NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
31-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op de 5 Vlamingen is ‘kettingziek’: vooral jonge vrouwen getroffen

1 op de 5 Vlamingen is ‘kettingziek’: vooral jonge vrouwen getroffen

https://images1.persgroep.net/rcs/8U7MEN44uxA1DBPAG0XS700d8hc/diocontent/116970170/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van een keelontsteking naar een lopende neus en de griep: heel wat Vlamingen sukkelen deze winter van de ene kwaal in de andere. ‘Kettingziek’ heet het fenomeen. Eén op de vijf mensen was de afgelopen maanden al minstens twee keer ziek. En weer één op de vijf van hen herviel zelfs binnen de twee weken. “Vooral jonge vrouwen sukkelen van de ene verkoudheid in de andere keelontsteking.”

Koorts, hoesten, keelpijn, spierpijn... gemiddeld gingen tussen 21 en 27 januari 198 mensen per 100.000 inwoners met griepsymptomen naar de dokter. En daarmee is de epidemische drempel voor het eerst overschreden. Zijn er deze week evenveel zieken, dan is er volgende week officieel sprake van een griepepidemie. 

Maar: het zijn niet alleen grieperigen die in de wachtzalen zitten. Ook keel- en oorontstekingen en verkoudheden doen volop de ronde, en vaak zitten die patiënten niét voor het eerst deze winter bij de dokter. ‘Kettingziekte’ heet het fenomeen, voor wie al twee keer ziek is geweest deze winter. Liefst één op de vijf heeft er last van, blijkt uit een enquête van vitamineproducent Biover. 20% van hen herviel binnen de twee weken.

Kinderen, bron van infectie

Het zijn vooral jonge vrouwen tussen 18 en 34 die het meest vatbaar zijn om kettingziek te worden, zo blijkt. Liefst 72% van die ondervraagden werd de voorbije maanden geveld. Drie op tien zelfs meer dan eens. Huisarts Servaas Bingé verklaart: “Jonge vrouwen krijgen in onze maatschappij vaak iets meer op hun boterham dan mannen. Ze staan vaker in voor de zorg van de kinderen en komen ook meer met kinderen in contact. Het is de infectiebron bij uitstek. Vrouwen combineren het moederschap bovendien met een drukke job, er komt hier en daar wat stress of een korte nacht bij kijken en dat heeft een impact op hun algemene immuniteit.”

Toch zijn er wel degelijk tips om de kwaaltjesketting te ontlopen. Een gezonde levensstijl is de basis, zo blijkt. “Met voldoende bewegen en slapen, evenwichtig eten en stress zoveel mogelijk vermijden, kom je al heel ver”, zegt dokter Bingé. “Uiteraard speelt ook preventie een rol. Was goed je handen. Iedereen is een bron van infectie. Geef geen kus aan iemand die zich wat ziek voelt en zadel er omgekeerd ook geen anderen mee op. Wie nog meer wil doen, kan immuniteitsverhogende middeltjes zoals echinacea, kurkuma, vitaminen en mineralen nemen. Maar een goede levensstijl is het allerbelangrijkste.” (BCL) (br.hln)


» Reageer (0)
30-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijfweetjes: waarom je kippenvel krijgt bij het luisteren naar mooie muziek

Lijfweetjes: waarom je kippenvel krijgt bij het luisteren naar mooie muziek

https://images4.persgroep.net/rcs/QdQd6kSKSq7YG8c4OlgITpck1cM/diocontent/140489228/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Je kent het wel: je hoort een nummer op de radio dat een gevoelige snaar raakt, en plots staat het haar recht op je armen en lopen er rillingen over je rug. Hoe komt het dat ons lichaam zo sterk reageert op een niet fysieke stimulus? Wij zochten het voor je uit.

Uit onderzoek van ‘Nature’ blijkt dat ongeveer 50% van de wereldbevolking kippenvel krijgt bij het luisteren naar muziek. Dit komt omdat muziek een oud beloningssysteem in onze hersenen stimuleert, waardoor dopamine naar het striatum stroomt. Het striatum is een deel van de voorhersenen, dat wordt geactiveerd door verslaving, beloning en motivatie. Met andere woorden: muziek beïnvloedt ons brein op dezelfde manier als bijvoorbeeld seks, gokken of het eten van een grote zak chips.

Vreemd genoeg kan het wel zo zijn dat je dopaminelevels al enkele seconden voor het speciale moment van het muziekstuk pieken. De reden hiervoor kunnen we zoeken in het feit dat onze hersenen een goede luisteraar zijn. Ze voorspellen constant wat er kan gaan gebeuren. Dit fenomeen staat ook bekend als de bekende ‘fight or flight’-reflex, waarbij onze hersenen constant alle mogelijke aflopen van een situatie proberen te voorspellen. Muziek maakt het in dat opzicht wel moeilijk voor ons brein, omdat het verloop van een muziekstuk soms onvoorspelbaar is. Onze hersenen worden als het ware geplaagd, waardoor de dopamine-triggers in de war raken. Dat is meteen ook het moment waarop je kippenvel kan ervaren. Wanneer je eindelijk het langverwachte akkoord van een muziekstuk hoort, slaat het striatum een spreekwoordelijke zucht van verluchting, die zich vertaalt in kippenvel of een rilling over je rug. Hoe langer je dat moment anticipeert, hoe intenser de ervaring.

Andere theorieën

Hoewel bovenstaande theorie veruit de meest voorkomende verklaring is voor het fenomeen, bestaan er ook nog andere theorieën. Eentje daarvan is van neurowetenschapper Jaak Panksepp. Hij ontdekte dat droevige muziek vaker rillingen veroorzaakt dan gelukkige muziek. Hij beweert dat een melancholische melodie een oud, rillingen veroorzakend mechanisme activeert. Hetzelfde mechanisme als datgene dat onze voorouders voelden wanneer ze van hun familie werden gescheiden. Wanneer een ballade ons een weemoedig gevoel geeft, zou dat er volgens hem voor doen zorgen dat dit oeroude mechanisme in werking treedt. Wat zo interessant is aan de theorie van Panksepp is dat de rillingen die je op zo’n moment ervaart de meeste mensen niet bedroeven. Meer zelfs: de ervaring is overwegend positief. Recent onderzoek toont aan dat droevige muziek in werkelijkheid positieve emoties oproept. Verdriet ervaren door kunst is namelijk prettiger dan het verdriet dat je voelt op een slechte dag.

Gelijk welke muziek

Het muziekgenre dat je beluistert is trouwens geen bepalende voorwaarde voor het al dan niet krijgen van kippenvel. Of het nu klassieke muziek of snoeiharde techno is: het is vooral de structuur van een muziekstuk dat bepaalt of je rillingen zult krijgen of net niet. Kippenvel komt trouwens het vaakst voor wanneer er iets onverwachts gebeurt in het nummer waar je naar luistert: het gebruik van een nieuw instrument, een stijlverandering of het plots dimmen van het geluidsvolume: alles draait rond het verrassingselement.

Daarnaast zou ook onze persoonlijkheid van belang zijn. Wetenschappers van UNC Greensboro kwamen na onderzoek tot de conclusie dat mensen die het meest openstaan voor nieuwe ervaringen het vaakst een rilling over hun rug voelen lopen bij het beluisteren van muziek.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de reden waarom royals hun handtas altijd in hun linkerhand dragen

Dit is de reden waarom royals hun handtas altijd in hun linkerhand dragen

https://images3.persgroep.net/rcs/PPFYUObSM4bLXChCZCETZ5bv-Mg/diocontent/140537240/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar royals dragen hun tassen steevast aan hun linkerhand. Dat is geen toeval, maar een trucje binnen de koninklijk etiquette. 

Dat weet Myka Meier van Beaumont Etiquette, een expert die werd opgeleid door een voormalig lid van het Britse koninklijke huishouden. 

Kijk maar naar Meghan Markle, die tijdens officiële bezoeken steeds te zien is met een handtas in haar linkerhand. Ook Kate Middleton wordt nooit gespot met een tas langs rechts, en zelfs de Queen zelf heeft die gewoonte overgenomen.

“Dat komt omdat het vaak hun taak is om het volk te begroeten”, aldus Meier. “Wanneer ze op een officieel bezoek zijn moeten ze veel handen schudden. Het wordt hen dus aangeleerd om hun tassen steeds in hun linkerhand te dragen, om onhandige situaties te vermijden en zo dus niet klungelig over te komen. Hun rechterhand is altijd vrij.” Het gaat trouwens niet alleen om vrouwelijke royals. “Ook prins Charles weet hoe het zit! Ga maar na, als je nog eens een foto van hem ziet...”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anders is mooi: modellen met beperking tonen het belang van diversiteit in de mode

Anders is mooi: modellen met beperking tonen het belang van diversiteit in de mode

https://images4.persgroep.net/rcs/45Wka7dk5MujvDeqtRIsGj_b0xo/diocontent/140490348/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Elke dag duikt er wel een nieuwe influencer op die in het oog springt. Vandaag: Georgia Traebert, een 14-jarig meisje met het syndroom van Down én een modellencontract. En hoewel die combinatie een unicum lijkt, is ze lang niet de enige met een beperking die het maakt in de modewereld. 

Al bijna zo lang als we weten wordt de modewereld gedomineerd door bloedmooie, slanke modellen. Niet bepaald een correcte representatie voor alle vrouwen wereldwijd. Hallo, diversiteit? Zeker dames met een beperking zijn ondervertegenwoordigd in de fashion scene. Maar beetje bij beetje komt daar verandering in. Naast gekleurde modellen en vollere meisjes, krijgen ook steeds vaker modellen met een beperking de aandacht die ze verdienen.

Eén van hen is de 14-jarige Georgia. Voor haar ging de bal aan het rollen toen haar moeder, Rubia Traebert, een foto van haar dochter op Facebook plaatste. Toen dat kiekje in een mum van tijd honderden likes verzamelde, zag Georgia dat als een aanmoeding als haar droom - een carrière als model - na te jagen. Met succes. Ondertussen heeft de Braziliaanse al meer dan 50.000 volgers op Instagram én heeft ze getekend bij maar liefst 5 modelagentschappen. “Mijn gouden raad? Geef nooit op! Blijf volhouden en vechten voor je dromen, want niets is onmogelijk”, vertelde het meisje recent aan Daily Mail. “Je moet het maar hard genoeg willen, er echt in geloven en er 100% voor gaan om je droom ook werkelijkheid te maken.” (br.hln)


» Reageer (0)
29-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zara verandert logo voor de tweede keer in de geschiedenis van het merk

Zara verandert logo voor de tweede keer in de geschiedenis van het merk

https://images3.persgroep.net/rcs/Ag0xfhpMVLhNNiUVUl4-lMmRkRw/diocontent/140484541/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Afgelopen week kwamen we te weten dat modemerken hun logo massaal veranderen en hoe dat komt. Nu volgt ook de Spaanse modeketen Zara. In de labels van de kleren van het merk was het nieuwe logo al een tijdje te spotten, nu is ook het beeldmerk op de site veranderd.

Het is nog maar de 2de keer in de 44-jarige geschiedenis van de modeketen dat het logo wordt aangepast. In 2010 werd het voor de eerste keer veranderd, wat meteen de aanleiding was voor heel wat andere aanpassingen bij de winkelketen die in 1975 opgericht werd door de Spanjaard Amancio Ortega Gaona. De winkels zelf kregen toen ook een meer hedendaagse make-over.

Voor het nieuwe logo werd nu gekozen om de letters een stukje dichter naar elkaar op te schuiven en ook langer te maken. Het lettertype is ook een beetje sierlijker. Tegen de trend van de andere modemerken in, bevatten ze wel nog schreven (de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken).  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alexander de Grote (32) stierf onder mysterieuze omstandigheden. Nu zouden we eindelijk weten waaraan en waarom zijn lichaam pas na 6 dagen begon te ontbinden

Alexander de Grote (32) stierf onder mysterieuze omstandigheden. Nu zouden we eindelijk weten waaraan en waarom zijn lichaam pas na 6 dagen begon te ontbinden

https://images2.persgroep.net/rcs/QNF_C7DKLYJkE-Yg00ivBa4HcbQ/diocontent/140493053/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Toen hij in 323 voor Christus stierf, stond Alexander de Grote aan het hoofd van een van de grootste rijken uit de oudheid. Hoewel hij nog maar 32 was, had hij zeggenschap over een gebied dat zich uitstrekte van de Ionische Zee tot de Himalaya. Hij wilde net aan een nieuwe invasie beginnen, toen hij plots hoge koorts kreeg en na 12 dagen van ondraaglijke pijn stierf. Al eeuwen wordt gezocht naar wat hem precies fataal werd. Een pas gepubliceerde studie gooit een intrigerend nieuw licht op de zaak. En waarom het 6 dagen duurde eer zijn lichaam begon te ontbinden.

Over dat laatste hadden de oude Grieken volgens historische bronnen nochtans geen twijfels: Alexander was geen gewone man, maar een god. Dat zijn lichaam 6 dagen lang geen tekenen vertoonde van ontbinding, was daar alleen maar een bewijs van.

Vergiftiging

De werkelijkheid zou echter enigszins ander liggen, volgens dr. Katherine Hall van de Dunedin School of Medicine aan de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland. Dat schrijft ze in het wetenschappelijke tijdschrift The Ancient History Bulletin. Volgens haar zou de koning van Macedonië niet bezweken zijn aan vergiftiging door een van zijn vele vijanden of een ziekte zoals malaria of tyfus, maar aan een neurologische aandoening die hij opliep door een infectie. En zou niemand een week lang sporen van ontbinding gezien hebben, omdat Alexander gewoon nog niet dood was.


Hall voert aan dat veel van de theorieën rond de dood van Alexander de Grote focussen op de hevige koorts en buikpijn die hij in de dagen voor zijn overlijden had. Maar volgens haar had de heerser ook een “progressieve, symmetrische en opstijgende verlamming” en “bleef hij helder en bij volle bewustzijn tot net voor hij stierf”. En dat kreeg tot nu toe amper aandacht.

Hall gelooft dan ook dat Alexander leed aan een vorm van het syndroom van Guillain-Barré (GBS), een zeldzame aandoening van het zenuwstelsel die gepaard gaat met toenemende spierzwakte en verlamming. Bij acute motorische axonale neuropathie (AMAN) zou de verlamming optreden zonder dat er sprake is van verwarring of bewustzijnsverlies.

Alexander zou de auto-immuunziekte opgelopen hebben door een infectie met een bacterie – Campylobacter pylori – die heel courant was in zijn tijd. Volgens Hall kan haar theorie - veel beter dan alle andere - álle symptomen verklaren waaraan de koning leed.

Door de toenemende verlamming en het feit dat zijn lichaam steeds minder zuurstof nodig had - omdat het aan het uitvallen was - zou zijn ademhaling ook minder zichtbaar geweest zijn. Omdat dokters in de oudheid de aan- of afwezigheid van ademhaling gebruikten om te bepalen of iemand dood was of nog leefde, zou Alexander volgens Hall wel eens onterecht doodverklaard kunnen zijn. Dat zijn lichaam mogelijk zijn temperatuur niet meer op peil kon houden door de ziekte en zijn pupillen star en verwijd waren, zullen die diagnose alleen maar bevestigd hebben, zegt ze.

Debat

“Ik wil met mijn paper het debat opnieuw aanzwengelen en mogelijk de geschiedenisboeken herschrijven door te stellen dat Alexander 6 dagen later stierf dan tot nu toe aangenomen werd”, vertelt ze in een mededeling van de universiteit van Otago. “Zijn dood zou wel eens het bekendste geval kunnen zijn van pseudothanatos of schijndood uit de geschiedenis.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gaat weer sneeuwen: zo bescherm je schoenen en verwijder je zoutkringen

Het gaat weer sneeuwen: zo bescherm je schoenen en verwijder je zoutkringen

https://images0.persgroep.net/rcs/5gc0qTpADXSa_McoiIsgR2MfOJ4/diocontent/140476694/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er is vandaag en morgen opnieuw sneeuw op komst in ons land. En dat doet niet alleen de wegen dichtslibben, het is ook een kleine ramp voor je schoenen. Zonder de juiste bescherming, krijg je de vlekken - vooral op lederen schoenen - er nooit meer uit. Onder het motto dat voorkomen beter is dan genezen, leggen we jullie haarfijn uit hoe je schoenen mooi houdt en hoe je daarna die witte kringen van het strooizout verwijdert.

Je schoenen zo goed mogelijk voorbereiden op deze natte weersomstandigheden is de sleutel om ze langer mooi houden. Al moet je elke stof wel nét iets anders behandelen:

Lederen schoenen smeer je liefst regelmatig in met schoensmeer. Het voedt de stof waardoor ze niet uitdrogen en het leder soepel blijft. Laat een kwartiertje intrekken en spuit ze daarna in met een water- en vuilafstotende spray, en dit ritueel herhaal je best wekelijks.

Suède is de binnenkant van leer en staat erom bekend heel gevoelig te zijn voor water en vuil. Als je kunt, draag je dan best ook geen suède als het sneeuwt, al zijn er wel een aantal trucjes om suède enigszins te beschermen tegen deze gure weersomstandigheden. Maak de schoenen proper met een rubberen suèdeborstel en spuit ze daarna in met een speciale suède spray. Gebruik vervolgens de zachte kant van de suèdeborstel om ze er terug als nieuw te doen uitzien. Spuit tenslotte in met een water- en vuilafstotende spray en herhaal op wekelijkse basis. Vlekken kun je proberen verwijderen met een speciaal vlekschuim (dat je bij de schoenmaker koopt), waarna je het hele proces met de suèdeborstel moet herhalen.

Nubuck wordt net als suède snel vuil, maar het fluweelachtige leder is wel makkelijker te onderhouden. Of vlekken zijn in ieder geval sneller te verwijderen. Beschermen doe je als volgt: maak de schoenen schoon met een nubuckborstel en spuit ze daarna in met een spray voor nubuck. Gebruik de zachte kant van de gom om de stof terug te doen heropleven. Ook schoenen van nubuck moet je daarna bespuiten met een water- en vuilafstotende spray. Zoals bij suède kun je vlekken verwijderen met een vlekschuim.

Schoenen van textiel zijn het makkelijkst in onderhoud, maar water trekt er natuurlijk ook wel het snelst in. Je beschermt ze simpelweg door ze regelmatig in te spuiten met een water- en vuilafstotende spray. Vlekken verwijder je met ossengalzeep, warm water en een sponsje. 

Hoe verwijder je witte kringen?

Heb je ondanks de goede zorgen toch nog last van witte kringen door strooizout en vocht? Behandel je schoenen dan zo snel mogelijk nadat je de kringen opgemerkt hebt. Door met een vochtige doek over je schoenen te gaan, zorg je ervoor dat het zout er niet verder in doordringt. Eens je thuis bent is het tijd voor het iets grovere geschut.

Als we tante Kaat mogen geloven, krijg je witte kringen uit je schoenen door een mengsel van lauw water met witte azijn te deppen op de kringen. Het kan zijn dat je deze behandeling moet herhalen, maar doorgaans merk je al na één beurt een groot verschil.

Zijn je schoenen echt heel nat? Laat ze drogen door er krantenpapier in te stoppen. Zet ze in ieder geval nooit vlak bij de verwarming. Het leer droogt daarvan uit, wat je schoenen in een snel tempo naar de knoppen helpt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chris Dusauchoit leert kinderen met honden omgaan in zijn nieuwe boek

Chris Dusauchoit leert kinderen met honden omgaan in zijn nieuwe boek

https://images2.persgroep.net/rcs/tQBISPjyzQNfXlTqvHXFNu2u3U0/diocontent/121559906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Chris Dusauchoit leert kinderen in zijn nieuwe boek ‘Mijn Hond En Ik’ hoe ze met honden moeten omgaan.

Dusauchoit (56) werd vooral bekend als tv-presentator van het programma ‘Dieren In Nesten’. De hondenliefhebber bracht in 2017 ‘Honden zoals ze echt zijn uit’, een non-fictieboek dat meteen een bestseller werd. Met ‘Mijn Hond En Ik’ vertaalt hij voor het eerst zijn kennis op kindermaat – want dat is belangrijk, zegt hij zelf. “Elk jaar worden tienduizenden mensen in ons land gebeten door een hond. Veelal gebeurt het thuis en gaat het om een bekende hond. In de meeste gevallen is er helaas ook een kind bij betrokken. Dat loopt niet allemaal dramatisch af, maar de cijfers bewijzen dat er nood is aan kennis en wederzijds begrip. Honden moeten leren wat kinderen zijn, maar het omgekeerde is minstens even essentieel.”

Een correcte opvoeding van een hond begint bij een goed begrip van hoe het dier in elkaar zit. Hij houdt zijn basisidee uit ‘Honden zoals ze echt zijn’ aan dat honden honden zijn, geen kleine mensjes of wolven. ‘Mijn Hond En Ik’ helpt kinderen in toegankelijke taal begrijpen hoe honden de wereld ruiken, zien en horen en hoe ze met ons en elkaar praten. Het boek leert kinderen hoe honden hen inschatten en wat ze van hen verwachten, wat de dieren wel en niet kunnen voelen en wat ze kunnen denken. Kinderen krijgen ook inzicht in de oorsprong van de hond, zijn levensfases en de principes van een goeie training.

Het boek is opgedeeld in 12 hoofdstukken en werd vrolijk vormgegeven met foto’s van de geliefde viervoeters, overzichtelijke illustraties en “goed geblaft!”-weetjes. De kernboodschap die Chris met zijn boek hoopt mee te geven is dat opgroeien met een hond een voorrecht is. In ‘Mijn hond en ik’ viert hij de unieke vriendschap tussen hond en kind. Maar het boek zegt niet: ‘ga er gauw een kopen’, wel: ‘denk er goed over na’. (br.hln)


» Reageer (0)
27-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzonder fenomeen: alligators vriezen vast in moeras en steken enkel nog met hun neus boven het ijs uit

Bijzonder fenomeen: alligators vriezen vast in moeras en steken enkel nog met hun neus boven het ijs uit

https://images1.persgroep.net/rcs/cLwrgAL16lkL8xahnU4jurH9FBQ/diocontent/140179532/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De ijzige koude speelt niet alleen Europa parten, maar laat zich ook voelen in de Verenigde Staten. De moerassen van het Shallotte River Swamp park in North Carolina zijn bevroren en dat leidt tot een intrigerend natuurspektakel. Alligators zitten als versteend in het ijs. Maar wees gerust, de reptielen zijn niet dood. Het is hun bijzondere manier om de koude te overleven.

George Howard is de manager van het park dat drie jaar geleden de deuren opende. Voor de tweede keer sinds de opening zijn de moerassen bevroren. Vorig jaar konden de quasi versteende alligators voor het eerst worden bewonderd.

Deze keer zitten er achttien stuks vast in het ijs, zo kon maandag worden vastgesteld. Er zijn enkele grote exemplaren bij. “Achttien Amerikaanse alligators hebben op het ijzige weer geanticipeerd door hun neus door het ijs steken”, legt Howard uit.

“Deze alligators bewijzen zo nog maar eens hoe goed ze zijn in het overleven van extreme omstandigheden. Dit toont aan hoe sterk ze zijn”, aldus de manager van het park.

De reptielen zijn in een soort van winterslaap gegaan waarbij hun metabolisme sterk is vertraagd. Zolang het zeer koud blijft, zullen ze als versteend blijven zitten. Eens de temperaturen weer stijgen en het ijs gesmolten is, komen ze opnieuw tot leven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 verrassende schoonmaaktips voor je keuken

6 verrassende schoonmaaktips voor je keuken

https://images0.persgroep.net/rcs/5tyDxM00gzTNPgUm_645FF_l4NQ/diocontent/140236508/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Net zoals de badkamer is ook de keuken zo’n ruimte die je zeker elke week eens moet schoonmaken. Bacteriën houden zich er namelijk dolgraag in op en je wil natuurlijk niet dat die in contact komen met het eten dat je dagelijks in je mond stopt. 4 zaterdagen op rij delen we tips uit de Schoonmaakkalender van Uitgeverij Snor. Vandaag geven we 6 tips om enkele vervelende karweitjes in de keuken te fixen.

1. Als je met een halve ui over hete platen van het tosti-ijzer, de grill of een bbq-rooster wrijft, zijn die in no-time schoon.

2. Heb je een bakplaat van glas? Daar kun je zo weer doorheen kijken als je er overheen gaat met een prop aluminiumfolie waarop je een beetje afwasmiddel hebt gedruppeld.

3. Koffievlekken uit mokken krijg je weg met een beetje baking soda en heet water. Even in laten trekken en afspoelen.

4. Vieze geurtjes in de thermosfles kun je verwijderen met kapotte eierschalen. Kneus de schalen van twee hardgekookte eieren en doe ze met een scheutje schoonmaakazijn in de thermosfles. Flink schudden en twee uur laten staan. Dan heel goed naspoelen.

5. Flessen met een smalle opening zijn lastig schoon te krijgen. Ook met een flessenschraper of –borstel kan het lastig zijn. Als je ongekookte rijst, water en afwasmiddel in de fles giet, goed schudt en leeggiet, lukt dat wel. Wel even goed naspoelen.

6. Vieze geurtjes in de koelkast krijg je weg door een kommetje met koffiedik (het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie, nvdr) in de koelkast te zetten. Een gebruikt, maar droog theezakje of een bakje zuiveringszout helpt ook. (br.hln)


» Reageer (0)
26-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe documentaire Michael Jackson weekt hevige reacties los: kijkers verlaten première in shock

Nieuwe documentaire Michael Jackson weekt hevige reacties los: kijkers verlaten première in shock

https://images3.persgroep.net/rcs/8XGNA8WpD-b7eposEUBOB7IJ44c/diocontent/139264302/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gisteren sneed het Sundance-filmfestival, het grootste in de VS, zijn nieuwste editie aan. Op het programma stonden heel wat titels, waaronder ‘Leaving Neverland’: een documentaire over Michael Jackson waarin de King of Pop als pedofiel wordt afgeschilderd. De film deed op voorhand al veel stof opwaaien, en deed ook op het festival hevige reacties losweken. Veel kijkers verlieten met een geschokt gevoel de zaal. 

In de documentaire komen twee vermeende slachtoffers aan het woord, die zeggen “wel degelijk betast te zijn” door The King of Pop. Het gaat om de 36-jarige Australiër Wade Robson en James Safechuck, de jongen die in 1987 met de zanger in een bekende Pepsi-reclame te zien was. De feiten zouden zich hebben afgespeeld toen de jongens 7 en 10 jaar oud waren. 

Tijdens de rechtszaken tegen Jackson verklaarden ze destijds nochtans dat de ster ze nooit had aangeraakt. Waarom ze daarop terugkwamen en nu wel spreken over seksueel misbruik en trauma’s? Volgens de twee hebben ze een groot deel van hun ervaringen onbewust geblokkeerd. “Maar het is echt gebeurd”, verzekeren ze in de film. Jackson werd destijds volledig vrijgesproken van alle aanklachten die tegen hem liepen. 

Woedend

De familie Jackson was al woedend over het uitkomen van de documentaire. Jackson’s moeder Katherine, zijn kinderen en zijn broers en zussen doen alles om zijn erfgoed te beschermen en zijn intussen zelfs een GoFundMe-actie gestart om geld in te zamelen voor een eigen documentaire, waarin volgens hen “de echte waarheid wordt verteld”.

De politie van festivallocatie Park City in de staat Utah, waar het filmfestival plaatsvindt, vreesde er bovendien voor dat de première uit de hand kon lopen. In een verklaring gaven ze aan uit voorzorg extra personeel te hebben ingeschakeld “in verband met een eventueel protest.”

Verontruste reacties

De documentaire is dus het mikpunt van controverse. Dat bleek ook tijdens en na de voorstelling, toen veel toeschouwers lieten weten serieus verontrust te zijn. “Nu 10 minuten pauze in de vier uur durende documentaire. Wat je ook dacht te weten, de inhoud van deze documentaire is ijzingwekkender dan je je ooit kan inbeelden. En we zitten nog maar in de helft”, schreef filmjournalist Kevin Fallon van website The Daily Beast op Twitter. 

“We zijn halfweg de documentaire en ik weet nu al dat ik 400 douches ga moeten nemen om me weer proper te voelen”, aldus David Erlich, de filmrecensent van IndieWire. Ook The Los Angeles Times deelde een verslag: “Er is sprake van een ongelooflijk emotionele reactie bij het publiek. Een kijker in de zaal riep plots dat ook hij als kind werd misbruikt, en dat deze film meer goed voor de wereld zal doen dan Michael f*cking Jackson ooit heeft gedaan”. Ook Rolling Stone Magazine kwam kijken: “Na afloop was vrijwel iedereen in shock.”

Personeel paraat

Er stond overigens personeel paraat voor toeschouwers die het te moeilijk zouden krijgen. Zij hadden flesjes water voorzien en gingen in een zaaltje in gesprek met de geschokte of geëmotioneerde kijkers. De twee slachtoffers hielden samen met regisseur Dan Reed ook een vraag/antwoord-sessie na afloop van de vertoning. (br.hln)


» Reageer (0)
25-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je vroeger geen spruitjes, broccoli en andere dingen lustte en nu wel

Waarom je vroeger geen spruitjes, broccoli en andere dingen lustte en nu wel

https://images1.persgroep.net/rcs/OA5woAqIbFuJ7B7WSjcdEEXgZZE/diocontent/140115318/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heb je je ooit afgevraagd waarom je als kind een bloedhekel had aan spruitjes, broccoli en andere warme groenten en ze nu wel erg smaakvol je mond ingaan? Blijkbaar zijn kinderen geen moeilijke eters, maar veranderen je smaakpapillen wel degelijk.

Haalde jij vroeger ook je neus op voor al wat je nu lekker vindt? Dat komt doordat je smaakpapillen voortdurend veranderen. Ze sterven immers af en regenereren om de paar weken, soms zelfs vaker door hun kwetsbare positie in de mond. Lees: elke keer dat je je tong verbrandt of ze een beetje afbrokkelt, dood je smaakpapillen. Gelukkig groeien ze snel terug waardoor je maar een aantal dagen de lekkere smaak van je kopje zwarte goud hoeft te missen nadat je je tong eraan verbrand hebt.

Daarnaast speelt leeftijd een rol in hoe vaak en hoe snel je smaakpapillen veranderen. Naarmate je ouder wordt, worden je cellen immers niet zo snel meer geregenereerd, inclusief je smaak- en geurcellen. Dat betekent: hoe ouder je wordt, hoe minder smaakpapillen. “Op 10-jarige leeftijd heb je nog maar de helft van je smaakpapillen over. Als je 30 bent, zit je aan amper 250”, aldus osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier.

Zoet is populair

En het is die afname van het aantal smaakpapillen waarom je sommige zaken die je als kind totaal niet lustte, nu wel graag eet. “Als volwassene proef je minder, en net daardoor kun je veel meer verschillende smaken appreciëren. Smaken die voor een kind vaak nog veel te uitgesproken zijn. Baby’s en jonge kinderen hebben meer dan 1.000 smaakpapillen, waardoor ze bepaalde smaken veel beter proeven. Voeding met een sterke smaak, zoals witloof of spruitjes, kan daardoor meestal op weinig bijval rekenen. Bitter en zuur wekken over het algemeen afkeer op. Zoet is daarentegen bij zowat alle kinderen populair”, aldus De Merlier.

Daarnaast speelt je reukvermogen een rol of je iets lekker vindt of niet. Je reukorgaan fungeert, in tegenstelling tot je smaakvermogen, immers als een multisensorisch construct in je hersenen dat meerdere sensaties kan waarnemen zoals smaak, geur en geluid.

En hoewel iedereen ongeveer even gevoelig is voor de basissmaken zoet, bitter, zout, umami en zuur, ontwikkel je door de jaren heen een persoonlijke voorkeur voor bepaalde smaken. Die hangt af van verschillende factoren zoals gewoontes, opvoeding, cultuur, herinneringen ... Gaf je bijvoorbeeld ooit over na het eten van spinaziepuree met worst? Dan kan het zijn dat je er nog altijd een hekel aan hebt omdat je dat gerecht associeert met misselijkheid.

Maar dat betekent niet dat je bepaalde voedingsmiddelen nu voor je hele leven zult haten. Je kunt je hersenen opnieuw trainen om bepaalde smaken weer te waarderen door ze vaker te eten. Omgekeerd kan ook. Neem nu suiker, bijvoorbeeld. Als je een tijdje frisdrank en suikerrijke snacks uit je dieet bant, zul je op termijn merken dat je de smaak niet meer gewoon bent en dat je favoriete tussendoortje zelfs té zoet zal zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
24-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo slecht is het voor je ogen om uren per dag naar een beeldscherm te staren

Zo slecht is het voor je ogen om uren per dag naar een beeldscherm te staren

https://images1.persgroep.net/rcs/2XVcagW64wOOLrJc4LCPh_lmlFI/diocontent/140105797/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Honderdduizenden landgenoten staren dagelijks liefst 8 uur of meer naar een computer-, tablet- of smartphonescherm. Zogenaamde computerogen zijn daar één van bekendste bijwerkingen van, maar het kan bijvoorbeeld ook bijziendheid verergeren en in extreme gevallen zelfs tot blindheid leiden. Gelukkig kan je er ook iets aan doen. 

Computerogen worden ook weleens het Computer Vision Syndrome of CVS genoemd. De belangrijkste klachten daarbij zijn brandende en rode ogen, jeuk, een wazig zicht, een drukkend gevoel, hoofdpijn en concentratieproblemen. Hoe dat komt? Eigenlijk ligt het natuurlijke focuspunt van onze ogen zo’n 2 à 3 meter voor ons, terwijl een computer natuurlijk een stuk dichter staat. Onze ogen draaien daardoor naar binnen omdat hun focuspunt zo dicht is, wat erg vermoeiend is voor de oogspieren. Als je maar af en toe op een scherm kijkt, hebben je ogen genoeg tijd om zich te ontspannen, maar dat is niet het geval als je een hele dag naar een scherm tuurt.

We knipperen ook een stuk minder als we ons concentreren op een scherm, waardoor er minder traanvocht in onze ogen circuleert. Met als gevolg: droge, rode en geïrriteerde ogen. De opkomst van de smartphone heeft dit probleem trouwens alleen nog maar verergerd. Daardoor kijken we in onze zeldzame vrije tijd ook nog eens constant op een scherm, dat we vaak zelfs nog dichter bij onze ogen houden.

Verhoogd risico op bijziendheid

Bijziendheid (wanneer je dichtbij wel scherp ziet, maar slecht op afstand, nvdr) mag dan voor een groot deel erfelijk bepaald zijn, sommige factoren zoals uren per dag op een scherm staren kunnen het risico verhogen. Bijziendheid ontstaat als het oog langwerpiger wordt, doordat de achterkant van het oog naar achteren groeit. Daardoor komt het brandpunt van het beeld dat het oog bereikt niet op, maar voor het netvlies te liggen. 

Toch is het in dit geval niet het scherm dat het risico op bijziendheid kan vergroten, maar vooral het feit dat je je ogen dwingt om zich aan te passen aan een korte afstand. Dat kan op den duur leiden tot afwijkingen aan het oog. Er is ook meer kans op bijziendheid als iemand vaak leest met slechte verlichting of in het donker. ’s Avonds nog even een serie bingewatchen in bed? Toch maar beter niet, of dan met je computer ver van je af en met een licht aan.  

Blindheid

Onderzoekers aan de universiteit van Toledo, Spanje, ontdekten vorige zomer dat een langdurige blootstelling aan blauw licht - van smartphones, laptops en tablets - het proces van maculaire degeneratie kan bevorderen, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid.

Onze ogen kunnen dat blauw licht niet goed verdragen. “We worden continu blootgesteld aan blauw licht. Het hoornvlies en de ooglens kunnen dat licht niet blokkeren of weerkaatsen.” Dat zegt Dr. Ajith Karunarathne, assistent-professor in de chemie en biochemie. Het blauwe licht van een smartphone zou giftige moleculen triggeren in oogcellen die erg gevoelig zijn voor licht. Daardoor kan maculaire degeneratie ontstaan, wat op z’n beurt kan leiden tot blindheid.

Wat maculaire degeneratie juist is? Het is een ongeneeslijke aandoening die het middengedeelte van het gezichtsvermogen beïnvloedt. Meestal is maculaire degeneratie het gevolg van een natuurlijk verouderingsproces van het oog. Bovendien is het de voornaamste oorzaak van (gedeeltelijke) blindheid bij mannen en vrouwen boven 50 jaar. 

Wat kun je eraan doen?

Brillen met een cilinder in of speciale computerbrillen kunnen gedeeltelijke soelaas bieden. Een tijdje geleden testten we nog zo’n bril uit. Dat artikel kun je hier teruglezen. Toch is de enige echte oplossing - je raadt het al - minder op een scherm kijken. En daar is een makkelijke techniek voor: de 20-20-20-regel. Kijk elke 20 minuten 20 seconden van je scherm weg naar een voorwerp op 20 meter afstand. Dat geeft je ogen de rust die ze nodig hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
23-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom mannen altijd lijken te overdrijven als ze ziek zijn

Waarom mannen altijd lijken te overdrijven als ze ziek zijn

https://images0.persgroep.net/rcs/-1y7RTpE6UijUPQvzZ0WpJ3j9t8/diocontent/140110482/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een vrouw voelt zich niet zo goed, een man doet alsof zijn laatste uur geslagen is. Ja, mannen kunnen serieus overdrijven als ze een verkoudheid of griepje onder de leden hebben. Pure aanstellerij? Toch niet, want wetenschappers geven mannen nu gelijk: ze blijken namelijk over een zwakker immuunsysteem te beschikken. 

Het fenomeen dat weleens smalend de ‘mannengriep’ genoemd wordt, bestaat echt, aldus een Canadese expert Huisartsengeneeskunde. Kyle Sue, verbonden aan de Memorial University van Newfoundland in Canada, zocht uit waarom mannen bepaalde symptomen heviger lijken te ervaren dan vrouwen.

Uit laboratoriumonderzoek kwam naar voren dat mannelijke cellen die besmet zijn met het griepvirus daar beter van herstellen wanneer ze besprenkeld werden met vrouwelijke oestrogenen. Verder zouden mannen dubbel zoveel tijd nodig hebben om te herstellen van een verkoudheid dan vrouwen en lopen volwassen mannen dubbel zoveel risico om in het ziekenhuis terecht te komen dan vrouwen van dezelfde leeftijd, ongeacht welke ziekte ze hebben.

Daarnaast wezen de onderzoeksresultaten uit dat mannen die een acute luchtwegaandoening oplopen, vaker dan vrouwen last krijgen van complicaties en daar vaker aan sterven. Van aanstelleritis blijkt er dus geen sprake: het immuunsysteem van mannen reageert gewoon slechter op virale luchtweginfecties dan dat van vrouwen, waardoor ze er vatbaarder voor zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
22-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Daarom zit jij te bibberen op het werk en loopt je collega rond in een T-shirt

Daarom zit jij te bibberen op het werk en loopt je collega rond in een T-shirt

https://images4.persgroep.net/rcs/8keQXpFyPI012wG5zjvCdw-tbDI/diocontent/140009417/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De eerste sneeuwvlokken zijn gevallen, dus nu is het officieel: koning winter is in het land. Een vreemd gevolg is dat sommige koukleumen quasi lijken te bevriezen, zélfs op de werkvloer. Ze hullen zich in een dikke trui en sjaal en proberen zich te verwarmen aan een dampende kop thee. Terwijl anderen dan weer nergens last van lijken te hebben en rondlopen in een T-shirt. Hoe komt dat? 

1. M en V

Neen, het is geen cliché. Vrouwen hebben het echt sneller koud dan mannen. Wetenschappers van de University of Maryland School of Medicine hebben dit fenomeen onderzocht. Ze hebben ontdekt dat de basislichaamstemperatuur bij mannen iets lager ligt dan bij vrouwen. 

Op het eerste gezicht zou je denken dat vrouwen het dan altijd een tikje warmer hebben, maar zo zit het niet in elkaar. Integendeel. Vrouwen zijn warmte beter gewoon, en zullen daarom sneller beginnen bibberen bij frisse temperaturen. Daar bovenop komt ook nog eens dat mannen doorgaans een sneller metabolisme hebben dan vrouwen. En mensen met een sneller metabolisme hebben een dito bloedsomloop, waardoor ze het warmer hebben.

2. Door dik en dun

We zeggen al eens lachend dat onze vetlaagjes ons warm houden, maar daar zit een kern van waarheid achter. Mensen met een hoog vetpercentage beschikken als het ware over een goede isolatielaag. Ook je grootte speelt een rol. Hoe groter je bent, hoe meer huid je hebt die blootgesteld wordt aan de koude. 

3. Slaap

Vermoeidheid en koude zijn an sich al geen pretje. Nu blijkt dat de twee elkaar versterken. Een onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad European Journal of Applied Physiology heeft aangetoond dat mensen - die overigens blaken van gezondheid - het sneller koud krijgen als ze moe zijn. 

4. Je gezondheid

Tot slot bestaan er enkele medische aandoeningen die van jou een koukleum kunnen maken, zoals schildklierproblemen of een ijzertekort. Heb je het gevoel dat er iets aan de hand is? Dan klop je best eens aan bij je huisdokter. (br.hln)


» Reageer (0)
21-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale knuffeldag: de wetenschap achter ons verlangen naar affectie

Internationale knuffeldag: de wetenschap achter ons verlangen naar affectie

https://images0.persgroep.net/rcs/h42xPAmiUN071XCQccyTSkW18ak/diocontent/139949096/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vandaag is het internationale knuffeldag, hét moment bij uitstek om een diepere blik te werpen op ons verlangen naar affectie.

In onze cultuur is het niet ongewoon om elkaar een knuffel te geven. Of het nu is als teken van vriendschap of steun: de armen rond elkaar slaan en ons lichaam kort tegen de ander aandrukken, voelt bijna altijd vertrouwd aan. Maar waarom knuffelen we nu eigenlijk?

Eerst en vooral is het belangrijk om even terug te gaan naar onze kindertijd, de periode waarin we vaak en graag geknuffeld worden. Kinderen onder de leeftijd van vier worden door hun ouders regelmatig geknuffeld, zeker wanneer ze ziek, verdrietig of bang zijn. Omdat ouders weten dat kleine kinderen niet getroost of gerustgesteld kunnen worden met logische verklaringen, is een knuffel tijdens de kindertijd hét middel bij uitstek om als ouder aan je kind te tonen dat je er voor hen bent en voor hen klaarstaat.

Wanneer we ouder worden, wordt ook het aantal keer dat we geknuffeld worden over het algemeen minder. Zo staan we als pubers vaak weigerachtig tegenover de knuffels van onze ouders. Daarnaast is er ook het idee dat wanneer we rationele volwassenen worden, we minder bevestiging en ondersteuning nodig hebben in de vorm van een knuffel.

Toch is het zo dat we als volwassenen soms echt kunnen verlangen naar de veiligheid en geborgenheid die een knuffel biedt. Op een dieper liggend niveau hebben we immers allemaal te maken met gevoelens van stress, angst en teleurstelling. Hierdoor kunnen we echt verlangen naar de geborgenheid van een knuffel. Een knuffel is immers de belichaming van alles wat we missen in onze hyper-individualistische samenleving.

Om ook werkelijk over te gaan tot het vragen naar die vorm van affectie moet er echter aan één belangrijke voorwaarde voldaan zijn: we moeten onze knuffelpartner voor de volle 100% vertrouwen. Wanneer we ons overgeven aan de intimiteit van een échte knuffel - in tegenstelling tot de vluchtige variant die we geven wanneer we een vriend of vriendin begroeten - stellen we ons immers op en top kwetsbaar op. We laten onze partner bij wijze van spreken de meest gevoelige en hulpbehoevende kant van onszelf zien, en dat kan alleen wanneer je de ander ook echt vertrouwt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De 14-jarige zoon van Sinead O’Connor is al twee dagen vermist

De 14-jarige zoon van Sinead O’Connor is al twee dagen vermist

https://images0.persgroep.net/rcs/s22dcWa1ooGUd-CQwSRDpK_Wy9g/diocontent/134876954/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Sinead O’Connor (51), die haar naam veranderde in Shuhada’ Sadaqat, is op zoek naar haar 14-jarige zoon. Dat laat ze weten in een oproep via Twitter. 

“Mijn lieve zoon verdwijnt de laatste tijd heel veel en nu is hij al twee dagen lang vermist”, schrijft ze. “Als hij in jouw huis verblijft of je weet waar hij is, bel dan alsjeblieft de politie. Niet bellen is niet helpen.”

Het bericht werd meteen honderden keren gedeeld. Het gaat om O’Connors zoon Shane Lunny, de derde van haar vier kinderen. 

Waar eerst werd vermoed dat O’Connor zich in de Verenigde Staten bevond, is ze momenteel blijkbaar in een Noord-Iers dropje Dundrum. Er is voorlopig nog geen nieuws over de verblijfplaats van haar zoon. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag aan de dermatoloog: drogen lippenbalsems je lippen nog meer uit?

Vraag aan de dermatoloog: drogen lippenbalsems je lippen nog meer uit?

https://images1.persgroep.net/rcs/FAZ7fuZFgvG4OtLYCQkUzieMchw/diocontent/139791485/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De een zweert bij lippenbalsem om droge lippen te hydrateren op gure winterdagen, de ander beweert dat die je lippen alleen nog maar meer uitdrogen. Maar wat is daar nu echt van aan? Wij vroegen het aan onze deskundige.

“Nee, het klopt niet dat lippenbalsem je lippen nog meer uitdrogen”, steekt dermatoloog Thomas Maselis van Wal. “Lippenbalsems en -crèmes zorgen er wel degelijk voor dat je lippen gehydrateerd blijven en zich kunnen herstellen, op voorwaarde dat je niet overdrijft. Smeer je te veel lippenbalsem, dan zal de huid helemaal week worden en zijn beschermende functie verliezen. Hou je het bij enkele keren per dag, dan is er normaal gezien geen enkel probleem.”

Maar Maselis waarschuwt wel voor allergische reacties. “Als je lippen beginnen te zwellen of jeuken na regelmatig gebruik, dan kan het zijn dat je allergisch geworden bent voor een van de producten die in de lippenbalsem zit. Stop dan onmiddellijk met smeren en raadpleeg je huisarts of dermatoloog. Weet ook dat vooral zuigen op je lippen of met je tong voortdurend je lippen natmaken ervoor zorgen dat je lippen nog meer zullen uitdrogen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
20-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aha: daarvoor dient dat kleine zakje in je jeansbroek

Aha: daarvoor dient dat kleine zakje in je jeansbroek

https://images0.persgroep.net/rcs/YdwOlJVlCDqYgA_HMgoC_gZTnUE/diocontent/139829999/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ooit afgevraagd waarvoor dat kleine, rechthoekige zakje net boven de voorzak van je jeansbroek dient waarin, nu ja, eigenlijk zo goed als niets past? Wij vonden zonet het antwoord.

Is het voor je munten, geheugenkaartje, een condoom of gewoon voor de show? Allemaal plausibel, maar dat kleine minizakje heeft (of had) wel degelijk een functie, al is de kans klein dat jij het daarvoor gebruikt.

Het is namelijk een zakje voor een zakhorloge. In de 19de eeuw werd de jeans vooral gedragen door cowboys als stevige werkbroek, maar in die tijd gebruikten mensen nog een zakhorloge. Om te voorkomen dat het kapot ging, introduceerde Levi’s het kleine zakje. Ziezo, mysterie opgelost! (br.hln)


» Reageer (0)
19-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maak kennis met Thandie, de gorillababy van Zoo Antwerpen

Maak kennis met Thandie, de gorillababy van Zoo Antwerpen

https://images3.persgroep.net/rcs/raBcZTEVy3wmeltFxjcE8ZRHLBA/diocontent/139587388/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De babygorilla in de Zoo van Antwerpen heeft twee maanden na haar geboorte een naam gekregen. Wie op kraambezoek kwam bij de gorillafamilie kon zijn favoriete naam achterlaten.

De verzorgers van de mensapen kozen samen met peter Jelle Cleymans een shortlist van acht namen uit de honderden inzendingen, allemaal beginnend met de letter ‘T’. Daaruit werd dan de beste geselecteerd. Tai-Mook was een van de suggesties die de shortlist haalde, net als Tukutu, Swahili voor ‘ondeugend’, maar de uiteindelijke keuze viel op Thandie.
“Thandie betekent ‘geliefd’, maar dat is ze nu al bij alle Antwerpenaren en alle bezoekers van de Zoo, denk ik”, reageerde een fiere peter Jelle Cleymans.

Het kleintje is een meisje en lijkt goed en wel in de gorillagroep te zijn opgenomen. De moeder is Mayani, de vader zilverrug Matadi. Voor de 17-jarige Mayani is het de tweede baby. De geboorte en opvoeding moeten als voorbeeld dienen voor Mambele, het andere kweekvrouwtje in de groep, die nog nooit moeder werd.

De Zoo van Antwerpen neemt deel aan het kweekprogramma van de westelijke laaglandgorilla, waarvan er nog maar 90.000 exemplaren in het wild over zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Game Of Thrones’ filmen is niet altijd even glamoureus: “Ik mocht jarenlang mijn haar niet wassen”

‘Game Of Thrones’ filmen is niet altijd even glamoureus: “Ik mocht jarenlang mijn haar niet wassen”

https://images4.persgroep.net/rcs/ROFuiKtSHZShtGoLlYeN1BnB-PE/diocontent/139799967/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wij weten pas binnen enkele maanden hoe het afloopt met John Snow en co, maar voor de acteurs zit ‘Game Of Thrones’ er al op. En voor sommigen is dat een opluchting, zo blijkt. Actrice Sophie Turner vond het filmproces immers niet altijd even hygiënisch: “Ik mocht mijn haar niet wassen”, verklapte ze aan People Magazine.

De eerste seizoenen dat Sophie gedaante gaf aan Sansa Stark - het nichtje van John Snow - was er (letterlijk) geen vuiltje aan de lucht. “Ik speelde een aristocratische jongedame, dus ik mocht mijn haar gewoon wassen”, aldus Turner. Maar toen ze rond seizoen vijf aan lagerwal raakte, was het uit met de pret. “Ze vroegen me om mijn haar zo weinig mogelijk te wassen tijdens de filmperiodes en het was echt degoutant. Het jeukte en als we sneeuwmachines gebruikten, bleven de nepvlokken in het vet van mijn haar hangen.”

Uiteindelijk werd het de actrice te veel en schakelde ze over op pruiken, voornamelijk om haar haardos niet te beschadigen. “Toen kon ik mijn haar zoveel wassen als ik wou, geweldig. Maar er waren een paar jaren dat ik door het leven ging met erg vet haar.”

Ook de rode haarkleur werd haar opgelegd. “Ik was amper 13 toen ik met de show begon en toen moest ik mijn haar van blond naar ros verven. In het begin vond ik het echt niet mooi, maar Sansa - mijn personage - is van een kwetsbaar en onzeker meisje naar een zelfverzekerde vrouw geëvolueerd. Nu doet het rode haar me denken aan een sterke vrouw.”  (br.hln)


» Reageer (0)
18-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je slaapmutsje en nog 4 redenen waarom je zo vaak wakker wordt in het midden van de nacht

Je slaapmutsje en nog 4 redenen waarom je zo vaak wakker wordt in het midden van de nacht

https://images1.persgroep.net/rcs/7DzaqS33rqaOYXurI8oV2C68sqU/diocontent/139719655/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Schrik jij ook klokslag 3 uur ’s nachts altijd klaarwakker? Hoe dat komt en vooral: wat je eraan kan doen kom je hier te weten.

“Niemand slaapt de hele nacht door”, steekt Jose Colon, oprichter van Paradise Sleep, een informatieve website over slaap, slaapmedicatie en slaapstoornissen, en auteur van ‘The Sleep Diet’ van wal. “Maar het is dan wel van belang dat je meteen opnieuw inslaapt. Lukt dat je niet? Dan is je slechte nachtrust waarschijnlijk te wijten aan een van de volgende slaapsaboteurs.”

1. Je vele toiletbezoekjes

Iedereen wordt weleens wakker met een overvolle blaas. Toch is dat een vrij onschuldig fenomeen. Merk je daarentegen dat je elke nacht twee tot vier keer wakker wordt om te plassen, zelfs als je ’s avonds niet veel meer gedronken hebt, dan is er sprake van nycturie, ofwel nachtelijk plassen. En dat kan verschillende oorzaken hebben.

De oplossing:

Het beste wat je kan doen is, uiteraard, minder drinken voor het slapengaan. Toch is het vooral van belang dat je nagaat wat de precieze oorzaak is van je nachtelijke toiletbezoekjes. Zo kunnen niet alleen bepaalde fysieke aandoeningen zoals een overactieve blaas, nierfalen of diabetes aan de basis liggen van nyctorie, maar is ook stress een veelvoorkomende boosdoener. Praat erover met je arts als je slaap eronder lijdt.

2. Een te warme slaapkamer

Een te warme omgeving zorgt er niet alleen voor dat je ’s nachts slechter inslaapt, maar ook dat je vaker wakker wordt. “De temperatuur van je slaapkamer, wat je draagt of niet draagt in bed, de lakens … ze kunnen allemaal invloed hebben op je slaap. Een verhoogde lichaamstemperatuur is immers een belangrijke oorzaak van nachtelijk ontwaken”, vertelt Marc Leavey, specialist aan het Merci Medical Center in Baltimore.

De oplossing:

Hoewel iedereen een andere temperatuur verkiest, is een kamertemperatuur tussen de 15,5 en 18,5 °C ideaal voor een goede nachtrust. Ook een bad nemen voor het slapengaan biedt soms soelaas volgens Leavey. “Een warm bad nemen verhoogt tijdelijk je lichaamstemperatuur, maar veroorzaakt daarna een temperatuurdaling, een signaal dat je hersenen associëren met slapen”, legt hij uit.

3. Nachtelijk scrollen door je sociale media

Scrol jij voor het slapengaan graag nog eens door je Instagram of Facebook? Dan hoef je niet meer verder te zoeken naar de oorzaak van je slechte nachtrust. Onderzoek wijst immers uit dat je ogen ’s avonds blootstellen aan het blauwe licht van je smartphone ervoor zorgt dat je lichaam stopt met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine.

De oplossing:

Dim de verlichting in je slaapkamer en probeer het uur voordat je gaat slapen zonder schermen van elektronische apparaten door te brengen. Kan je het niet laten om nog snel even te kijken wat je vrienden nog aan het doen zijn? Dim het licht dan van je smartphone en hou je scherm op minstens 30 centimeter van je gezicht. Dat zou er al voor zorgen dat je nachtrust minder verstoord wordt.

4. Je slaapmutsje

Hoewel een tweede (of derde) glaasje wijn je slaperig maakt, kan het ook je nachtrust grondig verstoren. “Enerzijds heeft alcohol een kalmerend effect. Zo val je, als je genoeg drinkt, makkelijker in slaap”, zegt Leavey. “Maar aan de andere kant zorgt alcohol er ook voor dat je REM-slaap later begint, waardoor je in de tweede helft van je slaap rustelozer en vaker wakker wordt.”

De oplossing:

“Probeer niet té veel alcohol te drinken en in de uren voordat je naar bed gaat helemaal niet meer. Zo heeft je lichaam de tijd om de alcohol te verteren voordat je in bed kruipt”, aldus Leavey.

5. Stress

Of het nu komt door je veeleisende job of je lastige peuter: stress heeft een erg slechte invloed op je slaap. Voortdurend piekeren houdt immers je hersenen actief waardoor je niet alleen moeilijker inslaapt, maar ook vaker wakker wordt ’s nachts.

De oplossing:

Om je stress onder controle te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende ontspannende momenten plant in je dag. Van stressreducerende activiteiten zoals mindfulness, meditatie en yoga is bijvoorbeeld aangetoond dat ze je helpen om minder te piekeren en je humeur verbeteren waardoor je ook beter slaapt. Namasté! (br.hln)


» Reageer (0)
17-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altijd al gedroomd van een plek onder de zon? Siciliaans stadje verkoopt huizen aan 1 euro

Altijd al gedroomd van een plek onder de zon? Siciliaans stadje verkoopt huizen aan 1 euro

https://images2.persgroep.net/rcs/AM4En_4P9uf4mM8XmcBo7fZw0w0/diocontent/139701020/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nood aan een streepje zon om de winter door te komen? Sambuca op Sicilië kan je aan een dosis vitamine D helpen voor geen geld. Vanaf nu kan je er een (vakantie)huis op de kop tikken voor minder dan de prijs van een espresso: 1 euro.

Het stadje is idyllisch op een heuvel gelegen en de stranden zijn vlakbij. Tientallen huizen staan er in de uitverkoop om de gemeenschap nieuw leven in te blazen. Net als vele andere plekken in Italië heeft Sambuca te kampen met leegstand omdat de jongere inwoners naar de grootstad zijn verhuisd.

Het is niet de eerste Italiaanse stad die buitenstaanders lokt met verleidelijke aanbiedingen, maar volgens lokale ambtenaren schrapt Sambuca alle bureaucratische rompslomp om ervoor te zorgen dat iedereen die geïnteresseerd is min of meer meteen kan toeslaan.

“We doen deze actie om te voorkomen dat het mooie Sambuca in verval raakt en buitenlandse kopers kunnen ons daarbij helpen”, legt burgemeester Giuseppe Cacioppo uit.

“In tegenstelling tot andere steden die dit alleen maar hebben gedaan als promotiestunt, is de gemeente eigenaar van alle huizen die in de uitverkoop staan”, zegt Cacioppo . “Indien je het huis wil, zal je in geen tijd de nieuwe eigenaar zijn.”

Addertje onder het gras

Maar er zit wel een addertje onder het gras. De nieuwe eigenaren moeten zich ertoe engageren om de woning binnen de drie jaar op te knappen. En die renovatie moet minimaal 15.000 euro kosten. Ze zullen ook een borg moeten ophoesten van 5.000 euro die wordt teruggeven van zodra de renovatie is voltooid.

Maar dan nog blijft de deal ontzettend voordelig, vindt de burgervader. “Kopers zullen zeker niet teleurgesteld zijn”, verzekert Cacioppo. “Dit stukje vruchtbaar land wordt ook wel het aards paradijs genoemd. We bevinden ons in een natuurgebied bezaaid met historisch erfgoed. Prachtige stranden en heuvels omringen ons. Het is hier stil en vredig. Kortom, het is een zalig oord om de stress te ontvluchten en helemaal tot rust te komen.” (br.hln)


» Reageer (0)
16-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op maandag kleurt de maan felrood: liefhebbers kunnen ’s morgens genieten van totale maansverduistering en bloedmaan

Op maandag kleurt de maan felrood: liefhebbers kunnen ’s morgens genieten van totale maansverduistering en bloedmaan

https://images0.persgroep.net/rcs/wiWrMbXmDFWLg1ekPdQReILerok/diocontent/118024634/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Noteer 21 januari maar in de agenda. Want na meer dan twee jaar wachten is er maandagochtend  niet alleen een indrukwekkende en totale maansverduistering te zien, maar ook een bloedmaan én supermaan. Bij een maansverduistering staan de zon, de aarde en de maan op een lijn waardoor de aarde haar schaduw over de maan werpt en die rood kleurt. 

Een groot deel van de Europeanen, Amerikanen en Afrikanen kunnen maandagochtend genieten van een totale maansverduistering. Ook in België zal de volledige maansverduistering zichtbaar zijn. Al moet je er wel vroeg voor opstaan en de weersomstandigheden moeten het toelaten. Voorlopig lijkt het erop dat dat het geval zal zijn.  

Om 3.36 uur raakt de maan de bijschaduw van de aarde waardoor er al sprake is van een gedeeltelijke eclips. Een uurtje later schuift de maan verder in de kernschaduw van de aarde waardoor de maan stilaan roder kleurt. 

Om 6.12 uur naar boven kijken, zal wellicht het mooiste resultaat opleveren. Dan kan de volledig verduisterde maan verschillende tinten rood vertonen, afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer. Het zonlicht dat op dat moment door de atmosfeer van de aarde doordringt, kleurt immers rood.

De totale eclipsfase eindigt om 6.43 uur, en om 8.48 uur is de maansverduistering volledig voorbij. De maan zal dan net zijn ondergegaan. Wie deze maansverduistering mist, moet trouwens wachten tot 16 mei 2022. Dan vindt er nogmaals een eclips plaats omstreeks 5.50 uur. 

Totale maansverduistering en supermaan

Er kan slechts sprake zijn van een volledige maansverduistering als er ook een volle maan is. Daarbij moet de kernschaduwkegel van de aarde de maan volledig bedekken. Overal ter wereld waar de maan op dat moment zichtbaar is, is er een totale eclips te zien. Omdat de maan aanstaande maandag tamelijk dicht bij de aarde staat, is er trouwens ook sprake van een zogenaamde supermaan. 

In de volksmond wordt zo’n totale eclips ook wel eens bloedmaan genoemd, omdat de maan dan eventjes rood kan kleuren. Afhankelijk van de samenstelling van de atmosfeer kan de kleur variëren van roestrood tot zeer helderrood. Hoe roder de maan kleurt, hoe meer stof er in de lucht hangt.

Waarnemen

Je mag gewoon met het blote oog naar die (helder)rode maan kijken. In tegenstelling tot de zonsverduistering is het veilig om zonder gespecialiseerde apparatuur naar de hemel te kijken. Het is vooral belangrijk dat je jezelf op een tamelijk donkere plaats bevindt: hoe donkerder, hoe indrukwekkender het resultaat. Een verrekijker kan ook altijd van pas komen. (br.hln)


» Reageer (0)
15-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu bont uit de mode is, richt PETA zijn pijlen op wol

Nu bont uit de mode is, richt PETA zijn pijlen op wol

https://images2.persgroep.net/rcs/3Xs-XV7tqtvRBgkU5HVy2WYya_A/diocontent/139579911/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Van Gucci en Michael Kors tot Jean Paul Gaultier en Versace. Modemerken kondigden in 2018 massaal aan geen bont meer te gebruiken in hun collecties, tot grote tevredenheid van dierenrechtenorganisatie PETA. Zij richten door de tanende populariteit van bont daarom hun pijlen nu op wol. Minstens even dieronvriendelijk, aldus de organisatie.

Hoewel er voor wol geen dieren op dezelfde manier moeten afgemaakt worden als voor bont, passen schapenscheerders volgens PETA minstens even gruwelijke technieken toe om de dieren te ontdoen van hun wol. “Ze worden geslagen, mishandeld en zelfs gemarteld en dat gebeurt veel meer dan je zou denken. Dit gaat dan ook niet over wanpraktijken op één of twee slechte boerderijen, het is een systematisch probleem dat bijna overal voorkomt,” aldus Ashley Byrne van de dierenrechtenorganisatie.

PETA heeft daarom enkele campagnes gelanceerd tegen modeketens zoals Forever21 om de verkoop van wol te stoppen. Ze hebben aan het Britse dorpje Wool ook gevraagd zijn naam te veranderen naar ‘Vegan wool’ als statement tegen dierenmishandeling en ze publiceerden 11 exposés waarin aangetoond wordt hoe de dieren gepijnigd worden voor hun wol.

In 2016 kon de organisatie al geheime beelden maken van wantoestanden bij schapenscheerders in Australië, wat toen tot een aantal veroordelingen geleid heeft. Maar PETA schakelt ook celebs in om het bewustzijn rond deze problematiek te vergroten. Eerst was er de advertentie met de slagzin ‘Wol: de naakte waarheid’ waarbij het Poolse model Joanna Kups in haar blootje poseert met een bebloed schaap in haar handen. Daarna ging ook actrice Alicia Silverstone uit de kleren voor een campagne genaamd ‘Ik ga nog liever naakt dan wol te dragen’. Vorig jaar was Joaquin Phoenix het gezicht van de campagne tegen wol. Hij poseerde - helaas - niet naakt, maar was te zien in een veganistisch kostuum tussen een aantal schapen. Zijn boodschap? “Wreedheid staat mij niet. Laat wol alstublieft achterwege”.

“De enige manier om de voortdurende mishandeling aan banden te leggen, is door mensen bewust te maken van wat er gebeurt. Niet controverse of kritiek is de grootste vijand van de dieren, wel erover zwijgen’, aldus Elisa Allen, de Londense PETA-directeur.

Alternatieven

Allemaal goed en wel natuurlijk, maar wat is dan het alternatief voor wol? Kasjmier of net synthetische stoffen zoals polyester? “Op vlak van kwaliteit komt alleen kasjmier (wol van de kasjmiergeit) in de buurt van wol en dat is nog schaarser,” vertelde professor textielkunde Paul Kiekens (Universiteit Gent) aan De Morgen vorig jaar. Een ideaal alternatief bestaat volgens hem helaas nog niet. “Wol heeft veel voordelen, zoals een verwarmend en afkoelend effect, zachtheid en elasticiteit. Dat synthetisch nabootsen is nog niet gelukt. Synthetische stoffen zijn daarnaast trouwens ook erg belastend voor het milieu. Recycleren (tweedehands kopen) is het beste wat je kan doen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De knip erop: 3 makkelijke tips om succesvol te sparen

De knip erop: 3 makkelijke tips om succesvol te sparen

https://images0.persgroep.net/rcs/-mJgG4DpmN5DV58l2CWKm25d5Gk/diocontent/139520786/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Net iets te enthousiast je slag geslagen tijdens de solden? Dan is het nu het moment om de buikriem weer wat strakker aan te halen. Heb je een bespaarplan nodig? Dan helpen wij je graag op goede weg, gratis en voor niks!

1 . Stel haalbare doelen

Het is makkelijk om te zeggen dat je tegen het eind van het jaar 5.000 euro wil sparen. Maar als je elke week geen kleine acties onderneemt om effectief wat geld opzij te zetten, zal je zien dat je tegen december nog een heel eind van die 5.000 te besparen euro’s verwijderd zit.

Een belangrijke eerste tip is om je niet meteen blind te staren om het grote bedrag, maar het in kleinere, minder afschrikwekkende bedragen op te delen. 5.000 op je spaarrekening tegen het einde van het jaar? Dat wil zeggen dat je elke maand een kleine 417 euro moet besparen, wat neerkomt op ongeveer 104 euro per week of 14 euro per dag.

2. Breng je vrienden en familie op de hoogte

Praten over geld is nog steeds een groot taboe. Maar waarom eigenlijk? Als je vrienden of familie niet weten dat je eigenlijk best een groot bedrag wil sparen dit jaar, dan kunnen ze je hierin ook niet steunen. Leg uit wat je financiële plannen zijn, zodat je vrienden weten waarom je deze maand liever geen vijf keer gaat uit eten, maar een gezellig etentje thuis verkiest.

3. Betaal eerst je schulden af

Stap voor stap. Dat is de enige manier om je bespaarplannen werkelijkheid te maken. Stel jezelf geen onmogelijke doelen door te proberen geld opzij te zetten terwijl je nog vijf andere schulden aan het afbetalen bent. Focus je eerst op het afbetalen van je leningen - waarbij je liefst eerst degenen met het grootste interestpercentage wegwerkt - en kijk dan pas wat er nog overblijft om te sparen. Hou het haalbaar, want anders verlies je al snel de moed, en dan komt er van sparen al helemaal niets meer in huis.  (br.hln)


» Reageer (0)
11-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaap je nu het best mét of zonder beha?

Slaap je nu het best mét of zonder beha?

https://images1.persgroep.net/rcs/mlzZclp88t4S4-G-3c3LYCLwnY0/diocontent/139307730/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De ene beweert dat je er borstkanker van krijgt, volgens de ander gaan je borsten hangen als je er geen draagt. Al jaar en dag heerst de discussie of slapen met een beha gezond is of niet. Maar hoe zit het nu echt? Wij vroegen het aan onze deskundige.

Dokter Ann Mortier, gynaecoloog: “Er bestaan enkele hardnekkige mythes over ’s nachts een beha dragen waar eigenlijk geen enkel wetenschappelijk bewijs voor is. Volgens de ene voorkomt het hangborsten, de andere beweert dat het je lymfeklieren blokkeert en nog anderen zeggen dat je er borstkanker van kan krijgen. Maar voor geen enkele van die stellingen is ooit bewijs geleverd.”

Voor sommige vrouwen met zware borsten kan een beha ’s nachts wel enig comfort bieden en de kans op striemen verkleinen omdat de huid minder uitrekt. Mortier: “Als je er dan voor kiest om met je beha te slapen, moet die wel aan een aantal richtlijnen voldoen. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat je een beha in de juiste maat draagt. Als hij te klein is of te krap zit, kunnen je bloedstroom en de drainage van je lymfeklieren verstoord raken, en die slechte circulatie kan leiden tot een oedeem of andere ongemakken. Slaap ook altijd in een katoenen beha in plaats van een synthetische. Een synthetische beha ademt niet zo goed, waardoor er een minder goede circulatie van de lichaamswarmte ontstaat en de temperatuur van de borsten stijgt. Kies tot slot bij voorkeur een beha zonder beugels om drukplekken tegen te gaan.”

Moet je dus slapen met een beha? “Wij zullen dat nooit stimuleren of adviseren, behalve bij mensen die net een borstoperatie achter de rug hebben, of bij vrouwen die borstvoeding geven, om de stuwing wat tegen te gaan. Als het voor jou gewoon comfortabeler voelt, doe het dan gerust, maar hou rekening met de bovenstaande richtlijnen”, besluit de gynaecologe. (br.hln)


» Reageer (0)
10-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer en meer vrouwen krijgen te maken met deze onopvallende vorm van misbruik

Meer en meer vrouwen krijgen te maken met deze onopvallende vorm van misbruik

https://images4.persgroep.net/rcs/W9STHEUYKhahklPZAE_UOc4RaIE/diocontent/139236842/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een condoom die stiekem afgenomen wordt tijdens de seks, een partner die zegt dat hij gesteriliseerd is terwijl dat niet het geval is of net een vrouw dwingen om een abortus te laten uitvoeren of langer anticonceptie te gebruiken: uit een studie die werd uitgevoerd door de universiteit van Bournemouth blijkt dat een kwart van alle vrouwen al te maken kreeg met een vorm van ‘reproductief misbruik’.

Bij huiselijk geweld denken we al snel aan een partner die zijn of haar geliefde een blauw oog sloeg of erger, maar er zijn ook andere vormen van misbruik binnen een relatie die niet zo nodig fysiek zichtbaar zijn. ‘Reproductief misbruik’ of in het Engels ‘reproductive control’ is daar zo’n voorbeeld van.

Voor de studie die werd gepubliceerd in het BMJ Sexual and Reproductive Health en uitgevoerd werd door de universiteit van Bournemouth, bestudeerden onderzoekers verslagen van patiënten die een bezoekje hadden gebracht aan een centrum voor klinische seksuologie tussen 2010 en 2017. Er werd wel enkel gekeken naar verslagen van centra in de Verenigde Staten.

Aan Buzzfeed News vertellen de onderzoekers dat ze de resultaten bijzonder choquerend vinden. Vooral dan dat zoveel vrouwen al te maken kregen met een vorm van ‘reproductief misbruik’. “Meestal gaat het om mannen die een vrouw zwanger proberen krijgen, op de een of andere manier. Dat kan gaan om haar aanmoedigen om een gezin te starten tot haar anticonceptiemiddelen afnemen”, aldus dokter Sam Rowlands. “Soms wordt het condoom bijvoorbeeld stiekem doorprikt op voorhand, in extreme gevallen werden zelfs al spiraaltjes uit de vrouw getrokken. Sommige vrouwen vragen specifiek om een vorm van anticonceptie die hij niet zal opmerken. Vaak stellen we dan de prikpil voor of een spiraal waarbij de draadjes onderaan heel kort worden geknipt, zodat het niet zomaar zelf verwijderd kan worden of gevoeld wordt tijdens de seks.”

De onderzoekers roepen gynaecologen op om goed in de gaten houden of er sprake kan zijn van ‘reproductief misbruik’ wanneer een patiënt bij hen over de vloer komt. “Alarmsignalen kunnen zijn wanneer een vrouw vraagt om een anticonceptiemiddel dat ze kan verstoppen of wanneer ze vaak soa-testen laat uitvoeren of regelmatig naar de morning after pill vraagt.” Ook stellen ze voor om vrouwen altijd alleen op consultatie te laten komen, en dus niet vergezeld van hun partner. (br.hln)


» Reageer (0)
09-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aha: daarom kruipt je kat zo graag in een kartonnen doos

Aha: daarom kruipt je kat zo graag in een kartonnen doos

https://images2.persgroep.net/rcs/HEySzX5m2WXE20HD1ZhE_4x-dmk/diocontent/139231157/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ook een kat in huis? Dan merkte vast wel al op dat die verzot is op kartonnen dozen. Maar waarom palmt je fluffy viervoeter al de dozen van je nieuwe soldenaanwinsten in? Onderzoekers vonden enkele logische verklaringen.

Voor een studie van de universiteit van Utrecht werden 19 katten 2 weken lang naar een kattenasiel gebracht. 10 katten kregen een kartonnen doos als hun nieuwe thuisbasis, de 9 andere niet. Wat bleek? De katten die wél een kartonnen doos ter beschikking hadden, konden veel sneller wennen aan hun nieuwe, onbekende omgeving dan de viervoeters die het zonder doos moesten doen. Bovendien waren de katten mét kartonnen doos minder gestrest, gelukkiger én liever tegenover mensen.

Een verklaring is dat katten van nature jagers zijn. Als katachtigen zich gestrest, onrustig of onzeker voelen in een vreemde ruimte, verschuilen ze zich immers liever dan ten aanval te gaan. Natuurlijk is je harige vriend nieuwsgierig, maar hij is ook erg voorzichtig en hij vertrouwt niemand. Katten houden er bovendien van om te sluipen als ze aan het jagen zijn. Een kartonnen doos werkt dus perfect als harnas om hen te beschermen tegen andere roofdieren of verrassingen.

Nog een erg logische verklaring waarom je trouwe viervoeter altijd op papieren zakken of in een kartonnen doos kruipt? De warmte. Katten zijn immers dol op een warme omgeving. Tot slot zouden ze het ook doen om hun territorium af te bakenen. Kortom, redenen genoeg om de doos van je nieuwe Zalando-aanwinst niet meteen weg te gooien, maar aan je fluffy huisdier te schenken. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén eert Urbanus met vijfdelige special:

Eén eert Urbanus met vijfdelige special: “Het voordeel van 50 jaar meedraaien? Iedereen die me vroeger met de grond gelijk maakte is dood of op pensioen”

https://images4.persgroep.net/rcs/xwRJuVuRzyvoju5AvApDHQuQvs4/diocontent/137871913/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Urbanus wordt pas 70 jaar in juni, maar bij Eén vieren ze hem vanaf vandaag al in de special ‘Urbanus 70’. Vijf weken lang doen bekende vrienden en collega’s hun boekje open over ‘de man die de gas doet branden’. “Het zal vooral gestoef worden”, zegt Urbanus spottend.

Van Goedele Liekens, Alex Agnew en Stijn Coninx tot Adriaan Van den Hoof, Michael Pas en Natalia: 16 vrienden en collega’s gaan in 5 afleveringen op zoek naar antwoorden op 70 prangende vragen over Urbanus. ‘Kan Urbanus maat houden op de gitaar?’, ‘Hoe ziet de planeet Urbanus eruit?’ en ‘Moet het beste inderdaad nog komen?’ “Natuurlijk moet het beste nog komen, ik kan toch moeilijk mijn shows afsluiten met ‘Voilà, het beste heb je ondertussen al wel gezien. Nu gaan we maar wat aanmodderen’”, lacht de meester van de Vlaamse comedy. En zolang zijn gezondheid op peil blijft, kunnen er nog heel wat shows volgen in de toekomst. “Ik lig nu wel net op intensieve zorgen. Ze hebben juist mijn been geamputeerd. Maar voor de rest gaat het prima met mijn gezondheid, hoor”, grapt hij. Een mopje is nooit ver weg bij Urbain Servranckx, zoals hij in het echte leven heet. “Gelukkig moest ík niet antwoorden op die vragen in de documentaire. Ik mag wel reageren op de reacties die mijn vrienden geven. Da’s ook het enige wat ik kon doen. Ik kon moeilijk op mijn kop gaan staan, hé.”

Als we hem mogen geloven over de antwoorden van die bekende vrienden, wordt de special één grote lofshow over zijn carrière. “Zo gaat dat bij mensen die al lang meedraaien in de showbizz en 70 jaar worden, hé”, lacht Urbanus. “Het voordeel van zo lang mee te draaien, is dat de mensen die mij vroeger met de grond gelijk gemaakt hebben - zo waren er wel wat journalisten, ja - ondertussen met pensioen of zelfs al dood zijn.” Naar de visuele ondersteuning heeft Urbanus nog het raden. “Ik ben zelf benieuwd naar de beelden, want er zijn echt heel veel filmpjes te vinden over mijn theatershows. ‘Wij zijn de mannen die de gas doen branden, de klinken repareren en de vrouwen ambeteren’, daar hoop ik stiekem wel op, ja. Maar wat er ook in beeld komt, ik vind een vijfdelige special op zich al heel tof. Ik apprecieer zoiets wel, al voel ik mij na 50 jaar bezig te zijn nog steeds geen BV. Een artiest, dat wél. Doe mij maar het gewone, normale leven.”

Verjaardag vergeten

Op groot scherm in zijn stamcafé zal je hem de komende vijf dinsdagavonden dus zeker niet vinden. “Nee gij, ik kijk gewoon rustig thuis. Met wat familie en vrienden, zo heb ik het graag.” Zo zal Urbanus trouwens ook zijn 70ste verjaardag vieren op 7 juni. “Geen groot feest voor mij, want ik ken dat: eens het zover is, moet ik nog mee de hele nest in gang steken en voorbereiden. Nee, bedankt. (bulderlach) Ik ben ook niet zo bezig met 70 worden, hoor. Het enige waar ik op hoop, is dat ze me niet vergeten zijn tegen mijn verjaardag zelf, want dat is pas over een half jaar...”

‘Urbanus 70’, vanavond om 21.30 uur op Eén.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk snappen wetenschappers waarom vrouwtjespinguïns massaal stranden in Zuid-Amerika

Eindelijk snappen wetenschappers waarom vrouwtjespinguïns massaal stranden in Zuid-Amerika

https://images4.persgroep.net/rcs/mOE_qNPoVR7N_Sh4JfnhXT6wDJY/diocontent/139175337/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Onderzoekers uit Japan en Argentinië denken een merkwaardig pinguïnmysterie te hebben opgelost. Al jaren spoelen op de stranden van Noord-Argentinië, Uruguay en Zuid-Brazilië duizenden magelhaenpinguïns aan. Opvallend: van de dode aangespoelde pinguïns is driekwart vrouw. Hun zwemroute verklaart het verschil met het sterftecijfer van mannetjes.

Door een apparaatje aan de poten van de dieren te plaatsen, brachten de onderzoekers de zwemroutes en zwemdieptes van individuele pinguïns gedetailleerd in kaart. De pinguïns broeden zuidelijk, in Argentinië, Chili en de Falkland-eilanden, maar zwemmen ieder jaar naar het noorden voor voedsel. De vrouwtjes, zo blijkt uit het onderzoek in Current Biology, zoeken hun voedsel noordelijker en dichter bij de kust dan de mannetjes. Dit noordelijke gebied – bij Rio de La Plata, de zee-inham van Buenos Aires – is gevaarlijk voor de dieren. Ze stuiten daar eerder op vervuild water, scheepvaart en visserij. De onderzoekers denken dat de pinguïns hierdoor minder vis vangen, verstrikt raken in netten of per ongeluk gevangen worden.

Op de lijst van het IUCN staan de pinguïns vermeld als bijna bedreigd, het aantal magelhaenpinguïns loopt al jaren af. Dat met name vrouwtjes dood aanspoelen op de stranden vinden de onderzoekers zorgelijk, omdat de man/vrouw-verhouding in de populatie hierdoor scheef kan komen te liggen. Magelhaenpinguïns broeden in koppeltjes dus voor hun voortbestaan is een gezond evenwicht tussen het aantal mannetjes en vrouwtjes extra belangrijk.

Vrouwtjes duiken minder diep

Dat de vrouwtjespinguïns noordelijker eindigen, komt volgens de onderzoekers omdat de vrouwtjes kleiner en lichter zijn dan de mannetjes, en daardoor minder diep duiken voor voedsel. Ze zoeken ondieper water op, dichterbij de vervuilde kust. In dat minder diepe water kunnen ze hun lichamen beter op temperatuur houden. De vrouwtjes eindigen ook noordelijker omdat ze minder goed kunnen zwemmen dan de mannetjes, waardoor de stroming hen hoger meevoert.

Interessant onderzoek, vindt poolbioloog Maarten Loonen van de Rijksuniversiteit Groningen. “Ze hebben hiermee aangetoond dat er een verschil is in de verspreiding tussen mannetjes en vrouwtjes.” Volgens de universitair hoofddocent Arctische ecologie komt dit fenomeen ook bij andere diersoorten voor, zoals eenden. Toch is het volgens hem nog niet aangetoond dat er bij magelhaenpinguïns meer vrouwtjes dan mannetjes sterven. “Wellicht gaan mannetjes net zo vaak dood, maar verder van de kust worden hun karkassen opgegeten door aaseters. Een interessant vervolgonderzoek lijkt me of er in de broedkolonies ook echt meer mannetjes dan vrouwtjes zijn.” (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op deze leeftijd zou jij je leven op orde moeten hebben

Op deze leeftijd zou jij je leven op orde moeten hebben

https://images3.persgroep.net/rcs/qrvIZ4VOlcdJRcuCIXkjjnDiE4k/diocontent/138954514/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Als tiener denk je vaak dat je je leven uitgevogeld hebt eens je tram 3 gepasseerd bent. Maar als het zover is, heb je die leuke job nog niet te pakken, ben je nog single en staat er amper geld op je spaarrekening. Klinkt dat herkenbaar? Geen paniek: je bent niet de enige. Volgens een nieuwe studie hebben de meeste mensen pas vanaf 39 jaar hun leven op orde. 

“Ah, later als ik groot ben ...” Of je nu droomde van je prins op het witte paard, een carrière bij Google of een zorgeloos leventje op de Caraïben, iedereen heeft als kind wel een ideaalbeeld van hoe hun leven er binnen 10, 20 of 30 jaar zou uitzien. Maar in realiteit blijkt dat plaatje niet altijd te kloppen, zeker niet wanneer de deadline van die 30e verjaardag nadert. 

Toch is dat geen reden om beginnen te panikeren. Dat blijkt uit een rondvraag van verzekeraar Beagle Street bij meer dan 2.000 volwassenen. Volgens die studie is de gemiddelde leeftijd waarop jij je leven op orde moet hebben 39 jaar. Maar er is meer. Tegen hun 29e verjaardag hebben de meeste mensen wel al een groep hechte vrienden, en tegen hun 31e zijn ze ‘de ware’ al tegengekomen. 

Dertigerscrisis

Krijg jij bij het zien van die cijfers spontaan een quarterlife crisis? Weet dat je niet alleen bent. Zo’n 78% van de deelnemers aan de studie zegt dat ze druk voelen om te presteren, uit te blinken én tegelijk een fantastisch leven te leiden. 44% geeft zelfs toe dat ze denken dat ze hun leven nooit op orde kunnen krijgen. 

Ook al gaat het om een Britse studie, volgens auteur Nienke Wijnants, die in 2008 een boek over het thema schreef, is zo’n dertigerscrisis eigen aan onze tijdsgeest. Aan het dagblad NRC legde ze uit dat mensen tegenwoordig steeds later aan kinderen en relaties beginnen. Het gevolg:  we denken op ons dertigste al serieus na over wat we nu écht willen. Onze ouders waren op die leeftijd bezig met pampers verversen, en kregen pas echt tijd voor die reflectie rond hun vijftigste, bij de gekende midlifecrisis. “Zo’n dertigerscrisis waait ook wel weer over”, stelt Wijnants gerust. (br.hln)

 


» Reageer (0)
05-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte chocolade en nog 14 verrassende voedingsmiddelen voor een plattere buik

Zwarte chocolade en nog 14 verrassende voedingsmiddelen voor een plattere buik

https://images4.persgroep.net/rcs/cXNky8amXMMrV7fQjwDoDiC_L_A/diocontent/138928662/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Of het nu komt door dat glaasje te veel op oudejaar, de overload aan pistolets en kroketten of die heerlijke kreeft: de feestperiode gaat steevast gepaard met een opgeblazen gevoel en vaak een extra kilootje meer op de weegschaal. Gelukkig maken deze verrassende voedingsmiddelen je buikje weer in no time plat.

1. Groene thee

De antioxidanten in een kopje thee helpen niet alleen de opname van vet te voorkomen, maar regelmatig nippen aan het groene goedje zou ook je metabolisme versnellen én helpen bij het afvallen.

2. Citroen

Een glaasje lauwwarm water met het sap van een halve citroen bevordert je spijsvertering. Ideaal om de dag mee te beginnen!

3. Bananen

Bananen zitten boordevol kalium, een mineraal dat helpt om overtollig watergewicht kwijt te raken waardoor je buikje dus ook platter wordt.

4. Aardappelen

Ook aardappelen zijn kaliumrijk en dus goed voor je spijsvertering en tegen een opgeblazen gevoel. Al eet je ze wel het best met mate - en uiteraard niet met een overvloed aan boter en zure room.

5. Volkorenproducten

Volkorenproducten zijn jouw partner in crime voor een vlotte stoelgang en een platte buik omdat ze boordevol vezels zitten. Denk aan volkorenbrood, havermout, volkorenpasta, zilvervliesrijst ...

6. Olijfolie

Olijfolie werkt ontstekingsremmend, gaat een opgeblazen gevoel tegen en beschermt je ook tegen een te hoge cholesterol. Maar ook hier geldt: geniet met mate. Gebruik een eetlepel als dressing voor op je salade of bij het besprenkelen van je groenten, maar niet om je brood in onder te dompelen.

7. Yoghurt

Yoghurt is niet alleen rijk aan eiwitten, maar bevat ook veel gezonde bacteriën die je darmen gezond en je spijsvertering op peil houden. Let wel op met de fruityoghurt, die zit vaak vol suikers die dan weer slecht zijn voor je buik en spijsvertering.

8. Komkommers

Komkommers bestaan voor 97 à 99% uit water en werken als een natuurlijk diureticum, of vochtafdrijvend middeltje. Daardoor zijn ze ideaal om overtollig watergewicht kwijt te raken, een van de oorzaken van een opgeblazen gevoel.

9. Quinoa

Quinoa is het ideale gezonde alternatief voor witte pasta of rijst én zit boordevol vezels: win-win!

10. Donkere chocolade

Ah, zowat het leukste nieuws uit het lijstje: zwarte chocolade. Niet alleen werkt donkere chocolade als een natuurlijke eetlustremmer, maar hij kan ook je metabolisme stimuleren en stress verminderen. Dat laatste is ook belangrijk omdat stress er immers kan voor zorgen dat je sneller vet opslaat rond je middel.

11. Bosbessen

Uit verschillende studies blijkt dat de antioxidanten in dit smakelijke fruit je buikvet verminderen.

12. Asperges

Voor asperges geldt hetzelfde als komkommers: ze werken als een natuurlijk vochtafdrijvend middeltje waardoor overtollig watergewicht sneller wordt afgevoerd en je opgeblazen gevoel dus ook sneller verdwijnt.

13. Zalm

Zalm zit tjokvol omega 3-vetzuren die ervoor zorgen dat je metabolisme versnelt en ontstekingen verminderen.

14. Spinazie

Groene bladgroenten staan erom bekend erg gezond te zijn, maar spinazie heeft enorm veel antioxidanten, zoals vitamine A, C, E en K, die je buikvet aanpakken.

15. Avocado’s

De goede vetten in avocado’s werken ontstekingsremmend en voorkomen dat er pieken in je bloedsuiker ontstaan waardoor je minder vet opslaat rond je taille. (br.hln)


» Reageer (0)
04-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat het betekent als je je ‘dik voelt’

Wat het betekent als je je ‘dik voelt’

https://images1.persgroep.net/rcs/709soZ-kcckzYe1skUb1zNfuLIM/diocontent/138909763/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We moeten het toegeven: de voorbije weken hebben we niet al te gezond geleefd. Een glaasje cava hier en daar, de kroketjes die nog eens mochten passeren. Met als resultaat? Een broek die wat harder spant dan normaal, of ja, toch harder lijkt te spannen. Heb je al opgemerkt dat je je de ene dag slank kan voelen en de volgende dik? Dat heeft meestal weinig te maken met je eigenlijke lichaamsgewicht, en alles met je zelfbeeld.

Het kan een gevolg zijn van goede feestdagen maar velen onder ons weten dat het vaker voorkomt dan alleen tijdens de kerstdagen: het gevoel dat je dikker bent dan normaal. Hoewel je gewicht op twee opeenvolgende dagen hoogstwaarschijnlijk niet al te veel fluctueert kan het gebeuren dat je je de ene dag dik voelt en de andere dag slank. Op zo’n dikke dag kan je uren voor de kleerkast staan om de juiste outfit te zoeken, maar lijkt niets goed te zitten. Dat gevoel heb je te danken aan je zelfbeeld, dat op zo’n moment in een negatieve modus verkeert.

Belangrijk is om je te realiseren dat dat dikke gevoel niets te maken heeft met je lichaam zelf, maar wel met de manier waarop jij je lichaam ziet. Om dit gevoel weer te counteren is het belangrijk dat je eerst even bij dat besef stilstaat. Vervolgens kan je actief aan de slag om je zelfbeeld weer naar de positieve kant te doen overslaan. Sta negatieve gedachten over je lichaam niet toe en probeer je te concentreren op wat je wel mooi vindt aan je lichaam. Door actief op zoek te gaan naar het positieve zal ook je zelfbeeld weer de juiste kant op gaan.

Bryan Karazsia, assistent psychologie professor aan de College of Wooster legt uit dat er psychologische karakteristieken zijn die iemand het gevoel kunnen geven dat ze dik zijn. Vaak heeft het allemaal te maken met het feit dat we andermans ideeën overnemen. “De media duwt het idee dat een vrouw slank moet zijn en een man gespierd haast door onze strot”, legt hij uit. “Als je het daarmee eens bent, is dat vaak een teken dat je het voorbeeld van de maatschappij geaccepteerd hebt en tegen jezelf zegt dat dit is hoe je eruit moet zien.” 

Maar soms heeft het effectief gewoon te maken met je lichaam. Er zijn dagen waarop we ons meer opgeblazen voelen, dat kan komen door wat bacteriën in je darmen of door wat veel zout na een ongezonde snack.  (br.hln)


» Reageer (0)
03-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WW (Weight Watchers) opnieuw verkozen tot het beste dieet om af te vallen

WW (Weight Watchers) opnieuw verkozen tot het beste dieet om af te vallen

https://images2.persgroep.net/rcs/EV7L7n8zLXMPsPd5LzsptJQhFaA/diocontent/138917309/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

WW, het vroegere Weight Watchers, is voor het negende jaar op rij uitverkozen tot het beste afslankdieet in het ‘Best Diet Report 2019’, dat uitgebracht werd door U.S. News & World Report, een van de grootste nieuwsplatforms van de Verenigde Staten.

Elk jaar evalueert U.S. News, het tweede grootste nieuwsmagazine van de Verenigde Staten, de meest populaire diëten in zijn jaarlijkse dieetrapport ‘U.S. News & World Report’. Het panel van gezondheidsdeskundigen van het U.S. News & World Report omvat voedingsdeskundigen, artsen en andere specialisten inzake diabetes, hartgezondheid, menselijk gedrag en gewichtsverlies. De diëten zijn gerangschikt in acht categorieën, waaronder preventie en beheersing van diabetes en hart- en vaatziekten en waarschijnlijkheid van gewichtsverlies.

Daaruit blijkt voor het negende jaar op rij dat WW (het vroegere Weight Watchers) het beste afslankdieet is, en ook het beste dieet om het snelst gewicht te verliezen. Daarnaast werd Weight Watchers erkend als het beste commerciële dieetprogramma en als tweede makkelijkste dieet om te volgen.

De opeenvolgende topposities van het Weight Watchers-programma stemmen overeen met klinische studies die de effectiviteit van het programma staven. Een studie uit 2013 in ‘The American Journal of Medicine’ toonde aan dat je met de ondersteuning van Weight Watchers tot acht keer meer gewicht verliest dan wanneer je het alleen doet.

De prijs voor het beste dieet in het algemeen en het beste dieet voor je gezondheid ging dit jaar naar het mediterraanse dieet waarbij weinig rood vlees, suiker en verzadigd vet wordt consumeert en veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, magere zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Van het mediterraanse dieet is inmiddels bewezen dat het risico op een hartinfarct, hartfalen en ischemische beroerte (CVA) verlaagt, en je preventief beschermt tegen risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals een hoge bloeddruk en cholesterol. (br.hln)


» Reageer (0)
01-01-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De beautyvoornemens waaraan je je in 2019 moet houden

De beautyvoornemens waaraan je je in 2019 moet houden

https://images2.persgroep.net/rcs/tqL1AtZzNDiwrwNce5Oy-nIPwr4/diocontent/138622087/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is geen geheim dat december een van de meest belastende maanden is voor je huid. Feestjes, drank, late nachtjes en een constante afwisseling van koude en warme temperaturen plegen een regelrechte aanslag op je huid. Geen wonder dus dat we tegen januari toe zijn aan enkele goede voornemens voor onze huid en ons lichaam en ons haar.

Haar

Opsteekkapsels, een overdosis stylingproducten en af en toe een dikke wintermuts op ons hoofd: december is niet lief voor ons haar. Neem jezelf daarom voor je lokken vanaf nu op een goede manier te borstelen. Begin daarvoor aan de puntjes, en borstel zo verder tot aan de haarwortels. Door dit te doen vermijd je dat je haren breken.

Daarnaast is het beter voor je haar om het met lauw water te wassen. Warm water heeft immers schadelijke effecten op je lokken en maakt het broos en breekbaar. Wist je trouwens dat ook je dieet een invloed heeft op de gezondheid van je lokken? Voeding die vol omega 3 zit, zoals zalm, heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Ideaal voor wie makkelijk last heeft van een geïrriteerde hoofdhuid.

Gezicht

Maak er een punt van om je gelaat zo snel mogelijk na het thuiskomen grondig te reinigen. Hoef je ’s avonds de deur niet meer uit? Reinig je gezicht dan bijvoorbeeld meteen na het avondeten. Door dit taakje niet tot vlak voor het slapengaan uit te stellen verzeker je jezelf ervan dat je een grondige gelaatsreiniging niet overslaat omdat je er te moe (of lui) voor bent. Gebruik hiervoor bij voorkeur een product dat wel efficiënt is om make-up grondig te verwijderen, maar dat de natuurlijke vetten van je huid niet verwijdert.

Maak er ook een gewoonte van om elke dag een zonnebeschermingsfactor te gebruiken. Zeker in de donkere wintermaanden lijkt dit overbodig, maar ook dan kunnen uv-stralen schade berokkenen aan je huid.

Een laatste goede gewoonte die je jezelf kan aanleren het komende jaar? Smeer een gelaatsolie op je gezicht vlak voor het slapengaan, zodat je huid optimaal kan herstellen tijdens de nacht.

Lichaam

Onder het motto ‘uit het oog, uit het hart’, vergeten we tijdens de wintermaanden maar al te vaak zorg te dragen voor de lichaamsdelen die onder een warme laag kledij verstopt zitten. Neem daarom ook tijdens de wintermaanden enkele minuutjes tijd om een goede bodylotion aan te brengen. Doe dit bij voorkeur meteen na het douchen, zodat vocht optimaal behouden wordt. Je huid zal je dankbaar zijn. 

Ook van binnenuit voor je huid zorgen is belangrijk. Dat doe je door voldoende water te drinken gedurende de hele dag. Water helpt toxines uit je lichaam te verwijderen, waardoor je huid, haar en nagels er beter zullen gaan uitzien.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 04-2019
 • 03-2019
 • 02-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!