamarenko is niet meer. De beroemde Antwerpse kunstenaar, echte naam Henri Van Herwegen, is gisterenavond op 79-jarige leeftijd overleden. Panamarenko wordt gezien als een van de belangrijkste Belgische artiesten van de 20e eeuw. Maar Henri Van Herwegen was veel meer dan alleen een kunstenaar. Hij was tegelijk ingenieur, uitvinder, visionair en dichter. Of het nu om zeppelins, onderzeeërs of vliegtuigen ging, Panamarenko was telkens op zoek naar de symbiose tussen kunst en techniek.

Henri Van Herwegen wordt geboren in Antwerpen op 5 februari 1940. Zijn vader is elektro-ingenieur, zijn grootvader architect. Al van jongs af aan wordt hij dus omringd door techniek en ruimtelijke constructies. Van 1955 tot 1960 studeert hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. De jonge Henri is echter ook aan te treffen in de wetenschappelijke bibliotheek van de Scheldestad, waar hij zich op eigen houtje verdiept in de natuurwetenschappen. Vrij vlug begint hij de droom te delen van de mythologische figuur Icarus: het vliegen op eigen kracht.

In de jaren 60 wordt Henri ‘Panamarenko’. Zijn artiestennaam is een samentrekking van drie dingen: ten eerste de luchtvaartmaatschappij PanAm (‘Pan American Airlines and Company’), ten tweede het land Panama en ten derde Panteleimon Ponomarenko, een politicus uit de voormalige Sovjet-Unie, een naam die Van Herwegen hoorde op de radio. Zijn eerste werken leunen aan bij de pop-art. En dan groeit Panamarenko helemaal uit tot een begeesterende artiest.

Wondere wereld

Vanaf de jaren 70 creëert hij schaalmodellen van talrijke imaginaire voertuigen: vliegtuigen, ballonnen, helikopters, duikboten, vliegende tapijten, vogels. En dat in alle mogelijke originele en verrassende vormen. Altijd spectaculair, altijd een combinatie van kunst en technologie. 

Eén van zijn belangrijkste werken is de “Aeromodeller”, een luchtschip van 28 meter lang. Het gevaarte heeft de hele wereld rondgereisd en zit nu in de collectie van het Gentse S.M.A.K. De “Aeromodeller” is het startschot voor de bouw van een hele reeks vlieg-, vaar en rijtuigen. 

De kunstenaar laat vaak in het midden of ze echt functioneren, maar test er ook enkele uit. Vooral met de verschillende versies van zijn gemotoriseerde rugzakken tracht hij echt op te stijgen. In 1996 stelt hij in Antwerpen zijn stalen duikboot Nova Zemblaya voor. Het doel van het ontwerp is ermee naar Spitsbergen te varen, maar dat blijkt niet haalbaar.

Vreemde schoonheid

“Zijn wondere wereld houdt het midden tussen pure wetenschap, technisch vernuft en kinderlijk enthousiasme”, zo klinkt het mooi samenvattend op zijn website. “Telkens spectaculaire constructies van vreemde schoonheid, tegelijk speels en indrukwekkend.”

Verschillende kunstwerken vinden hun weg naar het openbaar domein, zoals Batopillo in Hasselt en Pepto Bismo in de Antwerpse Seefhoek. De Vlaamse overheid koopt verschillende werken aan, die ook tentoongesteld worden. Zo is het “Vliegend Eiland” te zien in het Vlaams parlement.  De kunstenaar wordt in 1994 vereeuwigd in een nummer van de Limburgse rockgroep Noordkaap.

Einde van artistieke loopbaan

Panamarenko huwt in 2003 met de 34 jaar jongere Eveline Hoorens, die met haar familie de ambachtelijke koffiebranderij Hoorens runt in het Oost-Vlaamse Michelbeke.

Op 5 februari 2005 wordt Panamarenko 65 jaar. Op het stadhuis van Antwerpen wordt hij plechtig ontvangen door burgemeester Patrick Janssens, die hem prijst voor zijn “onaangepast gedrag, ook wel creativiteit genoemd”. Datzelfde jaar verschijnt het lexicon “Copyright Panamarenko”. De Vlaamse overheid weet op een veiling in Londen beslag te leggen op de legendarische Prova Car van Panamarenko, die een stek krijgt in het Antwerpse Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA).

Eind september 2005 opent in Brussel een grote overzichtstentoonstelling, waar Panamarenko het einde van zijn artistieke loopbaan aankondigt.

De vzw “Panamarenko Collectief” ziet begin maart 2006 het levenslicht. Het collectief wil het oeuvre van de kunstenaar promoten, toegankelijk maken, bestuderen, archiveren en verspreiden. Het jaar daarop schenkt Panamarenko het pand in de Antwerpse Seefhoek waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewoond en gewerkt, aan het M HKA. Het pand was sinds de dood van Panamarenko’s moeder onderkomen geraakt, onder meer omdat de kunstenaar zijn papegaaien alle vrijheid gaf. Het wordt opgeknapt en is intussen te bezoeken in rondleidingen voor kleine groepjes.

Naar aanleiding van de 80ste verjaardag van de kunstenaar in 2020 zijn in Antwerpen al diverse activiteiten voorzien, met in januari een pop-up expo in galerij Campo en Campo en in het najaar een tentoonstelling in virtual reality en een overzicht van zijn leven in het M HKA. (br.hln)


» Reageer (0)
15-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer orde in huis? Dit zijn de allerbeste tips van BV-opruimcoach Nele Colle

Meer orde in huis? Dit zijn de allerbeste tips van BV-opruimcoach Nele Colle

https://images4.persgroep.net/rcs/hP2zDl6fiB7lVtuPLTkROlNP9D8/diocontent/162478986/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor haar 45ste verjaardag kreeg Karen Damen wel een heel bijzonder cadeau. De ex-rosse van K3 kreeg onlangs opruimcoach Nele Colle over de vloer, over wie ze laaiend enthousiast was. Wij konden haar strikken voor haar allerbeste opruimtips.

“Bepaal voordat je begint met opruimen welke functie elke kamer, kast of lade heeft. Welke activiteiten gaan hier door? En dus ook: welke spullen horen hier en welke niet? Dat moet je eerst goed afbakenen. Doe je dat niet, dan komt er zonder twijfel van alles in die kamer terecht.

Als je begint op te ruimen, probeer je spullen dan te verdelen in categorieën. Verzamel eerst alles, en verdeel daarna in hoopjes per categorie. Ga pas daarna selecteren en hou die categorieën samen.

Werk verticaal en leg zo weinig mogelijk op en achter elkaar. Net zoals Marie Kondo leg ik mijn kleding verticaal in lades. Zo zie je meteen wat je hebt en behoud je het overzicht. Zorg dat je je spullen zo opbergt dat je meteen ziet wat je hebt. Anders vergeet je ze en worden ze niet gebruikt. Frietketels of reiskoffers hoef je uiteraard niet verticaal te sorteren of meteen te zien, die spullen vergeet je niet.  

Beschik je niet over lades, gebruik dan labels om orde te scheppen in je spullen of werk op andere manieren visueel. Stop bijvoorbeeld alle mutsen of handschoenen in een bak, en label die vooraan. Zo heb je nog altijd een overzicht van wat je in huis hebt en het maakt het ook makkelijker voor je huisgenoten om spullen terug te vinden.

Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk handelingen moet uitvoeren. Stop schoenen bijvoorbeeld niet in een schoenendoos en werk met bakjes en mandjes. Een deksel hoef je zelfs niet te gebruiken. Zo hou je je spullen tezamen, kan je er ook makkelijk aan en verspil je geen energie. Je hoeft immers niet na te denken over wat je waar hebt gelegd waardoor je uiteindelijk ook minder tijd steekt in het opruimen zelf of eindeloos zoeken naar spullen.

Ga bewuster om met je spullen. Je kan alleen maar ontspullen en je huis opgeruimd houden als je ook bewuster koopt en omgaat met wat je al hebt. Want wat je binnenhaalt, moet je ook weer een plaats geven. Ook naar duurzaamheid toe is het belangrijk om niet onnodig veel spullen te kopen die je ietsje later toch weggooit. Iets kopen mag je dan wel instant blij maken, zodra het nieuwe eraf is verdwijnt dat gevoel weer. 

Loop ook eens langs tweedehandswinkels en breng je oude spullen naar een kringloopwinkel. Zo geef je ze een tweede, en misschien zelfs een derde leven. Een handige site is www.waarkanikmetmijnspullenterecht.be. Daar vind je een hele hoop initiatieven van kring- tot ruilwinkels.

Wijs ook horizontale oppervlaktes zoals tafels een bepaalde functie toe. Zo vermijd je dat er van alles en nog wat op belandt.

Als je een bepaald systeem hebt dat werkt, dan hoef je dat niet per se te veranderen. Als je nieuwe gewoontes aankweekt of je opruimsysteem verandert, probeer dan om zo dicht mogelijk bij je oude gewoontes te blijven. Dan zal de aanpassing vlotter verlopen. Gemiddeld duurt het 60 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, geef jezelf en je huisgenoten dan ook de tijd om aan daaraan te wennen. 

Aanvullend daarop: hou het tempo erin maar geef jezelf ook tijd om je huis op te ruimen. Marie Kondo ruimt een heel huis op in één maand, maar dat kan alleen als er cameraploeg met zijn neus op staat. Een halfjaar tot 2 jaar is een veel realistischer doel. Maar hou wel de vaart in je opruimmomentjes: als je te lang twijfelt, hou het nog even. Dat komt wel, soms een dag later, soms een jaar, maar blijf er bewust mee bezig.” (br.hln)


» Reageer (0)
14-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij van Klimt na 23 jaar teruggevonden... in tuin van museum waar het verdween

Schilderij van Klimt na 23 jaar teruggevonden... in tuin van museum waar het verdween

https://images2.persgroep.net/rcs/oDB1PTSHTx6bFVQpsusF33LBPe4/diocontent/162409914/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een vermoedelijk schilderij van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt is na bijna 23 jaar terug opgedoken. “Bildnis einer Frau” werd in een museum in Piacenza gevonden, nadat het daar in 1997 verdwenen was. Tuinmannen vonden het gisteren toen ze aan het opruimen waren.

Het schilderij lag in een holte in een muur rond het binnenhof van het museum Ricci Oddi. De holte zat achter een kleine metalen deur die overwoekerd was. “Ik kwam van het middageten terug toen de tuinmannen me riepen”, zei Dario Gallinari, een medewerker van het museum. “Ik dacht dat het een grap was.” Het schilderij was in een zwarte vuilniszak verpakt. Gallinari dacht naar eigen zeggen meteen aan een Klimt: “Ik heb het oog van een expert.”

Met trillende handen gaf de man het schilderij aan de veiligheidschef van het museum, die de politie erbij haalde. Het kunstwerk verkeert in goede toestand en is niet beschadigd. Het wordt nu bij de politie onderzocht, maar er is veel kans dat het echt verklaard wordt, aldus Gallinari. 

Dieven lieten in 1997 enkel kader achter

Hoe het schilderij in de holte terechtkwam, is nog onduidelijk. Het portret van een vrouw verdween in februari 1997 uit het museum. De vermoedelijke dieven lieten toen enkel het kader achter.

‘Bildnis einer Frau’ of ‘Portret van een vrouw’ maakt deel uit van een reeks van vrouwenportretten die Klimt (1862-1918) tussen 1916 en 1918 geschilderd zou hebben. (br.hln)
 


» Reageer (0)
12-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogbegaafde Laurent (9) gaat studeren aan ‘beste universiteit ter wereld’ in VS

Hoogbegaafde Laurent (9) gaat studeren aan ‘beste universiteit ter wereld’ in VS

https://images2.persgroep.net/rcs/480TM-A-zGyZ2iuM8nGVtPkkJkQ/diocontent/162363345/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De 9-jarige Laurent Simons verruilt de Technische Universiteit van Eindhoven zo goed als zeker voor een topuniversiteit in de Verenigde Staten. Dat heeft zijn vader gisteravond gezegd in het Nederlandse programma Pauw. Het vertrek van zijn zoontje uit Nederland is mede ingegeven door een Vlaams-Nederlands cultuurprobleem, zo blijkt.

Om welke Amerikaanse universiteit het gaat, wilde Alexander Simons niet zeggen. “Dat is confidential (vertrouwelijk, red.). Daar zijn afspraken over gemaakt met bepaalde personen. Het is al vrij ver gevorderd maar het is not done erover te praten.’’

De kans was volgens de vader te mooi om te laten lopen. “Als je een aanbod in je schoot geworpen krijgt om te gaan samenwerken met de beste universiteit ter wereld dan zou het niet slim zijn om daar geen gebruik van te maken. Je zit dan gewoon aan de top van de top.’’ 

Naast het niveau is ook de begeleiding van wonderkinderen beter in de Verenigde Staten, zei Simons. “In Amerika doen ze echt heel veel om zulke kinderen naar de universiteit te sturen. Zelfs bij een kind dat nog stukken minder slim is dan Laurent.’’

Verlegen

Zijn karakter en Belgische achtergrond speelden de 9-jarige bachelorstudent ook parten aan de TU Eindhoven. Dat bleek uit een voorbeeld dat zijn vader noemde. “Nederlandse studenten zijn brutaal, Laurent is verlegen. Als hij met een vraag zit, klopt hij op de deur van de docent en vraagt of die een paar minuten tijd heeft maar wordt dan weggestuurd.” Daar kan Laurent niet goed tegen. “Hij kan zichzelf niet verdedigen en beschermen als hij negatieve energie over zich heen krijgt.”

Laurent stond op het punt af te studeren als bachelor Electrical Engineering maar stopte maandag na onenigheid over het studietempo. Zijn ouders wilden graag dat hij zou afstuderen vóór zijn tiende verjaardag, op 26 december, maar de universiteit achtte die einddatum niet haalbaar. Dit vanwege het aantal tentamens dat Laurent nog zou moeten halen.  De onderwijsinstelling stelde een studieplan voor waarmee de 9-jarige zijn studie medio 2020 zou kunnen voltooien.

Onbegrijpelijk, vinden zijn ouders. “Als we het advies van de universiteit hadden gevolgd dan had Laurent nog acht maanden langer moeten studeren. Terwijl hij één vak per week doet en de totale studie in negen maanden tijd’’, vertelde moeder vol ongeloof. 

Een verschuiving van de afstudeerdatum was ook niet uit te leggen geweest aan Laurent, zei zijn vader. “Als een vak langer dan een week duurt, gaat hij zich vervelen. Laurent moét uitgedaagd worden omdat hij zo slim is. Bovendien zou het tijdschema van de universiteit zijn plannen doorkruisen. Hij had al een heel vervolgscenario in zijn hoofd.’’

Robotica

De 9-jarige weet volgens zijn vader ook al precies wat hij later wil worden. “Laurent heeft geen bepaald beroep op het oog maar wil wetenschapper worden. Zijn droom is dat hij kunstorganen kan maken. Robotica, cyberachtige lichamen bijna richting onsterfelijkheid. Beetje electrical engineering nodig, beetje geneeskunde. Het is dus niet zo dat hij deze studie wil afronden en dan bijvoorbeeld televisies gaat maken bij Philips.’’  

In dat licht zou het voor de hand liggen als Laurent gaat studeren aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge bij Boston. Dat staat bovenaan de QS-lijst van beste universiteiten ter wereld en beschikt over een opleiding tot electrical engineering én een Robotics-team. De ouders van het wonderkind zullen hun zoon volgen naar de Verenigde Staten, zo lieten ze gisteravond weten. (br.hln)


» Reageer (0)
10-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan een katten­allergie afnemen door veelvuldig contact met katten?

Kan een katten­allergie afnemen door veelvuldig contact met katten?

https://images2.persgroep.net/rcs/LTSSYnpPFU_45i-OkFYOh4XjrJ8/diocontent/162119918/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dat zul je altijd zien: heb je eindelijk de ware Jacob gevonden, blijkt hij allergisch voor je kat. En die gaat dus echt niet de deur uit. Maar zou zijn allergie minder kun­nen worden, als hij maar lang genoeg wordt blootgesteld aan het dier?

Naar schatting 15 procent van de bevolking heeft last van een allergie tegen huisdieren, pollen of huisstofmijten, waarvan een groot deel tegen een combinatie hiervan. De allergie kenmerkt zich door een loopneus of verstopte neus, niezen en geïrriteerde ogen en soms ook kortademigheid. Iemand met een kat in huis merkt soms pas na een vakantie van weken dat die de bron is van de klachten. De oorzaak is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten, die de kat uitscheidt via klieren en verspreidt via huidschilfers of urine.

In reactie op deze zogeheten ‘allergenen’ maakt het lichaam afweerstoffen aan, waaronder het irriterende histamine, maar ook stoffen die chronische allergische ontsteking van ogen, neusslijmvlies en luchtwegen veroorzaken.

Kan zo’n allergie door frequente blootstelling minder erg worden? Nee, zegt internist-allergoloog Maurits van Maaren. “Een allergie ontwikkel je meestal al op kinderleeftijd, dan wordt namelijk het immuunsysteem afgesteld, en zodra je haar eenmaal hebt, gaat een allergie niet meer vanzelf over.” Het kan zijn dat ze mild blijft, vertelt Van Maaren, maar er is ook een risico dat het erger wordt, tot allergische astma met verergerende aanvallen aan toe.

“In die heftigste vorm zijn symptoombestrijders zoals oogdruppels en inhalatiemedicatie nauwelijks nog effectief. Vandaar dat juist het omgekeerde wordt geadviseerd: zo min mogelijk blootstelling aan allergenen.”

Reactie blokkeren

Wordt het dan toch ‘de ware Jacob of de kat?’ Misschien toch niet. Er bestaat namelijk wel een manier om het immuunsysteem te herprogrammeren: immuuntherapie. De eerste immuuntherapie tegen allergie werd al in 1911 gegeven, met een extract van pollen. Na WO II werden er de eerste systema­tische studies naar gedaan en pas sinds de jaren 90 begrijpen we enigszins hoe het werkt, vertelt Van Maaren.

Bij immuuntherapie krijgt de allergische persoon het betreffende allergeen één keer in de vier weken onderhuids ingespoten, of in smelttabletvorm dagelijks toegediend. Het immuunsysteem maakt dan afweerstoffen aan die de allergenen wegvangen en daardoor de allergische reactie blokkeren of verhinderen, vertelt allergie-onderzoeker Willem van de Veen. Ook worden er regulerende immuuncellen aangemaakt, die het immuunsysteem wat toleranter maken voor het allergeen. Dit effect blijft in principe bestaan nadat de therapie is beëindigd.

De therapie vraagt wel de nodige toewijding: drie jaar lang elke drie weken een injectie of elke dag een tablet of druppels. Bij lang niet iedereen werkt dat even goed. Grofweg de helft van de patiënten reageert er nauwelijks op.

En allergoloog Van Maaren heeft voor allergische kattenbezitters nog slecht nieuws: “Een officiële contra-indicatie is het niet, maar in principe schrijven we de therapie alleen voor aan mensen die bijvoorbeeld in de thuiszorg werken en daarin belemmerd worden door hun allergie.” Het effect weegt bij kattenbezitters niet op tegen de bijwerkingen. “We gaan mensen geen dure behandeling van drie jaar geven als we er niet achter staan. Mensen met klachten waartegen medicatie niet werkt, zijn uiteindelijk alleen gebaat bij: de kat de deur uit.” (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!