De chihuahua is de kleinste hond op aarde. Hij stamt uit de gelijknamige Mexicaanse provincie. Al ten tijde van de azteken zou hij hebben bestaan. Hij bereikte Europa via de VS en Engeland. Hoewel de chihuahua afkomstig is uit een land waar hij gewend is aan de warmte, voelt hij zich ook prima thuis in ons klimaat. Hij hoeft dus absoluut niet met fluwelen handschoentjes te worden aangepakt: een vestje of regenjack heeft hij heus niet nodig! (Tenzij het natuurlijk zeer koud is) Na een wandeling door de regen kunt u hem beter wel even droogwrijven en hem een tijdje in een warme, tochtvrije kamer houden. Er bestaan zowel kort- als langharige honden van dit ras. Hoe minuscuul de chihuahua ook is, hij toont zich bijzonder dapper tegenover vreemden. Hij kan goed in een kleine woning worden gehouden en is voor oudere mensen vaak een alert en aanhankelijk kameraadje. Als men deze hond niet te veel vertroetelt, kan hij meer dan tien jaar lang een energieke begeleider en waker zijn.
Een Chihuahua opvoeden
De opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken. Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar. Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk. Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment. Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin. Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!
Uiterlijk
Grootte: 15-23 cm Gewicht: 0,5-3,5 kg Kleur: alle kleuren toegestaan, effen, gevlekt of gespikkeld
Aard
De Chihuahua is wel waaks,maar blaft niet voor elk geluidje,maar dat moet je wel al bij de pup inbinden,want Chihuahua's hebben de neiging om blafferig te worden. De Chihuahua kan niet los,want als hij een grootte hond ziet,gaat hij er met een flinke grootte bek op af en dat vinden sommige honden niet leuk,en de Chihuahua heeft niet het formaat dat je ze het ,maar laat uitvechten. Ook zijn ze verschrikkelijk lief tegen eigen en vreemde kinderen,maar houd het wel in de gaten dat ze hem niet de hele tijd optillen,want het is tenslotte geen speelgoed,wel mogen ze apporteer spelletjes met hem doen dat vindt hij namelijk heerlijk. Ze kunnen ook heerlijk uren op schoot liggen te slapen dat vinden ze heerlijk lekker bij het baasje op schoot.
Beweging
In principe hebben chihuahua's niet veel nood aan beweging omdat ze zo klein zijn, krijgen ze binnenshuis dus voldoende beweging. Maar natuurlijk zegt deze rakker geen neen tegen een lange wandeling en kan hij gerust een paar kilometers u gezelschap houden. Bij grote hitte of fikse kou zit hij liever binnen.
Tien tips om een hartprobleem bij je hond of kat te herkennen
10 tips om een hartprobleem te herkennen Een verminderd uithoudingsvermogen, je huisdier wordt slomer Je huisdier hoest tijdens inspanning Je huisdier hoest tijdens slapen en tijdens rust Je huisdier is kortademig, de buik pompt mee Je huisdier valt flauw door inspanning of opwinding Je hond krijgt een blauwe of grijze tong door een bemoeilijkte ademhaling Je kat ademt met open mond door een bemoeilijkte ademhaling Je huisdier krijgt plots een dikke buik door vochtopstapeling Je huisdier krijgt dikke poten door oedeem Op lange termijn zal je huisdier vermageren
Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Hoe vaak moet je handdoeken, washandjes en theedoeken wassen?
Handdoeken in de badkamer
De een gooit zijn handdoek het liefst na één douchebeurt in de wasmand, de ander doet er makkelijk een hele week mee. Wat is wijsheid? Volgens Kelly A. Reynolds, een Amerikaanse professor en gezondheidswetenschapper, was je handdoeken het beste na drie wasbeurten. Microbioloog Philip Tierno, verbonden aan de New York University School of Medicine, sluit zich bij dat advies aan. Wel zegt hij daarbij dat het belangrijk is dat je handdoek tussendoor volledig kunt laten drogen. Dat vertraagt de opstapeling van bacteriën en schimmels.
Washandjes
Een washandje gebruik je het liefst maar één keer. Washandjes worden veel natter en vuiler dan een handdoek - denk maar aan make-upresten en dode huidcellen. Omdat het langer duurt voordat een washandje is opgedroogd, is het in de tussentijd de perfecte broeihaard voor bacteriën en schimmels.
Theedoeken en handdoeken in de keuken
Hoe vaak je theedoeken en handdoeken in de keuken moet wassen, hangt af van hoe frequent je ze gebruikt. Gebruik je deze iedere dag en worden ze dan ook erg nat, dan kun je ze het beste dagelijks vervangen, zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum tegen Libelle. “Maar gebruik je de thee- of handdoek minder frequent, dan is het vervangen ook minder snel nodig. Bacteriegroei zal met name plaatsvinden in een vrij natte theedoek die langzaam weer droogt.”
In Europa is het kleinste vogeltje het goudhaantje. Het is slechts 8,5 cm en weegt amper 7 gram. Een piepklein vogeltje met een mooi verenkleed en een opvallend oranjerood of geel kruintje. Als je in het bos loopt kan je meteen zijn hoge en ijle roep herkennen. Het goudhaantje voelt zich het best in sparrenbossen waar het zich voedt met insecten. In grotere tuinen met naaldbomen kan je het ook wel eens aantreffen maar het is zeker geen alledaagse gast.
Er is echter nog een ander heel klein vogeltje dat we vaker te zien krijgen.
Winterkoning, Troglodytes troglodytes
Laat ons er van uit gaan dat het kleinste vogeltje dat we in de meeste tuinen te zien krijgen, de winterkoning is. Je ziet hem het vaakst al huppelend door de border op zoek naar insecten. Hij voelt zich het best in een tuin die niet al te netjes is opgeruimd voor de winter. De letterlijke vertaling van zijn Latijnse naam is ‘holbewoner’, wat veelzeggend is over zijn leefwijze. Uitgebloeide planten die niet gesnoeid zijn vormen een goede kweekbodem voor heel wat insecten, spinnen en allerlei larven. En dat lust de winterkoning het liefst. Met hun fijne snavel pikken ze hun voedsel uit kleine spleten. Je kan hem dus helpen door wat rommelige hoekjes, een houtkant en een composthoop in jouw tuin te voorzien. Ook door vaste planten die in de herfst afsterven te laten liggen en ze pas in het voorjaar terug te snoeien en op te ruimen.
De winterkoning ziet er met zijn opstaand wipstaartje best wel schattig uit. Hij is zo’n 9,5 cm groot en weegt tot 9 gram. Een echt pluimgewicht maar ondanks zijn gestalte kan hij toch wel van zich laten horen. Het is een echte zangvogel en zijn lied klinkt luid en gevarieerd.
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.