Lager risico op botontkalking bij vegetariërs
Vegetarische voeding beschermt het lichaam beter tegen allerlei
ziekten, zoals botontkalking, dan vlees. Dat bevestigt een studie van
biometricus Peter Deriemaeker en enkele collega's van de Vrije
Universiteit Brussel. Eiwitten Eiwitten
bevorderen botontkalking. Tegenstrijdig genoeg stimuleren eiwitten ook
de aanmaak van bot. Of ze een positief of negatief effect hebben, hangt
grotendeels af van de rest van het voedingspatroon. Het eten van
voldoende groenten en fruit speelt een belangrijke rol, maar daarnaast
zijn ook de genetische achtergrond, leeftijd en geslacht
doorslaggevende factoren. Meer fruit en groenten Deriemaeker
en zijn collega's vergeleken een groep vegetariërs met een
gelijkaardige (geslacht, leeftijd, ...) groep niet-vegetariërs. Hoewel
de opname van calcium, fosfor, natrium, magnesium en kalium in beide
groepen binnen de aanbevolen waarden lag, bleek de opname van magnesium
en kalium significant hoger bij vegetariërs. Zij hadden aanzienlijk
meer fruit en groenten gegeten. "Er tekent zich dus een
duidelijk verschil af tussen beide groepen. De resultaten staven het
eerdere vermoeden dat een dieet rijk aan plantaardige voedingsstoffen
(...) het lichaam beter beschermt tegen een hele reeks ziekten zoals
osteoporose", klinkt het.
|