Het gebouw van DE LIJN te Leuven, veel besproken architectuur getekend en ontworpen door de architect Manuel de Solá-Morales. Wie meer wil weten over dit gebouw en zijn functie in de stationomgeving volgt deze link. http://www.leuven.be/showpage.asp?iPageID=3202
Binnen de Vrienden van de Abdij van 't Park werd in 1998 een werkgroep Natuur opgericht die zich toelegt op de landschapszorg en de natuurwaarden van het gebied rond de abdij. Centraal daarbij is het beschermen van het 40 ha grote abdijdomein met zijn rijk cultuurhistorisch verleden in een uniek en ecologisch waardevol landschap. Daarbij willen ze actief aan natuur- en landschapsbeheer doen. Wat deze plek zo uniek maakt is de bijzondere interactie tussen natuur en cultuur. Het educatieve en maatschappelijke aspect wordt evenmin uit het oog verloren.
De vijvers van de abdij herbergen voor t ogenblik 22 van de 25 libellen soorten die voorkomen in de Dijlevallei. De vijvers zijn ondertussen een fijne spotplek geworden voor al wat leeft op het water. De jaarlijse aanwezigheid van de zeldzame reigersoort het wouwaapje maakt deze plek reeds bijzonder.
Het voorbije weekend was de prachtig gerestaureerde Norbertuspoort ter beschikking gesteld voor een tentoonstelling van natuurfotografie. Dit met fantastische fotos. Aansluitend was er dan zaterdagavond de tradioneel jaarlijkse nacht van de vleermuis, met infoavond en excursie met bat-detector.
Brussel Een monumentaal en toch wel prachtig standbeeld van Don Quichotte en zijn knecht Pancho, de geesteskinderen van Cervantes. Het is op een dermate hoge sokkel geplaatst dat men er onmogelijk bij kan, en dat is dan meteen brute pech voor vandalen en graffitispuiters allerhande. Het kan bijna niet anders dan dat Sean Connery model heeft gestaan voor de ridderfiguur. Pancho daarentegen lijkt sprekend op onze vriend Fred, maar dat doet hier natuurlijk niets terzake
Het taxonomische archief van Wesley Meuris knoopt aan bij de traditie van de Wundernkammern. De nadruk ligt hier op de onderliggende logica die hen classifeert en catalogeert, zoals het vroeger een willekeurige opeenvolging van tentoongestelde curiosa betrof.
Daarom ook is elk onderdeel voorzien van een code die verwijst naar het overzicht van de tentoonstelling.
Deze installatie sluit nauw aan met wat men vroeger met de plantentuin beoogde. Daarom zou het verkeerd zijn om Botanical World Archief louter als kunstwerk te beschouwen. Eerder moet het benaderd worden als een nooit te voltooien archief vergelijkbaar met Francis bacons model of the Universal nature.
De rozentuin van Coloma toont de roos in al haar aspecten. Primitieve roosjes, rechtstreekse afstammelingen van de oerrozen? Veredelde rozen, producten van groene spitstechnologie. Simple, koppige bloempjes dagen de bezoeker uit om hun vluchtige geurtjes op te vangen. Forse uitbundige bloemen verspreiden uitdagend hun parfum. In de tuin groeien rozen dicht van bij ons, naast rozen uit verre landen. Uit 25 landen komen ze meer dan 3000 rozenvariëteiten goed voor 300.000 bloeiende rozen. Ze staan allemaal in deze rozentuin op wereldschaal.
Waar vindt u al dit moois .?
De rozentuin van Coloma ligt in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. De belangrijkste toegangswegen zijn de
J. Depauwstraat en de E. Rooselaersstraat.
De tuin is open van 15 mei tot 30 oktober, van 10 tot 20 uur. Gesloten op maandag.
De Duomo di Siena(Kathedraal van Siena) is de kathedraal van Siena in Italië, waarvan de façade in 1380 werd voltooid.
De bouw van de kathedraal werd in de 12e eeuw aangevangen. Het is één van de grote voorbeelden van Italiaanse gotische architectuur. De kathedraal heeft een zeer mooi interieur met afbeeldingen in een marmeren mozaïken vloer
Deze prachtige waterburcht in de groene vallei van de Wingebeek ligt tussen de heuvels van het Hageland en doet de bezoeker dromen over vervlogen tijden.
De Heren van Horst worden al in de vroege 13de eeuw vermeld in geschriften. De karakteristieke donjon dateert uit de vroege 15de eeuw. Daarnaast ademt het complex ook een 17de-eeuwse sfeer uit. De toenmalige bewoonster, Maria-Anna van den Tympel, liet twee vleugels aanbouwen rond de binnenkoer en voerde belangrijke verfraaiingswerken uit. Het indrukwekkende stucwerk op de plafonds, geïnspireerd op teksten uit de Metamorfosen van Ovidius, is daar een mooi voorbeeld van. Van den Tympel liet tevens het wagenhuis bouwen, dat nu het bezoekerscentrum met erfgoedwinkel en een gezellig streekgasthof huisvest. In en rond het kasteel is bijzonder veel te ontdekken: cultuur, natuur, fietsen, wandelen of lekker eten en drinken, in Horst vindt iedereen zijn gading. Het Kasteel van Horst is een bezoek méér dan waard! Het kasteel is sinds 1996 in beheer van Erfgoed Vlaanderen. Een doorgedreven restauratie en passende herbestemming worden momenteel voorbereid.
Het Kasteel van Horst ligt aan een knooppunt van het fietsknooppuntennetwerk Hageland, dat naadloos aansluit bij de netwerken van Antwerpen en Limburg.
De Giardino di Boboli is met zijn grotten en standbeelden het mooiste park van Firenze. Op wandelafstand van de Ponte Vecchio en op 500 m van de Piazza Porta Romana. Hier liggen achter het Pitti paleis met zijn zeven musea de wereldberoemde Boboli-tuinen. Eleonora van Toledo kocht het Pitti paleis1549 waardoor het in de familie De Medici kwam. De Medici hebben het bewoond tot het uitsterven van het geslacht in 1737. Daarna kwam het gebouw aan het huis Habsburg Lotharingen. De kunstschatten die de Medici verzameld hadden kwamen niet in hun bezit, maar werden eigendom van de stad.De aanleg van het park, dat oorspronkelijk 320.000 vierkante meter omvatte en tegen de helling van de Boboliheuvel werd aangelegd. Hierdoor zijn er ook hoogteverschillen te overbruggen tijdens een bezoek aan deze tuinen. Het is ontworpen door de tuinarchitect Niccolò Pericoli. Zijn ontwerp zou als voorbeeld dienen voor vrijwel alle koninklijke tuinen in Europa met inbegrip van Versailles. In de loop der eeuwen werden de tuinen ook voorzien van vele kunstwerken, fonteinen en beeldhouwwerken. Daarnaast is er een amphitheater en een koffiehuis (1774) en tref je er vijvers aan met een beeld van Neptunus. Vanaf het koffiehuis heb je een prachtig zicht over Firenze. Fontein van de artisjokken
Beroemde middeleeuwse brug over de Arno, gekend van de vele juwelierswinkeltjes die er zich op bevinden. Boven deze winkeltjes loopt er echter een gang (de Corridoio) waarlangs vroeger de adel (De Medici) zich konden verplaatsen vanuit het Vecchio paleis naar het Pitti paleis zonder dat ze zich moesten mengen met het gewone volk.
Op het einde van de brug bevindt zich de Manellitoren, gebouwd in de middeleeuwen om d ebrug te verdedigen. De familie Manelli heeft steeds geweigerd de toren af te breken voor de gang van de Medici (Corridoio). Hierdoor moest deze om de toren.
Het woord bankroet zou hier eveneens vandaan komen. Wanneer een juwelier zijn standplaats niet meer kon betalen werd zijn tafel (banca) in elkaar geslagen (rotta).
Dit duitse soldatenkerkhof met meer dan 30.800 gesneuvelden bevindt zich op de Passo de la Futa het steunpunt van de groene lijn of Gotenlinie dewelke dwars door Italië liep van Carrara tot Rimini. Deze moest de opmars van de geallieerden tegenhouden.
Dit kerkhof ligt op een zeer mooie locatie op de 952m hoge Futa-pas. Te bereiken via de A1 Bologna Firenze, afslaan aan de afrit 16 (Pian dei Voglio) en van hieruit is het nog 10km tot aan het kerkhof.
Het kerkhof heeft een concept van een oneindige spiraal op de bergflank. Deze is gevormd door een lage stenen muur met een wandelpad ervoor. Binnen deze spiraal liggen de stenen gedenktekens van de gesneuvelden. Bovenaan op t einde van de spiraal bevindt zich het gedenkteken met daaronder een krypte met gedenktekens van de verschillende divisies.
Op de fotos zijn in de verte het landschap van de Il Mugello te wonderen. (gekend van het circuit van Imola)
Wat: Oorspronkelijk was dit de lakenhal, opgericht in 1317 (nu de benedenverdieping, gotische stijl). In 1432 trok de universiteit in in de vleugel aan de Krakenstraat. In 1679 verkocht de stad de hal volledig aan de universiteit, en het gebouw werd verhoogd (nu de 1ste verdieping, barokstijl). In 1723 werd de classicistische Regavleugel gebouwd. Nu zijn de diensten van het rectoraat erin ondergebracht...
Ik ben Mars, en gebruik soms ook wel de schuilnaam marsje.
Ik ben een man en woon in Leuven (Belgie) en mijn beroep is steeds tot uw dienst.
Ik ben geboren op 01/01/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotografie, geschiedenis.
Deze blog heb ik opgezet wegens mijn belanstelling in Leuven en haar geschiedenis.