Als de moed je in de schoenen zakt, ga dan op je kop staan.Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. Ik heb alles wel op een rijtje, maar niet in de goede volgorde.Je kan beter een muisarm hebben dan een apestaartje.
Over mijzelf
Ik ben
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 01/03/1945 en ben nu dus 79 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: .

De twee " oudjes"

Foto
Mijn favorieten
  • Ani
  • Jos
  • Marisca
  • Albert en Lenie
  • Michelly
  • Myette
  • Folion
    Mijn favorieten
  • Rud
  • Cecile
  • Chrisje
  • Ingrid
  • Jeske
  • Ria
  • Meeuw
  • Redpoppy
  • Patty enFreddy
    Mijn favorieten
  • Jeannine
  • Dion
  • Rita
  • Myriam
  • Maarten
  • Dirk
  • Rebecca
  • Annie
  • Jansen
    Mijn favorieten
  • Roosje
  • Kinrooiradio
  • Monique
  • Ella
  • Klaproosje
  • Monica
  • Vifke
  • Tiny en Ans
    Categorieën
  • Humor (562)
  • Onze jaren in het buitenland A: Mexico (27)
  • Onze jaren in het buitenland B: Venezuela (19)
  • Onze jaren in het buitenland C: Peru (16)
  • Onze jaren in het buitenland D: Nigeria (69)
  • poëzie (163)
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Een interessant adres?
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    Een interessant adres?
    voor-blog-2022

    13-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit vind ik om bij te houden
    Dat was wat er in het trouwboekje stond van pasgetrouwden in de jaren 1917. Toen ik onlangs het trouwboekje van mijn grootouders in handen kreeg, heb ik eens goed gelachen maar ik vind het echt de moeite om bij te houden en te koesteren en ik wil het graag met jullie delen.


    X. - Gezondheidsleer der eerste jaren. - Raadgevingen aan de huismoeders.
    I Voorkomen is beter dan genezen; eenige wel begrepen gezondheidsvoorzorgen op eene verstandige manier toegepast, zijn voldoende om later veel geld, drogen, pijnen en nutteloos verdriet te sparen. Ongeveer het vierde deel der kinderen sterven vooraleer zij hun eerste jaar voltrokken hebben; de groote meerderheid ervan zijn slachtoffers der onwetendheid, van de slenter en van de vooroordeelen. Om dien overgrooten doodstol in te perken, welke tevens het gezin en de samenleving bedroeft en verarmt, is het noodig zekere grondbegrippen van gezondheidsleer met het oog op de kinderen te verspreiden, grondbegrippen die onmisbaar zijn voor moeders wier bezorgdheid moet verlicht worden door de lessen der wetenschap en der ondervinding. Dit is het doel der tegenwoordige bekendmaking.

    1. - REINHEID. De reinheid is eene onmisbare voorwaarde voor de gezondheid. Het kind moet minstens een maal daags geheel en zooveel mogelijk in een bad of eene kuip gewasschen worden; gedeeltelijke wasschingen zullen plaats hebben onmiddellijk na iedere bevuiling en zullen gedaan worden met eene spons of eenen zachten doek, in zuiver lauw water nat gemaakt. De spons en de doek die tot de zuivering van het kind gediend hebben, moeten zorgvuldig na iedere bewerking, in warm water gewasschen worden.

     II. - KLEEDING. De doeken waarin het kind gedraaid wordt, zullen zacht, licht en warm zijn; de bussel mag onder geen voorwendsel gesloten worden tot de bewegingen te beletten; hij moet met zekerheidsspellen of linten vastgemaakt worden. De navelband moet ten minste gedurende de eerste maand behouden worden.

     lIl. - KAMERS. Evenals de plant, kan het kind niet opgroeien in eene plaats van zuivere lucht en licht beroofd. Het is dus noodig dat de kamer waar hetzelve verblijft, ruim, helder en verlicht zij. Geene uitwaseming of hoegenaamde geur mag daar geduld worden; men zal zorgen dat de luchtgesteldheid er altijd gematigd zij.

     IV. - BED. Het gebruik van beweegbare wiegen is nadeelig; hare wiegelingen en schommelingen stillen het kind, wel is waar en bereiden het tot den slaap, maar oefenen eenen nadeeligen invloed op zijne hersens en zijne maag uit. Het kind moet een afzonderlijk bed deken hebben; talrijke voorbeelden bewijzen hoe gevaarlijk het voor zijne gezondheid en zelfs voor zijn leven is, het met groote menschen te laten slapen. Dat bed deken moet 's winters in eene zachte luchtgesteltenis gehouden worden, bij middel van eenen bol, eenen stoop of welkdanig ander vat warm water inhoudende. Het zal met eene lichte neteldoeken gordijn voorzien zijn.

     V. - SLAAP. Hoe jonger het kind is, hoe meer rust het noodig heeft. Gedurende de eerste dagen van het leven, is zijn tijd tusschen den slaap en de spijzing verdèeld; na drie maanden en tot drie jaren, is een slaap van eenige uren 's namiddags nog noodig; de oogenblikken van rust moeten altijd regelmatig van elkander gescheiden en in acht genomen worden. Geene verzachtende of slaapdrank mag aan het kind ingegeven worden zonder voorschrift van eenen geneesheer, want het gebruik ervan kan de gezondheid en zelfs het leven van het kind in gevaar stellen.

    VI. - LUCHT EN BEWEGING. Het kind mag vóór den tienden of den vijftien den dag niet buiten gebracht worden, tenzij de luchtgesteldheid zeer zacht zij. Het kind moet dagelijks uitgaan; de al te sterke of vochtige koude is de eenige hinderpaal daartegen. ' De kleederen moeten noodzakelijkerwijze volgens de luchtgesteldheid veranderen; die van wollenstoffen gemaakt zijn vooral in onze luchtstreek te verkiezen. . Het gebruik van kleine wandelkoetskens is nadeelig indien zij niet op volmaakte wijze op springveren hangen. Men moet zich niet haasten het kind te doen loopen; het moet Ieeren op den grond kruipen en alleen opstaan. Men moet dus het gebruik van leibanden, wagens, loopmanden, enz. verwerpen, welke nutteloos, zooniet nadeelig zijn voor de natuurlijke ontwikkeling van het lichaam.

    VII. - VOEDSEL. Tot negen maanden is de vrouwenmelk en vooral de moedermelk het oprechte voedsel van het kind; van drie of vier maanden mag men eene andere spijs (pap, enz.) bijvoegen, maar volgens de raadgevingen van eenen geneesheer. Gemengd voedsel, dat is te zeggen, bestaande te gelijkertijd uit vrouwenmelk en eene andere spijs, is bijna altijd nadeelig voor de zeer jonge kinderen. Gedurende de eerste maand van het leven geeft men, bij gebrek aan melk van de moeder of van eene gehuurde voedster, koei- of geitenmelk voor de helft met zuiver water gemengd en een weinig gesuikerd. Gedurende de twee volgende maanden, mengt men ze met een derde water en later mag men ze zuiver geven; de mengeling mag maar op het oogenblik van het innemen gebeuren. Het gebruik van melk eischt eene volstrekte zuiverheid aangaande de gebezigde vaten, vooral indien men gebruik maakt van de zuigflesch; beroemde geneesheeren denken, overigens, dat de zogenswijze de gevaren van ziekte en dood bij de kinderen grootelijks vermeerdert. De eenige zuigflesschen waarvan het gebruik mag aangeraden worden zijn de glazen zuigflesschen, zonder darm, waarvan den hals van eenen tepel voorzien is.Zij moeten zorgvuldig met vol water gewasschen worden, na elk gebruik om de goede hoedanigheid der melk, al te dikwijls vervalscht, te verzekeren, moet men ze minstens tien minuten laten koken (Men kan zich van eenen aarden pot met Platten bodem en uitgezette of 'wijde randen bedienen om het langdurig koken der melk te vergemakkelijken. Door het gebruik van dezen pot is de opkoking volkommen en de vernietiging der kiemen (ontkieming) der melk is beter verzekerd.) en het vat dat ze inhoudt, zorgvuldig sluiten. Men vindt in den handel verschillende zeer toegepaste stelsels bijzonder in dat doel verveerdigd. Van 7 tot I0 maanden, mag het kind, behalve de melk, een matig gebruik van pappen, eieren en vleeschsap maken. Later zal het voedsel afgewisseld zijn en in den dag op regelmatige uren verdeeld worden; de overdaad van spijzen of van eene bijzondere spijs is altijd nadeelig; zij is evenzoo te vreezen als de slechte hoedanigheid der spijzen; zij verwekt insgelijks de ontsteking der maag en der darmen, ziekten waarvan zoovele kinderen sterven. De spijzen buiten de maaltijden gebruikt, de lekkernijen, het suikergoed, de koeken, enz., moeten voor dezelfde reden uit de voeding der jonge kinderen weggelaten worden.

    VIII. - VERSCHILLENDE RAADGEVINGEN.
    1. Men moet eenen geneesheer raadplegen voor elke stoornis voorkomende in de werkingen van het kind, daarbij begrepen den afgang welke ten onrechte als heilzaam beschouwd wordt als het kind tanden krijgt, den uitslag en de vuiligheid op het hoofd, de ontstekingen met uitlóop van het inwendige en den omtrek van het oor, enz.
     2. Het nieuw geboren kind kan aan de oogen met eene zeer gevaarlijke en besmettelijke ziekte aangetast zijn, die in 24 uren het onherstelbaar verlies van het gezicht kan verwekken. Het is vooral in dat geval dat men de geneesmiddelen van eenvoudige vrouwen moet vermijden en onmiddelijk de verstandige zorgen van eenen geneesheer inroepen; al te dikwijls zijn de ouders genegen dezelve te verwaarloozen en ze aan te zien als eene eenvoudige valling der oog. De kwaal begint met eene roodheid aan de oogen en is vergezeld van uitloop; zoodra deze teekens zich opdoen, moet men den geneesheer roepen.

     3. Men moet geheel en gansch het gebruik van kleine proppen, gewoonlijk zuigdogtjes genoemd, afkeuren, welke gebezigd worden om den honger te bedriegen of het geschreeuw van het kind te stillen. Dit gebruik veroorzaakt veelal mondzweertjes

    4. Het hoofd drukken of kneden onder voorwendsel den vorm ervan te verbeteren en de borsten van den nieuwgeborene ledigen zijn ongerijmde daden welke denzelve aan erge gevaren blootstellen. 4. Het is eene doling van te gelooven dat men in de eerste maanden vàn het leven van het kind niet mag doen inenten, want de pokinenting welke niet de minste pijn veroorzaakt, bevrijdt van de pokken, waarvan men op elken leeftijd en op alle seizoen kan aangetast worden. Men kan niet vroeg genoeg daartoe zijnen toevlucht nemen, vooral in tijde van besmettelijke ziekte.


    5. Vóór het inenten, is het noodig de deelen van het lichaam waar de bewerking moet gebeuren, zorgvuldig met zeep te wasschen.Deze verrichting mag overigens slechts door den geneesheer uitgevoerd worden; zeven dagen na de inenting, moet het kind den inenter aangeboden worden, die alleen in staat is de hoedanigheid der pokkenpuistjes te bestatigen. 1ndien de staat ervan aanduidde dat de inenting niet gelukt heeft, zou dezelve onmiddellijk moeten herbegonnen worden.

    6. De buikloop( afgang) brengt het kind altijd in groot gevaar bij deze evenals bij elke andere stoornis in de levensverrichtingen van het kind moet men zich haasten eenen geneesheer te halen.

    7. De pokinenting is het eenig zeker behoed middel tegen de pokken. Zij begunstigt geenszins de verspreiding der besmettelijke pokken en voorbereidt tot geene andere ziekte. De eenige middel om een einde te stellen aan de besmettelijke pokken, is integendeel van terwijl zij heerschen, het grootste getal mogelijk inentingen en herinentingen te doen. Men kan aan de huisgezinnen, waar een geval van pokziekte voorgekomen is, niet genoeg aanraden, van alle personen zonder onderscheid, die in de nabijheid van den zieken zijn, te laten herinenten. De entstof is in alle jaargetijden even werkdadig en zij levert des winters niet meer gevaar op dan in het zomergetijde. De behoedende kracht der inenting duurt van 12 tot 15 jaren voort; dit tijdstip verloopen zijnde, is het geraadzaam tot de herinenting over te gaan. De herinenting die geene ware koepokken heeft voortgebracht, moet rond de vier of vijf jaar hernieuwd worden. Na de inenting zal men eenvoudig den arm bedekt houden met een stuk fijn linnen. De koorts die somwijlen het opkomen der puisten vergezelt, is gansch zonder gevaar. Wanneer een kind door eenen besmettelijke ziekte is aangetast, moet men zorg dragen het zooveel mogelijk af te zonderen van andere kinderen. Het bevuild linnen moet in kokend water gestoken worden.

    Ik weet door de "overlevering" dat mijn pa de raadgevingen onder nr VIII (3) vermeld niet goed heeft gelezen .:wink:
    Terwijl ons ma in het moederhuis lag te bekomen, moest ik op de gemeente "aangeven worden". Pa, de peter en meter namen plichtsgetrouw het bundeltje " ik " mee om de aangifte gestalte te geven, blijkbaar was dat toen de gewoonte!  Daarna moest dat heugelijke gebeuren doorgespoeld worden en van het ene kwam het andere. Terwijl de nonnen ma's kamer bestormden met de vraag waar ze zo lang bleven met " dat kind " en dat het etenstijd was en ze alle litanieën moest aanhoren, was er al lang een oplossing gevonden voor "dat kind ". Men had een " dièze" (= klontje suiker in bier gedoopt en in een doekje gedraaid)  in mijn mondje gestoken . Naar het schijnt stopte het blèten meteen al kwam ik wel terug bij ma met een plakmondje van jewelste!! Er werd daar een hartig woordje gezegd door de nonnen, tegen pa en co maar misschien verklaart dat nu wel het één en ander over " yours truly " als jullie begrijpen wat ik bedoel! :roll:


    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (10)

    16-09-2010
    Dag Natoken
    Even weer  bijkomen lezen Leuk toch zo'n tekst? Maar over de drie R's is wel iets te zeggen Rust Reinheid en Regelmaat! Wij merken het weer aan Simon, hoe hij in de war is als er iets in zijn leventje verandert.

    Liev egroetjes uit Henegouwen
    Image and video hosting by TinyPic

    16-09-2010 om 09:27 geschreven door Loewiesa


    14-09-2010
    .
    plezante lectuur! in het trouwboekje van mijn grootouders staat een hele uitleg over hoe een kind moest gebusseld worden, geloof ik. in de vlaanders deden ze dan weer niet, zo blijkt uit uw geschrift .
    En : als je niet zo'n bierfan geworden bent, wat zijn dan wel de gevolgen, Natoken? een zoetebek ben jij toch ook niet hé? Of heb ik het mis...Dikke "suikerlotskes"kus (zo noemde ons moemoe die westvlaamse dièze

    14-09-2010 om 14:41 geschreven door paz


    13-09-2010
    interessante lectuur dat er daar meegegeven werd Natoken.... smile

     

    Een aangename week  toegewenst vanwege Amor Fati !


    Als niemand een mening heeft is het gemakkelijk om eensgezind te zijn.
     
    Weinig mensen denken, toch wil iedereen een mening hebben


     

    13-09-2010 om 23:49 geschreven door Amor Fati


    Haha
    Ik snap wat je bedoelt, mij werd dat niet verteld maar ik denk dat het ook zoiets was, wat men me wèl vertelde is dat ik toen ik amper kon lopen en met mijn ouders en hun vrienden in het café kwam ik alle "kletskes" ging uitdrinken als ik de kans kreeg, en dat mijn moeder stout moest drinken om aan te sterken, dus is het niet MIJN schuld dat ik ze lust he... haha... wat betreft die sanitaire voorschriften... weliswaar raar geschreven maar toch niet zo gek... dikke smak en hug voor je

    13-09-2010 om 17:02 geschreven door Myette


    @ Ani
    Och manneke was het alleen maar die biertjes ( ik ben er ook geen echte freak van) .. de schade kan veeeeeel erger zijn maar ik het aan jou over om dat uit te vissen hahaha.

    13-09-2010 om 11:59 geschreven door Natoken


    haha
    wel , dat zal in west-vlaanderen mode zijn geweest zeker ( haha ) ik was ook na een week al op café , maar 't heeft bij mij geen schade gebracht : ik lust geen bier !!hahaha !

    13-09-2010 om 11:47 geschreven door ani


    Lieve maandaggroetjes ....

    Kom je een fijne start van de nieuwe week wensen,
    veel liefs en een warme knuffel Gita.

    Krabbel Plaatjes

    13-09-2010 om 08:37 geschreven door Gita


    Straffe kost
    Da's ietwat straffere kost dan moedermelk he! Maar,Yep, nu snap ik je volkomen!!!
    PS: Hier lezen doe ik elke dag. Een reactie geven echter niet, uit noodzaak, omdat ik mijn ogen moet sparen. Ik weet dat je daar begrip voor hebt. Liefs van
    vo61mn0lj.gif

    13-09-2010 om 01:53 geschreven door Petra/Huismusje


    Hallo







    Het weekend is weer heen
    de dagen vliegen voorbij
    wat gaat het toch snel
    de uren vliegen om
    één dag lijkt wel kinderspel
    fijne week
    knuff
    xxx


    13-09-2010 om 00:51 geschreven door Yolanda


    Graag wens ik u een mooie start van de nieuwe week !

    Image and video hosting by TinyPic

    Het leven bestaat niet uit grote
    opofferingen en plichten ,maar uit
     kleine dingen, waar een hart wordt
    gewonnen en bewaard door een
    alledaags gegeven glimlach en
     vriendelijkheid.

    Mooie week ...

    LIEFS MIA

    13-09-2010 om 00:27 geschreven door Mia









    Laatste commentaren
  • Groetjes (Maarten)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Wens u nog een hele fijne dag (Dirk)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Nancy (Tiny & Ans)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Midweek bezoekje (Jan en Elena )
        op Jaja, ik ben er nog
  • Goedemorgen lieve Natoken wens jou een mooie dag xxx (Lenie)
        op Jaja, ik ben er nog
  • de hemelsluizen stonden open ... (meeuw)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Dag Natoken ,, (Ingrid.)
        op Jaja, ik ben er nog
  • Morgen weer op post voor Remko. (eddy meuris)
        op Het is al wat verteerd
  • Ik mis je! Tot heel gauw! (Maarten)
        op Het is al wat verteerd
  • Lieve groetjes (annie1201)
        op Het is al wat verteerd
  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!