Bloeit midden in de winter, vaak al rond Kerstmis en weken achter elkaar.
Zelfs tijdens een vorstperiode en als er sneeuw ligt vertoont de kerstroos zijn prachtige witte bloemen. Het is een bijzonder sterke plant die het heel goed doet op beschaduwde plaatsen.
Retro........ Het is reeds een achterhaalde item, maar toch nog interessant genoeg voor het te melden. "Een Eeuw in Beeld"........Wilt u weten wat er zich afspeelde in uw geboortejaar, klik dan HIER.
Duidelijk dat kruiswoordraadsels en aanverwanten het liefst van al worden ingevuld. Bemerk toch ook de 21% dat mijn favoriete kaartspel, bridge, heeft behaald. Willen de bloggende bridgers dan nu opstaan........ Doe nu ook mee aan volgende poll: "wat doe je op een zaterdagavond?"
Lana haalt het speelgoed op bij Pedro in de Kempen....... De speelgoedactie - lees Sinterklaasactie -loopt ten einde. Nog deze week kunt u met uw giften terecht bij Lana. Zie ook weblog van Lana. (klik op foto hieronder) Met dank aan de schenkers.
Lana's chocolade pudding stond klaar..... Beloofd is beloofd.....
Lana geniet met volle hapjes van de pudding..... Lana proefde en proefde dat het lekker was.......
De winterkamperfoelie (lonicera frangantissima) heeft naast prachtige bloemen ook nog die geur die je in de winter niet verwacht.
De toverhazelaar (Hamamelis) is een prachtige verschijning gedurende de maanden januari en februari. De lintvormige bloempjes zijn lichtgeurend, meestal geel van kleur en maken de tuin aantrekkelijk.
De wintersneeuwbal (Viburnum farreri)bloeit met roze, geurende bloemen op de kale takken.
Winterzoet (chimonanthus) verspreidt een heerlijk parfum tijdens de bloei en geeft ons bovendien uitermate mooie witgele bloemen en dit gedurende de ganse bloei!
Bij Willy en Mariette Goossens is het gezellig vertoeven. Een tas koffie met een stuk Kempische vlaai. Beiden hebben hetzelfde hobby, het zijn echte fanaten in hun genre .ze verzamelen namelijk oude bakkerijmaterialen. In hun actieve bakkerstijd waren het echte stielmensen en hebben dan ook de Kempische bakkerskunst in hun handen. Daarenboven zijn beiden rad van tong en kunnen honderduit vertellen over hun vroegere stiel en huidig hobby. Naast de wafelijzers, allerhande bak-, ijs-, speculoos- chocolade- en marsepeinvormen, hostieijzers en broodpenningen bezitten ze ook een bakhuis anno 1900 met bakkerijmachines. In de schuur ernaast staan karren en oude voertuigen die allen met de bakkerij te maken hebben.
Bakkerijmuseum
In de onmiddellijke nabijheid van het Bakkerijmuseum werd een houten windmolen opgetrokken. Deze standaardwindmolen dateert van 1796. Hij werd opgericht in Heist-op-den-Berg. In 1823 werd hij overgebracht naar Elsum, een andere Geelse parochie. Op 14 mei 1993 werd de Molen van 't Veld plechtig ingehuldigd op zijn huidige verblijfplaats.
Wielrennen verslaat koning voetbal bij de senioren......!
Wat me nieuwsgierig maakt is het feit dat 30% van de stemmen naar "andere" is gegaan. De bezoekers die op "andere" stemden mogen hun favoriete sport bekend maken via "reageer" op deze log.
Van heb ik volgende reactie ontvangen op mijn logje van 19/11 in verband met het beeldje "Den Deugniet".
Den Deugniet, het beeldje is daar eind jaren 70 geplaatst door de middenstand uit de buurt " De gilde van den Deugeniet"
Waar het naar verwijst weet ik niet zeker, het staat wel dicht bij " Den Oudaan" de bekende toren waar de Antwerpse flikken resideren. En misschien staat dat ventje daar een beetje die flikken uit te dagen ?? Maar dan hadden ze het misschien beter "Pagadder" genoemd.
Er is een tijd geweest dat men het beeldje regelmatig "ontvoerde". Wijlen John Lundstrom, de bekende Antwerpse volkszanger heeft er ook een liedje voor gemaakt.
Vervolgens gaf Bomma mij ook nog volgende hint mee........ "Pedro, je hebt toch ook over dat ventje zijn billen gewreven hé want dat zorgt ervoor dat je een mooie snor krijgt."
(met dank aan Bomma voor de reactie)
"Deugnietlieke" zoals het te lezen staat op de plaat bij het beeldje:
Oep den Oudaan stater nondedju à ventje in zen blote ku 't is famile van "Manneke Pis" ge kunt goe zien dat nen "Deugniet" is Ref.: ja ja ja .... Mensen bleft toch staon en komter mor es aon mor doeget met fatsoen dan meude "wenske" doen
't is 't allerschoenste "gat" van heel de koekestad ja heel de waereld rond vind men geen schoener "kont" Ref.: ja ja ja .... Er staot geschreve onderaon "Met heel de stad, mor nie me mij" En die da nie goe verstaon zen ni van hier, geloofd me vrij. Ref.: ja ja ja ....
Het wandel- en natuurgebied de duinbossen is zon 152 ha groot. Start en eindpunt van deze mooie wandeling is het oude tramstationnetje van De Haan. Via de romantische villawijk (de Consessie) uit de vorige eeuw wandel je naar de bossen. Via het strand ga je richting Wenduine. Aan de spioenkop keer je terug via de duinen. De spioenkop is een grappig huisje dat als uitkijkpost dient, en op de op één na hoogste duin van de Belgische kust (31 meter) staat. Daar heb je een prachtig panorama van bos, duin en zee. Via het Domeinbos en via rustige wegen langs de Anglo-Normandische villas van De Haan kom je terug aan het tramstationnetje. Het is een stevige wandeling van zon 10 km. Doe vooral windvrije kledij aan want die voel je vooral op het strand en op de duinruggen .
Speciaal voor de bridger en andere kaarters onder de bloggers en bloglezers.
In 1826 drukte Pieter Jozef Brepols de eerste speelkaarten in Turnhout. Hij legde de eerste steen van wat later een heuse industrie zou worden en had daarbij geen benul van welke rol de stad hierin zou spelen. In de 20ste eeuw groeide Turnhout uit tot de enige speelkaartenproducent in de lage landen en tot één van de belangrijkste fabrikanten in de wereld.
Als we binnenstappen in het Nationaal Museum van de Speelkaart kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat er een heel museum te vullen is over speelkaarten. En ook niet dat het leuk of interessant is. Drie keer mis. Het kaartspel kwam eind 14 eeuw naar Europa (was uitgevonden in Azië) en daarmee begon behalve de lol ook de ellende volgens sommige groeperingen. De kerk was fel tegen. Kaartspelers zaten op zondag vloekend en tierend in de kroeg in plaats van in de kerk. Nog steeds komen uit godsdienstige hoek protesten, vooral uit streng islamitische landen. Aanvankelijk werd het kaartspel vooral gespeeld door de lagere klassen. Het boek over het kaartspel Whist van de Engelsman Edmond Hoyle bracht daar verandering in. De hoge adel genoot en was niet meer van de speeltafels weg te slaan. De Earl of Sandwich gaf zijn bedienden in 1762 opdracht een snack te maken die hij tijdens het spelen kon verorberen. Ze brachten een belegd broodje: de sandwich was geboren.
Voor meer info over kaartspelen klik op onderstaande foto.
De actie van Lana om speelgoed te verzamelen voor "moeders voor moeders" is een mooi initiatief. Kempenaars die speelgoed willen schenken maar niet weten hoe dit aan Lana te bezorgen, kunnen het speelgoed binnen brengen bij Pedro, aan de vennestraat 10, 2275 Gierle. Eerst even afspreken per mail aub....... Voor meer inlichtingen: klik op afbeelding.
Vandaag dit beeldje voor de eerste keer opgemerkt.......... waarschijnlijk al dikwijls voorbij gegaan en vandaag dan voor de eerste keer bij stil gestaan...... weten jullie ook waar het staat?
Terugkomend op de uitslag van de weekpoll betreffende 'met welk vervoermiddel verplaatst u zich om boodschappen te doen?'... de auto was duidelijk het vervoermiddel numéro uno met 58% dan onze eigenste voeten en..... de fiets op een gedeelde 2de plaats. Met de slogan fietst u gezond even deze korte bemerking: "men zou denken dat de prijsstijging van de oliebrandstoffen een aanmoediging kan zijn om met de fiets naar werk, winkel of buurt te rijden. Je kunt trouwens al een mooi bedrag uitsparen op brandstof en ook op het parkeren indien je voor de korte afstand te overbruggen consequent de fiets neemt. Bovendien brengt zo'n 30 minuten fietsen per dag jou ook een niet onaardige gezondheidswinst op? Wanneer je het traject van bij jou thuis naar werk, winkel of buurt per fiets aflegt heb je al voldoende gezonde beweging. Een ander voordeel is natuurlijk dat het goed is voor het milieu. Minder geluids- en verkeershinder. Minder luchtvervuiling en zodoende wordt de natuur minder aangetast. Ook hebben verschillende test aangewezen dat het gebruik van de fiets voor korte afstanden van gemiddeld 5 km jou sneller ter plaatse brengt dan de auto. je hebt geen file, je hoeft geen parkeerplaats te zoeken. Neem eens de fiets om te gaan buurten bij je vrienden, neem de fiets om je kind of kleinkind te bezoeken of neem desnoods de fiets tot aan het station of depot van het het openbaar vervoer. Ben je echter lang inactief geweest dan is natuurlijk het beste eerst het advies van je huisarts te raadplegen. Ge je vanaf nu toch de fiets nemen, lees dan eerst even deze tips: - warm eerst je spieren op en ga niet te snel van start. - wissel regelmatig het zitten en rechtstaan op de trappers. (bloedsomloop) - houd tijdens het rijden rekening met de signalen van het lichaam; ademnood, rillingen, draaiingen zijn duidelijke tekenen om het rustiger aan te doen. Tijdens het fietsen moet je best een babbeltje kunnen doen. - rijd de eerste dagen niet meer dan 20 km. Voer de afstand geleidelijk op maar nooit overdrijven en zeker geen competitiedrang aanwakkeren. Vooral als je met getrainde vrienden rijdt is de kans groot dat je aan zelfoverschatting doet.
Winkelen per fiets.............twee kwartier beweegplezier en dat om de twee dagen......leve de fiets......
"Fietsen en wandelen is niet enkel een kwestie van een gezond milieu, maar ook van een gezond verstand. We moeten de autonormaliteit doorbreken'. (Kathleen Van Brempt, Minister van Mobiliteit van Vlaanderen, in 'Week van de Zachte Weggebruiker', mei 2005)
Plant eens een sierappelboom in je tuin. November en december zijn iedeale maanden om de sierappelboom te planten. Sierappels vormen kleine boompjes, geschikt voor iedere tuin. Sierappelbomen kunnen immers ook in pot gekweekt worden, en verrassen het hele jaar door. In de lente vormen ze prachtige bloesems, van wit tot lichtroze, die bovendien ook heerlijk ruiken. In de herfst geniet u van de massa's gele tot rode vruchten. Ze zijn niet alleen eetbaar, maar blijven ook zeer lang aan de boom hangen. Uiteraard kan u ze gebruiken als versiering in huis of in een bloemstuk. Sierappelbomen zijn uitstekende bestuivers voor andere appelbomen, en worden zelfs in de professionele fruitplantages aangeplant. In de winter hangt de boom vol met kleurige vruchtjes..... lekker voor de vogels......... Er zijn veel soorten, met kleine of grote appeltjes, geel of rood, herfstappeltjes en winterappeltjes. Ook deze kunnen nu geplant worden.
Het griepvirus ondergaat regelmatig mutaties, veranderingen. De antistoffen die het lichaam het ene jaar aanmaakt tegen het griepvirus, herkennen niet automatisch het virus van het jaar daarop. Hierdoor kan het griepvirus ons afweersysteem steeds opnieuw verrassen en kun je elk jaar opnieuw griep krijgen. Griep is een acute infectie van de bovenste luchtwegen (neus, keel, longen) en wordt veroorzaakt door het influenza virus. Officieel spreken we dan ook van influenza. Griep is zeer besmettelijk. Iedereen kan zomaar griep krijgen.
Tien manieren om anderen te besmetten. 1. Kus zoveel mogelijk andere mensen 2. Drink uit het glas van een ander 3. Nies en hoest recht in iemands gezicht 4. Hoest recht op de telefoonhoorn 5. Pak zoveel mogelijk deurkrukken vast nadat je in je hand hebt geniest 6. Geef iemand een hand als je net met je hand voor de mond hebt gehoest 7. Leen je gebruikte zakdoek uit aan een ander 8. Snuit je neus op een plek waar veel mensen komen op de manier zoals voetballers dat doen (= één neusgat dicht houden en met kracht door de ander blazen) 9. Schiet korreltjes hard geworden snot naar iemand anders 10. Pulk met je vinger in je neus en veeg je vinger af aan een voorwerp dat anderen ook aanraken (info: diverse)
Langs het Reindersmeer liggen drie gemarkeerde wandelroutes. U kunt kiezen uit een afstand van ongeveer 2,5 kilometer (wit), 3 kilometer (groen) of 8 kilometer (rood). De wandelroutes voeren u langs de mooiste plekjes. Vanaf diverse punten heeft u een prachtig uitzicht over het gebied: bossen, heide en vennen zover het oog reikt. Onderweg kunt u op de informatiepanelen meer lezen over het gebied. Het Reindersmeer is meer is 130 hectare groot. De oevers zijn begroeid met heide, gras en overige planten. De omgeving bestaat uit bossen met grote stuifzandgebieden, heidevelden en vennen. Het nationaal park De Maasduinen kent een grote rijkdom aan broedvogels. Dat heeft te maken met de grote verscheidenheid aan biotopen: de heideterreinen, de grazige terreinen, de bossen, vennen, beken en beekdalen. Het nationaal park de Maasduinen dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze paraboolduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Grote delen van Noord- en Midden-Limburg waren toen bedekt met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen. Een mooie vliegenzwam Jacky, de JackRussel die de wandeling een extra waarde gaf door zijn speelse ingesteldheid.
Het gebied kent een specifieke landschappelijke opbouw. Het wordt ook wel 'rivierenlandschap'genoemd. Daarin zijn een reeks min of meer parallel gelegen landschapstypen te herkennen. Van west naar oost zijn dat: het maasdal, de hogere zandgronden, de lagere zandgronden en het plateaugebied.
De vier landschapstypen hebben duidelijke grenzen, die ook in het veld goed te herkennen zijn.
Het maasdal is de laatste insnijding van de huidige Maas. Dit wordt ook wel beschouwd als het jong laagterras.
De hogere zandgronden zijn onderdeel van het oud laagterras. Dit ontstond ongeveer 13 duizend jaar geleden door insnijding van de Maas. Daarna werd het bedekt door stuifzanden, vaak afgezet in de vorm van paraboolduinen.
De lagere zandgronden zijn 150 duizend jaar geleden ingesneden door de toenmalige Maas en worden ook wel het jong middenterras van Tuindorp genoemd.
Het plateaugebied wordt gevormd door het oud middenterras van Twisteden. Het is een restant van een hooggelegen riviervlakte en honderdduizenden jaren oud. Meer info klik hier.
(foto: ArnoenBaukje) Op 4 juni van dit jaar had ik een artikeltje gepubliceerd over de komboloi: "Komboloi: dit is een soort rozenkrans waarmee gespeeld wordt door de mannen als tijdverdrijf. Het heeft dus geen religieuze betekenis en het helpt tevens de mannen minder te laten roken. " Deze week kreeg ik een positief mailtje aan van Arno Vrij met volgende melding: "Titel: komboloi Reactie: Hallo Pedro, ik kwam uw site tegen via google. Zag hier een opmerking aangaande de komboloi. Ik wil hier even op reageren omdat een komboloi niet vergeleken mag worden met bijvoorbeeld een rozenkrans. een komboloi staat los van iedere religie. U kunt op mijn site bij komboloi lezen wat het wel is. Vriendelijke groet Arno Vrij" http://members.home.nl/kreta-/ Indien u meer wil weten over de Komboloi en Kreta ga dan eens naar bovenstaande link of klik op de foto, echt de moeite.
Het stroomgebied van de Kleine Nete beslaat een oppervlakte van 815 km2. De belangrijkste zijrivieren zijn de wamp, de Aa en de Molenbeek- Bollaak. De Kleine Nete heeft eigenlijk geen bron. Ze ontstaat uit een waaier van kleinere beekjes op het grondgebied van de landelijke gemeenten Arendonk, Retie, Dessel, Mol en Kasterlee. Deze beekjes worden op hun beurt gevoed door regenwater dat via talloze greppels uit het omliggende landschap wordt verzameld. Via bevoeiingsgrachten en zandwinningsplassen wordt het van nature licht zure beekwater vermengd met kalkrijk water uit de Kempense kanalen. Dit schept het biotoop voor een soortenrijke visfauna. de Kleine Nete herbergt immers meer dan dertig vissoorten. Een aantal ervan zijn in Vlaanderen uiterst zeldzaam geworden zoals de grote en de kleine modderkruiper, de rivierdonderpad, de serpeling en de beekprik.
Zimmertoren "Vijfennegentig wijzerplaten tonen u het uur en de waterstand in andere landen, het komen en gaan van zon en maan, de overgang der planeten, de dierenriem, de dagen en de weken, de lastige maand februari en de andere [...]"
De geschiedenis van de veemarkt...of waarom Lier geen universiteit heeft.
Volgens de legende hadden de Lierenaars Hertog Jan IVgeholpen in zijn strijd tegen de Mechelenaren en wilde hij hen een gunst verlenen: ze kregen ofwel een veemarkt, ofwel een universiteit.
Universiteiten bestonden omstreeks 1425 nog niet in de lage landen, maar men wist wel dat het onderhoud van zulke instelling geld kostte. Aan de andere kant bracht een veemarkt geld op, omdat er in de regio slechts één veemarkt toegelaten was en voor de verkoop van vee van deze moest gebruik gemaakt worden.
De keuze van de Lierenaren lag dus voor de hand: geef die universiteit maar aan Leuven, en geef ons de veemarkt van Wespelaar!
Zo gezegd zo gedaan, Paus Martinus V gaf een pauselijke bul uit waarin de universiteit naar Leuven ging. De veemarkt verhuisde van Wespelaar naar Lier. Waarop de hertog zuchtte "die schapenkoppen" en de Lierenaars hun bijnaam kregen...
De siervijver ligt er nu op zijn (voor)winters bij. De planten rondom zijn gesnoeid en of verwijderd. De waterlelies en lissedotte uitgedund. Van de bewoners wordt nu verwacht dat ze zich gedeisd onderaan de vijver houden. Niks is minder waar .de vissen zwemmen mooi aan het wateroppervlak en jagen nog dartel de vliegjes en muggen na. Tientallen kleine visjes blubben de vijver rond. t Is net of het lente wordt .. Volgende vijverbewoners zorgen voor een mooi nazomers vijvertafereel
De goudwinde is ideaal voor een siervijver met plantengroei. Het is een scholenvis die met minimaal vijf exemplaren wordt gehouden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de goudvis is de goudwinde een oppervlaktevis en daarom goed zichtbaar in het water.
Goudvissen zijn geschikte bewoners voor tuinvijvers, omdat het een heel sterke en wintervaste vis is. Onder gunstige omstandigheden kunnen goudvissen uitgroeien tot vissen van 25-30 cm. lengte. Ze kweken gemakkelijk omdat ze weinig eitjes zelf opeten. Goudvissen zijn alleseters, die zowel insecten, wormen als plantaardige voeding op het menu hebben staan. Ook de komeetstaart behoort tot de familie van de goudvis. Het is een vis die de naam heeft minder in de bodem te woelen dan de gewone goudvis.
De grondel (algeneter)is klein (± 7 cm), bruin, grijszwart gevlekt met opvallende snorharen. Deze vis is een alleseter. Dit wil niet zeggen dat u hierdoor de vijver algenvrij kunt houden. Een grondel kan zich vrij snel voortplanten.
En dan nog bewoners welke men praktisch nooit zie
De zoetwaterkreeft is een kreeftachtige uit de orde van tien-potigen. Overdag leven ze verborgen onder stenen of in gaten in de oevers; 's nachts worden ze actief. Zoetwatermossels fungeren als natuurlijk filter in de vijver. Eén mossel kan per dag ongeveer zo'n honderd liter water filteren. De zoetwatermossel vestigt zich graag in het zand van de bodem van uw vijver.
De bewoners hadden er vandaag geen oren naar, elk zin moest 10 keer herhaald worden. Hoe dat kwam.....?
Hoe omgaan met slechthorende?
Mensen, die slecht tot zeer slecht horen, raken niet zelden geïsoleerd van hun omgeving. Ook een slechthorende wil u graag verstaan. Spreek langzaam en duidelijk, vooral de medeklinkers goed uitspreken. Schreeuwen helpt niet. Spreek van korte afstand met de slechthorende. Hoe korter de afstand, hoe minder geluiden de ontvangst verstoren. Zorg dat de slechthorende kan zien wat u zegt. Iemand die slecht hoort, ondersteunt het gehoor met de ogen. Gezicht en lippen van de spreker moeten zichtbaar zijn om te kunnen kijken naar het mondbeeld: het liplezen of spraakafzien. Schakel achtergrondlawaai uit. Een slechthorende is niet in staat om uit een veelheid van geluiden er één geluid uit te halen. Heb geduld. Gebruik eens andere woorden, dit vergroot de mogelijkheden voor de slechthorende om u te begrijpen. Neem in gezelschap de slechthorende op in het gesprek. Noem telkens het onderwerp, dan blijft de slechthorende "erbij horen". Lach de slechthorende niet uit als deze verkeerd reageert. Vertel wat er aan de hand is. Wanneer u aan een slechthorende namen en adressen moet geven, schrijf ze dan op. U voorkomt daarmee misverstanden.
Vandaag op bezoek geweest bij een imker. Wist ik veel dat deze periode niet de ideale tijd is om een imker te bezoeken. De bijen hebben omzeggens hun productie stil gelegd. Wel wist de brave man mij het volgende te vertellen:
Lang geleden ontdekten mensen dat bijen honing verzamelden. Deze honing was goed te eten. De mensen moesten het nest kapot maken om bij de honing te kunnen komen. Later ging men kasten voor de bijen bouwen. Nu konden ze de raten weghalen, zonder het nest te vernielen. Ook de bijenwas konden de mensen goed gebruiken. Men maakte er kaarsen van. Tegenwoordig houden de imkers bijen voor de honing en vooral voor de bestuiving van planten. Een imker verzorgt zn bijen en probeert zoveel mogelijk honing en broed (nakomelingen) te krijgen. Honing om op te eten, eventueel te verkopen als er voldoende is. Broed om het volk zo sterk en zo groot mogelijk te maken. Want hoe meer broed hoe meer honing .
Is de imkerij afhankelijk van het weer?
Ja zeker weten ..Dat wil niet zeggen dat wanneer het regent er geen broed komt. Dat gaat in de regel gewoon door. Wat de honing betreft zijn de bij en de imker afhankelijk van hetgeen de bloem aan nectar afgeeft. Dat is ook weer afhankelijk van het weer. In de winter hoeft de imker niet zoveel te doen aan de bijenstand en de bijen. Wel moet hij alles goed in de gaten houden. Kijken of er geen abnormale dingen gebeuren rond of in de bijenstand. In de winter is de imker toch op een of andere manier met zijn hobby of werk bezig.
Een prangende vraag die ik absoluut wou stellen: hoe vinden die bijen hun weg terug naar het juiste raat?
Bijen oriënteren zich op diverse voorwerpen in de omgeving van hun verblijf of woning. Zij oriënteren zich ook op de zon dus op het ultraviolet licht. Is de zon door omstandigheden niet aanwezig b.v. als de bijen in broeikasten geplaatst zijn onder glas of plastic daar kan het ultraviolet licht niet komen, dan oriënteren zij zich in hoofdzaak op de omgeving. De imker kan daar veel aan doen door b.v. paaltjes te plaatsen of struiken te planten maar ook en dat is eigenlijk nog het beste de invliegklep van de woning een bepaalde kleur te geven, de bijen kunnen dan perfect hun huisje terug vinden.
Als slot: het echte geheim van de imker heb ik er niet uit gekregen.....zelfs niet met een angel......
Sinds enkele jaren worden mooie, sterke exemplaren van de bekerplant, Nepenthes, aangeboden. Deze vleesetende plant uit de Seychellen en Madagaskar lijkt zo uit een science fiction verhaal te zijn gestapt De bekerplant groeit er op bomen en neemt genoegen met weinig licht. Zijn voedsel haalt hij voor een deel uit insecten die door het vocht in zijn diepe bekers worden aangetrokken en erdoor worden verteerd. Want eens een insect zich in de beker waagt, slaat de klep toe en is het onverbiddelijk gevangen. Vroeger werd de plant als warme-kas-plant beschouwd, maar de nieuwe, veelal in Vlaanderen gekweekte cultivars zijn bestand tegen droge kamerlucht. De plant vraagt wel een constant warme omgeving. Hij huivert van temperaturen beneden 18°C. Besproei de plant geregeld of hou de luchtvochtigheid met een verdamper op peil. Zon is nefast voor deze plant. In het groeiseizoen verlangt de plant veel water. Gebruik altijd kalkvrij water, regenwater of Spa Reine. Verpot de plant jaarlijks in een zeer luchtig orchideeënmengsel, bestaande uit varenwortels, sfagnum, andere mossen, wat bladgrond en een beetje doorrotte koemest. De nieuwe rassen hebben fraai gekleurde bekers. (bron: 6minutes)
Op vraag van Opapat & Felix volgt deze rappel..... Bloggersbijeenkomst op 20 november 2005 te Burcht...U komt toch ook?
Alles is rond, de meeting gaat door !!! Waar: in Burcht bij Antwerpen Dorpstraat 153 in de zaal achter café "Pebbles". Wanneer: 20 november. wij verwachten de bloggers rond 14u. Inschrijven: enkel via e-mail op het blog van opapat of dat van lana.(vóór 15/11) Praktische vragen Enkel via e-mail op het blog van opapat. Deelname: 10 Euro p/p inbegrepen huur zaal, muziek, belegde broodjes, een aantal drankbons (afhankelijk van het aantal deelnemers na aftrek vaste kosten) Met de beste groeten van Opapat en Lana (Felix)
Door de eeuwen heen is het Haagse Binnenhof hét middelpunt geweest van het staatkundig leven in Nederland en dat is het nu nog. Niet alleen zijn de gebouwen op zichzelf bezienswaardig, maar hier speelden zich ook de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis af. En dat is nog steeds het geval. Ingangspoort Binnenhof.
Vanaf de 15e eeuw gebruikt de graaf van Holland de Gevangenpoort, de hoofdpoort tot het Binnenhofcomplex, als gevangenis. Een eeuw later wordt de poort door het Hof van Holland uitgebreid met een gerechtsgebouw voor criminele zaken. Verdachten werden niet alleen in de Gevangenpoort vastgezet in afwachting van hun proces, maar er ook berecht. Pas begin 19e eeuw wordt de laatste gevangene vrijgelaten, waarna de Gevangenpoort een museum wordt. Gevangenpoort
Het paleis aan het Noordeinde is een van de vele Paleizen die Den Haag rijk is (in de 19e eeuw telde Den Haag maar liefst 12 koninklijke woningen). Dit paleis wordt ook wel "Het Oude Hof" genoemd. Het is in 1533 gebouwd, maar daarna nog vele malen verbouwd. Het huidige Classicistische karakter is ontstaan in 1640, door toedoen van de beroemde architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het vertoont duidelijke overeenkomsten met het oude Franse Koninklijke Paleis te Parijs. In de 19e eeuw werden Gotische elementen toegevoegd aan Paleis Noordeinde, die zijn in 1961 echter weer verwijderd. Sindsdien heeft het Paleis weer haar 17e eeuwse uiterlijk.
Het Paleis aan de Noordeinde (werkpaleis)
Het mauritshuis staat midden in het centrum van Den Haag. Naast het bekende 'Torentje' aan de hofvijver werd rond 1640 het woonpaleis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië gebouwd. Het werd ontworpen en gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post, de twee belangrijkste Hollandse architecten van hun tijd. Johan Maurits was er thuis. Vermeer, Rembrandt en Potter vonden er een huis en graag zien wij dat u zich er ook thuis voelt.
Groenblijvende, compact groeiende struik, tot 1,5-2 meter hoog. Bladeren elliptisch, lederachtig, glanzend. Bloeit al naar de standplaats van november tot april, met kleine, in knop roze, later witte bloemen in 10 cm brede bijna vlakke schermen, geurend. Vraagt een beschutte standplaats. Mooie solitairstruik en interessante struik om achteraan in een open tuin te plaasten. Viburnum tinus heeft de laatste jaren de harten van vele tuinliefhebbers gestolen.
Het weer is niet zo fietsvriendelijk op het moment. Daarom de fiets geruild voor de wandelschoenen. Vandaag een stap gezet in een deelgemeente; Wechelderzande.
Er zijn nogal wat bomen en heesters die na de bloei mooie vruchten vertonen. De dwergmispel of Cotoneaster is er daar zeker een van....
Nog een tuintip voor november: in veel tuinen komt wel een plek voor waar het water moeilijk wegzakt. Vaak is dat in het gazon, maar ook wel op bepaalde plaatsen in de border. Na een flinke regenbui zijn die plekken gemakkelijk te lokaliseren. Maak ter plekke met een grondboor een gat van 30 cm diep en vul dat gat op met hydrokorrels. Als die operatie in het gazon moet plaatsvinden, eerst een polletje gras weghalen en dan terugleggen na het vullen van het gat met de kleikorrels.....zo verhelpt u dat probleem ook weer.
Allerzielen.....Begrijpen...is glimlachen naar de eeuwigheid. De traditie stamt, voorzover bekend uit de abdij Cluny (klooster uit het Frankische Rijk) waar abt Odilo in 998 bepaalde dat alle met Cluny verbonden kloosters op de dag na Allerheiligen de gestorvenen op bijzondere liturgische wijze moesten herdenken. In de 14de eeuw werd deze herdenkingsdag algemeen in de Rooms-Katholieke Kerk.
De amaryllis (Hippeastrum) komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru en Chili. Deze grote bol werd al rond 1830 in Europa geïntroduceerd, maar toch duurde het nog een eeuw voordat deze plant de huiskamers sierde. Er bestaat waarschijnlijk geen andere bol die zo eenvoudig in bloei te krijgen is als de amaryllis en dit kan zich geheel binnenshuis voltrekken. Maar met enige extra aandacht kunnen de prachtige grote bloemen ook in de tuin tot bloei komen.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)