Over blackouts, het oceanisch gevoel en andere symptomen die in de richting van alcoholisme wijzen?
In verband met alcoholisme is het zeer moeilijk om bindende uitspraken te doen. De grens tussen een zware drinker en een alcoholist valt zeer moeilijk te trekken. Over het algemeen wordt van alcoholisme gesproken wanneer er zich werkelijk problemen voordien. Die problemen kunnen van relationele aard zijn, maar ook werkverzuim als gevolg van overdadig drankgebruik kan zo’n symptoom zijn.
Uiteraard is alcoholisme geen zaken van dagen of weken. Iemand wordt langzamerhand alcoholist, op een bepaald moment (of beter tijdens een bepaalde periode) wordt een bepaalde grens overschreden. Die tijdspanne kan voor sommige mensen heel anders zijn dan voor anderen. Sommigen zijn zeer gevoelig aan alcoholgebruik, ze zijn bij wijze van spreken van de ene dag op de andere alcoholist. Daarnaast zijn er (vooral) mannen die vaak en veel drinken, maar wiens gedrag niet onder de noemer ‘alcoholisme” in de brede zin van het woord gerangschikt kan worden.
Een eerste symptoom van alcoholisme is het niet meer kunnen stoppen met drinken. Iemand blijft maar door drinken, ook al is het stadium van dronkenschap al lang overschreden. Niet-alcoholisten zullen op een bepaald moment oordelen dat ze genoeg hebben gedronken en dat het tijd is om naar huis te gaan. Niet zo de alcoholist. Die blijft doordrinken tot alle drank op is, het café sluit, zijn vrienden naar huis gaan, hij of zij in slaapt valt enzovoort. Gebeurt dit regelmatig, dan kan er met recht en reden van een drankprobleem worden gesproken.
Overdadig drankgebruik gaat vaak gepaard met blackouts. Op een bepaald moment wordt iemand zo dronken dat hij of zij zich achteraf niets meer zal herinneren van wat er nog is gebeurd. Het vervelende is dat deze blackouts zich – eens ze voor het eerst zijn opgedoken - zich regelmatig gaan herhalen. Bovendien valt onmogelijk te voorspellen wanneer ze gaan optreden. Blackouts zijn uiteraard een symptoom van alcoholisme, ze duiken het vaakst op bij mensen die de voorkeur geven aan zware bieren of korte dranken. Bij een blackout laat de alcoholist alle remmingen ervaren, zijn gedrag zal na ontnuchtering vaak tot schaamte aanleiding geven. Iemand die eens een blackout heeft gekregen, zal die tijdens de rest van zijn leven terugkrijgen.
Een minder bekend fenomeen in verband met alcoholisme is dat van het oceanisch gevoel. Dit gevoel krijgen alcoholisten na doorgedreven alcoholgebruik. Dagenlang drinken leidt uiteindelijk niet meer tot katers, maar de alcoholist zal zich na een langdurige periode van drinken vreemd genoeg opperbest voelen. Hij zal de dingen door een optimistische bril bekijken, zich goed voelen en geen spatje last hebben van het overdreven drankgebruik. Dit gevoel is echter van tijdelijke aard. Uiteindelijk zal de alcoholist toch moeten gaan ‘afkicken’. Dat proces van ontwenning op korte termijn kan een zeer pijnlijke zaak zijn. Voor het oceanisch gevoel moet uiteindelijk toch steeds een hoge prijs voor worden betaald
Muziek had vóór de Renaissance vooral een functie binnen de godsdienst. Men speelde binnen bepaalde muziekschema's en improviseerde daarbij uit herinnering of gevoel.
Meestal is een nieuwe kunstuiting een reactie op de voorgaande. Geïmproviseerde muziek in de vijftiger jaren is bijvoorbeeld een reactie op een muziekstijl, die tot in de puntjes besproken werd: het serialisme. De reactie daarop kwam o.a. van de componisten Earl Browne en John Cage. Zij ontplooiden zich in een nieuwe muziekstijl de aleatoriek. Deze muziekstijl gaf meer ruimte aan toevalsfactoren en improviseren, want er werd vooraf niet veel vastgelegd. Muzikanten kregen daardoor vrijheid in de uitvoering van hun muziek.
Improvisatie in jazz
Red Hot Chili Peppers
In de jazz bestaat de improvisatie uit het verder uitwerken van het thema. Dit thema is een akkoordenschema met een bepaalde melodie. Meestal wordt het thema eerst gespeeld op de oorspronkelijke manier, waarna elke muzikant de ruimte krijgt om zijn improvisatie op het thema te geven.
Improvisatie in rock- en popmuziek
In de rock- en popmuziek vinden we die persoonlijke invulling vaak terug in bijvoorbeeld gitaar- en of saxofoonsolo’s. Een uitzondering is Flea van de Red Hot Chili Peppers, die zijn improvisaties op hun thema's geeft op de basgitaar.
Een slechte adem (stinkende adem) kan op gezondheidsproblemen wijzen
Een slechte adem (stinkende adem) kan op gezondheidsproblemen wijzen
Een slechte adem (stinkende adem), in medische termen halitosis genoemd, kan het resultaat zijn van een gebrekkige verzorging van de tanden maar kan ook andere oorzaken hebben
Een slechte adem (stinkende adem), in medische termen halitosis genoemd, kan het resultaat zijn van een gebrekkige verzorging van de tanden maar kan ook andere oorzaken hebben. Een slechte adem (stinkende adem) kan namelijk ook op gezondheidsproblemen wijzen. Het probleem van de onwelriekende adem kan nog ergere vormen aannemen door verkeerde voedingsgewoonten en andere ongezonde levensgewoonten.
Uiteindelijk start het probleem van de slechte adem (stinkende adem) steeds in de mond. Daar wordt namelijk al het genuttigde voedsel vermalen. Het voedsel wordt vervolgens ingeslikt, belandt in het spijsverteringsstelsel en vervolgens in geabsorbeerde vorm in de bloedbaan. Resten van dat eten belanden in de longen en worden vervolgens via de adem weer afgegeven. In de mond stuit de lucht op etensresten die tussen de tanden zijn blijven hangen, waardoor de slechte adem (stinkende adem) uiteindelijk vaste vorm krijgt.
In ieder geval valt aan te raden om sterk ruikend voedsel – uien bijvoorbeeld – op een krachtige manier aan te pakken. Het wassen van de tanden en zelfs flossen gaan tijdelijk niet volstaan om de sterke geur afkomstig van deze voedingsproducten te maskeren. De geur zal niet verdwijnen alvorens de voedingsstoffen volledig door het lichaam zijn gegaan.
De eerste oorzaak van een slechte adem (stinkende adem) moet echter bij onze gewoonten worden gezocht. Wie niet dagelijks zijn tanden wast en flost laat kleine stukjes voedsel in de mond achter. Het zijn deze partikels die mee een slechte adem (stinkende adem) veroorzaken. Op die partikels gaan zich namelijk bacteriën vestigen, zowel tussen de tanden als rond de kaken en op de tong. De combinatie van bacteriën en voedingspartikeltjes is verantwoordelijk voor die beruchte slechte adem (stinkende adem).
Roken en kauwgum kunnen eveneens mee slechte adem (stinkende adem) veroorzaken. Het gebruik van tabak – in welke vorm dan ook – zal hoe dan ook gevolgen hebben voor de adem. Je zal dadelijk aan de geur een roker herkennen. Kauwgom kan echter eveneens aan de basis van een slechte adem (stinkende adem) liggen. De tanden verslijten namelijk, waardoor voedsel minder goed vermalen wordt.
Wie continu last heeft van een slechte adem (stinkende adem) kan echter een serieus probleem hebben. Wanneer niets in staat is om de kwaliteit van de adem te verbeteren, kan die slechte adem (stinkende adem) wijzen op gezondheidsproblemen. Die problemen kunnen zelfs van serieuze aard zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld wijzen op een tandvleesontsteking, wat veroorzaakt wordt doordat er zich plakken neerzetten op de tand. De bacteriën vormen bovendien stoffen die het tandvlees irriteren. Wanneer de tandvleesontsteking niet wordt behandeld, kan ze uiteindelijk leiden tot beschadiging van het tandvlees en zelfs van het kaaksbeen.
Een andere vorm van ziekte die een slechte adem (stinkende adem) met zich meebrengt, is een droge mond (in medische termen xerostomia). Een droge mond kan onder andere het gevolg zijn van het gebruik van medicatie. Dan zijn er de echt serieuze ziekten die met een slechte adem gepaard gaan: diabetes, longontsteking, infecties, lever- en nierproblemen enzovoort.
Het gaat wereldwijd slecht met de economie. Misschien merk je het nog niet in je portemonnee, maar banken en bedrijven hebben het moeilijk. Hoe komt dat eigenlijk?
De financiële crisis ontstond in Amerika doordat banken mensen te makkelijk hypotheken aanboden. Een hypotheek is een enorme lening van een enorm geldbedrag, zodat iemand een huis kan kopen. Dit huis is dan tegelijkertijd het onderpand, zodat de bank weet dat het geld terugbetaald zal worden.
Hypotheek
Mensen die geen vast of te weinig inkomen hebben, kunnen in Nederland niet zomaar een hypotheek krijgen. In Amerika was dat tot voor kort veel gemakkelijker. Het enige dat hier tegenover stond was dat je bij deze leningen heel veel rente moest betalen. Mensen konden dit niet opbrengen en moesten hun huizen verkopen. Omdat er ineens heel veel huizen te koop stonden, daalde de huizenprijs ineens heel erg.
Beleggen
Veel banken beleggen hun geld. En beleggen is risico lopen. Gelukkig proberen banken altijd zo weinig mogelijk risico te lopen en beleggen ze relatief veilig. Omdat iedereen dacht dat de huizenprijzen in Amerika altijd zouden blijven stijgen, was dat een veilige investering waar veel geld mee verdiend kon worden. Heel veel banken deden dat dan ook. Maar toen de huizenprijzen ineens daalden, daalde hiermee ook de waarde van al deze banken.
Vertrouwen weg
De koers daalt
Dit was het begin van de grote beursdaling. Mensen hadden geen vertrouwen meer in de economie en begonnen massaal hun aandelen te verkopen. Bij de banken bleef weinig geld over. En dat wilden ze niet meer uitlenen. Het risico was te groot dat ze het niet meer terug zouden krijgen. Maar hierdoor konden banken ook geen nieuw geld verdienen en bleef de waarde van de aandelen zakken.
Fortis
Toen bekend werd dat de Nederlands/Belgische bank Fortis er heel slecht voor stond, begonnen mensen als een gek hun spaargeld op te nemen. Dit had als gevolg dat er banken bijna geen geld over hielden. Eigenlijk kon de Nederlandse staat niets anders dan de bank overnemen. Zou Nederland dat niet gedaan hebben, dan zouden veel mensen hun geld kwijt zijn geraakt en zouden andere banken ook failliet zijn gegaan. Want banken lenen ook geld van elkaar.
Icesave
Wat bij Fortis net goed ging, ging bij de IJslandse bank Icesave verkeerd. Deze bank probeerde juist vanwege de kredietcrisis extra geld binnen te halen. Ze deden dit door veel rente te geven. Duizenden Nederlanders besloten daarom om hun geld daar onder te brengen. Maar toen bleek dat het moederbedrijf van Icesave geen geld meer had, raakten alle spaarders hun spaartegoed kwijt.
Oplossing?
Omdat in de EU-landen net zoals in Nederland een garantiefonds geldt, krijgen deze mensen van de IJslandse regering de eerste 20.000 euro vergoed. Nederland vult dat aan tot 100.000 euro. Dit zijn niet de enige maatregelen. Zo heeft de regering 20 miljard euro beschikbaar gesteld om bedrijven te kunnen helpen. Toch blijkt dit niet genoeg. De nood is zo hoog dat veel mensen in verschillende sectoren hun baan verliezen. Toch kan er ook iets positiefs uit de crisis gehaald worden. Na een bepaalde tijd zal de economie weer aantrekken; deze verloopt namelijk altijd in golven.
Appelsiensap kan troef zijn in strijd tegen hart- en vaatziekten
Appelsiensap kan troef zijn in strijd tegen hart- en vaatziekten
Een antioxidant in appelsiensap wordt gelinkt aan de versterking van de bloedvezels en aan een lagere bloeddruk
Een appel per dag houdt de dokter buiten, zo werd ons in onze jeugd al verteld. Het hoeft uiteraard geen betoog dat fruit een noodzakelijk onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding uitmaakt. We weten allemaal wel dat fruit gezond is, maar minder bekend is de reden waarom dit het geval is. Ook is het zeker nog niet algemeen geweten tegen welke kwalen fruit een remedie kunnen vormen.
Wel zijn er nu sterke aanduidingen dat appelsiensap gebruikt kan worden in de strijd tegen strijd tegen hart- en vaatziekten. Een antioxidant in appelsiensap wordt namelijk gelinkt aan de versterking van de bloedvezels en aan een lagere bloeddruk. Het betreft meer bepaald het antioxidant hesperidine, dat een heilzaam effect zou hebben op de algemene gezondheid. Het zou meer bepaald de functies van de bloedvezels kunnen verbeteren en op die manier de kansen op een hartaanval en op andere hart- en vaatziekten doen afnemen.
Hesperidine wordt aangetroffen in groenten en fruit. De aanwezigheid er van is duidelijk aanwezig in appelsienen en andere grape fruits. Daarnaast komt het ook voor in rode wijn, in groene en in donkere thee en in chocolade. Het positief effect van hesperidine op de gezondheid is al langer bekend, maar recent onderzoek wees uit dat het nog gezonder was dan algemeen wordt aangenomen.
Hesperidine valt onder de categorie van de flavonoïden, die in planten aan te treffen zijn. Er komen steeds meer bewijzen voor te liggen dat flavonoïden de toestand van de kwetsbare cellen uit bloedvezels kunnen helpen verbeteren. Het zijn precies deze cellen die in verband kunnen worden gebracht met hart- en vaatziekten. Problemen met deze cellen kan namelijk leiden tot de vorming van bloedklonters, die een belangrijke risicofactor voor hartaanvallen en beroertes vormen.
Bij de studie kregen 24 gezonde mannen met echter wel een risico op hart- en vaatziekten elke dag ofwel 500 milliliter orange juice te drinken, ofwel een dummy drink die hetzelfde aantal caloriën bevatte of wel een dummy drink versterkt met 292 milligram hesperidine. Ter verduidelijk: een glas bevattende 500 milliliter orange juice naturally bevat eveneens 292 milligram hesperidine.
Tijdens de periode dat de testen liepen dronk iedere man ieder drankje gedurende een maand aan een stuk. Elke proefpersoon kreeg gedurende drie maanden telkens een maand aan een stuk een ander drankje te drinken. De researchers kwamen tot de conclusie dat de mannen wanneer ze dagelijks orange juice of de met hesperidine versterkte dranken hun hartfuncties beter wanneer en er ook een gunstig effect merkbaar was op de bloeddruk, dit ten opzichte van de maand wanneer ze de dummy drink dronken die geen hesperidine bevatte.
De uitslagen van het onderzoek werden voorgesteld op de American Heart Association’s Basic Cardiovascular Sciences Annual Conference in Las Vegas en werden ook in de literatuur gepubliceerd.
Soms verveelde ik me zó dat ik alvast naar school stapte om mijn voeten de weg te tonen.
Ook dekte ik luid de tafels van 4 of 6 of 9, maar daar kon mijn zus niet tegen.
Mijn beer zei niet nee op mijn dictee, hij werkte mee, maar met heel onzichtbare inkt.
Een maand later schuifel ik met onwillige schoenen de klas binnen, vermink hakkelend de tafels van 7 en 8 en kleuren mijn punten hoogrood bij een dictee.
Films, boeken en televisieprogramma´s worden vaak gerecenseerd. Na het bekijken of lezen stelt een verslaggever een verhaal (mondeling of geschreven) op met daarin zijn mening. Dit is een recensie.
Deze recensies zijn vaak erg belangrijk. Ze kunnen het succes van een film of boek bepalen. Toch zijn het niet alleen films of boeken die gerecenseerd worden. Ook restaurants kunnen bijvoorbeeld een bezoekje krijgen van een recensent. Bij een recensie gaat het erom wat de verslaggever van het geteste product vindt. Zijn mening kan iets maken of breken. Maar hoe maak je zelf een goede recensie? Informatie Voordat je begint met recenseren moet je een aantal dingen weten. Vragen als 'Waar ben je geweest?' en 'Wanneer vond het plaats' zijn hierbij erg belangrijk. Onderstaande onderdelen kun je gebruiken in jouw eigen recensie:
Korte samenvatting
Wie speelden er mee?
Over welke kunstenaar(s) gaat het?
Eventueel een foto
Achtergrondinformatie over de kunststroming, kunstenaar, het toneelgezelschap, de componist of het theater.
Vormgeving Hierna beoordeel je de vormgeving van het toneelstuk, de set van de film, het geschetste verhaal. Hieronder zie je een aantal aandachtspunten voor een recensie over een toneelstuk:
Het toneelbeeld
Het decor
De belichting
Het materiaalgebruik
De vormgeving van het beeld
De kostuums
De muziek: een orkest of anders
De geluidseffecten
De bewegingen op het toneel
De act van de cabaretier.
Beoordeling Het belangrijkste deel van de recensie is jouw eigen mening. Wat vond je er van? Hierbij let je op de techniek, orginaliteit, inhoud en emotie. Techniek Hoe werd er gedanst? Een beetje slap, veel te wild of perfect passend bij de muziek? Weet de kunstenaar zijn kwast zeer goed te gebruiken? Of slaan de kleuren nergens op. Kortom: de vakbekwaamheid van de artiesten.
Originaliteit Heeft de kunstenaar heeft iets compleet nieuws gebracht? Of is het slechts een herhaling of aanpassing van iets bestaands?
Inhoud Wat is eigenlijk de bedoeling van de kunstenaar? Waarom heeft hij dit gemaakt? Wordt door de kunstenaar een bepaald thema of onderwerp aangekaart op een bijzondere manier?
Emotie Jouw gevoel staat hierin centraal. Heeft het stuk je aangegrepen? Kreeg je tranen in je ogen van die slotscène of werd je week van dat prachtige beeldhouwwerk en agressief van dat schilderij?
Conclusie Het eindoordeel. Hierin geef je aan of je het stuk de moeite waard vond of juist niet. Dit kan zijn omdat je er wat van geleerd hebt. Ook kun je anderen aan- of juist afraden om naar de voorstelling of expositie te gaan. Het kan ook zijn, dat het voor de ene doelgroep wel interessant is en voor de andere juist niet. Dit is de plek om dit soort dingen aan te geven.
Presentatie Als laatste is het van belang dat je recensie leesbaar en verzorgd is. Dat leest veel prettiger. Geef je recensie een pakkende titel. Voeg plaatmateriaal toe en kopieer niet teveel van internet, maar verwerk dat zelf tot een nieuw stuk. Recensies over jouw culturele activiteit uit andere bronnen kun je natuurlijk wel toevoegen.