Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




31-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinkunsticoon Zjef Vanuytsel (70) overleden

Kleinkunsticoon Zjef Vanuytsel (70) overleden

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/10/4/20151215175446/media_xll_8243344.jpg

Kleinkunstzanger Zjef Vanuytsel, onder meer bekend van 'De Zotte Morgen', is overleden. Hij werd 70.

Jozef 'Zjef' Vanuytsel maakte zijn debuut in 1970 met het album 'De Zotte Morgen', waarvan het gelijknamige nummer nog steeds een van zijn bekendste songs is. Op dat album stonden ook andere kleinkunstklassiekers, zoals 'Houten Kop', 'Ik weet wel mijn lief' en 'Hop Marlene'.

Na zijn album 'Tederheid' uit 1983 concentreerde Vanuytsel zich vooral op zijn activiteiten als architect, maar in 2007 bracht hij een nieuwe plaat uit. Er volgden verscheidene optredens, tot hij in 2008 ernstig ziek werd.

In 2009 was Vanuytsel centrale gast op de Nekka Nacht in het Antwerpse Sportpaleis, en in 2011 gaf hij in Leuven een benefietconcert ten voordele van kankeronderzoek. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo schattig: 93-jarige oma poseert in de sjaals van haar kleindochter

Zo schattig: 93-jarige oma poseert in de sjaals van haar kleindochter

http://i-cdn.embed.ly/1/display?key=fd92ebbc52fc43fb98f69e50e7893c13&url=https%3A%2F%2Fscontent.cdninstagram.com%2Fhphotos-xpf1%2Ft51.2885-15%2Fs640x640%2Fsh0.08%2Fe35%2F12357551_494099670775916_1490875505_n.jpg

Weg met Kendall Jenner en Gigi Hadid, de prijs van hipste model van 2015 gaat naar de 93-jarige Emiko Mori. Zij poseert namelijk met hart en ziel in de zelfontworpen sjaals van haar kleindochter.

Haar kleindochter, Chinami Mori, maakt kleurrijke sjaals met verschillende stoffen en texturen. En oma Mori? Die komt er helemaal mee weg. Wij zijn fan!


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy DeVille - Stand By Me

Willy DeVille - Stand By Me

Klik op de foto om hem te beluisteren






Willy DeVille, pseudoniem van William Borsey (Stamford (Connecticut), 25 augustus 1950 – New York, 6 augustus 2009), was een Amerikaans zanger en liedjesschrijver. Hij maakte aanvankelijk naam als zanger en voorman van de band Mink DeVille en scoorde met deze band in 1978 de internationale hit Spanish Stroll.


Als tiener speelde Willy in een band, Billy and the Kids genaamd. Hij verhuisde naar Londen waar hij een band wilde beginnen, maar slaagde er niet in muzikanten met eenzelfde visie te vinden. Uiteindelijk belandde hij in San Francisco, waar hij een band oprichtte samen met Ruben Siguenza en drummer Tom "Manfred" Allen. De band trad op onder de namen Billy DeSade & the Marquis en de Lazy Eights voordat ze de naam Mink DeVille aannamen. De band verhuisde naar New York, waar ze een rol speelde als een van de pioniers van de punk. Ze was een van de oorspronkelijke huisbands van CBGB, de New Yorkse nachtclub die een grote rol heeft gespeeld in het ontstaan van punkmuziek, midden jaren 70.


Composities van DeVille zijn vaak gevuld met romantische overtuiging en hunkering. Latin, bluesriffs en invloeden van country zijn te herkennen. Spanish Stroll was een internationale hit in 1978. Storybook Love (genomineerd voor een Academy Award in 1987) is gebruikt in de film The Princess Bride. DeVilles Just to Walk that Little Girl Home (geschreven met Doc Pomus) in de film The Pope of Greenwich Village en It's So Easy in de film Cruising.


Storybook love staat op het door Mark Knofpler (Dire Straits) geproduceerde album "Miracle" ( Polydor). Eigenlijk zijn allereerste solo album nadat de band Mink DeVille failliet is verklaard.


DeVille was van 1980-2000 verslaafd aan heroine, wat zijn carrière beïnvloed heeft. Onder muzikanten en liedjesschrijvers was hij zeer gerespecteerd.


Hij was drie maal getrouwd, eerst met Susan 'Toots' Berle. Met haar had hij een zoon, Sean. Zijn tweede vrouw was Lisa Leggett (welke in 2001 zelfmoord pleegde) en zijn derde vrouw was Nina Lagerwall. Op 15 juni 2009 maakte zij bekend dat DeVille alvleesklierkanker had. Op 6 augustus 2009 overleed DeVille aan de gevolgen van deze ziekte in een ziekenhuis in New York City.



» Reageer (0)
30-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde alternatieven voor alledaagse gerechten

Gezonde alternatieven voor alledaagse gerechten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/15/2/20151230113847/media_xll_8278352.jpg

Heb je je voorgenomen om voortaan gezonder te eten? Goed zo, de moeilijkste stap heb je al gezet. Het lijkt niet evident om je eetgewoontes helemaal om te gooien. Maar als je het slim aanpakt, hoef je helemaal niet zo veel te veranderen.

1. Havermout vs. cornflakes
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het zorgt ervoor dat je goed wakker wordt en energie hebt tot aan de middag. Begin jij je dag meestal met boterhammen met choco of suikerrijke cornflakes? Dan krijg je heel wat snelle suikers binnen. Die geven je even een voldaan gevoel, maar dat effect zal rond 10 uur alweer uitgewerkt zijn. Ga liever voor havermout, met stukjes fruit en yoghurt. Lekker én gezond.

2. Soep vs. belegd broodje
Een belegd broodje als lunch kan goed smaken. Maar probeer om er niet elke dag eentje te bestellen. Zo'n sandwich ligt namelijk vol vettige saus, zoals mayonaise of cocktail. Ga liever voor een portie soep. Groentesoep zit boordevol vitaminen en mineralen, dus je mag er gerust twee kommen van eten. Met een bruine boterham erbij heb je gegarandeerd geen honger meer.

3. Noten vs. koekjes
Haast niemand kan een (werk)dag doorkomen zonder tussendoortjes. Dat is normaal. Het is zelfs aangewezen om tussen je drie hoofdmaaltijden door twee kleinere hapjes te eten, om je hongergevoel te stillen en je metabolisme draaiende te houden. Heb jij de gewoonte om rond vier uur een koek op te knabbelen? Neem voortaan een handvol noten. Noten vullen goed en zijn supergezond.

4. Weight Watchers Foodbox
Geen idee wat je 's avonds moet klaarmaken? Vertrouw op de Weight Watchers Foodbox. Je kan kiezen tussen een pakket voor 2 of 4 personen. De box vol verse ingrediënten wordt gewoon bij je thuis bezorgd. Op basis van de bijgevoegde recepten kook je vier dagen lang gezond voor het hele gezin.

Niet alleen goed eten draagt bij aan een gezonde levensstijl. Ook beweging is essentieel om je goed in je vel te voelen! Lees hier (link naar "5 redenen om meer te bewegen")  hoe je jezelf kan motiveren om meer te sporten.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo krijg je champagne sneller koud

Zo krijg je champagne sneller koud

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/0/9/20151229155617/media_xll_8276484.jpg

Alle voorbereidingen zijn gedaan, je hebt je mooiste outfit aan, de tafel staat te schitteren...maar je bent vergeten de flessen koud te zetten! Een simpel truukje helpt je om ze sneller koud te krijgen. Wat je nodig hebt:

een ijsemmer
ijsblokjes
ijskoud water
en....simpel keukenzout

Door het zout in de ijsemmer te gieten zal je fles sneller koelen. Hoe dat werkt? Het zout zou nog extra warmte aan de fles onttrekken waardoor ze sneller afkoelt. Opgelet, je moet je fles wel tot aan de hals onder dompelen voor een snel effect.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese stewardessen moeten er ook beeldig uitzien in bikini

Chinese stewardessen moeten er ook beeldig uitzien in bikini

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/4/12/20151230094021/media_xll_8278137.jpg

Je mag dan al het juiste diploma hebben of over de nodige vaardigheden beschikken maar dat is dan nog lang geen garantie op jouw droomjob als stewardess. Toch niet voor Chinese vrouwen die dromen van een loopbaan in de wolken.

Ze moeten immers eerst nog langs bij een modellenbureau. Oriental Beauty selecteert in opdracht van luchtvaartmaatschappijen de geschikte kandidates en die moeten er ook beeldig uitzien in bikini, meldt People's Daily Online. Of dat zo is, kan u hier zelf beoordelen.

Een duizendtal pas afgestudeerde vrouwen nam dan ook deel aan een schoonheidswedstrijd georganiseerd door het modellenbureau in Qindao in het oosten van de Chinese provincie Shandong.

Het initiatief is niet alleen bedoeld voor de kandidates maar ook voor universiteiten en hogescholen. Het geeft de jonge vrouwen en instellingen een "platform en gelegenheid om zichzelf te tonen", zo luidt het. (br.hln)


» Reageer (0)
29-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws voor singles: januari is de maand van de liefde

Goed nieuws voor singles: januari is de maand van de liefde

http://static1.hln.be/static/photo/2015/12/10/1/20151229095813/media_xll_8275576.jpg

Gedaan met die koude wintermaanden eenzaam op je zetel door te brengen. De kans zit er dik in dat je in januari wel gezelschap zal vinden om samen knus onder een dekentje te kruipen. De eerste maand van het jaar is namelijk het uitgelezen moment om iemand aan de haak te slaan.

Lang leve de goede voornemens. Traditiegetrouw nemen we begin januari in een vlaag van motivatie onszelf voor om minder te snoepen, meer te sporten, gezonder te leven en misschien ook wel eens een levenspartner op te scharrelen.

Wie zoekt, die Tindert
En waar doe je dat anno 2016 beter dan op het internet? Niet voor niets kennen verschillende datingsites een serieuze piek tijdens de feestdagen en in de eerste maand van het nieuwe jaar. Zowel bij Relatieplanet als bij e-Matching noteren ze een enorme stijging tot zelfs een verdubbeling van de inschrijvingen rond de feestdagen en januari. Een profiel aanmaken op een datingsite of -app is dus alvast geen slecht idee.

Zelfreflectie
De eindejaarsperiode is dé periode bij uitstek om even aan wat broodnodige zelfreflectie te doen. Wat wil je in het leven? Wat zijn jouw ambities? Wat zoek je in een partner? In januari heeft iedereen de tijd gehad om na te denken en wordt de datingmarkt overspoeld door mensen die oprecht op zoek zijn naar een vaste partner en bereid zijn om daarin te investeren.

Een schone lei
Bovendien betekent januari voor veel mensen een nieuwe start, liefst met een nieuwe partner. Met het afsluiten van 2015 durven ze hun hart opnieuw open te zetten voor een nieuwe liefde. Rep je dus maar snel naar dat eindejaarsfeestje of maak een profiel aan op een datingsite, want het einde van dat singleleven is in zicht! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lemmy (70) van Motörhead overleden

Lemmy (70) van Motörhead overleden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/2/11/20151229063628/media_xll_8275211.jpg

Ian 'Lemmy' Kilmister, zanger en oprichter van hardrockband Motörhead is op 70-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Dat bevestigt de band op Facebook.

Volgens de verklaring van de band wist Lemmy pas sinds 26 december dat hij ziek was en heeft hij de kerstdagen met zijn familie doorgebracht. Hoewel de band "geschokt en verdrietig" is, roepen de overgebleven leden fans op om het leven van Lemmy te vieren. "Neem een drankje. Vertel verhalen. Vier het leven dat deze lieve en geweldige man zelf zo levendig heeft gevierd."

Lemmy had al langer gezondheidsproblemen, waaronder hartklachten. Meerdere concerten van Motörhead werden vanwege zijn gezondheid de afgelopen jaren afgezegd.

De zanger en muzikant werd in 1945 geboren in Groot-Brittannië. In 1975 richtte hij Motörhead op. De band bracht in totaal 20 albums uit en verkocht zo'n 30 miljoen cd's. In het Verenigd Koninkrijk boekte de groep commerciële successen, terwijl ze in de VS een cultstatus verwierf. Het nummer 'Ace of Spades' groeide zelfs uit tot een rockklassieker. Motörhead was voor velen een bron van inspiratie, van Metallica tot Guns N' Roses en Dave Grohl.

Lemmy zelf werd vooral een icoon door zijn gedrag naast het podium. Zo werd hij uit de groep Hawkwind gezet nadat hij aan de Canadese grens gearresteerd werd voor drugsbezit. De man dronk sinds zijn dertigste naar verluidt een fles whiskey per dag en nam ook amfetamines. Recentelijk grapte hij nog dat hij was overgeschakeld van whiskey naar vodka "om gezondheidsredenen".
    
"Blijkbaar ben ik onverslijtbaar", zei hij vorig jaar in een interview met The Guardian. Lemmy verklaarde dat hij tot aan zijn dood zou doorgaan met muziek, "zelfs als ik een stok nodig heb om op het podium te komen".
    
En zo geschiedde: de groep plande in 2016 nog een Europese tournee. Vorig jaar stond Motörhead op Graspop in Dessel.

Muzikanten uiten op Twitter hun ongeloof en verdriet over de dood van Lemmy. "Ik heb vandaag een van mijn beste vrienden verloren", aldus Ozzy Osbourne. Ook Joe Perry van Aerosmith gaat de basgitarist en zanger missen. "Een ware rocker van het begin tot het einde", zo beschrijft hij Lemmy. "Laat de hemelen schudden, mijn vriend", schreef Gene Simmons van de band Kiss. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan - Hurricane

Bob Dylan - Hurricane

Klik op de foto om hem te beluisteren


Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman (Duluth, Minnesota, 24 mei 1941) is een Amerikaans singer-songwriter en kunstenaar.

Bob Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten van Amerika in de twintigste eeuw. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat door sommigen op één lijn wordt gesteld met dat van Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed. Vanwege zijn grote betekenis voor de Amerikaanse muziekcultuur werd hem in 2012 de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.

Dylans carrière, die begon tijdens zijn middelbare schooltijd in het midden van de jaren vijftig, raakte vanaf 1961 in een stroomversnelling toen hij zich in de New Yorkse wijk Greenwich Village begon te manifesteren als folksinger. Hij bleek vooral te excelleren in het schrijven van liedteksten. Al snel annexeerde de beweging voor de burgerrechten zijn lied Blowin' in the Wind (1962). Niet veel later omarmden miljoenen jongeren zijn The Times They Are A-Changin' (1964). Dat was nog maar het begin van een carrière die hem wereldroem bracht.

Met de toename van zijn muzikale en literaire faam ontwikkelde Dylan echter een krachtige weerzin tegen pogingen hem te bestempelen tot "stem van een generatie", "boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving" en soortgelijke etiketten. Zijn carrière is doortrokken van die weerzin: hij is de confrontatie aangegaan met zijn bewonderaars door al hun pogingen om hem op een voetstuk te plaatsen dwars te zitten. In zijn oeuvre heeft dit geleid tot tientallen songs waarvan het ontstaan mede uit deze weerzin kan worden verklaard en die door sommige 'dylanologen' zijn bestempeld als 'putdownsongs'. Dit is als het ware een nieuw genre in de liedkunst, waarop Dylan het patent heeft en dat vóór hem eenvoudig niet bestond. Dylans dubbeltalent van tekstschrijver en muzikant, maar ook zijn persoonlijk leven is in hoge mate beïnvloed door dit zelfverkozen verzet tegen de bewieroking die hem ten deel viel. Het is wel als zijn tragiek beschouwd dat hij de confrontatie verloren heeft. Achteraf gezien kón hij die alleen maar verliezen. Voor een goed begrip van de man en zijn werk lijkt het vermoeden gewettigd dat hijzelf de strijdbijl pas na een forse creatieve impasse omstreeks 1989 begraven heeft. Daarmee heeft hij 'de verschrikking van de wereldroem' definitief aanvaard. Het lijkt geen toeval dat hij sindsdien wereldwijd met méér dan graagte uit zijn omvangrijke oeuvre 'voordraagt' tijdens de circa 80 tot meer dan 100 optredens per jaar sinds hij in 1989 met zijn ietwat gekscherend genaamde “Never Ending Tour” is gestart.

Aan Dylan wordt de verdienste toegekend dat hij de popmuziek hersenen gegeven heeft. In zijn eerste jaren introduceerde hij sociaal en politiek commentaar, vaak gekruid met absurdistische humor, toen letterlijk iedereen nog over bloemetjes en bijtjes lispelde. Vanaf 1964 opende hij nieuwe wegen in zijn meer persoonlijke teksten voor de weergave van het complexe gevoelsleven van de mens, door gebruik te maken van beeldspraak, maar ook van losse gedachten en invallen. Deze literaire techniek wordt wel 'stream of consciousness' genoemd: het noteren van een veelvoud aan indrukken die zich spontaan opdringen aan het bewustzijn. Dylans teksten, waaruit ook nogal eens een somber levensgevoel blijkt, onttrekken zich aldus vaak aan een eenvoudige omschrijving of uitleg. Zij kunnen op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Over sommige regels en zelfs hele liedjes breken kenners zich al jaren het hoofd. Hoewel Dylan over zijn werk eens kernachtig gezegd heeft "I am my words", heeft het er alle schijn van dat ook hijzelf van sommige frasen de oorsprong of feitelijke betekenis niet (meer) weet. Hoe ook: dergelijke teksten waren tot begin 1965 volstrekt onbekend in de popmuziek, die door Dylans talent en zeer eigen muziekopvatting dan ook voorgoed is veranderd en sindsdien als waarachtige kunstvorm kan worden beschouwd.

Dylans tekstuele vernieuwing stoelt op zijn zeer brede belangstelling voor de rijke tradities van het Amerikaanse lied, van folk en country/blues tot rock-'n-roll en rockabilly, tot aan Keltische balladen, zelfs jazz, swing en Broadway.

» Reageer (0)
28-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 dingen die je nog niet wist over bier

5 dingen die je nog niet wist over bier

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/8/9/20151224132008/media_xll_8266224.jpg

Er zijn weinig producten waar zo veel hardnekkige mythes over bestaan als bier. Daarom zetten we hierbij enkele misverstanden recht. Met véél plezier, want euh... bier is helemaal niet zo ongezond als je denkt! 1.     Er zit géén vet in bier

En dat terwijl 1 op 10 Belgen gelooft dat bier zelfs vetter zou zijn dan chocolade. Een reep melkchocolade bevat gemiddeld 13,5 gram vet. Een glas bier absoluut geen.

2.     Bier bevat weinig suiker

In een pint van 25 cl zit minder dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een caffe latte is goed voor 21 gram, een blik cola bevat er 34 en een grote frappuchino is goed voor 35 gram suiker, ofwel zeven suikerklontjes! Morgen toch maar op café in plaats van naar het koffiehuis?

3.     Bier heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als wijn

In de landen rond de Middellandse Zee lijden mensen minder aan hart- en vaatziekten. En daar wordt ook heel wat wijn gedronken. Toeval? Neen, een glas wijn van tijd tot tijd heeft wel degelijk een gunstige invloed op je gezondheid. Maar dat komt niet door de druiven. De alcohol in het drankje is verantwoordelijk voor dat effect! Bier heeft dus net dezelfde gezondheidsvoordelen als wijn.

4.     Wijn bevat dubbel zo veel calorieën

Een glas wijn bevat maar 125 ml vloeistof en is goed voor 108 kcal. Een glas bier bevat 250 ml heerlijkheid, waarmee je 105 kcal binnen krijgt. Reken maar uit.

5.     Vrouwen drinken steeds liever bier

Pinten zijn duidelijk niet enkel weggelegd voor mannen. Drie kwart van de dames geeft aan dat zij graag bier lusten en de helft van hen drinkt het zelfs wekelijks. Nu ook jij weet dat bier beter is voor je lijn dan wijn, zal dat aantal vast snel de hoogte ingaan!   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De natuur is helemaal in de war door het warme weer

De natuur is helemaal in de war door het warme weer

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/5/6/20151227155351/media_xll_8271576.jpg

Ook onze noorderburen kennen een ongezien warme winter en dat brengt zowel fauna als flora danig in de war. Gisteren werden in Nederland tientallen dagvlinders gespot en een aspergekweker uit Etten-Leur zegt dat hij zich kan opmaken voor de tweede oogst in een jaar.

De Vlinderstichting in Wageningen noemt vlinders die zich al met kerst laten zien een unicum. Vlinders hebben naast warmte ook extra zon nodig om hun lichaamstemperatuur op de gewenste 30 graden te krijgen. Op 25 december was er weinig zon en werden er geen vlinders gespot. Maar op tweede kerstdag was er veel zon en met een temperatuur van zo'n 12 tot 14 graden werden de vlinders actief.

De atalanta was met zestien waarnemingen de meest gesignaleerde vlinder. Op de tweede plek kwam de citroenvlinder met zeven meldingen. Ook werden zes dagpauwogen gemeld. Spectaculair was volgens de Vlinderstichting de melding van een grote vos in Zuid-Limburg. Dit is een erg zeldzame vlinder in Nederland.

Volgens aspergekweker Gilbert Sweep uit Etten-Leur kan hij zich opmaken voor de tweede asperge-oogst in een jaar. Op zijn jongste perceel aan het Zandspui staken op tweede kerstdag de eerste asperges al de kop op, vertelt hij aan de regionale krant De Stem.

"Bizar. Ik kon zo de eerste kilo steken en het nog aan de kerstmaaltijd serveren ook'', zei Sweep. "Ze smaken gewoon als asperges uit het voorjaar, niks mis mee." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven is voor vrouwen écht duurder

Leven is voor vrouwen écht duurder

http://static2.hln.be/static/photo/2015/18/0/9/20151228100244/media_xll_8273169.jpg

Het leven is voor vrouwen duurder dan voor mannen. En nee, dat komt niet omdat ze meer gaan shoppen. Vrouwen moeten namelijk meer betalen dan mannen voor vergelijkbare producten. Op een heel leven kan het verschil oplopen tot enkele duizenden euro's. Dat blijkt uit een studie die de stad New York liet uitvoeren.

Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen, vrouwen doen nog altijd meer in het huishouden dan mannen en vrouwen zijn nog steeds het slachtoffer van seksisme. Alsof dat nog niet genoeg is, betaalt een vrouw meer dan een man voor gelijkaardige producten. Tot die opmerkelijke conclusie is de stad New York gekomen in een net gepubliceerde studie: 'Van kinderwieg tot wandelstok: de kost voor de vrouwelijke consument'.

De onderzoekers hebben naar 800 producten gekeken die door mannen en vrouwen gebruikt worden, gaande van speelgoed en kledij tot verzorgingsproducten. In 42 procent van de gevallen betalen vrouwen meer dan mannen. Het grootste verschil tekent zich af bij verzorgingsproducten zoals scheermesjes, shampoo of ­parfum. Slecht 13 procent van de verzorgingsproducten die zich specifiek op mannen richten, zijn duurder dan hun vrouwelijke tegenhanger.

De studie heeft producten vergeleken die in de Verenigde Staten verkocht worden, maar ook bij ons zie je een verschil. Een pak van vier wegwerpscheermesjes voor mannen van het huismerk van Colruyt kost 2,31 euro. De vrouwelijke variant met evenveel mesjes in het roze kost 2,49 euro. Een kinderstep in het roze kost 45 euro terwijl een rode Scooter Sport slechts 27 euro kost. Ook bij deodorant van Nivea is een prijsverschil merkbaar. Women Fresh: 2,89 euro, de mannelijke variant: 2,65 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
27-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Corrs - Little Wing

The Corrs - Little Wing

Klik op de foto om ze te beluisteren





The Corrs is een internationaal bekende Ierse band uit Dundalk. The Corrs bestaat uit Jim Corr (gitaar) en zijn zussen Sharon Corr (viool), Caroline Corr (drums) en Andrea Corr (zang en tinwhistle). Andrea beschrijft The Corrs als een band met een keltische pop-rockstijl. Het zijn vooral de tin whistle, de viool, en in het bijzonder de stem van Andrea die het Ierse geluid aan de muziek van The Corrs geven. Deze broer en drie zussen, die nu in Dublin en Belfast wonen, deden ooit auditie voor de film The Commitments, waar zij ook in spelen. Later kregen ze een platencontract. The Corrs hebben ook enkele nummers opgenomen met Bono van U2. Deze zei een keer: "Great songwriters - in concert the loudest whisper I have ever heard, don't miss them."


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je kat altijd alles op de grond laat vallen

Waarom je kat altijd alles op de grond laat vallen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/7/6/20151226104857/media_xll_8269266.jpg

We zien ze natuurlijk graag, die huisdieren van ons. Maar als de kat de zoveelste koffiemok achteloos tegen de grond smakt, dan hebben we eerder zin om er zelf mee te gooien. Waarom hebben katten de neiging om voorwerpen van tafels en kasten te stoten? Dierenarts Ellen Whiteley gunt ons een blik in het kattenbrein.

Dat duwtje dat poezen zonder verpinken met hun poot tegen een voorwerp geven, kan je verklaren doordat de dieren het instinct hebben van een listig roofdier. "Katachtige jagers spelen eerst met hun prooi voor ze die opeten," legt dierenarts Ellen Whiteley uit. "Wanneer een kat duwt tegen een klein, rechtopstaand voorwerp met haar poot, doet ze eigenlijk hetzelfde. Het instinct zegt haar dat dit voorwerp wel eens een muis zou kunnen zijn."

Op zoek naar een snack
Bij katten kan er altijd wel een snackje in, en ze laten geen enkele mogelijkheid onbenut tot een lekker hapje. Daarom geven ze het voorwerp een duwtje, om even te controleren of het geen muis is. Blijkt het uiteindelijk jouw portefeuille of de afstandsbediening van de televisie te zijn, dan verliezen ze de interesse. "Als een kat daarenboven in de gaten krijgt dat jij alert wordt als zij iets op de grond gooit, zal ze het misschien met opzet doen om jouw aandacht te krijgen. Zeker als ze die dag nog geen brokjes heeft gekregen," zegt Whiteley.

Kerstcadeautjes voor de kat
Erachter komen waarom je kat dit frustrerend gedrag uitvoert, is het belangrijkste om er weer vanaf te geraken. Wil jouw poes haar jachtinstinct aanscherpen, geeft haar dan wat speeltjes waar ze op kan slaan, in bijten en krabben. Zo gaat ze in het beste geval niet op zoek naar andere voorwerpen om kapot te maken. In het andere geval geeft Dr. Whiteley nog één efficiënte tip mee: verwijder voorwerpen die je kat in de verleiding kunnen brengen. "Alles wat geen val van een meubel op de grond overleeft, en waar de kat bij kan, zet je beter op een andere plek." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vergeet guacamole, er bestaat nu ook avocado-bier

Vergeet guacamole, er bestaat nu ook avocado-bier

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/13/14/20151227092447/media_xll_8271074.jpg

Avocado lijkt maar niet van de troon der superfoods te stoten. Een Australische brouwer probeert een graantje mee te pikken van het succes van deze groene vrucht, en brouwde een biertje van avocado.

Daniel Wind van de Bushshack Brewery in West-Australië heeft wel meer bijzondere biertjes op zijn palmares staan. Zo gebruikt hij ongewone ingrediënten als chili, aardbei en chocolade. Voor het Avocado Festival eind november in het Australische Perth werd hij uitgedaagd om een avocado-bier te brouwen, en aldus geschiedde.

Voor de kenners: het biertje is van lage gisting, en de meeste mensen proeven zelfs geen avocado. "Je creëert de bitterheid van het bier door de avocado zelf," legt Wind uit, "die daarnaast ook zorgt voor een romige afwerking." Het bier werd exclusief voor het Avocado Festival gebrouwen, en in september begon Wind eraan met maar liefst 30 kilogram avocado's.

"We schrokken ervan hoeveel mensen naar ons terugkwamen en vroegen achter het bier," zegt Wind. "Er wordt nog steeds naar gevraagd. Zeker nu rond de kerstperiode willen veel mensen het in een fles kopen, maar we hebben enkel vaatjes." Wind zegt dat de onverwachte populariteit van dit bier het moeilijk zal maken om met een nieuwe, originele smaak te komen, maar hij staat open voor elke suggestie. Bierliefhebbers kunnen hun verzoekjes naar Wind sturen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.209 dagen en 13.705 km later: Brit roeit als eerste alleen en non-stop Stille Oceaan over

209 dagen en 13.705 km later: Brit roeit als eerste alleen en non-stop Stille Oceaan over

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/13/13/20151227063455/media_xll_8270938.jpg

De Britse avonturier John Beeden heeft als eerste zonder tussenpauzes de Stille Oceaan overgestoken in een roeiboot. De man vertrok op 1 juni in San Francisco en kwam op 27 december, 209 dagen en 7.400 zeemijl (13.705 kilometer) later, aan in Cairns, in het noorden van Australië. Dat meldt de Australische nieuwszender ABC.

De 53-jarige Beeden roeide gemiddeld 15 uur per dag in zijn zes meter lange boot Socks II. Hij had gepland een maand vroeger toe te komen, maar de weersomstandigheden maakten zijn reis langer. In 2011 roeide Beeden al solo in 53 dagen de Atlantische Oceaan over, een afstand van 2.600 zeemijl. De tocht over de Stille Oceaan was echter veel zwaarder. Hij verklaarde dat hij niet had verwacht dat hij het zo moeilijk zou hebben om zijn bestemming te bereiken. De man zei ook aan ABC dat het na zeven maanden alleen op zee "zeer vreemd" is om weer onder de mensen te zijn en in het lawaai.

Leuk weetje: tijdens het grootste deel van zijn tocht waren de mensen die het dichtst bij hem in de buurt waren de bemanningsleden van het ruimtestation ISS, dat op ongeveer 250 kilometer hoogte in een baan rond de aarde beweegt (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse topfotograaf Marc Lagrange verongelukt in Tenerife, vriendin en zoon ook betrokken

Antwerpse topfotograaf Marc Lagrange verongelukt in Tenerife, vriendin en zoon ook betrokken

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/2/4/20151226161623/media_xll_8269669.jpg

De Antwerpse topfotograaf Marc Lagrange (57) is gisteren verongelukt tijdens een toeristische uitstap op het Canarische eiland Tenerife. Hij was diezelfde dag op het eiland aangekomen. Dat is aan Belga bevestigd door een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

"Er worden niet meer details gegeven over het ongeval omdat de familie van het slachtoffer heeft aangedrongen op discretie", aldus nog de woordvoerder.

Lagrange stond vooral bekend om zijn kunstige naaktfoto's die internationaal aanzien genoot. Het gaat om verfijnde, stijlvolle composities, die een ode brengen aan schoonheid, sensualiteit en verbeelding. Lagrange verkoos analoge fotografie boven digitale en legde zich de laatste jaren ook toe op videoproducties.

Zijn grote doorbraak kende de Antwerpse fotograaf in 2013 met zijn boek 'Diamonds and Pearls', dat wereldwijd gepubliceerd werd. Lagrange werd 57.

De 47-jarige Saskia Dekkers, Lagranges vriendin en hoofdstyliste bij VRT, was ook betrokken bij het ongeval. Over haar toestand is weinig bekend. De Spaanse nieuwssite 20minutos schrijft: "Een 47-jarige vrouw liep een ernstig hoofdletsel op en is daarvoor overgebracht naar de spoedafdeling van het universitair ziekenhuis van de Canarische Eilanden. Bronnen geven aan dat de vrouw buiten levensgevaar verkeert."

Ook hun 14-jarig zoontje Lee zou bij het ongeval betrokken zijn. Volgens 20minutos heeft ook hij een ernstig hoofdletsel opgelopen; over zijn toestand is niets geweten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beatles doen het goed op streamingdiensten

Beatles doen het goed op streamingdiensten

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/5/1/20151227103824/media_xll_8271151.jpg

De afgelopen dagen is er wereldwijd via streamingdiensten erg veel geluisterd naar muziek van de Beatles. De nummers 'Let it be' van John Lennon en het eveneens bekende 'Here comes the sun' werden wereldwijd het meest gedraaid op Spotify en Apple Music.

De muziek van de Beatles, waaronder dertien studioalbums en vier verzamelalbums, is sinds 24 december online te beluisteren. Volgens Spotify stonden de eerste dag na de release al 25 nummers van de groep in de top 200 van meest beluisterde nummers.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suzi Quatro - If You Can't Give Me Love

Suzi Quatro - If You Can't Give Me Love

Klik op de foto om ze te beluisteren






Suzi Quatro (Detroit, 3 juni 1950) is een Amerikaans zangeres, basgitariste, radiopersoonlijkheid en actrice. Ze is vooral bekend geworden als glamrockartiest en had in de jaren zeventig veel succes in Europa, Australië en Japan.

Quatro werd geboren als Susan Kay Quatrocchio; haar vader Art Quatrocchio was van Italiaanse afkomst en had een eigen groep, het Art Quatro Trio. Haar moeder Helen Rebel was van Hongaarse afkomst.

Quatro groeide met drie zusters en een broer op in Grosse Pointe, een voorstad van Detroit. Ze begon haar muzikale carrière als basgitariste "Suzi Soul" bij de meidenband Pleasure Seekers, waar ook haar zusters Arlene en Patti deel van uitmaakten. In 1971 werd de bandnaam gewijzigd in Cradle en begon de groep stevige rock te spelen. Quatro werd dat jaar ontdekt door platenproducer Mickie Most die in Detroit was voor het produceren van een nieuw plaat van Jeff Beck. Hij haalde haar over om naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen en een solo-carrière te beginnen.

Haar eerste single ("Rolling Stone") flopte in het Verenigd Koninkrijk, maar werd een nummer-1 hit in Portugal. Most liet nu nummers voor haar schrijven door Nicky Chinn en Mike Chapman, die beroemd waren geworden met hun hits voor The Sweet. Met "Can the Can" had ze in 1973 zowel in verscheidene Europese landen als in Australië een nummer-1 hit. Er volgden nog drie grote hits: "48 Crash" (eveneens 1973), "Daytona Demon" (1974) en "Devil Gate Drive" (1974). Haar eerste twee albums werden eveneens grote successen in Europa en Australië. Toen Elvis Presley hoorde dat ze zijn hit All Shook Up had opgenomen, nodigde hij haar uit om naar Graceland te komen, maar ze sloeg de uitnodiging af.

In de Verenigde Staten verkochten haar albums slecht, en zelfs pogingen om Quatro's populariteit op te vijzelen via tournees (als voorprogramma van Alice Cooper) haalden weinig uit. Na 1975 nam de populariteit van Quatro's glamrock snel af, behalve in Australië. Pas in 1978 had ze weer succes; ze had toen een top-10 hit in het Nederland, Verenigd Koninkrijk en Australië met "If You Can't Give Me Love", een countrynummer met achtergrondzang van Smokie. Ook dit keer had ze in de VS geen succes. Samen met Chris Norman van de band Smokie haalde ze er in 1979 wel een vierde plaats met "Stumblin' In". Later dat jaar scoorde ze nog in Nederland met "She's in love with you". In Australië had ze begin 1981 nog een hit met "Rock Hard".

Intussen was ze in 1978 actrice geworden in de Amerikaanse comedy-serie Happy Days waarin ze zeven afleveringen de rol van "Leather Tuscadero" speelde. Ze was in de jaren tachtig in uiteenlopende rollen te zien, zowel op televisie als in het theater waar ze "Annie Oakley" speelde in een Londense productie van Annie Get Your Gun (1986).

Quatro leeft zowel in het Verenigd Koninkrijk als Duitsland en heeft een wekelijks Rock and Roll-programma op BBC Radio 2. Als muzikant tourt ze nog steeds, en in februari 2006 kwam een nieuw album uit: "Back To The Drive", geproduceerd door gitarist Andy Scott van The Sweet. De titelsong is geschreven door Mike Chapman.

Quatro trouwde in 1978 met haar gitarist Len Tuckey. Het paar kreeg twee kinderen (Laura in 1982, en Richard Leonard in 1984), maar ging in 1992 uit elkaar.

Quatro is tante van actrice Sherilyn Fenn.



» Reageer (0)
26-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwaarste man ter wereld gestorven

Zwaarste man ter wereld gestorven

http://static3.hln.be/static/photo/2015/11/5/12/20151226072815/media_xll_8269077.jpg

In Mexico is de zwaarste man ter wereld overleden. Dat heeft zijn vriendin aan persagentschap dpa gemeld. De 38-jarige Andrés Moreno Sepúlduva, die ooit 450 kilogram woog, overleed op kerstdag aan een hartaanval.

De Mexicaan liet eind oktober driekwart van zijn maag weghalen. Voor die operatie was hij al 130 kilogram afgevallen, en woog hij nog 320 kilogram. Zijn arts hoopte dat de man door de operatie uiteindelijk nog slechts 85 kilogram zou wegen. De operatie was bovendien noodzakelijk om zijn gezondheidsproblemen door diabetes en een te hoge bloeddruk te verminderen.

Moreno kreeg vier jaar geleden een zware depressie nadat zijn vader stierf. In die periode kwam hij meer dan 200 kilogram bij.

De 38-jarige Mexicaan werd met zijn 450 kilogram de zwaarste man ter wereld in mei 2014, toen zijn voorganger Manuel Uribe, eveneens een Mexicaan, op 48-jarige leeftijd overleed. Uribe woog op een gegeven ogenblik 560 kilogram, en kreeg daardoor in 2006 een plekje in het Guinness Book of Records. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme winter stemt modehandelaars pessimistisch

Warme winter stemt modehandelaars pessimistisch

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/11/6/20151224125206/media_xll_8266176.jpg

De modehandelaars hebben geen hoge verwachtingen voor de aankomende koopjesperiode, die start op 2 januari. De meeste handelaars denken minder (37 procent) of even veel (54 procent) te verkopen in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van sectorvereniging Mode Unie.

In de aanloop naar de wintersolden verkochten de zelfstandige modewinkeliers volgens Mode Unie gemiddeld 6 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan de helft van de modewinkeliers (57 procent) geeft aan dat ze dit winterseizoen minder verkocht hebben dan vorig jaar, terwijl een kwart aangeeft evenveel verkocht te hebben. Maar achttien procent van de modehandelaars gaf aan beter verkocht te hebben.

De huidige economische situatie en het warme winterweer zijn volgens Mode Unie en haar leden de belangrijkste oorzaken van de mindere verkoop. Door het warme weer koopt de consument veel minder winteritems of stelt hij zijn aankopen uit tot de solden.

Toch verwachten de winkeliers tijdens de solden 3,5 procent minder omzet te draaien dan vorig jaar. Mode Unie verwacht dat de koopjes zullen starten met kortingen tot 30 procent. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Gezin botst tijdens vakantie in Frankrijk op dit prachtige kasteel... nu is het van hen

Gezin botst tijdens vakantie in Frankrijk op dit prachtige kasteel... nu is het van hen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/14/13/20151225173549/media_xll_8268253.jpg

Een Australisch gezin reisde af naar Frankrijk op zoek naar een leuk vakantiehuis, maar hun plannen veranderden toen ze op dit wondermooie kasteel uit de 18e eeuw botsten. Ze kochten het landgoed met 94 (!) kamers en begonnen het te renoveren. Vandaag, twee jaar later, zijn ze nog altijd aan het verbouwen.

Karina en Craig Waters uit het Australische Perth waren gewoon op zoek naar een huisje in Frankrijk waar ze hun vakanties konden doorbrengen. Ze dachten niet aan een al te groot pand, tot ze het Château de Gudanes in Zuid-Frankrijk ontdekten. Ze kochten het prachtige maar bouwvallige kasteel en besloten het samen met hun twee kinderen te renoveren.

Château de Gudanes, ontworpen door de Parijse architect Ange-Jacques Gabriel, werd in het midden van de 18e eeuw gebouwd in de Pyreneeën, nabij Andorra. Het ruim 250-jarige kasteel was toe aan een grondige renovatie: een taak die de Waters-familie graag op zich nam.

Het is niet geweten hoeveel geld het koppel voor het kasteel neertelde.

Het gezin houdt via hun website de wereld op de hoogte van de verbouwingen. Zo was het dak op vier plaatsen ingestort en veel kamers waren volledig onbereikbaar door het puin. Sommige kamers hadden zelfs geen plafond of vloer en het hele kasteel was niet voorzien van verwarming of elektriciteit. Tijdens de renovatiewerken botste het gezin ook op geheimzinnige tunnels, oude artefacten en zelfs een prachtige fresco.

Normaal gezien is het kasteel volgend jaar af. Karina en Craig willen er dan rondleidingen organiseren en een café in opstarten.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bij deze dierenvriend mogen ook de honden mee aan tafel

Bij deze dierenvriend mogen ook de honden mee aan tafel

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/7/6/20151225132331/media_xll_8267736.jpg

Het is voor iedereen feest, ook voor onze geliefde viervoeters. En sommige hondenliefhebbers gaan er wel heel ver in om het hun dieren naar de zin te maken. Kelly en Zach Furr uit het Amerikaanse Kentucky maakten een prachtige feesttafel voor hun hond en zijn 7 vriendjes.

Het regionale Amerikaanse televisiestation Lex18 kreeg deze foto opgestuurd van Kelly Furr uit Kentucky, waarop 8 honden netjes uitgedost in kersttrui aan de tafel zitten. Geen idee of ze ook echt zo vieren vandaag, want de foto werd eind november al genomen. Gezellig ziet het er in elk geval wel uit.

Grappig detail: Kelly spreekt niet over de "hondentafel", maar wel de "kindertafel". Dat ze een grote honden- en kerstliefhebster is, lijkt in dit geval een gigantisch understatement. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Bob Seger - Turn the page

Bob Seger - Turn the page

Klik op de foto om hem te beluisteren




Bob Seger (Dearborn, Michigan, 6 mei 1945) is een Amerikaanse rockzanger en songwriter.


» Reageer (0)
25-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tragisch auto-ongeval Louis Neefs vandaag exact 35 jaar geleden

Tragisch auto-ongeval Louis Neefs vandaag exact 35 jaar geleden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/6/15/3/20151223154743/media_l_8264208.jpg

Vlaanderen had zijn eigen Frank Sinatra: Louis Neefs. De meest intimistische Nederlandstalige mannenstem ooit klinkt inmiddels alweer 35 jaar over andere velden dan de Vlaamse. En gelukkig nog op zijn vele langspeelplaten. Vinyl warm aanbevolen: dat zit de Kempische bariton een pak knusser dan die koele mp3's.

Kerstdag 1980 is zo een van die dagen waarvan heel wat mensen zich nog altijd herinneren waar ze precies waren. Aan de kerstdis vaak, uiteraard, toen het tragische nieuws niet via de smartphone maar via de radio als een stomp in de volle maag binnenliep. "Bij een zwaar verkeersongeval op de ring van Lier zijn de Vlaamse zanger Louis Neefs en zijn vrouw Liliane omgekomen. Hun 15-jarige zoon Günther raakte levensgevaarlijk gewond; hun andere zoon, Ludwig (18), was op skivakantie." In menige huiskamer hoefde het dessert niet meer.  

Gekke dansbeweging
Louis Neefs werd amper 43. De charismatische troubadour en tv-presentator had aan het abrupte einde van zijn carrière wel al onder meer twee zevende plaatsen op het Eurovisiesongfestival op zak. Die tweede keer in Madrid, zou hij voorzeker met 'Jennifer Jennings' de laureaat geweest zijn, had de twintiger toen - in het jaar 1969 - zijn voor die tijd ongeziene, gewaagde maar iets té frivole dansmove met de armen achterwege gelaten. Dat soort gekleurde herinneringen borrelden op, daar aan de familietafel.  

Kerst. Dat betekende voor ons gezin twee keer langs die fatale onheilsplek in Lier passeren, op weg náár en ván ons jaarlijkse kerstfeest in de voorkempen. We zouden de afgelopen 35 jaar nog ontelbare keren over dat vermaledijde kruispunt aan de GB (later Carrefour) bollen. Zelden zonder aan dat vreselijke ongeval van 1980 te denken.

Geen dertien in een dozijn
Louis Neefs leerde ons op jonge leeftijd ook het verschil kennen tussen 'letterlijk' en 'figuurlijk'. In 'Aan het strand van Oostende' zong hij: 'Want de dag begon doodgewoon als altijd, als dertien in een dozijn'. Het kostte ons een punt op de rekentest in het tweede leerjaar. We hadden dat dozijn een eenheid te hoog ingeschat, met dank dus aan de bij ons grijs gedraaide Louis.

Wie vandaag Louis Neefs zegt, roept ook het hilarische tv-fragment uit Echo op, waarin vier Aarschotse stadsarbeiders op hun dooie gemak een kasseiweg aanleggen. In het bijhorende muziekje horen we 'Wat een leven', met de sindsdien beroemde slagzin: "Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb".  

Actueel
Hij schreef ze niet zelf, maar Louis Neefs wist de vaak nostalgische gevoelsnummers er perfect uit te kiezen. Een (klein)kunst op zich. Het lijstje met beklijvende pareltjes is lang: 'Mijn vriend Benjamin', 'Margrietje', 'Annelies uit Sas van Gent', 'Aan het strand van Oostende', 'Zondagmiddag Lilian', 'Martine', 'Oh oh, ik heb zorgen', 'Laat ons een bloem'...

Dat laatste, uit 1970 (!), is actueler dan ooit: "Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is // laat ons een boom en het zicht op de zee // vergeet voor één keer hoeveel geld een miljoen is // de wereld die moet nog een eeuwigheid mee". Een eeuwigheid... Graag met als soundtrack de onovertroffen stem van de tijdloze bard uit Gierle (br.hln)


» Reageer (1)
24-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patiënten van psychiatrie naar woonwijken

Patiënten van psychiatrie naar woonwijken

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/10/2/20151224093936/media_xll_8265767.jpg

Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) maakt de komende twee jaar drie miljoen euro vrij voor een nieuwe vorm van opvang van patiënten met psychiatrische problemen die al jaren aanslepen. Zij krijgen een woning ver weg van de instelling, in de hoop dat ze zich integreren in de maatschappij. Dat schrijven de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard.

Binnen enkele maanden nemen twaalf nieuwe bewoners hun intrek in sociale woningen in Brugge. Het zijn mensen met een psychiatrische aandoening die al jaren aansleept: schizofrenie bijvoorbeeld, of een lang­durige depressie. Ze komen er ­terecht in een echte wijk, ver weg van een psychiatrische instelling.

Het project kwam er op vraag van familie van psychiatrische patiënten die vond dat er geen geschikte opvang was voor hun kind, broer of zus. Het is een van zes proef­projecten die Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) selecteert om de nieuwe vorm van opvang te testen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leven Pauline is gered, maar medicijn is niet te betalen

Leven Pauline is gered, maar medicijn is niet te betalen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/8/3/1/20151224005035/media_xll_8265046.jpg

De ouders van Pauline, een 3-jarig meisje met een ­onbekende ­hersenziekte, hebben vlak voor Kerstmis te ­horen gekregen dat haar ­medicijn niet ­terugbetaald wordt. Prijs van de behandeling: 15.000 euro. "Zonder die ­baxters beefde ze als een ­parkinson­patiënt."

"Pauline, die op 29 december vier jaar wordt, is altijd een heel vrolijk en spontaan kind geweest. Nog steeds trouwens", vertelt vader Serge (42). "Eind mei kreeg ze plots drie epilepsieaanvallen op amper twee weken tijd. Na een scan en bloedonderzoek werd eerst gedacht dat ze aan het ­Rasmussen-syndroom leed. Dat is een uiterst zeldzame auto-immuunziekte. De dokters vertelden me dat mijn dochtertje binnen het jaar in een rolstoel zou zitten en zou eindigen als een plantje. Zo'n diagnose is verpletterend."

"Uiteindelijk is de diagnose bijgesteld. Pauline heeft geen Rasmussen. Men weet niet wat het is. Over haar toekomst kunnen de dokters dus niets zeggen. Dat ze een zeldzame auto-­immuunziekte heeft, is wel zeker. Om een en ander te verhelpen kreeg ze vijf baxters met daarin het medicijn Privigen. Dat geneesmiddel gaat de ontstekingsreactie in de hersenen tegen. Na nog eens vijf baxters, twee maanden later, was de toestand van mijn dochtertje al spectaculair verbeterd. Het beven en schudden was weg. Voordien had ze gebeefd als een parkinson­patiënt. Ik wens het niemand toe. En als je kind stuipen krijgt voor je ogen, ben je daar ook niet goed van." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chuck Berry - Carol

Chuck Berry - Carol

Klik op de foto om hem te beluisteren






Charles Edward Anderson Berry (St. Louis, Missouri, 18 oktober 1926), bekend als Chuck Berry, is een Amerikaans gitarist, zanger en componist. Berry was het eerste lid van de Rock and Roll Hall of Fame (1986).


Johnnie Johnson had de band Sir Johns Trio, en nodigde Chuck Berry in 1952 uit mee te spelen als vervanging voor de zieke saxofonist. Snel nam Berry de leiding van de band over. Hij componeerde zijn liedjes in samenwerking met Johnson (die 20 jaar zou meespelen op zijn nummers), en liet ze registreren met "Chuck Berry" als enige componist/schrijver.

Berry's "Maybellene" (1955) is één van de eerste R&R-nummers.

Berry's idolen waren Nat King Cole, Louis Jordan en Muddy Waters, die allen voornamelijk bluesmuziek maakten.


Hij geraakte met meer dan 30 van zijn opnames in de top-10 en ze worden nog altijd gebracht door bands over de hele wereld.


Berry had een grote invloed op andere muzikanten, zoals op de Rolling Stones en John Lennon, wiens nummer "Come Together" zelfs geplagieerd zou zijn van Berry's "You Can't Catch Me". Angus Young van AC/DC, zegt ook beïnvloed te zijn door Chuck Berry, en heeft ook diens ganzenpas  of duckwalk gebruikt als één van zijn gimmicks. AC/DC heeft op het album T.N.T. het nummer Schooldays  van Chuck Berry opnieuw ingezongen. Een ode aan Chuck Berry en zijn muziek wordt gedaan door Steppenwolf in het nummer Berry Rides Again, waarin de gitaar en de piano treffend het karakteristieke geluid van Berry's gitaar en Johnsons piano laten horen en alle hits voorbij komen.The Beach Boys moesten Chuck Berry vermelden als auteur van hun hit Surfin' USA  omdat het nummer in sterke mate op Sweet little sixteen leek.


Ook Elvis Presley was onder de indruk van Berry. In de jaren zeventig speelde Presley met de gedachte een album op te nemen met enkel liedjes van Berry. Dit is echter nooit gebeurd. Wel heeft Presley door de jaren heen regelmatig Berrynummers opgenomen en gebruikt in zijn live-acts, te weten: Brown-eyed Handsome Man, Memphis, Tennesse, Too Much Monkey Business, Promised Land, Maybellene, Johnny B. Goode, Rock and Roll Music en School Days.



» Reageer (0)
23-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom kussen mensen eigenlijk onder een maretak?

Waarom kussen mensen eigenlijk onder een maretak?

http://static0.hln.be/static/photo/2010/10/16/10/20101207152738/media_xl_3970060.jpg

Elkaar een kus geven onder de maretak is een aloude kerstraditie, die in de praktijk weinig mensen uitvoeren maar wel overal gekend is. Frank Sinatra én Justin Bieber hebben er zelfs elk een volledig nummer aan gewijd, dat zegt genoeg. Maar vanwaar komt deze traditie eigenlijk?

Maretak is een plant die leeft op bomen, en eigenlijk altijd groen blijft. Ook al is het winter en vallen de bladeren van de bomen af. Daardoor werd de maretak vanaf de vijfde en zesde eeuw door de Kelten en Germanen beschouwd als een heilige plant met magische werking. De maretak werd met name gebruikt in vruchtbaarheidsrituelen door druïden.

Al komt de oorsprong van het kussen onder de maretak voornamelijk van een Noorse legende. Daarin wordt de jonge god Baldr gedood door zijn blinde broer Höôr met een pijl waarvan de punt is gemaakt van maretak. Het enige materiaal waar Baldr kwetsbaar voor is. Zijn moeder was in de legende zo gebroken van verdriet, dat haar tranen veranderden in rode besjes die aan de maretak groeiden. Ze besloot plechtig dat vanaf dan nooit iemand meer gedood zou worden door een maretak, en dat ze iedereen een kus zou geven die onder een maretak liep.

En zo kreeg de maretak op termijn een romantische connotatie, waarbij iedereen die eronder staat straffeloos gekust mag worden.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers ontdekken bacteriën die resistent zijn aan 'laatste' antibioticum

Wetenschappers ontdekken bacteriën die resistent zijn aan 'laatste' antibioticum

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/6/6/20151223143631/media_xll_8264046.jpg

In het Verenigd Koninkrijk zijn bacteriën ontdekt die resistent zijn aan het antibioticum colistine, dat vaak gebruikt wordt als laatste redmiddel wanneer andere medicijnen niet helpen. Toen een dergelijke weerstand vorige maand in China ontdekt werd, waarschuwden artsen nog dat het post-antibiotische tijdperk nabij is. Intussen is er wel hoopgevend nieuws vanuit de KU Leuven, waar wetenschappers een mogelijk alternatief voor antibiotica onderzoeken.

Toen vorige maand de eerste colistine-resistente bacterie ontdekt werd, schatten Britse artsen dat ze ongeveer drie jaar tijd hadden voor de resistentie zich van China naar het Verenigd Koninkrijk zou verspreiden. Sindsdien doken er gelijkaardige vondsten op in delen van Afrika en Europa, en nu ook in Engeland.

Public Health England onderzocht de 24.000 bacteriële stalen die het bijhoudt van gevallen tussen 2012 en 2015. In vijftien stalen werd een colistine-resistentie vastgesteld, waaronder stalen van salmonella en E. coli. De Animal and Plant Health Agency vond resistente bacteriën in drie varkensboerderijen.

Colistine wordt vaak gebruikt als laatste redmiddel. Als alle andere antibiotica falen, grijpen arten naar dit medicijn; net daarom is het zo belangrijk. De vondst van resistente bacteriën vergroot het vooruitzicht op ongeneesbare infecties. Onrustwekkend daarbij is dat het gen dat bacteriën resistent maakt voor colistine, MCR-1, zich snel kan verspreiden onder verschillende soorten bacteriën. De vrees is dat het zijn weg zal vinden naar andere superbacteriën.

Toch is de bedreiging voor de menselijke gezondheid volgens de eerste officiële berichten miniem, al is onderzoek daarnaar nog lopend. Volgens Public Health England kunnen de organismen gedood worden door voeding voldoende te koken of bakken. Alle geïdentificeerde bacteriën reageerden bovendien wel op andere antibiotica.

Zelfmoordmechanisme

Omdat steeds meer stammen van bacteriën resistent worden aan bepaalde antibiotica, zijn tal van wetenschappers op zoek naar alternatieven. Onderzoekers van de KU Leuven hebben in dat opzicht zopas een hoopgevende ontdekking gedaan.

Ze ontdekten een zelfmoordmechanisme in de bacterie E. coli, verantwoordelijk voor maag-, darm- en blaasontstekingen en voedselvergiftigingen, en onderzoeken om dit actief in te zetten tegen de bacterie zelf. Als dat lukt, biedt het wellicht een alternatief voor antibiotica om infecties te bestrijden.

Zelfmoordmechanismen van cellen zijn in mensen en dieren al langer gekend. Ze vernietigen zichzelf bijvoorbeeld om kankercellen te verwijderen of tijdens de embryonale ontwikkeling bepaalde organen en ook vingers en tenen hun vorm te geven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart van de Belgen tevreden met tweedehands cadeau

Kwart van de Belgen tevreden met tweedehands cadeau

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/11/5/20151223093117/media_xll_8263235.jpg

Meer dan een kwart van de Belgen (27 procent) zou heel tevreden zijn met een tweedehands kerstpakje. Dit blijkt uit een onderzoek dat tweedehandsketens Troc.com en De Kringwinkels en de zoekertjessite 2dehands.be begin december bij 1.000 Belgen lieten uitvoeren door iVox.

Beide ketens zagen de vraag naar 'gebruikte' cadeaus toenemen met zo'n 15 procent. 2dehands.be heeft het zelfs over een stijging van 25 procent.

"Meer en meer mensen komen in onze winkels snuisteren naar het 'perfecte' tweedehandsgeschenk en ze doen dit zeker niet alleen voor de prijs. Ook de originaliteit van de geschenken speelt een rol. Dat deze producten al een verhaal/leven achter de rug hebben, maken ze voor de ontvanger net waardevoller", zegt Pierre Boseret, Algemeen Directeur van Troc.com België.

De top 5 van gewenste tweedehandscadeaus voor mannen wordt aangevoerd door boeken en strips, gevolgd door cd's & vinyl, tuin- en doe-het-zelfartikelen, dvd's en kunst en antiek. Bij vrouwen zijn dat boeken en strips, kledij of accessoire, kunst en antiek, cd's & vinyl en dvd's.

73,5 procent van de Belgen overweegt het niet om op tweedehandscadeautjes te jagen. Vooral dan omdat "ze het niet prettig vinden dat de producten al gebruikt werden" (46 procent) of "omdat de ontvanger deze producten als minderwaardig zou kunnen beschouwen" (31 procent). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sociale huurder krijgt 25 euro boete per overbodige slaapkamer

Sociale huurder krijgt 25 euro boete per overbodige slaapkamer

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/7/6/20151223061533/media_xll_8262891.jpg

Via boetes en tijdelijke huurcontracten, zo wil Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) een einde maken aan de onderbezetting van sociale woningen. Volgens de recentste cijfers (2013) wonen er zo'n 15.000 mensen in een sociale woning die eigenlijk te ruim is voor de grootte van het gezin. De boete bedraagt 25 euro per tweede overbodige slaapkamer, staat vandaag in De Standaard.

De Vlaamse regering heeft vrijdag verschillende decreten aangepast om dit mogelijk te maken.

Voor wie nu al in een te ruime sociale woning leeft, komen er boetes. 'Te ruim' betekent volgens de Vlaamse regering meer dan één slaapkamer te veel. Een alleenstaande in een huis met vier slaapkamers zal zo 50 euro per maand meer moeten betalen.

Voor nieuwe contracten gelden andere regels. Toekomstige sociale huurders zullen via de invoering van tijdelijke huurcontracten (negen jaar, nvdr) worden aangespoord te verhuizen. Wie een kleinere woning twee keer weigert, hoeft niet meer te rekenen op een contractverlenging. Daarbij moet de nieuwe woning zich in een straal van vijf kilometer van de oude bevinden. Opvallend: de huurprijs en de vaste kosten mogen in totaal wel met 15 procent stijgen.

Homans hoopt ook de wachtlijsten in de sector in te korten met een btw-tarief van 6 procent voor private investeerders. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 Belgische vrouw op 4 verkracht door partner

1 Belgische vrouw op 4 verkracht door partner

http://static3.hln.be/static/photo/2015/13/2/5/20151222223303/media_xll_8262410.jpg

Verkrachting binnen een relatie komt dubbel zo vaak voor als aanranding door vreemden. Dat bijkt uit onderzoek van Amnesty International. Liefst 1 Belgische vrouw op 4 zegt ooit gedwongen te zijn tot seks door haar partner.

"Seksueel geweld komt vaker voor binnen een relatie dan verkrachting door een vreemde", zegt Helen Blow, staf­medewerker van Steunpunt Algemeen Welzijnswerk. "Uit een recent onderzoek van Amnesty International is gebleken dat één Belgische vrouw op de vier al ooit door haar partner gedwongen is tot seksuele ­betrekkingen. Dat is bijna het dubbele van de 13% van de vrouwen die aan­geven dat ze al ooit verkracht zijn door een vreemde."

40% van de slachtoffers heeft nooit iets ondernomen na de feiten, zelfs familie werd niet ingelicht, laat staan de politie. "In ons land zijn er gemiddeld 8 aangiftes van verkrachtingen per dag", zegt Blow. "Uit onderzoek weten we dat dit maar zo'n 10% is van het totaal."

Waarom vrouwen zwijgen, zelfs als ze jarenlang worden misbruikt? "Schaamte is een belangrijke factor", zegt Blow. "Verkracht worden door je eigen man: daar kom je niet mee buiten. Vaak speelt ook de economische afhankelijkheid. Veel van die vrouwen vrezen financieel eronderdoor te gaan als ze hun partner verlaten. En ten slotte is er ook een psychologische component: hun moreel kompas is naar de vaantjes. Ze minimaliseren het geweld dat ze ondergaan. Want er zijn ook 'goede momenten'."

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen altijd terecht op het nummer 1712 of de website www.1712.be.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bob Dylan - Thunder On The Mountain

Bob Dylan - Thunder On The Mountain

Klik op de foto om hem te beluisteren


Bob Dylan, geboren als Robert Allen Zimmerman (Duluth, Minnesota, 24 mei 1941) is een Amerikaans singer-songwriter en kunstenaar.

Bob Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten van Amerika in de twintigste eeuw. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat door sommigen op één lijn wordt gesteld met dat van Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams, die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed. Vanwege zijn grote betekenis voor de Amerikaanse muziekcultuur werd hem in 2012 de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.

Dylans carrière, die begon tijdens zijn middelbare schooltijd in het midden van de jaren vijftig, raakte vanaf 1961 in een stroomversnelling toen hij zich in de New Yorkse wijk Greenwich Village begon te manifesteren als folksinger. Hij bleek vooral te excelleren in het schrijven van liedteksten. Al snel annexeerde de beweging voor de burgerrechten zijn lied Blowin' in the Wind (1962). Niet veel later omarmden miljoenen jongeren zijn The Times They Are A-Changin' (1964). Dat was nog maar het begin van een carrière die hem wereldroem bracht.

Met de toename van zijn muzikale en literaire faam ontwikkelde Dylan echter een krachtige weerzin tegen pogingen hem te bestempelen tot "stem van een generatie", "boegbeeld van de onrust in de Amerikaanse samenleving" en soortgelijke etiketten. Zijn carrière is doortrokken van die weerzin: hij is de confrontatie aangegaan met zijn bewonderaars door al hun pogingen om hem op een voetstuk te plaatsen dwars te zitten. In zijn oeuvre heeft dit geleid tot tientallen songs waarvan het ontstaan mede uit deze weerzin kan worden verklaard en die door sommige 'dylanologen' zijn bestempeld als 'putdownsongs'. Dit is als het ware een nieuw genre in de liedkunst, waarop Dylan het patent heeft en dat vóór hem eenvoudig niet bestond. Dylans dubbeltalent van tekstschrijver en muzikant, maar ook zijn persoonlijk leven is in hoge mate beïnvloed door dit zelfverkozen verzet tegen de bewieroking die hem ten deel viel. Het is wel als zijn tragiek beschouwd dat hij de confrontatie verloren heeft. Achteraf gezien kón hij die alleen maar verliezen. Voor een goed begrip van de man en zijn werk lijkt het vermoeden gewettigd dat hijzelf de strijdbijl pas na een forse creatieve impasse omstreeks 1989 begraven heeft. Daarmee heeft hij 'de verschrikking van de wereldroem' definitief aanvaard. Het lijkt geen toeval dat hij sindsdien wereldwijd met méér dan graagte uit zijn omvangrijke oeuvre 'voordraagt' tijdens de circa 80 tot meer dan 100 optredens per jaar sinds hij in 1989 met zijn ietwat gekscherend genaamde “Never Ending Tour” is gestart.

Aan Dylan wordt de verdienste toegekend dat hij de popmuziek hersenen gegeven heeft. In zijn eerste jaren introduceerde hij sociaal en politiek commentaar, vaak gekruid met absurdistische humor, toen letterlijk iedereen nog over bloemetjes en bijtjes lispelde. Vanaf 1964 opende hij nieuwe wegen in zijn meer persoonlijke teksten voor de weergave van het complexe gevoelsleven van de mens, door gebruik te maken van beeldspraak, maar ook van losse gedachten en invallen. Deze literaire techniek wordt wel 'stream of consciousness' genoemd: het noteren van een veelvoud aan indrukken die zich spontaan opdringen aan het bewustzijn. Dylans teksten, waaruit ook nogal eens een somber levensgevoel blijkt, onttrekken zich aldus vaak aan een eenvoudige omschrijving of uitleg. Zij kunnen op meerdere manieren worden geïnterpreteerd. Over sommige regels en zelfs hele liedjes breken kenners zich al jaren het hoofd. Hoewel Dylan over zijn werk eens kernachtig gezegd heeft "I am my words", heeft het er alle schijn van dat ook hijzelf van sommige frasen de oorsprong of feitelijke betekenis niet (meer) weet. Hoe ook: dergelijke teksten waren tot begin 1965 volstrekt onbekend in de popmuziek, die door Dylans talent en zeer eigen muziekopvatting dan ook voorgoed is veranderd en sindsdien als waarachtige kunstvorm kan worden beschouwd.

Dylans tekstuele vernieuwing stoelt op zijn zeer brede belangstelling voor de rijke tradities van het Amerikaanse lied, van folk en country/blues tot rock-'n-roll en rockabilly, tot aan Keltische balladen, zelfs jazz, swing en Broadway.

» Reageer (0)
22-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstrooid baasje sleept hond honderden meters achter auto mee

Verstrooid baasje sleept hond honderden meters achter auto mee

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/4/11/20151222182653/media_xll_8261936.jpg

Een golden retriever is dinsdagmiddag honderden meters achter een auto aan gesleept op in het Nederlandse Soest. Het beestje was met een riem vastgebonden aan de trekhaak. Volgens de politie was er geen sprake van opzet en maakt de hond het goed.

Automobilisten die achter de auto reden, seinden en toeterden naar de bestuurster. Volgens een ooggetuige reed de vrouw ongeveer 60 kilometer per uur.

Uiteindelijk parkeerde de vrouw haar auto in de berm van de Provincialeweg N234. De hond werd in de kofferbak van de auto geladen, samen met nog een paar honden, en de vrouw reed daarna verder.

Geschrokken
"Ik stond bij het tankstation toen ik een hond achter een auto aan zag rennen", zegt fotograaf Caspar Huurdeman, die bij toeval getuige was en foto's maakte. "Tot mijn grote verbazing zat de hond aan een riem vast aan de trekhaak. Ik heb niet kunnen zien of de hond gewond was. De vrouw leek geschrokken."

Volgens een woordvoerder van de politie was er absoluut geen kwaad opzet in het spel. "We hebben de vrouw gesproken. Zij was erg van streek. De vrouw is onmiddellijk zelf naar de dierenarts gereden. De hond maakt het goed.''

De vrouw was met meerdere honden aan het wandelen.  Om het weglopen tegen te gaan, heeft zij bij het instappen de riemen van de honden vastgemaakt aan de trekhaak. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportieve tips om meer buikvet te verliezen

Sportieve tips om meer buikvet te verliezen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/0/15/0/20151221115650/media_xll_8258445.jpg

Je bent gezond aan het eten, je sport regelmatig. Maar dat hardnekkige buikje wil maar niet verdwijnen? Buikvet is moeilijk te verbranden en met een gewoon sportregime of dieet lukt het vaak niet.  Met enkele aanpassingen in je sportroutine kan je er meer uithalen voor je conditie en gezondheid.

Kies voor intervaltraining: het is wetenschappelijk bewezen dat je met intervaltraining buikvet kunt bestrijden en dat dit het metabolisme versnelt. In plaats van je hele workout aan hetzelfde tempo te sporten, kun je beter afwisselen tussen heel intense sessies en rustperiodes. In het fitnesscentrum kun je dan bijvoorbeeld de weerstand op de toestellen gedurende bepaalde periodes verhogen om dit effect te verkrijgen. Bij het joggen kan je bijvoorbeeld telkens tussen twee lantaarnpalen een sprintje trekken, de volgende doe je weer rustig, dan weer sprinten en zo voort.

Duurtraining ipv sit-ups. Enkel buikspieroefeningen helpen niet om vet aan de taille te bestrijden. Je zal er niet plaatselijk door gaan afvallen. Om je buikje kwijt te raken moet je overal lichaamsvet verbranden. Dit doe je best door calorieën te verbranden. Elke vijf minuten dat je aan een snelheid van 10 kilometer per uur loopt, is goed voor de verbranding van 45 calorieën. Denk daaraan tijdens je volgende loopsessie, dit zal je motiveren om het iets langer te trekken.

Buikspieroefeningen tijdens het joggen. Een goede manier om je buikspieren te verstevigen is door intervallen te introduceren waarbij je je knieën hoger opheft tijdens het lopen. Probeer tijdens het joggen gedurende 1 minuut je knieën tot aan je heupen te brengen. Concentreer je erop dat je je buikspieren en niet je beenspieren extra aan het werk zet. Let op, dit is de eerste keren heel zwaar! (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzamelaar koopt stukje bruidstaart Charles en Diana

Verzamelaar koopt stukje bruidstaart Charles en Diana

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/16/10/20151221012533/media_xll_8257375.jpg

De Britse prins Charles trouwde 34 jaar geleden met de inmiddels overleden prinses Diana, maar geloof het of niet: er bestaan nog steeds stukjes bruidstaart van hun grote dag. Een verzamelaar kocht het stuk fruittaart voor omgerekend 1.265 euro.

Het stuk cake werd donderdag verkocht op een veiling in Los Angeles. Volgens het veilinghuis is het na al die jaren nog steeds eetbaar, mede vanwege de hoge concentratie alcohol die het baksel bevat. Dat meldt CBS.

De nieuwe eigenaar krijgt het stuk taart in de originele doos. Wie de koper is, is niet bekend.

Het huwelijk van prins Charles en Diana vond plaats op 29 juli 1981. Er waren 120 mensen op de receptie. Twee jaar geleden werd ook al een stukje taart van het huwelijk geveild. Dat bracht toen bracht 1050 euro op. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klimaatonderzoeker: Het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen omdat de aarde opwarmt, is absurd

Klimaatonderzoeker: "Het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen omdat de aarde opwarmt, is absurd"

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/13/11/20151221114316/media_xll_8258426.jpg

Mensen hoeven niet wakker te liggen van de gevolgen van klimaatverandering, zegt de invloedrijke Nederlandse econoom en klimaatonderzoeker Richard Tol. "Het idee dat onze kleinkinderen gevaar lopen omdat de aarde opwarmt, is volslagen onzin."

Richard Tol (46) sluit tijdens het praten af en toe zijn ogen. Hij zit heerlijk onderuit gezakt in een kantine van de Universiteit van Sussex nabij het Zuid-Engelse Brighton. Hij krabbelt aan zijn baard. Formuleert zorgvuldig. De Nederlander behoort tot de belangrijkste economen ter wereld. Is een gerenommeerd klimaatonderzoeker. Met een opengeknoopt houthakkershemd, grijze kuif en mat in zijn nek.

De wereld is in rep en roer over het klimaat maar u beweert dat klimaatverandering geen probleem vormt?
"Er is geen enkele reden om aan te nemen dat klimaatverandering nu zo verschrikkelijk is. Tenzij je fondsen werft voor Greenpeace of een politicus bent die zich als redder van de mensheid presenteert. Dan heb je er baat bij om de boel te overdrijven. De realiteit is dat het klimaat nauwelijks invloed heeft op ons welzijn en onze welvaart. Er wonen gelukkige en rijke mensen in bloedheet Singapore maar ook in steenkoud Canada. Er zijn mensen ongelukkig en arm in bloedheet Kenia maar ook in steenkoud Mongolië. Klimaatverandering is ook niet het belangrijkste milieuprobleem. Vieze lucht veroorzaakt op dit moment grofweg 4 miljoen doden per jaar. Het VN-klimaatpanel IPCC stelt dat we aan het eind van deze eeuw maximaal een miljoen doden kunnen toeschrijven aan klimaatverandering. Dus een probleem dat over honderd jaar een miljoen doden veroorzaakt, is belangrijker dan een probleem dat nu miljoenen doden veroorzaakt? Volstrekte nonsens.''

Het een na het andere warmterecord wordt gebroken. Poolijs smelt, de zeespiegel stijgt. Maar iedereen die zich daar zorgen om maakt, kletst dus uit zijn nek?
"Er is sprake van massahysterie. Klimaatverandering is een heel complex onderwerp. Er wordt nog maar kort onderzoek naar gedaan. We weten een heleboel simpelweg niet. We weten wel dat er meer broeikasgassen in de atmosfeer zitten en dat het daardoor warmer wordt. Het IPCC, waar ik jaren heb meegeschreven aan de klimaatrapporten, gaat uit van een opwarming van maximaal een graad of 5. De opwarming tussen 06.00 uur 's ochtends en 12.00 uur 's middags is gemiddeld 8 graden.

Natuurlijk merken mensen dat het momenteel warmer is dan normaal. Ik heb een paar dagen terug het gras nog gemaaid. Dat slaat nergens op, het is winter. Maar dat het in een bepaald jaar of periode warmer is dan normaal, is niet noodzakelijkerwijs een teken van klimaatverandering. En zelf als het wel zo is, dan zullen de gevolgen eerder subtiel zijn dan dramatisch.''

Het Nederlandse KNMI stelt dat het 'code oranje voor het klimaat' is
"De jongens en meisjes van het KNMI moeten doen waarvoor ze betaald worden: het weer voorspellen. Ze hebben nul expertise op het gebied van klimaatbeleid. Ze weten niets over energiebeleid en niets over economie en moeten dus hun mond houden. Nee, ik vind ook niet dat ik de onderhandelaars op de klimaattop in Parijs tekort doe. Er is niets verrassends uit die top gekomen. Er is geen enkel verband tussen de doelstellingen en het gevoerde klimaatbeleid. Wat dat betreft zijn deze klimaatafspraken net zoiets als de wereldvrede: Het zou goed zijn als die er is maar we gaan verder met vechten. Oftewel, met het gebruik van olie en gas. Het komt er in het klimaatakkoord op neer dat een parlement nu moet aangeven wat het in 2100 gaat doen. Dat heeft natuurlijk geen enkele betekenis en wat mij betreft kan het aantal klimaattoppen dan ook drastisch worden teruggeschroefd.

Ik weet dat overheden liever niet horen dat de tienduizenden ambtenaren die zich met klimaatbeleid bezighouden, overbodig zijn. En milieuorganisaties die zich bezig houden met het klimaat nemen het me niet in dank af als ik zeg dat ze zich beter op iets anders kunnen richten. Als een land de uitstoot van broeikasgassen wil verminderen, moet het gewoon een koolstofbelasting invoeren en in ruil daarvoor de loonbelasting verlagen. Niet iedereen werkt, maar iedereen gebruikt wel energie. Voor zo'n koolstofbelasting heb je aan drie ambtenaren op het ministerie van Financiën genoeg. Want zo ingewikkeld is het heffen ervan niet. Bedrijven kunnen zich ondertussen concentreren op schonere vormen van energie. Technisch is het mogelijk. We weten hoe we wind, zon en waterkracht moeten omzetten in elektriciteit. Zonder subsidie graag. Want zolang er subsidie is voor windmolens, zonnepanelen of wat dan ook, investeren bedrijven niet in producten voor over 25 jaar. Je moet ze geen wortel voor de neus houden, maar koolstofbelasting gebruiken als stok om ze op te jagen.

Ook moet het klimaatbeleid veel simpeler. Er zijn te veel regels. Dat schept onduidelijkheid. Europa stelt bedrijven voor een enorm dilemma: De CO2-uitstoot moet naar beneden en de lucht moet schoner. Om aan beide milieudoelstellingen te voldoen, sjoemelde Volkswagen met de software in de auto's in plaats van een technische oplossing te zoeken. Nu dreigt het bedrijf ten onder te gaan, kunnen onderzoeken naar luchtkwaliteit de prullenbak in en moet het klimaatbeleid op de schop. Niemand schiet hier iets mee op.''
 
Maakt u zich zorgen dat de toekomst van uw kinderen in gevaar is door klimaatverandering?
"Geen moment. Ik wind me ook vreselijk op als ik mensen als Al Gore hoor zeggen dat hij zich zorgen maakt om de toekomst van zijn kleinkinderen. Complete waanzin. De beste schatting is dat de zeespiegel deze eeuw een halve meter stijgt. Dat is van de grond tot onze knieën. Nederland heeft het geld en de kennis om er iets tegen te doen. Het zijn de allerarmsten die door klimaatverandering worden getroffen. Het gaat om de kleinkinderen van de mensen in een land als Bangladesh, dat wel gevaar loopt door de zeespiegelstijging. Maar waarom zijn we plotseling bezorgd om de kleinkinderen van mensen die ons weinig kunnen schelen. Armoede is een groter probleem dan klimaatverandering.  Help je de armen door de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen of door de armoede te bestrijden? Een belangrijke vraag waarop nog niemand een duidelijk antwoord heeft.'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op de vijf bakkers moet sluiten tijdens eindejaar wegens personeelsgebrek

Een op de vijf bakkers moet sluiten tijdens eindejaar wegens personeelsgebrek

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/1/5/20151221085441/media_xll_8257955.jpg

Bijna één bakker op de vijf ziet zich genoodzaakt te sluiten op Kerstmis en Nieuwjaar. "In zo'n drukke periode heb je personeel nodig, maar tijdens de feestdagen willen steeds minder mensen nog werken, laat staan 's ochtends in alle vroegte", zegt de federatie Bakkers Vlaanderen.

Wie gisteren naar de bakker ging voor verse broodjes of een lekkere taart, heeft het misschien gezien: bij heel wat zaken hing er een papiertje op de deur met de melding 'gesloten tijdens kerstvakantie'. "Van de 2.750 bakkers die Vlaanderen nog telt, sluit 15 à 20% deze eindejaarsperiode de deuren. Dat komt neer op zo'n 500 zaken, verspreid over heel Vlaanderen", zegt Bruno Kuylen, directeur van Bakkers Vlaanderen. Een opmerkelijke beslissing, aangezien je zou denken dat ze dezer dagen net gouden zaken doen.

Kuylen noemt de evolutie "betreurenswaardig", maar begrijpt zijn leden ook. "Ze kúnnen doorgaans niet anders. Kerststronken maken is enorm arbeidsintensief. Zonder personeel krijg je dat niet gebolwerkt. En daar nijpt het schoentje: steeds minder mensen zien het zitten om te werken tijdens de feestdagen. De horeca kampt al enkele jaren met hetzelfde probleem in deze periode."

Bakkers die vanaf vandaag hun winkel voor twee weken sluiten, zeggen dat de meeste klanten aanvankelijk teleurgesteld zijn. "Maar algauw beseffen ze dat we niet anders kunnen. Ze zien ook in hoe hard wij door het jaar werken en gunnen het ons om eens vrijaf te hebben." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richie Havens - Freedom

Richie Havens - Freedom

Klik op de foto om hem te beluisteren





Richie Havens (Brooklyn, 21 januari 1941 - 22 april 2013) was een Afro-Amerikaanse folkzanger en -gitarist. Zijn wilde gitaarspel maakte hem in de jaren '60 tot een groot muzikant.

Richie Havens werd geboren op 21 januari 1941 in Brooklyn, als zoon van een pianist. Havens werd al vroeg bij de muziek van zijn familie betrokken, maar hij zelf had ook aanleg voor beeldende kunst. Zodoende heeft hij enkele jaren in Greenwich Village op straat portrettekeningen van toeristen gemaakt.

In Greenwich Village ontwikkelde Havens ook meer muzikale interesse. Hij was in folkclubs een bezienswaardigheid, omdat hij zich als zwarte muzikant tussen voornamelijk blanken voortbewoog. Havens liet zich inspireren door onder anderen Bob Dylan en Joan Baez, maar voegde daar zelf een aantal herkenbare elementen aan toe. Zo was het bekend dat hij zijn gitaar standaard op het akkoord D majeur had afgestemd, en zijn er af en toe elementen van zijn verleden als jonge gospelzanger in te horen. Bovendien tikte hij bij het spelen zo ritmisch met zijn voet op de grond, dat het klonk alsof er een drumpartij gespeeld werd. Dat, en zijn snelle gitaarspel, maakte van Havens' muziek een geheel eigen stijl, die ervoor zorgde dat hij in 1965 een contract kreeg aangeboden bij platenmaatschappij Douglas.

Een muzikaal hoogtepunt was voor Havens zijn optreden op Woodstock, het grootste rockfestival ooit, in 1969. Tijdens zijn optreden werd er zo veel geapplaudisseerd, dat Richie Havens het niet over zijn hart kon verkrijgen om te stoppen met spelen. Op het moment dat al zijn nummers al gespeeld waren, besloot hij een improvisatie te spelen op het nummer 'Motherless Child', waarin hij het woord 'freedom' keer op keer herhaalde. Onder de titel 'Freedom' werd dit nummer een internationale hit.

Na Woodstock kwam Havens carrière in een stroomversnelling. Hij speelde veel eigen versies van nummers van onder anderen Bob Dylan en The Beatles, waar 'Here Comes The Sun' een bekend voorbeeld van is. Ook speelde hij mee op de soloalbums van ex-Genesisleden Peter Gabriel en Steve Hackett. Bovendien speelde hij in 1993 bij de inwijding van Bill Clinton als president. Het nummer Hands of Time, dat hij samen met Groove Armada maakte, werd in 2004 gebruikt in de film Collateral (waarin o.a. Jamie Foxx en Tom Cruise speelden). Het nummer werd in die film door één van de karakters als een klassieker afgeschilderd. Later werd Hands of Time ook gebruikt in programma's als Over Mijn Lijk.


» Reageer (0)
20-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag in Antwerpen en Kalmthout

Suske en Wiske vieren 70ste verjaardag in Antwerpen en Kalmthout

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/9/11/20151219181610/media_xll_8254376.jpg

De nog steeds erg populaire stripfiguurtjes Suske en Wiske hebben zaterdag hun 70ste verjaardag gevierd. Op 19 december 1945 verscheen in De Nieuwe Standaard de allereerste strip met het duo in de hoofdrol: "Het eiland Amoras". Ter ere van dat jubileum werd de familie van bedenker Willy Vandersteen zaterdag ontvangen op het Antwerpse stadhuis en stonden er tal van activiteiten op het programma in het Suske en Wiske Kindermuseum in Kalmthout.

Ondanks hun gezegende leeftijd zijn Suske en Wiske en hun vrienden Lambik, Sidonia, Jerom en co nog erg actief. De afgelopen 70 jaren werden ze al meermaals aangepast om eigentijds te blijven en er werden ook al verschillende spin-offs uitgebracht, waarvan vooral de op volwassenen gerichte "Amoras"-reeks het goed deed. "Amoras 5: Wiske" won onlangs nog de Willy Vandersteenprijs voor het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar.

Aangezien bedenker Willy Vandersteen opgroeide in de Antwerpse Seefhoek, kon een receptie op het Schoon Verdiep van het Antwerpse stadhuis zaterdag niet ontbreken. De striphelden brachten voor de gelegenheid ook een cheque van 46.128 euro mee voor SOS Kinderdorpen, een bedrag dat werd verzameld met de verkoop van zes Suske en Wiske-uitgaves via Het Laatste Nieuws. De verhalen voor die albums werden neergepend door BV's als Alex Agnew en Pieter Aspe, terwijl de tekeningen van de hand van onder meer Charel Cambré en Kim Duchateau zijn.

In de oude villa van Willy Vandersteen in Kalmthout waren er zaterdag dan weer de hele dag feestelijkheden voor een jonger publiek. Er was onder meer een schaatsbaan en een spring-iglo en bezoekers konden rondleidingen volgen en werden getrakteerd op een hapje en een drankje. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe beleven andere godsdiensten de kerstperiode?

Hoe beleven andere godsdiensten de kerstperiode?

http://oi65.tinypic.com/2u4rmzt.jpg

Traditiegetrouw branden de lichtjes al in onze kerstboom, en schuiven we op kerstavond een kalkoen in de oven. Maar hoe beleven joden, moslims, boeddhisten en hindoes kerst? Wij gingen het eens vragen aan moslim Samir, de joodse Roza, ex-boeddhistisch monnik Paul en hindoe Malati Devi Dasi.

Voor we ons in andere culturen verdiepen, frist theologe Lea Verstricht nog even onze kennis over het feest op. "Kerstmis is een typisch christelijk feest, omdat het de geboorte van de messias Jezus herdenkt," legt ze ons uit. "Maar christenen plaatsten Kerstmis op het moment van een al bestaand heidens feest van lang voor het christendom, waarin de overgang van licht naar donker werd gevierd. Vandaar de symboliek met lichtjes, kerstballen als teken van vruchten die opnieuw groeien en de groene kerstboom, die verwijst naar de winter die overwonnen is."

"Christenen gaven er daarna een religieuze betekenis aan, maar door die fundamentele symbolen kan je het ook los zien van de christelijke cultuur. Dat gebeurt vandaag trouwens al: niet iedereen zet nog een kerststal, en mede door commercialisering draait Kerstmis vaak rond cadeautjes, gezellig samenzijn en een mooi versierde kerstboom," legt Lea Verstricht uit. Wij gingen op zoek naar de equivalenten van Kerst bij andere godsdiensten.

Moslim Samir: "Buren brengen ons lekkere restjes van hun kerstfeest"

"Wij moslims vieren geen Kerstmis, en er zijn ook geen islamitische feesten rond die data," vertelt de in België geboren moslim Samir. "We zetten geen kerstboom en geven geen cadeaus, tenzij op het kerstfeestje op school, omdat iedereen het daar doet. Natuurlijk wensen we wel onze vrienden en buren die het vieren een vrolijk kerstfeest, en zij hebben ook de gewoonte om snoep en eten dat ze over hebben naar ons te brengen, zoals wij dat ook doen met het Suikerfeest of Offerfeest."

Onze Islamitische feesten hebben ergens wel gelijkenissen met Kerst. Het id-alfitr of Suikerfeest dit jaar was van 18 tot 20 juli, en dan komen we ook samen met familie of vrienden om lekker te eten en er een leuke dag van te maken. Ons Offerfeest (Eid Al-Adha) was dit jaar van 23 tot 26 september, waarbij we een schaap slachten en opeten om de profeet Ibrahim te herdenken."

De joods opgevoede Roza: "cadeautjes van de Chanoekaman"

"Ikzelf ben niet gelovig, maar mijn ouders wel. Zij hebben ervoor gekozen om ons tijdens onze opvoeding joodse tradities mee te geven," legt Roza uit. "Joden vieren geen Kerstmis, maar in de maand december vieren wij het lichtfeest of Chanoeka. De datum verandert elk jaar, omdat joden de maankalender volgen. Dit feest duurt 8 dagen, en we branden op een kandelaar of Chanoekia elke dag een kaarsje tot ze alle 8 branden."

"Toen ik nog thuis woonde, aten we tijdens de Chanoeka elke avond samen met het gezin, en één avond tijdens de Chanoeka kwam de hele familie samen en kregen de kinderen cadeautjes. Mijn familie schreef ook altijd een gedichtje bij het cadeautje dat we kregen en vertelde dat dat dit van de "Chanoekaman" kwam, maar dat iets niet typisch joods, het is een kleine wending die mijn familie hier aangaf. Omdat wij geen strenge joden zijn, gingen we niet naar de synagoge."

"Mijn vriend is niet joods en viert alleen op 24 december Kerst met zijn familie, dus dan ga ik natuurlijk gewoon mee."

"Boeddhisten vieren geen Kerstmis," legt ex-boeddhistisch monnik Paul Van Hooydonck uit, die 12 jaar lang in boeddhistische kloosters verbleef in Azië. 8 jaar geleden keerde hij terug naar België en richtte hij het Boeddhistisch Centrum Ehipassiko in Antwerpen op. "De geboorte van Jezus wordt herdacht met kerst, en dat vieren boeddhisten niet. Wel hebben zij de Wesak, dat is een vergelijkbaar feest. Dan wordt de geboorte, dood en verlichting van Boeddha wordt herdacht. Dat wordt dan in mei gevierd, met allerlei rituelen, lezingen, meditatie en offers die aan de monniken worden gegeven. Er is ook een gezamenlijke maaltijd, maar dit feest verloopt niet zoals Kerstmis in familieverband. De festiviteiten vinden plaats in de lokale tempel, waar de boeddhisten naartoe trekken."

Hindoe Malati Devi Dasi: "Ik heb thuis ook een kerstboom staan"

"Strikt gezien vieren we geen Kerstmis, maar omdat we hier in België dezelfde nationale feestdagen hebben, komen we op die dagen ook wel bij elkaar met familie," vertelt Malati Devi Dasi, vice-president van de vzw Radhadesh. "We doen dat in de hindoe-traditie, praten bij met familieleden, leggen ruzies bij en genieten van een lekkere maaltijd. Dan eten we zeker vegetarisch, omdat in deze periode mededogen voor anderen nog belangrijker is."

"Ik heb zelf thuis een kerstboom staan, en er zijn nog hindoes die dat doen. Die symboliseert bij ons niet de geboorte van Jezus, maar we geven hiermee achting aan zijn verheven persoonlijkheid. De traditie om cadeautjes te geven nemen velen ook over van Kerstmis, als een teken van waardering voor elkaar. Al vinden andere hindoes dat dan weer te commercieel, en doet niet iedereen het. Over het algemeen is er binnen het hindoeïsme een hele grote acceptatie tegenover andere religies."

"In plaats van een Kerstmis vieren wij jaarlijks in december de herdenking van de Bhagavad-Gita, de bijbel van het hindoeïsme. Dit jaar valt die op maandag 21 december. We proberen op die dag met zoveel mogelijk mensen wereldwijd verzen uit de Bhagavad-Gita te reciteren. Dat is een belangrijk moment van zelfreflectie, waarop we stilstaan bij wat we beter kunnen doen in ons leven voor onszelf, maar zeker ook voor anderen. Een heel cruciaal aspect binnen het hindoeïsme." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inwoners Russische stad willen kat als burgemeester

Inwoners Russische stad willen kat als burgemeester

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/6/14/20151219235430/media_xll_8255189.jpg

De inwoners van de stad Barnaul in Rusland zijn de fratsen van hun lokale politici spuugzat. Ze hebben laten weten dat de siamese kat Barsik wat hen betreft de nieuwe burgemeester mag worden.

De Siberische stad met 650.000 inwoners op zo'n 2900 kilometer van Moskou krijgt volgende week een nieuwe burgemeester. Die zal verkozen worden door een commissie die gevormd wordt door de gemeenteraad en de lokale gouverneur. Daarbij hebben ze de keuze uit zes kandidaten.

Geen enkele kandidaat kan echter op veel sympathie rekenen bij de inwoners van Barnaul. Zij konden via een online poll aangeven welke kandidaat hun voorkeur geniet: daarbij hadden ze de keuze tussen de zes officiële kandidaten en de Siamese kat Barsik. De kat ging uiteindelijk lopen met meer dan 90 procent van de stemmen.

Barsik is in een mum van tijd een hit geworden in de Russische media. Gelukkige begrijpen enkele lokale politici dat de mensen van Barnaul ook een ernstig signaal geven. Net als verschillende andere Russische steden heeft de stad te kampen met ernstige corruptie. (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ann Sabine, de vrouw die wegkwam met de perfecte moord

Ann Sabine, de vrouw die wegkwam met de perfecte moord

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/12/11/20151219121116/media_xll_8253716.jpg

In oktober stierf de 74-jarige gepensioneerde Leigh Ann Sabine aan kanker. Op zich niets opziendbarends, tot de politie het lijk van haar man terugvond in haar tuin. Vermoedelijk bracht ze hem al 18 jaar geleden om het leven, iets waar niemand ook maar enig vermoeden over had. Iedereen vraagt zich nu af: hoe wist Ann de perfecte moord te plegen?

18 jaar geleden arriveerde Leigh Ann Sabine in Beddau, een stadje in het Zuiden van Wales. Haar buren vonden haar meteen een geweldige vrouw, ook al vertelde ze grootsprakerig dat ze uit Australië kwam en daar een supermodel was geweest. Ze was er ook een cabaretster en was er naar eigen zeggen getrouwd met een miljonair. Ondanks het feit dat ze al de 60 naderde, was haar haar felblond en droeg ze enkel jeugdige, zwarte kleren.

Een opvallend figuur zeg maar, die niettemin in de smaak viel bij haar omgeving. "Ze was altijd leuk om mee te praten, heel levendig en vriendelijk", vertelt haar buurvrouw nu. "Ze noemde iedereen vriendelijk 'babe' of 'darling' en gesticuleerde altijd hevig als ze babbelde." Ze vertelde dat ze ontsnapt was aan haar man in Australië, die haar sloeg. Ze werd dan geholpen door een opvangtehuis en kreeg zo een nieuwe woning in Beddau toegewezen. Ze leidde er een gezellig leven en ging zelfs een nieuwe relatie aan met een plaatselijke brandweerman.

Een paar weken nadat ze in oktober overleed aan kanker, werden de overblijfselen van een man gevonden in haar tuin. Haar verhaal bleek grotendeels verzonnen. Ze was geen Australische, ze was nooit een model, haar man was zeker geen miljonair en als er klappen vielen in de relatie, was Ann waarschijnlijk zelf de schuldige.

Het lichaam bleek immers afkomstig van haar man John, die met haar mee verhuisd was in 1997. Dat is meteen ook het jaar waarin hij voor het laatst levend gezien werd: de politie kon vaststellen dat de man 18 jaar geleden om het leven kwam door een klap op het hoofd. Ann had het lichaam eerst jaren in haar appartement bewaard, maar had hem de laatste jaren bij het afval achterin haar tuin gedumpt.

Haar nietsvermoedende buren reageerden stomverbaasd op het nieuws. "Dit hadden we nooit verwacht", was de algemene teneur. Ze gaven toe dat Ann 'excentriek' en 'een beetje gek' was, maar ze was ook zeer sociaal en behulpzaam. "Ze heeft hier zelfs een oude man in het gebouw verzorgd toen hij ziek was. Ze zette haar eigen leven op pauze om hem te helpen", klinkt het. Toen ze ooit in een dronken bui in de pub verkondigde dat 'ze nooit de moeite had genomen om haar man te begraven', nam niemand haar serieus.

Hoe meer er gegraven werd in het verleden van Ann, hoe meer figuurlijke lijken er echter uit de kast vielen. Zo werd ze ooit ontslagen omdat ze 'te vriendelijk' omging met klanten. En dat Australische avontuur bleek ook veel minder rooskleurig dan Ann liet uitschijnen. Zo vertrok ze inderdaad met haar man John richting Down Under, maar het was in Nieuw-Zeeland dat ze zich vestigden met hun kinderen. Lang duurde het echter niet. Een paar jaar later vertrokken ze halsoverkop terug naar Groot-Brittannië. De twee jongens en de drie meisjes die ze toen hadden, tussen de 2 en de 11 jaar oud, lieten ze gewoon achter in een plaatselijk weeshuis.

Dat is volgens een van hun kinderen, die al 30 jaar niets meer gehoord hadden van hun ouders tot oktober, de reden dat Ann wegkwam met haar misdaad. "Ze was een achterbaks, manipulerend mens", klinkt het bij een van de zonen. John was volgens hem niet veel beter: hij was volledig toegewijd aan zijn vrouw en sprak haar in niets tegen. Toen hij in 1997 verdween, miste dan ook niemand hem. Maar waarom ze haar man, die 40 jaar aan haar zijde bleef, om het leven bracht, blijft een raadsel. Een raadsel dat Ann meenam in haar graf. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dronken op de fiets? Rijbewijs kwijt

Dronken op de fiets? Rijbewijs kwijt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/8/8/20151219182153/media_xll_8254358.jpg

Tijdens een alcoholcontrole van de politiezone Roeselare - Izegem - Hooglede zijn twee dronken fietsers hun rijbewijs kwijtgespeeld na een positieve ademtest.

De twee gingen er vanuit dat je als fietser mag drinken en dat je dan niet strafbaar bent. Ze verklaarden aan de politieagenten dat ze de fiets genomen hadden omdat ze van plan waren om alcohol te drinken. "Niets is minder waar. Als fietser ben je een bestuuder van een voertuig en val je onder dezelfde regels als een bestuurder van een auto. Maak jezelf als zwakke weggebruiker nog niet meer kwetsbaar", benadrukt de politie via de eigen Facebookpagina.

De politiezone deed afgelopen nacht op drie plaatsen alcoholcontroles. In totaal werden er 122 bestuurders gecontroleerd. Achttien van hen waren onder invloed van alcohol of drugs. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden masker Toetanchamon weer hersteld na vorige klungelige reparatie

Gouden masker Toetanchamon weer hersteld na vorige klungelige reparatie

http://static0.hln.be/static/photo/2015/9/16/5/20151216224954/media_l_8246750.jpg

De restauratie van het beschadigde massief gouden masker van de Egyptische farao Toetanchamon is voltooid. Het beroemde 3300 jaar oude dodenmasker is nu opnieuw tentoongesteld. Dat liet het Egyptisch Museum in Caïro vandaag weten, meldde de Franstalige Belgische tv-zender RTBF.

In augustus 2014 werd het gouden masker beschadigd tijdens werkzaamheden aan een verlichtingsapparaat in het museum. De losgeraakte baard werd gelijmd met een sneldrogende epoxyhars. Maar dat was niet correct gedaan, waardoor lijmresten bij de baard te zien bleven.

De ondeskundige reparatie kostte de chef restauratie van het Egyptisch Museum zijn baan. Hij is gedwongen overgeplaatst en mag zich voortaan alleen nog bezighouden met het opknappen van historische strijdwagens. De laatste restauratie duurde meer dan twee maanden en is uitgevoerd door een team van Duitse experts.

Het is niet de eerste keer dat de baard is afgebroken. Het museum kreeg het masker in 1924 in twee delen. Pas in 1941 is de baard er weer aan gelijmd.

Het dodenmasker is in 1922 ontdekt door de Britse archeoloog Howard Carter in de Vallei der Koningen in Luxor. De schat is het meest prestigieuze voorwerp in de collectie van het museum in Caïro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tekening van Kwik en Flupke te koop voor 1 miljoen euro

Tekening van Kwik en Flupke te koop voor 1 miljoen euro

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/1/2/20151218131703/media_xll_8251427.jpg

Ter gelegenheid van de kunst- en antiekbeurs Brafa (Brussels Antiques & Fine Arts Fair), die van 23 tot 31 januari 2016 in Brussel loopt, biedt de galerie Huberty & Breyne een cover in Oost-Indische inkt aan die Hergé in 1951 maakte voor de cover van het album 'Les Nouveaux Exploits de Quick et Flupke' (De guitenstreken van Kwik en Flupke). Prijs: 1 miljoen euro.

Op de cover zijn de twee kinderen afgebeeld terwijl ze wijkagent 15 uitdagen. Volgens de galerie is de verkoop uitzonderlijk omdat de meeste kaften van deze reeks vandaag in het Hergé Museum in Louvain-la-Neuve geconserveerd worden.

Behalve dit stuk zal de galerie potloodschetsen van Hergé te koop aanbieden en een bronzen standbeeld van Kuifje en Bobbie van beeldhouwer Nat Neujen, alsook hedendaags werk van François Avril, Philippe Geluck, François Schuiten enz. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Katie Melua - I Cried for you

Katie Melua - I Cried for you

Om haar te beluisteren druk op de foto






Ketevan (Katie) Melua is een Britse zangeres en muzikante.

Katie Melua groeide op in Koetaisi, (Georgië), en later in Batoemi, gelegen aan de kust. Op achtjarige leeftijd verhuisde ze met haar ouders naar Belfast, Noord-Ierland en nog later naar Londen. Dit vanwege het beroep van haar vader, hartspecialist.

In Londen ging Katie Melua naar de BRIT School for the Performing Arts & Technology. Deze door de muziekindustrie ondersteunde school staat bekend als leverancier van beroemde artiesten. In 2003 werd Katie Melua ontdekt tijdens een showcase door Mike Batt (zelf ook zanger en tekstschrijver, maar ook arrangeur en producent) die op zoek was naar een zangeres met aanleg voor jazz en blues.

Haar eerste album Call Off The Search werd in 2003 uitgebracht. Hierop staan twee nummers van haarzelf. Haar tweede album Piece By Piece kwam uit op 26 september 2005.

Op 19 maart 2005 kwam haar grootste droom uit door samen met overgebleven leden van de Britse rockband Queen 'Too Much Love Will Kill You' te spelen op een anti-AIDS-concert in Zuid-Afrika. Het concert bracht een recordbedrag in de strijd tegen AIDS/HIV op.

Op haar tweede album staat onder andere de single Nine Million Bicycles, dat zij zong tijdens het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita in de Grote of St. Jeroenskerk te Noordwijk. Dankzij de extra aandacht die Melua door dit optreden kreeg, begon haar populariteit in Nederland en België toe te nemen.

In 2007 maakte Katie Melua haar opwachting tijdens het openingsgala van het North Sea Jazz Festival in Rotterdam, maar ook op het festival, waar ze in 2004 voor de eerste keer optrad (toen nog in Den Haag), zal ze een optreden verzorgen. Er werd gelijk gebruik van de gelegenheid gemaakt om een tegel op de Walk of Fame Europe in te wijden.

In november 2007 heeft ze tijdens Domino Day de eerste steen omgegooid. Op 8 december 2007 mocht zij een lied zingen op het Junior Eurovisie Songfestival 2007 in Rotterdam, Nederland.[1]

Op 13 april 2008 trad ze op in Ahoy in Rotterdam, dat volledig uitverkocht was.

Katie Melua is nu bezig met haar 4e en nieuwste album. Dit wordt een live album. Deze zal op 15 mei uitkomen. De nummers op deze cd volgen hieronder: 1. Piece By Piece 2. Lilac Wine 3. Yellow Leaves 4. My Aphrodisiac Is You 5. Crawling Up A Hill 6. Mary Pickford 7. Blues In The Night 8. If You Were A Sailboat 9. Ghost Town 10. Perfect Circle 11. Spiders Web 12. Toy Collection 13. Scary Films 14. Mockingbird Song 15. The Closest Thing To Crazy 16. Nine Million Bicycles 17. On The Road Again 18. Kosmic Blues 19. I Cried For You

Katie Melua is nu bezig met haar vierde studio album die begin 2010 uit zal komen. Ondertussen mixt Mick Batt de Live CD.


» Reageer (0)
18-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Je eet toch ook geen hond, waarom dan wel een kalkoen?"

"Je eet toch ook geen hond, waarom dan wel een kalkoen?"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/3/8/20151218133821/media_xll_8251463.jpg

Dierenrechtenactivisten van PETA hebben voor heel wat ophef in het Verenigd Koninkrijk met hun laatste kerstcampagne gezorgd. Die vergelijkt het eten van een kalkoen met het voorschotelen van een hond aan je gasten. Enkele rake beelden van droevige honden maken de campagne helemaal af.

De organisatie moedigt leden aan om beelden van hun eigen honden via social media te delen onder de hashtag #NoTurkeyForXmas.

Op de website van Peta krijg je een woordje uitleg over de campagne: "Kalkoenen hebben, net als de honden en katten waar we ons huis mee delen, gevoelens en kunnen pijn ervaren. In het Verenigd Koninkrijk moeten veel van deze dieren hun leven in een klein hokje doorbrengen. Gekweekte kalkoenen hebben zulke grote borsten dat ze niet natuurlijk kunnen paren en nauwelijks kunnen bewegen. Deze vogels worden opgesloten, hun bekken worden deels afgesneden, ze worden volgepropt met antibiotica om vervolgens afgeslacht worden wanneer ze slechts 5 maanden oud zijn." De slogan van de campagne doorkruist nu Londen op de zijkant van bussen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.684 jobs weg omdat Belg geen brood meer durft te eten

684 jobs weg omdat Belg geen brood meer durft te eten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/10/13/20151218024639/media_xll_8250178.jpg

De industriële bakkerij Le Bon Grain legt de boeken neer, waardoor 684 jobs op de tocht staan. Reden: de broodmarkt is in ­elkaar gezakt. De voorbije drie jaar daalde de verkoop met 8,3%. De Belg durft geen brood meer te eten, zegt de sector.

Le Bon Grain (LBG), met vestigingen in Morlanwelz, Asse, Lommel, Heusden-Zolder en Diest, heeft het faillissement aangevraagd. Volgens de directie is de forse terugval van de broodmarkt van de laatste jaren de oorzaak van de financiële moeilijkheden.

"De verkoop van brood is de voorbije drie jaar gedaald met maar liefst 8,3%", zegt woordvoerder Michaël Voordeckers. "En die daling heeft zich ook dit jaar door­gezet. Omdat de markt onder druk kwam te staan, werd ook de prijszetting heel strak. De directie wilde de daling counteren en focuste zich op de productie van afbakbroodjes. Er werden ook kosten bespaard in de afdeling dagverse producten. Maar het omzet­verlies bleef groeien."

Dat de Belg minder boterhammen eet, wordt bevestigd bij de Federatie van Grote Bakkerijen (FGBB). "De laatste twee, drie jaar is er een duidelijke daling in de verkoop van vers brood bij de bakker en in de supermarkt", zegt Kathou Wagemans. "Er zijn verschillende redenen, maar de voornaamste is dat mensen eraan zijn gaan twijfelen of brood wel gezond is. Terwijl de Hoge Gezondheidsraad juist de consumptie van ­volkorenproducten aanraadt en de bakkers zelf ­werken aan gezondere broden met minder zout en ­gejodeerd zout, en meer vezelrijke broden." (br.hln)


» Reageer (0)
17-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verhaal over gemaskerde verkrachter leest als een leugen tot gruwelijke waarheid aan het licht komt

Verhaal over gemaskerde verkrachter leest als een leugen tot gruwelijke waarheid aan het licht komt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/6/4/6/20151217160154/media_xll_8248761.jpg

Toen de 18-jarige Marie in 2008 verklaarde dat ze op haar slaapkamer was verkracht door een gemaskerde man, bleek haar verhaal zo extreem dat niemand haar geloofde. Tot alle puzzelstukken jaren later samenvielen.

De non-profit nieuwswebsite ProPublica reconstrueerde nu samen met The Marshall Project de zaak van Marie om de valselijk beschuldigden een stem te geven. Ze namen contact op met de vrouw en brachten alle feiten samen van een verhaal dat menigeen kippenvel zal bezorgen.

Misbruikt
Het meisje uit Lynnwood nabij Seattle was als kind misbruikt en groeide op in een instelling. Als tiener verhuisde van gezin naar gezin. Zo leefde ze een paar weken bij Shannon McQuery en later bij Peggy Cunningham die haar verder grootbracht.

We schrijven 2008. Er was Marie iets verschrikkelijks overkomen. Een gemaskerde man die in het zwart was gekleed, was door haar raam naar binnen gekropen. Hij bedreigde haar met een mes, bond haar met veters vast aan het bed, blinddoekte haar en randde haar aan.

Geen emotie
Toen Marie haar dramatische verhaal vertelde, geloofde noch de politie, noch Peggy of Shannon haar. Op de dag dat ze was verkracht, belde het meisje naar Shannon om het te vertellen. Ze was erg kalm. "Ze toonde geen enkele emotie", verklaarde Shannon aan ProPubica. "Het was precies of ze vertelde dat ze net een broodje had klaargemaakt." Toen ze naar de slaapkamer gingen waar Marie was aangerand, leek haar dat niets te doen.

Ook Peggy twijfelde toen ze het nieuws hoorde. "Marie was aan het huilen maar zo zachtjes dat ik het amper kon horen", zei ze. "Het leek me niet oprecht." De twee pleegmoeders spraken met elkaar en deelden hun twijfels. Ze vonden dat ze de politie moesten op de hoogte brengen van hun bekommernissen. Tegelijkertijd vernam de politie dat Marie niet tevreden was met de flat die haar was toegewezen. Verzon ze dit verhaal om betere huisvesting te krijgen?

Tegenstrijdigheden
Haar getuigenis bevatte tegenstrijdigheden, dus werd het meisje nogmaals ondervraagd. Ze was verdrietig en vertelde hoe ze op haar zevende werd misbruikt en hondenbrokken moest eten omdat ze zo hongerig was. Ze voelde zich erg eenzaam maar ze was ervan overtuigd dat de verkrachting echt was gebeurd. De speurders zeiden dat haar verhaal niet overeenkwam met de bewijslast en dat ze dachten dat ze het verhaal uit haar duim had gezogen.

Dwaalde er wel echt een verkrachter rond? "Nee", antwoordde ze. De politie vroeg haar om het ware verhaal neer te pennen en te bekennen dat ze had gelogen. "Toen ik ging slapen, droomde ik dat iemand inbrak en me verkrachtte", schreef ze.

Verzonnen
De speurders snapten niet waarom ze dit niet van in het begin had gezegd. Marie klopte op tafel en zei dat ze "vrij zeker" was dat het was gebeurd. "Vrij zeker of heel zeker?", vroegen de rechercheurs. Ze zei dat ze misschien een black-out had en gaf toe dat ze advies nodig had. Ze praatten opnieuw en opnieuw over haar stress en eenzaamheid. Marie kalmeerde en ze verklaarde zich akkoord om te bekennen. "Ik verzon dit verhaal", schreef ze.

Marie werd een maand later aangeklaagd wegens haar valse verklaringen en riskeerde zelfs een jaar celstraf. Ze kreeg telefoontjes van vroegere schoolkameraden die vol afkeer reageerden op wat ze had gedaan. Marie overwoog zelfmoord te plegen, zei haar job op en begon te roken en te drinken.

Foto's
Maar dan werd plots jaren later haar verkrachter gevat. Een dertigjarige legerveteraan, Mark O'Leary, die gelijkaardige feiten had gepleegd in de regio en ook in de staat Colorado. Hij nam foto's van zijn slachtoffers. Op één van die beelden stond Marie: jong, doodsbenauwd en vastgebonden aan bed. Toen de jonge vrouw het nieuws vernam, was ze in shock, opgelucht en boos tegelijk.

Schikking
O'Leary werd schuldig bevonden aan 28 verkrachtingen en andere zedenfeiten. Hij werd in 2011 veroordeeld tot 327 jaar gevangenisstraf. Marie kreeg een compensatie van een schamele 500 dollar voor gerechtskosten. Ze daagde de overheid voor de rechter en kwam tot een minnelijke schikking van 150.000 dollar (omgerekend 140.000 euro). Ze verliet de staat Washington, trouwde, vond een job en kreeg in oktober van dit jaar haar tweede kind. Haar pleegmoeders verontschuldigden zich en ze vergaf ze. Ook een politieman die haar niet geloofde, zei sorry.

Recent werd aan Marie gevraagd of ze er een moment had aan gedacht om de verkrachting niet aan te geven. "Nee", zei ze. Marie wilde eerlijk zijn. Ze wilde zich zo veel mogelijk herinneren om de politie te helpen zodat er geen andere slachtoffers zouden vallen. "Ze hadden moeten zoeken naar de persoon die me dit had aangedaan." Maar dat liep wel even anders. Het is blijkbaar de harde realiteit voor iemand van wie men vindt dat het verhaal te afschuwelijk is om het te geloven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit zijn de eerste foto's van babypanda Bei Bei

Dit zijn de eerste foto's van babypanda Bei Bei

http://static0.hln.be/static/photo/2015/15/3/0/20151217040108/media_xll_8247060.jpg

Gisteren werd de nieuwe ster van de National Zoo in de Amerikaanse hoofdstad Washington, DC voorgesteld aan de pers. De vier maand oude babypanda Bei Bei is kerngezond, zeggen dokters.

Dankzij zijn mama Mei Xiang, want zij speelt met hem, sleurt hem over de vloer, draagt hem over rotsen en wiegt hem in slaap. Voorlopig is hij nog erg aanhankelijk aan haar. Bei Bei eet nog geen vast voedsel en dus krijgt hij borstvoeding.

De babypanda zal vanaf volgende maand door bezoekers van de National Zoo aanschouwd kunnen worden.

Vanaf 16 januari zal de babypanda aanschouwd kunnen worden door bezoekers van de National Zoo, die je overigens gratis kan bezoeken. Tot dan moeten we het doen met foto's van de schattige Bei Bei. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit is de ergste dag van het jaar om te verjaren (en het is niet Kerstmis)

Dit is de ergste dag van het jaar om te verjaren (en het is niet Kerstmis)

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/7/14/20151216194002/media_xll_8246384.jpg

Verjaren zou in principe altijd leuk moeten zijn, maar op de ene dag zijn de omstandigheden voor verjaardagspret nu eenmaal beter dan op de andere. Uitgerekend vandaag - 16 december - is volgens statistieken de minst leuke dag van het jaar om je geboortedag te vieren.

Cadeaus in lelijk kerstpapier, en niemand die zin heeft om nóg een extra feestje te bouwen: verjaren op 16 december is volgens Rate Your Birthday van de online bloemenwinkel Interflora niet altijd een pretje. Dat concluderen ze op basis van een enquête bij 2.000 deelnemers.

Op 16 december is de kans namelijk het kleinste dat mensen effectief naar je verjaardagsfeestje zullen komen en dat je cadeaus zal ontvangen. Krijg je die toch, dan zijn ze in 27% van de gevallen ingepakt in kerstpapier. Een subtiele reminder dat jouw verjaardagsfeestje dicht bij dat van Jezus aanleunt, en net iets minder belangrijk is. In januari wordt verjaren er niet meteen beter op: een kwart van de jarigen geeft aan zijn festiviteiten in de eerste maand van het jaar te moeten schrappen, omdat zijn vrienden te blut zijn om iets leuks te gaan doen.

Aan de andere kant van het spectrum wordt 28 juli gezien als de beste dag van het jaar om jouw geboorte te vieren. Mooi weer, een leuke zomersfeer, dicht bij de dag waarop het loon wordt gestort én je hebt gemiddeld een hogere kans op het scoren van veel cadeautjes. Benieuwd hoe gezegend jij bent met je geboortedag? Op Rate Your Birthday kan je het zelf te weten komen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische mijn slokt stad van 400 jaar langzaam op

Gigantische mijn slokt stad van 400 jaar langzaam op

http://static0.hln.be/static/photo/2015/17/9/3/20151217071457/media_xll_8247423.jpg

Ooit werd met de 'Weelderige Stad' Cerro de Pasco in Peru bedoeld. De 400 jaar oude mijnstad, heel rijk aan mineralen, ligt op 4,3 kilometer hoogte in het Andesgebergte en is daarmee een van de hoogste ter wereld. Maar: de zo florerende mijnbouw heeft letterlijk een gigantisch gat geslagen in het gebied, dat daardoor langzaam wordt opgeslokt. En de sterk vervuilende mijnput vergiftigt de bevolking. De dagmijnbouw (open-pitmijnbouw) in het hartje van Cerro de Pasco begon in 1956. De ontginning van ertsen breidde alsmaar uit, met catastrofale gevolgen. Inwoners moesten naar geïmproviseerde woongebieden verhuizen, zonder sanitaire voorzieningen. Of ze bleven, met alle gezondheidsrisico's vandien.

"Het centrum had ooit buitenlandse consulaten en historische woningen", klaagt politica Gloria Ramos Prudencio bij National Geographic. "Jarenlang waren we de tweede belangrijkste stad van Peru. De pit heeft ons alles ontnomen. Vandaag vallen zelfs de buurten die in 1960 moesten wijken voor de mijn erin."

De mijnput is inmiddels 1,6 kilometer breed en 400 meter diep. Errond ligt niemandsland, met verlaten huizen. 85 procent van de huizen die er nu nog zijn, is onbewoonbaar wegens het risico op gezondheidsproblemen. Vandaag worden er zink en lood ontgonnen. Cerro de Pasco is daardoor een van de zwaarste met lood vervuilde gebieden ter wereld. Negen op tien kinderen hebben verhoogde bloedwaarden van een van de veertien zware metalen, zoals lood, cadmium en arsenicum.

In 2008 besliste de regering om iets aan de situatie te doen en op zoek te gaan naar alternatieven. Maar de financieringskwestie maakt dat alles nog altijd in een impasse zit. 30 procent van de oorspronkelijke bevolking trok door de vervuiling weg naar andere steden.

In de jaren 80 kwam de overheid ook al op de proppen met een nieuwe woonwijk 25 kilometer verder. Kostprijs: 40 miljoen dollar. Maar het was geen succes: slechts weinigen waren bereid te verhuizen.

Volcan kocht de mijn in 1999 en kreeg sindsdien de ene boete voor milieuvervuiling na de andere. Maar het schuift de verantwoordelijkheid voor een relocatie van de hele stad door naar de overheid. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer dan 11.500 gezinnen betalen 770 euro Turteltaks

Meer dan 11.500 gezinnen betalen 770 euro 'Turteltaks'

http://static3.hln.be/static/photo/2015/14/4/11/20151217062904/media_xll_8247401.jpg

Meer dan 120.000 gezinnen in Vlaanderen zullen binnenkort meer dan 100 euro betalen voor de Vlaamse energieheffing of 'Turteltaks'. Voor ruim 11.500 gezinnen zal het zelfs gaan om een bedrag van 770 euro. Dat leidt Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a) af uit het antwoord van minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld) op een parlementaire vraag. Volgens Beenders zijn de cijfers nog een onderschatting van de realiteit.

De Vlaamse regering voert vanaf 2016 een forfaitaire energieheffing in van 100 euro per gezin. Met die heffing wil Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten wegwerken. De heffing werd door critici snel omgedoopt tot de 'Turteltaks' en kwam al meermaals onder vuur te liggen.

Sp.a heeft nog een punt van kritiek gevonden. Volgens Vlaams parlementslid Rob Beenders zal één gezin op twintig namelijk meer (tot veel meer) betalen dan 100 euro. "Minstens 108.570 Vlaamse gezinnen zullen 130 of 290 euro moeten betalen. Nog eens minstens 11.515 gezinnen betalen zelfs 770 euro", aldus Beenders.

Dat komt omdat het verbruik van die betrokken gezinnen hoger ligt dan 5.000 kilowattuur per jaar. Volgens Beenders gaat het om gezinnen met een aparte meter voor toestellen die alleen 's nachts elektriciteit verbruiken. Die gezinnen werden daar in het verleden zelfs voor aangemoedigd. Beenders: "Minstens één gezin op twintig betaalt te veel, tot 8 keer meer, alleen omdat ze destijds zijn ingegaan op de aanmoedigingen van de overheid om met accumulatieverwarming te werken en zo de overtollige stroom te verbruiken die de kerncentrales 's nachts opwekken."

Beenders wijst er nog op dat de gezinnen die elektrisch verwarmen zonder een aparte meter voor exclusief nachtverbruik nog niet in de cijfers zijn inbegrepen. "Het werkelijke aantal gezinnen dat in deze categorieën valt, ligt dus nog een stuk hoger." (br.hln)


» Reageer (0)
16-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Kerstcadeaus) geven is goed voor je hart. Letterlijk.

(Kerstcadeaus) geven is goed voor je hart. Letterlijk.

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/15/6/20151216122920/media_xll_8245491.jpg

Eigenlijk voel je het zelf wel, dat geven vaak nog leuker is dan krijgen. Maar dat het ook daadwerkelijk goed is voor je gezondheid. Dat wisten we nog niet!

Nieuw onderzoek aan de Universiteit van British Columbia wijst uit dat geld aan anderen spenderen niet alleen goed is voor een mentale boost, maar het helpt ook je gezondheid.

Studente aan het departement psychologie en auteur van de studie Ashley Whillans legt uit: "We hebben sterk bewijs gevonden dat het delen van je geld met anderen je fysieke gezondheid opvallend kan helpen." De onderzoekers zochten 128 mensen van 65 en ouder, die last hadden van een hoge bloeddruk, bij elkaar. Ze lieten hen geld uitgeven aan anderen gedurende zes weken. De resultaten waren opvallend. De gezondheid van de proefpersonen verbeterde zelfs even hard als na een sportkuur. Hoe meer geld ze deelden, hoe lager hun bloeddruk was na twee jaar.

Er lijkt dus bewijs te zijn dat het goede gevoel van 'geven' een buffer kan vormen tegen gevoelens van stress en zo de bloeddruk kan verlagen. Het effect was het grootst bij degenen die deelden met mensen uit hun naaste omgeving.

Nu is het natuurlijk zaak om te bewijzen of deze resultaten ook verkregen kunnen worden buiten zo'n gecontroleerde groep. Zouden ook mensen met een normale bloeddruk preventief aan hun gezondheid kunnen werken door meer te 'geven'?

Wij hebben alvast geen extra motivatie meer nodig om deze kerst iedereen rondom ons nog even extra in de watten te leggen! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duitser Christian Rapp nieuwe Antwerpse stadsbouwmeester

Duitser Christian Rapp nieuwe Antwerpse stadsbouwmeester

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/8/7/20151211142913/media_xll_8232547.jpg

De Duitse architect en hoogleraar Christian Rapp wordt vanaf 1 januari voor vijf jaar de nieuwe stadsbouwmeester van Antwerpen. Dat is vandaag bekendgemaakt op een persconferentie. Rapp was tot nu toe vooral in Nederland actief, maar werkte ook mee aan het masterplan voor de site Falconplein-Zeemanshuis in Antwerpen, dat momenteel gerealiseerd wordt. Hij bleek de beste kandidaat tijdens de afgelopen selectieprocedure, nadat vorig jaar na een eerste poging niemand was aangeduid.

Rapp werd in 1962 geboren in München en studeerde architectuur aan de TU Berlijn en de TU Delft. Hij werkte in de bureau's van bekende architecten als Rem Koolhaas en Hans Kollhoff, met wie hij samen het Piraeus-gebouw in Amsterdam ontwierp. Samen met zijn Nederlandse vrouw Birgit richtte hij het bureau Rapp+Rapp op, dat onder meer bekend is van de woontoren De Kroon in Den Haag. Rapp is ook hoogleraar aan de TU Eindhoven

"Een stadsbouwmeester moet iemand zijn die de ziel van de stad begrijpt, maar ook iemand die een visie heeft en die kan delen. Hij moet een stadsbestuur ook tegen zichzelf beschermen wanneer dat nodig is", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Christian Rapp is volgens mij iemand die dat allemaal perfect belichaamt."

Rapp kent Antwerpen al van het project Falconplein-Zeemanshuis waaraan hij meewerkte en van andere stedenbouwkundige wedstrijden waaraan hij deelnam. "Laat ons zeggen dat ik Antwerpen al ken als 'architecturaal toerist'. De komende weken zal ik ook de verschillende stedelijke diensten leren kennen", zegt hij. "Pas daarna zal ik met mijn visie voor de stad naar buiten komen. Maar het is uiteraard mijn ambitie om deze al erg mooie stad nog mooier te maken en goed te laten omgaan met haar huidige sociaal-economische uitdagingen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Melissa Etheridge & Joss Stone - Janis Joplin Tribute

Melissa Etheridge & Joss Stone - Janis Joplin Tribute

Klik op de foto om ze te beluisteren





Melissa Lou Etheridge

Melissa Lou Etheridge (Leavenworth, Kansas, 29 mei, 1961) is een Amerikaanse rockzangeres. Ze scoorde in Nederland haar grootste hits met Like the way I do en Bring me some water.

Etheridge is ook bekend als activist voor homorechten door publiekelijk bekend te maken dat ze lesbienne is tijdens de eerste inauguratie van President Bill Clinton in januari 1993.

In 2007 werd haar hit I Need to Wake Up bekroond met een Oscar voor originele song in de film An Inconvenient Truth.



Joss Stone

Joss Stone, artiestennaam van Joscelyn Eve Stoker, (Dover, 11 april 1987) is een Engelse soul-, R&B- en blueszangeres, songwriter en actrice.

Stone werd beroemd in het einde van 2003 met haar debuutalbum The Soul Sessions. Het album is drie keer als platinum gecertificeerd door het BPI, en is uitgeroepen als één van de twaalf albums op de lijst van genomineerden voor de Mercury Music Prize. Haar tweede album, ook drie keer platinum, Mind, Body and Soul, stond een week op één in de hitlijsten van het Verenigd Koninkrijk. Het zorgde ook voor de massale verkoop van de single You Had Me, wat in de top 10 van de UK Singles Chart kwam. Het album en de single kregen een nominatie voor een Grammy Award in 2005.

Tijdens haar carrière heeft Stone tot nu toe al meer dan 10 miljoen albums verkocht wereldwijd en ze heeft twee Brit Awards en één Grammy Award gewonnen. Ze heeft haar acteerdebuut gemaakt in de fantasyfilm Eragon, die werd uitgebracht in december 2006, waarin ze de heks Angela speelde.

» Reageer (0)
15-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste koopzondag flopt

Eerste koopzondag flopt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/14/13/20151215004327/media_xll_8241223.jpg

De tijd van het kerstshoppen lijkt nog niet aan­gebroken. De eerste koopzondag van ­december was alleszins géén overrompeling. Dat blijkt uit cijfers van Keyware, dat de elek­tronische beta­lingen verwerkt.

De omzet steeg met slechts 8,3% ten opzichte van een gewone zondag, ­wanneer er - op wat buurtsuper­markten na - vrijwel geen winkels open zijn. ­Afgelopen ­zaterdag werd er liefst drie keer méér verhandeld dan de dag erna.

"December is voor veel mensen een dure maand", zegt Stéphane Vandervelde, CEO van Keyware. "Er moet een stapel cadeautjes ­onder de kerstboom liggen, maar de sint is nog maar pas gepasseerd. Omdat het geld van  de ­dertiende maand vaak nog gestort moet ­worden én velen over een beperkt budget ­beschikken, gingen de meeste mensen zondag ­gewoon even snuisteren, zonder hun ­portefeuille boven te halen." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge bestuurders mogen geen alcohol meer drinken

Jonge bestuurders mogen geen alcohol meer drinken

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/15/4/20151215053112/media_xll_8241649.jpg

Bestuurders die nog geen drie jaar hun rijbewijs hebben, zullen geen alcohol meer mogen drinken voor ze achter het stuur kruipen. Minister Galant wil de lat voor beginnende bestuurders vanaf midden volgend jaar op 0,2 promille leggen. Het gaat om de eerste aanpassing sinds 1994, staat vandaag in de kranten van Mediahuis. Minister van Justitie Koen Geens van zijn kant wil bedrijfswagens sneller laten afnemen. Dat schrijven meerdere kranten.

Nu ligt de alcoholgrens voor alle niet-professionele bestuurders op 0,5 promille, of één tot twee pintjes. De 0,2 promille komt overeen met nultolerantie, maar de lat op 0,0 promille leggen is technisch niet haalbaar. "Dan zou je ook mensen moeten beboeten die een spreekwoordelijke kreeftensoep met een vleugje alcohol hebben gegeten", klinkt het bij het BIVV.

Met die nultolerantie mikt de overheid logischerwijze vooral op jonge bestuurders. Chauffeurs tussen de 18 en de 25 jaar lopen acht keer meer risico om een ernstig ongeval te hebben. Iemand die ouder is dan 55, heeft 'maar' anderhalve keer meer kans.

Daarnaast zouden rechters binnenkort ook bedrijfsauto's kunnen verbeurd verklaren bij zware verkeersover­tredingen. Minister van Justitie Geens wil de wet aanpassen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan deze kenmerken herken je een leugenaar

Aan deze kenmerken herken je een leugenaar

http://static0.hln.be/static/photo/2015/11/5/0/20151213125843/media_xll_8237100.jpg

Van iemand die liegt wordt vaak gedacht dat hij wat aarzelend praat en vooral oogcontact vermijdt. Recent onderzoek toont nu het tegendeel aan. Op basis van nieuw ontwikkelde leugendetectie-software, concludeerden onderzoekers dat leugenaars net heel zelfzeker praten en veel oogcontact maken.

De onderzoekers van de universiteit van Michigan ontwikkelden software die de traditionele leugendetector in de toekomst zou kunnen vervangen.  Met dit programma hoef je de persoon in kwestie niet aan te raken om te analyseren of hij of zij liegt, maar kan je dit van op een afstand bepalen. De software identificeerde in 75% van de gevallen een leugenaar juist, waar dit bij een klassieke leugendetector slechts 50% is.

Fronsen en grijnzen
Op basis van experimenten met de software, konden de wetenschappers kenmerken van leugenaars herkennen. Zo ontdekten ze dat mensen die liegen drie keer zoveel fronsen of grijnzen, eerder dan een neutraal ontspannen gezicht opzetten. Leugenaars hebben ook meer de neiging om oogcontact te maken met de persoon die hen vragen stelt, gebruiken hun beide handen om dingen uit te beelden en maken veel gebruik van woorden die een afstand creëren, zoals "hij" of "zij", eerder dan "ik" en "wij". Ook praten ze erg zelfzeker en zonder aarzeling.

Leugendetector van de toekomst
"Mensen zijn slechte leugendetectoren," zegt Dr. Rada Mihalcea, professor computerwetenschap en hoofdonderzoeker van het project. "Het is niet iets waar we van nature goed in zijn. Er zijn bepaalde dingen die leugenaars onbewust doen, maar wij letten er niet genoeg op om ze te kunnen oppikken. Zo tellen we nooit hoe vaak mensen 'ik' gebruiken bijvoorbeeld. Wij focussen in een gesprek op een hoger niveau van communicatie."

Vandaar dat zo'n vernieuwde leugentest erg handig kan zijn. De onderzoekers hopen snel fysiologische signalen aan de test te kunnen toevoegen, zoals hartslag, ademhaling en schommelingen in lichaamstemperatuur. Zo zou deze leugentest op termijn kunnen ingeschakeld worden bij beklaagden in de rechtbank, zonder een machine te moeten gebruiken waar je het lichaam aan moet vastmaken. (br.hln)


» Reageer (0)
14-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen trotseren in ondergoed straten van Berlijn

Vrouwen trotseren in ondergoed straten van Berlijn

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/8/0/20151213102938/media_xll_8236950.jpg

Wie heel toevallig in Berlijn was deze week kon er niet naastkijken: een groep vrouwen die in ondergoed door de straten trok, met de glimlach op het gezicht en de letters van het woord "Bodylove" op hun buiken getekend. Een project van de Duitse fotografe en plus-size model Silvana Denker, dat later dit jaar in nog meer steden zal rondtrekken.

Nadat vorige week al een groep plus-size modellen in Wenen in ondergoed op straat paradeerde, kon je dinsdag ook in Berlijn dames tot op hun onderbroek door de straten zien lopen. Een ander project, dezelfde gedachte: we mogen ons niet schamen over ons lichaam.

BodyLove is het project van fotografe en plus-size model Silvana Denker uit Duitsland. Zij verzamelde deze vrouwen en fotografeerde hen, om de boodschap uit te dragen dat schoonheid in alle vormen voorkomt, ongeacht je leeftijd, geslacht en maten. Ook mannen lopen af en toe mee in haar project.

Deze keer passeerde het project in Berlijn, maar Silvana heeft de boodschap ook al laten klinken door de straten van Siegen, Koblenz, Hamburg en Keulen. De komende weken staan Stuttgart, München, Leipzig en Rostock op het programma. Op termijn droomt de fotografe ervan haar boodschap wereldwijd te verspreiden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje stapt 170 kilometer om te ontsnappen aan gedwongen huwelijk

Meisje stapt 170 kilometer om te ontsnappen aan gedwongen huwelijk

http://static3.hln.be/static/photo/2015/2/10/7/20151214093438/media_xll_8239162.jpg

Amper dertien jaar oud stapte ze 170 kilometer om te ontsnappen aan haar gedwongen huwelijk met een meer dan vijftig jaar oudere man. Maria werd door haar vader gedwongen om in het huwelijksbootje te stappen met een man van zeventig die al vijf vrouwen had. Het meisje vroeg haar vader om thuis te mogen blijven maar hij had geen oren naar haar smeekbede. "Als je niet naar jouw man gaat dan vermoord ik je".

Het klinkt surreëel maar gedwongen kindhuwelijken zijn nog altijd schering en inslag in Burkina Faso. Haar vier andere zusjes werden ook uitgehuwelijkt. Ze moesten ook op jonge leeftijd ook al kinderen baren. Schoollopen was geen optie meer voor ze. Ze moeten hun tijd besteden aan koken, kuisen en kinderen grootbrengen, schrijft news.com.au.

Maria deed net zoals haar zusjes en trok in bij de vrouwen van haar aanstaande man maar net voor het huwelijk zou plaatsvinden, kon ze ontsnappen. Ze stapte 170 kilometer naar een opvang voor meisjes. Uiteindelijk keerde ze terug naar huis maar dat kon pas na een interventie van de politie. Hoe Maria het vandaag stelt, is niet geweten.

Een ander meisje verklaarde op haar beurt aan Amnesty International dat ze ook gedwongen werd om te huwen met een oudere man. Ook zij vluchtte weg uit haar dorp in centraal Burkina Faso en zocht bescherming in een opvang in Ouagadougou waar ze een jaar lang verbleef. Ze was te bang om terug te keren naar huis. Het opvangtehuis in kwestie biedt onderdak aan meisjes die het slachtoffer geworden zijn van verkrachting of een gedwongen huwelijk. Ze zijn vaak niet ouder dan twaalf. Tussen 2001 en 2009 werden er in totaal 209 meisjes en 168 kinderen opgevangen.

Uit cijfers van Unicef blijkt dat 52 procent van alle vrouwen er voor de leeftijd van achtien huwen en tien procent voor ze vijftien zijn. Meisjes die er voor hun huwelijk zwanger zijn, worden uitgestoten door hun families. Hoewel gedwongen huwelijken in Afrikaanse landen vaak verboden is, gebeurt het toch. De reden hiervoor is dat de wetgeving in kwestie niet van toepassing is voor traditionele en religieuze huwelijken. Meisjes jonger dan 15 en jongens onder 18 kunnen er ook trouwen mits toestemming van de rechter.

Eens getrouwd worden de meisjes er vaak het slachtoffer van geweld en kampen ze met gezondheidsproblemen omdat ze op jonge leeftijd bevallen. Meer dan 64 procent van de meisjes gaat er naar school maar dat cijfer daalt drastisch eens ze gehuwd zijn. De meesten doen dat op de leeftijd van 19 en de helft wordt op dezelfde leeftijd ook moeder. In Burkina Faso is het gebruik van anticonceptiva immers haast onbestaande. Meisjes kunnen er nauwelijks beroep op doen omwille van de hoge kost. Bovendien is er ook een gebrek aan informatie en 'verbieden' jongens en mannen het gebruik ervan.

Amnesty wil dat de regering een einde maakt aan de gedwongen huwelijken in Burkina Faso. "Meisjes en vrouwen hebben er dezelfde rechten als jongens en mannen maar in de praktijk is dat niet het geval. Ze worden er gediscrimineerd en kunnen er hun rechten niet uitoefenen. Ze kunnen ook vaak niet beslissen over belangrijke aspecten van hun leven waaronder het hebben van kinderen", besluit Amnesty. (br.hln)


» Reageer (0)
13-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rode wijn gemorst? Deze 5 stappen moet je meteen volgen

Rode wijn gemorst? Deze 5 stappen moet je meteen volgen

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/16/14/20151213112612/media_xll_8237009.jpg

Met de feestdagen in het verschiet zit het er weer aan te komen: een omvergevallen glas rode wijn dat jouw witte hemd of kleedje naar de vaantjes helpt. Gelukkig is er dit heldere vijfstappenplan om de vlek efficiënt te verwijderen.

Stap 1: deppen

Is de vlek nog vochtig, dep het vocht dan voorzichtig op met een schone, droge doek. Begin zeker niet hardnekkig te wrijven, dat kan de vlek verergeren. Grijp ook niet in een reflex naar servetten, want natte servetten laten pluisjes achter op je kledij. In het ergste geval maak je nog eens extra vlekken, doordat een gekleurde, nattte servet ook kleur afgeeft.

Stap 2: water

Maak na het deppen de vlek zo snel mogelijk nat met koud water. Zorg ervoor dat de hele vlek goed nat is.

Stap 3: zout

Het wondermiddel bij rode wijnvlekken is zout, dat absorberend werkt. Strooi een rijkelijke hoeveelheid over de vlek en wacht tot ze rozig kleurt. Hoe sneller je het zout aanbrengt, hoe beter de vlek zal verdwijnen.

Stap 4: kokend water

Als het zout goed is ingetrokken, giet er dan kokend water over. Hou het water zo'n 15 à 20 cm boven de vlek, en giet voorzichtig. De vlek zou op deze manier moeten verdwijnen.

Stap 5: water met azijn

Is de vlek na deze vier stappen nog steeds niet verdwenen, laat het kledingstuk dan weken in een mengsel van één hoeveelheid azijn met twee hoeveelheden water. Daarna kan je het kledingstuk wassen bij de rest van de was. Vermijd om het kledingsstuk te wassen voor de vlek verwijderd is, aangezien de vlek zich meer kan gaan vastzetten door de warmte van de wasmachine. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirakelbaby die helft van schedel mist, heeft vertederende eerste ontmoeting met kerstman

Mirakelbaby die helft van schedel mist, heeft vertederende eerste ontmoeting met kerstman

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/12/14/20151213171759/media_xll_8237549.jpg

Artsen gaven de ongeboren jongen geen kans. Maar kijk, vijftien maanden later heeft de Amerikaanse baby Jaxon Buell voor het eerst de kerstman ontmoet. De ouders van de knaap stuurden foto's van de vertederende ontmoeting de wereld in.

Jaxon werd geboren met de zeldzame ziekte Michrohydranencephaly. Hij mist meer dan de helft van zijn schedel en zou nooit levend ter wereld komen, voorspelden de dokters. Maar ze hadden het mis.

Vandaag is het ventje vijftien maanden oud en viert hij voor de tweede keer Kerstmis.

Afgelopen week zat Jaxon voor de allereerste keer bij de kerstman op de schoot. De heilige man overlaadde de jongen met knuffels en kussen. Ouders Brittany en Brandon deelden foto's van de aandoenlijke ontmoeting op het internet.

"Jaxon had een van zijn beste dagen ooit", aldus Brandon. "Hij was in een opperbeste stemming en ontmoette de kerstman voor het eerst. Er werd geknuffeld en gepraat. Iedere dag verloopt de interactie en communicatie beter. Jaxon speelt nu ook met ons."

Voor de toekomst heeft de vader maar één wens: "Meer grote mijlpalen voor onze kleine man!"

Het gezin publiceerde ook een kerstkaart, met daarop een boodschap voor "de hele wereld", als bedanking voor alle liefde en ondersteuning die de familie tot nog toe kreeg.

"Merry Christmas, Happy Holidays, and Happy new year!! #JaxonStrong", besluit de wenskaart. En of de jongen een vechtertje is. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze beestjes haal je samen met de kerstboom je huis in

Deze beestjes haal je samen met de kerstboom je huis in

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/11/5/20151211214905/media_xll_8233655.jpg

Met een kerstboom in huis haal je helaas niet alleen heel wat gezelligheid en feestelijkheid binnen. Op de bomen zitten volgens de Noorse onderzoeker Bjarte Jordal namelijk niet minder dan 25.000 beestjes. Dat wordt een kriebelig kerstfeest!

Volgens Jordal leven de meeste beestjes in de stam. Daar houden ze doorgaans hun winterslaap, tot ze in je woonkamer binnenkomen dan. Door de warmte en het licht denken ze immers dat de lente terug begonnen is, en ontwaken ze.

Niet dat daar iets mis mee is, in kamperplanten schuilen bijvoorbeeld ook heel wat insecten. Maar mensen met ernstige allergieën kunnen bijvoorbeeld wel hevig reageren op de plotse hoge concentratie eraan. Een extra doosje antiallergiepillen in huis halen kan dus zeker geen kwaad. Ga je boom wel niet reinigen of de beestjes verwijderen, want dit schaadt de kerstboom alleen maar.

Maar om welke beestjes gaat het dan net? Op de Nederlandse televisiezender RTV Noord-Holland schudde bioloog Bas Difize een kerstboom uit en hij kwam er onder andere spinnen, springstaartjes (zespotige springende insecten), mijten, wantsen en bladluis op tegen. Krabben maar! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgeblazen gevoel: zo kom je er in no time vanaf

Opgeblazen gevoel: zo kom je er in no time vanaf

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/1/4/20151211191844/media_xll_8233339.jpg

De feestdagen staan voor heel wat mensen gelijk aan zoveel mogelijk eten en drinken, en daarna zo opgeblazen als iets neer te ploffen in de zetel om daar een paar uur niet meer uitkomen. In principe niets mis mee, maar aangenaam is natuurlijk anders. Met deze tip ben je in snel tempo verlost van dat opgeblazen gevoel.

Die gouden tip komt van Noah Neiman, celebritytrainer en gezondheidsexpert van ELLE Australia. Hoewel je hoogstwaarschijnlijk ab-so-luut geen zin hebt om te bewegen na het jaarlijkse vreetfestijn aka Kerstmis, blijkt dat dus toch dé oplossing te zijn.

"De reden waarom je jezelf zo slecht voelt, is dat je de hele tijd hebt gegeten en gezeten zonder ook maar een béétje te bewegen. Je hartslag is dan erg laag, terwijl het belangrijk is dat die de hoogte ingaat zodat je metabolisme in gang schiet," zegt Neiman.

"Gelukkig hoef je nu ook geen sprintjes te gaan trekken. Dertig seconden stersprongen maken is al genoeg om je hartslag terug de hoogte in te krijgen. Ik beloof je dat je je snel beter zult voelen." Dat je daarvoor afzondering wilt zoeken in de badkamer is trouwens perfect te begrijpen. Al overtuig je natuurlijk best het hele feestgezelschap om samen een halve minuut te springen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adele is opnieuw de queen van de MNM1000

Adele is opnieuw de queen van de MNM1000

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/6/8/20151212165632/media_xll_8235503.jpg

'Someone Like You' van Adele staat opnieuw bovenaan in de MNM1000. Vorig jaar moest Adele haar eerste plaats nog afstaan aan Stromae die met 'Formidable' voor de eerste keer een Belgisch nummer op één kreeg in de lijst. 'Hello' van Adele, dat nog maar enkele weken geleden uitkwam, komt dit jaar meteen binnen op de vierde plaats in de lijst met de duizend beste platen volgens de MNM-luisteraars en is daarmee ook de hoogste nieuwkomer.

'Poker Face' van Lady Gaga eindigt dit jaar op de tweede plaats in de MNM1000. 'Bohemian Rhapsody' van Queen vervolledigt het podium.
 

Er staan dit jaar maar liefst drie nieuwkomers in de top twintig, waarvan twee in de top tien. Naast 'Hello' van Adele (4) beloonden de MNM-luisteraars 'Goeiemorgend, goeiendag' van Stan Van Samang (9) en Uptown Funk van Mark Ronson en Bruno Mars (12)  met een plaats in de top twintig.
 
Net als vorig jaar maakte radiozender MNM een week geleden de volledige lijst al bekend. In de juiste volgorde, behalve de top twintig. Die konden de MNM-luisteraars nog een week lang door elkaar schudden. De uiteindelijke top twintig ziet er als volgt uit.

20 (18) One Direction - One Way Or Another
 19 (25) Michael Jackson - Billie Jean
 18 (15) Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
 17 (17) Rihanna - Diamonds
 16 (125) Queen - Don't Stop Me Now
 15 (9) Pharell Williams - Happy
 14 (1) Stromae - Formidable
 13 (11) Kings Of Leon - Sex On Fire
 12 (-) Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
 11 (7) Milk Inc. - Walk On Water
 10 (13) AC/DC - Thunderstruck
 9 (-) Stan Van Samang - Goeiemorgend, goeiendag
 8 (23) Bryan Adams - Summer Of '69
 7 (3) Metallica - Nothing Else Matters
 6 (14) Gorky - Mia
 5 (6) Coldplay - Viva La Vida
 4 (-) Adele - Hello
 3 (5) Queen - Bohemian Rhapsody
 2 (21) Lady Gaga - Poker Face
 1 (2) Adele - Someone Like You


» Reageer (0)
12-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Tears in Heaven


Eric Clapton - Tears in Heaven

Klik op de foto om hem te beluisteren





Eric Patrick Clapton, 30 maart 1945) is een Britse gitarist, componist en zanger van blues-, rock- en popmuziek.

Clapton werd geboren als zoon van de zestienjarige Patricia Molly Clapton en de 25-jarige Canadese militair Edward Walter Fryer die in Engeland was gelegerd. Fryer keerde nog voor Claptons geboorte terug naar zijn echtgenote in Canada. Omdat zijn moeder nog erg jong was, werd Clapton opgevoed door zijn grootmoeder Rose, en haar echtgenoot Jack Clapp, die de stiefvader was van Claptons moeder. Zijn moeder die doorging voor zijn zuster, trouwde met de Canadese militair Frank McDonald, en volgde haar echtgenoot naar Duitsland en later naar Canada. Onterecht wordt soms gemeld dat Eric de achternaam Clapp heeft, van zijn grootvader. Eric kreeg bij zijn geboorte de achternaam van zijn moeder, Clapton. Uiteraard zorgde dat bij Eric in zijn jeugd voor verwarring. Hem werd aanvankelijk verteld dat zijn moeder zijn zus was.

"Ricky", zoals Clapton door zijn grootouders genoemd werd, was een stil kind met kunstzinnige aanleg en een goed verstand. Op negenjarige leeftijd ontdekte hij de waarheid omtrent zijn afstamming. Hij trok zich nog meer terug in zichzelf en begon zijn schoolwerk te verwaarlozen. Toen Clapton eind jaren '50 met de opkomende rock-'n-roll in aanraking kwam, was hij meteen enthousiast. Voor zijn dertiende verjaardag vroeg en kreeg hij een gitaar. Hij ging op zoek naar de oorsprong van de rock-'n-roll en kwam bij de blues terecht. Op zijn 16e liet hij zich inschrijven bij het Kingston College of Art, maar al na een jaar werd hij weggestuurd.

Toen hij van school af was begon hij te werken in de bouwsector, samen met zijn grootvader. Zijn allereerste muzikale invloeden waren Big Bill Broonzy en Robert Johnson, wiens muziek wel eens werd gedraaid tijdens kinderradioprogramma's. Later leerde hij de muziek van B.B. King en andere elektrische gitaristen kennen. Zijn eerste elektrische gitaar kochten zijn grootouders op afbetaling. Deze is zichtbaar op foto's van de Roosters. Clapton ruilde hem al in voor een Fender Telecaster voordat de afbetaling voldaan was.




» Reageer (0)
11-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van gelukkig zijn word je toch niet gezonder

Van gelukkig zijn word je toch niet gezonder

http://static2.hln.be/static/photo/2015/0/6/2/20151210175258/media_xll_8230097.jpg

Goed nieuws voor zij die af en toe een rotbui of een serieuze winterdip hebben: van gelukkig zijn word je namelijk niet gezonder, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dus bij deze is dat ochtendhumeur ook weer verantwoord.

Een studie, die gisteren gepubliceerd werd in The Lancet stelt dat ongelukkig zijn niet noodzakelijk slechter is voor je gezondheid.

Geen enkel effect
De onderzoekers volgden voor hun research een miljoen Britse vrouwen voor een periode van vijf jaar. Uit hun resultaten bleek dat de veronderstelling dat geluk goed is voor je gezondheid eigenlijk niet klopt. "Geluk heeft geen enkel effect op de sterfelijkheid," aldus professor Richard Peto.

Volgens de auteurs verwarden de vorige onderzoeken oorzaak en gevolg, waardoor ze stelden dat ongelukkigheid ervoor zorgt dat mensen ziek worden, terwijl het in realiteit net andersom is.

Geen hoger risico op sterfte
Voor hun studie volgende de onderzoekers vrouwen tussen 50 en 69 over een periode van 5 jaar, waarbij ze vragenlijsten moesten invullen en eventuele ziekenhuisopnames en doktersbezoeken werden bijgehouden. In de vragenlijsten werd nagegaan hoe vaak de vrouwen zich gelukkig, ontspannen, of net onder stress voelden. Ook moesten ze hun gezondheid en aandoeningen als een hoge of lage bloeddruk, diabetes en depressies aangeven.

Bij de analyse van de antwoorden bleek dat ongelukkigheid en stress niet geassocieerd worden met een hoger risico op sterfte. Het is wel niet duidelijk of die resultaten ook op mannen toepasbaar zijn, aangezien de studie enkel bij vrouwen werd uitgevoerd.

Wel gevaarlijk
Vooral opvallend waren 500.000 vrouwen die aangaven dat ze in goede gezondheid verkeerden. Onder hen gaf een kleine minderheid aan gespannen of ongelukkig te zijn. Uit de daaropvolgende jaren bleek echter dat geen van deze vrouwen een hoger risico op overlijden had dan de gelukkige vrouwen.

Hoewel ongelukkig zijn niet noodzakelijk samenhangt met een slechte gezondheid, kan het wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld door een verhoogd alcoholmisbruik, zelfmoordneigingen of andere negatieve gedragingen, aldus professor Peto. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je nooit luistert als je TV aan het kijken bent

Waarom je nooit luistert als je TV aan het kijken bent

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/6/9/20151209202513/media_xll_8227224.jpg

Wie kan hierover meespreken? Je bent aandachtig naar je favoriete serie aan het kijken en je partner acht het moment rijp om belangrijke dingen met jou te bespreken. In geen tijd zit het er bovenhands op omdat je niet hebt geluisterd, maar eigenlijk kan je er helemaal niets aan doen. Wie zich focust op iets wat veel visuele aandacht opeist, wordt tijdelijk doof voor wat er zich in de omgeving afspeelt.

Een nieuwe studie van het University College Londen, die vandaag gepubliceerd werd in het Journal of Neuroscience, heeft aangetoond dat het brein minder geluiden opvangt als het zich focust op een zware visuele opdracht. Zo kan het gebeuren dat je niet hoort dat er iemand tegen je aan het praten is als je je concentreert op iets anders. Dat betekent dus niet dat je die persoon negeert.  

De onderzoekers lieten proefpersonen op een computer knoppen indrukken als ze bepaalde letters tussen andere letters zagen zweven. Tegelijk kregen ze geluiden te horen die niets met de opdracht te maken hadden. Een scanner legde ondertussen de hersenactiviteit van de proefpersonen vast. De proefpersonen bleken de geluiden niet te negeren, maar gewoonweg niet te horen.  

Naarmate de visuele taak moeilijker wordt, pikt het brein ook minder geluiden op. De hersenen kunnen zintuiglijke impulsen in beperkte mate verwerken, dus als ze zowel visuele als auditieve impulsen te verwerken krijgt, dan zullen ze afwisselend de visuele cortex en de auditieve cortex activeren.

Wat doe je eraan?

Als je aandachtig televisie aan het kijken bent, hoor je dus gewoon niet wat je partner zegt en daar kan je helemaal niets aan doen. Maar wat kan je partner dan doen om je aandacht toch te pakken te krijgen? Wel, roepen helpt.  

"Luide geluiden, zoals bijvoorbeeld sirenes, zijn luid genoeg, zodat de hersenen ze toch oppikken. Stille geluiden zullen tussen de mazen van het net glippen", zegt onderzoeker Nilli Lavie. Roep dus eens en je zal zijn (of haar) aandacht krijgen.

En als hij je nog altijd niet hoort... dan negeert hij je mogelijk toch.  (br.hln)


» Reageer (0)
10-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lucas (6) krijgt robothand dankzij 3D-printing

Mooiste kerstcadeau ooit": Lucas (6) krijgt robothand dankzij 3D-printing

http://static2.hln.be/static/photo/2015/9/15/0/20151209234530/media_xll_8227845.jpg

Een zesjarige Amerikaanse jongen heeft naar eigen zeggen "het mooiste kerstcadeau ooit" gekregen. Lucas Abraham uit de staat Kentucky kreeg een kunsthand aangemeten die door middel van 3D-techniek is ontwikkeld.

De universiteit in Louisville vervaardigde drie handen voor de jongen, die door een afwijking een misvormde hand heeft. Er waren exemplaren van plastic, leer en een van kabels. Lucas mag er twee houden. Binnen enkele minuten nadat hij vandaag zijn nieuwe hand kreeg, kon hij een bal vastpakken. Hij mocht er meteen mee naar school en schudde daar voor het eerst de hand van zijn schoolvriendjes.

"Ik vind ze echt enorm cool. Ik hou van ze", aldus een blije Lucas.

Lucas' oma schreef een brief naar de universiteit van Louisville, en legde uit dat haar kleinzoon geboren was met een niet volledig ontwikkelde rechterhand. "Ik hoorde hem ooit in de auto tegen zijn moeder zeggen: 'Mam, zou ik ooit een robothand krijgen?'", vertelt de grootmoeder van de jongen. In haar brief vroeg zij of er niets gemaakt kon worden dat Lucas kon helpen.

Wanneer Lucas zijn pols naar beneden buigt, sluiten de vingers van zijn nieuwe hand zich. Buigt hij de pols terug, dan gaat de hand weer open. Het maken van een hand op een 3D-printer kost tussen de 40 en 50 dollar. Een conventionele prothese kost al snel enkele duizenden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brian May - Love Of My Life

Brian May - Love Of My Life

Om hem te beluisteren klik op de foto






Brian May is op 19 juli 1947 geboren in het Engelse plaatsje Hampton bij Londen, als zoon van Harold en Ruth May. Hij heeft geen broers of zussen.

May bezocht de prestigieuze Hampton School in zijn woonplaats en studeerde daarna Natuur- en wiskunde aan het Imperial College te Londen. Daar startte hij een promotietraject (sterrenkunde). Vanwege het succes van Queen liet de afronding daarvan enkele decennia op zich wachten. Daarnaast is hij co-auteur van twee wetenschappelijke publicaties. Nadat hij in 2006 zijn aantekeningen tegenkwam, heeft May alsnog gewerkt aan zijn proefschrift over de reflectie van zonlicht op interstellair stof, dat gebaseerd is op waarnemingen die hij in 1971 in de sterrenwacht van Tenerife deed. Hij leverde in augustus 2007 het manuscript van zijn proefschrift in bij zijn promotores en promoveerde op 23 augustus 2007.[1]. Daarnaast heeft May twee eredoctoraten

May speelde vóór Queen in bands als 1984 en Smile. In Smile speelde May samen met de latere drummer van Queen Roger Taylor en zijn jeugdvriend Tim Staffell. Korte tijd na het uiteenvallen van Smile ontstond Queen. De zelfgemaakte elektrische gitaar van May, 'The Red Special', werd een belangrijk onderdeel van het typische Queen-geluid.

Het eerste album van Queen genaamd Queen werd uitgebracht op 13 juli 1973. De eerste single van Queen, "Keep Yourself Alive", werd geschreven door May. Hij schreef samen met zanger Freddie Mercury de meeste nummers, geïnspireerd door onder andere The Beatles en Jimi Hendrix.

May schreef ook samen met Mercury het laatste nummer van Queen, Mother Love van het album Made In Heaven.

Na het overlijden van Freddie Mercury in 1991 kreeg zijn solocarrière de volle aandacht. In september 1992 kwam zijn eerste soloalbum, Back To The Light, uit. Op dit album staan bekende nummers als Driven By You en de nummer 1-hit Too Much Love Will Kill You. Op dat moment was The Brian May Band geformeerd met onder andere ex-Whitesnake- en ex-Black Sabbath-ritmesectie Neil Murray en Cozy Powell, en gaven zij concerten over de hele wereld. Een concertregistratie van deze tour is uitgegeven onder de naam Live at the Brixton Academy. Tussentijds kwam ook nog de Queensingle No-One But You (Only The Good Die Young) uit als eerbetoon aan de pas overleden prinses Diana en aan Freddie Mercury. In 1998 kwam zijn tweede album Another World uit, en in het jaar 2000 zijn derde, de soundtrack Furia.



» Reageer (0)
09-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romantisch: dit koppel vindt via social media de foto van hun verloving terug

Romantisch: dit koppel vindt via social media de foto van hun verloving terug

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/11/10/20151209085942/media_xll_8225665.jpg

Soms ben je op het juiste moment op de juiste plek. Zo ook de Amerikaanse Jessica Bowe, die tijdens een vakantie in Reykjavik enkele foto's van het uitzicht nam, en plots in de verte een koppel ontdekte met de man op één knie.

"Ik stond daar half in shock, te kijken," schreef Jessica Bowe op haar sociale media. "Ik herinner me nog dat ik dacht: is dit wat ik denk dat het is? Het was onwerkelijk, net een scene uit een film." Na hun romantische moment, werd het verliefde tweetal op de schouders getikt door de Amerikaanse toeschouwster. Of ze misschien hun e-mailadres wilden geven zodat ze hen de romantische foto kon doorsturen? Natuurlijk.

Helaas waren de kersverse verloofden nogal aangedaan door de hele gebeurtenis, waardoor er een foutje in het mailadres sloop. Toen hij de volgende dag nog geen mail had ontvangen, begreep hij dat er iets moest zij misgelopen. En dus zocht hij zijn toevlucht tot sociale media om de vrouw op te sporen. Hij plaatste een bericht op Facebook en Twitter met een foto van de lege straat, maar ook Jessica ging zelf op zoek naar het koppel. In een mum van tijd hadden ze elkaar gevonden. En zo kreeg het koppel niet alleen hun foto, maar ook nog een meet & greet met hun fotografe. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij leefde al 6 jaar op straat. Nu wint hij groot lot

Hij leefde al 6 jaar op straat. Nu wint hij groot lot

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/4/7/20151209110009/media_xll_8225947.jpg

Als er één man verdiende om het groot lot te winnen, dan is het wel de 61-jarige Amerikaan Michael Engfors. De man was al zes jaar dakloos toen hij 500.000 dollar (omgerekend 457.000 euro) binnenrijfde met een kraslot. Een mooier kerstcadeau is niet denkbaar voor de man. Hij mag de straat eindelijk vaarwel zeggen.

Engfors was 55 jaar toen zijn bedrijf failliet ging. Op dat moment scheidde hij ook van zijn vrouw en werd dakloos in Aspen in de Amerikaanse staat Colorado.

Hij kocht regelmatig een lotje en had nog nooit meer dan een paar dollar gewonnen. Afgelopen vrijdag veranderde het leven van de man voorgoed. Toen won hij de hoofdprijs met een kraslot. "Hij kwam schreeuwend naar binnen rennen: 'Ik heb gewonnen, ik heb gewonnen!'" vertelde de verkoper van het tankstation aan de Amerikaanse zender NBC News.

De kans op de hoofdprijs is slechts 1 op 840.000. Dus voor één keer had de dakloze man heel veel geluk in zijn leven. De medewerkers van de daklozenopvang zijn verheugd dat Engfors als winnaar uit de bus kwam. "Van alle mensen hier in de buurt, verdient niemand het zo erg als hij", verklaarde Jeremy Kowalis van het opvangcentrum.

Dochter
Tot nu overnachtte de man steeds in een kerk maar dankzij de lottowinst gaat er een ongeziene wereld van mogelijkheden open voor Engfors. Zo wil hij zijn dochter opsporen die hij al twintig jaar niet meer gezien heeft. Van zodra hij weet waar ze is, zal hij een vliegtuigticket komen en zal naar haar toe vliegen waar ze zich ook bevindt. En hij wil een huis vinden en ook ski's kopen.

Dit kan alvast tellen als een inspirerend kerstverhaal. Net de man die afhankelijk is van daklozenopvang, heeft het groot lot gewonnen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret ontdekt onder Mona Lisa: De Mona Lisa is Lisa niet

Portret ontdekt onder Mona Lisa: "De Mona Lisa is Lisa niet"

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/0/1/20151208115014/media_xll_8223376.jpg

Een Franse wetenschapper heeft onder de Mona Lisa, het wereldberoemde schilderij van Leonardo Da Vinci, een ander portret ontdekt. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC.

Pascal Cotte bestudeert de Mona Lisa naar eigen zeggen al meer dan tien jaar. Met behulp van reflectieve lichttechnologie ontdekte Cotte dat er onder het bekende portret van de Mona Lisa nog een ander portret zit. Daarop zou een andere zittende figuur te zien zijn. In tegenstelling tot de Mona Lisa, die recht naar de toeschouwer kijkt, is de blik van de andere figuur naar opzij gericht. Ook is er geen spoor te zien van de raadselachtige glimlach die de Mona Lisa zo mysterieus maakt.

Cotte is de medeoprichter van digitaliseringsbedrijf Lumière Technology in Parijs en mocht in 2004 de befaamde Mona Lisa onder handen nemen. Hij analyseerde het schilderij met zijn zelf uitgevonden Layer Amplification Method. Met die techniek wordt intens licht geprojecteerd op het doek. Een camera meet de reflectie van dat licht. Aan de hand van die gegevens kon Cotte reconstrueren wat er zich tussen de verschillende verflagen bevindt.

De Mona Lisa wordt al meer dan een halve eeuw op verschillende manieren onderzocht en geanalyseerd, onder meer via infraroodcamera's. Cotte stelt echter dat zijn techniek veel nauwkeuriger is en dieper kan doordringen in het schilderij. "We weten nu precies wat er gebeurt tussen de lagen van de verf, en kunnen alle lagen van het schilderij afpellen zoals bij een ui. We kunnen de volledige chronologie van de creatie van het schilderij reconstrueren", aldus Cotte aan de BBC.

Leonardo Da Vinci zou de Mona Lisa tussen 1503 en 1517 geschilderd hebben. Over de identiteit van de vrouw op het schilderij wordt al lang gediscussieerd, maar de meeste experts zijn het erover eens dat het wellicht gaat om Lisa Gherardini, de vrouw van een zijdehandelaar uit Firenze.

Volgens Cotte blijft er van die theorie niets meer over na zijn ontdekking. Hij stelt dat het portret dat hij onder de Mona Lisa aantrof de originele Lisa is, en dat het schilderij zoals wij het al 500 jaar kennen een andere vrouw afbeeldt. "Toen ik mijn reconstructie van Lisa Gherardini klaar had, stond ik voor het portret. Ze ziet er totaal anders uit dan de Mona Lisa van vandaag. Dit is niet dezelfde vrouw", aldus Cotte.

Cotte vond naar eigen zeggen nog twee andere afbeeldingen op het doek: een schets van een portret van iemand met een grotere neus, handen en hoofd maar smallere lippen, en een schets van een Madonna-figuur met een hoofdtooi van parels.

De bevindingen van Cotte zijn echter controversieel en zorgen voor verdeeldheid onder Da Vinci-experts. Martin Kemp, professor emeritus geschiedenis en kunst aan de universiteit van Oxford, is niet overtuigd. "De beelden tonen wat Leonardo aan het denken was, maar het idee dat er een portret verborgen ligt onder het oppervlak is niet te verdedigen. Ik denk niet dat deze discrete stappen verschillende portretten voorstellen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat de Mona Lisa, Lisa is", legde Kemp uit aan de BBC.

Kunsthistoricus Andrew Graham-Dixon, die de nieuwe BBC-documentaire 'The Secrets of the Mona Lisa' maakte, staat open voor de bevindingen van Cotte. "Dit is zonder twijfel een van de verhalen van de eeuw. Er zal wellicht enige terughoudendheid zijn van het Louvre om de titel van het werk te veranderen, wat dat is waar we over spreken: vaarwel Mona Lisa, want ze is iemand anders."

De documentaire 'The Secrets of the Mona Lisa' wordt morgenavond uitgezonden op BBC Two. (br.hln)


» Reageer (0)
08-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selah Sue hervalt in depressie:

Selah Sue hervalt in depressie: "Het werd weer donker rond mij"

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/3/14/20151208070317/media_xll_8222954.jpg

Selah Sue is de voorbije maanden hervallen in een depressie. Dat vertelt de zangeres zelf op haar Facebookpagina, naar aanleiding van Rode Neuzen Dag. Selah wou haar lichaam klaarstomen voor een zwangerschap en minderde met antidepressiva. "Maar het werd weer donker rond mij."

Selah Sue (26) is altijd erg openhartig geweest over haar strijd met innerlijke demonen. Sinds haar veertiende kampt de zangeres met depressieve episodes, die ze sinds haar 18de onder controle kan houden met antidepressiva. Twee jaar geleden stopte ze al eens met de medicatie, met een nieuwe depressie tot gevolg. De afgelopen maanden probeerde ze het nóg eens, want Selah droomt van een kindje. Maar ook deze keer belandde ze in een depressie. "Voor de tweede keer heb ik geprobeerd om mijn medicatie te verminderen, met het idee om mijn lichaam te 'zuiveren' en voor te bereiden op toekomstige zwangerschappen", schrijft Selah in een open brief aan haar fans. "Vier maanden later werd het weer donker rond mij. Déjà vu naar twee jaar geleden."

Zaterdagavond stond Selah Sue in Vorst voor haar grote homecoming-concert, maar ook daar had ze het moeilijk, zegt ze. "Ik voelde me na afloop erg leeg en slecht. Ik maakte me zorgen: als zelfs die avond me niet gelukkig kon doen voelen, wat dan wel?", schrijft ze. Een maand geleden kreeg Selah Sue een paniekaanval op het podium, gaat ze verder. "Ik wou daar niet zijn, de 8.000 glimlachende toeschouwers deden me nog slechter voelen. Ik wou van het podium afrennen en verdwijnen. De laatste maanden waren verschrikkelijk, als ik eerlijk moet zijn. Ik luister zelfs al meer dan een half jaar niet meer naar muziek in mijn vrije tijd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weight Watchers: bewegen wordt belangrijker dan wegen

Weight Watchers: bewegen wordt belangrijker dan wegen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/10/10/20151207233532/media_xll_8222485.jpg

Weight Watchers verandert z'n ­recept. Een lager cijfer op weegschaal is niet langer het enige doel. Bewegen en je goed in je vel voelen, worden dat ook. Het puntensysteem wordt ook omgegooid.

'Eet, beweeg en leef.' Dat zijn de drie pilaren van het vernieuwde Weight Watchers-programma. De grootste verandering is ­wellicht het puntensysteem: de ­ProPoints heten voortaan SmartPoints.

"Voedingsmiddelen verbieden doen we niet, maar we willen onze leden bewustmaken van het verschil in soorten calorieën: 100 kilocalorieën chocolade is niet hetzelfde als 100 ­kilocalorieën erwten", zegt CEO De Greve. De suikers en verzadigde vetten krijgen hogere scores, de proteïnes lagere. Uw ovenverse croissant die vandaag nog 5 ProPoints behaalt, is volgend jaar goed voor liefst 8 SmartPoints. Een kipfilet daalt van 3 naar 1. 

In het nieuwe programma zijn ook ActivPoints te verdienen. Hoe actiever je bent, hoe meer punten je verdient.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hooverphonic - Mad About You

Hooverphonic - Mad About You

Klik op de foto om hun te beluisteren





Hooverphonic is een Belgische rockgroep die voornamelijk ambient-pop maakt en reeds vanaf haar ontstaan internationale erkenning geniet. Aanvankelijk was de naam Hoover, maar na een auteursrechtenkwestie werd deze naam gewijzigd.

De groep behoort tot de weinige muzikale acts die in beide landsdelen van België erg bekend is, en bestaat tegenwoordig uit bassist en programmeur Alex Callier en gitarist Raymond Geerts. Geike Arnaert was reeds de vierde zangeres van Hooverphonic, en bleef dat voor tien jaar. Op 10 oktober 2008 verliet ze echter de band om een eigen muzikale koers te varen. Ze werd opgevolgd door Noémie Wolfs.




» Reageer (0)
07-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeman vist 100.000 euro uit Donau

Jongeman vist 100.000 euro uit Donau

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/16/14/20151207153104/media_xll_8221709.jpg

De brandweer in Wenen zit verveeld met een wel heel eigenaardige vondst: 100.000 euro in briefjes van 500 en 100, drijvend in de Donau. De politie heeft geen flauw idee waar het geld vandaan komt. Het geld is niet als vermist opgegeven en niemand heeft zich gemeld.

Een jongeman zag de biljetten zaterdagmiddag drijven en sprong in de rivier om het geld op te vissen. Omstanders meenden dat hij zelfmoord wilde plegen en belden de politie. De brandweer haalde later nog meer briefjes uit het water.

Onderzoek bracht totnogtoe geen misdaad in de omgeving aan het licht waarbij dergelijke som geld zou ontvreemd zijn, meldt een woordvoerder van de politie in Wenen. De biljetten zijn gedroogd en worden momenteel onderzocht op sporen.

"De jongeman zei dat hij het geld naar de politie wilde brengen, maar de vraag is of de politie het geld heeft gevonden of de jongen'', aldus de woordvoerder van de politie.

Wie in Oostenrijk cash geld vindt en het naar de politie brengt, kan 5 tot 10 procent van de geldsom opeisen. Wanneer binnen het jaar de rechtmatige eigenaar niet wordt gevonden, gaat de hele som  naar de vinder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat liegen doet met je lichaam

Wat liegen doet met je lichaam

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/8/8/20151205172146/media_xll_8217638.jpg

Een leugentje om bestwil, het floept er soms uit voor we het zelf doorhebben. Ach, kan geen kwaad, toch? Dat dacht je maar. Door te liegen doen we ons lichaam namelijk allerlei onheil aan.

Volgens een onderzoek van de universiteit van Columbia hebben mensen die iets verborgen houden fysiek meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken. "Hoe groot of ophefmakend je geheim is, maakt niet uit," verklaart auteur van de studie Michael Slepian. "Wat belangrijk is, is hoezeer je er zelf mee begaan bent." In andere woorden: je lippen stijf op elkaar houden over een geheime crush, kan even zwaar op je drukken als een levensbelangrijk

Effect op vrienden en werk

Zo'n geheim met je meedragen kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen heb je meer moeite met het uitvoeren van fysieke activiteiten, je lichaam maakt ook meer cortisol aan, beter bekend als het stresshormoon. Dat kan leiden tot een verstoord metabolisme en een hoge bloeddruk. Maar het kan ook depressies met zich mee brengen. Onderzoek wees immers uit dat geheimen ervoor kunnen zorgen dat je je meer alleen en humeuriger voelt.

Naast de relatie met je vrienden en familie kan ook je carrière eronder lijden, zelfs als je geheim niet eens gerelateerd is aan je werk. Volgens een studie in Journal of Experimental Psychology kunnen onze hersenen maar een paar dingen tegelijk. En hoe meer energie je verspilt door na te denken over je geheim, hoe minder energie je hebt om je te focussen op andere dingen.

Sterkere band

Volgens het onderzoek zouden de mentale en fysieke problemen die samenhangen met het verzwijgen van geheimen, maar liefst de helft minder zwaar worden, zodra je de waarheid vertelt.

Bovendien berusten al onze relaties op wederzijds vertrouwen. De waarheid vertellen versterkt jullie band omdat jullie elkaar beter leren kennen en kunnen begrijpen, vertelt psychiater  Gail Saltz. "Als iemand je laat vallen omwille van een geheim, dan was het gewoon geen goede vriend(in)." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik verloor 100 kg en werd dan geconfronteerd met dit

Ik verloor 100 kg en werd dan geconfronteerd met dit

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/3/8/20151206162123/media_xll_8219588.jpg

Toen Tracey Searly in 2011 170 kg droog aan de haak bleek te wegen, besloot ze drastisch in te grijpen. De kilo's vlogen eraf maar er dook een nieuw gigantisch probleem op.

De Australische vrouw was toen 26 en ontzettend obees. De kans was groot dat ze in die toestand diabetes en slaapapneu ging ontwikkelen. "Ik had heel wat medische problemen en moest snel gewicht verliezen want anders kwam mijn gezondheid in gevaar", deed Tracey haar verhaal.

In 2012 onderging ze een maagverkleining en nam een privécoach onder de arm. Ze verloor 100 kg op achttien maanden tijd. Best indrukwekkend maar een nieuw issue werd  pijnlijk zichtbaar.

Waarschuwing
"De chirurg die mijn maagverkleining had gedaan, waarschuwde me voor overtollige huid op het eind van de rit. Hij zei dat ik nog jong genoeg was en dat het misschien niet zo'n groot probleem zou vormen. Maar terwijl mijn gewicht bleef dalen, ging het met mijn huidoverschot de verkeerde kant op", zei Tracey.

Zoals zo vele mensen die op korte tijd massa's kilo's verliezen, kampte de jonge vrouw met overtollige huid aan haar buik, dijen en onder haar armen.

Gesmolten kaars
"Ik voelde me zoals een gesmolten kaars. Na al die moeite die ik had gedaan, leek het of ik er uiteindelijk niets had bij gewonnen", vertelde ze. "Ik kon niet lopen omdat het zo oncomfortabel was. Kleren pasten niet goed. "De topjes waren te los of te strak. Ik droeg dan maar lange mouwen tijdens winter en zomer en een uitwaaierende rok of een lossere jeans."

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/5/10/20151206170242/media_xll_8219590.jpg



Nadat Tracey op internet had gelezen dat die overtollige huid later voor problemen zou kunnen zorgen, besloot ze om zich te laten opereren. De eerste ingreep vond in november vorig jaar plaats om huidoverschot te verwijderen op haar buik, rug en dijen. In maart van dit jaar werden borstimplantaten aangebracht en de overtollige huid onder haar armen weggenomen. In oktober volgde dan een nieuwe operatie om het uitzicht van haar buik te verbeteren.

Ballon vol vet
"Gewichtsverlies is zoals een ballon vol vet", verklaarde, Jeremy Hunt, de plastische chirurg die Tracey opereerde. "Wanneer je gewicht verliest, is de ballon niet meer opgespannen. Onze job is dan ook om alles terug op te spannen zodat het niet meer storend is."

Tracey weegt nu 71 kg en is nu een maatje veertig. "Ik herken mezelf haast niet", zegt ze. "Ik ga nog steeds automatisch op zoek naar de grote maten in de winkel omdat ik mentaal vaak nog denk dat ik dik ben. Maar ik ben heel gelukkig. Ik had mijn hele leven lang overgewicht. Ik kan nog altijd niet geloven dat ik er nu zo goed uitzie."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5.000 jongeren krijgen gevaarlijke antidepressiva

5.000 jongeren krijgen gevaarlijke antidepressiva

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/14/12/20151206091742/media_xll_8218647.jpg

Bijna 5.000 jongeren in ons land krijgen gevaarlijke antidepressiva voorgeschreven. Het gaat om pillen voor volwassenen, die gevaarlijk zijn als jongeren ze nemen. Ze krijgen er ernstige bijwerkingen van. Het kan zelfs tot zelfmoordgedachten leiden.

Feydi De Mooy getuigt in VTM Nieuws hoe zij als 15-jarige na zware pesterijen de zware antidepressiva kreeg voorgeschreven na twee consultaties bij een psychiater. "Ik voelde me er helemaal niet beter door. Ik had geen eigen gedachten meer en door de medicatie voelde het aan of denken te moeilijk was. Buiten leren en praten met mijn ouders deed ik niets meer."

Volgens Caroline Lebbe, als apothekeres verbonden aan de Christelijke Mutualiteit (CM), kunnen de bijwerkingen van die medicatie jongeren nog dieper in de put duwen. "Er zijn belangrijke psychiatrische bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen en woede- of agressieaanvallen die ons toch zorgen baren."

Gemakzucht
Cijfers van de CM tonen aan dat in 2014 maar liefst 4.917 jongeren zware antidepressiva kregen voorgeschreven. Ook al vermeldt de bijsluiter een verbod op gebruik door -18-jarigen. Volgens Lebbe heeft dat deels te maken met gemakzucht bij sommige geneesheren. "We vermoeden dat het voor een arts gemakkelijker is om een pilletje voor te schrijven dan in te stappen in een lang proces van psychotherapie." (br.hln)


» Reageer (0)
05-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je zwarte peper bij je vuile was moet doen

Waarom je zwarte peper bij je vuile was moet doen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/9/4/11/20151205072137/media_xll_8217566.jpg

Het is zo al niet het leukste huishoudelijke klusje, en de wetenschap dat iedere wasbeurt die mooie diepe kleur van je favoriete kledingstuk een tikje vervaagt, helpt ook niet echt. Speciaal dure producten om het einde van je lievelings T-shirt zo lang mogelijk uit te stellen? Niet nodig, zwarte peper is al voldoende.

Volgende keer dat je een nieuwe lading was insteekt, doe je er een theelepel zwarte peper bij. Ja, echt. Stel vervolgens de wasmachine in op koude was en laat maar draaien.

Normaal blijven er steeds restjes wasmiddel op je kleding achter, waardoor de kleuren zullen vervagen. De zwarte peper doet echter dienst als scrub, en wrijft die restjes weer van je kleding af, waardoor het gewoon wordt weggespoeld in plaats van in je broeken en T-shirts te trekken. Geniaal, toch?! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie kwart Vlamingen neemt deel aan cultuur

Drie kwart Vlamingen neemt deel aan cultuur

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/11/2/20151204154143/media_xll_8216162.jpg

Zowat driekwart van de Vlamingen neemt in mindere of meerdere mate deel aan culturele activiteiten. Dat blijkt uit de resultaten van de grootschalige Participatiesurvey 2014, een onderzoek van aan welke sociale, culturele en sportieve activiteiten Vlamingen deelnemen.

Uit de studie blijkt dat de participatie van Vlamingen aan kunst- en cultuuractiviteiten stabiel blijft. Toch zijn er ook nog verschillende groepen die niet of nauwelijks participeren. De lager opgeleiden blijven een moeilijk bereikbare groep en ook oudere leeftijdsgroepen haken vaak af. Jongere generaties nemen, over de tijd heen, minder deel aan theater- en dansvoorstellingen en gaan minder naar kunstmusea en klassieke concerten dan de oudere generaties.

"In een steeds sneller veranderende samenleving is participeren niet altijd evident", zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. "Daarom werken we aan een nieuw decretaal kader dat het sociaal cultureel werk moet versterken en met nieuwe werkvormen op moeilijk bereikbare groepen mikt."

Een belangrijke reden om niet deel te nemen aan kunst en cultuur is desinteresse. Dat geldt vooral bij laaggeschoolden, waar bijvoorbeeld 80 procent aangeeft niet naar theater te gaan omdat theater hen niet interesseert. Financiële drempels spelen minder een rol dan opleiding.

Vroeg begonnen is half gewonnen, zo blijkt ook. Hoe jonger je aan cultuur begint, hoe meer je er later van blijft genieten. Minister Gatz, wil daarom samen met minister van Onderwijs Hilde Crevits en de sector bekijken hoe cultuureducatie op school en binnen elke opleiding kan worden gestimuleerd.

Opmerkelijk zijn ook de resultaten over het bibliotheekbezoek van Vlamingen. Uit de studie blijkt dat minder mensen een boek uitlenen. Vooral jongeren brengen een bezoek aan de bib, mannen en laaggeschoolden doen dat dan weer veel minder.

Cultuurparticipatie kent ook een belangrijke trend online. Mensen gebruiken steeds vaker het internet voor culturele behoeften, bijvoorbeeld het aankopen van cultuurproducten en het checken van programmatie of openingsuren. Toch ziet ook e-cultuur nog specifieke groepen over het hoofd.

"Het internet kan de drempel voor cultuurparticipatie verlagen of mensen inspireren om naar een theater of circusvoorstelling te gaan. Maar nog niet iedereen heeft die mogelijkheid. Sommige omdat ze geen internet hebben thuis, andere omdat ze te weinig kennis hebben over het wereldwijde web. Bibliotheken en andere ontmoetingsplaatsen kunnen daarbij soelaas bieden en ook mediawijsheid helpt. Het is dan ook een belangrijk accent in mijn beleid", aldus nog Gatz.

De data van deze editie van de Participatiesurvey zijn verzameld via mondelinge interviews afgenomen bij een representatief staal van de Vlaamse bevolking tussen 15 en 86 jaar oud. In totaal werden 3.965 interviews afgenomen. Het is al de derde keer dat het onderzoek plaatsvindt. De eerste bevraging was in 2004, de tweede in 2009. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peggy verdwijnt uit 'Thuis'

Peggy verdwijnt uit 'Thuis'

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/7/9/20151204232654/media_xll_8217144.jpg

De makers van de Eén-soap 'Thuis' hebben het contract met  Sally Jane Van Hoorenbeeck, 'Peggy' in de reeks, stopgezet. Ze was er  al van in de begindagen in 1995 bij, maar zal wellicht nog dit seizoen uit de serie geschreven worden.

"Af en toe moet je als maker afscheid nemen van personages om andere richtingen in te slaan", zegt producer Hans Roggen. "Natuurlijk vind ik het jammer dat het straks voor mij stopt", ­reageert de actrice. "Maar het geeft me wel de ruimte om als actrice de dingen te doen waarvoor ik de afgelopen jaren de tijd niet heb gehad."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je maar beter wat minder televisie kijkt

Waarom je maar beter wat minder televisie kijkt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/0/10/20151204132255/media_xll_8215420.jpg

In de winter kruipen we gemakkelijker voor televisie, en met een paar goede series vliegen er zo snel wat uurtjes voorbij. Dat we daar een klein beetje hersendood van worden is niet helemaal een fabeltje. Een studie ontdekte dat veel televisie kijken in combinatie met weinig beweging tijdens je vroege adolescentie, gelinkt wordt aan een slechtere werking van de hersenen in je latere leven.

De studie van het Northern California Institute for Research and Education volgde gedurende 25 jaar 3.247 mannen en vrouwen tussen 18 en 30 jaar. Aan de hand van vragenlijsten en regelmatige bezoeken, ontdekten de onderzoekers dat de mensen die veel televisie keken - meer dan 3 uur per dag - en het minste bewogen, een tot twee keer grotere kans hadden om slecht te scoren op cognitieve testen. In die testen werden de hersenfuncties getest, en vergeleken met volwassenen die minder televisie keken en meer bewogen.

Gewoonten aanpassen
Je hoeft niet meteen te panikeren dat die avondjes series bingewatchen voor altijd voorbij zijn. Wat dit onderzoek wel aantoont is dat de gewoonte om veel televisie te kijken en weinig te bewegen als jonge adolescent jouw cognitieve functies kan beïnvloeden als je ouder wordt. "De meeste mensen liggen niet wakker van hun verstandelijke gezondheid als ze jonger zijn, maar deze studie toont aan dat het toch belangrijk is om te minderen met tv te kijken en veel te bewegen, ook als je nog jong bent," legt hoofonderzoeker Tina D. Hoang uit.

Laat is nooit te laat
Ben je de 30 al gepasseerd en denk je dat het nu toch al om zeep is? Dan spreekt ander onderzoek van de universiteit van Californië jou tegen. Hoofdonderzoeker Kristine Yaffe ontdekte dat zelfs mensen die niet fysiek actief waren in hun jongere jaren, hun breinfuncties nog kunnen verbeteren als ze op latere leeftijd toch nog meer gaan bewegen. Geen excuses dus. Sleep je uit die zetel vanavond, en ga een avondje dansen in plaats van een film te kijken. Alles voor die gezonde geest in dat gezonde lichaam. (br.hln)


» Reageer (0)
04-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mein Kampf wordt opnieuw uitgegeven

Mein Kampf wordt opnieuw uitgegeven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/10/9/20151202122922/media_xll_8210874.jpg

Het beruchte manifest van de Duitse dictator Adolf Hitler (1889-1945), Mein Kampf, wordt opnieuw uitgegeven, voorzien van kritisch commentaar. Het Zuid-Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IfZ) maakt er gebruik van dat 31 december, zeventig jaar na Hitlers dood, alle auteursrechten voor het boek verlopen.

Het copyright was in handen van de deelstaat Beieren. Die belemmerde verspreiding en herdruk uit angst dat de teksten politiek nieuw leven zou worden ingeblazen. Het IfZ drukt 4000 exemplaren die afrekenen met de vele mythes rond dit boek, zegt IfZ-chef Andreas Wirsching tegen de BBC.

Het boek is voor een groot deel door Hitler geschreven in 1924 en verschafte hem een gerieflijk inkomen. Het bevat zijn ideeën over het Duitse rijk en ras en talrijke tirades tegen het Verdrag van Versailles (1919). Daarmee werd Duitsland officieel de verliezer van de Eerste Wereldoorlog en opgezadeld met herstelbetalingen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint koopt meer tweedehands pakjes

Sint koopt meer tweedehands pakjes

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/12/0/20151203163955/media_xll_8214225.jpg

De Sint kiest steeds vaker voor tweedehands. In een jaar tijd ziet de zoekertjessite 2dehands.be de interesse in gebruikte cadeaus met een kwart toenemen.

Vooral Lego en Playmobil doen het goed. Daarnaast zal Zwarte Piet dit jaar veel spelconsoles ronddragen. Opvallend: ook de miniatuurtreinen van Marklin prijken bovenaan de verlanglijstjes.

Vlaamse kinderen kiezen dus nog steeds heel traditionele cadeaus. Toch is Star Wars de grootste verrassing: zowel figuurtjes, games als kleding zijn erg gegeerd. (br.hln)

Populairste items op 2dehands.be
1. Lego
2. Playmobil
3. Playstation
4. Marklin
5. Duplo
6. Barbie
7. Wii
8. Xbox one
9. Star Wars
10. Pokémon


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In België leeft bijna 1 kind op 5 in armoede

In België leeft bijna 1 kind op 5 in armoede

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/12/9/20151203092231/media_xll_8213154.jpg

Bijna een op de vijf kinderen (18,8 procent) jonger dan 18 jaar in België leeft in een gezin met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Tien jaar geleden was dat 15,9 procent. Dat blijkt uit het nieuwe jaarboek van het Centrum Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) van de UAntwerpen. "Onrechtvaardig", klinkt het bij de onderzoekers, die wijzen op het welvarend karakter van België.

Bij eenoudergezinnen loopt dat aandeel op tot 36,4 procent en van kinderen van laagopgeleide ouders gaat het om 53,8 procent. Werkt bijna niemand in het gezin, dan leeft 73,6 procent van de kinderen met een inkomen onder de drempel. Bijna 7 procent van de kinderen leeft in een gezin met erg weinig materiële middelen.

"In een welvarend land als België zijn dergelijke cijfers onrechtvaardig, vooral omdat kinderen die in armoede leven daar de rest van hun leven de gevolgen van kunnen dragen", klinkt het bij de onderzoekers. Ze verwijzen naar Nederlands onderzoek, waaruit blijkt dat armoede een emotionele, materiële en sociale belasting vormt, en dat jongeren zich vaak buitengesloten voelen of zich schamen.

Ook jongeren worden steeds vaker geconfronteerd met financiële moeilijkheden. Het armoederisico van 18-24-jarigen ligt evenzeer op 18,8 procent. Dat percentage stijgt sinds 2008. Het maandelijkse gemiddeld aantal leefloongerechtigden nam tussen 2013 en 2014 met 3,9 procent toe, maar bij jongeren onder de 25 was dat 5,1 procent. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar vertegenwoordigden vorig jaar zo'n derde van de leefloonbevolking, terwijl hun totale aandeel in de bevolking 10,7 procent bedroeg. (br.hln)


» Reageer (0)
03-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je beter niet tot 1 januari wacht met goede voornemens

Waarom je beter niet tot 1 januari wacht met goede voornemens

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/9/14/20151202082140/media_xll_8209139.jpg

Binnen een goede maand lijsten we traditiegetrouw alle dingen op die we beter hopen te doen in 2016. Ultieme klassiekers: gezonder eten, meer sporten en stoppen met roken. Toch hebben we meer kans op slagen als we vandaag (echt waar!) al beginnen met onze voornemens. Dr. Christine Whelan legt uit waarom, en ze geeft ons er meteen nog wat tips bij.

"Vanaf 1 januari pak ik het helemaal anders aan", denken we elk jaar opnieuw vol goede moed. Maar zo'n deadline stellen is niet zonder gevaren, legt Dr. Christine Whelan uit, professor aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Ze wijst ons erop dat we op die manier onszelf nog even helemaal laten gaan. Gevolg: in de periode tussen eind november en 1 januari komen we net het meeste kilo's bij, ook omdat de omstandigheden hiertoe aanzetten. Veel feestjes met rijkelijk vloeiende alcohol en caloriebommetjes als dessert gaan vlotjes binnen, onder het mom 'vanaf 1 januari begin ik écht aan mijn dieet/sport'. Herkenbaar? Reken maar.

Begin vandaag

Vaak wordt als deadline een bepaalde datum genomen, zoals 'volgende maandag' of 'vanaf 1 januari'. "Maar we moeten opletten dat we die dag niet gaan gebruiken om het te verantwoorden dat we daarvoor nog even alle remmen los gooien," legt Whelan uit. "Denk in plaats daarvan welke kleine stapjes je nu al kan zetten. Gebruik bijvoorbeeld 1 december - vandaag - om jezelf al rustig op het juiste pad te helpen, voor een nog succesvoller nieuw jaar," adviseert Whelan uit. Toegegeven: het is even schrikken dat we er plots vandaag al aan moeten beginnen. Gelukkig geeft Whelan ons nog enkele bruikbare tips mee.

ZO SLAAG JIJ IN JE GOEDE VOORNEMENS

1. Sta even stil bij het waarom van je voornemens
"Nadenken over wat je wil veranderen en waarom, zorgt ervoor dat je je beter aan je voornemen gaat houden en het gewenste resultaat behaalt," zegt Whelan. Ga hier even voor zitten, en denk er bewust over na. Pas na die "waarom" kan je bepalen hoe je dat gaat doen, en wat je einddoel is.

2. Concretiseer, maar blijf realistisch
Onderzoek toonde aan dat het neerschrijven van je einddoel helpt bij het verwezenlijken ervan. Schrijf dus concreet op wat je wil bereiken. Maar als je doelen te groots of onrealistisch zijn, dan raak je ontmoedigd als je faalt. Begin klein, en hou in het achterhoofd dat je succes wil boeken, niet geblesseerd of overgestresseerd raken. Whelan adviseert om te beginnen bij één specifiek doel dat je wil bereiken, niet een hele lijst.

3. Betrek je vrienden
Alleen je doelen opschrijven is niet genoeg, vertel ook anderen over jouw plannen, of dat nu gezonder eten, meer sporten of een cursus Spaans is. Zo vergroot je de kans op slagen, dankzij sociale controle. Nog beter: zoek een vriend of vriendin met hetzelfde voornemen, en help elkaar samen om jullie doel te bereiken.  (br.hln)


» Reageer (0)
02-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe slecht is het om je plas op te houden?

Hoe slecht is het om je plas op te houden?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/16/8/20151202113537/media_xll_8210693.jpg

Midden in de nacht in je warme bed, in de file of tijdens de film: een volle blaas overkomt ons vaak op de vervelendste momenten. Eventjes ophouden dan maar. Maar hoe ongezond is het echt om je toiletbezoek uit te stellen?

"De blaas past zich heel gemakkelijk aan," zegt Alex Shteynshlyuger, uroloog uit New York. "Ze kan veel urine opslaan, dus je plas af en toe een tijdje ophouden gaat niet echt grote problemen veroorzaken." Toch maak je er beter geen gewoonte van om lange tijd te wachten, zo leert de biologie.

Een beetje wetenschap
Om te begrijpen hoe de blaas werkt, eerst een beetje wetenschap. In ons lichaam hebben we organen en spieren, waarbij het grootste verschil is dat je spieren kan trainen, en organen niet. De blaas is een kruising van beiden, een zogenaamde "spierzak". We worden niet geboren met de vaardigheid om onze blaas te controleren (dankuwel, luiers), maar door te "trainen" krijgen we er controle over. De blaas is gemaakt van elastisch weefsel en spierweefsel, en hoe voller ze zit, hoe meer het elastisch weefsel uitrekt. Wanneer ze vol geraakt, signaleert het brein aan de zenuwen dat het tijd is om ze leeg te maken.

"Extreem sportieve blaas"
Als je af en toe je plas even ophoudt omdat je bijvoorbeeld een spannende bioscoopfilm niet wil onderbreken, dan is er niet echt een risico, benadrukt Shteynshlyuger. Wel wordt het gevaarlijk als je er een gewoonte van maakt. Als je regelmatig een paar uur wacht met naar het toilet te gaan als je eigenlijk moet, jaren aan een stuk, creëer je een "extreem sportieve blaas", zoals de uroloog het benoemt.

Toch niet te lang wachten
Het klinkt misschien stoer om een extreem sportieve blaas te hebben, maar op lange termijn kan je zo het elastische weefsel beschadigen. Dat kan dan weer leiden tot verdere complicaties zoals achterblijvende urine, nierschade of een vergroot risico op infecties bij de urinewegen. Dit gebeurt gelukkig enkel in extreme gevallen, en de schade is niet noodzakelijk definitief. Maar toch maak je er best geen gewoonte van, en kruip je 's nachts toch beter uit je gezellig warme bed voor een nodige plaspauze. (br.hln)


» Reageer (0)
01-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rory Gallagher - Bullfrog Blues

Rory Gallagher - Bullfrog Blues

Klik op de foto om hem te beluisteren






Rory Gallagher (Ballyshannon, 2 maart 1948 – Londen, 14 juni 1995) was een Iers bluesgitarist.


Rory Gallagher begon zijn carrière in de vroege jaren '60 als gitarist met de Fontana Showband. In de jaren 1964 en 1965 speelde hij in de Impact Sound Show Band (later The Impact Sound en tenslotte The Impact). In 1966 formeerde hij de driemansband Taste met Eric Kitteringham (bas) and Norman Damery (drums). In 1967 nam dit trio wat demo's op die in de jaren zeventig op LP verschenen onder de titel Taste In The Beginning. Nog in datzelfde jaar werden John Wilson en Richard "Charlie" McCracken resp. de nieuwe drummer en bassist van Taste en met hen zou Gallagher drie jaar samenwerken. Deze periode leverde twee studioalbums op: Taste en On The Boards. Een stortvloed van bootlegs werd in die tijd uitgebracht. Om dit tegen te gaan bracht platenmaatschappij Polydor zelf Live in Montreux en Live At The Isle Of Wight uit. Taste werd in 1970 ontbonden na onenigheid over de financiële huishouding en de rol van het management hierin.

Met Gerry McAvoy (uit Deep Joy) op bas en Wilgar Campbell (uit The Method) op drums ging Gallagher vervolgens verder onder zijn eigen naam: The Rory Gallagher Band of Rory Gallagher and his band. Zijn muziekstijl vertoonde de blues in al zijn facetten, maar met name ook de country blues. In 1973 vertrok Campbell naar The Mick Abrahams Band en werd vervangen door Rod De'Ath uit Killing Floor. Korte tijd later werd ook de toetsenist van Killing Floor, Lou Martin, lid van Rory's begeleidingsband. Gallagher werd door het muziekblad Melody Maker in 1972 en 1974 uitgeroepen tot 's werelds beste gitarist. Hij genoot onder andere in het Oostblok een grote populariteit. De band zou een naam opbouwen met marathonoptredens tijdens veelvuldige tournees. Zo speelden zij begin 1974 tijdens een nachtconcert voorafgaand aan een autoloze zondag in De Doelen in Rotterdam net zo lang door tot de bezoekers de eerste trein naar huis konden nemen. In de jaren '70 speelde ook de Belgische bluesgitarist Roland Van Campenhout regelmatig mee in de band van Gallagher.

Gallagher had veel succes met zijn live-optredens, maar scheen er nooit in te slagen dat op de plaat vast te leggen. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. Hij had een grote schare trouwe fans onder wie vele epigonen die tijdens zijn concerten luchtgitaar speelden.

Tijdens een concert in februari 1995 in Nighttown in Rotterdam bleek Gallagher zo ernstig ziek, dat het voortijdig moest worden afgebroken. De zanger werd opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Daar onderging hij in april 1995 een succesvolle levertransplantatie. Hij overleed echter twee maanden later aan een longontsteking.

Gallagher wordt jaarlijks herdacht met de tributeconcerten "Cork rocks for Rory" in Cork en "Going to my home town" in zijn geboorteplaats Ballyshannon. In Ierland is hij geëerd met standbeelden en zijn verschillende straten naar hem genoemd. Postuum werd door zijn broer Donal het album Wheels within wheels uitgebracht, waarop Gallagher onder andere samenwerkt met de Spaanse gitarist Juan Martín, Ronnie Drew van The Dubliners en Béla Fleck.

In 1997 bracht de firma Fender een speciale Rory Gallagher Signature Stratocaster op de markt, die tot in de kleinste details (inclusief alle beschadigingen) op Rory's favoriete gitaar lijkt. Gallagher had zijn exemplaar (gefabriceerd in 1961) in 1963 tweedehands in Cork gekocht voor 100 pond.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nummerplaat elektrische fietsen valt wel héél groot uit

Nummerplaat elektrische fietsen valt wel héél groot uit

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/16/3/20151201050016/media_xll_8207973.jpg

Eigenaars van een snelle elektrische fiets die je vlot boven de 25 kilometer per uur stuwt, moeten sinds kort een nummerplaat bevestigen. Alleen: die zijn véél te groot. "Dit is gevaarlijk, want het kenteken steekt verraderlijk uit", vindt Nancy Germonprez uit Heule.

Omdat nogal wat elektrische fietsen ondersteuning geven tot een snelheid van 45 kilometer per uur, is beslist dat ze niet meer als normale fietsen kunnen worden beschouwd. Daarom moeten de fietsen sinds enkele maanden worden ingeschreven, moet de eigenaar een verzekering nemen en is ook een nummerplaat (kostprijs: 30 euro) verplicht.

"De wet is om na te leven", vindt Nancy Germonprez uit Heule. De vrouw kocht enkele weken geleden een fraaie elektrische fiets. "Enkele dagen geleden bracht de postbode mijn nummerplaat. Een knoert van een kenteken is het, véél te groot om aan mijn fiets te bevestigen."

De plaat die Nancy kreeg, is dezelfde als die voor motorfietsen: 21 cm breed en 14 cm hoog. "Ik probeerde het met bevestigingsstrips te bevestigen, maar het resultaat lijkt nergens naar. Bovendien is het gevaarlijk, omdat de nummerplaat behoorlijk uitsteekt. Ik wil best 30 euro betalen voor een kenteken, maar dan moet het in orde zijn."

Bij de FOD Mobiliteit was niemand bereikbaar voor een reactie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norah Jones - Keith Richards - Love Hurts


Norah Jones - Keith Richards - Love Hurts

Klik op de foto om ze te beluisteren







Norah Jones, volledige naam Geetali Norah Jones Shankar (New York City, 30 maart 1979), is een Amerikaanse jazz-zangeres.

Keith Richards (Dartford, 18 december 1943) is een Engelse gitarist, songwriter, zanger, producer en stichtend lid van de Engelse rockband The Rolling Stones.


Samen brengen ze Love Hurts



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!