Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




30-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer zonder zorgen: zo ga je om met een gebroken tienerhart

Zomer zonder zorgen: zo ga je om met een gebroken tienerhart

https://images0.persgroep.net/rcs/5zcupPTCULhWVFLAa9XZzpi9aeg/diocontent/153395143/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomervakantie is in volle gang. Eindelijk tijd om te genieten van langverwachte qualitytime. Maar wat als ruzies, verveling of teleurstelling ook tijdens een welverdiende vakantie de kop opsteken? Deze week vertellen experts An Coetsiers en Roxanne Chorkawa hoe je met zo’n euvel omgaat. Vandaag: gebroken tienerharten.

“Van vakanties verwachten we enorm veel”, zegt An Coetsiers, kinderpsychologe en gedragstherapeut bij De Praatdoos. “We moeten plezier maken, samen leuke dingen ondernemen ... Maar die torenhoge verwachtingen bieden gen garantie op succes. Moeilijke emoties horen bij het leven. En dat is op vakantie niet anders.” 

Wat als een tiener tijdens zo’n vakantie plots last heeft van een gebroken hart? Iedere ouder wil zijn kind het liefst verdriet besparen. Maar lastige gevoelens horen bij het leven. “Neem liefdesverdriet serieus”, benadrukt de psychologe. “Opmerkingen als ‘dat waait wel over’ of ‘genoeg vissen in de zee’ zijn goedbedoeld, maar helpen je tiener niet echt vooruit.”

Coetsiers raadt ook aan om eerst en vooral te checken of je kind wel geholpen wil worden. “Praat hij of zij er liever niet over? Benadruk dan dat je deur altijd openstaat. Sommige pubers zonderen zich af, andere hebben graag wat afleiding. Zeker als je kind zich erg terugtrekt, kan je voorstellen om samen iets te doen. Maar overdrijf er niet mee. Je wil namelijk niet de boodschap geven dat hij of zij het verdriet niet mag voelen.”

“Een pasklare oplossing bestaat niet. Een gebroken hart heeft tijd nodig. Om je kind voor te bereiden op zulke emoties vind ik het zinvol om thema’s als verliefdheid al vanaf de leeftijd van tien jaar ter sprake te brengen. Ook boeken en films kunnen daarbij helpen”, besluit Coetsiers. (br.hln)


» Reageer (0)
29-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren reizen verder, maar minder vaak dan oudere generaties: dit zijn de reisgewoontes van millennials vs. babyboomers

Jongeren reizen verder, maar minder vaak dan oudere generaties: dit zijn de reisgewoontes van millennials vs. babyboomers

https://images2.persgroep.net/rcs/y0WpapUyYV8Lbtgg4ETnt7twbfY/diocontent/153152005/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ongeacht of je nu in de jaren 50 of 90 het levenslicht zag: als je deze zomer op reis gaat, neem je sowieso een zonnebril, zwemkledij en je goed humeur mee. Maar tot daar de reisgewoontes die millennials en babyboomers delen – blijkt uit een survey die Mastercard afnam bij 1.001 Belgen tussen de 55 en 70 jaar oud. De resultaten daarvan legden ze naast die van vorig jaar bij millennials. Dit waren de meest frappante verschillen qua reisgedrag en betaalgewoontes op vakantie tussen beide leeftijdsgroepen.

1. De millennial boekt online vanuit zijn/haar luie zetel, de ouders stappen een reisagentschap binnen

De (groot)ouders van deze wereld houden voorlopig nog vast aan oude offline gewoontes als ze hun accommodatie willen boeken. Amper 1 op de 4 vindt de weg naar reiswebsites of -apps, of vertrouwt en kent ze genoeg om er een slaapplaats vast te leggen. Babyboomers boeken dan wel soms via booking.com (29%) en zeer sporadisch Airbnb (6%). Toch komen die percentages niet in de buurt van die van millennials: 41% reserveert via booking.com, 19% met Trivago, 17% via Airbnb, 13% met TripAdvisor en 10% via Hotels.com. Wel opvallend: oudere generaties betalen vaker voor hun accommodatie met de kaart (73%) dan hun (klein)kinderen (58%).

2. Bij babyboomers spant koning auto nog steeds de kroon

Terwijl jongeren het openbaar vervoer omarmen en hun hand niet omdraaien om een vliegtuigreis (50%), trein- (16%) of busrit (15%) te combineren om hun bestemming te bereiken, kiest maar liefst 59% van de huidige 50’ers en 60’ers er nog steeds voor om met hun trouwe vierwieler te reizen naar hun hotel (54%). Ruim de helft van de babyboomers boekt zelfs geen enkel vervoersmiddel op weg naar en tijdens hun vakantie, aangezien ze vaak een auto bezitten en het liefst naar Frankrijk en Spanje trekken.

3. (Groot)ouders hebben meer geld over voor accommodatie, (klein)kinderen voor gastronomie

In het algemeen besteden oudere generaties meer centen aan hun accommodatie dan hun (klein)kinderen. Gemiddeld geven babyboomers € 530 uit aan hun accommodatie, millennials slechts € 397. Het omgekeerde geldt dan weer voor winkelen en gastronomische activiteiten: millennials geven hier respectievelijk € 168 en € 353 aan uit, terwijl babyboomers het bescheidener houden met € 88 en € 316. In totaal geven oma’s en mama’s zo’n 30% meer uit aan hun hele vakantie dan hun (klein)dochters. (Klein)zonen geven daarentegen 16% meer uit dan hun (groot)vaders. Opmerkelijk: babyboomers gaven in de survey aan meer tuk te zijn op elektronische betalingen – 83%, zowel op reis als in hun hometown – dan millennials (70%).

4. Jongeren reizen verder maar minder vaak en minder lang dan hun (groot)ouders

Babyboomers laten hun wanderlust iets meer de vrije loop – 18% onder hen gaat 3 keer of meer per jaar op reis – dan millennials (14%), maar zien iets minder van de wereld. De oudere generaties kiezen namelijk vaker voor Europese bestemmingen in de vorm van een strandvakantie of citytrip in voornamelijk Frankrijk en Spanje, wat samenhangt met hun keuze voor de auto als vervoersmiddel. Slechts één vijfde van hen gaf aan dat hun laatst geboekte vakantie zich buiten Europa afspeelde, tegenover één derde van de jongste generatie. Babyboomers gaan wel een stuk vaker langer dan 1 week (24%) of zelfs 2 weken (11%) op reis dan millennials – respectievelijk 17% en 7%. Wel een gelijkenis: twee derde van de Belgen, zowel jong als oud, houdt het op maximum twee vakanties per jaar.  (br.hln)


» Reageer (0)
26-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Populaire diëten onder de loep: hoe (on)gezond is het vastendieet?

Populaire diëten onder de loep: hoe (on)gezond is het vastendieet?

https://images4.persgroep.net/rcs/DwxWlSAgWgSCWK-9lSrLqMSvRKQ/diocontent/153145378/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De zomer, dat betekent voor velen onder ons snel nog wat kilootjes proberen te verliezen om er toch net dat tikkeltje beter uit te zien in die nieuwe bikini. Maar is dat wel zo gezond? Elke week nemen wij samen met voedingsdeskundige Sandra Bekkari een populair dieet onder de loep. Vandaag: het vastendieet.

Op het vastendieet bestaan verschillende variaties, al zijn er 2 vormen die het vaakst voorkomen. De eerste manier, intermittent fasting, speelt op dagniveau. In het 16:8-protocol eet je 16 aaneengesloten uren niet, terwijl je in de overige 8 uur normaal eet, en wat je wil. Bij de tweede manier, alternating of alternated fasting, vast je 2 dagen per week, ook wel bekend als het 5:2-dieet. Aanvankelijk mocht daarbij 2 dagen niet meer dan 500 calorieën voor vrouwen en 600 voor mannen consumeren. De andere dagen at je wat je wilde. Nu zijn de vastendagen verhoogd naar 800 kilocalorieën en op de 5 andere dagen eet volgens het mediterrane voedingspatroon.

Het 5:2-dieet

Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het 5:2-dieet te volgen:

- “2 dagen per week vasten is niet voor iedereen geschikt. Sommigen hebben na die 2 dagen vasten zo’n extreme honger dat ze die gaan compenseren, eetbuien krijgen en zich overeten. Dan is het 5:2-dieet uiteraard geen oplossing om op lange termijn te volgen. Je raakt, net zoals bij elk ander dieet, sneller in een vicieuze cirkel terecht van streng diëten, afhaken en overcompensatie. We moeten leren dat het oké is om af en toe te genieten van een stukje taart, een pakje friet of iets anders. Daardoor gaan we ons veel minder snel overeten. Dat blijkt ook uit een grote studie. Daarin stond een groep op dieet en een andere niet. Ze kregen een tafel vol lekkers voorgeschoteld. Wat bleek? De mensen die geen dieet volgden, namen één stukje taart, genoten daarvan en waren voldaan. De groep diëters voerden een tijdlang een strijd met zichzelf, waarna ze niet meer te stoppen waren en bleven eten. Daarom stappen we het best af van het zwart-witverhaal en kiezen we beter voor een gulden middenweg die wel haalbaar is.”

- “Veel mensen die het dieet volgen, geven aan dat ze tijdens hun 2 vastendagen erg humeurig rondlopen.”

- “Hoewel de caloriebeperking verhoogd is van 500 voor vrouwen en 600 voor mannen naar 800 per dag, zijn 800 calorieën nog altijd erg weinig om de dag door te komen.”

Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het 5:2-dieet:

- “Het dieet is verbeterd tegenover vroeger. Waar je op je niet-vastdagen aanvankelijk alles mocht eten wat je wilde, wordt nu aangeraden om je te houden aan het mediterrane eetpatroon. Daarbij eet je vooral veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Dat voedingspatroon komt grotendeels overeen met de adviezen van onze nieuwe voedingsdriehoek en wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen zoals minder risico op hart- en vaatziekten, een hogere levensverwachting en een lager risico op borst- en darmkanker.”

- “Voor mensen die het moeilijk vinden om te diëten, kan dit dieet soelaas bieden omdat ze weten dat ze ‘maar’ 2 dagen per week honger moeten lijden.”

Het 16:8-dieet

Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het 16:8-dieet te volgen:

- “16 uur lang vasten is lang, waardoor sommigen zich in de uren dat ze wél mogen eten gaan overeten.”

- “Ik ben een voorstander van ’s morgens de tijd te nemen om te ontbijten. Het is ook aangetoond, naar bijvoorbeeld concentratie toe, dat het ontbijt een erg belangrijke maaltijd is. Je ontbijt overslaan is dus af te raden.”

- “Het dieet is niet voor iedereen geschikt. Diabetici, ouderen en zwangeren mogen het bijvoorbeeld vaak niet volgen. Dat zegt meestal ook al iets. Als zij het dieet niet mogen volgen, betekent dat immers vaak dat het voor de grote meerderheid van de bevolking ook geen goed idee is om zich eraan te wagen.”

Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het 16:8-dieet:

- “Doordat je 16 uur vast, heb je minder tijd om te eten waardoor sommigen minder gaan eten.”

- “Het verkleint de kans om ’s avonds nog ongezond beginnen te snacken.”

- “Elk dieet werkt. Als je minder én beter gaat eten, zal je gewicht verliezen.”

- “Van alle populaire diëten, is dit een van de betere uit het aanbod. Vasten helpt namelijk je slaapkwaliteit te verbeteren waardoor je je ook frisser voelt overdag. Al is 16 uur voor mij net wat overdreven. 12 uur vasten lijkt me dan weer ideaal, bijvoorbeeld van 19 uur ’s avonds tot 7 uur ’s morgens. Dan ga je niet slapen met een volle maag, geef je je spijsvertering voldoende rust, vermijd je laatavondsnacks én kan je opstaan met een volwaardig ontbijt.”  (br.hln)


» Reageer (0)
25-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In korte broek of strandjurk naar het werk, mag een baas dat verbieden?

In korte broek of strandjurk naar het werk, mag een baas dat verbieden?

https://images0.persgroep.net/rcs/iOxb60WW-J5IC46um11a730R8s0/diocontent/153070692/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op sommige plekken in het land zijn temperaturen tot 40 graden niet uitgesloten vandaag. Vervelend op de werkvloer, want in een lange broek en gesloten schoenen zweet je je de pleuris, maar een korte broek of strandjurk zou dan weer niet professioneel zijn. Op sommige plaatsen wordt het zelfs expliciet verboden. Mag dat wel? Wij vroegen het aan Geert Vermeir, manager juridisch kenniscentrum bij SD Worx België.

“In principe is de werkgever de baas en mag hij of zij regels opleggen als het gaat over de fysieke verschijning van zijn of haar werknemers. Dat geldt op vlak van kledij, maar ook als het bijvoorbeeld gaat over tatoeages. Al zijn daar natuurlijk wel grenzen aan. Er moet een bepaalde wetgeving nageleefd worden en die mag niet geschonden worden. Anders kan je bijvoorbeeld uitkomen bij discriminatie”, vertelt Vermeir aan ons. 

“In sommige gevallen is het noodzakelijk om bepaalde kledingvoorschriften te verplichten, om veiligheids-, gezondheids- en hygiëneredenen. Een voorbeeld daarvan is iemand die in een omgeving werkt met gevaarlijke producten. De werkgever zal dan kledij opleggen die armen en benen bedekt, ook als het buiten 40 graden is. Maar omdat het over veiligheid gaat, voelt dat vaak niet aan als een dresscode maar eerder als een uniform. Terwijl het eigenlijk wel een dresscode is.”

Imago en uitstraling

“Voor een kantoorbediende spelen die aspecten natuurlijk minder, daar is dan weer het imago of de uitstraling dat een bedrijf wil uitstralen van tel. Dat verschilt ook weer per functie uiteraard, voor frontoffice-medewerkers doet het er doorgaans meer toe dan voor backoffice-medewerkers. En het kan ook erg verschillen van bedrijf tot bedrijf. Een typisch voorbeeld is een bank die zich met een zekere serieux wil positioneren. Het gaat over financiële zaken en ze willen neutraliteit uitstralen. Daarom leggen ze vaak een bepaalde dresscode op en ik kan mij inbeelden dat een korte broek daar mogelijk niet bijhoort.”

Wat als je het toch écht niet uithoudt in een lange broek en besluit om tegen de regels in een short te dragen? “De instructies van de werkgever aan je laars lappen, kan een reden voor ontslag zijn. Maar ik heb nog nooit gehoord dat iemand daadwerkelijk ontslagen is om ‘ongepaste’ kledij. Als het niet geapprecieerd wordt, zul je er hoogstens op gewezen worden en dan zal de kous daar ook wel mee af zijn. Ook voor werkgevers is het uiteraard belangrijk om redelijk te blijven.”

Wat als je niet weet of en wat de kledingregels zijn?

“We raden bedrijven altijd aan om heel duidelijk te communiceren over kledingvoorschriften. Via het arbeidsreglement, intranet of mail. Als je er niets over vindt en toch twijfelt, kun je het het best navragen aan je collega’s of aan een leidinggevende. En kijk vooral ook eens goed rond. Mensen die er al langer werken, weten vaak goed wat de gewoontes zijn. Al evolueren die ook weer door de jaren heen. Pakweg 40 jaar geleden moest elke mannelijke kantoorbediende waarschijnlijk een kostuum dragen, dat is nu uiteraard niet meer het geval.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo bescherm je ook je huisdier tegen de hitte

Zo bescherm je ook je huisdier tegen de hitte

https://images4.persgroep.net/rcs/P0fbyX0GLnWPN0sdrTeXZPFzcqQ/diocontent/153007371/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dacht je dat jij het al moeilijk had met deze temperaturen? Beeld je dan eens in hoe warm het moet zijn als je ook nog eens een dikke pels hebt. Onze huisdieren kunnen ook flink last hebben van de extreme warmte. Met deze tips maak je het hen zo comfortabel mogelijk.

Huisdieren kunnen het dan wel niet vertellen wanneer ze last hebben van de warmte, dat wil niet zeggen dat er geen symptomen of tekenen zijn die we zelf niet kunnen herkennen. Is je hond of kat plots vrij lusteloos, ademt het dier snel, of blijft de etensbak onaangeroerd? Dan heeft het waarschijnlijk last van de warmte. Een ander signaal zijn de pootafdrukken. Honden en katten hebben namelijk nergens zweetklieren, behalve in hun voetzooltjes. Zie je plots natte pootafdrukken op de vloer? Dan zijn ze behoorlijk aan het zweten van de warmte.
Goed, nu weten we dan wel of ze het al dan niet te warm hebben, maar zijn er ook dingen die we zelf kunnen doen?

Je hond

Honden zijn erg gevoelig voor de hitte en hebben het dan ook snel warm. Bovendien kunnen ze die warmte alleen maar kwijtraken door te hijgen. Neem hen op een warme dag als vandaag dus zeker niet mee voor een lange wandeling of een jogsessie in het park. Het beste is om honden binnen te houden en de ramen en gordijnen te sluiten, zodat het zo koel mogelijk blijft. Zorg ook dat er steeds voldoende fris water is om te drinken. Om het water zo lang mogelijk koel te houden, kies je het best voor een grote drinkbak, die warmt minder snel op dan een klein schaaltje met water.
Gaan jullie toch naar buiten voor een wandeling? Dan doe je dat het best ’s ochtends of ’s avonds. Overdag is het niet alleen verzengend warm, ook asfalt kan erg heet zijn en zo de pootjes van je viervoeter verbranden. Of de grond al dan niet te warm is kan je makkelijk zelf testen door je hand 3 seconden lang op de grond te houden. Voelt het te warm aan voor jou? Dan is het ook te warm voor je hond. Altijd een topper: verras je hond met een privéplonsbadje. Met een paar hondenspeeltjes erin is pret waterpret gegarandeerd verzekerd. Let wel op: honden met een dunne vacht smeer je het best in met zonnebrand, want ze kunnen net als jij verbranden.

Je kat

Langharige katten of katten met een dikke vacht hebben beslist last van de hitte. Even langs het trimsalon, of gewoon zelf de vacht van je kat borstelen om losse en overbodige haren te verwijderen, kan al meteen wat verkoeling bieden. Let wel op: katten die net van de trimster komen of katten met een lichte vacht hebben een hoger risico op huidkanker én ze zijn gevoeliger voor de zon, dus smeer hen als ze buiten gaan voorzichtig in met een niet-vette zonnebrandcrème. Lijkt je kat zich plots vaker schoon te likken dan anders? Dat is normaal. Wassen werkt immers verkoelend, net zoals zweten bij de mens. Als je wil kan je hen zelfs een handje helpen: neem een koude, vochtige doek en wrijf daarmee over hun vacht. Een klein beetje vocht kunnen de meeste katten wel appreciëren, al helemaal als ze merken hoe verkoelend het werkt. 
Daarnaast heeft je kat voldoende water nodig. Omdat katten er niet van houden op één plek te drinken, en al helemaal niet in de buurt van hun etensbak, plaats je het best verschillende schaaltjes met water verspreid door het huis. Om het water koel te houden, kan je er eventueel een ijsblokje aan toevoegen. Ben je zelf de hele dag op je werk? Dan kan je ’s avonds een flesje water vullen en dat een nachtje in de diepvries leggen. ’s Morgens wikkel je er een handdoek omheen en leg je het flesje in het mandje of op de favoriete plek van je kat, zo blijft het daar de hele dag lekker koel. Let wel op: vul het flesje niet tot de rand, water zet immers uit wanneer het bevriest.

Je konijn

Ook konijnen zijn geen zonnekloppers. Integendeel: ze zijn gewend om in een koud hol onder de grond te kruipen, en kunnen dus helemaal niet goed tegen de hitte. Zorg dan ook dat hun hok in de schaduw staat, en geef ze wat extra verkoeling door theedoeken nat te maken en in te vriezen. Die kan je dan op de kooi leggen. Ook staat het hok beter niet op de grond, maar zet je het op een verhoogje, om de ventilatie te verbeteren.
Zorg ook dat er voldoende water is. Het ijzeren drinkteutje kan door de warmte namelijk gloeiend heet worden, waardoor ze er niet meer van willen drinken. Een andere optie zijn fruit of groenten die veel water vasthouden, zoals appels, watermeloen en selder.

Je vogel

Zeker op bloedhete dagen als vandaag, zet je je vogelkooi beter nooit in de volle zon. Voorzie een beetje vers water zodat je vogel zich kan verfrissen. Weet ook dat de warmte opstijgt. Zet de kooi dus liever op de grond in plaats van de in lucht te laten hangen om het voor je vogel zo aangenaam mogelijk te houden. (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zieke koe ligt in brandende zon en kan niet meer rechtkomen, boer zet een partytentje op

Zieke koe ligt in brandende zon en kan niet meer rechtkomen, boer zet een partytentje op

https://images0.persgroep.net/rcs/aGPVtKpQ-VVfUrvqSnIa3Brh60Y/diocontent/153062697/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Boer Martin uit het Nederlandse Losser vond gisteren een creatieve oplossing voor een zieke koe die urenlang in de brandende zon lag. Het beest kan door een gewrichtsontsteking niet meer overeind komen. Met de tropische temperaturen besloot de landbouwer een partytent op te zetten voor de koe. Een simpele, lieve actie die hem online veel complimenten oplevert.

“Helaas maar waar, net als wij mensen kunnen ook dieren ziek worden. Als wij als mensen ziek zijn dan weten we meestal wel wat het is of we gaan naar een dokter. Bij dieren is dat dan toch weer even iets anders”, vertelt Martin op zijn Facebookpagina, waar hij over het voorval schrijft.

De koe in kwestie kan niet meer opstaan. “De eerste indicatie van de dierenarts was een gewrichtsontsteking. Hiervoor is een medicijnkuur voorgeschreven met pijnstillers. Deze kuur is ondertussen afgelopen, maar ze komt nog steeds niet zelfstandig in de benen”, legt de boer uit. Hij probeert, voor zo ver als dat gaat, de koe af en toe te verleggen naar een schonere plek in de wei. Eten en drinken gaat het beest gelukkig goed af.

Schaduw

Het is met de tropische temperaturen voor koeien nu aangenamer in de stal, waar zijn andere dieren dan ook staan. Maar aangezien de zieke koe buiten ligt in de brandende zon, bedacht Martin een oplossing. “Omdat ik het belangrijk vind dat ze de ruimte heeft om te kunnen proberen te staan heb ik vanochtend met wat hulp een partytent geplaatst bij haar voor de nodige schaduw. Zodat ze ook deze dagen een lekkere koele plaats in de schaduw heeft en hopelijk over een paar dagen zelf ook de schaduwplek kan gaan opzoeken.”

Online krijgt hij veel complimenten voor zijn actie. “ Jij hebt echt een hart voor je dieren! Beterschap met de dame”, schrijft Judith. Shana sluit zich daar bij aan. “Wat een gouden hart! Heerlijke boer jij!”, schrijft ze op de Facebookpagina van Boer Martin.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwart of wit: wat is nu de beste kledij bij warm weer?

Zwart of wit: wat is nu de beste kledij bij warm weer?

https://images4.persgroep.net/rcs/6s-I9iGkjfWfPl1G_TC0sYaR6CU/diocontent/151403345/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Deze week wordt het weer tropisch warm. Rondlopen in zwemkledij of - waarom ook niet: in Adam- of Eva-kostuum - klinkt verleidelijk, maar is jammer genoeg niet realistisch. Wat kan je dan wel het best dragen op een bloedhete dag?

Een kleerkast met zomerkledij ziet er waarschijnlijk lichter uit dan eentje met winteroutfits. Tijdens de zomermaanden zijn we immers geneigd om voor witte kledingstukken of frissere kleuren te kiezen. Dat heeft niet alleen te maken met wat modetrends voorschrijven. We gaan er ook van uit dat het minder warm is bij hoge temperaturen. Maar klopt dat wel? En waarom lopen mensen in de woestijn dan rond met lange, donkere gewaden? Wij vroegen het aan kleurexpert en trendwatcher Hilde Francq. 

Bedoeïenen 

“Donkere kleuren slorpen de warmte op. Wit en lichte kleuren weerkaatsen daarentegen het zonlicht en nemen daardoor minder warmte op”, legt de expert van trendstudio Francq Colors uit. “Daaruit zou je kunnen concluderen dat we het best lichte outfits dragen om het koel te hebben. Toch klopt dat niet.”

Ze verwijst naar een onderzoek dat in 1980 gepubliceerd is in het wetenschappelijke vakblad Nature. “4 wetenschappers plaatsten toen vrijwilligers in de woestijn tijdens de middag en testten een aantal verschillende outfits uit. Wat bleek? De hitte die doorgegeven werd door het gewaad op de huid was identiek bij het zwarte of het witte gewaad.” Veel belangrijker was de snit van het gewaad. “Bij een losse garderobe is er sprake van een soort schoorsteeneffect: de hitte tussen gewaad en huid verplaatst zich naar boven, waardoor er langs onderen lucht opgezogen wordt. Hierdoor ontstaat er een luchtstroom die verkoelend werkt. Waarom bedoeïenen dan vaak zwarte kledij dragen? Wellicht omdat het minder straling doorlaat en daardoor beter tegen verbranden beschermt.”

Kortom, of je nu voor zwart of wit kiest, maakt niet zoveel uit. Je draagt simpelweg het best losse kledij. Is een loszittende outfit geen optie en ga je toch voor strakke kledij? Dan haal je het best lichte kleuren uit je kleerkast. 

Kijk ook naar de stof

Warm weer vraagt om luchtige stoffen die ademen én toch tegen de zon beschermen. “Stoffen die de stroming van de lucht bevorderen zijn een aanrader”, bevestigt Francq. “Luchtig linnen is een van de beste opties. Hoewel katoen erg fris aanvoelt, is het ook erg absorberend en houdt het zweet vast. Daarom is het niet altijd geschikt, tenzij het heel luchtig geweven is. Ook stoffen als viscose, tencel of zijde kunnen verkoelend aanvoelen.”  (br.hln)


» Reageer (0)
22-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verroeste revolver van Vincent van Gogh moet minimaal 40.000 euro opbrengen

De verroeste revolver van Vincent van Gogh moet minimaal 40.000 euro opbrengen

https://images0.persgroep.net/rcs/9yGa_FZZxZdhaEn3Am3XdD3ORiI/diocontent/150793675/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het wapen waarmee Vincent van Gogh (1853-1890) zichzelf van het leven zou hebben beroofd, is te koop. Het wordt vandaag geveild in Parijs. Verwachte opbrengst: minimaal 40.000 euro.

Op 27 juli van het jaar 1890 verliet Vincent van Gogh de herberg waar hij woonde, ten noorden van Parijs. Hij ging er dagelijks op uit, om te schilderen in de omgeving. Hij werkte bijvoorbeeld aan ‘Boomwortels’, een doek met boomstammen en -wortels zoals die daar te zien waren, rondom het stadje Auvers-sur-Oise.

Maar tegen de tijd van het avondeten was de zieke Van Gogh – in tegenstelling tot zijn gewoonte – nog niet terug in de herberg. Pas later die avond strompelde hij binnen: zwaargewond en bloedend. “Ik heb geprobeerd mijzelf te doden”, zou de schilder gezegd hebben tegen de herbergeigenaar. Kort erna overleed Van Gogh aan zijn verwondingen. Het schilderij ‘Boomwortels’ bleef onaf. Een brief die hij nog aan zijn broer Theo wilde schrijven, werd ook niet afgemaakt: er kwamen wel zeven bloedvlekken op te zitten.

De dood van Van Gogh bleef in veel opzichten een mysterie. De behandelend arts had een kogel in zijn lichaam gevonden. Maar een wapen werd nergens teruggevonden. Lang gingen er verhalen dat de schilder gedood zou zijn door schooljongens. In een Amerikaanse biografie is geschreven dat ‘een onbesuisde tiener’ Van Gogh had beschoten.

Onderzoek

Maar in 1960 – ruim 70 jaar na de dood van de wereldberoemde schilder – liep een Franse boer over zijn akker, niet ver van de herberg van Auvers-sur-Oise, en vond daar een revolver. “Die boer heeft dat wapen naar de herberg gebracht en daar is het altijd bewaard gebleven”, vertelt Teio Meedendorp, onderzoeker van het Van Gogh Museum in Amsterdam. “Het is niet met 100 procent zekerheid vast te stellen, maar het is wel héél erg waarschijnlijk dat het om de revolver gaat waarmee Van Gogh zichzelf wilde doden.”

Er is uitgebreid onderzoek gedaan. “Het wapen is gevonden op de plek waar Van Gogh zelfmoord wilde plegen. Experts hebben aangetoond dat de zogeheten Lefaucheux-zakrevolver zo’n 50 tot 80 jaar in de aarde heeft gelegen: dat is precies de tijd tussen zijn dood in 1890 en de vondst van het wapen in 1960”, vertelt de Franse veilingmeester Grégoire Veyres. “Het kaliber van de revolver, 7 millimeter, komt ook overeen met de wond in het lichaam van Van Gogh”, zegt Meedendorp.

Vandaag ligt dat ‘heel waarschijnlijke’ zelfmoordwapen van de Nederlandse meester, te koop bij het Parijs veilinghuis Drouot. Iedereen mag bieden. De verwachte opbrengst is minimaal 40.000 euro. Pikant is dat het verhaal achter dat verroeste wapen tot kort geleden bij vrijwel niemand bekend was. De revolver werd bewaard bij de familie van de herberg, zonder dat er verder iemand van op de hoogte was. “Alleen een mevrouw die bij het plaatselijke toerismebureau werkte, wist ervan”, aldus Teio Meedendorp.

Die vrouw vroeg jaren geleden een medebewoner in Auvers-sur-Oise, Alain Rohan, of hij er niet eens wat onderzoek naar wilde doen. “Die man publiceerde in 2012 zijn boek en toen was iedereen echt met stomheid geslagen.” Want Rohan bracht alleen al het bestáán van de revolver als eerste naar buiten. “Vóór die tijd wist echt niemand ervan, ik ook niet”, zegt Meedendorp.

Belangstelling

En Rohan deed jarenlang onderzoek, doorzocht archieven, zocht getuigen en nabestaanden op, kreeg zelfs medewerking van de politie, èn concludeerde dat het wapen ‘vrijwel zeker’ het wapen van Van Gogh was. Hij ontdekte dat de betreffende Lefaucheux-revolver eind 19e eeuw gewoon overal te koop was. “Je kreeg ’m zelfs gratis als je je abonneerde op een bepaald tijdschrift”, vertelde Rohan in de Franse pers.

Sinds 1960 was de revolver dus in familiebezit, bij de nabestaanden van de herbergeigenaar. “Zijn dochter biedt het wapen nu te koop aan”, aldus Grégoire Veyres. Particuliere verzamelaars en musea staan inmiddels in de rij. “De dochter zou het liefst zien dat het in een publieke collectie terecht komt. Zodat liefhebbers van Van Gogh het ook zelf kunnen zien.”

Het Van Gogh Museum houdt z’n kaken op elkaar. De revolver was in 2016 al eens – tijdelijk – te zien in het Amsterdamse museum. Maar of het er nu terugkeert? “Wij doen nooit mededelingen over het wel of niet meebieden op veilingen”, zegt Meedendorp. Maar het idee dat het wapen waarmee één van ’s werelds beroemdste kunstenaars zichzelf doodde straks toegankelijk is voor het publiek: “Dat is een mooie gedachte.” (br.hln)


» Reageer (1)
21-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine orang-oetan Sungai gestorven in Pairi Daiza

Kleine orang-oetan Sungai gestorven in Pairi Daiza

https://images3.persgroep.net/rcs/rcUaUMeggvdyE5hdsf-2tpGScUQ/diocontent/152762403/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Pairi Daiza heeft triest nieuws te verwerken gekregen. Het Waalse dierenpark heeft afscheid moeten nemen van de kleine orang-oetan Sungai.

Het diertje werd in oktober nog maar geboren. Het had echter een misvorming aan de kaak en was te verzwakt om te genezen. Gisteravond stierf het. “Onze verzorgers en de hele orang-oetanfamilie zijn vandaag in diepe rouw”, klinkt het op sociale media. “Woorden schieten te kort.” (br.hln)


» Reageer (0)
18-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arthur voor het eerst populairste jongensnaam in België, Emma blijft op kop bij de meisjes

Arthur voor het eerst populairste jongensnaam in België, Emma blijft op kop bij de meisjes

https://images3.persgroep.net/rcs/LfMSByyFq8WXQ6e_ttyi7ZZyZC8/diocontent/152655511/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Voor het zestiende jaar op rij is Emma de populairste meisjesnaam. Bij jongens stoot Arthur Liam voor het eerst van de troon, dat blijkt uit nieuwe cijfers over voor- en familienamen van StatBel, het Belgische statistiekbureau.

608 baby’s kregen in 2018 de naam Emma, wat de naam voor de zestiende keer op rij de populairste meisjesnaam van het land maakt. Emma wordt op de voet gevoeld door Olivia (554) en Louise (545). De rest van het lijstje behoudt de volgorde van de twee vorige jaren. 

Bij de jongens zijn er meer verrassingen te bespeuren. Voor het eerst prijkt de naam Arthur (565) bovenaan het lijstje. Juist onder Arthur volgen in de top drie de namen Noah (553) en Adam (548). 

De top 10 meest gebruikte jongensnamen met aantal baby’s die hem kregen: 

1. Arthur (565)

2. Noah (553)

3. Adam (548)

4. Louis (547)

5. Liam (539)

6. Lucas (519)

7. Jules (509)

8. Victor (476)

9. Gabriel (429)

10. Mohamed (420)

De top 10 meest gebruikte meisjesnamen met aantal baby’s die ze kregen: 

1. Emma (608)

2. Olivia (554)

3. Louise (545)

4. Mila (536)

5. Alice (422)

6. Juliette (373)

7. Elena (369)

8. Marie (369)

9. Sofia (368)

10. Lina (362)


» Reageer (0)
17-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Long hair do care: zo houd je je lokken in topconditie en bevorder je het groeiproces

Long hair do care: zo houd je je lokken in topconditie en bevorder je het groeiproces

https://images2.persgroep.net/rcs/1BRbbag4nbwvj_WXP0nm71DV2RI/diocontent/152534624/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wil je je korte coupe eindelijk laten uitgroeien, of simpelweg zo snel mogelijk enkele extra centimeters aan je lange lokken toevoegen? Dan lees je hier hoe je dat het best aanpakt.

Ja, het klopt dat je haar ongeveer een centimeter per maand groeit. Je bent dus niet verkeerd, als je denkt dat je weinig tot geen verschil ziet in de lengte van je lokken, als je het over de duur van een maand bekijkt. We gaan dus ook absoluut niet beweren dat je van een korte pixie-cut naar een lange bob kan gaan in amper een maand of twee. Wat wel kan is letten op de manier waarop je zorg draagt voor je haar. Want waar het zo goed als onmogelijk is om je lokken exponentieel sneller te doen groeien, kan je de haargroei wel behoorlijk vertragen door slecht zorg te dragen voor je lokken.

Volgende gewoontes kunnen er voor zorgen dat je haar effectief een centimeter (of ietsje meer) groeit per maand én dat je lokken in topconditie zijn en blijven.

1. Pas je levensstijl aan

Wist je dat voldoende slaap een belangrijke factor is? Net als regelmatig sporten. Hierdoor verbetert immers je bloedcirculatie en dat stimuleert je haarfolikels om je lokken sneller te doen groeien. Daarnaast is wat je eet ook enorm belangrijk. Wie een gebalanceerd dieet volgt, kan z’n haargroei stimuleren. Wie zich vooral volpropt met junkfood vertraagt de groei van z’n lokken. Let er daarnaast ook op dat je af en toe een gezonde snack eet tussen je maaltijden door. De energie die nodig is om je haarcellen te ontwikkelen, bereikt een dieptepunt enkele uren na het eten. Door tussendoor te snacken met fruit, groenten, noten of zaden hou je je energielevel hoog en heeft je haar voldoende kans om te groeien.

2. Investeer in goede supplementen

Wie gezond eet heeft in theorie geen nood aan extra voedingssupplementen. Wil je de natuur toch een handje helpen, dan kan je je toevlucht nemen tot een goed supplement. Proteïnesupplementen zijn altijd een goede keuze, omdat je lokken bestaan uit een proteïne die de naam keratine draagt. Daarnaast is biotine, ook gekend onder de naam Vitamine B7, ook een supplement dat het overwegen waard is. Biotine zou ervoor zorgen dat het haar dikker en sterker wordt.

3. Lang leve de conditioner

Sla de conditioner niet over bij het wassen van je haren. Die zorgt er immers voor dat je haar in topconditie blijft. Een goede conditioner verstevigt je lokken, en voorziet ze van een beschermend laagje dat haarbeschadiging voorkomt.

4. Besteed extra aandacht aan je hoofdhuid

Het eerste waarmee je lokken in aanraking komen, wanneer ze beginnen te groeien, is natuurlijk je hoofdhuid. Het mag dan ook geen wonder heten dat je deze goed moet verzorgen, als je een stralende coupe wil. Gebruik regelmatig een shampoo die je hoofdhuid exfolieert, om zo dode huidcellen te verwijderen. Een hoofdmassage op tijd en stond is ook een goed idee. (br.hln)


» Reageer (0)
16-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze 58-jarige vrouw verovert de modewereld: “Meestal speelt mijn leeftijd zelfs geen grote rol”

Deze 58-jarige vrouw verovert de modewereld: “Meestal speelt mijn leeftijd zelfs geen grote rol”

https://images4.persgroep.net/rcs/9ozWVnq45qKZmjbNhO_yE5iR_jw/diocontent/152327687/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Na je vijftigste verjaardag nog een modellencarrière opstarten: het is niet iedereen gegeven. De Britse Evon Brennan heeft het alleszins wél klaargespeeld. Al kan ze dat zelf nog steeds niet goed geloven. 

Enkele geleden werd Evon Brennan, die nu 58 jaar is, gecontacteerd door een zekere Fleur Brady. Brady is één van de oprichters van het modellenbureau Mrs Robinson, en nadat ze Brennan had gezien op Instagram wilde ze haar strikken als nieuw gezicht. 

“Uit het niets kreeg ik plots berichten op LinkedIn. Na een tijdje werd ik zelfs opgebeld! Maar ik pakte de telefoon nooit op omdat ik hen niet kende. Ik dacht trouwens dat het spam was. Ik hoorde het woord ‘modellenwerk’ en dacht: dit is niet pluis. Ik nam het gewoon niet serieus”, vertelt Brennan. 

Maar de aanhouder wint en Brady bleef Brennan contacteren. Na een jaar besloot de Britse vrouw te reageren op alle berichten. “Om er vanaf te geraken heb ik uiteindelijk een afspraak gemaakt”, lacht ze. Die meeting verliep blijkbaar zo goed, dat ze toestemde om 3 dagen later een fotoshoot te doen in Duitsland voor Schwarzkopf. Sindsdien is de bal aan het rollen gegaan en heeft het 58-jarige model al op covers gestaan én campagnes gedaan voor modemerken als JD Williams, de Bijenkorf en Primark. “Nu, 3 jaar later, kan ik ook zeggen dat ik het echt leuk vind”, aldus Brennan.

Door haar leeftijd voelt de Britse zich af en toe een buitenbeentje, maar an sich valt dat goed mee. “Meestal speelt mijn leeftijd geen grote rol. Een aangename persoonlijkheid is veel belangrijker”, meent ze. 

Brennan: “Tijdens mijn eerste casting was ik overweldigd door mijn gezelschap. Dat waren stuk voor stuk glamoureuze vrouwen. Ik twijfelde ... Hoorde ik daar wel bij?” Nu heeft de vrouw haar plaats in het wereldje wel gevonden. “De industrie is veranderd. Er zijn heel wat merken die tonen dat iedereen mooie kleren kan dragen en er goed kan uitzien. We kunnen allemaal trendy zijn als we dat willen.” (br.hln)


» Reageer (0)
13-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met natte haren fietsen maakt (niet) je ziek

“Met natte haren fietsen maakt je ziek” en andere gezondheidsbeweringen die (niet) kloppen

https://images2.persgroep.net/rcs/vWxBxX967TPCl1e6b8QCexNWY1M/diocontent/152260730/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De volksmond heeft heel wat te zeggen. Dat je niet met natte haren mag fietsen bijvoorbeeld, omdat je anders gegarandeerd een flinke verkoudheid te pakken krijgt. Of dat zo’n handdroger in een openbaar toilet eigenlijk een broeihaard van bacteriën is. En dat gevallen voedsel dat langer dan drie seconden op de grond vertoeft, onherroepelijk overwoekerd wordt door bacteriën. Wat er allemaal van waar is? Dat wist de microbiologe ons te vertellen. 

Hilde Jansens, microbiologe en ziekenhuishygiëniste in het UZA: “of bacteriën werkelijk ziektes of infecties veroorzaken, hangt af van diverse factoren. Die durven we trouwens al eens zelf in te vullen. Wie werd vroeger niet gewaarschuwd dat je niet met nat haar naar buiten mag gaan? Dat zou namelijk tot een verkoudheid – of erger – leiden. Maar daar is niets van aan: nat haar op zich maakt je niet ziek. De persoon die met natte haren naast je in de bus zit, mogelijk wel. Dat we vooral in de herfst en winter getroffen worden door een verkoudheid, komt doordat we net dan dicht bij elkaar zitten in warme kamers met weinig verluchting. Laat dat net de ideale manier zijn om de virussen die verantwoordelijk zijn voor die luchtweginfecties aan elkaar door te geven. Bovendien hebben die het niet zo begrepen op hoge omgevingstemperaturen, waardoor ze in de lente en zomer minder verspreid worden en we dan doorgaans minder vaak ziek worden.

Nog zo’n fabel doet de ronde over een courant verschijnsel in openbare toiletten: de handdroger zou bacteriën verspreiden, en je handen dus vuiler maken dan vóór je toiletbezoek. Hilde Jansens: ‘Helemaal kiemvrij krijg je je handen nooit, tenzij je het ontsmettingsmiddel gebruikt dat in ziekenhuizen hangt. door je handen te wassen wrijf je mogelijk vuil slechts weg en reduceer je vooral het aantal bacteriën erop. Droog je ze daarna met zo’n handdroger, dan vliegen de waterdruppels aanvankelijk in het rond, om daarna op de vloer te belanden. Die zal daardoor allerminst proper zijn, maar je handen zijn dat wel degelijk – als je ze goed droog maakt toch.’ Wel te vermijden blijkt de klassieke handdoek die je met anderen deelt.

‘In zo’n vochtig stuk textiel kunnen de bacteriën al snel welig tieren. Zo’n handdoek wordt meestal niet elke dag ververst, wat hem bij omgevingstemperaturen van 30 tot 37 graden tot de ideale voedingsbodem voor kiemen maakt. Daardoor zal je je handen er eerder mee bevuilen dan schoonmaken.’ In dezelfde categorie situeert zich de goeie ouwe blok zeep. ‘Aan zo’n stuk blijven bacteriën kleven als een mag- neet. Kies liever voor een pompje of een knijpfles. Heb je die optie niet, spoel je handen dan louter met water, en zorg ervoor dat ze daarna goed droog zijn.’

De laatste in het rijtje der volkswijsheden is de drieseconderegel, oftewel: elk voedingsmiddel dat je binnen de drie seconden nadat het viel opraapt, kan nog niet gecontamineerd zijn met bacteriën. volgens Hilde Jansens ligt de waarheid ergens in het midden. ’Of je boterham nu drie dan wel tien seconden op de grond ligt, de besmetting zal direct optreden, al hebben de ondergrond en het type voedsel – droog of kleverig – wel een invloed op de hoeveelheid bacteriën. Opnieuw: we worden omgeven door bacillen. Valt zo’n boterham op de propere keukenvloer, dan kan het geen kwaad om hem toch nog op te eten. Als datzelfde stuk brood voorzien wordt van een laag choco en met de besmeerde kant naar beneden op het hoogpolige tapijt belandt, lijkt het me geen smakelijk idee om dat daarna nog te consumeren. Het beste beoordelingscriterium blijft ons gezond verstand, ook in tijden van onhandigheid.” (br.hln)


» Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen zijn niet minder grappig dan mannen, maar gebruiken humor anders

Vrouwen zijn niet minder grappig dan mannen, maar gebruiken humor anders

https://images0.persgroep.net/rcs/dWY1Pw9OYNQOXAkoUaFiMXGc-gs/diocontent/152154961/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Humor is van alle culturen en lachen verbroedert. Maar waarom hebben mensen gevoel voor humor?

Voor het antwoord op de vraag waarom mensen humor hebben moeten we miljoenen jaren terug, naar de tijd dat mensen nog op apen leken, vertelt Madelijn Strick, humoronderzoeker en psycholoog aan de Universiteit Utrecht. “De wetenschappelijke consensus is dat humor voortkomt uit speelgedrag. Als apen waren we voortdurend aan het stoeien en renden we achter elkaar aan. Bij al dat gerollebol kwam een hoop gehijg kijken en daaruit is het lachen ontstaan.’’

Later kreeg humor ook een andere functie: het vergrootte de samenhorigheid. “Als apen vlooiden we elkaar om affiniteit te tonen, maar met toenemende aantallen werd dat onpraktisch. Humor en lachen kwam daar als sociaal smeermiddel voor in de plaats’’, aldus Strick.

Aanstekelijk

Volgens de humoronderzoeker is dit miljoenen jaren later nog steeds merkbaar. “Als we mensen horen lachen is dat aanstekelijk en ontstaat er vaak een groepssfeer. Mensen vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat op het werk veel gelachen wordt. Dat geeft het gevoel dat je ergens bij hoort en dat je veilig bent.’’

Humor maakte het voor onze verre voorouders ook makkelijker om conflicten op te lossen. Die ontstonden vaker toen we in grotere groepen gingen samenleven. “Als je samenleeft moet je elkaar af en toe coachen en corrigeren’’, zegt Strick. “Met humor kun je moeilijke boodschappen op een zachte manier brengen en op die manier conflicten vermijden.’’

Humor helpt bij meer lastige zaken en kan van pas komen bij tegenslagen. Daarvan komen we er in ons leven heel wat tegen. Grappen helpen om ellende te relativeren en de zonnige kant van het leven te zien.

Medicijn

Volgens Strick is het dan ook niet vreemd dat vooral mensen die van nature gedeprimeerd zijn of een lastige jeugd hebben gehad veel humor hebben. “Die hebben ze hard nodig om met die narigheid en trauma’s om te gaan. Humor is in zekere zin het medicijn.’’

Mannen zijn van nature grappiger dan vrouwen, zo wordt vaak gedacht. Maar volgens Strick klopt dat beeld niet. “Vrouwen zijn niet minder grappig dan mannen, maar gebruiken humor op een andere manier. Mannenhumor is sarcastisch, waarbij ze elkaar plagen en vliegen afvangen. Bij vrouwen wordt humor gebruikt om verbinding te krijgen met anderen. Ze zijn dan ook meer geneigd tot zelfspot. Vrouwen vertellen vaak over een grappige stommiteit, bijvoorbeeld dat ze iets hebben laten vallen of iets stoms hebben gezegd.’’

Als mannen en vrouwen samenkomen, zijn het vaak de mannen die grappen vertellen en de vrouwen die lachen. Volgens Strick is dat een cultureel aangeleerd patroon. “Ik verwacht met de toenemende emancipatie van vrouwen dat dit gaat veranderen en vrouwen hun grappige kant vaker laten zien.’’ (br.hln)


» Reageer (0)
11-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stella McCartney: “Was je kleren niet, maar borstel ze gewoon af”

Stella McCartney: “Was je kleren niet, maar borstel ze gewoon af”

https://images1.persgroep.net/rcs/FqnGSUWA2QfMujnWbFvq3EQGtAw/diocontent/148236500/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Haar modellen en celebrityklanten zien er altijd onberispelijk uit, maar hoe dat komt zal je misschien verbazen. Ontwerpster Stella McCartney zegt namelijk dat je je kledij beter niet wast, maar gewoon afborstelt.

“Ik ben geen fan van chemische reinigingen of kleding wassen in het algemeen”, steekt Stella McCartney van wal in een interview aan de Britse zondagkrant The Observer. “Bij een maatpak laat je het vuil beter opdrogen waarna je het afborstelt. Voor de rest raak je het niet aan.” En dat geldt ook voor andere kledingstukken volgens haar. “Als je ze niet hoeft te reinigen, doe het dan niet. Hoe minder je je kleding was, hoe beter. Zo gaat ze niet alleen langer mee, maar bespaar je ook water en energie. Ik verander mijn beha ook niet elke dag en stop spullen niet gewoon in de wasmachine omdat ik ze een keer gedragen heb.”

Moet je je kleding toch wassen, dan raadt ze aan om dat op een lage temperatuur te doen. “Stop ze ook niet in de droogmachine maar laat ze buiten drogen en strijk je kleding alleen als het echt noodzakelijk is.”

Ook Liesbeth Verboven van Het Poetsbureau zegt dat we onze kleding te snel in de wasmand droppen. “We gooien gedragen kleren echt te snel in de wasmand. Dat kost je veel extra werk, centen én het is niet ecologisch”, stelt ze. “Kleding die maar eenmaal gedragen is, kan je perfect weer opfrissen door ze even buiten op te hangen. Je kledingstukken blijven zo ook langer mooi, want als je ze vaak wast, verslijten ze veel sneller.”

De ontwerpster staat er ook om bekend te kiezen voor duurzame mode, waarbij ze de voorkeur geeft aan milieuvriendelijke materialen en productiemethoden. In haar winkels kiest ze ook resoluut voor LED-verlichting, duurzaam hout en papier en windenergie. “Die recente veranderingen zijn aangestuurd door de consument”, vertelt ze. “De industrie zou minder inzetten op duurzaamheid, mochten de klanten dat niet eisen.” De ontwerpster mag onder andere Meghan Markle, Kate Moss en Oprah Winfrey tot haar fans rekenen.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolce & Gabbana verkoopt nu plussize maten, toch blijven ze een uitzondering in de modewereld

Dolce & Gabbana verkoopt nu plussize maten, toch blijven ze een uitzondering in de modewereld

https://images3.persgroep.net/rcs/GH-PoW4VVLgXceY784bhvzGUIU4/diocontent/152103176/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het Italiaanse modehuis Dolce & Gabbana gaat meer inzetten op grotere maten, dat meldt het bedrijf aan FashionNetwork.com. Helaas is dat anno 2019 nog steeds een unicum in de highfashionwereld. Slechts een handvol modehuizen bieden hun luxekleren aan in een grotere kledingmaat dan 44 en dat terwijl ongeveer 27% van de vrouwen in de westerse wereld een maat tussen 48 en 58 heeft. 

Modemerk Dolce & Gabbana breidt zijn aanbod uit tot de Italiaanse maat 54, wat neerkomt op onze maat 48. Daarvoor produceerde het label tot en met de Italiaanse maat 48, wat bij ons een maat 42 is. Een woordvoerder van het merk vertelt dat Dolce & Gabbana altijd al waardering heeft gehad voor vrouwelijke sensualiteit in alle vormen en dat schoonheid geen maat is maar een attitude. In het verleden liepen al verschillende keren plussize modellen mee op de modeshows van het modehuis. 

Een positieve vooruitgang uiteraard, want bijna alle grote luxemerken verkopen maar kleren tot maximum maat 44. Bovendien worden daar duidelijk veel minder stuks van geproduceerd en ingekocht, want op bijna alle webshops staat zelfs bij nieuwe items te lezen dat er nog weinig stock is in die grootste maat. Consultancy Bain & Company onthulde eind vorig jaar nog zijn halfjaarlijkse voorspelling voor de wereldwijde kledingmarkt, en signaleerde toen een opvallend tekort aan designerkleding voor grotere maten. Momenteel doet 20% van de luxemodemerken aan inclusieve maatvoering. Het vorig jaar gelanceerde 11 Honoré, een online designerboetiek voor maten 40 tot 50, liet vakblad Women’s Wear Daily weten dat maat 50 hun bestverkochte maat is. Ze dringen er daarom bij de luxemerken die ze verkopen al een tijdje op aan groter te denken.

Onder fastfashionketens is de situatie net helemaal anders. Zij hebben al een tijdje door dat er veel vollere vrouwen zijn die echt wat te besteden hebben en dat zij ook niet allemaal in wijdvallende tentachtige tunieken door het leven willen. Bijna alle grote ketens hebben ondertussen aparte collecties voor vollere vrouwen en ze gebruiken ook steeds vaker plussize modellen in hun campagnebeelden. Ook dat gebeurt in de luxemodewereld nog steeds weinig. Uit het tweejaarlijkse rapport van The Fashion Spot bleek recent nog dat er amper 50 plussize modellen meeliepen op de catwalk tijdens de afgelopen modeweken en dat ze slechts in een handvol defilés te zien waren. 

Rijke blondines

“Merken lijken nog steeds te denken dat hun klanten allemaal rijke en slanke blondines van gemiddelde leeftijd zijn, terwijl dat statistisch gezien niet klopt. Ik denk dat ze bang zijn om die doelgroep te verliezen en daarom geen risico’s durven te nemen. In hun ogen staat verandering gelijk aan geld verliezen”, vertelde Jessie Van Osselt, medeoprichtster van het jonge modellenbureau OFFF Models, eerder al aan ons. 

Uiteraard kost het wel geld om kleding in grotere maten te verkopen. Bestaande patronen moeten worden uitvergroot, er moeten andere pasmodellen ingehuurd worden en er is meer stof nodig. Voor beginnende merken is het daarom nog enigszins begrijpelijk dat ze de plussize markt overslagen. Maar dat is niet het geval voor modehuizen zoals pakweg Gucci om maar één voorbeeld te geven. Het Italiaanse modebedrijf draaide vorig kwartaal immers nog een omzet van 2,3 miljard euro. Toch weigert het voorlopig kleren te verkopen in een maat groter dan 40.

Dat gaat hand in hand met het droomaspect van de mode vertelt Peter Burghoudt van het Amsterdamse modellenbureau Ego’s Models. “Magazines en modehuizen willen met hun fotoshoots en shows mensen een sprookje voorhouden. De locaties zijn waanzinnig, de kleren adembenemend en de modellen prachtig. De bedoeling is om mensen even in een andere wereld te laten vertoeven. Omdat niemand van een kledingmaat 46 droomt, blijft het aandeel van plussize modellen beperkt.” (br.hln)


» Reageer (0)
09-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Ze heeft ja gezegd. Ik denk dat ze er gewoon af wilde”: man doet aanzoek op rotsblok 1.000 meter hoog

“Ze heeft ja gezegd. Ik denk dat ze er gewoon af wilde”: man doet aanzoek op rotsblok 1.000 meter hoog

https://images3.persgroep.net/rcs/RgQQg7_5v3ls7gTLykAE7i20ZJA/diocontent/152140449/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een Britse man heeft zijn vriendin op een bijzondere plek ten huwelijk gevraagd. Het koppel was met vakantie in Noorwegen en stond na een lange wandeling bovenop de Kjeragbolten – een rotsblok dat klem zit tussen twee steile rotspartijen – toen Kristian Richards (33) zijn ring bovenhaalde. “Ze heeft ja gezegd”, reageerde hij achteraf. “Ik denk dat ze er gewoon af wilde.”

De Kjerag is een berg van 1.110 meter hoog in het westen van Noorwegen en een populaire toeristische bestemming. Op 1.000 meter hoogte heb je vanop de Kjeragbolten een adembenemend uitzicht op de Lysefjord beneden. Het was die plek die Kristian in gedachten had om zijn vriendin Bex Morley (30) ten huwelijk te vragen.

Rotsblok

Heel voorzichtig liet hij zich op het rotsblok op zijn knie zakken. “De meeste mensen zijn bang dat hun vriendin misschien nee zal zeggen, maar ik maakte me meer zorgen om andere dingen”, bekende de fabrieksarbeider uit Kent aan de Britse krant The Sun. “Dat ik de ring zou laten vallen bijvoorbeeld. Want als ik hem uit mijn handen liet glippen, zouden we hem echt wel kwijt zijn.”


Bex – een personal trainer – had naar eigen zeggen geen enkel vermoeden van wat er zou gebeuren. Ze dacht dat ze gewoon een wandeling zouden maken.

“Het was griezelig, maar zij was angstiger dan ik”, aldus Kristian. “Ze was bang dat ik van het rotsblok zou glijden. Ze heeft ja gezegd. Maar ik denk dat ze er gewoon af wilde”, lacht hij nog.

Bex postte een beeld van het aanzoek op Instagram en daar kreeg de foto heel wat bewonderende reacties. Niet iedereen zou het echter zien zitten om de kei op te stappen, zo blijkt ook. “Oh nee, vergeet maar dat ik dat ooit zou doen”, klinkt het onder meer. En: “Ik zou bedankt hebben.”

Legende

De locatie was in elk geval sprookjesachtig. Volgens een plaatselijke legende is de Kjeragbolten een trol die versteend werd toen het daglicht op hem viel. Het is een populaire plek voor basejumpers en foto’s vanop het rotsblok zijn erg populair op sociale media. (br.hln)


» Reageer (0)
08-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag aan de dermatoloog: verbrand je minder snel als je al bruin bent van de zonnebank?

Vraag aan de dermatoloog: verbrand je minder snel als je al bruin bent van de zonnebank?

https://images0.persgroep.net/rcs/VqtFU4fQtKzFcGDhT0-B57Kn-C8/diocontent/151903236/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Menig vrouw laat zich weleens verleiden om haar melkflessen en co eerst van een bruin laagje te voorzien vooraleer ze in de zon gaat. Maar is dat wel zo’n goed idee? Wij vroegen het aan onze dermatoloog.

Dokter Thomas Maselis, dermatoloog: “Het is een fout idee dat je jouw winterbleke huid op een zonvakantie kan voorbereiden door enkele zonnebankkuren te doen. De zonnebank zorgt er dan wel voor dat je een gebruinde huid krijgt, maar ze geeft je amper bescherming tegen het verbranden van de zon. De oorzaak vind je bij het type straling die een zonnebank afgeeft. De zonnebank geeft vooral UVA-stralen af. Stralen die inwerken op het pigment en dus voor een bruin kleurtje zorgen. Straling die tevens voor verslapping van de huid zorgen en dus voor vroegtijdige rimpels. Het zonlicht daarentegen bevat zowel uv A- als uv B-stralen. Het zijn de uv B-stralen die ervoor zorgen dat onze opperhuid dikker wordt waardoor je dus beter beschermd bent tegen het zonlicht, iets wat bij een zonnebankkuur ontbreekt. Dus ook al ben je bruin van de zonnebank, smeren blijft de boodschap om verbranding tegen te gaan.” (br.hln)


» Reageer (0)
07-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kentekenplaat uit 1907 brengt 270.000 euro op

Kentekenplaat uit 1907 brengt 270.000 euro op

https://images2.persgroep.net/rcs/FO2SHC8hRir4vN3fwOn8xU4TEdE/diocontent/151923419/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Een zeldzame kentekenplaat uit 1907 is in Engeland verkocht voor een ongelofelijke 243.000 pond, oftewel ruim 270.000 euro.

Er was veel belangstelling voor het kenteken, dat slechts één nummer heeft. In Engeland wordt voor kentekens met weinig getallen veel geld betaald. In het Verenigd Koninkrijk kan een kenteken gewoon worden meegenomen naar een volgende auto.

Tijdens de veiling liep de teller op tot 270.000 pond. De platen werden het eerst gebruikt door de hoofdcommissaris van de toenmalige North Riding Constabulary, Majoor Sir Robert Bowyer in 1907. Sindsdien heeft het op veel voertuigen van de politie van het Noord-Engelse graafschap North Yorkshire gezeten.

Gemeenschapsprojecten

Maar na 112 jaar leek het de instantie goed om het zeldzame kenteken te gelde te maken. De opbrengst gaat nu naar twee gemeenschapsprojecten: een herdenkingstuin en een veiligheidscampagne. De naam van de koper is niet bekendgemaakt. (br.hln)


» Reageer (0)
06-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.75-jarig icoon sluit de modeshow van Valentino af

75-jarig icoon sluit de modeshow van Valentino af

https://images3.persgroep.net/rcs/MD5j9QXp4P388XEnZ_nfuptKykc/diocontent/151788739/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Op schoonheid staat geen leeftijd en daar is actrice en model Lauren Hutton (75) het beste bewijs van. Zij sloot gisterenavond de modeshow van Valentino af op de haute-coutureweek in Parijs. 2 jaar geleden ging ze trouwens nog lopen met de titel van oudste vrouw ooit op de cover van tijdschrift Vogue.

Hutton, bij het grote publiek bekend van haar rollen in de films The Gambler (1974) en American Gigolo (1980), verscheen op de catwalk in een groene jurk, waarover ze een grijze jas droeg en glanzende handschoenen. Ze liep een keer alleen over de catwalk, maar sloot de show ook af samen met het Nederlandse model Kiki Willems die een opvallende verenjas in turquoise droeg. 

Hoewel ze vooral in de jaren 70 succes had als actrice en model - ze was bijvoorbeeld het gezicht van Revlon, Chanel en Calvin Klein - is ze altijd blijven doorwerken. Zij het op een iets lager pitje weliswaar. Zo was ze in 2016 nog te zien in een campagne van H&M en Alexander Wang en liep ze shows voor Tom Ford en Bottega Veneta. (br.hln)


» Reageer (0)
05-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Online kunsthandel groeit met 10 procent

Online kunsthandel groeit met 10 procent

https://images2.persgroep.net/rcs/_il9iqGoWZ0cIcluA3m6oKklZXg/diocontent/148321055/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De online kunsthandel zit in de lift. In 2018 groeide de verkoop van kunst via het internet met bijna 10 procent tot een wereldwijde omzet van in totaal 4,11 miljard euro. Dat is één van de bevindingen in het Online Art Trade Report 2019, één van de belangrijkste jaarrapporten binnen de kunstsector, van de gespecialiseerde verzekeraar Hiscox.

Hiscox bevroeg wereldwijd 706 kunstkopers, 128 galerijen en dealers, en 42 online kunstplatformen (waaronder ook diverse Belgische spelers) over hun visie over de online kunstmarkt. Uit het Online Art Trade Report blijkt dat de totale omzet van kunstobjecten die in 2018 online verhandeld werd met 9,8 procent gestegen is. In totaal bedraagt de omzet van de online kunsthandel nu wereldwijd zo’n 4,11 miljard euro. In 2017 steeg de verkoop nog met 12 procent. In 2013 en 2015 werd zelfs een groei tussen 20 en 25 procent opgetekend.

De online verkoop van kunstwerken zoals schilderijen, beeldhouwwerken of antiek zit in de lift. Ook dure verzamelobjecten zoals wijnflessen en postzegels vinden almaar vaker een afzetmarkt via internetplatformen en de verschillende websites van veilinghuizen en galerijen. “Kunstliefhebbers achten het steeds minder noodzakelijk om fysiek aanwezig te zijn bij hun aankoop”, legt Alessia Faraci van Hiscox uit. “Steeds vaker vervangen ze het veilingbordje door een muisknop. Dat is voor de sector een opvallend grote stap.”

Obstakels

De online kunstmarkt moet ook opboksen tegen de obstakels van het internet. De redenen waarom mensen vaak twijfelen om iets via het internet te kopen, wegen volgens Hiscox door in de sector. “Liefst 74 procent van de online kunstkopers zegt dat ze een kunstwerk niet online gekocht hebben omdat ze het niet in het echt konden zien. Zo’n 72 procent liet zelfs weten dat ze het kunstwerk niet via het internet gekocht hebben omdat ze de staat van het voorwerp niet zelf konden evalueren”, aldus Faraci. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel beste vrienden is ‘normaal’? Onderzoek geeft het antwoord

Hoeveel beste vrienden is ‘normaal’? Onderzoek geeft het antwoord

https://images4.persgroep.net/rcs/9qOjsl1HD6qRF65nG8VilK-MXRo/diocontent/151820241/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Heb jij je ook ooit al afgevraagd of het aantal vrienden dat je hebt wel normaal is? Het nieuwe ‘Friendship-report’ van Snapchat geeft een antwoord op die vraag.

Snapchat nam een diverse groep van 10.000 deelnemers uit landen rondom de wereld onder de loep, en zocht uit hoe vriendschappen door hen ingevuld werden.

Hoeveel beste vrienden is ‘normaal’?!

Globaal gezien gaven de deelnemers aan gemiddeld 4 beste vrienden te hebben. De leeftijd waarop een beste vriend of vriendin gevonden werd was 21. Wat betreft ‘gewone’ vrienden ligt het gemiddelde wereldwijd op 7. Het gemiddelde aantal goede kennissen dat iemand heeft bedraagt volgens het onderzoek ongeveer 20.

De kwaliteiten die we zoeken

Millennials gaven aan zo veel mogelijk vrienden te willen, meer dan eender welke andere leeftijdsgroep. Als het op persoonlijkheid aankomt zoeken mensen vooral naar eerlijkheid en authenticiteit in een beste vriend of vriendin. Daarnaast waren er enkele interessante voorkeuren, specifiek gebonden aan bepaalde plekken in de wereld. Zo zoeken mensen uit India, het Midden Oosten en Zuidoost Azië vooral een intelligente en gecultiveerde beste vriend, en gaan Amerikanen op zoek naar iemand die niet te snel oordeelt.

Mannen vs. vrouwen

Onze samenleving beeldt vrouwelijke vriendschappen graag af als een aaneenschakeling van diepe gesprekken. Dat in tegenstelling tot mannen, die -als we het beeld dat films ons opdringen mogen geloven- veel meer aan de oppervlakte blijven. Snapchat vond een lichte trend om die stereotypen te valideren. Vrouwen leken volgens hun onderzoek iets meer geneigd om gewoon te gaan zitten en van elkaars gezelschap te genieten. Mannen hadden volgens de enquête meer de neiging om ergens naartoe te gaan of aan sport te doen met hun vrienden.

Het blijkt echter wel dat de dynamiek van mannelijke vriendschappen de afgelopen jaren aanzienlijk is veranderd. Mannen zouden immers steeds meer openstaan voor het uiten van hun gevoelens en gedachten.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder al drie jaar dood, maar nog steeds zwaaiend voor het raam dankzij Google Street View

Moeder al drie jaar dood, maar nog steeds zwaaiend voor het raam dankzij Google Street View

https://images1.persgroep.net/rcs/-Vgbvko1g2AZBLMe9Yb_y3FDpTk/diocontent/151761916/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ze mag dan al drie jaar dood zijn, de moeder van Nederlander Roger van der Kraan, als hij wil kan hij elke dag even naar zijn moeder zwaaien. Met dank aan Google Street View.

“Ze staat gewoon nog voor het raam. Zoals ze altijd zwaaide. Google Maps moet altijd zo blijven”, luidde de tekst van de tweet bij een foto van de Van der Horststraat in het Nederlandse Maassluis, waar de moeder van Roger van der Kraan woonde totdat zij drie jaar geleden overleed.

De Nederlander moet vooral heel hard lachen om de gigantische stroom aan reacties die losbarstte nadat hij ‘spontaan een tweetje bedacht’. “Iedereen valt er overheen”, vertelt hij. “Ik kreeg zelfs een bericht van een vrouw die schreef dat de tranen over haar gezicht liepen van ontroering. Tja, sterkte dacht ik toen. Ik denk dat ik te nuchter ben om dat te voelen.”

Van der Kraan benadrukt dat zijn rouwperiode al lang achter hem ligt. “Het is voor mij eigenlijk een soort monumentje, mijn moeder daar zo voor het raam. Een vertrouwd beeld. Want altijd als ik naar de supermarkt of de slager rijd, kom ik er langs. Vroeger stopte ik dan even om te vragen of zij ook nog wat nodig had. Nu dus niet meer. Maar het beeld doet mij daar altijd nog aan denken. Het is dus eigenlijk iets alledaags dat helemaal niet bijzonder zou moeten zijn.”

Ellende delen

Maar dat is het volgens velen dus wel. “Als mijn actie dan ergens goed voor moet zijn, dan hoop ik dat mensen het hierdoor minder eng vinden om dit soort persoonlijke dingen te delen op sociale media. Houd jezelf eens een spiegel voor. Deel dus ook eens je ellende, in plaats van alleen maar de leuke dingen die je hebt gedaan tijdens de vakantie. Maak het écht, zoals het leven ook echt is”, luidt zijn boodschap. (br.hln)


» Reageer (0)
04-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poeslief of asociaal: katten spiegelen zich aan hun baasje

Poeslief of asociaal: katten spiegelen zich aan hun baasje

https://images4.persgroep.net/rcs/pxJjcFJrJWsYQCY1p8_76cjumS0/diocontent/151740359/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Dankzij een nieuwe studie krijgt het begrip ‘copycat’ plots een andere invulling. Het toont immers aan dat katten hun gedrag afstemmen op hun baasjes. Als je viervoeter zich af en toe bitsig en asociaal gedraagt, weet je waar het aan ligt ...

Hoe jij je gedraagt, kan het karakter van je kat beïnvloeden. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de Nottingham Trent University en de University of Lincoln, die meer dan 3.300 katteneigenaars hebben ondervraagd. De baasjes moesten onder meer vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid, gezondheid en levensstijl, én die van de kat. 

Mensen die neurotische trekjes vertonen - dat wil zeggen dat ze zich vaker angstig, boos, droevig en eenzaam voelen - hadden meer kans om een huisdier met gedragsproblemen te hebben. De katten kwamen vaker agressief uit de hoek, gedroegen zich angstig, waren ziek door stress en hadden overgewicht. Het tegenovergestelde klopt ook: baasjes die meer ontspannen zijn, hebben thuis vaker een kalme, gelukkige en gezonde kat rondlopen. 

“Baasjes beschouwen hun huisdieren als gezinsleden. Ze hebben er dan ook een nauwe band mee”, reageert Lauren Finka, professor aan de Nottingham Trent University. “Het is dus mogelijk dat katten beïnvloed worden door de manier waarop we omgaan met de dieren. De overgrote meerderheid wil uiteraard alleen maar het beste voor de katten, en terecht. Deze studie bevestigt het belang van een goede relatie tussen de baasjes en de beestjes.” (br.hln)


» Reageer (0)
02-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOS muggenbeten: zo raak je snel weer van die vervelende jeuk af

SOS muggenbeten: zo raak je snel weer van die vervelende jeuk af

https://images3.persgroep.net/rcs/8a6rsmAgg4kqJFnK2F4YRElmx6c/diocontent/151598351/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Irritant gezoem, slapeloze nachten en een hele resem jeukende bultjes op je huid: het is overduidelijk dat het muggenseizoen weer in volle gang is. Veranderde jouw lichaam vannacht ook in een ‘all you can eat’-buffet voor een zwerm hongerige muggen? Dan zit je nu gegarandeerd te krabben voor dood. Dit is hoe je die vervelende jeuk weer wegkrijgt.

Het is sowieso een beetje experimenteren om te zien wat het best voor jou werkt om het jeuken te doen overgaan. Deze oplossingen zullen je in elk geval al een eindje op de goede weg helpen.

1. Maak de beet schoon met alcohol

Ben je er snel bij, dan kan je de beet schoonvegen met alcohol. Alcohol heeft een verkoelend effect wanneer het opdroogt, wat ervoor kan zorgen dat het jeuken wat weggaat.Zorg ervoor dat je niet te veel alcohol gebruikt, want dit kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt.

2. Smeer in met honing

Honing heeft antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Bovendien vermindert honing de kans op het ontstaan van ontstekingen. Smeer je beet echter niet in met honing wanneer je nog naar buiten moet, want dan bestaat de kans dat je een echte muggen- en wespenmagneet wordt.

3. Neem een bad met havermout

Havermout heeft jeukstillende eigenschappen en helpt de huid kalmeren wanneer die geplaagd wordt door insectenbeten, allergische reacties of een droge huid. Eén optie is om havermout toe te voegen aan je badwater, een andere is om een maskertje van havermout aan te brengen op de beet.

4. Gebruik een koud theezakje

Maak jezelf eerst een lekker theetje klaar (zwarte of groene thee werken het best) en laat het gebruikte theezakje afkoelen in de ijskast. Breng het vervolgens aan als een soort kompres op de beet om de jeuk te verzachten.

5. Maak een basilicumsmeersel

Basilicum bevat chemische verbindingen die de jeukende huid kunnen verlichten. Je kan basilicumolie aanbrengen als een lotion of je kan het thuis zelf maken. Om je eigen smeersel te maken kook je 2 kopjes water en 15 gram gedroogde basilicumblaadjes. Nadat het mengsel is afgekoeld, kan je een wattenschijfje in het mengsel dopen en hiermee vervolgens de beet insmeren. Alleen verse basilicum in huis? Dan kan je enkele blaadjes fijnsnijden en deze over de beet wrijven.

6. Smeer de beet in met aloë vera

Aloë vera heeft ontstekingsremmende eigenschappen en werkt kalmerend op een geïnfecteerde huid. Bovendien voelt het koel aan als je het aanbrengt, wat helpt tegen dat lastige jeukende gevoel. Zorg er dus voor dat je een aloë-veraplant in huis hebt, snij als de nood hoog is een blaadje af en breng de gel die uit het blad komt rechtstreeks aan op de huid. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!