Tien tips om een hartprobleem bij je hond of kat te herkennen
10 tips om een hartprobleem te herkennen Een verminderd uithoudingsvermogen, je huisdier wordt slomer Je huisdier hoest tijdens inspanning Je huisdier hoest tijdens slapen en tijdens rust Je huisdier is kortademig, de buik pompt mee Je huisdier valt flauw door inspanning of opwinding Je hond krijgt een blauwe of grijze tong door een bemoeilijkte ademhaling Je kat ademt met open mond door een bemoeilijkte ademhaling Je huisdier krijgt plots een dikke buik door vochtopstapeling Je huisdier krijgt dikke poten door oedeem Op lange termijn zal je huisdier vermageren
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoe vaak moet je handdoeken, washandjes en theedoeken wassen?
Handdoeken in de badkamer
De een gooit zijn handdoek het liefst na één douchebeurt in de wasmand, de ander doet er makkelijk een hele week mee. Wat is wijsheid? Volgens Kelly A. Reynolds, een Amerikaanse professor en gezondheidswetenschapper, was je handdoeken het beste na drie wasbeurten. Microbioloog Philip Tierno, verbonden aan de New York University School of Medicine, sluit zich bij dat advies aan. Wel zegt hij daarbij dat het belangrijk is dat je handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen. Dat vertraagt de opstapeling van bacteriën en schimmels.
Washandjes
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Theedoeken en handdoeken in de keuken
Hoe vaak je theedoeken en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt af van hoe frequent je ze gebruikt. Gebruik je deze iedere dag en worden ze dan ook erg nat, dan kun je ze het beste dagelijks vervangen, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum tegen Libelle. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.”
In Europa is het kleinste vogeltje het goudhaantje. Het is slechts 8,5 cm en weegt amper 7 gram. Een piepklein vogeltje met een mooi verenkleed en een opvallend oranjerood of geel kruintje. Als je in het bos loopt kan je meteen zijn hoge en ijle roep herkennen. Het goudhaantje voelt zich het best in sparrenbossen waar het zich voedt met insecten. In grotere tuinen met naaldbomen kan je het ook wel eens aantreffen maar het is zeker geen alledaagse gast.
Er is echter nog een ander heel klein vogeltje dat we vaker te zien krijgen.
Winterkoning, Troglodytes troglodytes
Laat ons er van uit gaan dat het kleinste vogeltje dat we in de meeste tuinen te zien krijgen, de winterkoning is. Je ziet hem het vaakst al huppelend door de border op zoek naar insecten. Hij voelt zich het best in een tuin die niet al te netjes is opgeruimd voor de winter. De letterlijke vertaling van zijn Latijnse naam is ‘holbewoner’, wat veelzeggend is over zijn leefwijze. Uitgebloeide planten die niet gesnoeid zijn vormen een goede kweekbodem voor heel wat insecten, spinnen en allerlei larven. En dat lust de winterkoning het liefst. Met hun fijne snavel pikken ze hun voedsel uit kleine spleten. Je kan hem dus helpen door wat rommelige hoekjes, een houtkant en een composthoop in jouw tuin te voorzien. Ook door vaste planten die in de herfst afsterven te laten liggen en ze pas in het voorjaar terug te snoeien en op te ruimen.
De winterkoning ziet er met zijn opstaand wipstaartje best wel schattig uit. Hij is zo’n 9,5 cm groot en weegt tot 9 gram. Een echt pluimgewicht maar ondanks zijn gestalte kan hij toch wel van zich laten horen. Het is een echte zangvogel en zijn lied klinkt luid en gevarieerd.
Stoofvlees of varkenswangetjes, dat is een klassieker onder de stoofpotten van eigen bodem. Er bestaan tal van varianten op dit gerecht, maar ze hebben als grootste gemene deler dat ze allemaal met Belgisch bier worden bereid. Serveer er een gekookte aardappel en witloof bij en eventueel nog een broccolistoemp (*) Om vingers en duimen van af te likken ...
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg schoongemaakte varkenswangen 1 klontje boter 1 grote sjalot 2 kleine kl mosterd 2 takjes tijm 2 à 3 el bloem 500 ml bruin trappistenbier 1 el kalfsfondpoeder 2 laurierblaadjes 2 kruidnagels 2 el honing 1 kl cacaopoeder of een stukje pure chocolade van ca. 10 g peper en zout
Bereiding
Smelt een klontje boter in een stoofpot en bak de varkenswangen rondom bruin.
Voeg de fijngesnipperde sjalot toe, samen met de mosterd en de tijm, en laat kort meestoven.
Bestrooi met de bloem, kruid met peper en zout en giet het bier erop. Laat het bier even uitdampen.
Voeg dan de kalfsfond, laurier, kruidnagels, honing en het cacaopoeder toe. Zet het vuur laag en laat de varkenswangen een 2-tal uren sudderen.
Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtwegen slijmvrij te maken. Zo worden ook ziekteverwekkers verwijdert door te hoesten. Maar hoesten is ook erg vervelend en soms zelfs pijnlijk.
Allereerst is het belangrijk te achterhalen of het gaat om droge, kriebelhoest of om een vastzittende (slijm)hoest. Beide types hoest hebben immers een verschillende oorzaak en ook de behandeling verschilt.
Oma weet raad bij kriebelhoest
Bij een droge kriebelhoest is er sprake van een irritatie aan de luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je keel erg droog is.
De tips van Oma bij kriebelhoest:
Het drinken van warme kamillethee. De warmte van de thee verwarmt je keel, wat het herstel bevordert. Daarnaast verzacht het de keel waardoor de irritatie minder wordt. Kamille heeft bovendien een rustgevende en kalmerende werking.
Een theelepeltje honing is ook een goede oma weet raad tip. Honing vormt een beschermlaagje in je keel, waardoor er minder irritatie is en je dus ook minder moet hoesten. Bovendien heeft honing een antibacteriële werking waardoor de aanwezige ziektekiemen ineens bestreden worden.
Een warme, natte doek rond de keel biedt verzachting. Bind er nog een sjaal rond zodat je keel lekker warm ingepakt zit.
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.