NIEUW: Blog reclamevrij maken?

Lokale FM-Radio
LORALI
107.5 FM

Foto

KLIK HIERONDER
OP DE FOTO VAN
JE MUZIEKPLAYER
LUISTER & GENIET !

Foto
Foto
Foto
Foto

Wil je een babbeltje
met collega's uit de
muziekwereld dan
heb je het meeste
kans om mekaar
hier te ontmoeten.
Klik logo hierboven.
Wanneer je maar wil
en zeker elke dag
 
van 20 tot 21 uur
======
*(°v°)*
======
WEEK-TOP-DAG
ZATERDAGAVOND

20 tot 21 uur.

GRATIS DOWNLOAD WINAMP
 • Winamp muziekplayer
 • Inhoud blog
 • Terug van weggeweest
 • LUISTERPROBLEMEN
 • Het is al zover...
 • Internetstream even UIT
 • 56-jarige Arne Jansen overleden
 • Aanpassingen stream-server 78-toeren
 • Tamara Tol neemt kerstsingle op
 • Floris Bakker zingt 'Het Frietlied'
 • De zingende kapelaan van Zutendaal overleden
 • Tweede Radio op onze blog
 • Terug leven in de stream
 • Muziekstream liet ons in de steek
 • Zuiderzeeballade
 • Afscheid van een troubadour: Louis Mestdagh
 • Wijziging Canvas: overlijden van Pater Mestdagh
 • Louis Mestdagh (1916-2007) - de troubadour die voor de liefde koos
 • Pater Mestdagh op Pinksterzondag 27 mei 2007 op 90 jarige leeftijd overleden.
 • CHATBOX: Nieuw op onze site
 • MUZIEK-CLIPS
 • De Mary Bey straat!
  Zoeken in blog

  BEVRIENDE SITES

  Foto

  Voor 78-toeren-verzoekjes
  in Bakkies Bakeliedjes
  van Theo Bakker
  bakeliedjes@gmail.com

  Foto
  Foto

  De Lustige Krekels

  Foto
  Foto

  Pieter van Banden

  Foto
  HAPPY FORUM

  KLIK
  OP DE FOTO
  EN JE KOMT
  OP DE
  OFFICIËLE
  WEBSITE VAN:

  Foto

  Bobbejaan Schoepen

  Foto

  Yvonne Verbeeck

  Foto

  La Esterella

  Foto

  Will Ferdy

  EEN BEZOEKJE
  BIJ JE
  NET-COLLEGA'S
  MUZIEKPIONEERS
  OVER AL DE
  GRENZEN HEEN

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  78-TOEREN.be
  Oldie- & volksmuziek Vlaanderen & Nederland
  09-11-2005
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Franky biografie

  Ray werd op 12 november 1917 in het Franse Bois Guillaume geboren als François Victor de Paepe. Zijn vader, een Brusselaar, was samen met zijn moeder tijdens de eerste wereldoorlog naar Frankrijk gevlucht. Na de oorlog keren ze terug naar ons land, en ze sturen de kleine François naar school in de buurt van Mechelen, waar hij ook in een kerkkoor zingt.
  Zijn echte carrière begint eerder toevallig wanneer hij eind jaren 40 in de bioscoop zit te genieten van de film 'Je vous aime, chérie'. Vooral de titelsong maakt grote indruk op hem. Na de voorstelling brengt hij samen met zijn vrouw nog een bezoek aan het café van Paul Loos in Vilvoorde. Paul speelt datzelfde liedje op zijn accordeon en Ray begint spontaan mee te zingen. Het aanwezige publiek is daar zo van onder de indruk dat Ray ter plekke besluit om zanger te worden. In 1949 neemt hij in de vermaarde Pleyel-studio in Parijs een eerste singletje op, 'Domino'.
  Het grote succes komt pas wanneer Ray het liedje 'Oh Heideroosje' opneemt in duet met Jetty Gitari, die op 13 augustus 2002 haar 75ste verjaardag vierde. Nadien volgen de hits mekaar snel op: 'Zing signorita, zing voor mij', 'Wat je naam was dat ben ik vergeten', 'Romantica', 'Ce soir', 'Thé dansant', 'Postman Bravissimo' enz. , allemaal meezingers die van hem één van de populairste Vlaamse zangers van de jaren vijftig maken. Op het hoogtepunt van zijn zangcarrière kon hij rekenen op een fanclub van 6000 leden. Zijn vrouw Rooske (mevrouw Rosa-Simonne Vanden Broeck) verzorgde in haar eentje de administratie van de club. Rooske was ook het zakelijk brein achter Ray Franky. Bij Radio Luxemburg heeft hij 5 jaar lang een dagelijkse radiouitzending. Vergeten we daarbij ook de 'Bonte avonden' van Renier Van der Velden in Antwerpen niet, en het kabaret 'Kop en staart' met Joris Collet en Fritz Van Tichelen bij de VRT.
  Ray toerde ook veel. Hij trad op tijdens diverse bals, waarbij hij geen genoegen nam met een paar liedjes. Zijn collega's Jean Walter en Will Ferdy herinneren zich nog goed dat hij soms zes uur na mekaar optrad, zonder ook maar een kwartiertje pauze in te lassen. Het spreekt voor zich dat hij bij zaalexploitanten een graag geziene gast was.
  In 1959 kreeg Ray als eerste Vlaamse zanger van zijn toenmalige platenfirma een gouden plaat voor zijn 10-jarige carrière. Begin jaren zestig opende hij in de buurt van het Zuidstation in Brussel een eigen café, waar hij heel vaak optrad. Daardoor ging hij tijdens de weekends niet elders in het land zingen en dat heeft zijn populariteit beetje bij beetje doen verwateren. In 1973 verkoopt hij het café en komt er weer tijd vrij om in Vlaanderen te gaan toeren. Eind 1974 viert Ray zijn 25-jarige carrière. Van 1975 tot 1982 is hij werkzaam als postman in Brussel X.
  Begin jaren 80 werkt Ray met ongekende ijver aan zijn comeback: hij duikt opnieuw de studio in en neemt tot 1989 allemaal nieuwe liedjes op. Met gepaste trots vertelt hij tijdens interviews over hoe hij de opgang heeft meegemaakt van de 78-toerenplaat, de singeltjes, de elpees en zelfs de cd!
  De officiële bekroning komt er wanneer hij Ridder in de Kroonorde wordt voor zijn bewezen diensten aan het Vlaamse lied.
  Met zijn gezondheid gaat het echter minder goed. De dokters stellen vast dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson en die maakt hem almaar minder mobiel.
  Maar zijn fierheid als artiest is hij nooit verloren. Toen Radio 2 hem in 2000 mocht interviewen naar aanleiding van zijn nominatie met 'Zing signorita, zing voor mij' stond hij er op dat hij ons, al was het dan op zijn ziekbed, gladgeschoren en proper gekamd kon ontvangen. Toen hij vertelde over 'zijn liedjes' straalde hij weer als vroeger, en op momenten dat zijn geheugen hem al eens in de steek liet, was Rooske altijd in de buurt om het verhaal aan te vullen. Dat haar man in 2002 een aparte ereplaats krijgt toegewezen in de Eregalerij van het Vlaamse lied, doet haar veel plezier, en het maakt Ray voor altijd een beetje onsterfelijk.
  Ray Franky overleed op 7 juli 2002 in Vilvoorde.


  >> Reageer (2)
  08-11-2005
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
  Uit heel wat muziekboeken en -bladen haalde ik een reeks artiesten die aan de basis lagen van het ontstaan van onze populaire volksmuziek die groeide uit de klassieke muziek om met een walsende Strauss in het volkse terecht te komen. In het begin was klassieke muziek rond de jaarwisseling 1900 weggelegd voor een kleine elite-groep die mekaar ontmoette tijdens opera- en operettevoorstellingen. Tot enkele artiesten deze muziek ook toegankelijk maakte voor het gewone volk en hun producties via cafés, parochiezalen of andere openbare plaatsen voorstelden. Ook de tweede wereldoorlog heeft een aparte bijdrage geleverd met vooral een bredere kijk. Achteraf hebben vooral radio, later de fonoplaten en toen de wit-zwart-TV hun belangrijke bijdrage tot de verspreiding en populariteit van de muziek geleverd. Terwijl door alle eeuwen heen het zingen de mens be"koor"den. Het kon alleen maar uitbreiden.

  Op muziekvlak bleef en blijft nog steeds Nederland ons een hele stap voor en beschikt over een veel ruimere fundering van rootsartiesten dan Vlaanderen. We zullen dus ook merken dat heel wat Vlamingen hun eerste noten over de grens kraakten. Maar toch, onze zoektocht leverde zo'n 30-tal Vlamingen op waarop we verderbouwen.
  Het was moeilijk om tijdens de zoektocht een lijn te trekken tussen muziek en kabaret. Daarom hebben we beiden opgenomen, want in een operette zijn zowel zang als toneel toch ook van belang. En de muziek evolueert de laatste jaren, meer dan ooit, in acts. Zowel muziek als de presentatie zijn van groot belang. De clips en DVD's horen er nu eenmaal ook thuis als aanvulling van geluid en TV.
  In alfabetische volgorde kreeg ik onderstaande lijst van Vlaamse artiesten, maar staat altijd open voor bijkomende informaties en rechtzettingen. Het is een ruggesteun als men het gevoel krijgt dat er hiervoor nog interesse bestaat en er nog verscheidenen zijn die dit onderwerp dieper willen uitspitten, want buiten losse publicaties is hierover nog maar heel weinig geweten. Dus zowel met teksten en/of foto's kun je me hierin zeker al heel ver op weg helpen om deze blog aantrekkelijk te maken.
  Hiernaast vind je al een poll van hoofdzakelijk zangartiesten. Altijd aardig om op een speelse wijze nog wat te pijlen naar de populariteit van artiesten die misschien al lang van ons heengingen, stopten met zingen of tot de oudere generatie senioren behoren. In elk geval zijn er nog verscheidenen die regelmatig publiek trekken en graag uit hun ervaringen zullen vertellen. Verder willen we deze blogbanden sieren met foto's  en platenhoezen van deze artiesten. Zij staan hier centraal want met hen begon immers de populaire verspreiding van de muziek en zeker met die broze, grijsgedraaide bakeliete 78-toerenplaat. Vandaar ook de naam "78-TOEREN.be" van deze weblog.

  Louis Baret - °Antwerpen 27 maart 1914
  Tony Bell - ° Antwerpen 12 februari 1913
  Bob Benny - ° Sint-Niklaas 28 mei 1926
  Gaston Berghmans - ° Merksem 11 maart 1926
  Kees Brug - ° Boom 20 mei 1923
  Jef Burm - ° Sint-Niklaas 19 juni 1923
  Jef Cassiers - ° Antwerpen 10 juli 1929 - + Antwerpen 1 juni 1987
  Tony Corsari - ° Tienen 12 november 1926
  Bob Davidse - ° Berchem 26 juli 1920
  Henk De Bruin - ° Arnhem(NL) 2 november 1928
  Romain Deconinck - ° Gent 7 december 1915 - + december 1994
  La Esterella - ° Antwerpen 7 mei 1919
  Will Ferdy - ° Gent 9 maart 1927
  Co Flower - ° Antwerpen(Dam) 23 augustus 1907 - + Merksem 28 november 1992
  Ray Franky - ° Bois Guillaume(FR) 12 november 1917 - + Vilvoorde  7 juli 2002
  Jetty Gitari - ° Sint-Niklaas 13 augustus 1927
  Charel Janssens - ° Borgerhout 8 juni 1906 - + Antwerpen 23 augustus 1986
  Gust Lansiers - ° Mechelen 21 oktober 1932
  Jo Leemans - ° Mechelen 13 augustus 1927
  John Lundström - ° Antwerpen 6 oktober 1919 - + Merksem 25 juli 1990
  Willy Lustenhouwer - Sint-Andries 21 oktober 1920 - + Assebroek 13 juni 1994

  Suzy Marleen - ° Boom 16 januari 1920
  Leo Martin - ° Gent 2 november 1924 - + Gent 18 maart 1993
  Anton Peters - ° Ekeren 2 oktober 1923 - + Knokke-Heist 2 september 1989
  Bobbejaan Schoepen - ° Boom 16 mei 1925
  Theo Van den Bosch - ° Deurne 9 juni 1913 - + 18 maart 1995
  Kor Van der Goten - Mechelen 21 april 1931 - + Antwerpen 28 januari 1983
  Yvonne Verbeeck - ° Rumst 7 december 1913
  Jan Verbraeken - ° Turnhout 20 maart 1923 - + Turnhout 24 september 1983
  Jean Walter - ° Sint-Niklaas 11 februari 1922

  Artiesten met een eigen website zullen we ook direct linken. En met alle plezier aardige muzieklinks die aanleunen bij dit onderwerp plaatsen. Verder starten we met een korte biografie, foto's, het publiceren van foto's van hun platen, discografie en alle nieuwsjes die we, waar dan ook, kunnen vastkrijgen. Natuurlijk zal het evenmin ontbreken aan muziekfragmenten uit die tijd.

  Allemaal welkom op de blog: "Waar de volksmuziekgeschiedenis in Vlaanderen ooit zijn eerste nootje kraakte".

  >> Reageer (6)


  &
  78-TOEREN
  RADIO


  Foto

  KLIK OP
  BOVENSTAANDE
  JUKEBOX
  EN JE KIEST ZELF
  JE EIGEN LIEDJES
  VAN TOEN !!!
  MAAR ZET EERST
  JE 78-TOEREN
  NETRADIO OP!
  EN GENIET VAN
  MUZIEK UIT DIE
  GOEDE OUWE TIJD


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  KLIK, LUISTER EN KIES ZELF UIT DUIZENDEN NUMMERS EN CABARET UIT DE TIJD VAN TOEN
  Foto

  Hoofdpunten blog bioned
 • Lou Bandy (1890-1959)
 • Rudy Carrell (1934-2006)
 • Louis Davids
 • Willem Duyn
 • Albert Bol

  Foto

  Foto

  Foto

  Hoofdpunten blog biobel
 • Renaat Grassin ('t Brussels Ketje) (e 08-02-1900 - + 12-10-1964)
 • Will Ferdy
 • Jaak De Voght (1911-1979)
 • Carlo Deman
 • Ray Franky(1917-2002)
 • Terry Lamo
 • Tante Terry
 • Francis Bay
 • Tony Bell
 • Bob Benny
 • Sylvain Adriaensens
 • Pater Mestdagh

  Rondvraag / Poll
  Naar welke Vlaamse artiest uit de jaren '50 gaat uw grootste voorkeur?
  Louis Baret
  Tony Bell
  Bob Benny
  Kees Brug
  Jef Burm
  Tony Corsari
  Bob Davidse
  Henk de Bruin
  Romain Deconinck
  La Esterella
  Will Ferdy
  Ray Franky
  Jetty Gitari
  Jo Leemans
  Willy Lustenhouwer
  Bobbejaan Schoepen
  Kor Van der Goten
  Jan Verbraeken
  Jean Walter
  Yvonne Verbeeck
  Bekijk resultaat


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Foto

  Gastenboek
 • viagra femenino en farmacia
 • kamagra kaufen Jag
 • Cialis Professional Erfahrung MiguButsheds
 • Amoxicillin Skin Disorders LarRuch
 • Amoxicillin 500mg Dosage MiguButsheds

  Hier ben je altijd welkom  WAT PUBLICEREN COLLEGA BLOGGERS


  Archief per maand
 • 03-2011
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007
 • 02-2007
 • 01-2007
 • 12-2006
 • 11-2006
 • 09-2006
 • 08-2006
 • 07-2006
 • 06-2006
 • 05-2006
 • 04-2006
 • 03-2006
 • 02-2006
 • 01-2006
 • 12-2005
 • 11-2005

  Sylvain
  Adriaensens

  Louis
  Baret
  °Antwerpen 27 maart 1914
  + Antwerpen 29 januari 2003

  Tony
  Bell
  ° Antwerpen 12 februari 1913
  + Antwerpen 25 april 2006

  Bob
  Benny
  ° Sint-Niklaas 28 mei 1926

  Gaston
  Berghmans
  ° Merksem 11 maart 1926

  Paul
  Boey
  °Merksem 06 maart 1916

  Kees
  Brug
  ° Boom 20 mei 1923
  + 10 juli 2001

  Jef
  Burm

  ° Sint-Niklaas 19 juni 1923

  Jef
  Cassiers
  ° Antwerpen 10 juli 1929
  + Antwerpen 1 juni 1987

  Lily
  Castel
  °Gent 10 april 1937

  Ann
  Christy
  °Antwerpen 22 september 1945
  + 7 augustus 1984

  Miel
  Cools
  °Herk-de-Stad 15 april 1935

  Tony
  Corsari
  ° Tienen 12 november 1926

  Bob
  Davidse

  ° Berchem 26 juli 1920

  Ron
  Davis
  °Oudenburg 23 november 1946
  + Brugge 22 januari 1971

  Henk
  De Bruin
  ° Arnhem(NL) 2 november 1928

  Walter
  De Buck
  °Ekkergem(Gent) 13 juli 1934

  Romain
  Deconinck

  ° Gent 7 december 1915
  + december 1994

  Wim
  De Craene
  °Gent 30 juli 1950
  + Gent 14 september 1990

  Rita
  Deneve
  °Liedekerke 6 december 1944

  Danyel
  Dirk
  °Sterrebeek 24 januari 1947
  + Mechelen 28 augustus 1969


  La Esterella
  ° Antwerpen 7 mei 1919

  Stafke
  Fabri
  ° Antwerpen 18 juni 1934
  + 08 januari 2006

  Will
  Ferdy
  ° Gent 9 maart 1927

  Co
  Flower
  ° Antwerpen(Dam) 23 augustus 1907
  + Merksem 28 november 1992

  Ray
  Franky
  ° Bois Guillaume(FR) 12 november 1917
  + Vilvoorde  7 juli 2002

  Jetty
  Gitari
  ° Sint-Niklaas 13 augustus 1927

  Renaat
  Grassin(Ketje)
  ° Sint-Gillis 9 februari 1900
  + Ekeren 12 oktober 1964

  Joe
  Harris
  ° Brugge 25 december 1943
  + Brugge 1 juni 2003

  Harry
  Herman
  ° Leuven 10 januari 1946
  + Lubbeek 20 juli 1979

  Janneman
  ° Erps-Kwerps 27 februari 1943

  Charel
  Janssens
  ° Borgerhout 8 juni 1906
  + Antwerpen 23 augustus 1986

  Nelly
  Lancia


  Frans
  Lamoen
  ° 1876
  + 1954


  Gust
  Lansiers
  ° Mechelen 21 oktober 1932

  Jo
  Leemans
  ° Mechelen 13 augustus 1927

  John
  Lundström
  ° Antwerpen 6 oktober 1919
  + Merksem 25 juli 1990

  Willy
  Lustenhouwer

  Sint-Andries 21 oktober 1920
  + Assebroek 13 juni 1994

  Lize
  Marke
  ° Denderleeuw 1 december 1936

  Suzy
  Marleen

  ° Boom 16 januari 1920

  Leo
  Martin
  ° Gent 2 november 1924
  + Gent 18 maart 1993

  Marva
  ° De Haan 23 maart 1943

  Bob
  Morelli
  ° Heusden-Zolder 20 november 1939
  + Hasselt 18 juli 1994

  Louis
  Neefs
  ° Gierle 8 augustus 1937
  + 25 december 1980

  Staf
  Permentier
  ° Antwerpen

  Anton
  Peters
  ° Ekeren 2 oktober 1923
  + Knokke-Heist 2 september 1989

  Rina
  Pia
  ° Ninove  21 juli 1935

  Jan
  Puimage
  ° Antwerpen 7 augustus 1955
  + Antwerpen 22 mei 1982

  Samantha
  ° Borgerhout 10 mei 1948

  Bobbejaan
  Schoepen
  ° Boom 16 mei 1925

  Theo
  Van den Bosch
  ° Deurne 9 juni 1913
  + 18 maart 1995

  Kor
  Van der Goten
  Mechelen 21 april 1931
  + Antwerpen 28 januari 1983

  Yvonne
  Verbeeck
  ° Rumst 7 december 1913

  Jan
  Verbraeken
  ° Turnhout 20 maart 1923
  + Turnhout 24 september 1983

  Renaat
  Verbruggen


  Jean
  Walter

  ° Sint-Niklaas 11 februari 1922  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!