Eindelijk zijn ze er de krokussen. Men kan zeggen dat de winter op terugtocht is. In de kruidtuin te Leuven komen ze met duizenden te voorschijn deze wilde krokussen. Een ware streling voor het oog en een link naar de lente.
In het begijnhof leefden zowel rijke afstammelingen als arme door elkaar. Wel was het zo dat de rijken zichzelf een begijnhuisje konden laten bouwen. Voor de arme die zich geen eigen huisje konden veroorloven werden er conventen opgetrokken dit door giften of nalatenschappen.
Deze conventen kregen dikwijls de naam van de mecenas. Het bekenste convent in het Groot Begijnhof te Leuven is dit van Chièvre. Gebouwd in 1561 en genoemd naar de stichteres Maria Magdalena van Hamel, weduwe van Willem van Croy, heer van Heverlee en Chièvre.
Het convent is vierkantig en heeft een tentdak met peerspits.
In 2007 werden er de vergaderzalen voor de K.U.L. terug gerenoveerd. Onder de nok van het tentdak vinden we de prachtige Van Croyzaal.
Via de Schapestraat bereikt u de ingang van het Groot Begijnhof. U volgt daar de Rechte Straat, links van u de Begijnhofkerk en na het oversteken van de eerste Dijle-arm komt u recht op het Convent van Chièvres uit, gelegen aan het begin van de Benedenstraat.
Wat was er vroeger gezelliger dan verhalen vertellen rond de leuvense stoof? Deze prachtige kachels waren dikwijls het pronkstuk van de bezittingen van de bewoners. Zie je het nog voor je, de grote pan met spek die stond te sudderen achteraan op de buis? De gebarste pot die hersteld werd met leem. De landwegen die zich vulde met asse aan de rand van de dorpen. De heerlijke pannekoeken en taarten die werden gebakken op deze troef van gezelligheid. De eerste van deze stoven ontstonden rond 1600 en hebben onze woningen verwarmd tot de zestiger jaren. Waar ze stilaan verdrongen werden door de feu continu en de centrale verwarming.
Diest Laatste overblijvende stadspoort en deel van de vestingsgordel die na de Belgische onafhankelijkheid van 1830 werd gebouwd. In 1831, kort na de Belgische onafhanke-lijkheid, ondernam de Nederlandse koning Willem I een ultieme poging om België te heroveren tijdens de tiendaagse veldtocht. Dankzij hulp van de Fransen, mislukte deze poging, maar de belangrijkheid van de centrale en strategische ligging van Diest werd erdoor aangetoond. Daarom werd besloten de stad tot vestingsstad uit te bouwen. In 1837 werd begonnen met de aanleg van de 19de eeuwse verdedigingsgordel die bestond uit drie grote delen : de wallengordel, de Citadel en het Fort Leopold. Een gedeelte van de gordel werd afgebroken sinds de jaren '30 van de 20ste eeuw, om plaats te ruimen voor nieuwe stadswijken, maar er resten nog de Schaffensepoort, de Petrolpoort (met vroegere kruitmagazijnen) en het Saspoort, plaats waar de Demer de stad inliep. info: http://www.toerismediest.be
De rozentuin van Coloma toont de roos in al haar aspecten. Primitieve roosjes, rechtstreekse afstammelingen van de oerrozen? Veredelde rozen, producten van groene spitstechnologie. Simple, koppige bloempjes dagen de bezoeker uit om hun vluchtige geurtjes op te vangen. Forse uitbundige bloemen verspreiden uitdagend hun parfum. In de tuin groeien rozen dicht van bij ons, naast rozen uit verre landen. Uit 25 landen komen ze meer dan 3000 rozenvariëteiten goed voor 300.000 bloeiende rozen. Ze staan allemaal in deze rozentuin op wereldschaal.
Waar vindt u al dit moois .?
De rozentuin van Coloma ligt in het centrum van Sint-Pieters-Leeuw. De belangrijkste toegangswegen zijn de
J. Depauwstraat en de E. Rooselaersstraat.
De tuin is open van 15 mei tot 30 oktober, van 10 tot 20 uur. Gesloten op maandag.
Samensmelting van de warmte van het woord en beeld
Op onze maigroep fotografie van senniorennet zag ik deze mooie samensmelting van woord en beeld. Met toelating van beide auteurs deze foto's van het soldatenkerkhof van Lommel (Den Gerard) en de woorden van bezinning (Anton1951)
Als ik naar de eerste foto kijk, dan zie ik geen kruisen maar soldaten die precies achter en naast elkaar in de houding staan. Ze wachten, zonder op of om te kijken, want er is geen ander doel dan waarvoor ze het uniform dragen. Er is geen weg terug en ze kijken tegelijk in diezelfde richting; waar ze niets anders dan onzekerheid ontwaren. De stilte van het hof waar ze nu liggen is een andere dan die er was na het gebulder van kanonvuur en granaten. Het is een stilte die ons allemaal nog stiller laat worden. De stilte van gevoelens. De foto toont mooie kleuren die hier voor mij symbool staan van hoe hun leven zou zijn verlopen als ze niet waren gesneuveld. Ik heb diverse foto's van kerkhoven gezien, maar deze zette mij aan tot deze woorden van bezinning.
Anton1951
Het Duits kerkhof te Lommel is de rustplaats voor bijna 40.000 Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden op Belgisch grondgebied. Ook liggen er 541 Duitse soldaten begraven, gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog en overgebracht uit Leopoldsburg.
De Libreria Piccolomini een kleine bibliotheek bereikbaar vanuit de duomo van Siena. Het interieur bestaat uit prachtige fresco's van Barnadino Pinturicchio en een prachtige collectie oude religieuze boeken
Ik ben Mars, en gebruik soms ook wel de schuilnaam marsje.
Ik ben een man en woon in Leuven (Belgie) en mijn beroep is steeds tot uw dienst.
Ik ben geboren op 01/01/1954 en ben nu dus 70 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Fotografie, geschiedenis.
Deze blog heb ik opgezet wegens mijn belanstelling in Leuven en haar geschiedenis.