Inhoud blog
  • Appeltjes met veenbessen.
  • Gehaktbroodje met Meesterlyck ham en witloof.
  • Bitterkoekjespudding met boerenmeisjes.
  • Quenelles van vis.
  • Gevulde aubergine met pestogehakt.
  • Oesters met romige biersaus.
  • Koffie met een tic
  • Crumble met pruimen.
  • Wijtingfilet met blanke botersaus van jenever.
  • Kalfsgebraad met een koninklijke saus.
  • Gerookte foreltimbaaltjes.
  • Edelhertragout.
  • Moussaka.
  • Eendenleverpate met appelcompote.
  • Heerlijke chocolade-vijgentaart.
  • Smoutebollen.
  • Côte à l'os met peterselieboter.
  • Kalfskop in tomatensaus.
  • Gehaktballen speedballs.
  • Javanais.
  • Lamskoteletjes met dragon.
  • amandelspijs.
  • Rog met een romig sausje en garnaaltjes.
  • Gehakt met havermout en marmite.
  • Glaasje vol vis.
  • Lamskoteletjes met basilicum.
  • Terrine van gerookte rivierforel.
  • Bami Goreng.
  • Kalfslapje met rieslingwijn.
  • Pakketje van zalm met Boursin en noten.
  • Kastanjepuree.
  • Paprikasoep met grijze garnalen.
  • Zwarte woud gebak met noten.
  • Aardappelbruscetta.
  • Gevulde fazantenfilet.
  • Kabeljauwfilet dugléré.
  • Lamsballetjes in tomatensaus met puree.
  • Kip met spekjes,tomaat en champignons.
  • Stoverij op z'n Westmalles.
  • Scampi met meloen.
  • Everzwijn met peren en pruimen.
  • Mosselen met gandaham en saffraansaus.
  • Haringtartaar.
  • Ananas met munt en passievruchtensorbet.
  • Koolvisfilet met mosterdsaus
  • Knolselderrondjes.
  • Ossenstaart met tomatensaus.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Over mijzelf
    Ik ben Jennis Jeannine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Omaatje.
    Ik ben een vrouw en woon in Herentals (België) en mijn beroep is pensioen.
    Ik ben geboren op 03/07/1938 en ben nu dus 85 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Koken,reizen,Computeren,kinderen en kleinkinderen.
    Ik hou van koken.Mijn kinderen en kleinkinderen komen iedere zondag eten,steeds een drie gangenmenu,dat is veel werk,maar heel gezellig.Maximum zijn we met 16 personen. Ik heb 4 kinderen,twee meisjes en 2 jongens.Ik heb 4 kleinkinderen,allemaal jongens.
    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek
  • Groetjes.
  • Lieve warme zondag groetjes.....
  • Zondagsgroetjes
  • Hallo Blogmaatje
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    De Dagschotel
    Als je niet weet wat je straks gaat eten!
    Soms is het moeilijk om te kiezen wat je gaat eten.Ik wil je daarbij helpen!Ik zet elke dag een nieuw recept op mijn blog.
    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Artisjokbodems met geitenkaas.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief of voorgerecht.

    Artisjokbodems met geitenkaas    warm hapje
    ===================================
    100 gram verse geitenkaas

    30 gram geraspte pecorino of parmezaanse kaas

    2-3 eetlepel pesto

    8 artisjokbodems (uit blik)

    peper 
     


    .
    Oven voorverwarmen op 180 graden.

    Bereidingswijze:

    Prak de geitenkaas fijn en meng met de pecorino, de pesto en peper.

    Laat de artisjokbodems uitlekken en vul ze met het mengsel.

    Leg ze in een ovenschaal en verwarm ze ongeveer 15 minuten in het
    midden van de oven, tot de kaas gegratineerd is.

    Dien op met wat sla. 

    13-07-2009 om 09:47 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslever op Normandische wijze.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor wie van kalfslever houdt!

    kalfslever Op Normandische Wijze
    =========================================
    4 plakken kalfslever van 150 g elk

    2 appels (goudrenetten)

    2 eetlepels vloeibare acaciahoning

    2 eetlepels lichtbruine suiker

    1 flinke scheut calvados

    2 dl verse room

    Vers gemalen peper, zout

    1 klont boter om te bakken


    .
    Bestrijk de lever aan beide kanten met de honing en laat aan beide
    kanten licht kleuren in de hete bakboter.

    Kruid met peper en zout en laat zachtjes mooi lichtroze bakken.

    Overgiet met calvados en flambeer.

    Neem uit de pan en hou warm onder alu-folie.

    Schik de geschilde, ontpitte en in plakken gesneden appelen in de pan,
    bestrooi met bruine suiker en laat mooi kleuren en karameliseren.

    Overgiet met de verse room en laat lichtjes indikken.

    Schik de lever op warme borden, overgiet met de romige saus met appel
    en serveer met gebakken krielaardappelen.

     

    12-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeggebak met appelen en rozijnen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nagerecht

    Bladerdeeggebak met appel en rozijnen
    =====================================
    boter

    kaneelpoeder

    Engelse pudding

    citroensap:0,50

    ei:  1

    bladerdeeg:500 gram

    krenten:  100 gram

    suiker:  100 gram

    Granny Appelen:5





    Schil de appelen en snij ze in dobbelsteentjes.

    Meng de appelblokjes in een grote kom met het citroensap, de suiker, de
    rozijnen en een koffielepel kaneel. Laat 30 minuten trekken op een
    koele plaats.

    Rol het bladerdeeg uit tot een grote, lange rechthoek. Leg het op
    boterpapier of op een beboterde plaat.

    Klop het ei.

    Leg het appelmengsel in het midden, in een lange strook, en plooi de
    randen van het deeg aan beide kanten om tot een lange, platte rol.

    Knijp de randen rond-om rond goed dicht en bestrijk met geklopt ei.

    Laat 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven (180 °C).

    Dien lauwwarm op met slagroom of met crème anglaise.

    11-07-2009 om 13:32 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensvlees met pruimen en westmalle dubbel.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een iets simpeler.

    Varkensvlees Met Pruimen En Westmalle Dubbel.
    =============================================
    750 g , liefst wat doorregen biologisch varkensvlees, in blokken gesneden

    1 ui en twee teentjes knoflook, fijngehakt

    ongeveer 15 gedroogde pruimen zonder pit

    wat boter

    1 flesje Westmalle dubbel

    1 kop bouillon

    peper, zout en een paar takjes rozemarijn

    beetje bloem

    wat versgehakte peterselie.


    Laat de pruimen 3 uur wellen in een beetje Westmalle bier.
    .
    Bestrooi het vlees met peper, zout en bloem. Schud de overtollige bloem
    eraf.

    Bak het vlees aan alle kanten lichtbruin. Voeg ui en knoflook toe en
    bak ze even mee. Doe er dan een half flesje Westmalle bij, wat bouillon
    en de rozemarijn. Laat de pruimen even uitlekken en doe ze bij het
    vlees. Laat het geheel zo ongeveer een uurtje stoven.

    Als de saus te dik wordt kun je eventueel wat bouillon toevoegen.

    Strooi er vlak voor het opdienen wat versgehakte peterselie over.

    Wij aten er broccoli bij en een paar gekookte aardappeltjes. En
    natuurlijk een glas Westmalle dubbel.

     

    10-07-2009 om 16:51 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mosselen met spaanse peper,currie en wijn.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De mosselen zijn er weer!

    Mosselen met Spaanse peper currie en wijn
    ===============================
    look:  2 teentjes

    visbouillon:  1 blokje

    groene selder:  1 takje

    koriander:  1 bosje

    Kerrie:  1 soeplepel

    water:  1 deciliter

    sjalot:  1

    mosselen:  2 kilogram

    peper en zout

    droge witte wijn:  2 deciliter

    kleine Spaanse peper :  1

     

     


    .
    Was de mosselen en maak ze schoon.

    Was de selder en de koriander en hak alles fijn.

    Hak de sjalot,de Spaanse peper en de look.

    Bereid een bouillon met het water,de wijn,het bouillonblokje,de
    groenten en de curry.Kruid met peper en zout en laat 10 minuten
    sudderen.

    Voeg de mosselen toe,zet het deksel op de pan en laat koken totdat de
    mosselen open zijn.

    Dien de mosselen met brood op.

    Een tip: Je kunt een beetje room toevoegen om dit gerecht te
    verzachten.

     

    09-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    08-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsstoofpotje met dronken appeltjes.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vandaag een stoofpotje: Lamsvlees

    Lamsstoofpotje Met Dronken Appeltjes
    ====================================
    • 500 g Lamsborstlappen

    • 2 uien

    • 60 g boter

    • 2 eetlepels bloem

    • 3 dl bruin bier (oud bruin)

    • 3 dl bouillon

    • 3 eetlepels appelazijn

    • 125 g appelstukjes (gedroogde)

    • 3 kruidnagels

    • 2 laurierblaadjes

    •  snufje peper (versgemalen)


    .
    1. Bestrooi het vlees met peper.

    2. Verhit de boter in een hapjespan en bak hierin het vlees rondom
    bruin.

    3. Voeg de uien toe en fruit deze ± 3 minuten op middelhoog vuur mee.

    4. Verdeel de bloem over het vlees en laat de bloem ± 2 minuten op
    zacht vuur garen.

    5. Voeg het bier, de bouillon, de appelazijn en de appelstukjes aan het
    vlees toe en breng het gerecht al roerende aan de kook.

    6. Voeg de kruidnagels en laurierblaadjes toe en laat het gerecht in
    1-1½ uur afgedekt op zacht vuur gaar sudderen.

    Lekker met aardappelpuree en snijboontjes.

     

    08-07-2009 om 09:12 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfstong met kappertjestappenade.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag iets heel anders: Kalfstong

    Kalfstong Met Kappertjestapenade
    ================================
    • 1 Kalfstong (zonder keelstuk)

    • 1 ui (gesnipperd)

    • 1 stukje foelie

    •   bosje Italiaanse kruiden (verse)

    • 2 dl droge sherry (medium)

    • 1  citroen

    • 4 eetlepels kappertjes

    • 6 tomaten (gedroogde, in olie)

    • 50 g zwarte olijven (zonder pit)

    •  snufje zout



    .
    1. Spoel de tong af met koud water en schuur het vel schoon met een
    doekje met 2 eetl. zout. Spoel de tong weer af en leg hem in een pan.

    Voeg de ui met de foelie, de kruiden, de sherry, zout en 1 l water toe
    aan de tong.

    2. Breng het vocht aan de kook en laat de tong afgedekt in 90-120
    minuten tegen de kook aan gaar worden op een vlamverdeler. De tong is
    gaar als het puntje zacht is.

    3. Boen ondertussen de citroen schoon, rasp de schil eraf en pers de
    citroen uit. Hak de kappertjes, de tomaatjes en de olijven grof en meng
    ze met de citroenrasp en wat citroensap.

    4. Spoel de tong even af onder koud water en pel het vel eraf. Snijd de
    tong in plakken.

    Roer 2-3 eetl. warm kookvocht door de tapenade en schep deze ernaast.

    Lekker met aardappelpuree of gebakken aardappeltjes en een salade.

     

    06-07-2009 om 11:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamsboutlapjes met balsamico
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    lamsvlees altijd welkom.

    Lamsboutlapjes Met Balsamicojus
    ===============================
    • 4 Lamsboutlappen

    • 3 sjalotjes

    • 1 teentje knoflook

    • 50 g boter (of margarine)

    • 2 theelepels tijm (verse)

    • 2 eetlepels balsamicoazijn

    • ½ pot fond (a 380 ml)

    •  snufje zout

    •  snufje peper



    .
    1. Pel de sjalotjes en snipper ze fijn. Pers de knoflook.

    Dep de lamsboutlapjes droog met keukenpapier en bestrooi het vlees met
    peper.

    2. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de lamsboutlapjes in
    ± 8-10 minuten per zijde goudbruin en net gaar.

    3. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. Voeg de sjalotjes, de
    knoflook en de tijm aan het braadvet toe en fruit deze op middelhoog
    vuur ± 1 minuut.

    4. Blus het braadvet af met balsamicoazijn en fond.

    Kook de jus op hoog vuur in. Breng de jus op smaak met zout en zeef de
    jus.

     

    05-07-2009 om 15:23 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti à l'Italienne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Spaghetti à l'Italienne
    ========================
    olie,

    2 uien,

    stengel bleekselderij,

    wortel,

    350 gram gehakt,

    250 gram ontvelde tomaten(blik),

    3 eetlepels tomatenpuree,

    1 deciliter rode wijn,

    italiaanse kruiden,

    zout, peper,

    500 gram spaghetti,

    parmezaanse kaas


    .
    De uien, bleekselderij en wortel schoonmaken en zo klein mogelijk
    hakken
    Bereidingswijze -

    Verhit de olie en fruit de uien, voeg de stukjes bleekselderij en
    wortel toe,voeg het gehakt toe en bak dit tot het lichtbruin is -

    Doe de stukjes tomaat, tomatenpuree, rode wijn, de kruiden en wat zout
    en peper erbij -

    Breng het aan de kook en laat de saus ongeveer 30 minuten zachtjes
    koken -

    Kook de spaghetti gaar en laat deze uitlekken -

    Serveer de spaghetti met de saus en strooi er de parmezaanse kaas
    overheen
    Serveertips Een lekker glas rode wijn, kaarslicht en mooie italiaanse
    muziek
     

     

    04-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oostends vispannetje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    vrijdag = visdag,een mooi voorgerechtje.

    Oostends Vispannetje
    ====================
    400 g schelvisfilet
    8 kleine sint-jakobsnoten
    200 g gepelde garnalen
    een half bakje champignons
    gemalen kaas
    boter
    peper en zout
    voor de saus:
    bloem
    boter
    1 dl visfumet
    1 dl witte wijn
    1 dl room
    100 g gemalen kaas
    peper en zout


    .
    Snijd de schelvis en de sint-jakobsnootjes in stukjes en bak ze aan in
    boter. Kruid met peper en zout.

    Snijd de champignons in kleine stukjes en stoof ze even mee aan.

    Schep dit mengsel in beboterde sint-jakobsschelpen of in individuele
    ovenschoteltjes. Strooi er de garnalen overheen.

    Maak een roux van 4 delen boter en 5 delen bloem. Roer er de visfumet
    en de wijn doorheen. Breng op smaak met peper en zout.

    Giet er, wanneer de saus is ingedikt, ook de room bij, warm door en
    laat er de kaas in smelten.

    Giet de kaassaus over de vis, strooi er nog wat kaas overheen en laat
    kleuren onder de grill.

     

    03-07-2009 om 14:25 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triffle met crème englese en frambozen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is frambozentijd!

    Trifle Met Crème Anglaise met frambozen
    =======================================
    1 liter melk

    8 eierdooiers

    220 g suiker

    1 vanillestok

    voor de trifle:

    1 kleine kant-en-klare cake

    een scheutje Mandarin Napoléon

    1 bakje framboosjes

    slagroom



    .
    Spoel de pan met water. Giet er de melk in en breng aan de kook.

    Snijd de vanillestok overlangs door en schraap er de zaadjes uit. Doe
    de zaadjes en de hulzen bij de melk en laat even doorkoken.

    Klop intussen de eierdooiers schuimig met de suiker. Giet de kokende
    melk al kloppend door de eierdooiers. Doe alles terug in de pan en zet
    op een laag vuurtje.

    Blijf roeren tot de dooiers beginnen te binden.

    Blijf wel onder het kookpunt, want dan gaat alles schiften. Mocht dit
    toch gebeuren, kan je de anglaise redden met een staafmixer.

    Bedek de achterkant van je lepel met wat van het mengsel. Als je er een
    streep door kan trekken is de anglaise voldoende ingedikt.

    Giet over in een andere kom om af te koelen.

    Dit is de basis voor heel wat desserts.

    Heel lekker is een Engelse trifle, die je ook met echt Belgische
    ingrediënten kan maken.

    Snijd de cake in stukken van 2 op 2 cm en sprenkel er flink wat
    Mandarin Napoléon of een andere lekkere likeur overheen.

    Doe de stukjes cake in een groot wijnglas en strooi er wat framboosjes
    overheen.

    Vul het glas met crème anglaise en laat goed koud worden in de koelkast.

    Werk af met slagroom. 


     

    02-07-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Matelot van rivierpaling.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eens paling vandaag

    Matelote van rivierpaling      grootmoeders feest
    =================================================
    1 kilogram rivierpaling in stukken gesneden

    boter

    150 g verse zilveruitjes

    2 preiwitten

    250 g champignons

    150 g gerookt spek in reepjes

    1/2 l rode wijn(cabernet-sauvignon)

    peterselie

    bruine instantroux

    2 knoflookteentjes

    een takje tijm

    2 blaadjes laurier

    peper en zout

    een snuifje suiker

    2 sneetjes toastbrood

     

    .
    Week de zilveruitjes in warm water zodat ze gemakkelijk pellen.

    Bak de stukken paling in boter bruin en kruid ze met peper en zout en
    doe ze in een stoofpot.

    Bak in dezelfde pan de in vier gesneden champignons,de zilveruitjes en
    de in plakjes gesneden prei gedurende 5 min.

    Voeg er de spekreepjes,tijm en laurier bij.

    Voeg het geheel bij de paling.Déglaceer de pan met de rode wijn,doe er
    een snuifje suiker bij en giet dit vocht over de paling met de groenten.

    Plaats een deksel op de pot en laat rustig stoven gedurende 30 min op
    een zacht vuurtje of in de over.

    Bindt de saus met wat instant roux en werk af met gehakte peterselie.

    Serveer de paling met gekookte aardappelen of frietjes en garneer met
    de toast.

     

    01-07-2009 om 10:40 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gentse waterzooi.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Gentse waterzooi             Hoofdgerecht
    =========================================
    - 1 Franse kip

    - 2 eetlepel gehakte peterselie of 2 bolletjes kervel (diepvries)

    - 3 wortelen

    - 3 takken witte selder

    - 250 gram champignons

    - 2 preiwitten

    - 1 ui

    - 2 deciliter droge witte wijn

    - 2 deciliter lichte room

    - 1 eidooier

    - sap van 1/4 citroen

    - 4 eetlepel. boter

    - 3 eetlepel. bloem

    - 1 laurierblad

    - 1 takje tijm

    - peper en zout

     


    .
    De dag voordien:

    Breng 3 liter water aan de kook met daarin de witte wijn, tijm,
    laurier, peper en zout.
    Leg er de kip in, dek af en laat zachtjes gaar sudderen gedurende 45 à
    60 minuten. Zet
    koel weg tot 's anderendaags.

    De dag zelf:

    - Snij de wortelen en de selder in kleine stukjes, de prei in fijne
    ringetjes.

    - Snipper de ui fijn.

    - Snij de champignons in 2 of in 4.

    - Verhit 1 eetlepel. boter in een kookpan en laat er de gesnipperde ui
    glazig in stoven.
    Doe er de rest van de groenten bij en laat afgedekt gedurende 10 à 15
    minuten. stoven.

    De dag zelf:

    Schep het gestolde vet van het kookvocht en haal er de kip uit. Snij ze
    in stukken.
    Doe het kippenvlees weer in de bouillon en verwarm zachtjes.


    Smelt 3 eetlepel. boter en doe er de bloem bij. Meng goed en laat even
    bakken. Leng al roerend aan met kippenkookvocht, dat u er door een zeef
    beetje bij beetje bij giet. U moet een gladde, lichtgebonden saus
    bekomen. Doe er de gestoofde groenten bij en de gesnipperde peterselie
    of de bolletjes diepgevroren kervel.


    Klop in een soepterrine de eidooier met de room los en meng er het
    citroensap door. Kruid met peper en zout. Giet er de groentesaus bij en
    meng goed. Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

    Afwerking

    Schik enkele stukken kip in diepe borden en schep er de groentesaus
    over. Serveer met gekookte aardappelen (die schikt u rond de stukken
    kip alvorens ze met de saus te overgieten).

     

     

    30-06-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfslapjes met brie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Nog eens een keer kalfsvlees.

    Kalfslapjes Met Brie
    ====================
    4 kalfsslapjes

    2 eetlepels olie

    100 g brie

    2 tomaten

    100 g sjalotjes

    Peterselie

    Basilicum

    Oregano

    Paprikapoeder

    Peper, zout



    .
    1. Verwarm de grill van de oven voor op de hoogste stand.

    2. Masseer het vlees met de olie en de kruiden.

    3. Snij de tomaat in kleine stukjes, de sjalotten in ringen en de brie
    in plakjes

    4. Verwarm een braadpan even voor op een hoog vuur. Zet het vuur dan op
    de halve stand, leg de varkenslapjes in de pan en bak ze gedurende 5
    minuten zachtjes langs beide kanten bruin en gaar.

    5. Leg de varkenslapjes in een vuurvaste schaal, kruid met peper en
    zout en schep de tomaten en de sjalot erop.

    6. Leg de brie erover en laat het geheel onder de hete grill snel bruin
    worden.

    Voorbereidingstijd: 10 minuten Bereidingstijd: 15 minuten

     

    29-06-2009 om 10:16 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maatjes met lauwe aardappelen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De hollandse nieuwe is er!!!

    Maatjes met lauwe aardappelen
    =============================
    bieslook:  1 bosje

    olie:  6 soeplepels

    lenteuien:  1,50 bosje

    pistache:  3 soeplepels

    witte wijn:  3 soeplepels

    witte wijnazijn:  6 soeplepels

    zout en versgemalen peper 

    nieuwe aardappeltjes:  900 gram

    Maatjes:  6


    .
    Was de aardappelen en laat ze 20 minuten in de schil gaarkoken in
    gezouten kokend water.

    Laat ze uitlekken en ontdoe ze van de schil zodra ze niet àl te heet
    meer zijn.

    Snijd ze in dikke schijven en leg ze in een slakom. Giet er wat witte
    wijn over en bestrooi met peper.

    Snijd de uien en de bieslook fijn.

    Snijd de maatjes in stukken van 2 centimeter.

    Meng de olie en de azijn al kloppend en voeg peper en zout toe.

    Meng alle ingrediënten en dien alles meteen op.

    Serveer hierbij een groene sla.

     

    28-06-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse lamsfilet in spekjasje.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker lammetje:

    Zomerse Lamsfilet In Spekjasje
    ==============================
    4 lamsfilets

    ± 12 flinterdunne sneetjes gerookt spek

    ± 15 feta kaasblokjes in olie

    4 tomaten

    Provincaalse kruiden



    De dag voordien:

    Plet de kaasblokjes.
     
    Snijd de filets middendoor tot bijna aan de rand en plooi open.

    Beleg met de geplette kaasblokjes en vouw weer goed dicht.

    Wikkel elke lamsfilet in gerookt spek.

    Strijk in met de olie uit de bokaal van de kaasblokjes en zet koel weg
    tot de bereiding.

    De dag zelf: 

    Bak de lamsfilets ongeveer 10 min. op een matig vuurtje in de pan of op
    de barbecue.

    Tip Dit recept is ook lekker met dunne kalkoensneetjes: vouw ze dicht
    in plaats van open te snijden.

    Tomaten op de grill:

    Halveer de tomaten, bestrijk met wat olijfolie en bestrooi met
    Provençaalse kruiden. Schik in aluminium schaaltjes en laat samen met
    het vlees bakken op de grill of in de voorverwarmde oven op 200 °C.

    Afwerking Serveer de opgevulde lamsfilets met een gegrilde tomaat en
    een aardappel in de schil.

     

    27-06-2009 om 13:35 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    26-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gegrilde scampi met limoen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vrijdag = visdag

    Gegrilde Scampi Met Limoen
    ==========================
    20 scampi

    Peper en zout

    4 satéstokjes

    2 aardappelen

    8 eetlepels olijfolie

    Sap van 2 limoenen

    Half vanillestokje



    .
    Pel de scampi,laat de staart eraan en verwijder het darmkanaal, kruid
    ze met peper en zout.

    Als je houten satéstokjes gebruikt leg ze dan een tijd in water,dan
    verbranden ze niet op de BBQ.

    Rijg de scampi aan een satestokje.

    Gril de scampibrochettes op de barbecue.

    Snijd de aardappelen in schijfjes en gril deze eveneens op de barbecue.

    Meng de olijfolie met het sap van de limoenen en het merg van het
    vanillestokje. Kruid met peper en zout.

    Giet  de saus over de scampi en dien op met de aardappelen.

     

    26-06-2009 om 12:57 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Karakollen (wulken)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Karakollen zoals op de kermis!

    Karakollen      Wulken
    ======================
    Koop bij voorkeur diepgevroren wulkenvlees bij een vishandelaar of
    diepvriesdiscount.

    Deze wulken zijn reeds voorgekookt en zijn van dezelfde grootte.

    Verse wulken
    laten soms op vlak van kwaliteit te wensen over.




    .
    1) op basis van verse wulken

    Maak een bouillon van water, veel zout, een laurierblaadje, veel peper,
    cayennepeper en selderstengels. Proef eerst deze bouillon want de peper
    moet sterk doorsmaken. Was de verse wulken en kook max. 15 tot 20
    minuten (anders worden ze taai). Haal de slakken uit het huisje en
    verwijder het zwarte gedeelte.

    Zeef de bouillon en voeg verse selder toe, proef opnieuw van de
    bouillon en kruid eventueel bij en voeg tenslotte de slakken toe. Laat
    niet meer koken, hou deze hoogstens warm.

    2) op basis van diepgevroren wulken

    Volg dezelfde bereidingswijze zoals hierboven maar voeg een blokje
    visbouillon toe aan het kookvocht. Gezien deze wulken reeds gaar zijn
    moet je ze niet meer koken enkel verwarmen.

     

    25-06-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (17 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krabbeignets
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aperitief

    Krabbeignets
    ============
    krabvlees  400  gram

    paneermeel 4 koffielepels

    citroen  1

    olijfolie

    mosterd

    ei  1

    paprikapoeder  1  koffielepel

    Worcestersaus

    tabasco

    kruidensalade



    .
    Leg het krabvlees in een kom en voeg een koffielepel mosterd toe.

    Meng goed.

    Voeg vervolgens de paprika, enkele druppels tabasco, een lepeltje
    worcestersaus en het eitje toe.

    Meng goed totdat u een homogeen mengsel bekomt.

    Voeg 4 koffielepels paneermeel toe, totdat u een stevig mengsel bekomt.

    Rol dit mengsel in de handpalm tot kleine balletjes met een diameter
    van ongeveer 4 cm.

    Giet een scheut olie in een kookpan en laat de krabballetjes aan elke
    kant mooi goudbruin bakken.

    Schik ze vervolgens op een vel absorberend papier.

    Dien warm op met een kruidenslaatje en citroen.

    Tip : De krabbeignet prijkt steevast op de menukaart van elk
    visrestaurant in Baltimore. Er bestaan dan ook evenveel recepten als
    chefs: elke kok maakt een eigen variant door te spelen met de grootte
    van de balletjes en de ingrediënten. Zo kan u bijvoorbeeld uien
    toevoegen of het eiwit opkloppen, wat het geheel omtovert in een
    soufflé. Men dient ze op met een pikant sausje of wat mosterd, maar in
    geen geval met ketchup.

     

    07-06-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwartel borstjes en pootjes met een lauw slaatje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Home Cookin Chapter: Kwartels

    Kwartelborstjes En Pootjes Met Een Lauw Slaatje Voorgerecht
    ===========================================

    voor 7 personen:

    Verschillende soorten sla

    2-1/2 centiliter notenolie

    1-1/2 doosjes spekreepjes

    Boter

    125 gram. pijnappelpitten

    7 kwartelborstjes 

    14 kwartelpootjes

    3 eetlepel.sherryazijn

    1 deciliter. kippenbouillon

    peper en zout


    .
    Alle sla schoonmaken en mengen met de notenolie.

    Het spek in de de boter bakken.

    Rooster de pijnappelpitten in een pan met antikleefbodem .

    Smelt een klontje boter in dezelfde pan  en bak er het kwartelvlees in
    circa. 3 minuten..

    Kruid met peper en zout.

    Neem ze uit de pan en blus met de azijn en bouillon en laat inkoken.

    Kruid met peper en zout.

    Verdeel de sla over de borden,leg er het vlees op,doe er wat
    spekreepjes op en de pijnappelpitten.

    Giet tot slot de warme vinaigrette over het bord en dien dadelijk o

    06-06-2009 om 00:00 geschreven door omaatje2

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    T -->

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!