Soja verlaagt risico op sterfte en herval bij borstkanker
Vrouwen met borstkanker die soja innemen, hebben een lager risico op herval en sterfte. Dat blijkt vandaag uit een studie.
Borstkankerpatiënten Een Amerikaanse ploeg wetenschappers van de Vanderbilt University onderzocht het verband tussen de inname van soja en de kans op herval en overleving bij borstkankerpatiënten. Ze analyseerden gegevens van 5.042 vrouwen die borstkanker gehad hebben. Er werden vrouwen van 20 tot 75 jaar gerekruteerd bij wie de diagnose van borstkanker werd gesteld tussen maart 2002 en april 2006. Ze werden opgevolgd tot eind juni 2009.
Sterfte en herval De onderzoekers ontdekten een omgekeerd evenredig verband tussen de consumptie van soja enerzijds en sterfte en herval anderzijds. De patiënten in de groep met de hoogste inname van soja hadden 29 procent minder kans op sterfte tijdens de onderzoeksperiode en dat dit het risico op herval met 32 procent minder beperkte, vergeleken met de patiënten met de laagste inname van soja-eiwitten.
Twee glazen melk Volgens de wetenschappers is een inname van 11 gram soja-eiwitten per dag al voldoende voor het gunstige effect. Dat staat gelijk met het drinken van twee glazen sojamelk.
|