Diepvriesgroenten zijn soms voedzamer dan vers
Ingevroren
groenten kunnen voedzamer zijn dan zogezegde 'verse'
supermarktgroenten, zo blijkt uit een recente studie. Verse groenten
verliezen tot 45 procent van hun voedingsstoffen als ze niet tijdig de
tafel bereiken.
Verloren tijd De
tijd dat verse groenten in de opslagruimte, het transport en in de
winkel liggen, kan tot meer dan twee weken oplopen. Zo verliezen groene
bonen bijvoorbeeld bijna de helft van alle voedingsstoffen in de 11 tot
15 dagen dat ze elders dan op het bord liggen. Brocolli en bloemkool
zouden 25 procent verlies maken, tuinerwten tot 15 procent en wortelen
tot 10 procent. De diepgevroren varianten daarentegen behouden een veel
hoger niveau van vitamines en voedingsstoffen.
Opvatting Tachtig
procent van de shoppers is nochtans van mening dat de verse groenten
verkocht in de supermarkt minder dan vier dagen oud is. In
werkelijkheid liggen ze al vaak negen dagen elders voor ze in de winkel
aankomen.
Superieur Volgens de studie,
uitgevoerd door het Britse Institute of Food Research, begint de
voedingswaarde van groenten te verslechteren zodra ze worden geplukt.
"Het wordt tijd dat we de opvatting dat diepgevroren slechter is dan
vers, volledig negeren", aldus de onderzoekers. "Bevroren voedsel is
qua voedingswaarde vergelijkbaar en in sommige gevallen zelfs
superieur. Snelle en georganiseerde oogstmethoden maken dat
diepgevroren groenten zo weinig mogelijk voedingsstoffen verliezen".
|