Op algemeen verzoek hier
het recept van de enige echte rabarbertaart op 'mijn moederswijze'. Dit is een
aanrader voor wie graag een degelijke ongecompliceerde 'Limburgse vlaai' weet
te appreciëren. Het is een gebak met een (h)eerlijke smaak, zonder kleurstoffen
en bewaarmiddelen, oerdegelijk en vol met jeugdherinneringen. Hier komt het:
Voor het taartdeeg
500 gr bloem
40 gr gist
1 tas (ongeveer 2dl dus) melk
2 soeplepels suiker
snuifje zout (niet noodzakelijk)
2 eieren
150 gr boter
Voor de vulling
rabarber (in stukjes
gesneden)
kandijsuiker
kaneel
bloemsuiker
aardappelbloem
Maak het taartdeeg op de
klassieke wijze (als je leek bent, raadpleeg het eerste het beste kookboek of
... het enige echte kookboek van de KAV natuurlijk). Rol ... na al de nodige
manipulaties, rijstijden en kneedpartijen, ... het deeg uit en leg het in de
beboterde en lichtjes met bloem bestrooide bakvorm. Rol de randjes gelijk, prik
even hier en daar met een vork in het deeg enz... de typische rituelen niet
vergeten dus. En nu komt het. Maak een mengeling van 1/3 aardappelbloem en 2/3
bloemsuiker en strooi dit op het deeg (enkele mm dik) vóór je
de rabarberstukjes er op schikt. Dit 'laagje wit' is het eerste kleine 'keukengeheim'
van ons moeke. Dit suiker-bloemmengsel vangt tijdens het bakken het overvloedig
vrijkomende sap van de rabarber op en houdt de taart 'droger', zodat de taartbodem
niet scheurt en de stukken taart later niet slap gaan doorbuigen! Een tweede
personal touch is de kaneel en de fijne kandijsuiker die bovenop de rabarber
gestrooid worden en er uiteindelijk die bijzondere huiselijke smaak aan geven.
Ziezo wie zich geroepen
voelt ... Laat je me weten of het gelukt is en vooral of het ook gesmaakt heeft?
Tot dan en smakelijke groetjes van Floreanne.
|