Volgens planning zal Pedro de 'camino francés' volgen en genieten van de ontmoetingen onderweg. Streefdatum vertrek: 01 mei 2009; Streefdatum aankomst: 31 mei 2009.
Als jij in 't zomertij Naar Sint-Jacobus moet Ga lichtbepakt op weg, Marcheer met licht gemoed Zelfs weinig vracht maakt moe Voor reizigers te voet (strofe van een oud pelgrimslied uit "De Pelgrim, maart 2007)
Ook voor reizigers per fiets wordt aangeraden om zo weinig mogelijk bagage mee te sleuren...
Vandaag dag 6 van Pedro's tocht naar Sint-Jacobus. Fietsen van Vigny naar St. Prest over een afstand van 86,5km door het département Oise et Eure en Yvelines. Vigny - Gargenville - Goussonville - Condé-sur-Vesgre - Maintenon - St. Prest.
Er wordt gereden op vrij rustige wegen, zeg maar 'binnenwegen'. Het parcours blijft golvend. Via Longuesse, Oinville en Gargenville belandt Pedro aan de Seine. In het dal van de Seine komt hij even tot rust alvorens de flinke klim naar Goussonville aan te vatten. Pedro fietst nu door een bosrijker gebied door Condé-sur-Vesgre waar de uitgestrekte bossen van Rambouillet zich bevinden. Le bois de Rambouillet overkoepelt 29 gemeenten en is een geheel van meer dan 20000 hectare pure natuur. Van hier uit naar St. Lucien en verder tot Maintenon. Maintenon is vooral bekend vanwege het fraaie 'Chateau' dat Madame de Maintenon liet bouwen uit het oorspronkelijke feodale kasteel aan het riviertje de Eure. Lodewijk XIV sloot met haar in 1683 in het geheim een huwelijk en werd vervolgens devoor katholiek. De resten van een aquaduct oiverspannen achter het kasteen de vallei. Het aquauct van Maintenon werd in 1640 gebouwd door bouwmeester Vauban.
Chateau de Madame de Maintenon
Aquaduct van Maintenon
Na dit interessant oponthoud fietst Pedro verder door het aantrekkelijk groene dal van het riviertje de Eure. Bij het dorpje Changé liggen nog hunnebedden en via de D6 en D19 verder tot St. Prest alwaar de zoektocht naar een geschikte slaapplaats kan beginnen. Pedro zit op een goei 5 km van Chartres, nog 175 km tot Tours.
Oorspronkelijk afkomstig uit het Zuidwesten van de VS en Mexico. De Sanvitalia procumbens is een eenjarig laagblijvend plantje dat lange vertakte stengels maakt. Kan binnen gezaaid worden vanaf maart april, maar de planten mogen niet voor half mei naar buiten. Regelmatig water geven en de grond niet laten uitdrogen. De grond mag wel niet constant vochtig blijven. Plantenvoedsel toevoegen aan het water komt de bloei ten goede. Gebruik potten die voorzien zijn van een drainagegat. Bedek de bodem met een laagje hydrokorrel. Vermijd dat de plant langdurig met zijn wortels vochtig staat. Geef nooit veel water in één keer maar geef regelmatig kleine gietbeurten. Een zonnige, warme plek. Beschermen tegen koude wind en tocht. Indien hij in volle zon staat mag de grond zeker en vast niet uitdrogen. De bloei is minder op een schaduwrijke plek. In de volle grond kan hij als tijdelijke bodembedekker worden gebruikt want hij vormt een dicht tapijt. Zeer geschikt voor hanging baskets. Combineert mooi met andere zomerbloeiers.
Winkelen, niet echt mijn ding. Maar als ik weet dat tijdens de winkelsessie er koffiegeur en -smaak bij te pas komt heb ik geen bezwaar. Zo ook vandaag (gisteren voor wie het leest), ik werd aangetrokken door een pittige koffiegeur...dus richting koffie...the place to be?...lees verder.
Wanneer je bij HEMA komt en er is een koffiebuffet aanwezig moet je zeker één van hun koffiespecialiteiten proeven.
Vandaag deel 1.
Vanille: Pittige koffie met lichtzoete vanillesiroop, voorzien van een flinke dot slagroom en een torentje van schuim.
Info: folder HEMA
Dat vrouwen niets met gadgets zouden hebben is al lang achterhaald. Zo geven veel vrouwen de voorkeur aan een bijzondere mobiele telefoon boven een paar designerschoenen. Ook voorheen typische mannengadgets als navigatiesystemen laten vrouwen niet langer onberoerd. En dan natuurlijk wel in een design dat hen aanspreekt, zoals de Mio H610. Hiermee krijgen vrouwen een persoonlijke reisassistent. Het compacte en vrouwelijke apparaat bevat uitgebreide navigatiesoftware voor heel Europa en kan bovendien muziek en video afspelen. Trendy, compact maar vooral heel mooi.
Zo een gadget heb ik niet. Moet je weten dat ik mijn handen al vol heb met mijn simpele GSM. Niet dat het ding zo groot is maar technologie gaat net iets te ver voor mij. Zo weet ik zelfs niet hoe ik de gekozen melodie moet veranderen. Zelf schrik ik mij een pleuris wanneer ik een SMS aankrijg. Hoognodig moet ik dat enerverend geluidje wisselen, maar hoe? Ach ja Pedro natuurlijk die zal dat wel vlug fiksen. Ik ben nu toch begonnen met hem iedere week als Handige Harry te vermelden. Moet ik nu maar verder doen ook. Maar ik zal hem in de toekomst dan maar H.H noemen.
Om nu terug te komen op dat navigatietoestel. Dat zou eigenlijk een oplossing kunnen zijn om H.H' zijn kaartleesinstinct te evenaren.
Veertig procent van alle ruzies in de auto gaat over kaartlezen, staat er op een reclamebord van een verzekeraar, gelezen langs de autostrade. Die stelling lijkt gebaseerd op het achterhaalde idee dathij rijdt en zij met de kaart op schoot zit. Nu kan ook zij een eigen hip GPS-systeem speciaal voor vrouwen kopen. Althans, dat zegt fabrikant.
Maar waarom is deze navigator alleen voor vrouwen bestemd? Is het een zwoele mannenstem die de weg wijst, of zijn alle schoenenwinkels en kledingswinkels in de Benelux er als points of interest in verwerkt?
Dus dames, vanaf nu kan je het navigatietoestel aanpassen aan de kleur van je outfit en schoenen of aan het humeur van de dag.
Maar eigenlijk verkies ik toch nog de oergezellige ruzie in de wagen op weg naar had ik niet gezegd hier links af te rijden"..?
Met startpunt in Nevele, geboorteplaats van Cyriel Buysse fietsen we 54 km door het zuidelijke Meetjesland. KP94-49-99 brengt ons in pittoreske Poesele. Via KP15-9-8 belanden we in Poeke, bekend om zijn kasteel in Loire-stijl. Het kasteel zelf is wegens werkzaamheden gesloten maar de tuinen zijn zeker een bezoek waard. Verder naar Bellem via KP4-7-6-5, waar we genieten van een pauze op een leuk terrasje. Dan opnieuw de fiets op richting Keigatbos via KP85-83-81-73-72-66, licht heuvelachtig. Fietsen langs KP52-53 tot KP59 waar we de oevers van het Schipdonkkanaal volgen. Het kanaal werd in de 19de eeuw gegraven om het vervuilde water van de Leie naar de Noordzee af te leiden. In de volksmond wordt het kanaal De Stinker genoemd. KP4-7-10 waar we afslaan richting Vinderhoute. Onderweg doen we volgende KP aan: 14-18-29-53-54. Na een ommetje naar het Beukenhof en de Schouwbroeck fietsen we door naar Merendree via KP55-66-73-75, deze gemeente wordt door verscheidene kastelen omzoomd. Geen van de kastelen is voor het publiek toegankelijk. Met KP77 pikken we opnieuw aan op de oever van het Schipdonkkanaal, we passeren Landegem aan KP82-81 en fietsen door naar onze startplaats Nevele via KP91-93.
Fietsen door een vlak landschap met kanjers van kastelen, weiden en rustieke hoeven.
Info en foto's: tov.be Creatie slideshow door Pedro via Photobucket Info Cyriel Buysse via WIKIPEDIA
Korte opwarmer van 26 km via knooppunten en boswegen. Van Gierle centrum naar KP76-35-16-01 via de dreef en kasteel De Borrekens naar Vorselaar centrum. Vorselaar is gelegen in de Kempen, in het hart van de Belgische provincie Antwerpen, ongeveer 25 kilometer ten oosten van de stad Antwerpen. Kerkelijk behoorde de Vorselaarse Sint-Pietersparochie in de Middeleeuwen aan het kapittel van Kamerijk en was ze de moederparochie voor Lille en Poederlee. Eind 13° - begin 14° eeuw kwam Vorselaar wereldlijk aan de Heren van Rotselaar, kasteleins van de hertogen van Brabant. Deze bouwden omstreeks 1270 een waterburcht nabij de weg Antwerpen-Turnhout, vermoedelijk een onderdeel van de handelsweg naar Keulen. In 1678 werd het heropgebouwd en werd het omringd met stenen wallen. Het kasteel bestaat uit wit zandsteen afkomstig uit Vilvoorde.
Van Vorselaar cenrum naar KP02 en de 14 kapellekens. Verder KP01-16-86-en via de zandweg (nu goed berijdbaar) naar KP77 en Gierle centrum.
Foto's in de slideshow: bijgebouw van het kasteel 'De Borrekens' in Vorselaar; de 14 kapellekens in Vorselaar; monument voor Jempi Monseré op de Gierlebaan in Lille en natuurgeweld in het bos te Gierle.
Info: heemkundige kring Vorselaar. Foto's: Pedro
'Alle wegen leiden naar Rome', zegt het spreekwoord. Minstens evenveel wegen leiden naar Santiago de Compostela. DE Santiago-route bestaat immers niet. Een netwerk van caminos leidt de pelgrim naar de 'pórtico de la Gloria': de poort naar de hemel. Volgens planning zal Pedro de 'camino francés' volgen en genieten van de ontmoetingen onderweg. Streefdatum vertrek: 01 mei 2009; Streefdatum aankomst: 31 mei 2009
"Het wordt steeds moeilijker om een spannende pelgrimstocht te maken. Dat geldt ook voor een tocht langs de St. Jacobswegen. Er is betere signalisatie, er zijn meer refugio's, beter rijdend materieel en er is GPS...dat laatste is niet aan Pedro besteed...nee Pedro zal fietsend Santiago de Compostela bereiken met het boekje van Clemens Sweerman in de stuurtas."
Dag 5: 89,5 km. van Remy tot Vigny door departement Oise et Eure. Remy - Epineuse - Clermont - Mouy - Ste Geneviève - Andeville - Méru - Hénonville - Bréançon - Vigny.
Pedro kiest hier voor het traject via Chartres naar Tours om het drukke Parijse centrum te mijden. Een bezoek aan de 'Moulin Rouge' zal voor een andere keer zijn. Op de hoofdroute fietst Pedro door een grootschalig landbouwgebied en door enkele karakteristieke dorpen. Estrées-Saint-Denis, daar kruist Pedro een Romeinse Heerweg (Heirweg) die Parijs verbond met Boulogne. Dan volgt een klim naar Clermont. In Clermont zal Pedro even halt houden om het middeleeuws centrum van het stadje te bezoeken. Het stadje ligt op een heuvel en ontstond bij een burcht. Na Mouy, met de vele watermolens en via Cauvigny klimt (7%) Pedro richting Sainte Geneviève naar Méru.
La Tour des Conti in Méru.
Van het grote middeleeuwse kasteel van Méru rest alleen La Tour des Conti met het wapen van Lodewijk XVIII. Na Hénonville volgt het traject door het 'Parc Naturel Régional du Vexin', een heuvelachtige streek van overwegend kalksteen. Pedro zal ook hier de soms pittige maar korte hellingen moeten trotseren. De streek werd in 1995 aangewezen als bescherm landschap.
Pelgrimsweg
Santeuil herbergt een 12de eeuws kerkje van een abdij van de Benedictijnen van Chartres. In de naastgelegen Gîte 'la Ferme du Cornouilles' sliepen op zolder de pelgrims die onderweg waren naar St Martin in Tours. De eigenaar heeft plannen om de Gîte opnieuw open te stellen voor de pelgrims... Een 7 km verder zal Pedro halt houden en een slaapgelegenheid zoeken die vermoedelijk te vinden is in Théméricourt of Vigny.
Chateau de Thérémicourt
PieterVé
Info: St. Jacobsfietsroute van Clerens Sweerman Foto's: vvv Ile de France
Koffie Champ is een typische koffie-drink uit Maleisie en bestaat uit 50% koffie en 50% tee.
Ingrediënten: 120 ml koffie (afgekoeld in de ijskast) 120 ml thee (afgekoeld in de ijskast) 120 ml volle melk (afgekoeld in de ijskast) 10 ijsblokjes 4 koffielepels suiker
Bereiding: Doe de koffie, thee, melk, ijsblokjes en suiker in de mixer of blender, en mix tot een heerlijke "koffie-champ" smoothie.
Info: onskookboek.be
SORRY, dat ik het nu deze week opnieuw moet schrijven...geen tijd. Ik heb namelijk een reeks nachtwerk te doen. Dus geen tijd (weeral) voor mijn column te schrijven. Maar ik wil een sfeerbeeld weergeven van de dresscode-party van zaterdag laatstleden...met als special guest 'Jacky Lafont'...allé, de Pedro heeft een korte remix in elkaar geflanst...
Toen ik de zaal binnenkwam dacht ik ... wauw! De ruimte was omgetoverd in een decor met rode balonnen en zwarte en rode hoeden aan het plafond en tegen de muren. Als wat later het gezelschap binnenkwam dacht ik meer dan halfluid wauw...iedereen had de dresscode netjes gerespecteerd. De dames in rood-zwarte outfit en rode boa rond hun hals. De heren netjes afgeborsteld in zwart maatpak met rode vlinderdas rond de nek, sommige gewoon een rode das. Alles er op en er aan, niets ontbrak... Enfin, ik heb dit dus ook een keertje meegemaakt. 't Was tof en A. mijn AP heeft er ook van genoten...
Lewiske
Foto's: Lewiske Samengesteld via PhotoBucket
Het is nu niet bepaald het weer om in de tuin te werken. Vorige week was het echter nog lentweer, nu is het winter! Ik heb de plantjes aangekocht dus moet ik ze maar planten ook. Weer of geen weer...
Ik ga mijn azalea's en mini-rhododendrons gezelschap geven van de 'Pieris Flaming Silver'...
De Pieris is een groenblijvend heestertje met een matglanzend donkergroen blad met een onregelmatige roomwitte rand, waarvan de onderzijde licht grijsgroen is. Het jonge blad is helderrood en verkleurt via zalmrose naar groen met witte rand. Voorkeur voor een vruchtbare vochtige, goed doorlatende zure grond in halfschaduw. Mooi in de heesterborder of de bostuin, mooi in combinatie met Rhododendron's, Azalea's, heide etc.
Info: tuinadvies.nl
Het ligt aan het weer. De lust en zin is er uit. Even een toerke met de wagen. En natuurijk mag ik als koffieleut de 'CarPowerMug' niet vergeten...
Voor koffieliefhebbers die vaak de baan op moeten is de CarPowerMug het ideale gadget. Deze super-sized stalen koffiekop houdt je koffie warm zolang hij in de sigarettenaansteker van je wagen is geplugd. Het meegeleverde dekseltje zorgt ervoor dat je je geen zorgen hoeft te maken om te morsen.
'Alle wegen leiden naar Rome', zegt het spreekwoord. Minstens evenveel wegen leiden naar Santiago de Compostela. DE Santiago-route bestaat immers niet. Een netwerk van caminos leidt de pelgrim naar de 'pórtico de la Gloria': de poort naar de hemel. Volgens planning zal Pedro de 'camino francés' volgen en genieten van de ontmoetingen onderweg. Streefdatum vertrek: 01 mei 2009; Streefdatum aankomst: 31 mei 2009
Waar men fietst of stapt langs Franse wegen komt men een 'rue Saint Jacques' tegen...op weg naar Santiago de Compostela.
Dag 4: 78,5 km van Dallon tot Remy. Dallon - St Simon - Annois - Berlancourt - Bussy - Noyon - Ourscamps - Bailly - Choisy au Bac - Compiegne - Remy.
Na Dallon volgt de route de groene zoom van de rivier 'de Somme' in de Haut Vallée de l'Oise. Het wordt een snel traject over rustige wegen.
Noyon: Een vesting Noviomagus (nieuwe markt) bestond al in de eerste eeuw aan de Romeinse routes van Milaan naar Boulogne en naar Tournai. Door deze goede verbinding vestigden er zich Galliërs uit Nelgië. De stad werd in 531 gesticht met de bisschopzetel van Saint Médard en Noyon werd een van de hoofdsteden van het Frankische Rijk.
Kathedraal van Noyon. De Cathédrale Notre Dame uit de 12° en 13° eeuw vormt als stylistische eenheid een meesterwerk uit de overgangsperiode van de rommanse naar gotische bouwkunst. Calvijn (1509-1564), de geloofshervormer werd in Noyon geboren. In zijn geboortehuis valt de vroege drukkunst zoals de bijbel van Olivetan uit 1535 te bewonderen.
In Ourscamps staat de cisterciënzer abdij die 1129 door St. Bernardus werd gesticht.
Bailly tot Choisy au Bac rijdt Pedro door la forêt de Laigue, beschutting tegen de zon.
Stadhuis van Compiegne. Compiegne is een drukke stad gelegen aan de rivier de Oise. Het symbool van de route, de coquilles St. Jacques, kan men in Compiegne in alle restaurants terug vinden. De Eglise St.-Jacques, 100 meter rechts van het stadhuis, bewijst dat dit al van oudsher een halte is aan de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela. Het koor uit de 13e eeuw is het meest indrukwekkende gedeelte van deze kerk. Aan het einde van dag 4 zal Pedro enkele kilometers verder rijden om de drukte van de stad te mijden en een rustige slaapplaats op te zoeken...
...75 km ten noorden van Parijs in Remy, Canton d'Estrées Saint-Denis.
Info: St. Jacobsfietsroute van Clemens Sweerman. Foto's: diverse bronnen; plaatselijke VVV-sites. Meer informatie over de bezienswaardigeheden door op de foto te klikken.
In 2001 doken de eerste groen-witte borden met nummers in de provincie Antwerpen op. Zes jaar later wijzen meer dan 15.000 borden fietsers de weg doorheen de provincie. Nog steeds vragen mensen mij hoe het nu eigenlijk werkt dat knooppuntensysteem... Een woordje uitleg voor wie het eerst langs het knooppuntennetwerk fietst.
Je fietst uiteraard over fietsvriendelijke wegen en langs aantrekkelijke landschappen. De knooppunten zijn die plaatsen waar de fietswegen elkaar kruisen. Elk knooppunt op het netwerk heeft een nummer. Aan de hand van deze knooppunten stippel je een fietstocht uit. Je bepaalt dus zelf de afstand en naar waar je wil fietsen. Voor je vertrek bestudeer je de kaart en maak een lijstje op van de knooppunten waarlangs je wil fietsen. Als je de afstanden tussen de knooppunten optelt weet je precies hoeveel kilometer dat je zal afleggen. Onderweg zijn er ook borden die verwijzen naar dorpcentra of belangrijke toeristische attracties.
bordje fietsknooppuntensysteem
Het fietsknooppuntennetwerk in de provincie Antwerpen telt precies 2.750 kilometer uitstekende fietspaden. Ze zijn bovendien in twee richtingen bewegwijzerd, samen 5.500 kilometer. Bij 105 populaire knooppunten tref je overzichtsborden (30 x 30 cm) aan, met daarop een kaart van de omgeving waarin je fietst. De groen-witte borden met nummers wijzen de weg naar de knooppunten in de buurt. De bewegwijzering met paddenstoelen vormt hierop een prima aanvulling. De paddenstoelen vermelden de afstand tot het centrum van de dichtstbijzijnde (deel)gemeenten. Dit maakt het voor de fietser makkelijker om zich te oriënteren.
fietspaddestoel
De provincie Antwerpen biedt een fietsbox aan, kostprijs 15, hier heb je dan vier kaarten voor de prijs van drie. De fietsbox bevat volgende kaarten van de provincie Antwerpen:
Glidkruid of Scutellaria ziet men zelden in de tuin. Het is nochtans een mooie borderplant met grijs-blauwe bloemen. Op een humushoudende en vochthoudende grond is deze vaste plant zeker op z'n plaats. Van het glidkruid is de soort Scutellaria incana als enige in trek voor gebruik in de vasteplantenborder. Van nature komt de plant voor in het midden en zuidoosten van Noord-Amerika. Het glidkruid bloeit in de periode augustus - september met zachtblauwe bloemen. Bloemen staan in vertakte schijnaren. Zoals bij veel geslachten van de lipbloemigen (Labiatae), heeft de plant buisvormige bloemen met een duidelijke boven- en onderlip. De witte meeldraden steken scherp af tegen de bloem. Knip uitgebloeide bloemstengels af. Dan is er kans is op een tweede bloeiperiode. De plant wordt zestig centimeter tot één meter twintig hoog en ongeveer vijftig centimeter breed.
Info: Neerlandstuin.nl
SORRY, deze week geen column. Geen tijd. Een mens moet zijn prioriteiten durven te stellen. En die prioriteiten gaan uit naar andere moetes. Ben nu aan het recupereren van een vol weekend nachtdienst. Een zieke collega bezoeken. Dringende boodschappen doen. Voorbereiding les Spaans. Kiné en de voorbereiding naar het dresscode-feest
Maar toch nog even dit meegeven...
Met de campagne Laat wat zien wil Kom op tegen Kanker vrouwen aanmoedigen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Kom op tegen Kanker vond vijf Vlaamse mannen bereid om zich 'puur natuur' aan het publiek te tonen, op voorwaarde dat de rest van Vlaanderen zich dan ook figuurlijk blootgeeft, en kiest voor het onderzoek. Wie een vrouw tussen 50 en 69 jaar kan overtuigen om een gratis screeningsmammografie te laten uitvoeren, surft naar om daar zijn of haar engagement kenbaar maken. Op de website staan fotos van de vijf naakte heren, voorlopig nog zedig bedekt met Kom op tegen Kankermadeliefjes. Hoe meer mensen het inschrijvingsformulier invullen en zich registreren, hoe meer bloempjes er verdwijnen en hoe meer er te zien is van de 'uitdagende' blote man in die provincie. De bewoners van de winnende provincie worden beloond met een reuzengrote naaktaffiche.
Alsof ik zit te wachten op een affiche met foto van een naakte man
Lewiske
Info over borstkankeronderzoek via Gezondheidstips.be Afbeelding: jijislief.nl
Een special voor de dames en ook de heren if you like... Niet bepaald DE koffie maar mooi meegenomen bij een 'stand-up coffeedrink'. Ook mensen die 's morgens naar hun werk rennen lusten wel een bakje (Hollands voor kopje) 'Starbucks'-koffie... In landen met een theecultuur, zoals China, Japan en Groot Britannië ligt Starbucks goed in de koffiemarkt.
Drinkt u wel eens instant koffie? Of liever koffie à la grootmoeders wijze? Koffiezet-koffie? Senseo kan dat ook nog?
Reageren kan onderaan dit bericht.
De Starbucks Coffee Company, zoals Starbucks voluit heet, is 's werelds grootste internationaal concern in koffiewinkels. Het bedrijf is in 1971 opgericht in Seattle, waar nog steeds het hoofdkantoor zich bevindt. Starbucks-winkels in de Verenigde Staten en Canada zijn met name populair bij studenten. Het logo van Starbucks is een gestileerde weergave van een Sirene.
Afbeelding ingezonden door www.bloggen.be/always/
Startplaats kaai Burcht. Via een lange aanloop langs Sint Anneke en Zwijndrecht naar het Waasland.
Burcht, deelgemeente van Zwijndrecht. Richting KP44-27-46. Sint Anneke. "Sint-Anneke,van bedevaartplaats tot oord van plezier. De benaming Sint-Anna is afkomstig van de patroonheilige van de 12 de eeuwse Sint-Annakapel die toen als bedevaartplaats fungeerde. Als parochiekerk was dit kleine bedehuis middenin het Zwijndrechtse gehucht Vlaams Hoofd tot ca 1905 in gebruik tot ze door een grotere kerk werd vervangen. Deze kapel stond ongeveer op de plaats waar zich nu het gebouw van de Sint-Annatunnel bevindt."
Verder langs het fort van Zwijndrecht aan KP47-48 naar Melsele en Kruibeke KP73-72. Verder naar Bazel KP71 en via de Kallebeekveer aan KP70 naar Hemiksem KP32-33. Het kasteel van Sorghvliedt in Hoboken KP43-42-41. Tenslotte via de fietstunnel terug naar Burcht. Goed voor 53 km fietsplezier langs de rand van 't stad, doorheen de Waaslandse polder en langs de Schelde in een eerste stralende lentezon.
Foto's: Pedro Slideshow via Photobucket.
100 g pure chocolade suiker of honing 4 el room 1/2 liter koffie Breek de reep chocolade in stukjes en smelt deze in een pannetje of magnetron. Roer er wat suiker, honing of zoetstof door en 4 el room. Schenk er al roerende scheutje voor scheutje de koffie bij. Goed romig kloppen. In vier koppen schenken. Eventueel nog wat opgeklopte slagroom erop doen en wat kaneel- of cacaopoeder als garnering.
Over het aantal Kcal wordt hier niet gesproken...
Info: kook.rubriek.nl Meer over Lucrezia Borgia: KLIK op de afbeelding
Toen de Spanjaarden de oceaan overstaken om Amerika te onderwerpen namen ze hun heiligen mee. Zo deed ook Sint Jacob zijn intrede in de Nieuwe Wereld. Net zoals dit met andere heiligen het geval was, ging zijn cultus daar een eigen leven leiden. De bevolking integreerde de Jacobusverering in de eigen cultuur. Zo ontstonden tal van nieuwe rituelen die beslist de moeite waard zijn om bestudeerd te worden...
Dag 3: 80 km. Erre - Blécourt - Cambrai - Crevecoeur sur L'Escaut - Saint Quentin - Dallon.
O.L.V.Kathedraal van Cambrai
Cambrai was de Romeinse provinciehoofdstad Camaraco aan een destijds belangrijke weg tussen Boulogne en Keulen en Straatburg. De kathedraal de Notre-Dame de Grâce is een vroegere kloosterkerk met een barokke gevel uit de 18° eeuw. Tussen Cambrai en St. Quentin worden de hellingen wat langer en komen grotere tandwieltjes aan bod. Golvende velden, afwisselende vergezichten en verspreid liggende watertorens bepalen hier het landschap door departement 59Nord en Aisne. In Crevecoeur s l'Escaut sluit Pedro aan op de route langsheen le Canal de St. Quentin. Tussen Lesdain en Bantouzelle staat de Cisterciënzerabdij van de Vaucelles. De abdij werd gesticht in 1132. Het 7ha grote abdijpark is open voor het publiek van maart tot november.
Even buiten Gouy ligt de bron van de Schelde, een diepliggend poeltje met helder water. Hier ontspringt de 430 km lange Schelde...(l'Escaut)
Het glooiend landschap van Picardië
St. Quentin, Sint Kwintens...
St.Quentin ontstond in de 2° eeuw onder de oude naam Augusta Viromanduorum. Deze provinciehoofdstad is tot bloei gekomen als pelgrimsoord rond het graf van Saint Quentin, een prediker in de Picardië en gedood in de 3° eeuw. Het Espace Saint-Jacques was voorheen de plaats waar de Jacobskerk en het Belfort zich bevonden en later de Kamer van Koophandel. St.Quentin is ook bekend door de duivensport, industrie, textiel en kant.
Pedro rijdt de drukke stad uit richting Noyon op zoek naar een slaapplaats die hij wellicht zal vinden in Dallon, 4,5 km voorbij St.Quentin...
PieterVé
Info: Sint Jacobsfietsroute van Clerens Sweerman foto: via Wikipedia
Daar is de lente, daar is de zon...tijd voor de tuin.
De aronskelk heeft nog steeds het aureool van grafbloem. De plant is al heel lang in cultuur en verdient zeker een plaats in de tuin. Met inachtneming van wat regeltjes is de aronskelk heel geschikt om in het moerasgedeelte van een vijver geplant te worden of om in een flinke pot op het terras of balkon te zetten. De aronskelk behoort tot de familie van de Araceae (aronskelkachtigen). De botanische naam is Zantedeschia. De plant had vroeger ten onrechte de naam Richardia of Calla. Nu bestaat er wel een Calla en die behoort zelfs tot dezelfde familie. Dit is de slangenwortel (Calla palustris), die in noordelijke streken in moerassen en vijvers heel goed op z'n plaats is.
Wij, de 50 plussers, sporten ook nog wel een keer. Er bestaat veel variatie, van rustig bewegen tot intensief sporten. Wie sport staat natuurlijk ook bloot aan kwetsuren. Een degelijke opwarming is zeker nodig. Maar het kan wel eens fout lopen. Wat moeten we doen bij een kwetsuur? Via gezondsporten.be kom je meer te weten...
Wanneer bijvoorbeeld de knie verdraaid is, is het goed om de ICE-regel toe te passen.
ICE = koel met water, ijs of cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek tussen huid en ijs of cold-pack). I = Immobiliseren; zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt of gebruikt wordt om op te steunen. C = Compressie; laat een drukverband aanleggen (zie tekening). E = Elevatie; houd het lichaamsdeel boven harthoogte. Herhaal het koelen de eerste 48 uur enkele malen per dag. Raadpleeg een arts bij aanhoudende pijn, (twijfel over) een botbreuk en/of ernstig bandletsel
Info: voor meer over sporten surf naar www.gezondsporten.be Afbeelding: olympiabc.be
Over een klein veertien dagen ga ik naar een verjaardagsfeest. Gewoon zul je denken, ware het niet dat ieder genodigde zich dient aan te bieden in het zwart/rood. Zoiets noemt men naar het schijnt dresscode-party. Ja, u leest het goed, dresscode Wist ik veel toen men mij hiervan op de hoogte bracht, wat een dresscode inhield.
Ik ben het gaan opzoeken. "Een kledingvoorschriftdresscode is een sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt. De meeste kledingvoorschriften zijn dan ook cultureel bepaald". Voila, dat is de wetenschappelijke uitleg om te zeggen dat je moet aantrekken wat de organisator wenst.
Nu moet u weten dat ik geen zwarte rok, rokbroek of broek in mijn overvolle kleerkast heb hangen. Zwart is niet mijn kleur volgens de kleurconsulent. Dus ik op zoek naar een zwarte broek gemakkelijker gezegd dan gedaan want in mijn maat heb ik het vandaag niet gevonden. Ach zegt Pedro, schuim ff de kledingwinkels via het internet af. Ik zou daar wel iets gepast vinden.
Ik heb mijn gebruikelijke WWW rondje gebruikt om alle Nederlandstalige fashions af te surfen. Niks noppes gepast gevonden. Starend naar het vertrouwde beeld op mijn monitor vraag ik mezelf af wat ik aan het doen ben. Ik heb eigenlijk geen donder meer te zoeken, ik ben klaar met de PC...
Waarom blijf ik nog zitten? Gelukkig is het weer tijd om een column te schrijven, en heb ik dus weer eventjes een legitieme reden om hier te zitten. Niet lang meer, want ook de inspiratie voor dit stukje ebt langzaam weg. Dan maar tijd voor mijn dagelijks spelletje solitaire één, twee, drie twintig maal speel ik het spel en NEEN het is geen verslaving!
Ingevroren yachten en daar tussen "PEDRO" Détail 'Pedro in de vrieskou'...
Foto ingezonden door Luc DP." Beste Pedro, Zo te zien heb jij het erg koud gehad deze winter. Groeten Luc"
Als men zich steeds onder mensen van verdienste weet, leert men alle aanmatiging af; het alleenzijn leidt tot zelfoverschatting.
(van: Nietzsche, Friedrich)
Gierle - Turnhout - Ravels - Baarle Hertog - Weelde - Turnhout - Gierle. Fietstour via de knooppunten door een deel van de Kempen-oost. Goed voor 60 km langs bos, kanaal, dorpskern en het Bels lijntje. Knooppunten: van Gierle centrum naar KP74-75-78-01-04-32-58-55-57-52-83-82-87-05-03-02-01-78-75-74 en terug naar het centrum van Gierle. Foto's in de slideshow: pony's in Gierle - Nieuwe kaai te Turnhout - Oude ANCO gebouwen te Turnhout - Beetje Gierle in Baarle Hertog - Ravelse Gewestbossen.
Vul een kopje voor 3/4 met hete koffie. Doe de cacao en de kaneelpoeder erbij. Giet de cointreau erbij en zet het kaneelpijpje rechtop in het kopje. Hiermee roer je de koffie.
info: kook.rubriek.nl foto: aufeminin.be
Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van onze voorouders. Het waren de voorlopers van de huidige lange-afstand wandelaars en fietsers.
Dag 2: Ninove - Geraardsbergen - Deux Acren - Lessines - Grandmetz - Tournai - Antoing - Rongy(grens) - Erre. 104,5 km Provincie en departement: Oost Vlaanderen - Henegouwen - 59Nord. Bezienswaardigheden onderweg:
De Geraardsbergse Mattentaart Geraardsbergen ligt aan de rand van een licht heuvelachtig gebied. De 110 meter hoge Oudenberg is jaarlijks een evenement tijdens wielerwedstrijden bij de beklimming van 'de muur'. De stad werd gesticht in de 11° eeuw. Op 8 augustus is er de Mattentaartdag, een cakeje dat erg gelijkt op deze van Astorga, de Mantecada. Op de markt vindt men ook het beeldje terug van Mannenken Pis uit 1459 en het schijnt ouder te zijn dan zijn broertje in Brussel...
Het Voorjaar 1459 ziet dat, na een zwangerschap vol hindernissen, het levenslicht. Het weegt 45,5 pond. Manneken Pis van Geraardsbergen is geboren. Pas zegge en schrijve 160 jaar later zal zijn Brusselse evenknie - die dus een imitatie is - ter wereld komen. Het oudste Manneken Pis! Dat staat dus vlakbij het stadhuis van Geraardsbergen, punt uit!weegt 45,5 pond. Manneken Pis van Geraardsbergen is geboren. Pas zegge en schrijve 160 jaar later zal zijn Brusselse evenknie - die dus een imitatie is - ter wereld komen. Het oudste Manneken Pis! Dat staat dus vlakbij het stadhuis van Geraardsbergen, punt uit! Deux Arcen is de taalgrens en vanaf hier spreken we Frans. Het traject naar Tournai (Doornik) voert door een flink glooiende streek die de naam 'Collines' eer aan doet. In Wannebecq staat een aantrekkelijk romaans kerkje uit begin 12° eeuw. Grandmetz wordt omgeven door de kastelen van Dameries en Ablens. De rue Saint Jacques is de oude verbindingsweg naar Tournai.
Tournai (Doornik) was vroeger onder de naam van 'Turnacum' reeds een belangrijke stopplaats op de Romeinse weg van Keulen naar Boulogne. Doornik stond toen vooral bekend om de textielnijverheid. Doornik is samen met Tongeren de oudste stad van België en destijds de hoofdstad van het Frankische Rijk. De 12° eeuwse OLV-Kathedraal van Tournai is een indrukwekkend bouwwerk met 5 klokkentorens. De St. Jacobskerk van Doornik dateert uit de 12°-13° eeuw.
Chateau d'Antoing Antoing is het centrum van de witte kalksteen en is gelegen aan de Schelde waar men de voormalige kalkovens van Calonne aantreft. Rogny, de grens met Frankrijk, bezit en bijzonder gemeentewapen met daarin weergegeven drie Jacobsschelpen. Van hier rijden we door richting Erre waar Pedro zijn tweede slaapplaats zal opzoeken...
PieterVé
Info: Sint Jacobsfietsroute van Clerens Sweerman Foto: geraardsbergen.be, seniorama.be,
Van zaterdag 3 maart tot zondag 11 maart is het "de week van de vrijwilliger". Vrijwilligers zijn belangrijk voor onze samenleving en tevens een noodzaak voor organisaties en verenigingen. Lees meer over vrijwilligerswerk door op de afbeelding te klikken.
Info: vrijwilligerswerk.be Afbeelding: vrijwilligerswerk.be
Vorig jaar hebben we er een wandeling gemaakt (zie blog van 17/7). Nu verkennen we de Meetjeslandse kreken per fiets. Via het knooppuntensysteem fietsen we 34 km doorheen het Meetsjesland.
"De Kreken Spreken is een erfgoedproject van het provinciebestuur en het Toerisme Meetjesland. De plaatsen waar je zon fragment kunt beluisteren staan aangeduid door rood-witte bordjes, met daarop het nummer van het geluidsfragment. Een échte aanrader voor wie houdt van volkse verhalen!"
Vertrek aan het Godshuis in Sint Laureins. KP90-92 langs de Vrouwkeshoekkreek naar de Blokkreek aan KP86-83. Hier houden we even halt om het mooie uitzicht over de kreken te bewonderen. Met de Hollanders Gatkreek aan onze linkerzijde fietsen we richting KP41 waar we in Sint-Margriete belanden. De Molenkreek vind je aan KP42, vandaar bolt het verder richting Waterland-Oudeman.
Gemeentehuis Watervliet.
Over de KP44-45-47-60 komen we in Watervliet om verder langs KP46-43 en de Oudemanskreek in Sint-Jan-In-Eremo te komen.
Boerekreek.
De Oostpolderkreek en het Provinciaal Domein De Boerekreek en de Bentillekreek liggen tussen KP75 en KP82. Verder langs KP81-85-89 terug naar onze startplaats.
Info: De kreken Spreken en streekplatform Meetjesland. Foto's: toerisme Sint-Laureins Knooppuntenkaart: Meetjesland
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)