6 dingen die je goed kunt schoonmaken met een tandenborstel
Gooi jij je tandenborstel om de paar maanden in de vuilnisbak? Dat is eigenlijk geen goed idee, want het is een perfect hulpmiddel om heel wat huishoudelijke taakjes mee op te lossen. Hier vind je 6 handige tips om te gaan schoonmaken met een tandenborstel!
Je vraagt je bijna af waarom fabrikanten van schoonmaakartikelen niet zelf zo’n miniborstel op de markt brengen, zo handig is een ‘schoonmaaktandenborstel’.
1. HAARDROGER
Werkt je haardroger niet meer naar behoren? Grote kans dat er veel pluis in zit, waardoor de motor niet meer goed zijn werk kan doen. Met een tandenborstel pluk je de pluisjes gemakkelijk uit het rooster.
2. KLITTENBAND
Klittenband is handig, bijvoorbeeld om de kinderen hun schoenen mee te sluiten. Maar de haakjes in het materiaal die de plakkracht bepalen, zijn ook magneten voor uitgevallen haar, onbestemde stukjes vuil, kruimels enz. Met je tandenborstel erover is die viezigheid snel verleden tijd.
3. PITTEN VAN HET GASFORNUIS
Je kunt ze bijna helemaal ontleden, wat het schoonmaken al
een stuk simpeler maakt. Toch blijven er kleine hoekjes aan de gaspitten zitten waar je eigenlijk alleen met een kleine borstel goed bij kunt. Je kunt het al raden, pak je tandenborstel erbij!
4. TEGELVOEGSEL
Doe een scheutje bleekwater bij je water, laat het een p
aar minuten intrekken op het voegsel en borstel de viezigheid eraf met de tandenborstel.
5. KUSSENS VAN AUTOSTOELEN
Zeker wanneer je kinderen hebt, is dit een herkenbare ergernis. Al die koekkruimels en broodstukjes die achter de achterbank verdwijnen… Met een tandenborstel veeg je de eetresten makkelijk uit de naden.
6. KRANEN
Wederom geldt: lastige hoekjes en kleine ruimtes die het best worden bereikt met een klein schrobbertje. Boen ze regelmatig en je voorkomt kalkvorming.
Last van vergeetachtigheid? Train je brein om meer te onthouden!
Hoe heette hij ook alweer? En hadden we écht een afspraak? Vervelend, die vergeetachtigheid. Gelukkig kun je leren om meer te onthouden!
ONS GEHEUGEN IN EEN NOTENDOP Ons geheugen bestaat uit een korte- en langetermijngeheugen: zaken die enkele seconden worden opgeslagen versus info die lange tijd wordt ‘gestockeerd’. Onthouden gaat niet vanzelf, je moet je eerst en vooral focussen. Pas dan verwerk je de info, sla je ze in je brein op in het juiste vakje, om ze daarna weer naar boven te halen op het moment dat dat nodig is.
Hoe vaker je info ophaalt, hoe meer je je geheugen traint. Vanaf je 36ste neemt je geheugen af: het wordt kleiner en gaat trager info verwerken en ophalen. Dankzij extra training hou je het in vorm. VERGEETACHTIG? ZO DOE JE ER WAT AAN Voor de een werkt luidop herhalen, een ander heeft meer aan associaties of dingen opschrijven. Manieren genoeg om je geheugen een handje te helpen!
Psychologe Marijke Miatton, verbonden aan de Dienst Neurologie van het UZ Gent: “Je kunt je geheugen op verschillende manieren trainen. Het is wel belangrijk om eerst even te kijken naar wat het probleem juist is, zodat je het specifiek kunt gaan aanpakken.
Je kunt in grote lijnen twee zaken doen:
Ofwel probeer je het geheugen te verbeteren door interne geheugenstrategieën te leren, bijvoorbeeld een naam associëren met iets visueels (Wim Kok stel je je voor met een koksmuts).
Ofwel gebruik je een externe geheugenstrategie: een agenda bijhouden, een lijstje maken, werken met kleurtjes, enzovoort.
1. IK VERGEET MAKKELIJK NAMEN Dat heeft meestal te maken met te weinig aandacht geven wanneer de naam genoemd wordt, daar kun je dus al op letten. Daarnaast kan je mnemotechnische middeltjes gebruiken.
Zo kun je iemands naam associëren met een visueel kenmerk bijvoorbeeld, al vraagt dat enige creativiteit. Bijvoorbeeld: Pascale heeft een slank figuur, ‘past al’, daarvan maak je Pascale. Ben je niet visueel ingesteld, herhaal dan de naam voor jezelf een paar keer in je hoofd en doe dat de volgende dag opnieuw.
2. IK KAN NIET OP WOORDEN KOMEN Het ‘tip of the tongue-fenomeen’: je wéét dat je het juiste woord kent, maar je kunt er niet op komen. In plaats van hardnekkig te focussen op de zoektocht naar dat ene woord, of die ene acteur, die ene titel, kun je beter even graven in je associatieve geheugen. Waarmee associeer je dat woord, met welke sfeer, welke omgeving, welke gebeurtenis, welke beelden? Doe dat een minuut of vijf en laat dan los. De kans is groot dat je onderbewustzijn naarstig verder zoekt en jij een paar uur later uitroept: ‘dát woord zocht ik!’
3. IK ONTHOUD GEEN CIJFERS, ZOALS PINCODES, TELEFOONNUMMERS OF VERJAARDAGEN
Als je visueel bent ingesteld, kun je ze het best noteren. Ben je auditief ingesteld, dan herhaal je ze. Het is in beide gevallen sowieso goed om lange cijferreeksen in te delen in kortere. 8632014, deel je in als volgt: 863 20 14. Dit moet je dan echt inoefenen: een aantal keer herhalen of bekijken en dat een aantal dagen na elkaar. Hoe vaker je de cijfers gebruikt, hoe beter je ze zult onthouden.
4. IK VERGEET WAT GISTEREN GEBEURD IS Het is ook niet nodig om alles van elke dag te onthouden. Dat zou je geheugen helemaal niet aankunnen en waarom zou je dat doen? Zijn er zaken die echt wel wilt onthouden, sla ze dan op in je smartphone met een foto, een notitie, een woord.
5. ALS IK EEN BOEK LEES, MOET IK TELKENS EEN PAAR PAGINA’S TERUGGAAN OMDAT IK DE VERHAALLIJN KWIJT BEN. ZELFS WANNEER IK DE KRANT LEES, KAN IK NIET ONTHOUDEN WAT ER IN HET ARTIKEL STAAT
Telkens als je een stuk gelezen hebt, neem je even de tijd om een soort samenvatting in te prenten. Wat was de hoofdlijn? Welke details waren belangrijk? Wat was de naam van dat nieuwe personage? Ook met een serie kun je dat doen, zodat je volgende keer de draad makkelijker oppikt. Bij een krant kun je bijvoorbeeld eerst heel goed de kop, de intro en de foto’s bekijken. En dan al even voor jezelf nagaan waarover je denkt dat het zal gaan. Zo hou je het onderwerp al vast, eventueel ook de invalshoek. Dan lees je verder en na elke alinea vat je in gedachten even samen of sla je enkele kernwoorden op, daarna lees je weer verder. Ben je visueel ingesteld, dan kun je een mindmap maken die je telkens verder uitbreidt.
6. IK BEN VOORTDUREND MIJN SLEUTELS OF GSM KWIJT Geef de dingen een vaste plek, en vooral een logische plek: autosleutels aan een haakje in de garage, de sleutels van de voordeur in de gang, je gsm op het bijzettafeltje in de salon of op je bureau. Loop er niet mee rond om ze dan zo maar ergens neer te gooien, want gegarandeerd was je net aan wat anders aan het denken of in gesprek met iemand en had je geen aandacht voor de plek waar je je sleutels legde. Of zoals oma het altijd zei: “Een plek voor elk ding en elk ding op zijn plek.”
7. MIJN PARTNER VERWIJT ME DAT IK NIET ONTHOUD WAT HIJ GEZEGD HEEFT Voorkom afleiding en luister écht. Misschien vertelt hij zaken terwijl je aan het koken bent en je dus eigenlijk maar met een half oor luistert. Of staat de radio aan en trekt je zoon net aan je mouw. Wanneer je op dat moment ook met andere zaken bezig was, zat je aandacht al niet bij wat hij aan het vertellen was. Is het echt belangrijk, prent het dan meteen in op een geordende manier: echtgenoot – werk – chef – rare opmerkingen – ongerustheid.
8. IK VERGEET TELKENS EEN PAAR DINGEN VAN MIJN BOODSCHAPPENLIJSTJE Zorg ervoor dat er een ordening in je lijstje zit. Waarschijnlijk ken je de winkel al en dus kun je indelen volgens route en afdeling: bij de groenten heb ik dat nodig, bij de zuivelafdeling dat, enzovoort. Maak desnoods eerst een kladlijstje thuis, waarbij je elke maaltijd overloopt, daarna badkamer- en poetsbenodigdheden. Die lijst orden je opnieuw, maar dan volgens de route die je loopt en de afdelingen in de winkel.
Doe de mix in een beslagkom en voeg 300 ml melk en 2 eieren toe. Mix het geheel met een mixer met garden op de laagste stand door elkaar. Klop het beslag daarna 2 minuten op de hoogste stand tot een stevig, luchtig beslag.
2
Pancakes bakken
Verhit een scheutje olie in de koekenpan.
3
Schep met de saus- of ijslepel het beslag in de koekenpan en vorm met de achterkant van de lepel tot een ronde en een ovale pancake ontstaat. Een ovale voor de kop, een cirkel voor het lijf. Maak voor de oren twee driehoekjes en voor de poten 4 streepjes.
Bak de pancake op een matig vuur aan beide zijden goudbruin ( 1 minuut per zijde).
4
Schaapjes versieren
Bestrijk oren en de poten met chocoladepasta. Leg de grote pancake op een bord bekleed deze met plakjes banaan.
5
Plaats de kop op het lijf. Leg op de kop de suikeroogjes, plakjes banaan en plak de oren vast met chocoladepasta.
6
Leg de pootjes op het lijf en onder het lijf. Maak met chocoladepasta een mondje.
Gek op paaseitjes? Zoveel moet je er eten om een kilo aan te komen
Het zijn hoogdagen voor chocoladefans, want Pasen is weer in aantocht. Een chocolade-eitje of twee kan zeker geen kwaad, maar vanaf hoeveel paaseitjes zie je eigenlijk de weegschaalteller de hoogte in gaan?
HEEL WAT EITJES
Te veel zoetigheid is niet goed, dat weten we allemaal. Maar volgens de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell hoeven we ons ook niet meteen zorgen te maken. Om een kilo te verdikken, moet je maar liefst 7000 extra calorieën eten. Een paaseitje bevat ongeveer 47 calorieën. Als we dat even omrekenen, zouden we dus 150 chocolade-eitjesmoeten eten om een kilo bij te komen.
ALLES MET MATE
Als je rond de 47 paaseitjes in een maand naar binnen speelt, krijg je per dag 70 calorieën te veel binnen. Als je het daarbij houdt, kom je dus niet snel bij van de paaslekkernij. Oef! Wij weten alvast wat we straks gaan smullen in de zetel…
Noten, wit brood, avocado en 12 andere dingen die je hond NIET mag eten!
Hoewel veel honden zowat àlles eten wat ze op hun pad tegenkomen en elke dag wel een poging ondernemen om iets uit je bord te vissen, kan je trouwe vriend maar beter enkele voedingsmiddelen mijden. Wij gingen op consultatie bij de dierenarts en verzamelden 15 dingen die je hond beter niet in zijn voederbakje krijgt.
1. Chocolade
Alert! Je neemt je viervoeter beter niet mee op paaseierenjacht want hoewel de meeste honden dol zijn op chocolade, kan het eten ervan leiden tot ongewenste effecten zoals braken, spiertrillingen, hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en – bij grote hoeveelheden - zelfs overlijden.
2. Noten
Noten hebben een hoog vetgehalte, wat vaak voor maagproblemen bij honden zorgt. Bovendien zijn er ook een heleboel giftige noten. Onderzoek wijst uit dat je hond best ver wegblijft van macadamia noten, pecan noten, amandelen en walnoten.
3. Rauwe eieren
Rauwe eieren kunnen bepaalde bacteriën - zoals salmonella – bevatten, die je hond ernstig ziek kunnen maken. Bovendien bevatten rauwe eieren ook een enzym dat voor huid -en vachtproblemen zorgt.
4. Avocado
Hoe hip je hond ook is – en ja, we kijken naar jou mops - geef hem vooral géén avocado. De stof persine, die rijkelijk aanwezig is in de vrucht, is giftig voor een heleboel dieren en veroorzaakt onderhuidse vochtophopingen en hartfalen, met kans op dodelijke afloop.
5. Kauwgom
Het is vooral de suikervervanger die in de meeste kauwgom zit, die tot ernstige leverproblemen kan leiden.
6. Rauwe aardappelen
Rauwe aardappelen bevatten solanine. Het eten van voeding met solanine kan een maagdarmontsteking, apathie en zelfs coma tot gevolg hebben.
7. Spruitjes
Er zijn veel redenen om spruitjes van het menu te halen. Je kinderen zullen je dankbaar zijn, je reukorgaan ook én je hond zal alvast minder kans hebben op gasvorming in het darmkanaal, met braken en misselijkheid als gevolg.
8. Druiven & rozijnen
Druiven en rozijnen kunnen - zelfs in heel kleine hoeveelheden - voor nierfalen zorgen bij zowel honden als katten.
9. Perziken en pruimen
Niet omwille van de vrucht, wel omdat de pitten vast kunnen raken in de keel of de maag van je trouwe huisdier.
10. Wit brood
Wit brood bevat een overvloed aan oliën en suikers, ongezonde hoeveelheden die onder meer een alvleesklierontsteking teweeg kunnen brengen.
11. Maïskolven
Maïs is niet giftig voor je hond, maar, er zijn wel verhalen bekend van stukjes kolf die in het darmkanaal komen vast te zitten. Bovendien is ongemalen maïs voor honden niet zo makkelijk verteerbaar.
12. Kip-of kalkoenbotjes
De hond en zijn bot, het lijkt een perfecte match. Maar, als de botjes zo klein zijn zoals die van gevogelte, dan is het allesbehalve veilig. Ten eerste kan je hond zich er makkelijk in verslikken en ten tweede hebben de botjes scherpe kanten, waardoor ze de maag- of darmwand van je hond kunnen beschadigen of vast komen te zitten.
13. Zuivel
Wist je dat de meeste honden lactose-intolerant zijn?Je zal het in ieder geval snel merken (en vervolgens nooit meer geven), want diarree is het onprettige resultaat.
14. Rauwe vis
Geen sushi voor Fifi. Rauwe vis kan namelijk neurologische klachten teweeg brengen bij honden en ze kunnen er zelfs van in coma raken.
15. Ajuin
De ‘ui’ - en we spreken dan wel van een grote hoeveelheid - zorg voor een afbraak van rode bloedcellen, met bloedarmoede tot gevolg. Knoflook, bieslook en prei hebben overigens hetzelfde effect.
Bijna helft van katten is te dik, zo zet je jouw huisdier op dieet
Katten zijn liever lui dan moe, dat weet iedereen. Ze slapen de hele dag door, komen hun mand vaak alleen uit om te eten en dat heeft gevolgen. Volgens Britse cijfers is bijna de helft van de katten te dik, in 2019 zouden er meer katten met obesitas rondlopen dan er gezonde poezen zijn. Grote kans dus dat ook jouw trouwe viervoeter hoognodig wat kilootjes kwijt moet. Wij geven enkele tips.
Net zoals dat bij mensen het geval is, worden ook katten te dik van te veel eten en te weinig beweging. En ook voor hen houdt dat heel wat gezondheidsrisico’s in. Zo kunnen ze er hartaandoeningen en gewrichtsproblemen van krijgen en zelfs diabetes. Niet zeker of je kat te veel weegt? Als je de ribben amper nog kunt zien en je ziet vet bewegen als het dier wandelt, dan is er stront aan de knikker. Gewoon wat minder eten geven dan maar? Zo gemakkelijk kom je er helaas niet vanaf.
Niet té strikt zijn
Het is uiteraard belangrijk dat je kat minder calorieën binnenkrijgt, maar hen zomaar de helft minder eten geven, werkt helaas niet. Koop aangepast dieetvoer, waar je nog steeds relatief ruime porties van kunt voorschotelen. Geef het ook tijd en bouw de porties geleidelijk aan af. Anders raakt het dier gefrustreerd en kan het zelfs agressief worden. Een plotse afname van calorieën kan trouwens ook leiden tot leververvetting, dus pas daarmee op.
Verschillende keren per dag eten
Een kat die het gewoon is een hele dag zelf te bepalen wanneer het etenstijd is, zal ongelukkig worden van gestructureerde maaltijden. En toch is het belangrijk dat ze niet in één keer al hun eten voor de dag kunnen oppeuzelen. Uit onderzoek is gebleken dat het ideaal is om katten vier keer per dag te voeden. Daar zouden ze actiever en energieker van worden. Maar ook hier is belangrijk om het tijd te geven. Tenzij je wil dat jullie elkaar letterlijk in de haren vliegen. Bouw het rustig op. Eet je kat één van de vier maaltijden niet op? Haal het dan na een halfuurtje weg en blijf dit consequent doen. Uiteindelijk zal honger je favoriete huisdier wel over de streep trekken om toch verschillende keren per dag te eten.
Meer beweging
Waar ook wij moeten bewegen in combinatie met een aangepast dieet om af te vallen, geldt voor katten hetzelfde. Plan dagelijks minstens twee speelsessies in en laat je kat daarbij zoveel mogelijk rondlopen. Is je poes daar te lui voor? Gooi dan eens brokjes in het rond, dat werkt bijna altijd. Er zijn ook speciale balletjes waar je eten in kunt stoppen, maar waar ze eerst mee moeten spelen voor het eten eruit komt. Er zijn ook eetbakken die volgens hetzelfde principe werken. Wie klein woont, kan trouwens ook een wandeling maken met zijn of haar huisdier. Doe het dan zeker wel een leiband om. Zorg ook voor voldoende klimmogelijkheden zodat je kat zich daar tijdens de werkdag op kan uitleven.
Ga langs de dierenarts
Al deze tips terzijde, is het belangrijk om altijd even langs de dierenarts te gaan met je kat voor je met een dieet begint. Die zal samen met jou een nieuw eetplan opstellen en nog meer gerichte tips kunnen geven.
Plantenpaspoort: dit moet je weten over de moerasbloem
Z’n kleine, geelwitte bloempjes zorgen voor instant vrolijkheid in je tuin én ook de bijen zijn er dol op. Kom hier alles te weten over deze sierlijke tuinplant:
PROFIEL VAN DE MOERASBLOEM
Botanische naam: Limnanthes douglasii
Familie: moerasbloemfamilie (Limnanthaceae)
Andere benamingen: moerasbloem, spiegeleitje
Type: eenjarige
Hoogte: ongeveer 20 centimeter
Oorsprong: Noord-Amerika
Bloei: juni-augustus
Giftig: nee
WATER EN STANDPLAATS
De moerasbloem staat het best op een plekje in de lichte schaduw, bijvoorbeeld onder bomen of heesters. Hij verkiest daarnaast een voedzame, humusrijke bodem die veel vocht vasthoudt. Geef ‘m ook regelmatig water zodat de grond steeds vochtig blijft.
De moerasbloem is een winterharde eenjarige, wat betekent dat de zaadjes vorstbestendig zijn. Je kunt ze dus gerust in het najaar zaaien, of in het vroege voorjaar.
Wil je wat langer van deze bloeiende plant genieten? Zaai ‘m dan op meerdere tijdstippen in het jaar.
Naast de Limnanthes douglasii zijn er ook witte varianten, zoals de Limnanthes douglasii ‘nivea’ of ‘rosea’.
Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken
Dit is waarom je koffiedik in je tuin moet gebruiken
Een tuin vol geur en kleur aanleggen en onderhouden is eigenlijk zo moeilijk niet. Hebben je planten en kruiden toch een duwtje in de rug nodig? Dan is dit misschien hét redmiddel, en je hebt het gewoon in huis liggen.
GEBRUIK KOFFIEDIK EN JE PLANTEN GROEIEN ALS KOOL Zet je iedere dag een vers bakje troost op de ouderwetse manier? Gooi dan je koffiedik dat in de filter achterblijft niet weg, maar strooi het in je moestuin. En je planten groeien als kool.
Hoe dit komt? Er zit relatief veel stikstof, fosfor en kalium in. En dat zijn net de belangrijkste bestanddelen van mest voor je moestuin. Nog een ander voordeel: het ‘stinkt’ veel minder dan koemest.
NÓG MEER VOORDELEN Slakken houden niet van koffie, want het is een echte gifstof voor hen. De geur vinden ze verschrikkelijk. Wormen daarentegen weten het goedje wél te pruimen, maar dat is net goed, want ze zorgen voor de bemesting en beluchting van de grond.
Nog niet honderd procent overtuigd? Dan gooien we daar nog graag een laatste pluspunt bovenop: je planten krijgen er een mooier kleurtje door.
OPGELET Bewaar je koffiefilters met gruis niet té lang, want ze gaan snel schimmelen. Gooi geen massa koffiedik op je planten, anders heeft het een vertragend effect op de wortelgroei en te veel cafeïne kan de verspreiding van goede bodembacteriën tegenwerken.
Een lekker kopje koffie bij aanvang van de dag en een moestuin die volop in bloeit staat: win-win!
Je budget in de gaten houden tijdens het winkelen kan lastig zijn. Dankzij deze tips is het niet zo moeilijk om te besparen op je boodschappen.
1. KIJK EERST IN JE VOORRAADKAST
Controleer, voor je naar de supermarkt vertrekt, eerst je voorraadkast. Het heeft geen zin om tomatenblokjes te kopen als je nog 3 blikken in voorraad hebt. Probeer je kast regelmatig op te ruimen, zo weet je precies wat je in huis hebt.
2. GEBRUIK JE DIEPVRIEZER OPTIMAAL
Duik minstens 1 keer per week in de diepvriezer. Spaghettisaus, stoofvlees, soep of saus: je maakt het met veel plezier op voorhand klaar en stopt het in de diepvriezer, maar komt het ook ooit weer uit?
3. VERMIJD KANT-EN-KLARE MAALTIJDEN
Oké, na een lange werkdag kan zo’n ‘pakjeslasagne’ smaken, maar probeer dit te beperken. Niet alleen zijn kant-en-klare maaltijden een aanslag op je portemonnee, ze bevatten veel meer zout en bewaarmiddelen.
4. GA NAAR DE MARKT
Breng een bezoekje aan je wekelijkse markt: gezellig en goedkoop. Je ontdekt er niet alleen nieuwe soorten groenten en kazen, als je aan het einde van de dag gaat, krijg je vaak korting, omdat de marktkramers dan aan het inpakken zijn.
5. KOOP VERSE SLA
Eenmaal geopend, zal voorverpakte sla snel bederven. Een gewone krop sla kun je langer bewaren en ook verwerken in soep, mochten de blaadjes er na een tijdje toch wat verlept uitzien.
6. MAAK JE EIGEN CHARCUTERIE
Met een blik tonijn en enkele hardgekookte eieren maak je in no-time een tonijnsalade waarin meer zit dan enkel mayonaise. En een restje rosbief smaakt de volgende dag lekker koud op de boterham.
7. BROOD IS BROODNODIG
Verwacht niet dat je met 2 personen een volledig brood per dag eet. Koop enkele broden per week en vries ze in hun geheel of meteen in aparte porties in. Verwerk de restjes brood in BROODPUDDING of gebruik het fijngemalen als broodkruim.
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.