Duitse foto met zicht op de brouwerij. Aan de ingang van de Broelkaai hangen reeds Duitse wegwijzers. De scheepvaart passeerde toen langs deze Leiearm en hadden weinig speelruimte om de brug door te varen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hier een militaire badinstallatie ingericht, “Wannenbäder für Offiziere und Mannschaften”. Links naast de ingang een bord met de openingstijden “Badezeit 7 Vorm – 7 nacht”
Vanaf juni 1917 kwam Kortrijk in Operationsgebiet te liggen met onder meer luchtaanvallen tot gevolg. Tijdens het eindoffensief in oktober 1918 stierven heel wat burgers en de bruggen in de stad, waaronder de Leiebrug, werden door de Duitse troepen opgeblazen. De opgeblazen brug tijdens de eerste WO. Het gebouw is beschadigd doch nog redelijk intact naar wederopbouw toe, het dak en alle beglazing is vernietigd. Bemerk rechts de ijzeren telefoonmast. Aan de zijkant is het woord “Herberg” zichtbaar, wat er niet altijd opstond. Bemerk vooraan we wirwar van draden aan de telefoonmast. Aan de woningen gebouwd langs de Leie kun Je zien dat alle ramen bij overstromingen volledig onderliepen, de patatjes lagen niet droog in de kelder.
Opruimingswerken na het opblazen van de brug.
|