Hoe vermijd je dat je bril bedampt als je een mondmasker draag
Bij het uitademen stroomt er warme lucht uit de neus en de mond. En als die gezichtsdelen met een kapje zijn bedekt, ontsnapt die warme lucht langs de bovenkant van die bedekking. Komt de warme lucht daar koude brilglazen tegen, dan gaat hij condenseren en waterdamp vormen. Met andere woorden: fijne druppeltjes vormen die zorgen voor een bedampte bril. Het is een natuurlijk fenomeen uit de fysica, maar wel zeer vervelend als je een bril nodig hebt. Wat doe je eraan?
Als je mondmasker perfect aansluit, kan er minder uitgeademde lucht ontsnappen richting je bril. Zorg er dus voor dat je mondkapje de vorm van je neusbrug volgt en ook nauw aansluit rond je kaken en mond. Druk het metalen bruggetje op je neus goed dicht en trek de elastiekje of touwtjes rond je oren goed aan. Desnoods kan je de elastiekjes of touwtjes ook kruisen rond je oren. Of een gevouwen papieren zakdoek op je neusbrug bevestigen om het gat tussen neus en mondmasker te dichten en het vocht te absorberen. Volstaat dat niet, dan kan je het masker met hechtpleisters (het soort dat je gebruikt om kompressen op de huid vast te kleven) op de neusbrug vastplakken.
Was je brilglazen aan beide kanten met vloeibare zeep en koud water, spoel af en laat drogen aan de lucht (of wrijf ze droog met een pluisvrij katoenen doekje). Zo leg je een onzichtbaar beschermingslaagje op de glazen waardoor ze minder gevoelig zijn voor condens. In plaats van water en vloeibare zeep kun je ook scheerschuim gebruiken of een anticondens-spray of -gel die verkrijgbaar is bij de opticien. Die wrijf je met een doekje gelijkmatig over de glazen.
Trek het mondmasker iets hoger over je neus voor je je bril opzet, maar zorg er wel voor dat je kin bedekt blijft. Laat je bril op het mondmasker op je neusbrug rusten. Zo krijgt de uitgeademde lucht geen kans om op je glazen terecht te komen en zullen ze minder snel bedampen. Zet je bril desnoods een centimeter lager op je neus zodat hij alles goed afsluit.
Een aromatherapie luchtverfrisser die snel te maken is.
De meeste in de handel verkrijgbare luchtverfrissers brengen in plaats van frisse lucht ongewenste gifstoffen en chemicaliën in je huis. Er zijn echter hele veilige en natuurlijke alternatieven om de lucht in je huis fris te houden.
Hier een heel simpel recept om zelf je luchtverfrisser te maken met 2 ingrediënten namelijk zuiveringszout en etherische olie. Lees verder om te zien hoe simpel het is om je huis heerlijk fris te laten ruiken.
Benodigdheden
1 leeg potje met metalen deksel (bijv. een jampotje)
50 gram zuiveringszout (baksoda)
6-8 druppels etherische olie
Hamer
Kleine schroevendraaier of spijker
Gebruiksaanwijzing
Doe het zuiveringszout in het lege potje en doe er 6-8 druppels van je favoriete etherische olie bij.
In de metalen deksel maak je met de schroevendraaier of spijker een aantal gaatjes.
Doe de deksel op de pot en even schudden en klaar is je luchtverfrisser.
Etherische olie die je kan gebruiken voor je aromatherapie luchtverfrisser: lavendel. cederhout, sinaasappel, pepermunt, citroen, ylang ylang, patchouli, geranium, vanille.
Of maak een combinatie van bijv. 4 druppels lavendel met 2 druppels pepermunt, 3 druppels sinaasappel en 3 druppels cederhout of 4 druppels ylang ylang en 2 druppels vanille.
Zet de luchtverfrisser op een plaats waar je het graag fris wilt laten ruiken: in de keuken bij de prullenbak, in de badkamer, in de garage of in de kledingkastIk heb ze in de kast staan met lavendel en cederhout etherische olie zodat ik geen motten in mijn kast krijg.
Experimenteer met verschillende combinaties voor je eigen persoonlijke luchtverfrisser.
Regelmatig even schudden zorgt ervoor dat de geur vrijkomt.
Voor al die keren dat je even geen water bij de hand hebt…
Zeker nu is het erg belangrijk om je handen schoon en fris te houden. Best handig als je dan een pakje vochtige tissues in je tas hebt zitten, toch? Wist je trouwens dat er nog meer momenten zijn waarop deze doekjes superhandig zijn? Ontdek ze hier!
1 – Voor het schoonmaken van je handen
Na het eten van een patatje of een broodje is het best fijn om je handen even te wassen. Maar wat doe je als er dan geen water in de buurt is? Juist! Even je handen opfrissen met een vochtige tissue.
2 – Voor het schoonmaken van speelgoed
Vochtige tissues zijn ideaal voor al je schoonmaakklusjes in en rond het huis. Wat dacht je bijvoorbeeld van het speelgoed van je kinderen of het krijtbord waar ze elke dag de mooiste tekeningen op maken? Schoon in een handomdraai!
3 – Voor al je beauty fails
Is er nagellak op je vingers gekomen, zit de haarverf over je hele hoofdhuid of heb je even geen MAKEUP REINIGERbij de hand om je make-up er ’s avonds af te halen? Geen probleem, vochtige tissues doen het werk voor je.
4 – Als verfrissing op een warme dag
Als het boven de 30 graden is, zweet je al als je alleen maar naar buiten kijkt. Hoe lekker is het om je dan af en toe even op te frissen? Een vochtige tissue is hier ideaal voor. Wist je dat je deze doekjes ook in je koelkast kan bewaren? Ze brengen dan nog meer verkoeling.
Onze tip: KLEENEX WATER FRESS tissues zijn ideaal voor al die momenten waarop je even geen water bij de hand hebt. De dikke doekjes zijn heerlijk zacht en licht vochtig. Ze zijn hypoallergeen en dermatologisch getest.
5 – Om je planten van stof te ontdoen
Ligt er een dikke laag stof op de bladeren van je kamerplanten? Met een vochtige tissue veeg je dit gemakkelijk weg.
6 – Om je leren schoenen en tassen te laten glanzen
Zijn je mooie, leren schoenen wat stoffig of vies geworden? Of ziet je handtas er niet meer als nieuw uit? Maak ze dan schoon met een vochtige tissue en ze glanzen weer als nooit tevoren.
7 – Om je wilde haren in bedwang te houden
Heb jij ook altijd van die kleine haartjes die je HAARSPRAYnegeren en fier overeind blijven staan? Dep dan met een vochtige tissue op je hoofdhuid. Zo hou je losse haartjes perfect in bedwang. Extra handig: deze tip werkt ook bij wenkbrauwen die niet netjes in model willen blijven zitten.
8 – Voor de poten van je hond
Ben je net met je hond naar het bos geweest en zitten zijn poten onder de modder? Veeg ze dan snel schoon met een vochtige tissue. Zo voorkom je dat je allemaal modderige pootafdrukken op je vloer hebt staan.
Als poezenbaas heb je vast al een hoop kennis van katten, maar toch blijven deze interessante beestjes je verwonderen.
Links of rechts
Misschien is het je wel eens opgevallen dat je kat de voorkeur geeft aan een bepaald voorpootje, om bijvoorbeeld tegen een SPEELTJE aan te tikken. Dan is je kat niet de enige, want maar liefst 90% van de katten is links- of rechtspotig. Er is ook nog verschil per geslacht: katers zijn meestal linkspotig, terwijl poezen meestal rechtspotig zijn. Zo zie je maar weer hoeveel katten op ons lijken!
Van onderen!
Je kent vast het gezegde ‘een kat komt altijd op zijn pootjes terecht’. Katten hebben een supersnelle valreactie, waarbij ze hun lichaam in een reflex draaien en op hun pootjes kunnen landen. Hierdoor hebben katten een grote kans om valpartijen te overleven, zelfs vanaf grote hoogtes. Kat Voodoo uit Australië is hier het bewijs van. In 2008 viel de arme stumper van de 34e (!) verdieping van een wolkenkrabber en bracht het er levend vanaf.
Geen zoetekauw
Katten kunnen geweldig goed ruiken, maar wist je dat de smaak van katten veel minder goed ontwikkeld is? Een kat heeft ongeveer 500 smaakpapillen, terwijl een mens er ongeveer 9000 heeft. Met deze smaakpapillen kunnen katten de smaken bitter, zuur en zout proeven, maar zoet kunnen ze niet herkennen. Hoewel jij misschien een zoetekauw bent, is je kat dit dus absoluut niet. De meeste KATTENSNACKS hebben dan ook een hartige bite.
Waterkat
Wanneer het staat te plenzen, zetten katten liever geen poot buiten. Katten staan er over het algemeen om bekend dat ze een hekel hebben aan water, maar sommige rassen zijn een uitzonderlijk geval. De BENGAAL en MAINE COON zijn bijvoorbeeld echte ‘waterratten’, of beter gezegd; ‘waterkatten’.
Hard to get
Zeg je wel eens iets tegen je kat, maar reageert hij niet op je stem? Dan is ie je gewoon keihard aan het negeren! Katten kunnen de stem van hun baasje namelijk uit duizenden herkennen. Ook katten kunnen dus hard to get spelen.
Geluk of ongeluk?
Het bijgeloof dat een zwarte kat ongeluk brengt bestaat al sinds de middeleeuwen. Onze westerburen denken daar net iets anders over. In Engeland geloven ze juist dat een zwarte kat geluk brengt en een witte kat ongeluk. Al geloven wij dat alle katten geluk brengen!
Stokoud
Gemiddeld worden katten zo’n 14 jaar oud. Een kat uit Texas deed hier nog een flink schepje bovenop. In 2005 overleed ‘Creme Puff’ op een leeftijd van maar liefst 38 jaar en 3 dagen. Hiermee heeft ze een plekje in het Guiness Book of Records gekregen als de oudste kat ooit.
Tip voor vandaag Doe de moeite en begroet iemand in zijn moedertaal en vergeet niet te glimlachen .
Hallo in het Engels:
Hello
In het Engels wordt het woord 'hello' gebruikt voor zowel formele als informele situaties. Terwijl 'hi' wordt gebruikt onder vrienden of mensen met wie je een vriendschappelijke relatie hebt. Het is ook gebruikelijk om het woord uit te rekken om opwinding te tonen, bijvoorbeeld 'Hiiii' of 'Heyyy', maar denk eraan om dit alleen in informele situaties te gebruiken.
Hallo in het Arabisch: مرحبا (Marhaba)
Marhaba is het meest populaire woord dat gebruikt wordt voor "hallo" in de Arabische taal. Marhaban is meer aan de sjieke kant van de term en Marhaba is meer vertrouwd en het meest populair. Maraheb wordt meestal gebruikt onder goede vrienden en familieleden.
Hallo in het Marrokaans:
سلا Salaam (se-lam)
Hallo zeg je in het Marokkaans als 'Salaam' , het is eigenlijk een afgekorte versie van: Essalamoe Alaikoem'. - Vrede zij met u!
Hello in het Turks:
مرحبا (Mer-ha-ba)
Het klassieke merhaba kan je gebruiken in bijna elke situatie. Het stamt af van het Arabische marhaban en wordt algemeen aanvaard als Turkse begroeting. Het betekent "Ik ontvang u vriendelijk / Ik heet u welkom".
Hallo in het Russisch:
ЗДРАВСТВУЙТЕ (Zdravstvuyte)
Als je een inwoner vraagt: "Hoe zeg je 'hallo' in het Russisch?" is de kans groot dat ze je dit woord leren. Je kunt het gebruiken om ouderen te begroeten, mensen met autoriteit en zelfs degenen met wie je van plan bent vrienden te worden.
Hallo in het Spaans:
Hola (ola)
Hola (de 'H' wordt niet uitgesproken) kan op elk moment van de dag worden gebruikt, en het is veruit de meest gebruikelijke manier om iemand in het Spaans te begroeten.
Hallo in het Duits:
Hallo (halo)
Dit is de eenvoudigste manier om "hallo" te zeggen in het Duits. Het is een algemene begroeting die in bijna elke situatie kan worden gebruikt. De formelere uitdrukking is "Guten Tag".
Hallo in het Frans:
Bonjour (Bon-sjoer)
Er zijn veel manieren om "hallo" te zeggen in het Frans, maar "bonjour" is zeker de meest bekende. Het is universeel en vriendelijk, formeel zowel als informeel. Bonjour is een combinatie van de woorden bon ("goed") en jour ("dag"). Een meer informele manier om mensen te begroeten is 'salut'. bon ("goed") en jour ("dag"). Een meer informele manier om mensen te begroeten is 'salut'.
Hallo in het Italiaans:
Ciao (Choaw)
Ciao is een van de meest populaire Italiaanse woorden over de hele wereld en het is door velen aangenomen als een vriendelijke begroeting. In Italië wordt de uitdrukking informeel gebruikt om goede vrienden, familie of collega's te begroeten. Het kan worden gebruikt voor zowel "hallo" als "tot ziens" (net als "Aloha" in Hawaï). Een meer formele begroeting is 'Buongiorno' en wordt gebruikt voor het begroeten van je baas of iemand die je formeel moet aanspreken.
Hallo in het Portugees:
OLÁ (O-LAA)
Het zeggen van "olá" is in zowel Europees als Braziliaans Portugees is hetzelfde. "Olá" klinkt zeer vergelijkbaar met het Spaanse "hola", maar het verschil tussen beide is aanzienlijk. De "hola" heeft een eerste lettergreep waarop de klemtoon ligt in tegenstelling tot "olá" waar de klemtoon op de tweede lettergreep ligt (oh-La) en daarom wordt "olá" met een klemtoon op de "a" geschreven.
Hallo in Hindi:
नमस्ते (Namaste)
"Namaste" is een formele manier om "hallo" te zeggen in het Hindi, maar ook een vriendelijke groet. Het betekent letterlijk 'ik buig voor u'. Het kan op elk moment van de dag worden gebruikt; 's ochtends, 's middags en 's avonds. Namaste gaat meestal samen met een gebaar dat bekend staat als Añjali Mudra. Je zegt het woord met een lichte buiging en je handen tegen elkaar gedrukt met de duimen dicht bij de borst.
Hallo in Swahili:
Habari (Habari)
"Habari" is de meest gebruikte informele begroeting in het Swahili. U kunt het gebruiken om vrienden en familieleden te begroeten, of mensen die u niet eens kent. "Habari" betekent "hoi" of "hallo". De formele manier om mensen in Swahili te begroeten is "Shikamoo" en het is vaak voorbehouden aan ouderen.
Hallo in het Japans:
こんには (Kon’nichiwa)
"Konnichiwa" is het meest voorkomende en klassieke woord om "hallo" te zeggen in het Japans, ongeacht de sociale status en het wordt alleen overdag gebruikt. Je kunt het gebruiken voor zowel formele als semi-formele situaties. "Konnichiwa" zeggen tegen een goede vriend van je zou een beetje vreemd klinken, in plaats daarvan kun je やあ (Yā) zeggen. Een nog informelere manier om te begroeten is door "Yo" te zeggen (vergelijkbaar met het Engels).
Hallo in het Chinees:
你好 (NǏ HǍO)
Nǐ hǎo is een begroeting die wordt gebruikt in situaties waarin je respect wilt uitdrukken voor de persoon die je het zegt. Het gebruik ervan met goede vrienden is een beetje ongemakkelijk, mensen in China hebben niet de neiging dit te gebruiken met mensen die ze goed kennen.
Hallo in het Koreaans:
안녕하세요 (An-Nyeong-Haseyo)
"Annyeonghaseyo" is een formele Koreaanse groet die in alledaagse gesprekken en in de meeste situaties gebruikt kan worden. Wanneer u zich in een situatie bevindt waarin u niet zeker weet of u op een formele of informele manier begroet, is "annyeonghaseyo" een veiliger gok.
Zo zorg je voor een gezellig en hygiënisch huis en een gezonde leefomgeving :
Stofzuig of veeg elke dag.
Draag ‘buiten’-schoenen niet binnen.
Ga nooit slapen voordat het aanrecht en de gootsteen opgeruimd zijn.
Maak regelmatig de filters schoon van de vaatwasser, droger, wasautomaat, stofzuiger, dampkap.
Vervang dagelijks de handdoek van het toilet, de vaatdoeken en keukenhanddoeken.
Wees niet krenterig met keukenpapier.
Reinig dagelijks wc-bril en rand met vochtig toiletpapier, minimaal wekelijks met allesreiniger.
Reinig wekelijks het afvoerputje van de douche.
Verwijder schimmel met zuurstofbleekmiddel, voorkom schimmel door goede ventilatie en droge omgeving veeg na het douchen de douchetegels en het scherm af met een oude handdoek
Laat het huis dagelijks tweemaal een kwartier goed luchten.
Draai minimaal eenmaal per maand een kookwas om de leidingen in de wasautomaat schimmelvrij te houden.
Maar, maak het je niet te moeilijk.
Hier volgen een stel ‘gezonde-luie-huisvrouwen’-tips :
Schaf zo weinig mogelijk witte katoenen of linnen kleding aan als je een hekel hebt aan wassen en strijken.
Laat de heet afgespoelde afwas rustig op het afdruiprek opdrogen, dat scheelt je een afdroogbeurt.
Laat kleding die gestreken moet worden in de badkamer hangen als je een bad of douche neemt : de meeste kreukels verdwijnen vanzelf.
Haal kleding direct uit de droger en vouw ze plat op: strijken is overbodig.
Vouw lakens en slopen tot langwerpige pakjes en leg die onder de matras of onder de kussens van de zetel. Jouw lichaamsgewicht zorgt voor ‘de strijk’.
Koop zo veel mogelijk dezelfde sokken, zo gaat het sorteren super snel en zit je nooit met al die enkele sokken.
Laat de bedden na het slapen gewoon open liggen, het staat misschien minder ‘af’, maar zo voorkom je grotendeels huisstofmijt.
Huiskatten jagen minder op dieren in het wild als hun eigenaar dagelijks met ze speelt, blijkt uit nieuw onderzoek. Ook het juiste voer kan een verschil maken.
Katten doden gemiddeld twee vogels en kleine zoogdieren per week en vormen zo een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit. Wetenschappers pleiten er zelfs voor om de dieren zoveel mogelijk binnen te houden en zo de schade aan vogels en andere kleine dieren te beperken.
Baasjes kunnengedrag katten beïnvloeden
Een studie door de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië toont ook een nieuwe aanpak: veel met je kat spelen en het juiste voer geven. Katten die vijf tot tien minuten per dag spelen met hun eigenaar, brengen een kwart minder prooidieren mee naar huis. Ook het voer van de dieren speelt een rol, tot 36 procent.
Voor de studie onderzocht de Universiteit van Exeter twaalf weken lang 355 katten in 219 gezinnen in het zuiden van Groot-Brittannië.
'Eerder onderzoek op dit gebied was vooral gericht op het verhinderen van het vermogen van katten om te jagen, hetzij door ze binnen te houden of door ze te voorzien van kragen, apparaten en afschrikmiddelen', zegt Robbie McDonald, hoogleraar Ecologie. 'Katten binnen houden blijft de enige veilige manier om jagen te voorkomen, maar sommige eigenaren maken zich zorgen over de gevolgen voor het welzijn van hun kat. Uit onze studie blijkt dat eigenaren kunnen beïnvloeden wat de katten zelf willen doen.'
Jacht als spel
Voor het onderzoek speelden eigenaren de jacht na met speelgoed met veren aan een touwtje, zodat katten hun prooi konden besluipen en bespringen. Na elke 'jacht' kregen de dieren ook een speelgoedmuis mee om een echte prooi na te bootsen.
Het is nog niet duidelijk waarom voeding met vleeseiwitten het jachtgedrag zou beïnvloeden.
'Sommige kattenvoer bevat proteïne uit plantaardige bronnen zoals soja', zegt onderzoekster Martina Cecchetti. 'Die vormt een compleet dieet, maar het is mogelijk dat sommige katten een tekort aan een of meer micronutriënten ervaren, waardoor ze worden aangemoedigd om te jagen.'
De etenschappers benadrukken wel dat vleesproductie duidelijke klimaat- en milieuproblemen met zich meebrengt. 'Een van onze volgende stappen is dus om erachter te komen of specifieke micronutriënten aan kattenvoer kunnen worden toegevoegd om de jacht te verminderen.'
Belletjes
De wetenschappers onderzochten ook het effect van accessoires om het aantal slachtoffers te verminderen. Een kleurrijke halsband bleek het aantal gevangen vogels met 42 procent te verminderen, maar had geen effect op de jacht op zoogdieren.
De populaire kattenbelletjes hadden gemiddeld geen waarneembaar algemeen effect. Wel bleek dat de impact sterk varieerde van kat tot kat, wat erop lijkt te wijzen dat sommige dieren succesvol leren jagen met een belletje rond hun nek.
Wie zweert bij zelfgemaakte frietjes of andere gefrituurde snacks, weet dat het belangrijk is om je frietketel regelmatig schoon te maken. Een vervelend klusje, maar wel noodzakelijk. Met dit stappenplan maak je je friteuse in een wip schoon!
1. HET FRITUURVET VERWIJDEREN
Beginnen doe je met de de stekker uit het stopcontact te trekken en ervoor te zorgen dat je friteuse en het vet helemaal afgekoeld zijn. Giet het vloeibaar vet met behulp van een trechter in een lege (plastic) fles. Kun je het vet nog een keertje gebruiken, label dan je fles, zodat dit duidelijk is. Is het tijd voor nieuw vet, dan giet je de oude frituurolie ook in een fles en breng je ze naar het containerpark.
Opgelet: giet het frietvet nooit in je afvoer! Dat kan zorgen voor verstoppingen.
2. JE FRITEUSE SCHOONMAKEN
Nu het frituurvet eruit is, kun je de frituurpan schoonmaken.
Met een keukenpapiertje veeg je alvast het meeste vuil en de vetresten weg.
Mag het deksel van je frietketel in de vaatwasmachine, dan is dit al een zorg minder. Een alternatief is om het deksel te laten weken in een teil met soda en blokjes voor de vaatwasser.
De frietketel zelf mét mandje vul je met water en ook hier voeg je een vaatwastablet (of twee indien nodig) toe. Vervolgens zet je de frietketel aan op de laagste stand – meestal is dit 100 graden – en laat je het een tiental minuutjes opwarmen. Let erop dat het water niet gaat koken. Nadien zet je je frituurpan uit en laat je alles volledig afkoelen.
Is de ketel niet meer warm, dan giet je het water eruit en spoel je ‘m goed uit. Achterblijvende restjes kun je wegvegen met een sponsje.
Wil je zeker zijn dat al het afwasmiddel uit je ketel is? Spoel dan nog even na met water en een scheutje azijn.
De buitenzijde van je frituurketel mag je gewoon schoonvegen met een doekje of spons met water en wat afwasmiddel.
ZEKER REKENING MEE HOUDEN
Maak je frituurpan na elk gebruik schoon. Je hoeft niet het hele stappenplan zoals hierboven vermeld te volgen, maar veeg de spetters en aangebakken stukjes al even weg zodat ze de volgende keer niet verder inbakken of aankoeken.
Vervang je frituurolie regelmatig. Liefst na 8 à 10 keer bakken. Dit maakt het schoonmaken niet alleen prettiger, maar komt ook de smaak van je frietjes ten goede. Je kunt de olie best na elk gebruik even filteren door een koffiefilter.
Deze 5 huishoudklusjes doe je júíst als het vriest
De voorjaarsschoonmaak kennen we, maar wist je dat vrieskou ook mogelijkheden biedt voor huishoudelijke klusjes? Met deze tips maak je optimaal gebruik van de kou!
1. Schone vriezer
Een vriezer met een dikke laag ijs verbruikt veel meer stroom. Bovendien duurt het langer voordat producten ingevroren zijn in een aangekoekte diepvries. Ontdooien en poetsen dus! Juist handig als het vriest, want alle bevroren producten zet je dan gewoon buiten. Als je dat in de zomer doet, ontdooit al het eten en dan kun je het niet nóg eens invriezen. Een perfect klusje voor de winter dus.
2. Afscheid nemen van huisstofmijt
Een handige tip voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt: hang je dekbed, hoofdkussen en vloerkleed buiten. De vieze beestjes vriezen dood in de kou. Dit geldt overigens ook voor kleding: hang het gewoon buiten aan de lijn op. Zeker als de zon schijnt. Het bespaart energiekosten en je was ruikt heerlijk fris daarna. Als je de bevroren was binnenhaalt, zul je zien dat het binnen zo weer droog is.
Extra tip: Als je toch bezig bent met je beddengoed, kun je net zo goed ook je matras buiten zetten. Wil je het niet zomaar op de grond zetten? Plaats dan wat stukken hout of leg een paar stenen neer waar je het matras opzet en laat het schuin tegen een muur of schutting leunen. Weg huisstofmijt!
3. Een stralend, schoon vloerkleed
Ligt er droge, poederachtige sneeuw buiten? Dan kun je daarin je vloerkleed schoonmaken. Leg het vloerkleed met de goede kant op de sneeuw, klop er zachtjes op en laat het kleed vervolgens goed drogen. Door de sneeuw worden de kleuren van het tapijt een stuk mooier en wordt het vuil gemakkelijk verwijderd.
4. Weg kriebeltrui!
We kennen het allemaal: van die heerlijke, warme truien die helaas énorm kriebelen. Gelukkig is tegen dat laatste iets te doen. Maak de trui een beetje vochtig, pak een plastic tas en doe hier je trui in. Vervolgens laat je hem een nachtje liggen in de vrieskou. De volgende ochtend haal je de trui voorzichtig uit de zak en laat je die rustig ontdooien.
5. Frisse sportspullen
Ook handig: sportspullen die je niet te vaak in de wasmachine wilt gooien, zoals helmen of scheenbeschermers, leg je buiten in de vrieskou. Stop ze eventueel in een plastic zak, laat ze een paar uur buitenliggen en alle bacteriën worden gedood en de nare geurtjes verdreven.
De ijsdagen blijven voortduren, pas zaterdag klimt het kwik boven 0 tot maximum +1 °C. Om te vermijden dat de wegen glad zijn door ijs en aangevroren sneeuw wordt overal zout gestrooid. Handig om rechtop te blijven, maar helaas niet geweldig voor onze schoenen. Het zout maakt lelijke witte kringen op je schoenen. Zo kan je ze beschermen
Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus bereid je je schoenen best zo goed mogelijk voor op de winterse weersomstandigheden. Lederen schoenen smeer je liefst regelmatig in met schoensmeer. Suède schoenen moet je behandelen met een speciale spray en ook nubuck schoenen hebben nood aan een specifiek product. Alle schoenen moeten nadien ingespoten worden met een waterafstotende spray, en dat herhaal je best wekelijks.
Heb je ondanks de goede zorgen toch nog last van witte kringen door strooizout en vocht? Behandel je schoenen dan zo snel mogelijk nadat je de kringen opgemerkt hebt. Door met een vochtige doek over je schoenen te gaan, zorg je ervoor dat het zout er niet verder in doordringt. Eens je thuis bent is het tijd voor het iets grovere geschut.
Als we experte tante Kaat mogen geloven, krijg je witte kringen uit je schoenen door een mengsel van lauw water met witte azijn te deppen op de kringen. Het kan zijn dat je deze behandeling moet herhalen, maar doorgaans merk je al na één beurt een groot verschil.
Zijn je schoenen echt heel nat? Laat ze drogen door er krantenpapier in te stoppen. Zet ze in ieder geval nooit vlak bij de verwarming. Het leer droogt daarvan uit, wat je schoenen in een snel tempo naar de knoppen helpt.
Pinguïns in Nederlandse zoo naar binnen vanwege… de kou
De Koninklijke Burgers’ Zoo in het Nederlandse Arnhem haalt vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen vanwege langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst. “Het is een hardnekkig misverstand dat alle pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven”, klinkt het.
Wilde Zwartvoetpinguïns leven langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn deze huidige extreme winterse omstandigheden van nature niet gewend. “Het dierenpark heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns gevangen om ze elders in het park voor een warme kachel te zetten”, meldt de zoo.
“De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking. In de kolonie zwartvoetpinguïns vormen de volwassen vogels in principe paartjes voor het leven, die gezamenlijk broeden in een rotshol en dit ook verdedigen richting nieuwkomers. Jonge en andere partnerloze dieren hebben meestal wat geduld nodig eer ze erin slagen een eigen partner én rotshol te bemachtigen. Aangezien langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst wordt voorspeld, haalt Burgers’ Zoo de vijftien jonge en partnerloze vogels uit voorzorg naar binnen.”
Je hoort wel eens dat veel thee drinken niet goed is omdat het cafeïne bevat, maar thee is ook héél natuurlijk en supergezond! We zetten alle goede redenen om thee te drinken even op een rijtje.
Thee kalmeertje. Een kopje thee bevat behalve cafeïne, wat een opwekkend effect heeft, ook theanine, een stof die je juist beschermt tegen stress en die je stresshormoon verlaagt.
Thee houdt je jong! In thee zitten onder andere zink en fruitzuren (AHA), krachtige antioxidanten die je afweersysteem versterken en veroudering tegen gaan.
Thee geeft je massa’s energie en beschermt je tegen ziekte. Zuid-Afrikaanse rooibosthee is naar verluidt de meest natuurlijke remedie tegen hoofdpijn, stress, milde depressie en slaapstoornissen. Wie één tot drie kopjes groene thee per dag drinkt, zou bijna 20% minder kans lopen op een hartaanval en 35% minder kans op een beroerte. Wie vier of meer kopjes groene thee per dag drinkt, loopt 32% minder kans op een hartaanval én heeft een lagere LDL cholesterol.
Thee draagt bij tot een gezond lichaamsgewicht. Het bevat bijna geen calorieën (als je geen suiker of honing toevoegt tenminste) en stimuleert je vetverbranding en stofwisseling.
Thee geeft je een frisse adem. Ongezoete zwarte thee bevat polyfenolen (bepaalde chemische verbindingen), die de ontwikkeling tegengaan van bacteriën die een slechte adem veroorzaken.
Thee maakt je botten sterker. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat mensen die groene thee drinken, minder botbreuken hebben door osteoporose.
Thee hydrateert ons lichaam. Net zoals water, alleen zitten in thee ook nog eens waardevolle antioxidanten die ons lichaam beschermen. Twee vliegen in één klap dus! Je kunt ‘m warm of koud drinken, én je kunt volop variëren met smaken.
Thee is een pak makkelijker te zetten dan koffie. Je hebt er geen machine voor nodig, je hoeft geen bonen te malen, er is geen gedoe met opgieten … Gewoon wat kokend water en je favoriete thee en basta.
Het zal je, zeker in coronatijden, wellicht niet verbazen, maar veel mensen vinden hun kat één van de belangrijkste dingen in het leven. Ze hechten er meer belang aan dan aan hun vrienden, werk en hobby’s gecombineerd. En ze leggen hun poezelige viervoeter dus liefst zo veel mogelijk in de watten.
Toch is het belangrijk om je kat ook niet té veel te willen verwennen. Geef hem of haar zoveel knuffels als je wil en laat je gaan met de kattensnoepjes, maar let op als je ook je eigen eten wil delen met je huisdier.
Niet geschikt voor katten
Het spreekt misschien voor zich, maar de verschillen tussen mens en kat zijn eindeloos. Dat betekent niet alleen dat je poes niet kan antwoorden als je hem een vraag stelt, maar ook dat het beestje ander voedsel nodig heeft dan wij. En dat sommige menselijke etenswaren zelfs giftig zijn voor je kat. De volgende keer dat je je beste dierenvriend een hapje uit je bord laat nemen, zorg je er dus beter voor dat deze voedingswaren er niet op liggen
Zin in heerlijk zachte bewaarwafeltjes? Maak een grote hoeveelheid en je kan er dagenlang van smullen... als je de verleiding kan weerstaan natuurlijk.
Spioletten ook wel eierkoeken genoemd worden volgens eigen recept gemaakt.
(ik wist niet dat ze dat zo noemden)
Je knabbelt eerst de krokante randjes weg en zo ga je door in het rond tot je aan het malse binnenste komt. Een heel eenvoudig tussendoortje, maar o zo lekker. Alkali is ammoniumcarbonaat en het ruikt ook heel sterk naar ammoniak, maar je hebt het wel nodig om deze lekkere eierkoeken te maken. Het is eigenlijk een oud rijsmiddel. Te koop bij de apotheek.
Wat hebben we nodig:
415 gr patisseriebloem
12 gr alkali
3 eieren
300 gr griessuiker
25 gr vanillesuiker
175 ml melk
40 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed je bakplaat met bakpapier.
Zeef de bloem met de alkali.
Mix de eieren met de griessuiker en de vanillesuiker, tot de suiker mooi opgelost is.
Meng afwisselend bloem en melk door het beslag.
Giet de nog warme boter bij het beslag en meng een laatste keer.
Schep hoopjes beslag op het bakpapier en laat voldoende ruimte tussen de hoopjes, zodat ze mooi kunnen uitlopen.
Bak de eierkoeken 10 - 12 min of tot ze goudbruin gekleurd zijn.
TIP:
Ik gebruik altijd heteluchtoven om te bakken. De enige keer dat ik conventionele oven gebruik, is voor het bakken van soezen. Wil je toch de conventionele oven gebruiken voor deze eierkoeken? Verhoog de temperatuur dan naar 225°C. Toch liever geen alkali in je eierkoeken? Kijk dan maar even bij dit recept. Uit dit recept haal ik 12 eierkoeken.
De chihuahua is de kleinste hond op aarde. Hij stamt uit de gelijknamige Mexicaanse provincie. Al ten tijde van de azteken zou hij hebben bestaan. Hij bereikte Europa via de VS en Engeland. Hoewel de chihuahua afkomstig is uit een land waar hij gewend is aan de warmte, voelt hij zich ook prima thuis in ons klimaat. Hij hoeft dus absoluut niet met fluwelen handschoentjes te worden aangepakt: een vestje of regenjack heeft hij heus niet nodig! (Tenzij het natuurlijk zeer koud is) Na een wandeling door de regen kunt u hem beter wel even droogwrijven en hem een tijdje in een warme, tochtvrije kamer houden. Er bestaan zowel kort- als langharige honden van dit ras. Hoe minuscuul de chihuahua ook is, hij toont zich bijzonder dapper tegenover vreemden. Hij kan goed in een kleine woning worden gehouden en is voor oudere mensen vaak een alert en aanhankelijk kameraadje. Als men deze hond niet te veel vertroetelt, kan hij meer dan tien jaar lang een energieke begeleider en waker zijn.
Een Chihuahua opvoeden
De opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken. Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar. Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk. Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment. Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin. Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!
Uiterlijk
Grootte: 15-23 cm Gewicht: 0,5-3,5 kg Kleur: alle kleuren toegestaan, effen, gevlekt of gespikkeld
Aard
De Chihuahua is wel waaks,maar blaft niet voor elk geluidje,maar dat moet je wel al bij de pup inbinden,want Chihuahua's hebben de neiging om blafferig te worden. De Chihuahua kan niet los,want als hij een grootte hond ziet,gaat hij er met een flinke grootte bek op af en dat vinden sommige honden niet leuk,en de Chihuahua heeft niet het formaat dat je ze het ,maar laat uitvechten. Ook zijn ze verschrikkelijk lief tegen eigen en vreemde kinderen,maar houd het wel in de gaten dat ze hem niet de hele tijd optillen,want het is tenslotte geen speelgoed,wel mogen ze apporteer spelletjes met hem doen dat vindt hij namelijk heerlijk. Ze kunnen ook heerlijk uren op schoot liggen te slapen dat vinden ze heerlijk lekker bij het baasje op schoot.
Beweging
In principe hebben chihuahua's niet veel nood aan beweging omdat ze zo klein zijn, krijgen ze binnenshuis dus voldoende beweging. Maar natuurlijk zegt deze rakker geen neen tegen een lange wandeling en kan hij gerust een paar kilometers u gezelschap houden. Bij grote hitte of fikse kou zit hij liever binnen.
Tien tips om een hartprobleem bij je hond of kat te herkennen
10 tips om een hartprobleem te herkennen Een verminderd uithoudingsvermogen, je huisdier wordt slomer Je huisdier hoest tijdens inspanning Je huisdier hoest tijdens slapen en tijdens rust Je huisdier is kortademig, de buik pompt mee Je huisdier valt flauw door inspanning of opwinding Je hond krijgt een blauwe of grijze tong door een bemoeilijkte ademhaling Je kat ademt met open mond door een bemoeilijkte ademhaling Je huisdier krijgt plots een dikke buik door vochtopstapeling Je huisdier krijgt dikke poten door oedeem Op lange termijn zal je huisdier vermageren
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.