Onze regering ging het eens doen, maar nieuwe toepasbare wetten zijn er nog niet gekomen. Dat intresten op spaargelden zwaarder zullen worden belast, dat is theoretisch al van toepassing, maar de banken weten nog niet wie ze nu moeten verraden en wie niet. Dat het die domme levenslange spaarder zuur zal opbreken is wel duidelijk en voor de profiteurs gaat het feest verder want de gemeenteverkiezingen zijn op komst.
België heeft nog twee maanden de tijd om de vaak misbruikte notionele intrestaftrek aan te passen of anders zal Europa België dagvaarden. Vooral grotere internationale bedrijven maken gretig gebruik en misbruik van dit systeem en de Belgische politiekers zullen weinig hiertegen ondernemen want anders krijgen ze bij die bedrijven geen bestuursmandaten meer. Wat moeten ze anders beginnen als ze niet herkozen worden ?
De certificaten op zonnepanelen zijn voor nieuwe installaties afgeschaft en dus zullen er minder zonnepanelen geplaatst worden. Zal Eandis nu ook zijn prijzen verlagen ? Natuurlijk gaat Eandis dat niet doen. Bij dit door politieke vriendjes bevolkt bedrijf heeft men een driehonderdtal mandaten afgeschaft. Waren die jobs er te veel of zal men nieuwe postjes creëren ?
In de fiscaliteit kan men tal van uitgaven aftrekken. Voorbeelden zijn isolatiepremies, hypothecaire aftrekken op leningen, kinderopvang enz enz. Waarom moeten de anderen betalen voor deze belastingsverminderingen? Het gezond verstand zegt dat alle subsidies, behalve voor onderzoek, zouden moeten afgeschaft worden. Het gaat toch niet op dat belastingsgeld wordt geïnvesteerd door iedereen en dat de mogelijke profijten maar enkelen ten goede komen.
De vakbonden klagen dat de grote bedrijven haast geen belastingen betalen, maar de vakbonden zelf betalen helemaal geen belastingen op alles wat ze van hun leden en van de staat ontvangen. De vakbonden bestaan zelfs juridisch niet en ze hebben nog nooit een bedrijf in moeilijkheden ondersteund met een deel van de miljarden die zich in de vakbondskassen bevinden. Dat er een vertegenwoordigend orgaan van de werknemers bestaat is nodig, maar dan zeker niet de vastgeroeste vakbonden van vandaag.
De overheveling van bevoegdheden met bijpassende financiële middelen alsmede de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde staan in een regeerakkoord. Nu blijkt dat het niet zo simpel is om dit alles concreet waar te maken en is men langs Vlaamse kant verrast door de bijkomende financiële tekorten die er voor Vlaanderen zullen ontstaan. Kunnen VLD, CD&C en SPA dan niet rekenen ? Blijkbaar niet.
Minister Muyters heeft het weer verkorven. Een ontslagen medewerker wil wraak nemen omdat hij ontslagen werd wegens vermeend drugbestaan en zijn liefje wil weer haar blote billen kunnen tonen in de senaat. Of Muyters bekwaam is of niet kan ik niet beoordelen, maar als communicator is het een kluns.
Nu gaan er stemmen op om de onroerende voorheffing te heffen op de marktwaarde van de woningen. Die dommerik die dus een huis heeft verworven zal weer moeten betalen. Er zijn zelfs dromers die een extra taks willen heffen als de tuin groter is dan een oppervlakte in functie van het aantal gezinsleden. Dat zo iets de huurprijzen zal doen stijgen en de marktwaarde van on(t)roerend goed zal verminderen lijkt mij duidelijk
Op het terras van een café zal men ook niet meer mogen roken tenzij één kant permanent open is. Hiervoor heeft men nog wat inspecteurtjes aangesteld en zodoende krijgt men alle drankgelegenheden wel failliet. Waar denken die ambtenaren dat hun loon vandaan komt ? Van de belastingbetaler natuurlijk.
Tastbaar geld wordt stilaan afgeschaft en binnenkort mogen er geen cash transacties van meer dan 3.000 meer plaats vinden. De volgende stap is dan dat er geen tastbaar geld meer mag zijn en dat de overheden toegang hebben tot al je rekeningen en er voor betalingen aan de overheden vrij kunnen over beschikken. Ik kan mij ook voorstellen dat de overheden ongevraagd b.v. 20% van je financiële bezittingen wegnemen en omzetten in een eeuwigdurende renteloze lening aan de staat om het overheidstekort weg te werken.
Onlangs hebben de banken 500 miljard lening gekregen van de Europese Centrale Bank om overheidsobligaties op te kopen. De banken moeten 1% rente betalen, maar ze hebben van die 500 miljard ongeveer 497 miljard terug geplaatst bij de ECB aan 0,25% rente want ze vertrouwen noch de staat noch de andere banken om aan hen geld uit te lenen. Waarom zouden wij de banken of de staat dan moeten vertrouwen ?
Afwachten wat er in de nabije toekomst nog op ons afkomt.
Jozef
|