1 kg gekookte aardappelen 4 dl melk 50 gr. boter zout en peper nootmuskaat 1 ei, gesplitst paneermeel
-----------------------------------------------
Maak aardappelpuree. Splits het ei, klop de eierdooier los en roer deze door de aardappelpuree. Klop het eiwit stijf, schep het door de puree en doe het in een bebotgerde ovenvaste schotel. Strooi paneermeel over de puree en leg er hier en daar een klontje boter op. Laat er in het midden van een voorverwarmde oven 175C een korstje op komen.
1 kg gekookte aardappelen 4 dl melk 30-40 gr. boter zout en peper nootmuskaat
-------------------------------------------------
Maak met een pureestamper of pureeknijper de warme gekookte aardappelen fijn. Breng de melk aan de kook, klop de kokende melk en de boter door de aardappelmassa en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet de pan op laag vuur en blijf kloppen tot een luchtige puree ontstaat.
500 gr. gekookte aardappelen 40 gr. boter 10 gr. bloem 5 dl melk zout en peper fijngehakte peterselie
---------------------------------------------
Snijd grote aardappelen in plakken of laat kleine aardappelen heel. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen en breng de saus op smaak met zout en peper. Leg de aardappelen in de saus en warm ze hierin op. Zorg dat de plakken heel blijven. Strooi er vlak voor het serveren peterselie over.
Neem kleine ronde aardappelen of snijd grote exemplaren na het schillen in vieren, zodat de aardappelen tegelijk gaar zijn. Verwijder de pitten en zet de aardappelen op met boter, zout en weinig water. Laat ze in een goed gesloten pan op laag vuur gaar worden in ongeveer 30 minuten. Giet de aardappelen zo nodig af en droog ze verder in een open pan op laag vuur. Schud ze van tijd tot tijd tot ze kruimig zijn.