4 biefstukjes tartaar 2 plakken ham van 50 gr. versgemalen peper 80 gr. boter zout 4 eieren 8 ansjovisfilets 1 el kappertjes
--------------------------------------------
Snijd de plakken ham doormidden en snijd ze bij zodat ze iets groter zijn dan de biefstukjes. Bestrooi de biefstukjes met peper. Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot het schuim is weggetrokken en bak hierin de biefstukjes op hoog vuur 2 minuten per kant. Bestrooi ze met zout en leg ze op een voorverwarmde schaal. Voeg de resterende boter aan de bakboter toe, doe de ham erbij en breek op elk stuk ham een ei. Zorg dat de eierdooiers heel blijven. Bestrooi de eieren met peper en bak ze tot het eiwit is gestold. Leg op elk biefstukje een plak ham met ei en schik de ansjovisfilets kruiselings op de eierdooiers. Garneer de Amerikaanse biefstuk met kappertjes.
4 gehakte biefstukjes 4 eierdooiers 1 ui, gesnipperd 8 augurkjes, in stukjes 2 el kappertjes 2 el gehakte peterselie zout en peper tomatenketchup worcestersaus olie azijn
---------------------------------------------
Leg elke biefstuk op een bord. Plaats naast ieder bord een kommetje. Druk in het midden van de biefstuk een halve eierschaal en vul deze met een eierdooier. Schik ui, augurken, kappertjes en peterselie in vier vakjes om de gehakte biefstuk. Zet zout, peper, tomatenketchup, worcestersaus, olie en azijn op tafel. Laat ieder met de eierdooier en de overige ingrediƫnten naar eigen smaak in het kommetje een saus maken. Strooi ui, augurken, kappertjes en peterselie over de biefstuk tartaar en schenk het sausje erover. Meng het geheel met een vork door elkaar en geef er pommes frites of geroosterd brood met boter bij.
4 dikke biefstukjes van 125 gr. 200 gr. boter 1 el gehakte peterselie 1/2 el geknipt bieslook 1/2 el gehakte kervel 1/4 ui, geraspt 1 tl citroensap zout peper, versgemalen olie
--------------------------------------------
Roer de boter zacht en voeg peterselie, bieslook, kervel, ui, citroensap, zout en peper toe. Vermeng het geheel goed met elkaar tot de kruiden gelijkmatig zijn opgenomen. Vorm van de boter een 2 centimeter brede rol en leg deze verpakt in aluminiumfolie in de koelkast. Verwarm de grill 10 minuten voor. Bestrijk het ovenrooster met olie, plaats het rooster 5 centimeter onder de grill en zet de bakplaat eronder. Bestrooi de biefstukjes met peper en bestrijk ze met olie. Leg ze op het rooster en grilleer ze 3 minuten per kant. Strooi zout op de biefstukjes en leg ze op een voorverwarmde schaal. Garneer deze met toefjes waterkers. Leg vlak voor het serveren een plak kruidenboter op elke biefstuk en geef de resterende boter er apart bij.
1 biefstuk van 400 gr. zout versgemalen peper 2 el melk 125 gr. boter
--------------------------------------------
Bestrooi de biefstuk met peper en laat dit even intrekken. Verhit de helft van de boter in een koekenpan tot het schuim is weggetrokken. Leg de biefstuk met de ruitvormig ingesneden kant naar onderen in de pan en bak deze kant op hoog vuur 5 minuten. Schuif de biefstuk tijdens het bakken heen en weer over de bodem van de pan, maar prik niet in het vlees. Voeg als de boter te bruin wordt een klontje boter toe. Keer de biefstuk en bak de andere kant op dezelfde wijze. Neem de biefstuk uit de pan en bestrooi hem met zout. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal. Voeg de resterende boter aan de bakboter toe, laat deze bruin worden en schenk de melk erbij. Laat deze even meebruinen en voeg 2 el water toe. Roer alle aanzetsels los van de bodem van de pan en schenk een deel van de jus over de biefstuk. Geef de rest er apart bij.
150 gr. gedroogde abrikozen 4 ribkarbonades a 175 gr. zout en peper 50 gr. boter 2 uien 2 teentjes knoflook 1 el bruine suiker 3 el tomatenketchup mespuntje nagelgruis
------------------------------------------------
Doe de abrikozen in een schaal met 1 dl water en laat ze 10 uur weken. Laat de abrikozen goed uitlekken en vang het weekwater op. Bestrooi de karbonades met zout en peper. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin snel de karbonades aan beide zijden bruin.
Haal de karbonades uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 200C. Fruit de in ringen gesneden uien en de geperste knoflook 3 minuten in de bakboter van het vlees. Roer er de bruine suiker door en schep het mengsel over de karbonades in de schaal.
Leg de uitgelekte abrikozen op en rond de karbonades. Vermeng het weekwater van de abrikozen met de tomatenketchup, het nagelgruis en wat zout en peper. Schenk het mengsel in de ovenschaal en dek deze af met aluminiumfolie.
bak de karbonades 25 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer er rijst en een salade bij.