De amaryllis (Hippeastrum) komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Peru en Chili. Deze grote bol werd al rond 1830 in Europa geïntroduceerd, maar toch duurde het nog een eeuw voordat deze plant de huiskamers sierde. Er bestaat waarschijnlijk geen andere bol die zo eenvoudig in bloei te krijgen is als de amaryllis en dit kan zich geheel binnenshuis voltrekken. Maar met enige extra aandacht kunnen de prachtige grote bloemen ook in de tuin tot bloei komen.
Op 1 november viert de katholieke Kerk Allerheiligen of, letterlijk het hoogfeest van alle heiligen, bekend en onbekend. Aan de verre oorsprong van dit feest ligt de toewijdingkerstening van het Pantheon in Rome, de tempel in Rome waar alle godheden uit de Grieks-Romeinse oudheid werden vereerd. Paus Bonifatius IV wijdde het Pantheon in het begin van de 7de eeuw toe aan Maria en alle martelaren. De kerkwijding van het tot dan toe heidense Pantheon werd sindsdien elk jaar op 13 mei herdacht. De Byzantijnse Kerk kende trouwens al in de 4de eeuw een gedenkdag voor alle heilige martelaren, die elk jaar op 13 mei werd gevierd.
Sinds 731, tijdens het pausschap van Gregorius II, werd het feest van alle heiligen elk jaar in Rome gevierd. Goed een eeuw later, onder impuls van de geestelijke raadgevers van Karel de Grote en van Lodewijk de Vrome in de 9de eeuw, verspreidde het gebruik zich in onze contreien. Vooral de benedictijnenabdijen hebben de jaarlijkse heiligenherdenking over heel Europa gestimuleerd. Het was paus Gregorius IV die in 837 de datum vastlegde op 1 november, volgens de regel van Benedictus de begindag van de winterperiode. Hij riep de dag uit tot algemene en officiële katholieke gedenkdag voor alle heiligen.
Op Allerheiligen worden alle mensen geëerd die voor eeuwig bij God leven, of zij nu officieel heilig verklaard zijn of niet. Het belangrijkste is dat zij door hun manier van leven een voorbeeld zijn geworden voor alle gelovigen. Samen vormen zij de ontelbare menigte die Johannes beschrijft in de Apokalyps: Daarna zag ik een grote menigte, die niemand tellen kon, uit alle rassen en stammen en volken en talen. Deze voor eeuwig bij God levenden zijn de bemiddelaars voor de biddende Kerk op aarde en de voorsprekers voor hun nog strijdende en lijdende broeders, dat wil zeggen, voor iedereen die wil leven zoals Jezus het voorgeleefd heeft.
Goed om weten.......16de pompoenendag in Kasterlee
Een heel weekend pompoenen zien en keuren. Zaterdag is er het jeugdevenement en zondag loopt de markt van kasterlee weer vol met dagjesmensen die van de pompoenesfeer, de weging en tal van attracties kunnen genieten. De Europese kampioenen uit Kasterlee zijn er tevens te bewonderen.
Markant:Jef Boonen uit Kasterlee is zaterdag in Duisburg door de Belgian Pumpkin Confederation (BPC) uitgeroepen tot Europees kampioen onder de pompoentelers. De pompoen van Boonen woog 484,5 kilo en brak daarmee het record van stadsgenoot Jos Verbachtert die in 2003 een pompoen van 447 kilo indiende.
Op zondag 30 oktober gaan we over op Wintertijd. Vergeet dus niet om je klok één uur terug te zetten. 3 uur wordt 2 uur! We kunnen allen één uur langer slapen.
naar wintertijd (UT+1 uur)
30 oktober 2005
naar zomertijd (UT+2 uur)
26 maart 2006
naar wintertijd (UT+1 uur)
29 oktober 2006
naar zomertijd (UT+2 uur)
25 maart 2007
naar wintertijd (UT+1 uur)
28 oktober 2007
De overgangen gebeuren op zondagmorgen, steeds om 1u Universele Tijd (UT). Voor de overgang naar wintertijd (laatste zondag van oktober) : 03u lokale tijd wordt 02u lokale tijd, voor de overgang naar zomertijd (laatste zondag van maart) : 02u lokale tijd wordt 03u lokale tijd.
November gold vroeger als een echte wintermaand, tegenwoordig is het voornamelijk een natte periode waaraan de tuin zich laaft. Maar een natte winter betekent ook bemoste gazons, rottende plantenwortels en gladde tuinpaadjes. Maak uw tuin ook winterklaar alvorens de vorst zijn intrede doet. - sluit buitenkranen af. - rol de tuinslan op en berg ze weg, ook de irrigatieleidingen kunnen best opgeborgen worden of tenminste afgedekt worden. - geef potten en kuipen een winterjasje door ze bijvoorbeeld in noppenfolie te wikkelen. - zet alles wat door een storm kan weggeblazen worden extra goed vast. - knip de asters na de bloei af en scheur de grotere exemplaren. - ga door met maaien zolang de aarde niet te nat is. (geen vorst natuurlijk) - leg planken over een drassig gazon, zo voorkom je bandensporen van de kruiwagen en ook loopsporen. - verwijder slakken die zich rond potten en tussen steenslag hebben verschanst. sommige slakken kunnen beschut gemakkelijk overwinteren. - je kan haagplanten die in volle grond geteeld zijn nog uitplanten zolang het niet vriest. - als je eventueel nog bomen of struiken wil verplaatsen wacht dan best tot wanneer al de bladeren eraf zijn, controleer voor het planten dan toch de wortels en verwijder dode of beschadigde delen met een snoeischaar.
De Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) bloeit van december tot in februari. Het is geen inheemse soort, van oorsprong komt hij uit gebergten in China en groeit daar op steile rotswanden. Winterjasmijn lijkt wel wat op de bekende Forsythia, ook wel "Chinees Klokje" genaamd. Deze soort bloeit ook vroeg in het voorjaar, meestal vanaf februari en heeft ook opvallende, gele bloemen. Zoals de naam al aangeeft, komt ook deze soort uit China.
In het najaarszonnetje....... Moeder Tilleke is er 85, maar nog alle dagen is ze van 's morgens tot 's avonds met haar brei- en haakwerk bezig. Eigen creaties zoals pulls, korte en lange vesten, mutsjes, sjaals, opbergzakjes, zelfs GSM-zakjes dat kan er allemaal door. Zolang het maar geen handschoenen en kousen zijn zegt ze. Afgelopen maand heeft ze zo'n 5 eigen creaties afgewerkt. Nu de winter voor de deur staat breit ze pulls en vesten 'aan de lopende band'. Ik denk dat het bij moeder Tilleke een gave is. Vroeger als we nog met z'n allen thuis waren, werd de avondstilte alleen doorbroken door het priemgetik. Buiten haar dagdagelijkse huistaken zat ze altijd te breien of te haken, meestal was het breien met handpriem heel soms ook machinaal. Hoeveel kilo's wol Tilleke heeft omgetoverd in kledij is niet te schatten. Wel weet ik dat Tilleke zolang ze zich goed voelt zal breien en blijven breien. In het rusthuis HTL krijgt ze dan ook genoeg aandacht, werk en steun om haar hobby verder te zetten.
Op vraag van de ijverige Opapat & Felix volgt deze aankondiging.....
Alles is rond, de meeting gaat door !!! Waar: in Burcht bij Antwerpen Dorpstraat 153 in de zaal achter café "Pebbles". Wanneer: 20 november. wij verwachten de bloggers rond 14u. Inschrijven: enkel via e-mail op het blog van opapat of dat van lana.(vóór 15/11) Praktische vragen Enkel via e-mail op het blog van opapat. Alle mensen die inschrijven via e-mail zullen verder via mail op de hoogte gehouden worden. Wij vragen aan de bloggers om melding te maken van dit bericht op hun eigen blog, teneinde zoveel mogelijk bloggers te bereiken. Deelname: 10 Euro p/p inbegrepen huur zaal, muziek, belegde broodjes, een aantal drankbons (afhankelijk van het aantal deelnemers na aftrek vaste kosten) Met de beste groeten van Opapat en Lana (Felix)
Hier heb ik het nog niet over gehad op mijn weblog, muziek. Het schrijven en vertellen over muziek of een groep of zanger-zangeres laat ik over aan de kenners. Maar één ding wil ik wel kwijt: mijn favoriete groep is Dire Straits of zeg gewoon Mark Knopfler...........
Dire Straits is opgericht in 1977 door Mark Knopfler en zijn broer David (die de groep later verliet) en had het jaar erop al een hit met Sultans of swing. Aanvankelijk gold Dire Straits als new-wavegroep. De Engelse popgroep, waarin o.a. optraden: Mark Knopfler (12 aug. 1949, zang en gitaar), Hal Lindes (gitaar), Guy Fletcher (toetsen en zang), Alan Clark (toetsen), John Illsley (bas en zang) en Terry Williams (drums) kenden veel up and downs..... In 1982 had de groep haar vooralsnog grootste hit met Private investigations van de LP Love over gold. Ook de LP Brothers in arms *1 (1985) was zeer succesvol: in het thuisland zelf stond hij lange tijd te boek als het best verkochte Britse album aller tijden. Dire Straits is bekend om geluidsperfectie en de sfeervolle, lang uitgesponnen nummers. Als gitarist heeft Knopfler een helder, zeer eigen geluid. Hij werkte ook mee aan de platen van diverse andere artiesten (o.a. Bob Dylan, Joan Armatrading, Randy Newman) en bezorgde Tina Turner een wereldhit met Private Dancer. Tevens tekende hij voor een aantal solo-albums, waaronder enkele filmsoundtracks, en nam hij platen op met de gelegenheidsformatie The Notting Hillbillies en de legendarische Nashville-gitarist Chet Atkins.
Meer info over Dire Straits en Mark Knopfler vindt u hier.
De vrolijke Anthurium is uitgeroepen tot woonplant van de maand oktober.
Verzorgingstips:
Veel licht, niet in de felle zon. Geschikt voor alle woonruimten. Vochtig houden, potgrond mag niet uitdrogen. 1x per maand met water besproeien. 1x per maand bemesten. Heeft weinig verzorging nodig. Bloeit het gehele jaar door. Ideale temperatuur 17 - 22 C.
Vandaag een korte natuurwandeling gemaakt. De herfst is een wonderlijk seizoen voor de natuurfoto's. Gewapend met zijn digitaaltje trok Pedro het bos in. De bedoeling was om herfstbladeren te fotograferen maar uiteindelijk kreeg de zwam de bovenhand. Judasoor (trilzwam) Inktzwam
** Foto bovenaan: is dit een Berkenzwam? een Bruine Ringbobeet? een Heksenkring? een Melkzwam? ** (geen prijs- of gokvraag, maar ik weet het niet....)
Kou, wind en regen vormen risico's in de winter. Terracotta potten lijden het meest in de winter, de potten moeten vorstbestendig zijn, zoniet kunnen deze scheuren. Wat de planten betreft, groenblijvende planten komen in deze tijd van het jaar goed tot hun recht. Ze zorgen er met hun permanente kleuren voor dat de bakken of potten mooi blijven. De kleurschakeringen groen met gele tinten verweven met roomkleurige tinten geven iets magisch. Winterviooltjes bloeien onverstoorbaar door in de winterkou. Cyclamen, dwergconiferen, Erica carnea (heide), Galanthus (sneeuwklokje), Hedera (klimop), Heuchera (purperklokje) zijn planten die het zeer goed doen in de winter. De rode - roze - witte - gele - groene schakeringen 'fleuren' uw tuin en balkon op in de winter........ (foto: Cyclamen)
Heeft u het ook al ondervonden dat je dit klein plantje bijna een gans jaar door in de tuin opmerkt. Meestal vindt u het aan op plaatsen waar ander onkruid staat, het is dus klaarblijkelijk graag in gezelschap van andere kruiden en planten. De Paarse dovenetel geldt als een karakteristieke stikstofaanwijzer, is een uitgesproken lichtplant en een van de weinige soorten die ook 's winters bloeit. De Paarse dovenetel wordt zo'n 10 à 30 cm groot, heeft soms roodaanlopende loofbladeren die kruiselings tegenover elkaar staan. De bloem is piramidevormig en paars van kleur. Zeg ook hier niet te snel " het is onkruid ", zeg wel "dit kruid staat hier niet op haar plaats ". Tip: Een komkommerschotel ziet er feestelijk uit, als je er wat van die kleine, mauve bloemen over strooit.
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)