Kortrijk Plein nr. 32 – Woonhuis in Empirestijl. Het huis “De Tanghe”, gebouwd in 1815 en bewoond door Leon De Laveley-Le Camus, directeur van de belastingen. Van 1890 tot 1969 woonde er de antiquair Croquison daarna antiquair P. Pauwels. Sedert 1981 gemeentekrediet die het huis liet restaureren. Nu kledijwinkel Elisa.
Links de woning tijdens de eerste wereldoorlog. Toen bewoond door antiquair P. Pauwels. Rechts de toenmalige Molenstraat (Nu Langemeersstraat) waar Je kunt kijken tot aan de Veemarkt. Aan de boom een Duitse aanwijzer “Zum Schiebstand” bedoelende op de schietstand aan de Abdijkaai. Let ook op de sierlijke brievenbus voor de woning. De foto rechts, honderd jaar later in 2018. Aan de woning is nog maar weinig afgeweken van de oorspronkelijke bouwstijl. Hopelijk worden de houten koetsdeuren ergens bewaard.

Dubbelhuis onder afgeknot leien tentdak bekroond met rechthoekige lantaarn opengewerkt d.m.v. rechthoekige vensters alternerend met blinde oculi. Bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond. Centrale rechthoekige koetsdeur geflankeerd door rondboogvensters met persiennes. Markante loggia op midden verdieping opengewerkt d.m.v. Toscaanse zuilen die hoofdgestel dragen. Balkonhek afkomstig van woonhuis afgebroken in 1930 te Gent (Veldstraat) geplaatst in 1931, voorheen houten balustrade van communiebank afkomstig van de in 1886 ontmantelde St.-Michielskerk. Loggiagevel opengewerkt d.m.v. drie rondbogige deurvensters tussen pilasters en halfzuilen. Bovenverdieping uitgewerkt als mezzanine met vierkante vensters tussen pilasters. Monumentale houten deur met liggende sfinxen, twee leeuwenkoppen met trekringen en een mannenkop met helm. Deurtrekkers in 1925 aangebracht en afkomstig van een deur in de Rekolettenstraat.
Foto ergens in de jaren 1960. De woning is in vervallen toestand. Rechts een braakliggend terrein van het afgebroken Rusthuis St Jozef in de volksmond “Het Kadulkot” genoemd.

Foto in de jaren 1970, de woning onderging inmiddels een kleine restauratie.

De woning gezien van uit de Voorstraat. Links een gekende sigarenwinkel. Verder op het Plein de gevel van het St Jozefinstituut (binnenkort ook afgebroken). Rechts op de foto het Rusthuis St Jozef, of “Het Kadulkot”.

|