De Maas is een indrukwekkende regenrivier en vormt 40 km lang de Belgisch Nederlandse grens van Maastricht tot Kessenich. De grillige rivier zorgde voor een gevarieerd landschap met een wirwar van oude rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen, grindbanken, met aansluitend enkele goed omlijnde woonkernen. Het Maaslandschap aan Belgische zijde is de voorbije decennia aangevuld met grote waterpartijen als gevolg van grindwinning: een lust voor water- en trekvogels.
Onze startplaats: Maasmechelen aan KP60. We 'duiken' direct de Mechelse Heide in en rijden door bos en over prachtig brede fietsboulevards richting Opgrimbie. Steeds fietsend over veilige fietspaden belanden we in Rekem. Rekem, deelgemeente van Lanaken bezit nog een oud dorpsgedeelte: Oud-Rekem ...zie ook mooiste dorp van Vlaanderen.
We zitten nu aan de Maaskant en genieten van de brede jaagpaden en over Uikhoven, Kotem, Vucht, Leut -waar we de kapel een bezoekje brengen alsook het kasteel- en Meeswijk komen we in Stokkem aan. Aan het molenveld even vriendelijk lachen want daar staat de fameuse alomgekende webcam van Stokkem-Dilsen...
Hierboven Leut: de kapel OLV van de Overwinning en het kasteel Vilain XIIII.
Lanklaar is onze volgende halte. Hier gaan kunst en mooie plekjes hand in hand. Aan het brugwachtershuisje rijden we rechts en via de oude arm van de Zuid-Willemsvaart gaat het richting Vucht en terug naar Maasmechelen centrum.
Knooppunten: 60-61-63-58-53-52-51-57-56-50-49-48-55-56-57-60 (traject in 8-vorm) Afgelegde kilometers: Volgens kaart 53km maar onze teller wees 58km aan. Bezienswaardigheden: Maasmechelen, de Mechelse heide - Oud-Rekem dorpskern - Leut, dreven, park en kasteel - natuurgebieden over heel het traject.
Foto's: Pedro Info: limburg.be
Het hoeven niet altijd knooppuntroutes te zijn om rustig te fietsen. Via het RAVel-netwerk heb je een andere manier om de weinig bekende uithoeken van Wallonië te verkennen. Wij volgden een deel van de RAVel3-route... Start in Lembeek-Halle. Aan sluis 6 de brug over rechts richting Charleroi. Na een goeie 3 km komen we reeds een 'oude glorie' tegen, de fabrieken van 'Forges de Clabecq'.
Aan kilometer 8 krijgen we een korte hevige klim om op gelijk hoogte met sluis 5 in Ittre te geraken. De sluis van Ittre heeft een verval van 13,50 meter en is hierdoor één van de grootste van België. Het sas is 90 meter op12 meter groot. De sluis werd volledig 'bovengronds' gebouwd.
Verder richting Ronquières alwaar we de oude arm van het kanaal nemen. 'Ancien Canal de Charleroi à Bruxelles en La Samme. Vanaf Ronquières tot in Seneffe krijgen we 15 'ecluses' te overwinnen. Aan elke sluis gaat het telkens even stevig omhoog. Trapsgewijs overbruggen we zodoende een hoogteverschil van 60 meter. Onderweg krijgen we een mooie ongerepte natuur voorgeschoteld. De plaatselijke bevolking noemt het traject "une nature sous haute protection", en of dat het onder hoge bescherming staat. Reigers, meerkoeten, aalscholvers en nog meer watervogels, bos en domeinen, bomen met maretakken, niet heropgebouwde bruggehoofden (mei 1940 Arquennes), sluizen in oorspronkelijk staat. Het bijou van het Waalse patrimonium...
We passeren langs Chateau de la Rocq en belanden in kleine dorpjes als Feluy en Arquennes. Seneffe centrum is meer dan de moeite waard om halt te houden. In Seneffe aan sluis 13 en de 'pont de l'origine' keren we terug richting Lembeek.
De brug 'pont de l'origine' (foto boven rechts) werd gebouwd tussen 1888 en 1890 en is één van de oudste beweegbare bruggen. Aan de uitmonding van het historisch kanaal in Seneffe fietsen we opnieuw langs het kanaal Charleroi-Brussel. Industrie van Feluy (aan de overkant) en het Hellend Vlak van Ronquières zijn zowat de bezienswaardigheden. Over een afstand van 1,7 kilometer wordt hier een hoogteverschil van 60 m overbrugd. Na een (gratis) bezoek aan het 'Hellend Vlak' peddelen we met de wind in de rug terug naar Lembeek.
Afstand: 55 km zonder de uitwijkingen naar de centra van de dorpjes. Wegdek: Jaagpaden en verharde wegen waarvan sommige delen in slechte staat. Bezienswaardigheden: 'on road': sluis van Ittre; het historisch kannal (Samme); pont de l'origine in Seneffe; Seneffe centre de l'eau; hellend vlak Ronquières. 'off road':tunnel van Godardville; chateau de Seneffe; musée de la porte in Tubize; het smidse-museum van Ittre;
Foto's: Pedro KILK HIER om meet te weten over proces van Forges de Clabecq. Meer foto's en uitles over HET HELLEND VLAK van Ronquières
Aflevering 100 van Pedro's virtuele Camino...en nog 376 dagen te gaan tot Pedro's echte Camino... Afgelopen week op de trainingssessies veel wind en tamelijk koud. Parcours met lichte hellingen afgelegd en enkele parcours aan 'hogere' snelheid om de weerstand te trainen. Morgen wordt het wind klieven op dijken en jaagpaden.
Op 2 april vertrok een dorpsgenote uit Lille te voet naar Santiago de Compostela. We hebben gevraagd naar het hoe en het waarom van deze tocht...
"Angèle Boons (61) uit Poederlee (Lille) is dinsdagmorgen te voet vertrokken voor een ultieme uitdaging. In honderd dagen wil ze het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela bereiken. Onder luid applaus van familie, buren en vrienden vertrok Angèle Boons dinsdagochtend bij haar huis in de Zittaartse Heide in Poederlee voor een bedevaart naar Santiago de Compostela. Ze kreeg het gezelschap van Greet Van Bosstraeten (56) uit Berchem. In Herentals pikte het duo de derde bedevaartgangster, Astrid uit het Brusselse, op. Het trio wil 2.600 kilometer stappen. De tocht gaat dwars door Frankrijk, over de Pyreneeën en door het noorden van Spanje."
"Op bedevaart gaan, is een microbe die je niet los laat, vertelt Angèle Boons vijf minuten voor haar vertrek. Ik heb al een keer vanuit de Franse Pyreneeën en vanuit Sevilla gewandeld naar Compostela. Binnenkort word ik 62 jaar. Nu is het geschikte moment om de bedevaart aan te vatten. Het gezelschap probeert dagelijks tussen 25 à 30 kilometer te stappen. Onderweg staan de bedevaarders enkele pittige hellingen en klimaatschommelingen te wachten." Volg de dames op hun weg naar Compostela door HIER te KLIKKEN.
PieterVé
Info: Gazet van Antwerpen. Foto's: weblog Greet (3&4)
De verwachtingen lagen hoog, medio april fietst je toch door een bloesemgebied van A tot Z...De kersen- en perenbloesem staan 'open', appelbloesem was net iets te vroeg... Onderweg kwamen we toevallig nog twee bekenden van Seniorennet tegen, Roland en Sylvain. Deze twee pedaalridders fietsten de trip in tegenovergestelde richting...
Sylvain, Roland en fietsmaat Jef
In april is het al bloesem wat de klok slaat in Haspengouw. De ganse maand april kan je genieten van het bloeiende Haspengouw. Het is er alle dagen feest, met een waaier van uiteenlopende activiteiten. Haspengouw is het fruithart van België. In april is het landschap op z'n mooist. Dan veranderen duizenden fruitbomen in één kleurrijke bloesemzee...
Van Rapertingen naar Alken, je weet wel de gemeente van het bierke 'Alken'. Verder richting Melveren bij Sint Truiden en via Ordingen naar Rijkel. Een holle weg leidt ons verder naar Oetersloven, Herten en Wellen. In de kapel van Oetersloven, 17de eeuw, steken we een kaars aan...Vanaf Wellen centrum gaat het via de Onze LieveHereboom terug naar onze startplaats aan de kerk van Rapertingen. Kastelen, oude hoeven, autoluwe wegen, boomgaarden, de ingrediënten van deze mooie fietstrip.
Knooppunten: P-142-141-143-144-146-173-180-172-147-189-171-149-148-121-145-138-141-142-P Afgelegde kilometers: 54km Bezienswaardigheden: Brouwerij van Alken - Kapel van Oetersloven - vele boomgaarden - Onze LieveHereboom. Parcours: Startplaats aan de kerk van Rapertingen. Licht golvend. Autoluwe banen, kerkepaden, verharde paden tussen de boomgaarden. Bij regenweer veel plassen op de verharde wegeltjes.
Info: VVV Limburg Foto's: Pedro Volg hier de EVOLUTIE VAN DE BLOEI 2008
Nog 383 dagen... Voorbije week genoeg kilometers in de benen, zowel indoor als outdoors. Vandaag staat er een heuvelachtige etappe op het programma. 't Zal weer sakkeren worden, want de hellingen blijven het zwarte beest voor Pedro.
Ondertussen hebben we ook al enkele verslagen van Compostelagangers binnen gekregen. Martien en Luus, de Compostelafietsers van 2006 melden: Ria en Joop Stevens lopen naar Saniago de Compostela en zijn pelgrims uit Breezand. Zij zijn in 2006 met deze tocht begonnen en wij ontmoeten hen in 2006 op de camping in Ulfenhout en hadden daar toen een gezellige avond met elkaar. Zij zijn nu ook goede vrienden van ons geworden en zijn inmiddels met het vervolg van hun wandelroute begonnen en sturen mails van hun belevenissen naar ons toe. " Zondag 6 april. Acht uur op, tassen klaar, downstairs en heerlijk ontbijten. Grote yoghurtkom voor koffie en thee. Heel hartelijk afscheid, en weer op de route gezet. Zij gingen golfen. In een tabac onderweg in St. Piat toiletten en koffieen. Via Joué, St.Prest en Champhol naar Chartres. Er was een camping. Maar de herberg de jeunesse dichterbij, en het was erg koud, dus gekozen voor de jeugdherberg, die ook speciaal voor Santiago gangers is. Veel in de zon gelopen, maar in Joué zaten we aan de Eure te eten, toen het begon te hagelen, winter dus, lachen. De hagelstenen vielen in het te koken water, je werd er niet echt nat van. Later, 4 km voor Chartres, als je de kathedraal al van verre ziet liggen, kwamen er enorme hagelbuien aan. Eentje meegemaakt, de weg was wit. Apart..."
Info: Martien van den Berg Foto's:
Koffie en Karamel, een klassieke combinatie...en met een brok chocola erbij.
Ingrediënten 1 kopje Senseo koffie naar keuze 30 ml karamelsiroop (± 2 eetlepels) 120 ml hete, volle melk een beetje melkschuim nougatine Bereiding Giet de karamelsiroop in een grote kom. Schenk de verse koffie er al roerend bij. Voeg vervolgens de hete melk toe. Maak het geheel compleet met melkschuim. Bestrooi het met enkele stukjes nougatine. Voor de echte zoetekauw...
Info en foto: afgesnoept van: www.senseo.com
Vertrek aan het station van Venray. Via autovrije en -luwe wegen naar Meerlo waar op dat moment een volkspeiling bezig was. Zal Meerlo fusioneren met Horst? Verder over Broekhuizenvorst, waar we even halt houden aan de Sint Christoffelkapel, richting Broekhuizen waar we met het veer de Maas oversteken. Na twee kilometer bereiken we het Nationaal Park de Maasduinen.
Het nationaal park de Maasduinen dankt zijn naam aan de opvallende stuifzandruggen die paraboolduinen worden genoemd. Deze paraboolduinen zijn ontstaan tegen het einde van de laatste ijstijd. Grote delen van Noord- en Midden-Limburg waren toen bedekt met een laag dekzand. Door de wind werd dit zand opgeblazen tot zandruggen en hoefijzervormige duinen.
Prettig en ontspannend fietsen doorheen dit prachtig natuurgebied, overwegend bossen en heidevelden. In Wellerlooi, De Loi genaamd en woonkern horende bij Bergen, bij KP62 fietsen we langs de Wellsche Heide om aan KP65 de Bergerheide met het Reindersmeer te doorkruisen. Even een ommetje om Duitsland aan te doen. Duitsland gezien en nu terug naar KP79. We rijden nu nog een hele tijd langs de heidevelden tot in Bergen waar we terug de Maas oversteken naar Vierlingsbeek en verder over Maashees en fietsen langs het Landgoed Geytseren terug naar ons statpunt Oostrum-Venray station...
Kaart: Land van Peel en Maas Knooppunten: Station Venray-16-51-52-53-57-56-55-74-62-64-65-79-80-81-83-89-40-46-61-16-Station Venray Aantal kilometer: 55km - (65km met voorwiel in Duitsland)
Info: www.nationaal-parkdemaasduinen.nl www.bergenaandemaas.nl www.venray.nl Foto's: plaatselijke VVV-sites
Weinig fietsgelegenheid afgelopen week voor Pedro. Een week noodgedwongen rust. Vandaag neemt hij de (fiets)draad weer op met een 60km fietstrip samen met fietsmaat Jef.
De tegenslagen van de laatste maanden zijn niet van die aard om het moreel op te krikken. Bijwijlen zakt de moed je dieper dan de zolen van je schoenen. Zolang je jezelf nog vindt blijft het echter de goede richting uit gaan...Soms is het nodig dat je jezelf een keer hard toespreekt.
De pelgrim in Pedro leidt hem op de juiste weg. Volgens Van Dale is een pelgrim iemand die naar een andere plaats reist om daar een heiligdom te bezoeken. In het Latijn peregrinus ,vreemdeling, reiziger, kruisvader. Pedro wil een belofte aan zichzelf nakomen samen met het doel om onderweg ontmoetingen te doen, leren, beleven. Op pad doorheen en naar voor hem het onbekende...
'Er wordt te weinig geïnvesteerd in fietspaden'...
Amper de helft van het geld dat de Vlaamse overheid uittrekt voor meer en betere fietspaden, wordt ook echt gebruikt. Wat er met de overschot gebeurt, is onduidelijk. Nochtans blijven de meldingen van slechte fietspaden binnenstromen. lees verder...
Info: nieuwsblad.be Foto: turnhout.be
Over mezelf... Ik ben Pierre V alias Pedro Op Sinterklaasdag, anno 1948, ben ik als Mechelaar de wereld op gezet. Nu al geruime tijd woonachtig in "mijn dorp in de Kempen". Hobby's: Fietsen in de vrije natuur Geocaching en koffieleut... Heb net een fietstocht als peregrino naar Santiago de Compostela achter de rug ten voordele van... LCH Belgium vzw (Langerhans Cel Histiocytose)