2-3 struiken andijvie 1 ei, hardgekookt 3 el olie 2 el azijn of kruidenazijn mosterd zout en peper 1 prei, gesnipperd
--------------------------------------------
Maak de andijvie schoon door de buitenste bladeren en een deel van de stronk te verwijderen. Snijd zo nodig de harde groene punten van de bladeren. Was de andijvie onder stromend water, snijd de struiken in dunne reepjes en was deze. Laat de andijvie op een vergiet uitlekken of sla de gesneden andijvie uit. Maak het ei in een slakom fijn en roer olie, azijn, mosterd, zout en peper erdoor. Schep de andijvie door de saus en voeg de prei toe.
Tip: In plaats van olie en azijn kan slasaus of mayonaise als dressing voor de sla worden gebruikt. Roer om een volledige maaltijd van deze sla te maken 400 gram in blokjes gesneden jong belegen kaas en 2 in reepjes gesneden paprika's door de sla.
750 gr. andijvie 3 dl melk 1 kg gekookte aardappelen 25 gr. boter zout en peper nootmuskaat
------------------------------------------
Maak de andijvie schoon door de buitenste bladeren en een deel van de stronk te verwijderen. Was de andijvie onder stromend water en snijd de struiken in zeer dunne reepjes. Verwarm de melk in een pan. Maak de aardappelen met een pureestamper,pureeknijper fijn en vermeng ze met de melk en de boter en zout, peper en nootmuskaat naar smaak, zodat een luchtige puree ontstaat. Roer de andijvie door de aardappelpuree en laat de stamppot al roerend door en door warm worden.
1 1/2 kg andijvie (4 struiken) 1 1/2 dl bouillon of water met 1/2 bouillontablet zout paneermeel 25 gr. boter
-------------------------------------------------
Maak de andijvie schoon door de buitenste bladeren en een deel van de stronk te verwijderen. Was de struiken onder stromend water en bind ze met een touwtje dicht. Snijd zo nodig de harde groene punten van de bladeren. Kook de andijvie in water met wat zout in 25 minuten gaar. Laat de andijvie op een vergiet uitlekken, verwijder de touwtjes en schik de struiken in een ovenvaste schotel. Schenk de bouillon over de struiken, strooi er een laag paneermeel over en leg fer hier en daar een klontje boter op. Plaats de schotel in een voorverwarmde oven 190C en laat er in 15-20 minuten een bruin korstje op komen.
Maak de andijvie schoon door de buitenste bladeren en een deel van de stronk te verwijderen. Snijd zo nodig de harde groene punten van de bladeren. Was de struiken, snijd ze in dunne reepjes en was deze. Zet de andijvie met aanhangend water op en laat het slinken. Kook de andijvie in ongeveer 15 minuten gaar. Laat de andijvie op een vergiet uitlekken en bewaar het kookvocht. Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor. Schenk een deel van de melk erbij en blijf roeren tot een gladde massa ontstaat. Herhaal dit tot alle melk is opgenomen. Laat de saus al roerend 3 minuten doorkoken. Voeg de andijvie aan de saus toe en stoof het geheel 5 minuten. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.