Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




11-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Universiteitsbuurt in Brussel de op één na coolste in Europa volgens The Guardian

Universiteitsbuurt in Brussel de op één na coolste in Europa volgens The Guardian

https://images2.persgroep.net/rcs/uQ46mqEg0pPrg9HiMK6DRdNkYwk/diocontent/166250906/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Britse krant ‘The Guardian’ noemt de buurt rond de VUB de leukste plek in Europa, na Järntorget/Långgatorna in Zweden. “Je zal net zo gemakkelijk een Afrikaanse migrant tegenkomen die zijn droomrestaurant opent, als een doorwinterde Brusselaar die al jàren een eigen bar heeft”, klinkt het. Waarom is de universiteitsbuurt zo hip? 

De buurt bevindt zich in de Brusselse gemeenten Elsene en Etterbeek, en hoort nu bij de 10 coolste plekken van Europa, volgens de krant. De voorbije jaren heeft het groot aantal studenten dat er woont veel opkomend talent en investeringen aangetrokken, met veel nieuwe zaken tot gevolg. Naast een broeihaard voor creativiteit, is de buurt erg divers - je vindt er zowel studenten als Brusselaars op leeftijd - én bovendien is het er (nog) niet toeristisch. Andere hippe buurten op de lijst zijn onder andere El Cabanyal in Valencia, het Poolse Powiśle in Warsaw en Ostiense in Rome.

‘See U’

Duurzaamheid wordt hoog in het vaandel gedragen in de Brusselse universiteitsbuurt. ‘See U’, een groot start-up experiment in de voormalige kazerne aan de Kroonlaan, is daar een voorbeeld van. Het aanbod aan duurzame vegan restaurantjes, bars en glutenvrije bakkerijen is groot. Er worden onder andere coole feestjes georganiseerd, elke week is er een bio-markt en er is zelfs een rolstoelvriendelijk café. Volgens ‘The Guardian’ zijn het vooral vrouwelijke ondernemers die ‘See U’ doen draaien. Zo is er Rachida Bouganzir, eigenares van het ‘Haricot Magique cafe’, dat een grote indoor en outdoor ruimte heeft voor ouders en kleine kinderen. 

Wat is er doen?

Bezoek ‘Boire et Fumer’, een authentieke wijn en sigaarwinkel die zich al 57 jaar op de Avenue de l’Université bevindt, of ga shoppen in ‘Cheep’, een kledingboetiek waar zowel jonge meisjes als vrouwen van 90 over de vloer komen. Na een kopje koffie kan je het ‘Cimitière d’lxelles’ bezoeken: een authentiek kerkhof met art nouveau grafstenen. 

Eten en drinken

In de wijk ‘Place de la Petite Suisse’ kan je volgens de Britse krant terecht voor kwaliteitsvol Aziatisch eten. ‘Bar Le Montmartre’, op hetzelfde plein, is al jaren een plek voor studenten en koppels die zoeken naar een rustig plekje om van live muziek te genieten. ‘La Verveine’ serveert Frans-Marokkaans eten in een relaxte setting en aan de overkant van de straat vind je ‘Café Ricardo’s’, voor Portugees eten én een al even Zuiders cliënteel. Wie wil zondigen kan terecht bij glutenvrije bakkerij ‘Chambelland’ voor een lekker gebakje.

Overnachten

Omdat de universiteitsbuurt niet toeristisch is, zijn er ook geen hotels. Maar op een korte tramrit afstand kan je logeren in het ‘Pantone Hotel’, waar een tweepersoonskamer €59 kost en wordt toegewezen naargelang de stemming en lievelingskleur van de gasten.  (br.hln)


» Reageer (0)
09-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fit- en gezondupdate: Het deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je opstaat & andere weetjes

Fit- en gezondupdate: Het deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je opstaat & andere weetjes

https://images2.persgroep.net/rcs/i8IoP1yjkFA8giBieNmrv2FuW54/diocontent/165957301/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Niets zo belangrijk als een goede gezondheid en je fit voelen. Elke week zetten we daarom de belangrijkste nieuwtjes op het vlak van gezondheid voor jou op een rij. Zo hoef je niets te missen.

1. Nieuw medicijn moet pinda-allergie minder dodelijk maken

Een pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën, en nu is er een behandeling voor. In de VS keurde de ‘Food and Drug Administration’ een geneesmiddel goed dat kinderen tussen 4 en 17 jaar oud zou helpen hun allergie, die voor sommigen zelfs levensbedreigend is, in te tomen. Het medicijn, Palforzia, zorgt ervoor dat kinderen minder hevig op pinda’s reageren wanneer ze die toch per ongeluk eten. De behandeling werkt als volgt: gebruikers krijgen gedurende 6 maanden kleine, maar toenemende hoeveelheden pinda-proteïnen toegediend onder medisch toezicht. Daarna blijven ze dagelijks een dosis nemen. Op die manier zouden de kinderen een weerbaarheid tegen pinda’s opbouwen. De behandeling werkt alleen beschermend en is dus niet bedoeld om de allergie te genezen. Je blijft gewoon allergisch aan pinda’s. Toen het effect van Palforzia werd getest, bleek dat 2 op de 3 kinderen niet allergisch reageerden op een dosis, vergelijkbaar met twee pindanoten, nadat ze het medicijn maandenlang hadden genomen. Ongeveer 1 op de 10 moest met de behandeling stoppen omdat ze er te hevig op reageerde.

2. Sporten met lichtere gewichten zorgt voor betere resultaten

Wetenschappers van de Universiteit van Lincols hebben 6 weken lang 16 sporters gevolgd. Tijdens het experiment werden de sportievelingen in 2 groepen gedeeld: de ene helft mocht een traditionele trainingsmethode volgen, waarbij ze in één keer zoveel mogelijk gewicht moesten heffen. De andere helft mocht zware en lichte gewichten afwisselen. Vooral die afwisselende sessies bleken een succes. Zij werden na 6 weken sterker in vergelijking met de andere sportievelingen, ook al hadden ze minder gewichten de lucht in gehesen. “Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan de prestatie van een sporter, en die factoren wisselen van dag tot dag. Denk aan voeding, hoeveel slaap iemand had of motivationele factoren”, reageert hoofdauteur Harry Dorrell. “Dankzij de afwisselende sessies konden we zien wanneer iemand een dipje had, en daar het gewicht aan aanpassen.” Met andere woorden: meer is niet altijd beter. Het draait om een optimaal gewicht op een specifieke dag. “Als je te weinig doet, ga je je lichaam te weinig stimuleren. Maar als je te veel op je schouders neemt - letterlijk dan - zal je jezelf vermoeien, wat het risico op blessures verhoogt.”

3. Het deuntje van je wekker bepaalt hoe fris je opstaat

Volgens een nieuwe studie zorgen bepaalde melodieën er immers voor dat je beter of net slechter uit je bed tuimelt. Voor de studie trommelden onderzoekers van de Australische RMIT University 50 proefpersonen op die een online enquête moesten invullen. Alle deelnemers registreerden welk type geluid ze als wekker gebruikten en beoordeelden daarna hoe groggy of fris ze zich voelden zodra ze ontwaakten.

Wat bleek? Wie ’s ochtends met een harde alarmtoon zoals tuut tuut tuut of biep biep biep opstond, voelde zich meer slaapdronken dan de proefpersonen die met een melodisch muziekje à la The Beach Boys ontwaakten. “Je zou denken dat een harde alarmtoon je alertheid ’s morgens verbetert, maar verrassend genoeg zijn het de melodietjes die ervoor zorgen dat je minder groggy opstaat”, vertelt hoofdauteur Stuart McFarlane. De resultaten, die gepubliceerd werden in het tijdschrift PLoS One, kunnen belangrijke implicaties hebben voor iedereen die kort na het ontwaken al moet presteren zoals eerstehulpverleners. “Slecht of groggy wakker worden kan je werkprestaties doen slinken tot 4 uur na het ontwaken. Dat is vooral belangrijk voor mensen die kort nadat hun wekker afloopt in gevaarlijke situaties moeten werken zoals brandweerlieden, ambulanciers en piloten. De kans dat er zware ongevallen gebeuren, is immers een pak groter als je slaapdronken wakker wordt”, aldus McFarlane. Welke melodie of ritme het best werkt, konden de onderzoekers helaas nog niet achterhalen. Daar is nog meer onderzoek voor nodig.  (br.hln)


» Reageer (0)
01-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse hanen en koeien kunnen op beide oren slapen: typische plattelandsgeluiden en -geuren straks beschermd erfgoed

Franse hanen en koeien kunnen op beide oren slapen: typische plattelandsgeluiden en -geuren straks beschermd erfgoed

https://images2.persgroep.net/rcs/fydTJ4D-c_eTEFuetLRq9hK0IBM/diocontent/165381617/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Frankrijk gaat paal en perk stellen aan juridisch gekibbel over hanen die te luid kraaien of koebellen die te luid klinken. Het Franse parlement stemt morgen over een wet die typische geuren en geluiden van het platteland als nationaal erfgoed moet beschermen.

De man die met het voorstel op de proppen kwam, is Pierre Morel-À-L’Huissier, een parlementslid uit de Lozère in het zuiden van Frankrijk. In zijn departement, het dunbevolkste van Frankrijk, hadden toeristen bij een burgemeester gereclameerd over kerkklokken die ’s ochtends om 7 uur beginnen te beieren. “Het platteland is niet enkel de rust en de bloemetjes zoals veel mensen denken. Het is veel diverser”, reageerde de man achter het wetsvoorstel.

De bekendste clash tussen plattelandsbewoners en (vaak stedelijke) inwijkelingen in Frankrijk ging over de haan Maurice, op het eiland Île d’Oléron in het westen van het land. Een koppel gepensioneerden uit Parijs had een klacht ingediend tegen het ochtendlijke gekraai van de haan, omdat ze tijdens hun vakanties in hun buitenverblijf van de rust wilden genieten. De klacht werd afgelopen september echter afgewezen door de Franse correctionele rechtbank, waardoor Maurice sindsdien ongestoord verder kan blijven kraaien.

Haan Maurice is geen alleenstaand geval. Zo deed in het Franse departement de Haute Savoie in 2017 nog een petitie de ronde tegen te luide koebellen in het bergdorpje Le Biot. Ook een Belgisch koppel klaagde toen over het continue geklingel. 

Om een toenemend aantal geschillen van dit soort het hoofd te bieden, zal in het Franse parlement morgen een wet worden aangenomen. Het gaat om een toevoegsel aan de erfgoedcode bij onze zuiderburen die de typische geluiden en geuren van de natuur moet behouden, ofwel: het zintuiglijk erfgoed van het platteland.

Parlementslid Pierre Morel-À-L’Huissier stelde het wetsvoorstel in juli 2019 op. Morgen staat het op de agenda van het Franse parlement. “Dat is extreem snel. Dit laat zien hoe belangrijk deze tekst is”, reageert de Franse politicus bij oust-france.fr. Concreet houdt het voorstel in dat iedere Franse regio een lijst kan opstellen, die de kenmerkende geuren en geluiden van de streek bevatten.

De nieuwe wet belet niet dat er nog klachten kunnen worden ingediend tegen typische natuur- of plattelandsgeluiden, maar maakt wel dat de rechter voortaan kan wijzen op het ‘zintuiglijk erfgoed’. Hanen zoals Maurice of bergkoeien met klinkende bellen kunnen hierdoor makkelijker beschermd worden. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!