Plantenpaspoort: dit moet je weten over de moerasbloem
Z’n kleine, geelwitte bloempjes zorgen voor instant vrolijkheid in je tuin én ook de bijen zijn er dol op. Kom hier alles te weten over deze sierlijke tuinplant:
PROFIEL VAN DE MOERASBLOEM
Botanische naam: Limnanthes douglasii
Familie: moerasbloemfamilie (Limnanthaceae)
Andere benamingen: moerasbloem, spiegeleitje
Type: eenjarige
Hoogte: ongeveer 20 centimeter
Oorsprong: Noord-Amerika
Bloei: juni-augustus
Giftig: nee
WATER EN STANDPLAATS
De moerasbloem staat het best op een plekje in de lichte schaduw, bijvoorbeeld onder bomen of heesters. Hij verkiest daarnaast een voedzame, humusrijke bodem die veel vocht vasthoudt. Geef ‘m ook regelmatig water zodat de grond steeds vochtig blijft.
De moerasbloem is een winterharde eenjarige, wat betekent dat de zaadjes vorstbestendig zijn. Je kunt ze dus gerust in het najaar zaaien, of in het vroege voorjaar.
Wil je wat langer van deze bloeiende plant genieten? Zaai ‘m dan op meerdere tijdstippen in het jaar.
Naast de Limnanthes douglasii zijn er ook witte varianten, zoals de Limnanthes douglasii ‘nivea’ of ‘rosea’.
Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken
Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken
Een tuin vol geur en kleur aanleggen en onderhouden is eigenlijk zo moeilijk niet. Hebben je planten en kruiden toch een duwtje in de rug nodig? Dan is dit misschien hét redmiddel, en je hebt het gewoon in huis liggen.
GEBRUIK KOFFIEDIK EN JE PLANTEN GROEIEN ALS KOOL Zet je iedere dag een vers bakje troost op de ouderwetse manier? Gooi dan je koffiedik dat in de filter achterblijft niet weg, maar strooi het in je moestuin. En je planten groeien als kool.
Hoe dit komt? Er zit relatief veel stikstof, fosfor en kalium in. En dat zijn net de belangrijkste bestanddelen van mest voor je moestuin. Nog een ander voordeel: het ‘stinkt’ veel minder dan koemest.
NÓG MEER VOORDELEN Slakken houden niet van koffie, want het is een echte gifstof voor hen. De geur vinden ze verschrikkelijk. Wormen daarentegen weten het goedje wél te pruimen, maar dat is net goed, want ze zorgen voor de bemesting en beluchting van de grond.
Nog niet honderd procent overtuigd? Dan gooien we daar nog graag een laatste pluspunt bovenop: je planten krijgen er een mooier kleurtje door.
OPGELET Bewaar je koffiefilters met gruis niet té lang, want ze gaan snel schimmelen. Gooi geen massa koffiedik op je planten, anders heeft het een vertragend effect op de wortelgroei en te veel cafeïne kan de verspreiding van goede bodembacteriën tegenwerken.
Een lekker kopje koffie bij aanvang van de dag en een moestuin die volop in bloeit staat: win-win!
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.