Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hallo herfst: zo verzorg je je planten nu het kouder wordt

Hallo herfst: zo verzorg je je planten nu het kouder wordt

https://images4.persgroep.net/rcs/1UzVnvo1iiU2a1XpCxgL-krlrgI/diocontent/157009325/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We kunnen er niet meer omheen: de herfst is officieel begonnen. De bladeren vallen binnenkort weer van de bomen en ook onze kamerplanten kunnen weer wat extra liefde en zorg gebruiken. Hoe je dat het best aanpakt vroegen wij aan de experts van Plantsome.

Haal je planten op tijd weer binnen

“Tijdens de zomermaanden kunnen sommige huiskamerplanten absoluut een tijdje buiten staan. Wanneer het ’s nachts kouder wordt dan 12 graden is het echter weer tijd om ze naar binnen te halen. Tenminste, als je wil dat ze de herfst overleven.”

Bladverlies is geen ramp

“Wanneer je je planten van buiten weer naar binnen haalt, kan het zijn dat ze hun bladeren laten vallen. Je hoeft je zeker niet meteen zorgen te maken, want dat is heel normaal. Je planten moeten immers weer wennen aan een nieuw klimaat.”

Zorg voor voldoende licht

“Nu de dagen weer korter worden krijgen sommige planten minder licht dan ze in de zomer en lente kregen. Daarom is het belangrijk om planten die ver van het raam staan te verplaatsen naar een lichtere plek. Daarnaast is het een goed idee om je planten wekelijks te draaien. Zo krijgen alle bladeren zeker voldoende zonlicht en voorkom je dat je plant naar één kant gaat overhellen.”

Vergeet geen water te geven

“Nu de zon niet meer zo brandt heb je vast de neiging om minder snel water te geven. Toch heeft je groene vriend zeker nog nood aan een drankje, al hoeft dat nu minder regelmatig dan tijdens de zomermaanden. De Plantsome App kan je zeker helpen met de juiste bewatering van je planten.

Zet je planten dicht bij elkaar

“Wanneer de temperaturen echt dalen is het een goed idee op je planten lekker dicht bij elkaar te zetten. Op die manier kunnen ze voor elkaar zorgen en zullen ze elkaar voorzien van zuurstof. Dit is trouwens ook een goed idee voor wanneer je met vakantie gaat.”

Blijf weg van de verwarming

“Wat je ook doet, zet je planten nooit op de verwarming of naast een radiator. Neen, ook niet boven een verwarming op de vensterbank. De warmte mag voor ons dan wel lekker gezellig aanvullen, voor planten is het dat allesbehalve: zij drogen er alleen maar sneller van uit.”

Nu is het moment om te verpotten

“Zijn je planten deze zomer goed gegroeid? Dan is het nu het ideale moment om ze over te zetten naar een grotere pot. Als de wortels boven de grond uitkomen of onderuit de pot dan is het hoog tijd voor een nieuwe pot. Zorg dat de kluit van de plant zo’n 1 à 2 centimeter onder de bovenrand van de sierpot blijft. “

Lang leve de plantenspuit

“Het is bijzonder belangrijk om je planten goed te besproeien met een plantenspuit nu de verwarming wat hoger staat. Zo voorkom je dat je planten uitdrogen door de droge lucht en de warmte binnenshuis.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stemplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft

Stemplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft

https://images3.persgroep.net/rcs/hxVu7C2_f_dTiaTj9m7rVCwOlHo/diocontent/149272242/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De opkomstplicht bij de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen verdwijnt. En de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner wordt automatisch burgemeester. Dat zijn enkele van de maatregelen waarover de Vlaamse regering het al eens is geraakt.

De Vlaamse onderhandelaars doken gisteren voor een tweede keer de nacht in, met de hoop op witte rook bij het ochtendgloren. Maar enkele ambities van Jambon I sijpelden gisteren toch naar buiten. De Vlaamse regering in spe schrapt de opkomstplicht voor de lokale en provinciale verkiezingen. Ons land is één van de weinige ter wereld waar nog opkomstplicht geldt, maar bij elke verkiezing blijft hoe dan ook een kleine 10% van de kiezers thuis. Officieel riskeren thuisblijver een boete van 40 tot 80 euro, maar daar wordt zelden of nooit gevolg aan gegeven.

Ook de lijststem op lokale en provinciale lijsten verdwijnt. Gemeenten zullen voortaan ook gebruikmaken van het Waalse systeem, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner ook automatisch burgemeester wordt. De grootste partij kan nog steeds buitenspel gezet worden, maar wekenlang gesjacher over wie nu burgemeester wordt - herinner u de Gentse coalitievorming - kan zo wel vermeden worden.

De Vlaamse symboolstrijd over de burgemeesterssjerp wordt uiteindelijk een compromis à la Belge: burgemeesters kunnen voortaan kiezen of ze een tricolore sjerp dragen of een ‘Vlaamse’ zwart-gele. In Wallonië woedde die discussie overigens ook. De sjerp van de schepenen was er zwart-geel - te Vlaams - en bestaat intussen uit de kleuren van de Waalse vlag: geel-rood. (br.hln)


» Reageer (0)
27-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fireworking: de nieuwe (niet zo leuke) datingtrend

Fireworking: de nieuwe (niet zo leuke) datingtrend

https://images2.persgroep.net/rcs/DVyMLzhOo37nyJHG-nmVMiqsDmY/diocontent/157076587/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ah, de liefde. Bestaat er iets mooiers? Wanneer we alle datingtrends van tegenwoordig ontdekken, zou je denken van wel. Een nieuwe dag, een nieuwe datingtrend die de kop opsteekt. Mogen we je voorstellen: fireworking. 

Van indruk maken op je jaloerse ex tot je nieuwsgierige familie de mond snoeren. Wie gaat fireworken, gaat een relatie aan met iemand met als doel die relatie zoveel mogelijk in de kijker zetten om indruk te maken op anderen. 

Fireworking wordt beschreven als het omgekeerde van de datingtrend stashing. Bij stashing wordt een geliefde bewust achtergehouden bij vrienden en familie. Wanneer iemand aan fireworking doet, gebeurt dus juist het tegenovergestelde. 

Hoewel het op het eerste gezicht flatterend lijkt wanneer iemand zoveel mogelijk met je te koop wil lopen, is het ook wel pijnlijk om te weten dat iemand eigenlijk alleen om de mening van anderen geeft. Hoe merk je het op? Je kan een fireworker herkennen aan een overvolle socialmediapagina, met in het bijzonder kiekjes die genomen worden op de mooiste plaatsen om zo hun volgers jaloers te maken.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te veel neerzitten kan de vorm van je hart veranderen

Te veel neerzitten kan de vorm van je hart veranderen

https://images1.persgroep.net/rcs/5S9_4twY0CLeNxHFz3EBTOkGtrs/diocontent/156750395/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Anno 2019 is de kans groot dat je te veel neerzit. Vlamingen zitten gemiddeld zelfs 8,3 uur per dag neer, dat is 57% van hun dag, slaapuren niet meegerekend. En dat dat nefast is voor je gezondheid bleek al uit verschillende studies. Te lang neerzitten zou namelijk gelinkt worden aan een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel, meer lichaamsvet rond de taille en hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar een nieuwe studie toont nu ook aan dat het de vorm van je hart kan veranderen.

Om de relatie tussen lichaamsbeweging en de vorm van je hart te onderzoeken, vergeleken de auteurs van het onderzoek met een echografie de harten van meer dan 160 volwassen mannen. De mannen werden verdeeld in vier groepen: langeafstandslopers, mannen die aan American Football doen, de Tarahumara (een groep inheemse boeren van Amerika die in de staat Chihuahua in Mexico wonen en bekend staan om hun langeafstandslopen) en volwassenen met een sedentaire levensstijl.

De resultaten, die gepubliceerd werden in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), toonden duidelijke verschillen tussen de hartvormen van de vier groepen mannen. Zo ontdekten de onderzoekers op de echografieën dat langeafstandslopers en de inheemse boeren lange hartkamers hadden en dunne wanden, twee aanpassingen die hen helpen om lang te rennen.

Ter vergelijking: de harten van de footballers, maar vooral die met de zittende beroepen, vertoonden dikkere hartkamerwanden en kortere hartkamers die veel breder waren, oftewel: hun harten waren ronder van vorm. Bij de footballers zou dat volgens de onderzoekers komen doordat er voldoende bloed naar de hersenen moet stromen om het bewustzijn te behouden tijdens intensieve activiteiten; de mannen met een sedentaire levensstijl lijken deze hartvorm te hebben door hun gebrek aan lichaamsbeweging.

En hoewel het vermogen van ons hart om van vorm te veranderen een evolutionaire aanpassing is, zeggen de auteurs dat het bij de sedentaire mannen schadelijk kan zijn en de kans op hypertensie en hart- en vaatziekten vergroot.

Het goede nieuws? Volgens de auteurs kan je je hart opnieuw zijn normale vorm aannemen door de juiste levensstijlveranderingen. Ze stellen voor om wat vaker te lopen, fietsen of zwemmen om je uithoudingsvermogen te verbeteren en je hart gezond te houden.  (br.hln)


» Reageer (0)
23-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je mag binnenkort je Apple Macbook misschien niet meer meenemen in je handbagage

Je mag binnenkort je Apple Macbook misschien niet meer meenemen in je handbagage

https://images1.persgroep.net/rcs/KOqI_0Lgww8tDITe6bUTENbOjmU/diocontent/156743309/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vertrek je binnenkort op vakantie en van plan om tijdens de vlucht een Netflixmarathon te houden? Dan check je beter eerst de nieuwe wetgeving van luchtvaartmaatschappij EasyJet.

De lowbudgetluchtvaartmaatschappij kondigde namelijk aan dat ze Apple Macbook-laptops die tussen de periode van september 2015 en februari 2017 aangekocht zijn, wil verbieden op vluchten. Die modellen zouden defecte batterijen bevatten. Je mag je laptop wel nog meenemen, maar opladen of aanzetten zou niet meer mogen.

In een verklaring op hun website vertellen ze dat het verbod er komt na een rapport van het European Unian Aviation Safety Agency (EASA).

“In het licht van de recente EASA-richtlijnen worden klanten geadviseerd geen 15-inch Macbook Pro-toestellen die in de periode van september 2015 en februari 2017 zijn aangekocht aan te zetten of op te laden tijdens de vlucht. Als zo’n toestel meegnomen wordt, moet de passagier het uitschakelen.”

In het EASA-rapport staat ook dat de luchtvaartmaatschappijen sancties opgelegd zullen worden als ze dergelijke apparaten gebruiken aan boord. Het EASA voegde er wel nog aan toe dat het maar om een beperkt aantal serienummers gaat en dat Apple aangeboden heeft om de batterijen van de genoemde toestellen gratis te vervangen.  (br.hln)


» Reageer (0)
22-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijs dure stad? Cafés laten je extra betalen voor schijfje citroen in drankje: “Dat is pure diefstal”

Parijs dure stad? Cafés laten je extra betalen voor schijfje citroen in drankje: “Dat is pure diefstal”

https://images3.persgroep.net/rcs/zbFtVSwZCC5o_WwL1aA9Hz9_Exk/diocontent/156646155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Even verpozen op een terras in Parijs terwijl je geniet van een verfrissend drankje? Dan lees je toch maar beter eerst de kleine lettertjes op de kaart want in sommige cafés en bistro’s betaal je extra voor een schijfje citroen. De praktijk veroorzaakt ophef in de lichtstad, zo schrijven Franse media.

Wanneer je graag eens geniet van een Perrier of Cola met een schijfje citroen, wees dan op je hoede in de Franse hoofdstad. In bepaalde quartiers in Parijs is het immers niet ongebruikelijk dat klanten ook in de buidel moeten tasten voor een schijfje citroen. Parijzenaars en toeristen spreken er schande van, maar de praktijk is perfect legaal - zolang de prijzen maar correct zijn geafficheerd.

Het was de Franse journaliste Nora Hamadi die begin deze week de kat de bel aanbond. “In Parijs laat men jou betalen voor een schijfje citroen in je drankje”, schreef ze op Twitter over haar bezoek aan ‘Bistrot de la Tour’ in het vijftiende arrondissement. Hamadi had als bewijs haar kassaticket bijgevoegd waaruit bleek dat haar 0,50 euro was aangerekend voor wat extra frisheid in het glas. Aangezien het gezelschap 5 glazen Perrier had gedronken met telkens een schijfje citroen erin kwam dit in totaal op 2,5 euro extra, en dan dikt de rekening natuurlijk snel aan. “Dat is regelrechte diefstal”, verklaarde ze verbolgen. Haar tweet ging vervolgens viraal met duizenden retweets en meer dan 1.500 commentaren.

“Als ze ons zouden kunnen laten betalen voor de lucht die we inademen, dan zouden ze het doen”, klonk het onder meer. “Hoe dichter we in de buurt van de Eiffeltoren komen, hoe duurder het wordt”, concludeerde een toerist.

Tot tien keer duurder

Wetende dat men ongeveer 7 schijfjes van één grote citroen van 120 gram kan afsnijden die tegen twee euro per kilo wordt verkocht, dan is een schijfje op café tot tien keer duurder, zo berekende France Info.

Volgens Le Parisien is de omstreden praktijk in deze bistro geen alleenstaand geval. Ook in andere etablissementen in Parijs is het gangbaar zoals onder meer in het ‘Eiffel Café’ en ‘Pizzeria Lolanda’ die ook in het toeristische vijftiende arrondissement zijn gelegen.

Dus bij je volgende bezoek aan Parijs lees je maar beter de kleine lettertjes op de kaart en let je op voor eventuele supplementen voor citroen, siroop of melk. Je bent gewaarschuwd! (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwangere Natalia openhartig: “Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan op mijn 38ste”

Zwangere Natalia openhartig: “Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan op mijn 38ste”

https://images2.persgroep.net/rcs/NKmA1-nmSykQnO0OzzSGBAPwW3s/diocontent/156529479/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Natalia kondigde haar zwangerschap vorige week aan op Instagram, en ondertussen is ze vijftien weken zwanger. In de zetel van ‘Gert Late Night’ gaf ze toe dat ze angst heeft om een fout te maken, maar een boodschap van familie en vrienden beurde haar meteen op.

Gert wilde weten of Natalia last heeft gehad van ochtendmisselijkheid. “Ja, zoals iedereen zeker?”, klonk het. “Maar dat is ondertussen wel gebeterd, hoor. Ik heb nooit echt moeten overgeven, ik was gewoon echt moe en ben veel binnen gebleven.”

“Ik heb mijn spiraaltje in Barbados laten verwijderen, en ze zeiden dat we zes maanden zouden moeten wachten. Dus we waren er nog niet zo mee bezig, maar na drie maanden was het al raak. Ik prijs mezelf heel gelukkig en ik ben ook heel dankbaar dat het op mijn 38ste nog gebeurd is, want op die leeftijd denk je daar toch wel even over na.”

Test

Wanneer Gert haar vroeg hoe ze erachter kwam dat ze zwanger was, geeft ze een typisch, doodeerlijk Natalia-antwoord. “’s Morgens op de wc, om half zes”, lacht ze. “Met zo’n test. Ik ben nogal onregelmatig en ik schrok ervan dat ik toch al meer dan veertig dagen niks had gezien. Mijn vriend zei toen: misschien moet ik toch eens zo’n zwangerschapstest gaan halen.” 

Kinderwens

Ze weet al of het een jongen of een meisje wordt, maar dat geeft ze nog niet prijs. “Ik had de gedachte aan kinderen even afgezworen na het overlijden van onze papa. Toen zag ik dat precies nog niet zitten. Het was een samenloop van omstandigheden, carrière en de juiste man nog niet tegengekomen. Het was gewoon een gevoel: ‘nee het past nog niet echt in mijn leven’. En ook angst. Angst om bepaalde dingen door te geven, schrik of ik het wel goed zou doen, want ik wil het perfect doen. Al weet ik dat ik fouten ga maken...”

Daarop kreeg ze een bemoedigende boodschap van haar familie en vrienden te zien, die haar meteen weer in een vrolijke stemming bracht.  (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rob De Nijs kondigt afscheid aan: populaire zanger lijdt aan Parkinson

Rob De Nijs kondigt afscheid aan: populaire zanger lijdt aan Parkinson

https://images4.persgroep.net/rcs/Hl9HsZES2XDFs200voMMKXyQU3I/diocontent/153332137/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De populaire zanger Rob De Nijs (76) stopt met zingen. De artiest houdt het voor bekeken, zij het met tegenzin, nu de diagnose van de ziekte van Parkinson gevallen is. Al komt er volgend jaar wel nog nieuwe muziek en een afscheidstournee. Dat schrijft De Telegraaf.

De Nederlandse zanger is al actief in de showbizzwereld sinds de jaren ’60. Zijn afscheid kondigt hij dan ook met pijn in het hart aan. De artiest is vooral bekend van de hits ‘Ritme van de Regen’, ‘Jan Klaassen de Trompetter’, ‘Dag zuster Ursula’, ‘Malle Babbe’ en ‘Banger Hart’. Hij kondigt zijn afscheid nu zelf aan in een interview met De Telegraaf. De zanger hield het nieuws van zijn diagnose enkele weken verborgen, maar vindt het nu tijd om dat te delen. Het filmpje dat gemaakt werd, waarbij de zanger onwel werd en van het podium viel, heeft zeker iets te maken met zijn beslissing om het nieuws bekend te maken. “Ik had het nieuws toen zelf net te verwerken gekregen. Maar ik neem de maker van die video niks kwalijk”, aldus Rob. De gemene online reacties die beweerden dat de artiest dronken op het podium stond, deden hem wel wat. “Niemand wist toen wat er aan de hand was.”

Voor de fans: Rob stopt niet meteen met zingen. De zanger wil zijn fans een waardig afscheid gunnen. “Ik wil nog een nieuwe cd maken, mijn huidige tournee afmaken en volgend jaar een afscheidstournee maken langs alle provincies met een allerlaatste concert in Amsterdam, waar ik vandaan kom en waar alles voor me begon.” Of hij ook een concert inplant voor zijn Belgische fans, is niet duidelijk.

De zanger bekijkt, nu de eerste shock verwerkt is, het glas als halfvol. Hij hoopt dan ook nog een mooie oude dag te mogen beleven met zijn geliefden. Zijn carrière zegt hij binnenkort voorgoed vaarwel. “Aan alles komt een einde. Ik hou nog steeds van mijn vak, maar dit was het. Als ik dat nu voor het eerst hardop zeg, valt dat nauwelijks te geloven. Zingen, optreden, wás al die jaren mijn leven. Ik hoop de tijd en de kracht te hebben dat op een mooie manier te kunnen afsluiten.’’ (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eigen beautycollectie van Victoria Beckham is nu te koop

De eigen beautycollectie van Victoria Beckham is nu te koop

https://images1.persgroep.net/rcs/25cc5UVlqyU1VcYEZRbJKoe7m8U/diocontent/156258981/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

10 jaar na het lanceren van haar eigen modemerk, heeft Victoria Beckham (45) nu haar eerste beautylijn gelanceerd. “Ik wil voor vrouwen zorgen, zowel voor hun binnen- als buitenkant”, zegt ze daarover. Met verpakkingen die gemaakt zijn van recycleerbaar of biologisch afbreekbaar materiaal past haar beautycollectie perfect in de trend naar meer duurzaamheid. 

De voormalige Spice Girl sloeg voor ‘Victoria Beckham Beauty’ de handen in elkaar met Sarah Creal, die al 25 jaar wegwijs is in het beautywereldje. Creal werkte eerder al voor grote namen als Prada, Bobbi Brown Cosmetics en Estée Lauder. Voorlopig is enkel de oogmake-up, denk aan een oogschaduwpalet en een eyeliner, te koop op de webshop. In de nabije toekomst komen daar ook nog lip- en huidproducten bij. 

Beckham omschrijft haar eerste beautycollectie zelf als een “propere beauty beweging”, want zowel de verpakking als de producten zelf werden zo duurzaam mogelijk gemaakt. Met de lijn wil ze dames vooral een goed gevoel geven over zichzelf. “Ik wil er persoonlijk voor zorgen dat vrouwen zich beter in hun vel voelen door mode en beauty. Dat is zo belangrijk, want als je zelfvertrouwen hebt, straal je dat ook uit. Daarom wil ik voorzien in must-have producten wat betreft make-up, skincare, parfum en wellness, waarvan ik vind dat ik ze ook nodig heb in mijn eigen leven”, zegt Beckham in een persbericht.

De producten die voorlopig te koop zijn op de website variëren in prijs van € 22 tot € 53. Omdat het om een Amerikaanse webshop gaat, moet je wel rekening houden met extra import- en douanekosten. (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereld Eczeemdag: 7 vragen beantwoord over de veelvoorkomende huidziekte

Wereld Eczeemdag: 7 vragen beantwoord over de veelvoorkomende huidziekte

https://images4.persgroep.net/rcs/EMqV6If_KsxRleiuBrn3VBvtLMI/diocontent/156049576/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Atopische eczeem komt steeds vaker voor. Naar schatting heeft bijna 20% van de Belgische kinderen er last van en zo’n 3% van de volwassen kampt vandaag met de jeukende huidaandoening. Naar aanleiding van Wereld Eczeemdag die vandaag plaatsvindt, stelden we 7 vragen over de ziekte aan dermatoloog Thomas Maselis. 

Atopische eczeem of atopische dermatitis - vroeger ook constitutioneel eczeem genoemd - is de meest voorkomende huidaandoening bij kinderen. De exacte oorzaak van de ziekte is nog niet precies geweten, maar wel staat vast er bij mensen met atopie sprake is van een erfelijke aanleg voor een excessieve reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen uit de omgeving (allergenen). Dat uit zich in veel gevallen in de vorm van atopisch eczeem, waarbij de huid erg jeukt, vocht afscheidt en er korstjes gevormd worden. Door een stoornis in de beschermlaag van de huid functioneert de barrièrefunctie van de huid bovendien niet optimaal, waardoor de atopiehuid uitdroogt en allergenen dieper kunnen indringen. Die stimuleren dan het immuunsysteem, dat daarop fel gaat reageren. Gevolg: jeuk, ontsteking en vochtafscheiding. 

1. Zijn er factoren die eczeem uitlokken?

“Grosso modo kunnen we stellen dat eczeem veroorzaakt wordt door een combinatie van aanleg (als een van je ouders een atopische aanleg heeft, loop je zelf 50% meer kans op atopische eczeem, nvdr.) en een aantal prikkels zoals contact met water, droge lucht en ruwe stoffen. Water mag dan vaak heerlijk aanvoelen omdat de huid gehydrateerd aanvoelt, eigenlijk verergert het de symptomen alleen maar. Ook droge lucht droogt - als vanzelfsprekend - uit, waardoor mensen met eczeem nog meer jeuk krijgen en extra schilfering. Ruwe materialen kunnen de huid dan weer irriteren. Vooral wol maar ook bepaalde synthetische materialen.”

2. Kun je het zomaar uit het niets krijgen (op bijvoorbeeld latere leeftijd)?

“Meestal duiken de eerste symptomen van eczeem al op erg jonge leeftijd op, soms verdwijnen ze daarna spontaan maar de klachten kunnen ook blijven aanhouden. Hoewel het minder voorkomt, kun je ook ‘zomaar uit het niets’ last krijgen van de huidaandoening op volwassen leeftijd. Dat kan onder andere te maken hebben met bepaalde invloeden zoals stress, vermoeidheid en hormonen. Toch is de kans groot dat je dan ook als kind al eczeem had, maar dat er nog geen opstoot was doorgekomen.”

3. Sommige mensen hebben er minder last van in de winter, hoe komt dat?

“De meeste mensen hebben net minder klachten in de zomer omdat de zon ontstekingsremmend werkt. Het verdikt ook de opperhuid waardoor de beschermingsfunctie beter werkt en de lucht vochtiger is wat zoals eerder gezegd helpt tegen de symptomen. Anderzijds kom je wel meer in contact met water en zweet je ook meer, wat verschrikkelijk kan irriteren en jeuken. Daarnaast spelen allergische reacties een rol in het uitlokken van de symptomen en er zijn een aantal allergieën die enkel dan voorkomen zoals pollen. Het is dan ook zeker nuttig om na te trekken of je bepaalde intoleranties of allergieën hebt als je last hebt van eczeem.”

4. Geldt qua verzorging hoe vetter hoe beter?

“Het klopt inderdaad dat het efficiënt onderhouden van de huid erg belangrijk is om de natuurlijk barrière te herstellen en de huid te beschermen tegen allergenen. Al moet je niet eender wat gaan opsmeren. Vette crèmes zoals vaseline gaan de huid heel snel overhydrateren, maar dat effect is van korte duur. Nadien zal de huid zelfs nog droger zijn en zullen de symptomen vaak verergeren. Emolliërende crèmes daarentegen gaan niet alleen droogheid tegen, maar hebben ook een positief effect op het vlak van jeuk en inflammatie omdat ze de aangetaste barrière herstellen en het natuurlijke afweersysteem versterken. Ik raad dan ook om telkens heel kort te douchen (het liefst koud) met een olie en geen zeep en je daarna van kop tot teen in te smeren met zo’n crème.”

5. Wat zijn de voor- en nadelen van cortisonecrèmes?

“Er heerst een soort van algemene cortisonefobie, terwijl dat eigenlijk een schitterend medicijn is als het correct gebruikt wordt. Voor mensen met eczeem in het bijzonder zijn ze erg effectief om letsels te kalmeren en ervoor te zorgen dat je minder gaat krabben. Wel kunnen cortisonecrèmes de huid dunner en brozer maken, dus raad ik langdurig gebruik ervan af. Je kunt het daarom beter alleen gebruiken op de ontstoken zones als er zich een eczeemopstoot voordoet en tussen opstoten in slechts één keer per week. Op die manier gebruik je het proactief en dus om te vermijden dat je jeuk krijgt.”

6. Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van eczeem?

“Hydrateren blijft het belangrijkste en cortisone helpt ook veel. Daarnaast worden sinds een tijdje topische immunomodulatoren voorgeschreven die de felle reactie van het afweersysteem onderdrukken én moduleren. Traditioneel worden immunomodulatoren (oraal dan) gebruikt om het afstoten van organen na transplantatie te voorkomen. Het voordeel hiervan is dat ze huid niet verdunnen zoals cortisone dat wel doet. Als de eczeemopstoot zeer ernstig is, worden ook wel afweeronderdrukkende medicijnen zoals Ciclosporine en Mycofenolzuur voorgeschreven. Echt nieuw zijn de zogenaamde biologicals, medicijnen op basis van antistoffen die zich specifiek richten op stoffen in het afweersysteem die een belangrijke rol spelen bij eczeem. Het grote nadeel daarvan is dat ze voorlopig nog erg duur zijn en dus enkel selectief gebruikt worden bij ernstige atopische eczeem.”

7. Sommige mensen letten extreem op hun eten en vermijden bijvoorbeeld gluten en alcohol. Kan dat soelaas bieden?

“Zoals eerder gezegd, kunnen allergieën een grote rol spelen en voor extra ontsteking zorgen dus als je bijvoorbeeld gluten- of lactose-intolerant bent, kan het zeker nut hebben om dat te vermijden. Als dat niet het geval is, heeft het schrappen van die producten geen enkele zin. Wél weten we dat snelle suikers jeuk doen toenemen. Alcohol, frisdrank en andere suikerrijke zaken laten of toch althans niet te veel consumeren is dan ook geen slecht idee. Cafeïne maakt zenuwachtig waardoor mensen meer krabben wat dan weer leidt tot meer jeuk. Zoals altijd geldt eigenlijk het advies: geniet, maar doe het met mate.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom 1 hondenjaar niet gelijkstaat aan 7 mensenjaren (en hoe je wel de juiste leeftijd van je huisdier bepaalt)

Waarom 1 hondenjaar niet gelijkstaat aan 7 mensenjaren (en hoe je wel de juiste leeftijd van je huisdier bepaalt)

https://images2.persgroep.net/rcs/BvfvE4xCyCTVY2I5B6peZBd8P0E/diocontent/155971581/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De mythe luidt dat 1 jaar in een mensenleven gelijkstaat aan 7 jaar voor een hond. Is je viervoeter 3 jaar, dan betekent dat in een mensenleven een prille twintiger. Maar klopt dat ook écht? Volgens dierenarts Jesse Grady zit het alvast wat ingewikkelder in elkaar.

Al zit er wel een logica achter de redenering volgens Grady. “Uit observaties blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van een hond van een gemiddelde grootte, met een optimale gezondheid te herleiden is tot een factor 7 in vergelijking met de mens, aangezien mensen ongeveer 80 jaar oud worden en honden 11 à 12 jaar.”

Maar uiteraard heeft niet elke hond ‘een gemiddelde grootte’, waardoor de regel al langer onder vuur ligt. “Honden en katten verouderen niet alleen anders dan mensen, maar ook ten opzichte van elkaar. Zo hebben grotere huisdieren vaak een kortere levensverwachting dan kleinere. Dat verschil is kleiner bij katten, maar bij honden kan de levensverwachting enorm variëren naargelang hun grootte. Denk maar aan een Chihuahua tegenover een Duitse Dog.”

Bovendien is niet alleen de levensverwachting van mensen erop vooruitgegaan, dierenartsen kunnen huisdieren nu ook een betere medische zorg verlenen dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Daarom is de oude berekening achterhaald volgens Grady. “Vandaag worden honden in 6 categorieën onderverdeeld: puppy, junior, adult (volgroeid), mature (volwassen), senior en geriatrisch. Levensfasen zijn immers een betere manier om de leeftijd te benaderen dan enkel en alleen een getal. Als je dan kijkt naar de levensverwachting, zijn het ras en de grootte de belangrijkste voorspellers, maar ook voeding en het gewicht bepalen mee hoe oud het diertje kan worden.”

Maar dat geeft natuurlijk nog geen antwoord op de vraag hoe oud je trouwe viervoeter nu echt is. Als je vastbesloten bent om erachter te komen of Fluffy of Max nu zou afstuderen van de middelbare school of rijp is voor het rusthuis, kijk je volgens Grady beter naar de levensfasen. “Door naar de mijlpalen in de ontwikkeling van je huisdier te kijken, kan je een betere inschatting maken van hoe oud je dier nu is”, aldus de dierenarts. “Die levensfasen kan een dierenarts dan gebruiken om de juiste gezondheidszorg toe te dienen. Want zoals in een mensenleven kan je gezondheid je ‘echte leeftijd’ in positieve of negatieve zin beïnvloeden. De volgende keer dat je naar je dierenarts gaat, praat je dus beter over zijn of haar levensfase in plaats van over de exacte leeftijd.” (br.hln)


» Reageer (0)
13-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voel je je soms eenzaam? Deze 5 tips kunnen helpen

Voel je je soms eenzaam? Deze 5 tips kunnen helpen

https://images1.persgroep.net/rcs/2MrJv3_nj-dELr1c4y1hu9_HJoQ/diocontent/155521898/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Zomer in het land betekent jammer genoeg niet voor iedereen terrasjes en gezellige barbecues. In deze periode ziet Tele-Onthaal het aantal bellers en chatters dat met zijn eenzaamheid geen blijf weet licht stijgen. Hoe ga je om met die eenzaamheid? We geven enkele tips. 

Een hulpverlener die een wekelijkse afspraak opschuift naar het einde van de zomer. Een vereniging die een paar weken de deur sluit. Of een dochter die met vakantie gaat en dus even niet kan langskomen. Voor velen geen onoverkoombare situaties, maar toch worstelen heel wat mensen daardoor met eenzame gevoelens. Dat merken ze bij Tele-Onthaal, dat het hele jaar door met 622 vrijwilligers dagelijks meer dan 300 oproepen krijgt. “Verschillende soorten netwerken vallen weg in de zomer”, verduidelijkt Jennifer Pots van Tele-Onthaal. “Als het op eenzaamheid aankomt, zien we een soortgelijke problematiek met die in de kerstperiode.”

Bij Tele-Onthaal ontvingen ze in 2018 121.799 oproepen aan de telefoon en via chat. Daarvan gingen er 14.665 specifiek over eenzaamheid (12% van alle gesprekken). 11.702 gingen over tekort aan sociale contacten, 2963 over eenzaamheid binnen bestaande contacten. In de zomermaanden krijgt de telefoon- en chathulplijn niet méér oproepen dan anders, integendeel. In de eerste drie weken van juli ging het gemiddeld om 285 per dag, ten opzichte van 292 in de eerste zes maanden van het jaar. Wel wordt er aan de lijn een tikje vaker over eenzaamheid gesproken, na relaties en gezondheid. De eerste drie weken van juli contacteerden ook meer mensen de hulpdienst die voor het eerst hun verhaal kwijt wilden, en meer alleenwonenden. “Alleen zijn of alleen wonen versterkt vermoedelijk het ‘je niet goed in je vel voelen’ in de zomer”, aldus Pots. 

Niet alleen familiale, ook professionele netwerken vallen tijdelijk weg in de zomer. “Ook hulpverleners verdienen vakantie”, aldus Pots, die opmerkt dat bijna 60% van de bellers in juli aangaf reeds in professionele behandeling te zijn, terwijl dat voor de rest van het jaar om de helft van de bellers gaat. “Door het wegvallen van professionele netwerken raken oproepers soms overstuur of angstiger dan normaal.”

Hoe ga je met eenzaamheid om? Tele-Onthaal geeft enkele tips. 

1: Zorg goed voor jezelf, jezelf verwennen mag

Leer je eigen gezelschap waarderen. Zelfliefde is een eerste stap: wees lief voor jezelf. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf over wie jij bent en wat jij nodig hebt. Las voldoende me time in, gun jezelf ontspanning.

2: Durf je eenzaamheid onder ogen zien

Onderzoek zelf de kern van je eenzaamheid. Leer jezelf kennen: waar komt dat gevoel vandaan? Wat heb ik nodig om me minder alleen te voelen? Hoe draag ik zelf bij aan mijn eigen eenzaamheid? Voel ik de moed om zelf stappen te zetten? Wanneer steekt eenzaamheid het meest de kop op? Erkennen dat je er last van hebt, kan helpen om actief met deze gevoelens aan de slag te gaan.

3: Ontwikkel nieuwe interesses.

Een activiteit kan eenzame gevoelens verminderen, binnen- of buitenshuis. Probeer je bestaande patronen te doorbreken met iets nieuws. Ontdek iets nieuws, zoek wat je passies zijn. Doe dingen die niet altijd vanzelfsprekend zijn, zoek nieuwe bezigheden. Veel mensen vinden het eng om iets nieuws te doen, patronen doorbreken vraagt nu eenmaal doorzettingsvermogen. Stap voor stap, begin gerust klein.

4: Neem zelf initiatief, wacht niet tot anderen jou contacteren

Zoek zelf nieuwe contacten. Investeer tijd en aandacht in het maken van vrienden. Maatschappelijke organisaties, ontmoetingsplekken, verenigingen, sociale activiteiten en events in de buurt kunnen helpen om nieuwe contacten te leggen. Heb je vriendschappen die verwaterd zijn? Zijn er contacten die je misschien zou willen verdiepen? Oefen met smalltalk als eerste stap naar nieuwe contacten.

5: Praat erover

Vrijwel niemand die zich eenzaam voelt, komt hier openlijk voor uit. Op eenzaamheid rust nog steeds een taboe. Durf erover te spreken, je staat heus niet alleen met je eenzame gevoelens. Je bent niet de enige. Er zijn zeker mensen die je zullen begrijpen of naar je willen luisteren. Durf ook hulp te vragen, durf je nood aan gezelschap zeker kenbaar te maken.

Of je kan ook een anonieme hulplijn zoals Tele-Onthaal (24/7 via gratis nummer 106) contacteren: hier kan je gewoon eens je hart luchten of vind je een luisterend oor. Soms kan het ook nodig zijn om professionele hulp te zoeken. Praten met je huisarts, een therapeut of een cursus volgen kan zeker lonen. (br.hln)


» Reageer (0)
08-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie, niet alleen een wondermiddel in de ochtend maar ook in de badkamer

Koffie, niet alleen een wondermiddel in de ochtend maar ook in de badkamer

https://images1.persgroep.net/rcs/WXzkTU__8RMbK8eCvqHt4khRB0Q/diocontent/153375895/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als nieuw it-ingrediënt in de cosmeticabranche is cafeïne aan een veroveringstocht bezig. Want een stralende teint of een oppeppend parfum? Daar hebben we allemaal een boontje voor.

Koffie. Volgens Van Dale: gemalen poeder van gebrande koffiebonen. Volgens ons: de reden dat we ’s ochtends fris en fruitig op het werk raken. Eigenlijk is het dus best makkelijk te geloven dat cafeïne ook in de badkamer het wondermiddel is dat het in de keuken blijkt te zijn. Want als het helpt tegen de vermoeidheid, lijkt het niet eens zo heel gek dat een crème met cafeïne wallen helpt verdwijnen, of die grauwe teint een tikje opfrist. We zien het ingrediënt dan ook steeds vaker opduiken in crèmes, scrubs en maskers, al zijn het vooral de oogcrèmes en anticelluliteproducten waar koffie de show steelt. De wetenschap onderschrijft dat. Cafeïne is een diureticum, wat betekent dat het helpt met vochtafdrijving. In het geval van oogcrèmes zou het in theorie vochtophopingen onder de ogen (ook wel de gevreesde wallen) kunnen verbeteren. In theorie, want doorgaans bevatten cosmeticaproducten te weinig cafeïne om dat resultaat daadwerkelijk te bereiken. Hetzelfde geldt voor anticellulitecrèmes, waar cafeïne opvallend vaak opduikt als steringrediënt. In theorie een goede keuze, want volgens de literatuur zou cafeïne voor de afbraak van vetcellen kunnen zorgen. In de praktijk? Not so much. Opnieuw is de concentratie die we daadwerkelijk in producten terugvinden te laag. Gelukkig maar, want de juiste dosis zou giftig zijn.

(Schijn)heilige boontjes?

Is koffie in je skincare dan eigenlijk vooral onzin? Dat niet. Cafeïne is nog altijd een voortreffelijk ingrediënt in huidverzorging. Dat komt omdat het een uitstekende antioxidant is, en laten we die nu net maar al te graag in onze verzorgingsproducten willen. Antioxidanten kunnen we het best omschrijven als een leger ingrediënten die de strijd aangaan met vrije zuurstofradicalen, ook wel de stoffen die op termijn verantwoordelijk zijn voor veroudering van de huid. Op zich heeft onze huid van nature antioxidanten om zich tegen die vrije radicalen te beschermen, maar wat meer voorraad kan natuurlijk nooit kwaad. Bovendien neemt onze eigen voorraad antioxidanten af naarmate we ouder worden. Kortom: smeren maar. Daarbij werkt cafeïne kalmerend, waardoor het eveneens goed is in de strijd tegen roodheid en couperose. Doe ons dus maar een dubbele portie cafeïne: één in een kopje, en één in een potje.

DIY: Maak je eigen koffiescrub

Scrubs liggen de jongste jaren steeds meer onder vuur, voornamelijk wegens het gebruik van microplastics. Die worden gebruikt voor het schurende en dus exfoliërende effect, maar stromen via het rioolwater zo de zee in, waar ze heel wat schade aanrichten. Ondertussen hebben heel wat merken beloofd om tegen eind dit jaar microplastics uit hun producten te bannen. Maar wie helemaal zeker wil zijn maakt die scrub gewoon zelf. Dat is niet alleen ecologischer, maar ook duurzamer.

Wat heb je nodig?

• 100 g bruine suiker of basterdsuiker

• 120 ml kokosolie

• 100 g fijngemalen koffie

• optioneel: vanille-extract

Hoe maak je het?

Meng de basterdsuiker of bruine suiker met de gemalen koffie (tip: kies voor fijngemalen koffie, die is zachter voor de huid). Voeg daar de gesmolten kokosolie aan toe. Roer goed totdat je een homogene consistentie krijgt. Is het te vloeibaar? Voeg dan wat meer koffie en suiker toe. Te droog? Dan mag er wat meer kokosolie bij. Vanillefans kunnen tot slot een theelepel vanille-extract toevoegen voor de geur. In een glazen pot metafgesloten deksel kan je de scrub zo’n zes maanden bewaren.

Eentje is geentje

Antioxidanten werken het best in combinatie met elkaar. Dat wil zeggen: ga op zoek naar een product met een cocktail aan verschillende antioxidanten. Enkele toppers (naast cafeïne) zijn vitamine C en E, groene thee, druivenpitextract, curcumine en resveratrol.

De emancipatie van de koffieboon

In de vroege uurtjes die gepaard gaan met de eerste werkdagen, is niets zo troostend als de geur van koffie. Kon je die maar de hele dag bij je dragen. Oh, wacht. Dat kan dus. Terwijl koffie vroeger vooral in mannengeuren verwerkt werd, duikt de geurnoot nu steeds vaker op in vrouwelijke parfums. Met de opkomst van uniseks geuren en karaktervolle aroma’s kreeg de koffieboon een nieuwe plek in de parfumerie: bij de vrouwengeuren. Kunnen we alleen maar toejuichen, want we associëren de geur niet alleen met huiselijkheid, ontspanning en warmte, uit onderzoek blijkt dat koffiegeur ons ook helpt om beter te presteren. Laat die werkdag maar komen. (br.hln)


» Reageer (0)
05-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op de 2 tieners verbergt zijn acne op sociale media: zo kom je van die vervelende puistjes af

1 op de 2 tieners verbergt zijn acne op sociale media: zo kom je van die vervelende puistjes af

https://images2.persgroep.net/rcs/wDgveMLP_BCk42AOyagrjS1Dyxc/diocontent/155116622/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Maandag is het weer zover: dan begint het nieuwe schooljaar. Helaas staan puistjes voor veel adolescenten een onbezorgde schooltijd in de weg. Ze maken hen onzeker, de acne weegt op hun sociale leven en zelfs op hun socialemediagebruik. Zo geeft 50% van de tieners toe dat ze hun acne verbergen op sociale media. 

Uit onderzoek bij 1.010 Amerikaanse tieners tussen 15 en 19 jaar blijkt dat 85% van de tieners zich zorgen maakt over acne. Ook de helft van adolescenten (51%) voelt zich onaantrekkelijk door het ontsierende euvel. Het maakt hen onzeker en stuurt hun sociale leven grondig in de war. Want niet alleen op school maakt het hen erg schuchter, sociale media lijken de impact op het zelfbeeld van jongeren nog erger te maken.

In hetzelfde onderzoek zegt een derde van de jongeren immers dat sociale media als Instagram en Facebook het nog moeilijker maken om met acne om te gaan. 34% geeft aan dat ze zich door sociale media nog meer zorgen maken over hun puistjes en 29% ondervindt moeilijkheden om er in het echte leven mee om te gaan.

Daarbovenop geeft 50% van de tieners toe dat ze hun acne al hebben proberen te verbergen op sociale media. Ze posten ofwel geen foto’s, ze voegen filters toe, verwijderen foto’s of tags, vragen vrienden om bepaalde foto’s weg te nemen, blijven weg van videochats en soms bekijken ze hun sociale media helemaal niet meer tot hun acne weer verdwenen is.

Acne, een zaak van bacteriën?

Maar hoe pak je die acne dan doeltreffend aan? Steeds meer onderzoek wijst uit dat je microbioom een belangrijke rol speelt voor je huidflora. Net zoals onze darmen huisvest onze huid een gemeenschap van miljarden micro-organismen, schimmels en bacteriën. Ons microbioom. Die minuscule beestjes zijn allesbehalve slecht voor ons. Meer nog: ze zijn onmisbaar voor een mooie en gezonde huid. Hoe komt het dan dat we er nu pas over horen? Heel eenvoudig: tot voor kort waren ze nog onzichtbaar, vertelt bio-ingenieur Ingmar Claes, die als chief scientific officer bij het verzorgingsmerk YUN al jaren onderzoek doet naar de huidflora. “Zelfs met een microscoop konden we lange tijd niet zien welke bacteriën zich precies op de huid bevonden. Vandaag is dat anders. Met dank aan de recente technologie kunnen we bacterieel DNA onderzoeken in het labo en zelfs heel precies identificeren. Kortom: we weten exact welke bacteriën er op de huid aanwezig zijn en waarom. Logisch dus dat de aandacht ervoor toeneemt.”

In een ideale wereld evolueert ons microbioom altijd naar een natuurlijk evenwicht. De bacteriecommunity vormt de eerste beschermlaag van de huid. Is die in balans? Dan is de huid gezond. Maar het kan gebeuren dat het microbioom aangetast is.

In dat geval nemen de slechte bacteriën de overhand, aldus Ingmar Claes. “De reden is niet altijd duidelijk. Een ontregeling van het immuunsysteem, al kan het net zo goed hormonaal zijn, genetisch bepaald of veroorzaakt door het gebruik van verkeerde, meestal agressieve producten. Afhankelijk van de soort disbalans, ontstaan er huidproblemen. Acne is daarvan het bekendste voorbeeld.”

En of het nu door stress is, voeding, medicatie of hormonale veranderingen, het kan gebeuren dat onze huid meer talg begint te produceren. Dat verstopt de poriën en vormt zo de ideale omgeving voor slechte huidbacteriën. Door met een speciale crème opnieuw goede, levende bacteriën toe te voegen, kan je de balans herstellen en acne verminderen.

“Wij bestrijden slechte bacteriën met goede bacteriën. Zo blijft de beschermlaag op de huid intact en vermijden we littekens die je blijft meedragen. Niet alleen lichamelijke littekens, maar ook onzichtbare mentale littekens. De impact van acne is bij te veel jongeren veel groter dan alleen het lichamelijke ongemak”, aldus Claes. (br.hln)


 


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!