We eten onbewust tot 46 theelepels suiker per dag
Mensen eten zonder het te beseffen tot 46 theelepels suiker per dag, dat
is vier keer meer dan het aanbevolen maximum. Dat beweren Amerikaanse
wetenschappers.
De
studie bestudeerde de voedingsgegevens en bloedresultaten van 6.000
volwassen mannen en vrouwen tussen 1999 en 2006. Ze verdeelde de
deelnemers in vijf groepen volgens de hoeveelheid van toegevoegde
suikers en caloriehoudende zoetmakers die ze dagelijks consumeerden. De
groep die het meeste suiker at, consumeerde een gemiddelde van 46
theelepels toegevoegde suikers per dag. De groep die het minst suiker
at, kwamen aan drie theelepels. De onderzoekers bestudeerden voor deze
waarden niet eens hoeveel natuurlijke suikers ze uit fruit en
vruchtensap opnamen.
De
onderzoekers zeggen dat fabrikanten consequent meer suiker gebruiken in
producten om ze aantrekkelijker te maken voor klanten. Ze waarschuwen
dat een dieet rijk aan suiker even dodelijk is als vette voeding wat
cholesterol en het risico op hartziekten betreft. Veel mensen beseffen
echter niet dat ze zo'n grote hoeveelheid eten.
Onderzoekster
Miriam Vos zegt dat suiker een stille bedreiging is voor de gezondheid
om dat het zo vaak 'verstopt' wordt in voeding. "Net als het eten van
veel vet kan suiker het niveau van cholesterol verhogen. De totale
consumptie van suiker na substantieel toe de laatste jaren, dit is
voornamelijk door een verhoogde opname van toegevoegde suikers in
verwerkte en bereide voeding. Fabrikanten gebruiken suiker om hun
voeding lekkerder en aantrekkelijker te maken. Het is belangrijk voor de
volksgezondheid op lange termijn om te kijken naar hoeveel toegevoegde
suiker mensen opnemen en manieren te vinden hoe dat te beperken." (br.hln)
|