500 gr. champignons sap van 1 citroen olie 1 kleine ui, gesnipperd zout peper 1 tl worcestersaus 2 el tomatenketchup paprikapoeder 1 tl suiker
-------------------------------------------
Maak de champignons schoon en verwijder het harde stukje van de voet. Snijd grote exemplaren doormidden. Kook de champignons in weinig water met wat citroensap en enkele druppels olie 4 minuten. Neem ze met een schuimspaan uit het kookvocht en laat ze afkoelen. Roer ui, zout, peper, worcestersaus, tomatenketchup, paprikapoeder en suiker door het kookvocht. Laat dit sausje goed afkoelen. Schenk het sausje over de champignons.
1 grote selderijknol 8 gekookte aardappelen, in plakjes 2 eieren, hardgekookt 1/2 blikje tomatenpuree olie azijn zout peper gehakte peterselie
-----------------------------------------
Snijd de selderijknol in vrij dikke plakken, schil deze en snijd ze in reepjes. Was de reepjes knolselderij en kook ze in ruim water met wat zout in 15 minuten bijna gaar. Laat ze op een vergiet uitlekken en vermeng ze met de plakjes aardappel. Hak het wit van de eieren zeer fijn en wrijf de eierdooiers door een zeef. Vermeng de tomatenpuree met olie, azijn, zout en peper. Schep het selderijmengsel erdoor en garneer met eiwit, eierdooier en peterselie.
2 groene paprika's 1 rode paprika zoutazijn 2 el olie 1 1/2 el azijn peper suiker gehakte peterselie
-----------------------------------------------
Halveer de paprika's, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Kook deze in water met zout en een scheutje azijn 5 minuten. Laat ze uitlekken. Maak een sausje van olie, azijn, zout, peper en suiker. Schenk dit over de reepjes paprika en strooi de peterselie erover.
2 courgettes 2 el olie 1 kleine ui 2 tenen knoflook zout 2 el citroensap tijmblaadjes 50 gr. ongezouten, gepelde walnoten
------------------------------------------------
Snijd de courgettes in de lengte in dunne plakken. Bak de plakken in de olie aan beide kanten lichtbruin. Verdeel de plakken over de borden. Fruit de in dunne ringen gesneden gepelde ui met de knoflook uit de knijper. Schep ui en knoflook op de courgetteplakken. Strooi er zout over en besprenkel de salade met citroensap. Strooi tenslotte blaadjes tijm en de in stukjes gehakte walnoten over de salade. Deze salade kan lauw of koud worden gegeten.
1-2 struiken bleekselderij 1 el azijn of citroensap 3 el olie zout en peper
-----------------------------------------------
Verwijder de bladeren van de bleekselderij, haal de bladscheden van elkaar en trek met een puntig mesje de nerven uit de stengels. Was de bleekselderij en snijd ze in stukjes van 4 centimeter. Kook de bleekselderij in weinig water met wat zout in 20 minuten bijna gaar. Laat de bleekselderij op een vergiet uitlekken en afkoelen. Maak een sausje van azijn, olie, zout en peper en schep de stukjes bleekselderij erdoor.
750 gr. gekookte aardappelen, in plakjes 2 eieren, hardgekookt 3/4 dl olie 1/2 dl azijn zout en peper mosterd 1 prei, fijngesneden fijngehakte peterselie
--------------------------------------------
Maak de hardgekookte eieren fijn en vermeng ze met olie, azijn, zout, peper, mosterd, prei en peterselie. Schep de plakjes aardappel er voorzichtig door en zet de salade ten minste 1 uur op een koele plaats alvorens deze te serveren.
Tip: gebruik voor een aardappelsalade warme, in de schil gekookte en daarna gepelde aardappelen. Koude aardappelen worden hard en maken de salade rul.