Stoofvlees of varkenswangetjes, dat is een klassieker onder de stoofpotten van eigen bodem. Er bestaan tal van varianten op dit gerecht, maar ze hebben als grootste gemene deler dat ze allemaal met Belgisch bier worden bereid. Serveer er een gekookte aardappel en witloof bij en eventueel nog een broccolistoemp (*) Om vingers en duimen van af te likken ...
Ingrediënten voor 4 personen
1 kg schoongemaakte varkenswangen 1 klontje boter 1 grote sjalot 2 kleine kl mosterd 2 takjes tijm 2 à 3 el bloem 500 ml bruin trappistenbier 1 el kalfsfondpoeder 2 laurierblaadjes 2 kruidnagels 2 el honing 1 kl cacaopoeder of een stukje pure chocolade van ca. 10 g peper en zout
Bereiding
Smelt een klontje boter in een stoofpot en bak de varkenswangen rondom bruin.
Voeg de fijngesnipperde sjalot toe, samen met de mosterd en de tijm, en laat kort meestoven.
Bestrooi met de bloem, kruid met peper en zout en giet het bier erop. Laat het bier even uitdampen.
Voeg dan de kalfsfond, laurier, kruidnagels, honing en het cacaopoeder toe. Zet het vuur laag en laat de varkenswangen een 2-tal uren sudderen.
Hoesten is een natuurlijke reactie van ons lichaam om onze luchtwegen slijmvrij te maken. Zo worden ook ziekteverwekkers verwijdert door te hoesten. Maar hoesten is ook erg vervelend en soms zelfs pijnlijk.
Allereerst is het belangrijk te achterhalen of het gaat om droge, kriebelhoest of om een vastzittende (slijm)hoest. Beide types hoest hebben immers een verschillende oorzaak en ook de behandeling verschilt.
Oma weet raad bij kriebelhoest
Bij een droge kriebelhoest is er sprake van een irritatie aan de luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je keel erg droog is.
De tips van Oma bij kriebelhoest:
Het drinken van warme kamillethee. De warmte van de thee verwarmt je keel, wat het herstel bevordert. Daarnaast verzacht het de keel waardoor de irritatie minder wordt. Kamille heeft bovendien een rustgevende en kalmerende werking.
Een theelepeltje honing is ook een goede oma weet raad tip. Honing vormt een beschermlaagje in je keel, waardoor er minder irritatie is en je dus ook minder moet hoesten. Bovendien heeft honing een antibacteriële werking waardoor de aanwezige ziektekiemen ineens bestreden worden.
Een warme, natte doek rond de keel biedt verzachting. Bind er nog een sjaal rond zodat je keel lekker warm ingepakt zit.
Tip voor vandaag Vermijd sluipverbruik door: De stekker uit het stopcontact te trekken, als je het apparaat niet gebruikt. Het apparaat echt uit te zetten, dus niet op stand-by. Een stekkerdoos met een schakelaar te gebruiken. Daarmee schakel je in één keer de stroom uit van meerdere apparaten.
In januari steken de eerste sneeuwklokjes hun kopje boven de grond. Een heugelijk moment voor iedere tuinier, want dat betekent dat het tuinseizoen én de lente weeral een stapje dichterbij komen. Hier lees je alvast enkele belangrijke weetjes over dit bijzondere bolgewas. WIST JIJ DIT AL OVER SNEEUWKLOKJES? De wetenschappelijke naam ‘Galanthus nivalis‘ is afgeleid van de Griekse woorden ‘gala’ (= melk) en ‘anthos’ (= bloem). Nivalis betekent ‘in of bij de sneeuw groeiend’. Het blad, de bloem én de bol van sneeuwklokjes zijn giftig. Geef sneeuwklokjes een plek waar ze in het voorjaar volop in de zon staan, maar de rest van het jaar in de schaduw. Een plek onder bomen of struikgewas is vaak ideaal. Ze houden van een rustige plek waar je de grond niet al te veel moet bewerken. In februari en maart worden vaak evenementen georganiseerd waar je sneeuwklokjes kunt komen bekijken en kopen. Er bestaan maar liefst 19 verschillende soorten en honderden cultivars. Naast het bolgewas bestaat ook de sneeuwklokjesboom (Halesia carolina). Deze struik bloeit van half april tot half mei en heeft bloemetjes die op sneeuwklokjes lijken. Sneeuwklokjes maken maar kleine bolletjes, die snel uitdrogen. Daarom koop je ze best in maart, na de bloei met het loof er nog aan, die je vervolgens op de gewenste plek in de tuin zet. Het is vrij ongebruikelijk, maar je kunt sneeuwklokjes ook zaaien. Als de groene zaaddozen geel worden, iets opengaan en de steeltjes naar de grond buigen, wordt het tijd om de zaden te verzamelen. Zaai ze direct in de grond. In Groot-Brittannië zijn sneeuwklokjes enorm populair. Er zijn zelfs verzamelaars die hoge bedragen neertellen om een zeldzame soort te bemachtigen.
Leeuw Chiron, de planeet die ook wel de gewonde healer wordt genoemd, staat in de zone van het reizen. Dat wil zeggen dat het voor jou fysiek heilzaam kan zijn om op reis te gaan. Maar ook dat je een soort healing journey kunt gaan maken. Dat kun je bewust opzoeken door bijvoorbeeld een yogaweek op Ibiza te boeken of een ayahuascatrip in de Andes. Maar het kan ook onbewust gaan: bijvoorbeeld dat je toevallig een reis maakt naar de zee of de bergen en daar ontdekt dat je minder last hebt van je longen, dat huiduitslag ineens verdwijnt, of dat je in een warm land minder last hebt van je gewrichten. Of dat je in India opeens minder last hebt van je buik en zo ontdekt dat je het beter doet op rijst dan op tarwe. Sowieso doe je er in 2021 goed aan om veel in beweging te zijn. Een dagelijkse zwerftocht door de stad of de natuur kan voelen als een minivakantie waarvan je uitgerust en ontspannen terugkomt. Dus ook op die manier werkt ‘reizen’ heilzaam voor jou. En natuurlijk kun je ook reizen in de geest: geleide meditaties zijn een goed middel om te werken aan je gezondheidsdoelen
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.