Door de eeuwen heen is het Haagse Binnenhof hét middelpunt geweest van het staatkundig leven in Nederland en dat is het nu nog. Niet alleen zijn de gebouwen op zichzelf bezienswaardig, maar hier speelden zich ook de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis af. En dat is nog steeds het geval. Ingangspoort Binnenhof.
Vanaf de 15e eeuw gebruikt de graaf van Holland de Gevangenpoort, de hoofdpoort tot het Binnenhofcomplex, als gevangenis. Een eeuw later wordt de poort door het Hof van Holland uitgebreid met een gerechtsgebouw voor criminele zaken. Verdachten werden niet alleen in de Gevangenpoort vastgezet in afwachting van hun proces, maar er ook berecht. Pas begin 19e eeuw wordt de laatste gevangene vrijgelaten, waarna de Gevangenpoort een museum wordt.
Gevangenpoort
Het paleis aan het Noordeinde is een van de vele Paleizen die Den Haag rijk is (in de 19e eeuw telde Den Haag maar liefst 12 koninklijke woningen). Dit paleis wordt ook wel "Het Oude Hof" genoemd. Het is in 1533 gebouwd, maar daarna nog vele malen verbouwd. Het huidige Classicistische karakter is ontstaan in 1640, door toedoen van de beroemde architecten Jacob van Campen en Pieter Post. Het vertoont duidelijke overeenkomsten met het oude Franse Koninklijke Paleis te Parijs. In de 19e eeuw werden Gotische elementen toegevoegd aan Paleis Noordeinde, die zijn in 1961 echter weer verwijderd. Sindsdien heeft het Paleis weer haar 17e eeuwse uiterlijk.
Het Paleis aan de Noordeinde (werkpaleis)
Het mauritshuis staat midden in het centrum van Den Haag. Naast het bekende 'Torentje' aan de hofvijver werd rond 1640 het woonpaleis van graaf Johan Maurits van Nassau Siegen, gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië gebouwd. Het werd ontworpen en gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post, de twee belangrijkste Hollandse architecten van hun tijd. Johan Maurits was er thuis. Vermeer, Rembrandt en Potter vonden er een huis en graag zien wij dat u zich er ook thuis voelt.
Mauritshuis
Rembrandt (Noordeinde)
|