Inhoud blog
  • Red Sandra, een klasgenootje van Xander!
  • Onverwacht einde.
  • Groot verlies.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    El camino
    Een spirituele reis.
    01-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste ervaring deel 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Er komt een zilverkleurig kallotje door het raam en een dame van rond de zeventig roept naar me: kom stap in. Ik ben toch wat voorzichtiger en zeg dat ik eigenlijk maar een vijf kilometer nog wil stappen. "Ik zal je afzetten "zegt ze vriendelijk. Wel ja, waarom niet ,denk ik en ik doe de rugzak af maar krijg hem bijna niet meer in haar koffer gehesen.k'Ben doodmoe en zeig tevreden in de pasagierszetel.
    Zij is babbelziek en ik ben wat blij dat ik niet te veel moet zeggen. Mijn St Jacobsschelp had haar aandacht getrokken en ze kon best wel een babbel gebruiken, zo blijkt het. Ze vertelt me vanalles over de streek en de weg die we nu nemen heeft de naam gekregen 'Route de barbarie'. Ik denk al direkt aan de lelijke knobbeleenden en zie het verband niet goed. Een geluk dat ik eigenlijk te moe was om snel te vragen vanwaar die eenden wel kwamen want ik zou daar als Flamand een figuur geslagen hebben! De vele legers ,die er als barbaren heel wat mensen hebben doen sneuvelen, hebben deze weg zijn naam gegeven want ze hebben zich over vele jaren heen zich verplaatst van het ene gebied naar het andere. Zelfs de dappere Galliërs.
    Deze dame is alleenstaand en heeft geen kinderen en is blij met haar zondagse rit met haar auto. Het is voor haar een welkome afwisseleling en het doet haar veel plezier zegt ze dat ze me een eindje kan helpen. Het is best gezellig en ook voor mij een meevaller. Ik vertel ook wat over mezelf, ik moet wel want anders stelt ze de ene vraag na de andere, en ze kan aandachtig luisteren. We zijn Vatry al voorbij en ik herinner haar eraan dat ze me gelijk waar mag afzetten." Dat zal ik ook doen, maar wat zou je hier gaan beginnen, hier is niets te zien!" zegt ze heel kordaat.Uiteindelijk stopt ze in Arcis en zet me aan een camping af.Ik moet haar beloven een kaartje te sturen vanuit Compostela en ze geeft me haar visitekaartje. Ze heette Madeleine..Wat zijn er toch leuke mensen denk ik ondertussen en we zwaaien alsof we familie zijn.
    Pas als ik de campingpoort nader zie ik dat ik hier al eens geweest ben tijdens een vroegere vakantie. Aan deze plaats heb ik een zeer speciale herinnering die ik toch even moet vertellen. Als je even teruggaat op de blog zie je een foto van onze poes Molleke. Wel, hier op deze eigenste plaats heeft zij haar eerste 'vakantie-lief' opgelopen!
    Wij hebben thuis een mobilhome en ons Molleke gaat steeds mee op vakantie en geniet met volle teugen. En zo was het op de laatste dag van haar eeste verlof bijna mis gegaan. Na een lange rit vanuit Frankrijk was deze camping onze laatse slaapplaats en we hadden drie weken zeer zorgvuldig opgelet dat ze niet zou gaan lopen want met een poes weet je niet of ze nog terugkomt.Nu waren we op onze laatste avond nog even uit geweest en het keukenraampje vergeten dicht te doen en ja hoor, wat ze anders nooit zou durven, ze is vanop die hoogte naar beneden gesprongen, de vrijheid tegemoet.
    De lokroep van de kater in de buurt had haar al zenuwachtig gemaakt van bij onze aankomst en ze heeft haar angst om te springen van die hoogte opzij gezet voor deze roepende 'chat'. Ze was weg..
    Ik was in alle staten en had veel verdriet want we hadden zo goed op haar gepast en nu ,bijna thuis,waren  we ze kwijt.
    s'Nachts deed ik geen oog dicht en ging toch nog eens roepen. Het was er pikdonker en ik zag niets, maar plots komt ze daar afgestormt , is blij me te zien, bleef  maar rond mijn benen draaien en spinde erop los. Haar pels was nat en vuil, de bewijzen van het avontuur, en de lokroep is opgehouden.
    Het was weer stil en vredig op de camping en ook in mijn hart..
    Het is wat pijnlijk om met deze herinnering geconfronteerd te worden want het doet me aan thuis denken en daar gaat het nu niet zo best. Deze camino heb ik nu heel hard nodig om me voor te bereiden op een leven zonder echtgenoot en dan zijn zulke herinneringen uit andere tijden pijnlijk.
    Enfin, wanneer ik aan het 'acceuil' toekom is er niemand maar er hangt een kattebelletje met het advies me al te installeren. Om vijf uur is de eigenaar terug staat er.
    Ik zet de tent langs de kant van de stromende Aube in de buurt van een stenen tafel die me van pas komt, en ik krijg plots bezoek van een zwaargebouwde man met een volle grijze baard. Het blijkt Jacques te zijn, de Franse medeeigenaar. Hij spreekt me dadelijk over de pelgrimsschelp en zegt me dat ik meer dan welkom ben. Hij heeft veel respekt voor mij, toont dit ook duidelijk en het is net of hij bij me te biechten gaat. Zijn leven, zijn pijn en verdriet, hij kan het bij me kwijt en doet het zonder omwegen. Ondertussen drinken we koffie die hij vlug vers voor me gezet heeft en hij kijkt me met vochtige ogen aan. De plaats die ik onbewust had gekozen om mijn tent op te zetten bleek het echte Compostela plekje te zijn. Hij zegt" ik weet niet waarom maar ze kiezen het allemaal".Tja..
    De camping was dit jaar  nog maar net een week open en hij doet dit samen met een Nederlands echtpaar.
    Ton is de andere helft en al even vriendelijk. De conversatie loopt wat vlotter voor me natuurlijk en bij inschrijving moet ik alleen mijn plaats betalen en niet voor mezelf. Het kost me maar 4eur! En bovendien krijg ik morgenvroeg een pelgrimsontbijt bij hun in de caravan.
    Zo een ontvangst had ik zeker niet verwacht..!

    Foto: de lange saaie 'route de barbarie'

    01-06-2008 om 00:00 geschreven door Rita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste ervaring.

    Zondag 20 april: deel1

    Het is een koude nacht geweest en ik ben dikwijls wakker geworden.Alles moet wennen en ik ben dan ook geen buitenslaper.Het wekalarm van de gsm staat op 7u maar het is half negen als ik mijn eerste oog opentrek.Hij heeft me niet wakker gemaakt maar dat zal wel aan mij liggen want ik moet dat ding nog leren gebruiken.Ik probeer nog wat te genieten van mijn eigen gezellige plekje in de tent en de zachte slaapzak.Als ik dan uiteindelijk toch kan vertrekken is het inmiddels half elf.Het inpakken is nog geen routine en ik doe het op mijn gemak.
    Ik ga richting stad en als ik op de N77 aan het rond punt kom zie ik een vrij moderne kerk waar al heel wat mensen bijeen komen voor de eredienst.Ze bekijken me wat raar want ik ben net een enorme rugzak met twee beentjes. Een vijfhonderd meter verder kom ik plots op mijn stappen terug en ga resoluut de kerk binnen. Twee dames komen me direkt de hand geven en heten me welkom.Op de vraag of meneer pastoor er al is schieten ze in beweging om me naar de sacrestie te leiden. Hij is de vriendelijkheid zelve en stelt me wat vragen.Hij gaat me zegenen alvorens de mis begint. Het doet me wat als hij zijn handen op mijn hoofd legt en zijn zegen uitspreekt. Hij geeft me nog een kruisje op mijn bezweet voorhoofd en wenst me goede reis en een mooie pelgrimstocht.
    Het is toch een mooie start, alhoewel ik niet met religieuze bedoelingen ben vertokken..Ik voel me rustig en heb geen angst voor het onbekende.De grote onrust die ik al zo lang kende is weg maar dat is me op dat ogenblik niet opgevallen.
    Buiten is het echt reuze wandelweer, niet koud en af en toe zon. Al snel loop ik te zweten als een paard en snuiven doe ik ook al want de rugzak weegt als lood.Stiekem ben ik al aan het overdenken wat ik eruit zou kunnen laten maar ik kan niets vinden. Alles wat er in zit heb ik nodig! Ik vraag me af of ik aan dat gewicht ga wennen.
    Langs de N77 naar Troyes is niets te beleven. Het is een Nationale dus, druk verkeer, eindeloze kilometers rechte weg en maar hier en daar een dorp. Het is ploeteren en ik wil tot in Vatry geraken om daar een slaapplaats te zoeken. Het leger heeft manoeuvers denk ik want ze rijden in convooien voorbij en bekijken me met een blik van: waar gaat die aan beginnen! Mijn Sint Jacobsschelp is herkenbaar en de meeste mensen in Frankrijk weten direkt waar je naar toe gaat. Soms handig, soms niet.
    Rond half een s'middags plof ik in de graskant, de schoenen vliegen uit en zo ook de sokken. Mijn voeten doen al pijn en ik ben nog maar net vertrokken. Toen wist ik niet dat deze pijn me weken lang zou vergezellen..
    Jandorie, ik zie de eerste verschijnselen van "empoullekes" op mijn hielen.(even een vertaling want dit woord ken ik ondertussen in vele talen: blaren.)
    Van deze rustpauze maak ik ook gebruik om wat te eten en de voeten nog eens goed in te smeren.Het is zonniger geworden en warm, mijn drinken is inmiddels al uitgezweet. Ik zal om drinken moeten gaan vragen want een winkel zie ik niet en het is zondag.
    Na enkele kilometers zie ik een boerderij en ik besluit langs te gaan, mijn eerste les in bedelen.De 'boerin' is een jonge, mooie blondine en na wat uitleg geeft ze me een fles water die ik niet hoef te betalen. Bon, vermits alles aan mijn lichaam pijn doet en mijn rug in brand staat vraag ik haar naar een plaatsje voor mijn tent. Een zwak moment..want in mijn linkeroor krijg ik de boodschap ermee op te houden voor vandaag en.. je hebt nog tijd genoeg ..en dan die empoullekes enz.enz.
    Een mooie plaats onder een fruitboom die in bloei staat,de roze bloesems fel afstekend tegen de helblauwe lucht. Tja, verleidelijk hé!Ik ben te moe om de tent al recht te zetten en leg me languit in het gras, de rugzak staat waar hij gevallen is. Ik zie de stapkaart aan mijn hals hangen en ben benieuwd waar ik terecht ben gekomen.Het is klaar en duidelijk, ik ben nog niets opgeschoten en de tent opzetten zal nog niet voor direkt zijn. Ik zal verder moeten. Mijn gastvrouw knikt begrijpend als ik haar uitleg dat Compostela nog ver is. Ze weet niet waar dat gelegen is en als ik haar vertel dat het in het westen van Spanje is kijkt ze me argwanend aan. Ben ik zot geworden of zo?!
    Niets aan te doen,het is te vroeg om al met de tremen omhoog te liggen en ik vertrek weer. Nog een vijf kilometer tot in Vatry.Ik begin liedjes uit te vinden en zing er maar op los. Geen mens die het kan horen en zo kan ik de pijn wat terugdringen. Plots vertraagt er een auto en wacht me op aan een parking.Als dit een man is mag je niet instappen, je weet maar nooit zegt mijn engelbewaarder, en dit is maar al te doorzichtig. Tja, ik ben nog niet lang onderweg en het vertrouwen is er nog niet zie je.
    Het autoraam gaat open..

    29-05-2008 om 00:00 geschreven door Rita

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (1)

    Archief per week
  • 22/12-28/12 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Welkom op mijn blog!Ik wens jullie alvast veel leesplezier!

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!