xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Je winkelroutine
bepaalt je eetpatroon.
Niet iedereen
die naar te veel en/of suikerrijke of vette voeding grijpt, doet dat om
dezelfde redenen. Grofweg zijn er vijf categorieën, waartoe je behoort als je
aan drie voorwaarden voldoet. We sommen ze op:
1) De geheime
volpropper
Te herkennen aan:
- Altijd op dieet, maar houdt nooit vol
- Als je je laat gaan, eet je tot je vol zit... en dan nog wat meer
- Je laat je gaan als niemand kijkt (omdat je je schaamt) en een eetbui kan
dagen, zonet weken duren
- Je bent ontevreden over je lichaam, ook al heb je een normaal gewicht
De reden:
"De basis voor dit gedrag is meestal de nood om te controleren. Ze hebben
zeer strikte ideeën over wat goed is en wat niet, en meestal houden ze zich ook
heel goed aan wat mag en wat niet", legt psychiater Helena Fox uit.
"Maar dat is net het probleem: ze ontzeggen zichzelf zoveel, dat de balans
soms doorslaat en ze overcompenseren in de andere richting."
2) De happy eter
Te herkennen aan:
- Voeding is een bron van geluk voor deze eten, zowel eten, klaarmaken,
tv-programma's bekijken, kookboeken lezen, uit gaan eten als dinertjes
organiseren.
- Je hebt meestal (licht) overgewicht, maar vindt dat geen probleem
- Je maakt je geen zorgen over hoe gezond de voeding is die je klaarmaakt
- Je hebt een stabiel gezinsleven en geen emotionele problemen
De reden:
"Eten maakt deze persoon gelukkig, het versterkt een gelukkig gevoel of
het brengt mooie herinneringen naar boven. Dat kan perfect oké zijn, maar
sommigen worden niet meer gelukkig zonder eten, en dat is een probleem",
legt professor eetstoornissen Julia Buckroyd uit.
3) De troostzoeker
Te herkennen aan:
- Je eet als je ongelukkig bent, niet als je honger hebt
- Je verlangt vaak naar zoete en vette voeding
- Je krijgt je gewicht niet onder controle, wat je ongelukkig maakt
- Je maakt je zorgen over een 'tekort' aan voeding
De reden:
"Overeten om emotionele redenen is een slechte manier om er mee om te
gaan. Dit komt vooral voor bij depressieve types, die altijd zullen teruggrijpen
naar vette en suikerrijke voeding omdat dit in de hersenen chemische stoffen
vrijmaakt die hen een warm en gelukkig gevoel geven", analyseert dokter
Fox.
4) De panieksnacker
Te herkennen aan:
- Je eet te veel in stressy situaties, zoals een deadline op het werk
- Je loopt vaak naar de snoepmachine of houdt een doos vol snoep op het werk
- Druk doet je panikeren, maar eten geeft een veilig gevoel
- Je eet voeding snel, zonder veel te kauwen of de smaak op te nemen
De reden:
"Dit is gelijkaardig aan eten om emotionele redenen: het is een manier om
ergens mee om te gaan, maar niet de goede manier. Ook deze eters grijpen naar
vet en suikers", verklaart dokter Fox. Ook op chemisch niveau speelt iets:
het hormoon greline wordt vrijgemaakt door stress. Het voorkomt paniek, maar
het wekt ook honger op.
5) De koelkastmagneet
Te herkennen aan:
- Je loopt naar de koelkast als je even niets te doen hebt
- Je brengt je tijd meestal thuis door
- Je eet volwaardige maaltijden maar hebt nooit honger
- Voeding is functioneel, geen plezier
De reden:
"Verveling is een vaak voorkomende reden voor overeten omdat het,
weliswaar tijdelijk, een leegte opvult. Huismoeders en freelancers vallen vaak
in deze categorie. Sommigen eten de hele dag door maar nooit een echte maaltijd:
zo is gemakkelijk uit het oog te verliezen hoeveel er werkelijk gegeten wordt.
Langdurige verveling lijdt meestal tot ontevredenheid, en kan uiteindelijk
lijden tot emotioneel overeten", zo waarschuwt Buckroyd.
Gebeurt dat vaak?
Best wel:
- 1 op 5 mensen lijdt aan een eetstoornis,
- 60 procent van die groep doet aan overeten.
- De helft van de overeters heeft een depressie
- de meerderheid (60 procent) van de overeters is vrouw
- Anorexia is een minder groot probleem, als je kijkt naar de aantallen.
Overeten is in één beurt elke hoeveelheid voeding consumeren die te veel is
voor één persoon.
|