Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (558)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (68)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een paar gezondheidstips
    Na wat mijn slaapgenoot vorig jaar voor had met zijn oog en wat onlangs ook een lieve blogvriending meemaakt, zoeken we hier uit of er manieren bestaan om qua voeding de ogen te ondersteunen. Zo kwamen we bij het volgende:

    Het is algemeen geweten dat groenten en fruit goed zijn voor de gezondheid maar wist u dat een evenwichtige voeding ook goed is voor uw ogen?
    Als u elke dag groenten en fruit eet, helpt u hen immers om langer gezond te blijven. Dit is de boodschap die de nieuwe preventiecampagne van de Brailleliga draagt en die van 13 tot 26 september over heel België wordt verspreid.
    De laatste jaren heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat voeding een rechtstreekse impact heeft op verschillende oogziekten zoals cataract, diabetische retinopathie en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), de voornaamste oorzaak van blindheid in de westerse wereld
    Het is natuurlijk wel zo dat geen enkel dieet kan voorkomen dat onze ogen ouder worden, ook kan een dieet onze ogen niet tegen alle ziekten beschermen, want bepaalde ziekten worden veroorzaakt door andere, genetische of omgevingsgebonden factoren. Toch is voeding een factor die een rechtstreekse invloed heeft en die ons kan helpen om de risico’s te beperken en onze ogen langer gezond te houden.

    Hoe kan voeding het gezichtsvermogen beschermen?

    In België zijn de voornaamste oorzaken van een visuele beperking leeftijdsgebonden: LMD, diabetische retinitis, glaucoom en cataract.
    Uit een enquête, uitgevoerd in 2009, blijkt dat acht op tien Belgen tussen 65 en 79 jaar er slechte voedingsgewoonten op na houden: te veel suikers, vetten en zout en niet voldoende groenten en fruit. Deze slechte gewoonten zijn van alle leeftijden, maar de gevolgen zijn zwaarder voor senioren.
    Oxidatie wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van de “slijtage” van onze organen. Tot de oxidanten behoren onder meer de vrije radicalen, erg reactieve en agressieve chemische stoffen die eiwitten, celmembranen en het DNA onderhevig maken aan oxidatie. Een deel van die vrije radicalen wordt geproduceerd door ons eigen lichaam, een ander deel is afkomstig van externe bronnen zoals tabak, alcohol, luchtvervuiling, giftige producten, ultraviolette stralen, enz. Gelukkig beschikt het lichaam over efficiënte verdedigingsmechanismen die de vrije radicalen neutraliseren we heten ze antioxidanten, die op natuurlijke wijze aanwezig zijn in voeding.

    Hoe ouder men echter wordt, hoe lager de weerstand van het lichaam ook onze ogen dragen het gewicht van de jaren.  Voeding die rijk is aan antioxidanten blijkt dus bijzonder nuttig te zijn om een beschermend schild op te bouwen tegen oxidatieschade.

    Bepaalde vitaminen hebben ook een rechtstreekse invloed op de gezondheid van de ogen. Dat geldt onder meer voor het vitaminentrio ACE.

    Vitamine A is van cruciaal belang voor het gezichtsvermogen, meer bepaald voor de omzetting van licht in de zenuwinfluxen. Een tekort aan vitamine A kan leiden tot stoornissen van het nachtzicht of tot het droge ogen syndroom. Vitamine A vinden we onder andere terug in eigeel, lever, boter, volle zuivelproducten en als provitamine A in heel wat groenten en fruit.

    Vitaminen C en E zijn uitstekende antioxidanten en helpen het ontstaan en de ontwikkeling van cataract en LMD te voorkomen.

    Vitamine C zit in heel wat fruit (sinaasappelen, pompelmoes, zwarte bessen, kiwi, blauwe bosbessen) en groenten (kolen, paprika, waterkers, zuring).

    Vitamine E haalt men uit plantaardige oliën, volkoren granen, groene bladgroenten en oliehoudende vruchten zoals noten, hazelnoten en amandelen.
    Het vitaminentrio ACE kan men best aanvullen met vitamine B2. Die speelt een cruciale rol in de activiteit van de enzymen die de ogen beschermen tegen en behoeden voor de vorming van cataract.

    Vitamine B2 is aanwezig in biergist, volkorenbrood, zuivelproducten, groene groenten, lever en amandelen.

    Magnesium, zink, selenium … zijn mineralen die in uiterst kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomen, maar onmisbaar en bijzonder heilzaam zijn voor de ogen.
    Vlees is een belangrijke bron van selenium, maar opgelet, het bevat ook veel ijzer, dat een oxiderende werking kan hebben.
    Selenium zit ook in schaaldieren, vis, volle granen en over het algemeen ook in eiwitrijke producten.
    Voedingswaren rijk aan magnesium zijn zwarte chocolade, peulvruchten zoals bonen, erwten en linzen, volle granen, gedroogde vruchten (noten, amandelen, enz.).
    Zink halen we onder meer uit vis en schaaldieren, vlees, volle granen, volkoren brood, eieren, soja en tarwekiemen.

    Vetstoffen zijn onmisbaar voor een gezond lichaam en in het bijzonder voor onze hersenen en onze ogen. Toch moeten ze met een gepaste doordachtheid worden gekozen en goed worden gedoseerd, want de slechte reputatie die vetten hebben opgebouwd, is vaak terecht.

    Belangrijk voor gezonde ogen zijn in het bijzonder de omega 3-vetzuren die we in plantaardige oliën (vooral koolzaad- en notenolie), maar ook in veel vissoorten en dan in het bijzonder de vettere vissen zoals zalm, haring, makreel en sardines, aantreffen.

    Het lycopeen dat we in tomaten en verwante producten (tomatensaus en -sap …), roze pompelmoezen en watermeloen aantreffen, beschermt de ogen overigens ook erg goed. Wortelen zijn rijk aan betacaroteen, een pigment dat zich in het lichaam omzet naar vitamine A. Andere pigmenten van de familie van de carotenoïden, in het bijzonder luteïne en zeaxanthine, bieden ook een goede bescherming. Ze zijn beide sterk aanwezig in de macula, de centrale zone in de retina die verantwoordelijk is voor het scherptezicht en de waarneming van kleuren. Ze filteren ultraviolette stralen en neutraliseren vrije radicalen. Deze twee pigmenten zijn terug te vinden in eigeel, gele of oranje groenten en fruit (wortelen, maïs, pompoenen, mandarijnen en meloenen), en in groene groenten (spinazie, broccoli, erwten en zuring).

    Bepaalde studies tonen aan dat het veelvuldige gebruik van fruit en groenten die luteïne en zeaxanthine bevatten, het risico op LMD beperken en de vorming van cataract vertragen.

    Antioxidanten zitten in alle lagen van de voedselpiramide, maar ze zijn het talrijkst in het rijtje van de plantaardige voedingsmiddelen, dus in groenten en fruit. We hoeven echter niet onmiddellijk vegetariërs te worden, maar het is aangeraden om elke dag meer plantaardig te eten: 5 porties groenten en fruit (van 80 tot 100 g) per dag, bij minstens elke maaltijd, met voldoende afwisseling tussen de verschillende kleuren en tussen rauw en gekookt. Het is echter ook belangrijk dat we regelmatig volkoren graanproducten en kleine porties peulvruchten (bonen, erwten, linzen) in ons menu opnemen.

     Ik weet niet wat jullie ervan vinden maar wij hebben hier de porties groenten en fruit - die toch al veelvuldig op tafel kwamen - sinds vorig jaar nog opgedreven en... het is nog lekker ook!


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (6)

    17-09-2010
    Voeding zal wel veel bijdragen tot de gezondheid maar dat alleen is wellicht niet zaligmakend....

    Een aangenaam weekend toegewenst vanwege Amor Fati !

    Mensen bouwen te veel muren, maar niet genoeg bruggen

    Liever een snufje waarschijnlijk dan een handvol misschien

      

    17-09-2010 om 19:16 geschreven door Amor Fati


    Piepelou Nanneke
    In mijn ogen Larie ...men 2 vriendinnekes op school maar wel wa ouder dan ik heben zich beide laten behandelen over een paar weken en ze eten niks dan gezondde dingens ...eentje is zelfs een echte sportvrouw geweest !

    ik kom je gewoon effe een fijne vrijdag wensen 

    nen goeie aanloop naar het weekend

    zaterdag gaat oma op stap

    ze weet nog niet of ze zondag boven water zal zijn

    want ze gaat blogmaatjes ontmoeten op de meeting

    Image and video hosting by TinyPic

     

    van harte een tof dagje

    wat je ook doet geniet ervan

    Veel liefs en groetjes Jeske

    17-09-2010 om 13:04 geschreven door Jeske


    Hallo

    Ik denk dat veel groenten en fruit eten voor veel zaken gezond is





    Er is een verschil tussen charme en schoonheid.
    Een mooie vrouw is er een die ik zie...
    een charmante een die mij ziet.
    Fijne vrijdag
    knuff
    xxx


    17-09-2010 om 11:32 geschreven door Athea


    Hallo

    17-09-2010 om 11:31 geschreven door Athea


    als ik dat zo allemaal lees
    dan zou IK in topvorm moeten zijn ik eet alles wat hier staat , al van kinds af .... en graag !!!!

    17-09-2010 om 10:58 geschreven door ani


    ...
    Dat zijn goede tips Natoken ,eens effe afschrijven,alhoewel,ik ben een echte groenten en fruiteter,zal wel meevallen dus,al zal dit voor sommigen waaronder ons Musje niet veel helpen..spijtig genoeg!
    cupido.jpg
    Hij was mijn beste vriend,
    en heeft zijn hemel dik verdiend!
    prettig weekend en groetjes van
    Nestje & Lipske

    17-09-2010 om 06:58 geschreven door lipske









    Laatste commentaren
  • Fijn weekend en welkom op mijn nieuwe blog (Jan en Elena )
        op Dat was genieten
  • . . . (Chris)
        op Dat was genieten
  • Regengroetjes op vrijdag !!! Maak er toch een gezellige dag van !!! (Jos Vande Ghinste)
        op Dat was genieten
  • Lieve groetjes (annie)
        op Dat was genieten
  • Aan iedereen een gezellige donderdag en stillekes sluipt het weekend dichterbij !!!!! (Jos Vande Ghinste)
        op Dat was genieten
  • ja ik zag het huis ook , mooi ! en laat mi lopen langst de strate is een van mijn favorieten (ani)
        op Dat was genieten
  • Dag Natoken,, (Ingrid.)
        op Dat was genieten
  • Het huis (Maarten)
        op Dat was genieten
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Dat was genieten
  • Ik wens al mijn blogvrienden een fijne midweek toe (Jos Vande Ghinste)
        op Dat was genieten
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!