Ik ben Gerd
Ik ben een vrouw en woon in prov Antwerpen (Belgiƫ) en mijn beroep is invaliditeit.
Ik ben geboren op 20/12/1958 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lezen, schrijven, fietsen, wandelen en pc.
Ik ben alcoholiste en ben meer dan 11 jaar nuchter. Ben, ondanks heel veel tegenslag, niet opnieuw gaan drinken. Als ik dit kan, kan jij het ook !
Mail
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Zoeken in blog
Alcohol
Informatief over drank en drankverslaving. Dit ie een blog waarin alles rond alcohol draait maar in de breedst mogelijke zin.
05-04-2015
Zo zorg je voor iemand die dronken is deel 3 Tips en waarschuwingen
TIPS
Wacht niet met het bellen van het alarmnummer (112) omdat de dronken persoon minderjarig is. Hoe jonger iemand is, hoe gevaarlijker overvloedig drankgebruik kan zijn. Hoe langer je wacht met hulp inschakelen, hoe erger de situatie kan worden.
Als iemand dronken wordt na zeer weinig gedronken te hebben, kan dat gewoon betekenen dat iemand snel dronken wordt. Het kan echter ook betekenen dat er iets in zijn/haar drankje is gegooid. Als je denkt dat dit gebeurd is, schakel dan meteen hulp in.
Breng jezelf niet in gevaar terwijl je voor iemand zorgt. Probeer nooit iemand die groter is dan jij op te tillen of op te vangen. Probeer in ieder geval te voorkomen dat hij/zij het hoofd bezeert.
Iemand achteraf vertellen waar het op staat kan helpen voorkomen dat het nogmaals gebeurt. Wacht tot de persoon nuchter is en ga een goed gesprek aan.
Als iemand die dronken is boos op zichzelf wordt moet je de persoon in kwestie geruststellen, hoe boos je zelf ook bent.
WAARSCHUWINGEN
Laat nooit iemand die teveel gedronken heeft in een auto weg rijden. Ze brengen zichzelf in gevaar, maar ook anderen.
Wek overgeven niet op bij iemand die dronken is.
Ga er nooit van uit dat mensen je op deze manier zullen helpen als jij teveel gedronken hebt.
Dwing nooit een dronken persoon te eten. Ze worden er niet nuchter van en ze kunnen stikken.
Zet nooit een dronken persoon onder de koude douche. Van een koude douche wordt niemand nuchter en iemand kan in een shock raken.
Bel een ambulance als je twijfelt. Laat de ambulancemedewerkers de ernst van de situatie inschatten en laat hen beslissen wat er moet gebeuren.
Zo zorg je voor iemand die dronken is deel 2 deel stap 5 tem 9
5
Laat nooit iemand die dronken is alleen in slaap vallen. Blijf in de kamer - kijk wat tv of lees een boek, ruim op, als je maar in de kamer blijft. Als je iemand thuis brengt zorg dan dat je zeker weet dat iemand anders dezelfde zorg draagt voor de dronken persoon.
Als je niet zelf bij de dronken persoon kan blijven en er is niemand anders, bel dan iemand (ouders, familie, vrienden) om naar diegene toe te gaan om een oogje in het zeil te houden. Leg de situatie en de noodzaak uit. Blijf bij de persoon totdat de ander er is.
6
Controleer regelmatig of iemand nog reageert. Zeg hardop zijn/haar naam, vraag om de ogen te openen, geef een por en kijk of er een reactie op volgt. Kijk of de persoon nog ademt. 12-20 ademhalingen per minuut is normaal.
7
Kijk goed naar indicaties van alcoholvergiftiging. Als iemand te langzaam ademt (8 ademhalingen of minder per minuut, of onregelmatig ademhalen met 10 seconden of meer tussen elke ademhaling) en iemand reageert niet meer op porren en duwen kan het betekenen dat iemand alcoholvergiftiging heeft. Andere tekenen van alcoholvergiftiging zijn onder meer:
Flauwgevallen of verdoofd zijn - geen bewustzijn of halfbewust, niet wakker te krijgen
Blauwe lippen en vingertoppen
Uitgedroogd
Snelle hartslag
Al slapend braken en niet wakker worden van het braken
Koude, klamme handen en voeten
8
Als je deze tekenen ziet kun je het beste meteen 112 bellen. Leg de situatie duidelijk uit.
Je zult niet in de problemen komen als je het alarmnummer belt. Ook als de situatie minder ernstig blijkt te zijn dan je dacht zul je niet in de problemen komen voor het laten komen van hulpdiensten of politie.
9
Blijf altijd bij de persoon die dronken is totdat de hulpdiensten gearriveerd zijn. Houd de persoon warm en controleer op ademhaling. Als er iemand anders aanwezig is die een eerste hulp-diploma heeft, vraag diegene om te helpen totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd.
Raak niet in paniek. Blijf altijd kalm. Je bent zelf waarschijnlijk bang, maar het zal de patiënt geen goed doen als je die angst overbrengt. Stel de persoon in kwestie gerust, daarmee stel je jezelf ook gerust.
Als de persoon in kwestie wakker is of bij bewustzijn: leg altijd eerst uit wat je gaat doen voordat je iemand aanraakt; een dronken persoon kan snel gewelddadig worden.
Geef een dronken persoon nooit een drankje waar cafeïne in zit, zoals thee, koffie of nog erger: een energiedrankje. Hierdoor droogt iemand nog verder uit. Een bepaald drankje zorgt er nooit voor dat iemand ontnuchtert, dat kan alleen door de roes uit te zitten.
Als er nog iemand aanwezig is, laat diegene dan de ambulance opwachten zodat ze sneller weten waar je je bevindt met de dronken persoon.
Zo zorg je voor iemand die dronken is deel 1 stap 1 tem 4
Als mensen op een feestje of in de kroeg zo dronken zijn dat er geen land meer mee te bezeilen valt, kunnen ze een gevaar voor zichzelf zijn. Ze lopen zelfs het gevaar op alcoholvergiftiging en dan hebben ze medische hulp nodig. Als je alcoholvergiftiging kunt herkennen kan dat betekenen dat je iemands leven redt; weten hoe je voor een dronken iemand moet zorgen is daarom een essentiële vaardigheid voor alle feestgangers.
1
Herken een persoon die teveel op heeft. Tekenen van dronkenschap zijn onder andere: praten met dubbele tong, niet rechtop kunnen staan of zitten, graag willen gaan liggen, niet goed meer kunnen lopen, omvallen, luidruchtig en schaamteloos gedrag, gewelddadige reacties, bloeddoorlopen ogen, afwisselend koud en warm hebben enz.
2
In hoeverre je voor iemand moet zorgen hangt af van hoeveel hij of zij gedronken heeft. Elke situatie zal moeten worden ingeschat afhankelijk van de omstandigheden en de context, maar het gaat er om dat je er klaar voor bent om iemand te helpen totdat hij/zij buiten levensgevaar is.
3
Ontmoedig meer drankgebruik. Probeer om de dronken persoon af te leiden, zodat hij/zij niet nog meer gaat drinken. Leid de persoon in kwestie weg van de alcohol - ga even naar buiten voor wat frisse lucht, merk op dat het hoog tijd is om een taxi te bellen en te gaan slapen, of neem ze mee naar een rustig plekje om wat te praten. Ga naar een stil plekje zonder al teveel licht.
Als ze willen drinken, geef ze dan een drankje dat geen kwaad kan. Geef een glas water, of een drankje aangelengd met veel water. Vaak kun je een glas sinaasappelsap geven en zeggen dat het wodka-jus is; ze zullen het verschil niet eens merken, zeker niet als je aan het praten bent.
Als je met iemand bent die de neiging heeft om teveel te drinken, maar nog niet teveel gedronken heeft, kun je diegene op een ander, lichter drankje over laten stappen, zoals bier. Mixdrankjes gaan erin als limonade en zijn veel moeilijker te doseren dan een (bitterder) biertje. Op deze manier kun je beter in de gaten houden hoeveel iemand drinkt en op welk 'niveau' ze zitten. Het is echter niet de manier om iemand te laten stoppen met drinken.
Probeer niets te zeggen waarmee je de dronken persoon boos maakt of uitdaagt. Wees te allen tijde kalm.
Wandelen kan erg moeilijk zijn voor iemand die dronken is, dus het is meestal geen goed idee om samen een eindje te gaan wandelen om te ontnuchteren.
Als de dronken persoon naar de wc moet, ga dan even mee. Uitglijden is heel makkelijk op een vochtige wc-vloer, je wilt natuurlijk niet dat iemand met zijn hoofd op de harde tegels terecht komt.
4
Doe je best om fysiek letsel door bijvoorbeeld omvallen te voorkomen. Help de dronken persoon om veilig te gaan zitten. Als iemand braakneigingen heeft, neem diegene dan mee naar een geschikte plek om over te geven.
Als iemand al liggend braakneigingen heeft, leg ze dan op de zij met het hogere been gebogen. Dit voorkomt stikken door braken. Leg iets achter de rug om te voorkomen dat hij/zij terug rolt op de rug of buik. Mensen kunnen makkelijk stikken als ze op hun rug of buik liggen en braken. Als iemand op de bank ligt, zorg dan dat ze niet met hun gezicht naar de achterleuning van de bank liggen, maar andersom: op de zij met het achterhoofd naar de achterkant van de bank. Anders kan het braaksel geen kant op en kan iemand er alsnog in stikken.
Als iemand gevallen is, of je vindt iemand op de grond en je weet niet of er een val aan vooraf gegaan is: breng ze altijd naar de eerste hulp. Je kunt makkelijk hoofdletsel oplopen tijdens een val, de ernst van het letsel (bijvoorbeeld een zware hersenschudding) is vaak moeilijk in te schatten bij iemand die heel dronken is.
Schilderij van Jan Steen, getiteld ' Dronken paar' en vermoedelijk geschilderd tussen 1655 en 1665. Het schilderij maakt deel uit van de Eregalerij in het Amsterdamse Rijksmuseum en toont een echtpaar dat in kennelijke staat van dronkenschap verkeert. Op de achtergrond ontvreemden buitenstaanders ondertussen ongemerkt de bezittingen van het paar. Opvallend is ook de prent van de uil aan de wand: destijds was de uil niet per se het symbool van wijsheid, maar juist ook een symbool van 'ziende blind zijn': een uil heeft overdag immers nauwelijks gezichtsvermogen. Het is een olieverf op paneel.
I get drunk and I stumble to my phone, to call just up my girl to bone when I`m alone. I know she`s drunk, to I only got to kiss. Only when I`m drunk I sing a song like this.
`Cause there ain`t ain`t ain`t ain`t ain`t `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...
All right girl. You`ve got to show me some vibes. C`mon!
Feel the vibes, Feel the vibe through your body. Feel the alcohol tonight. Feel the vibes, Feel the vibe through your body. Feel the vibes, Feel the vibe through you body. Feel the alcohol tonight.
Because there ain`t, Because there ain`t, Because there ain`t no party like an alocoholic party.
Feel the vibe through your body. Feel the alcohol tonight. Alcohol tonight, Alcohol tonight, Alcohol tonight.
C`mon! `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...
Only when I`m drunk I sing a song like this.
I get drunk and I stumble to my phone, to call just up my `bours, to bone when I`m alone. I know she`s drunk, to I only got to kiss. Only when I`m drunk I sing a song like this...
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...
You`ve got to show me some vibes. C`mon!
Feel the vibes, Feel the vibe through your body. Feel the alcohol tonight. Feel the vibes, Feel the vibe through your body. Feel the vibes, Feel the vibe through you body. Feel the alcohol tonight.
`Cause there ain`t no party, like an alcoholic party. Ain`t no party, like an alcoholic party. `Cause there ain`t no party, like an alcoholic party...
De titel is een verwijzing naar een van de beroemdste toneelstukken van Tennessee Williams, Cat on a hot tin roof, waarin Brick, een gewezen sterspeler bij het American Football, wordt geconfronteerd met zijn alcoholisme. Hij vertrekt en zegt dat hij naar Echo Spring gaat. Een enkeltje slijter c.q. drankkast dus, want Echo Spring was een merk Bourbon. Overigens een weergaloze rol van Paul Newman in de verfilming van 1958.
Olivia Laing gaat op zoek naar het verband tussen literatuur en alcoholisme. Ze doet dat aan de hand van de levensverhalen van zes bekende Amerikaanse schrijvers.
De zes “uitverkorenen” zijn Ernest Hemingway (voor wie alcohol een viriel attribuut was), F. Scott Fitzgerald (voor wie drank hoorde bij de “roaring twenties”), John Cheever (voor wie drank zijn sociale en seksuele onzekerheid en zijn schandelijke dubbelleven draaglijk moest maken), Tenessee Williams (voor wie drinken en zwemmen zuiverend en bevrijdend werkten), de dichter John Berryman (die net als Hemingway zelfmoord pleegde) en de vroeg gestorven Raymond Carver. Van twee uit dit lijstje pleegde de vader zelfmoord en allen kwamen ze uit een verscheurd, soms gewelddadig gezin. Allemaal vertoonden ze in verschillende fasen van hun drankzuchtige leven de kenmerken van de alcoholist: narcisme, manische zelfoverschatting, ontkenning van hun verslaving, uitvluchten, aftakeling en depressie
(Laing heeft ook een eigen agenda. In haar jonge jaren is haar vader vertrokken en begon haar moeder een verhouding met een vrouw. Die terroriseerde het gezinnetje lange tijd met haar drankzucht. Totdat ze werd afgevoerd en met succes een ontwenningskuur volgde.)
In onze nabije omgeving lijken sommige mensen in staat hun eigen leven te regelen en hun vooropgesteld doel te bereiken... zonder de minste inspanning.
Alles loop bij hen precies als van een leien dakje. Er zijn ook heel wat anderen die ondanks de vele toegestoken handen, nooit echt van de grond raken.
Allemaal worden we geboren met de kans om te winnen, maar in de loop der jaren hebben we af te rekenen met teleurstellingen en tegenslagen.
Die negatieve ervaringen beïnvloeden echter onze levenshouding en steken op cruciale, spannende momenten de kop weer op. Ze weerhouden ons ervan alle geboden kansen te grijpen en beperken de uitbouw van elk initiatief.
Daardoor veroorzaken ze ontevredenheid en werken ze allerlei frustraties in de hand. Het klinkt misschien paradoxaal, maar we kunnen onze ergste vijand worden en onze eigen vooruitgang in de weg staan.
Herken een winnaars- of verliezersgedrag.
De verliezer is onzeker en kijkt steeds de kat uit de boom.
De verliezer verliest zichzelf in onbelangrijke details en laat belangrijke zaken aan zich voorbijgaan.
De verliezer heeft altijd de handen vol. Bijgevolg legt hij alle kritiek naast zich neer.
De verliezer hecht geen belang aan het menselijk contact. Hij heeft er de tijd niet voor.
De verliezer doet aan struisvogelpolitiek en negeert alle problemen.
De verliezer wil zijn gezicht redden en hangt de huik naar de wind.
De verliezer is opportunist en houdt bijgevolg geen rekening met vragen van anderen.
De verliezer probeert de zwakke kanten van de andere in de verf te zetten. Hij kijkt neer op de andere.
De winnaar is zeker van zichzelf en luistert met open oren naar een probleem.
De winnaar kan een onderscheid maken tussen wat belangrijk en onbelangrijk is.
De winnaar is steeds in de weer en weet zijn tijd efficiënt te benutten. Uit de kritiek puurt hij elementen om zichzelf verder te ontplooien.
De winnaar staat stevig in zijn schoenen en maakt tijd voor de anderen.
De winnaar onderzoekt elk probleem en probeert een oplossing te vinden.
De winnaar is doelbewust en gaat recht door zee. Hij weet dat hij zijn doel zal bereiken met vallen en opstaan.
De winnaar ziet zijn opdracht veel ruimer en heeft oog voor bijkomende activiteiten.
De winnaar heeft respect voor wat de andere bewerkstelligt. Hij kijkt op naar de andere.
Een verliezer zegt / Een winnaar zegt
Ik wacht nog wel een beetje af / Je kan op me rekenen, ik doe het (niet)!
Ik weet wat belangrijk is, dus... / Ja! Daar valt over te praten.
Zie je dan niet dat ik geen tijd heb? / Ik maak er wel tijd voor.
Vroeger ging het zo wel, waarom zou het nu niet meer gaan? / Het voorstel is de moeite waard; we kunnnen het proberen!
Ik zit al jaren in het vak, ik zal het dus wel weten. / Ik zit al jaren in het vak, maar ik sta open voor elke kritiek.
Wie ben jij om mij de les te spellen? / Welk alternatief stel je voor?
Dat zal de directeur toch niet goedkeuren. / Ik zal het de directeur vragen.
Wat een stommiteit, ik zal meteen de knecht op het matje roepen. / Verontschuldig mij, wij zullen dit zo snel mogelijk rechtzetten.
Je kent mijn standpunt! / We kunnen proberen om tot een akkoord te komen.
Tja, ze wilden het ook eens proberen. / Uit die tegenslag hebben we onze besluiten getrokken(uit : Commercieel Beleid)
Misschien een beetje vreemd om het als winnen en verliezen neer te zetten, maar je kan het ook zien als slagen en niet slagen in je opzet, of in de omgang met anderen. Ik persoonlijk zie ook parallellen, de spanningen tussen mensen onderling en de alcoholproblematiek in het algemeen.
best goed gedaan. Ik heb niet geroddeld. Ik ben niet kwaad geworden. Ik ben niet inhalig, chagrijnig,
gemeen, egoïstisch of al te toegeeflijk geweest. Daar ben ik erg dankbaar voor. Maar over een paar minuten, God, stap ik uit bed en vanaf dat moment zal ik waarschijnlijk heel wat meer
46. Koester je herstel 47. Gooi je rotzooi regelmatig weg 48. Zorg ervoor genoeg "rustgevende" slaap te krijgen (van die echte dus) 49. Blijf nuchter voor jezelf - niet voor een ander, want dan werkt het niet 50. Train jezelf in strikte eerlijkheid, tegenover jezelf en de ander 51. Groei gebeurt DAG VOOR DAG, niet TIEN JAAR PER DAG 52. Neem gedurende het eerste jaar geen al te grote beslissingen 53. Zeg 's morgens tegen jezelf: vandaag drink ik niet 54. Zeg 's avonds tegen jezelf: vandaag heb ik niet gedronken 55. Zoek een sponsor en ga dan ook bij hem/haar te rade 56. Leer te delen; gedeelde smart is halve smart; gedeelde vreugd is dubbele vreugd 57. Wat ook jouw probleem is; weet dat een ander het al eerder had 58. Streef naar groei, niet naar perfectie 59. In geval van twijfel: stel vragen. Er zijn geen domme vragen; hoogstens domme antwoorden 60. Gebruik gebed en/of meditatie en doe dat dan serieus 61. Zoek naar evenwicht: geestelijk, lichamelijk, emotioneel en spiritueel 62. Gebruik geen andere middelen als onderhoudsprogramma 63. Leer onmiddellijke balansen op te maken - a la minute inventaris te nemen 64. Kijk uit voor zaken die slecht gedrag zouden vergoelijken en jou naar doorzakken sturen 65. Het is okay om mens te zijn.... je hoeft er niet door te gaan drinken 66. Wees vriendelijk tegenover jezelf; dat wordt toch wel tijd, vind je niet? 67. Neem jezelf niet zo serieus; neem je kwaal serieus! 68. Alles dat nu pijn doet, zal echt overgaan. Wees daar zeker van 69. Blijf zo ver weg van het DROGE-DRINKEN-SYNDROOM als maar enigszins mogelijk is 70. Bescherm altijd jouw nuchterheid; die staat voorop; geef niet weg, wat je niet weg kunt geven! 71. Breek die muren om je heen af. Laat de wereld maar weten dat je bestaat 72. Zoek een thuisgroep en ga er wekelijks heen 73. Gooi negativiteit over boord; er is licht aan het eind van de tunnel 74. Weet dat je niet alleen staat; we spreken niet voor niets over "WE" in de Stappen 75. Wees bereid tot elke lengte te gaan om nuchter te worden (en niet tot een zekere lengte) 76. Hoe zwart ook je verleden is, als je vandaag niet drinkt, is de toekomst schoon en helder 77. Loop jezelf niet voor de voeten 78. Leer te luisteren en niet alleen te horen 79. Wanneer je innerlijk en uiterlijk overeenkomen, zie je er vanzelf goed uit 80. Bescherm je nuchterheid, koste wat het kost. Laat het licht op je blijven schijnen 81. Als de wereld er grim uitziet, kijk dan eerst even naar jezelf 82. Dankbaarheid is een levenshouding 83. Als al het andere lijkt te falen..... Ga naar meetings, meetings, meetings 84. Onthoud dat angst een slechte raadgever is. 85. Wees niet gehaast, want haastige spoed is voor ons nooit goed 86. Vermijd BOETE: Bazigheid, Overmatigheid, Eigenwijsheid, Teleurstelling en Egotripperij 87. Onthoud MOED: Mededogen, Oplettendheid, Eenvoud en Doorzettingsvermogen 88. Doe wat je kunt; laat de rest even zitten; voorkom zelfoverschatting 89. Eerlijkheid en vastberadenheid zijn de sleutels tot herstel 90. Laat het kind in jezelf leven; leer weer te spelen en te lachen vanuit je tenen.
01. Blijf van dat eerste glas af; doe elke dag de Eerste Stap 02. Ga regelmatig naar AA-meetings en raak erbij betrokken 03. Groei vindt dag voor dag plaats; ELKE DAG IS ER EEN(1) 04. Gebruik een 24-uurs-plan 05. Onthoud dat je ziekte (alcoholisme) ongeneeslijk is, progressief en dodelijk 06. Doe het belangrijkste eerst 07. Maak jezelf niet te moe; put jezelf niet uit 08. Eet op regelmatige tijden 09. Pak de telefoon (niet alleen als het mis is gegaan, maar als het mis dreigt te gaan) 10. Zorg dat je bezig bent - doelloosheid en verveling kunnen dodelijk zijn 11. Denk aan Kalmte, Moed en Wijsheid 12. Verander oude gewoontes en gedragspatronen 13. Word niet al te hongerig 14. Vermijd eenzaamheid 15. Tracht het beheersen van woede te leren 16. Uit je irritaties en frustraties 17. Wees bereid te helpen waar dat nodig is 18. Wees aardig voor jezelf, want je verdient het 19. Doe de dingen rustig, kalmpjes aan 20. Trap niet in de val van ALS-en en MAAR-en 21. Vergeet nooit HOE HET WAS. Je laatste glas, hoe je je voelde, enz. enz. 22. Wees je bewust van je emoties 23. Help een ander bij zijn/haar herstel, reik je hand, luister 24. Probeer je leven en je wil over te geven aan jouw Hogere Macht (hoe je die ook ziet) 25. Gebruik geen bewustzijnsveranderende middelen; lees de bijsluiters van al je medicijnen 26. Gooi oude ideeën in de vuilniszak 27. Mijd omstandigheden of gebeurtenissen, waar(in) (veel) wordt gedronken 28. Vervang je oude drankmaatjes door nieuwe AA-maatjes 29. Lees het Big Book (Anonieme Alcoholisten) 30. Probeer niet te veel op anderen te leunen (afhankelijkheid in relaties) 31. Wees dankbaar en als dat niet zo is, maar een LIJST van dingen waar je DANKBAAR voor kunt zijn 32. Houd op met zelfbeklag. Je hebt er alleen jezelf maar mee 33. Ga op zoek naar wijze raad of hulp als je onzeker of verward bent 34. Geef nou maar toe: je bent machteloos tegenover de alcohol, tegenover mensen, plaatsen en dingen 35. Probeer de 12&12 toe te passen; niet alleen 1 en 12 of 1, 12 en 13! 36. Luister naar je Hogere Macht 37. Pas de antwoorden van 36 toe: ja, nee of wacht even, ik weet wat beters. Zeg even: dankjewel 38. Speel niet met je wilskracht (geef een alcoholist 1 van iets en binnen een uur heeft-ie er 1.000 nodig) 39. Vind de moed om te veranderen uit de voorbeelden die anderen je bieden 40. Leef VANDAAG, niet GISTEREN, niet MORGEN. 41. Vermijd het eerste jaar emotionele banden; je zou je programma uit het oog kunnen verliezen 42. Onthoud dat alcohol sluw, verraderlijk en machtig is 43. Beleef er plezier aan dat je het stuur weer in handen hebt in jouw nieuwe leven 44. Betracht nederigheid; denk niet meer aan jezelf, maar over jezelf. Houd je ego in de gaten 45. Deel je ervaring, kracht en hoop
De belangrijkste symptomen zijn stuipen en sterke visuele hallucinaties of illusies. Deze zijn vaak fobisch van aard: een lijder aan delirium tremens ervaart mensen, voorwerpen, schaduwen enz. als bedreigend. De lijder ziet vaak 'beestjes' zoals mieren of rupsen. Verder kunnen geheugenverlies en desoriëntatie optreden.
Het delirium tremens treedt meestal op 48 tot 72 uur nadat de persoon zijn laatste alcohol heeft gedronken. De verschijnselen kunnen enkele uren tot enkele dagen duren.
Beschrijving
Een delirium tremens is:
Een bewustzijnsstoornis, die leidt tot verminderd besef van de omgeving, inclusief verminderde concentratie.
Illusies of hallucinaties en hallucinatoir handelen. De persoon heeft daar ook angst voor.verstoord dag-nachtritme met 's nachts veel delirante toestanden, ook leidend tot slapeloosheid (= insomnie), ontwikkeling van agressie en lijden aan achtervolgingswaan (paranoia).
Een delirium tremens ontwikkelt zich in korte tijd, meestal uren tot dagen, en fluctueert in heftigheid. Het kan ook vrij snel weer voorbij zijn, in zeldzame gevallen duurt het echter tot enkele weken. Het delirium tremens kan voortduren, zolang de oorzaak (de alcoholonthouding of -ontwenning) niet verdwenen is.
Oorzaak
De oorzaak is het feit dat zware, chronische drinkers een psychische tolerantie ontwikkelen tegen alcohol, omdat de zenuwcellen in het cerebrum zich gaan afschermen. Hierdoor functioneren de hersenen zo normaal mogelijk onder de deprimerende werking van alcohol. Wanneer een alcoholist van de één op de andere dag geen alcohol meer drinkt, schiet de hersenactiviteit omhoog, en kan de persoon in kwestie een epilepsieaanval krijgen of in een delirium tremens geraken. Chronische drinkers hebben ook vaak een tekort aan vitamine B1 thiamine. Dit tekort wordt ook vaak in verband gebracht met een delirium tremens.
Er zijn aanwijzingen uit onderzoeken dat langdurig alcoholgebruik het aantal GABA-receptoren verlaagt.
Naast de vorige kenmerken van het delirium komen hier ook tremoren, overvloedig zweten, rood aangelopen gelaatskleur en hartkloppingen voor. Ook de eetlust is meestal gedaald.
Met een mede-afhankelijke wordt iemand bedoeld die zich door het gedrag van een ander zo laat beinvloeden dat hij/zij beheerst wordt door het verlangen het gedrag van die ander in de hand te houden. Mede-afhankelijk-heid wordt beschouwd als een vorm van verslaving. Een korte samenvatting van de "eigenschappen" van mede-afhankelijkheid staat hieronder.
Deze samenvatting is gebaseerd op het boek "Leef je eigen leven" van Melody Beattie.
Afhankelijkheid door afstemming van eigen gedrag op dat van de omgeving
je mooier voordoen dan je bent (wat zullen de anderen wel niet zeggen??)
geen/weinig vertrouwen in je eigen opvattingen
versmelting; zonder de ander "besta" je niet
zoeken naar goedkeuring van de ander
Zorgzaamheid voor anderen, niet voor jezelf
schuld voelen als de ander problemen heeft
het de ander in plaats van jezelf naar de zin maken
vooruit lopen op andermans behoeften
alleen kunnen geven, niet kunnen ontvangen
boos worden om het onrecht anderen aangedaan, maar voor jezelf alles vergoelijken
Alles in de hand willen houden, willen controleren
de ander niet meer toestaan zichzelf te zijn
je verantwoordelijk voelen voor de ander en voor hen denken en voelen
de ander proberen te manipuleren in een richting waarvan jij denkt dat het goed is
Ontkenning en verdringing
problemen ontkennen en/of bagatelliseren
jezelf wijs maken dat 'morgen' alles beter gaat of dat het 'vanzelf' wel weer over gaat
in de war raken als iets te bedreigend wordt en niet meteen ontkend kan worden
elders super actief worden om de werkelijkheid niet onder ogen hoeven te zien
Slechte communicatie
niet of indirect zeggen wat je bedoelt
ompraten, smeken en/of dreigen
anderen verwijten maken
denken dat jouw mening er niet toe doet
liegen uit vermeende zelfbescherming
Geen grenzen kennen
niet zien wanneer je nee moet/mag zeggen
neen zeggen en daarna zaken toch toelaten
ja zeggen, en daarna toch verbieden
zich door anderen kwaad (blijven) laten doen
Subtiel egocentrisme
eigen 'pijn' verbloemen maar je er toch (stiekem) op laten voorstaan dat je zo altruistisch/zorgzaam/begaan bent
denken dat wat met de ander gebeurt belangrijk voor je is (jij bent ongelukkig, wat heb ik -fout- gedaan)
je 'onmisbaarheidsego' laten strelen
Ik heb het boek gelezen en het is echt de moeite. Concreet naar drank toe is dit een echt probleem.
Je kan hulp vinden bij Al-Anon Familie Groepen.
Er is ook Alateen, bestemd voor opgroeiende kinderen van alcoholisten, en
ACA, Adult Children of Alcoholics, bestemd voor volwassen kinderen van alcoholisten.
A is de alcohol…, niet goed voor je bloed B is de borrel, die je niet drinken moet. C zijn de centen, die raak je dan kwijt. D is de dronkaard, door drinken in ’t krijt. E is de eenzaamheid, die je ontmoet. F is de familie, die je niet meer moet. G is de gezondheid, ook die raak je kwijt. H zijn de haaien in deze tijd. I is impopulair, je wordt niet bemind. J is de job, die je dan niet meer vindt. K zijn de kinderen met een dronken vader. L is de liefde, die komt niet meer nader. M zijn de moeders met heel veel verdriet. N dat is NUCHTER, je ziet het maar niet. O is de ontwenning, de drank moet eruit. P zijn de pillen, die helpen je vooruit. Q is de quarantaine, je moet weer leren. R is de raad, die moet je niet weren. S zijn de schulden, die raak je weer kwijt. T is terug naar een andere tijd. U bent uzelf, je gezondheid wordt weer goed. V zijn de echte vrienden, die je nu weer ontmoet. W is de weelde, alles gaat weer blinken. X is Xeres, de Spaanse wijn, die moet je drinken, Y is ene YZEREN WIL …. Zet goed door ! Z is ZALIG, per vierentwintig uur ga ik dóór.
Eeuwenlang was de Perzische dichter en mysticus Djelal-oed-din Roemí
(1207-1273) alleen in het Midden-Oosten en Azië bekend. Maar nu heeft ook het Westen hem ontdekt als een van de allergrootste literaire en spirituele persoonlijkheden die de wereld ooit gekend heeft. De levenswijsheid die
Roemí in zijn werk tot uitdrukking brengt, openbaart een grote waarheid, namelijk dat al het leven één is.
Lang geleden was er eens een zeer respectabele koning die uitgestrekte landerijen en tuinen bezat. Op een dag hoorde deze koning dat de bomen, struiken en bloemen in zijn tuinen het steeds slechter gingen doen, terwijl ze water en voedsel genoeg kregen. Ook was het klimaat mild en aangenaam. De koning, bezorgd om wat er gaande was, bezocht zijn favoriete tuin. Daar trof hij halfverwelkte en halfdode bomen, struiken en bloemen aan. Hij legde bezorgd zijn oor te luister bij de bomen en planten. De eik vertelde hem dat hij wegkwijnde omdat hij niet zo hoog kon worden als de pijnboom. De pijnboom liet zijn bladeren vallen omdat hij het betreurde dat hij geen druiven kon dragen zoals de wijnstok. De wijnstok was bijna dood omdat die geen bloemen kon krijgen zoals de roos. En zo ging het verder. Toen vond hij ergens in een hoek van de tuin een margrietje dat er fris bijstond en uitbundig bloeide. De koning vroeg waarom het margrietje er wel fris bij stond en hoe het kwam dat ze zo uitbundig bloeide. Het margrietje antwoordde het volgende: 'Ik ging er vanuit dat u mij geplant heeft omdat u een margriet in uw tuin wilde. Als u een eik of een pijnboom had gewild, had u die zeker geplant. Maar ik dacht, ik kan toch niet anders zijn dan wie ik ben, laat ik daarom mijn mogelijkheden maar zo goed als mogelijk benutten en fris en uitbundig bloeien! De koning begreep de boodschap van de margriet. De margriet had met haar unieke aroma schoonheid en genot gegeven aan de tuin."
'Je kunt alleen maar zijn wie je echt bent. Je kunt onmogelijk iemand anders zijn. Je kunt genieten en tot bloei komen en jouw unieke aroma aan de wereld toevoegen of je kunt treuren en wegkwijnen als je jezelf niet accepteert en veroordeelt.' Oude Sufi (of Soefisme) vertelling
Bacchus is in de Romeinse godsdienst de god van de wijn, alsmede god van de roes en van dronkenschap. Hij is de zoon van Jupiter en Semele, de dochter van Kadmos; toen zijn moeder zwanger van hem was, werd zij door Jupiters bliksem getroffen. Het ongeboren kind werd vervolgens in Jupiters dij genaaid, en kwam drie maanden later ter wereld.
Bij de Grieken is hij voornamelijk bekend onder de naam Dionysos hoewel de naam Bakchos ook bij de Grieken af en toe gebruikt werd. Zijn Etruskische tegenhanger is Fufluns. Bij de Romeinen werd Bacchus geïdentificeerd met de Italiaanse god Liber.
Jacob Jordaens I is een Antwerpse schilder, tekenaar en tapijtontwerper. Hij is een leerling van de schilder Adan Noort (1562-1641), van wie ook Peter Paul Rubens (1577-1640) onderricht krijgt.
Verongelukte jongeren E314 2014 herdacht en de feiten van het ongeluk.
7 op E314 verongelukte jongeren jaar later herdacht
08/03/2015 om 17:04 door HDB
Leopoldsburg / Zonhoven - Vandaag worden de zeven jongeren uit Leopoldsburg herdacht, die precies een jaar geleden zijn omgekomen in het zware verkeersongeval op de E314 in Zonhoven. De moeders van Mitch (21) en Laura (15) zijn samen gekomen met zo'n 150 vrienden en familieleden op het kerkhof van Leopoldsburg.
"Het is zwaar. We beleven alles weer opnieuw", zegt Nathalie Onkelinx, de mama van Laura. Na het kerkhof wandelen ze naar de kiosk, een plek waar de jongeren vaak samenkwamen.
Ook de ouders van Melanie (15) en Ilkay (15) hebben samen de dood van hun kinderen herdacht.
Overzicht van 8 maart 2014
Slachtoffers ongeval op E314 15 à 23 jaar oud
8 maart 2014 Auteur: Rik Arnoudt, Jan Huys, Gert Van Boxel, Zico Saerens, Belga
Bij een zwaar verkeersongeval op de E314 in Zonhoven zijn vorige nacht zeven doden gevallen. Het ongeval gebeurde kort voor 2 uur ter hoogte van Park Midden Limburg. Een personenwagen reed er achteraan in op een rijdende Duitse tankwagen en vloog in brand. Alle slachtoffers komen uit de buurt van Leopoldsburg en waren 15 à 23 jaar oud.
De wagen, een BMW, ging aan het slingeren en kwam in de vangrails terecht. Kort daarna vloog het voertuig in brand. Voorbijrijdende automobilisten en de trucker snelden nog met brandblusapparaten ter hulp, maar het vuur verspreidde zich razendsnel.
Ook de brandweer was snel ter plaatse. "Wij zijn opgeroepen voor een brand. Bij aankomst bleek dat een wagen onder een rijdende tankwagen was gereden", zei Eddy Vanwetswinkel van de brandweer van Genk. "We hebben enkel het voertuig kunnen blussen, meer hebben we niet kunnen doen."
Eerst meldde de politie dat er zes mensen omgekomen waren bij het verkeersongeval, maar onderaan in het brandende voertuig werd nog een zevende slachtoffer aangetroffen. Dat bleek toen het slachtoffer identificatieteam van de federale politie bezig was met de werkzaamheden in het wrak.
De wagen stond ingeschreven op een persoon uit Leopoldsburg. Ook alle inzittenden zouden jongeren uit Leopoldsburg zijn. Alle slachtoffers komen uit Leopoldsburg en Hechtel-Eksel. Ze liepen allemaal school in Leopoldsburg. Er is een crisiscentrum opgericht om ongeruste ouders of familieleden op te vangen. Aan het jeugdhuis waar de jongeren vaak samenkwamen, stroomden vanavond vrienden en familieleden toe.
"Het is nu belangrijk dat de juiste linken gelegd worden tussen de slachtoffers en de families en dat hier geen fouten in gebeuren", zei de Hasseltse procureur des Konings Marc Rubens vanmorgen..
Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft ondertussen haar medeleven betuigd aan de familieleden van de slachtoffers. "De bevoegde politiediensten en de brandweer hebben al alles in het werk gesteld om de nodige hulp te verlenen en zullen zich verder blijven inzetten", zegt ze.
"Ik heb zijn sleutels afgepakt omdat hij te dronken was"
Door: redactie 10/03/14 - 03u00 Bron: Het Laatste Nieuws
Eén van de beste vrienden van de eigenaar van de BMW zegt dat hij enkele uren voor de crash nog diens autosleutels heeft afgepakt omdat de 22-jarige jongeman te veel gedronken had. Het lijkt er dus op dat iemand anders het stuur overgenomen heeft.
Dat zegt de 18-jarige Levi, één van de beste vrienden van Wouter, de eigenaar van de BMW. Hij vertelt hoe ze vrijdag samen iets gingen drinken in Leopoldsburg. "Plots kreeg Wouter telefoon: een vriendin had zich in haar hand gesneden. Of hij met haar naar de spoed kon rijden", vertelt Levi. "Maar Wouter had te veel gedronken. Dus pakte ik zijn sleutels af", aldus Levi.
Voorlopig rijbewijs Die gaf hij aan de moeder van de vriendin die de snijwond had opgelopen. Hij drukte haar op het hart dat ze onder geen beding de sleutels mocht afgeven. "Ook tegen Wouter zei ik: 'Kerel, jij kunt vanavond niet meer rijden'." Wouter mocht 's nachts ook niet rijden met zijn voorlopig rijbewijs, dat hij volgens vrienden al eens kwijtraakte omdat hij de voorwaarden had geschonden.
Het is onduidelijk wat zich daarna heeft afgespeeld, maar het lijkt erop dat niet Wouter maar iemand anders aan het stuur gezeten zou hebben. Het parket wilde dat gisteren niet bevestigen of ontkennen.
Stiekem weggeglipt Onderweg pikte het gezelschap ook nog Mitch op in het jeugdhuis en het koppeltje Matthias en Freya. De 15-jarige Melanie, die vrijdagavond op tijd thuis moest zijn van haar ouders, verliet om middernacht zonder medeweten van haar familie opnieuw de ouderlijke woning en stapte eveneens in de wagen. "Haar moeder voelt zich verschrikkelijk schuldig dat ze dat niet gemerkt heeft", zegt Levi.
Leopoldsburg geeft namen van zeven slachtoffers vrij
Het gemeentebestuur van Leopoldsburg heeft de namen van de zeven dodelijke slachtoffers van het dramatische verkeersongeval op de E314 in Zonhoven vrijgegeven. De naaste families van de verongelukte jongeren - allen tussen 15 en 23 jaar oud - werden eerst persoonlijk ingelicht door de autoriteiten.
Gisteren publiceerde de Facebookpagina 'RIP Slachtoffers kamp 8 Maart 2014' al de namen van de Limburgse jongeren, wat voor controverse zorgde. Sommigen vonden dat dit te snel gebeurde. De pagina kreeg inmiddels al 25.000 likes.
Het gemeentebestuur van Leopoldsburg geeft de namen nu officieel vrij. Het gaat om:
Zes van hen zijn van Leopoldsburg, een persoon woonde in Hechtel-Eksel en liep school in Leopoldsburg.
Vijf plechtigheden voor slachtoffers ongeval E314
Door: redactie HLN 10/03/14 - 11u42 Bron: vtm.be
De zeven dodelijke slachtoffers van het zware verkeersongeval in Zonhoven zullen vanaf donderdag in vijf plechtigheden begraven worden. Dat zegt burgemeester Wouter Beke.
De eerste plechtigheid is donderdag voor een van de slachtoffers. "Vrijdag zijn er twee diensten voor twee van de jongeren", aldus Beke. "Zaterdag is er dan nog een plechtigheid voor een slachtoffer apart en eentje voor drie jongeren die samen zullen begraven worden."
De gemeente Leopoldsburg wil ook nog voor alle zeven personen samen een plechtigheid houden. "Daarover vergaderen we vanavond", aldus Beke. "Het tijdstip en de vorm van die bijeenkomst zullen we in overleg met alle raadsleden vastleggen."
In de scholen waar vier van de zeven slachtoffers school liepen, worden allerlei initiatieven genomen om de leerlingen te helpen bij het verwerkingsproces. In het Sint-Michielsinstituut en het Atheneum van Leopolsburg, alsook in de provinciale school Provil in Lommel werd een rouwkamer ingericht en kan in een rouwregister een boodschap worden achtergelaten. Professionele begeleiders staan klaar om leerlingen met vragen op te vangen.
In het Sint-Michielsinstituut van Leopoldsburg, waar de om het leven gekomen Melanie en Freya naar school gingen, is er naast de rouwkamer en het rouwregister ook een rouwmuur, waar leerlingen een boodschap van medeleven kunnen op noteren. Er zal in deze school een herdenkingsmoment voor alle leerlingen georganiseerd worden.
"Vanochtend werd er één minuut stilte gehouden op het schoolplein en in alle klassen wordt ruimte geboden om de gebeurtenissen te bespreken", zegt directeur Marc Aerts van het Atheneum in Leopoldsburg, waar de omgekomen Laura school liep. "De getroffen klassen krijgen extra ondersteuning door de klaastitularis en het CLB."
Bij Provil in Lommel, waar de om het leven gekomen Ilkay sinds dit schooljaar school liep, werden ongeveer dezelfde initiatieven genomen. "We hebben een ruimte ingericht met een foto van de leerling en enkele kaarsjes", zegt directeur Piet Vanhees. "Hier kunnen alle leerlingen van de school terecht. Er staat permanent een zorgbegeleider ter beschikking. De klasgenoten van het slachtoffer hebben we apart toegesproken. Zij gaven aan dat ze de tragedie willen verwerken door zo snel mogelijk over te gaan tot de normale dagorde."
22/02/2015 Winterwandeling 5 km met pauze voor heerlijke koffie.
Ik hou nu zoveel van koffie als ik ooit van drank deed.
Lopen loutert alsof er iemand met je meeloopt, die fluistert: 'Wees nu eens stil'. Lopen loutert alsof er iemand met je meeloopt, die vraagt: 'Zou het ook zó kunnen zijn?' Lopen loutert alsof er iemand met je meeloopt, die je opnieuw de ogen opent.
Ga dàn, gelouterd, weer terug om in je leven uit te dragen wat je hebt ont-dekt wat tevoorschijn is gekomen, zodat het vrucht kan dragen!