In Frankrijk en België is het traditie om op 1 mei meiklokjes te kopen voor iemand die je graag ziet. En die meiklokjes zijn bloemetjes met een verhaal!
Ze hebben tientallen benamingen Hoe noem jij deze mooie bloemetjes? De namen ‘Meiklokje’ en ‘Lelietje-van-Dalen’ komen het vaakst voor. Maar de plantjes worden ook wel ‘Meibloem’, ‘Lelietje-der-Dalen’ of ‘Muguet’ genoemd.
In Oost-Vlaanderen spreekt men van ‘Mugeesten’, in Limburg zeggen ze ‘Boslilzje’ en in het Antwerpse hoor je hier en daar ‘Bosselenneke’.
Ze zijn giftig Meiklokjes ruiken heerlijk, maar ze zijn volledig giftig. Je eet ze dus beter niet op. Ook de rode besjes op de plant zijn uiterst giftig. Opletten dus!
Er komt geen olie uit Heb jij thuis wc-verfrisser of poetsproduct met de geur van meiklokjes? Jammer genoeg zitten er geen meiklokjes in die producten. Uit de plant kunnen geen etherische oliën getrokken worden. De geur van meiklokjes kan wel chemisch nagemaakt worden.
De traditie komt uit Frankrijk De traditie van op 1 mei meiklokjes cadeau te doen komt uit Frankrijk. Koning Charles IX kreeg op 1 mei 1561 een boeketje meiklokjes om hem veel geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Van wie de bloemen kwamen, ontdekte hij nooit. Omdat hij zo blij was met het geschenk schonk hij vanaf toen elke jaar op 1 mei een boeket aan alle dames van zijn hof.
Dit verklaart ook waarom je vandaag in veel kasteeltuinen de plantjes ziet opduiken.
Ze worden gebruikt in medicijnen Ondanks dat de planten giftig zijn, worden de wortels wel gebruikt in de farmaceutische industrie. Ze worden vooral gebruikt in medicijnen voor hartklachten.
Wist je dat honden veel meer kunnen proeven dan katten? Een hond heeft ongeveer 1700 smaakpapillen, een kat heeft er maar 473! Maar toch zijn katten meer gekend voor hun kieskeurigheid, raar hé?
Ik ben Erika, en gebruik soms ook wel de schuilnaam kaatje.
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 13/08/1957 en ben nu dus 67 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: pc bloggen enz.kleuren op nummer.