EVERZWIJNEN


Wilde zwijnen of everzwijnen zijn grotendeels afhankelijk van gras en boomvruchten, zoals eikels en beukennootjes. Hun overleving, aantal en gewicht hangen ervan af, maar ook het tijdstip van de bronst, het aantal jongen, hun zichtbaarheid voor de mens en het aantal aanrijdingen met de dieren. Als de winter streng zou worden met veel sneeuw, wordt het nog moeilijker voor de beestjes.
In België komen everzwijnen van nature voor in de Ardennen. Maar door uitzetting zijn ze ook talrijk aanwezig in Belgisch Limburg, en zelfs in het Zoniënwoud rond Brussel. Ook leeft er een populatie nabij Zedelgem, rond de Brugse bossen.
In de lente van 2012 hebben de beuken niet gebloeid en was de bloei van eiken beperkt. Ook late nachtvorst en rupsen zorgden ervoor dat plaatselijk helemaal geen eikels zijn gevormd.

















































