Gek op paaseitjes? Zoveel moet je er eten om een kilo aan te komen
Het zijn hoogdagen voor chocoladefans, want Pasen is weer in aantocht. Een chocolade-eitje of twee kan zeker geen kwaad, maar vanaf hoeveel paaseitjes zie je eigenlijk de weegschaalteller de hoogte in gaan?
HEEL WAT EITJES
Te veel zoetigheid is niet goed, dat weten we allemaal. Maar volgens de Nederlandse hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell hoeven we ons ook niet meteen zorgen te maken. Om een kilo te verdikken, moet je maar liefst 7000 extra calorieën eten. Een paaseitje bevat ongeveer 47 calorieën. Als we dat even omrekenen, zouden we dus 150 chocolade-eitjesmoeten eten om een kilo bij te komen.
ALLES MET MATE
Als je rond de 47 paaseitjes in een maand naar binnen speelt, krijg je per dag 70 calorieën te veel binnen. Als je het daarbij houdt, kom je dus niet snel bij van de paaslekkernij. Oef! Wij weten alvast wat we straks gaan smullen in de zetel…
Noten, wit brood, avocado en 12 andere dingen die je hond NIET mag eten!
Hoewel veel honden zowat àlles eten wat ze op hun pad tegenkomen en elke dag wel een poging ondernemen om iets uit je bord te vissen, kan je trouwe vriend maar beter enkele voedingsmiddelen mijden. Wij gingen op consultatie bij de dierenarts en verzamelden 15 dingen die je hond beter niet in zijn voederbakje krijgt.
1. Chocolade
Alert! Je neemt je viervoeter beter niet mee op paaseierenjacht want hoewel de meeste honden dol zijn op chocolade, kan het eten ervan leiden tot ongewenste effecten zoals braken, spiertrillingen, hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en – bij grote hoeveelheden - zelfs overlijden.
2. Noten
Noten hebben een hoog vetgehalte, wat vaak voor maagproblemen bij honden zorgt. Bovendien zijn er ook een heleboel giftige noten. Onderzoek wijst uit dat je hond best ver wegblijft van macadamia noten, pecan noten, amandelen en walnoten.
3. Rauwe eieren
Rauwe eieren kunnen bepaalde bacteriën - zoals salmonella – bevatten, die je hond ernstig ziek kunnen maken. Bovendien bevatten rauwe eieren ook een enzym dat voor huid -en vachtproblemen zorgt.
4. Avocado
Hoe hip je hond ook is – en ja, we kijken naar jou mops - geef hem vooral géén avocado. De stof persine, die rijkelijk aanwezig is in de vrucht, is giftig voor een heleboel dieren en veroorzaakt onderhuidse vochtophopingen en hartfalen, met kans op dodelijke afloop.
5. Kauwgom
Het is vooral de suikervervanger die in de meeste kauwgom zit, die tot ernstige leverproblemen kan leiden.
6. Rauwe aardappelen
Rauwe aardappelen bevatten solanine. Het eten van voeding met solanine kan een maagdarmontsteking, apathie en zelfs coma tot gevolg hebben.
7. Spruitjes
Er zijn veel redenen om spruitjes van het menu te halen. Je kinderen zullen je dankbaar zijn, je reukorgaan ook én je hond zal alvast minder kans hebben op gasvorming in het darmkanaal, met braken en misselijkheid als gevolg.
8. Druiven & rozijnen
Druiven en rozijnen kunnen - zelfs in heel kleine hoeveelheden - voor nierfalen zorgen bij zowel honden als katten.
9. Perziken en pruimen
Niet omwille van de vrucht, wel omdat de pitten vast kunnen raken in de keel of de maag van je trouwe huisdier.
10. Wit brood
Wit brood bevat een overvloed aan oliën en suikers, ongezonde hoeveelheden die onder meer een alvleesklierontsteking teweeg kunnen brengen.
11. Maïskolven
Maïs is niet giftig voor je hond, maar, er zijn wel verhalen bekend van stukjes kolf die in het darmkanaal komen vast te zitten. Bovendien is ongemalen maïs voor honden niet zo makkelijk verteerbaar.
12. Kip-of kalkoenbotjes
De hond en zijn bot, het lijkt een perfecte match. Maar, als de botjes zo klein zijn zoals die van gevogelte, dan is het allesbehalve veilig. Ten eerste kan je hond zich er makkelijk in verslikken en ten tweede hebben de botjes scherpe kanten, waardoor ze de maag- of darmwand van je hond kunnen beschadigen of vast komen te zitten.
13. Zuivel
Wist je dat de meeste honden lactose-intolerant zijn?Je zal het in ieder geval snel merken (en vervolgens nooit meer geven), want diarree is het onprettige resultaat.
14. Rauwe vis
Geen sushi voor Fifi. Rauwe vis kan namelijk neurologische klachten teweeg brengen bij honden en ze kunnen er zelfs van in coma raken.
15. Ajuin
De ‘ui’ - en we spreken dan wel van een grote hoeveelheid - zorg voor een afbraak van rode bloedcellen, met bloedarmoede tot gevolg. Knoflook, bieslook en prei hebben overigens hetzelfde effect.
Bijna helft van katten is te dik, zo zet je jouw huisdier op dieet
Katten zijn liever lui dan moe, dat weet iedereen. Ze slapen de hele dag door, komen hun mand vaak alleen uit om te eten en dat heeft gevolgen. Volgens Britse cijfers is bijna de helft van de katten te dik, in 2019 zouden er meer katten met obesitas rondlopen dan er gezonde poezen zijn. Grote kans dus dat ook jouw trouwe viervoeter hoognodig wat kilootjes kwijt moet. Wij geven enkele tips.
Net zoals dat bij mensen het geval is, worden ook katten te dik van te veel eten en te weinig beweging. En ook voor hen houdt dat heel wat gezondheidsrisico’s in. Zo kunnen ze er hartaandoeningen en gewrichtsproblemen van krijgen en zelfs diabetes. Niet zeker of je kat te veel weegt? Als je de ribben amper nog kunt zien en je ziet vet bewegen als het dier wandelt, dan is er stront aan de knikker. Gewoon wat minder eten geven dan maar? Zo gemakkelijk kom je er helaas niet vanaf.
Niet té strikt zijn
Het is uiteraard belangrijk dat je kat minder calorieën binnenkrijgt, maar hen zomaar de helft minder eten geven, werkt helaas niet. Koop aangepast dieetvoer, waar je nog steeds relatief ruime porties van kunt voorschotelen. Geef het ook tijd en bouw de porties geleidelijk aan af. Anders raakt het dier gefrustreerd en kan het zelfs agressief worden. Een plotse afname van calorieën kan trouwens ook leiden tot leververvetting, dus pas daarmee op.
Verschillende keren per dag eten
Een kat die het gewoon is een hele dag zelf te bepalen wanneer het etenstijd is, zal ongelukkig worden van gestructureerde maaltijden. En toch is het belangrijk dat ze niet in één keer al hun eten voor de dag kunnen oppeuzelen. Uit onderzoek is gebleken dat het ideaal is om katten vier keer per dag te voeden. Daar zouden ze actiever en energieker van worden. Maar ook hier is belangrijk om het tijd te geven. Tenzij je wil dat jullie elkaar letterlijk in de haren vliegen. Bouw het rustig op. Eet je kat één van de vier maaltijden niet op? Haal het dan na een halfuurtje weg en blijf dit consequent doen. Uiteindelijk zal honger je favoriete huisdier wel over de streep trekken om toch verschillende keren per dag te eten.
Meer beweging
Waar ook wij moeten bewegen in combinatie met een aangepast dieet om af te vallen, geldt voor katten hetzelfde. Plan dagelijks minstens twee speelsessies in en laat je kat daarbij zoveel mogelijk rondlopen. Is je poes daar te lui voor? Gooi dan eens brokjes in het rond, dat werkt bijna altijd. Er zijn ook speciale balletjes waar je eten in kunt stoppen, maar waar ze eerst mee moeten spelen voor het eten eruit komt. Er zijn ook eetbakken die volgens hetzelfde principe werken. Wie klein woont, kan trouwens ook een wandeling maken met zijn of haar huisdier. Doe het dan zeker wel een leiband om. Zorg ook voor voldoende klimmogelijkheden zodat je kat zich daar tijdens de werkdag op kan uitleven.
Ga langs de dierenarts
Al deze tips terzijde, is het belangrijk om altijd even langs de dierenarts te gaan met je kat voor je met een dieet begint. Die zal samen met jou een nieuw eetplan opstellen en nog meer gerichte tips kunnen geven.
Plantenpaspoort: dit moet je weten over de moerasbloem
Z’n kleine, geelwitte bloempjes zorgen voor instant vrolijkheid in je tuin én ook de bijen zijn er dol op. Kom hier alles te weten over deze sierlijke tuinplant:
PROFIEL VAN DE MOERASBLOEM
Botanische naam: Limnanthes douglasii
Familie: moerasbloemfamilie (Limnanthaceae)
Andere benamingen: moerasbloem, spiegeleitje
Type: eenjarige
Hoogte: ongeveer 20 centimeter
Oorsprong: Noord-Amerika
Bloei: juni-augustus
Giftig: nee
WATER EN STANDPLAATS
De moerasbloem staat het best op een plekje in de lichte schaduw, bijvoorbeeld onder bomen of heesters. Hij verkiest daarnaast een voedzame, humusrijke bodem die veel vocht vasthoudt. Geef ‘m ook regelmatig water zodat de grond steeds vochtig blijft.
De moerasbloem is een winterharde eenjarige, wat betekent dat de zaadjes vorstbestendig zijn. Je kunt ze dus gerust in het najaar zaaien, of in het vroege voorjaar.
Wil je wat langer van deze bloeiende plant genieten? Zaai ‘m dan op meerdere tijdstippen in het jaar.
Naast de Limnanthes douglasii zijn er ook witte varianten, zoals de Limnanthes douglasii ‘nivea’ of ‘rosea’.
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.