Zicht van de Nijverheidskaai (links) over de Reepkaai tot de Handelskaai (rechts).
Bronnen : Archief Turbo - E. Van Hoonacker - Beeldbank
De Nijverheidkaai kreeg haar benaming in 1876, de kaaimuur werd gebouwd in 1910. Handelskaai aangelegd in 1880. De kaaimuren werden geplaatst in 1913 maar door de eerste wereldoorlog slechts voltooid in 1919. Een gedeelte noemde vroeger “Oversteek” omdat daar een veerboot lag. In de kaai lagen de weverij Deny, de graansilo van Robert Verwee (Picora), de brouwerij “De zeemeermin”. Tevens was er de herberg “In de Koolmijn”, uitgebaat door Irma Delaere die tijdens de 2e wereldoorlog een relatie had met de chauffeur van de Duitse kommandatur (Walter Haase), waarvan zijn zoon (16 jaar oud) sneuvelde aan het Oostfront. Door zijn tussenkomst slaagde Irma er in pakjes met voedsel binnen te smokkelen voor gedetineerden in de Kortrijkse gevangenis.Tijdens de bevrijding werd het café geplunderd. Na zijn krijgsgevangenschap keerde Walter in 1950 naar zijn geliefde terug. Hij werkte 15 jaar in de koolmijnen van de Borinage en ze huwden in 1965. In 1976 stierf Walter aan een beroepsziekte opgedaan in de koolmijnen.
Verder lagen er ook de herbergen “Riviera”, ”In ’t Oud Kasteel” en “In de Vischmarkt”.

Op de foto uit 1973, stond links vanaf omstreeks 1865 de Spinnerij van Boutry die rond 1880 overgenomen werd door De Kien. In 1894 waren er meer dan 600 arbeiders. In 1882 ontplofte er een zware stookketel – 650 mensen zaten zonder werk , twee werknemers, Tanghe en Sanderville kwamen om het leven. Begin 1900 waren er zware stakingen. In 1979 werd de firma ontbonden. Het grootste deel werd in 1983 gesloopt. De grote Villa was waarschijnlijk van een brouwersfamilie (?), mogelijks de laatste jaren bewoond door Dokter Comer. Op de hoek van de Gasstraat lag vanaf 1905 de herberg "Au Nouveau Pont de la Lys" die vanaf 1955 herberg "ABC" werd. Centraal achteraan merkt met de Reepbrug, die tijdens de wereldoorlogen meerdere malen gebombardeerd werd. Deze brug is inmiddels afgebroken sedert 2007. De gebouwen centraal boven betreffen het hospitaal gelegen aan de Reepkaai, in het gebouw rechts werden veel Kortrijkse kindjes geboren.
De kleur van het water zal wel anders geweest zijn, ik wilde gewoon een Mediterraans zicht geven van de Leie.

Binnenschepen blokkeren de Leie in de jaren 1970, in de jaren 80 kreeg de binnenscheepvaart terug meer werk. Het goederentransport werd terug goekoper dan langs de weg.
Op de nieuwe foto zijn alle gebouwen links verdwenen, de grote toren betreft het St Amandscollege, de gebouwen van het hospitaal staan er nog steeds met rechts hun nieuwe vleugel ter hoogte van de Reepkaai.
Opgeruimd staat netjes, vroeger toch mooier...

|