Ober! Er zit een kreeft in mijn koffie...
Giet twee kopjes koffie in een pannetje. Voeg enkele druppels limoensap en drie eetlepels suiker toe. Zet dit op het vuur. Kook de vloeistof in (reduceren) zodat een olieachtige stroop ontstaat. Haal het pannetje van het vuur. Kook de kreeft (6 min.) en laat deze afkoelen in koud water. Verwijder de schalen en haal het vlees los. Hak een klein schilletje limoen en een schilletje sinaasappel fijn, alsmede een halve rode peper. Als de koffie goed ingedikt is parfumeren met een snufje kaneel. Voeg de fijngehakte limoen- en sinaasappelschil toe. Warm het reducée op om de smaken van de limoen/sinaasappel en de kaneel erin te laten trekken. Paneer het kreeftenvlees in rijstmeel. Frituur de losse stukjes vlees. Dien de gefrituurde kreeft op, besprenkel deze met de koffiesaus en strooi er de gesneden peper overheen.
U zult verbaasd staan om de veelheid van smaken... Zilt van de kreeft, bitter van de koffie, zoet van de suiker, zuur van de citrus, pittig (umami) van de peper.
Ingrediënten: 1 hele kreeft, 2 koppen koffie (Brazil Fazenda Santa Terezinha), limoensap, 3 el fijne kristalsuiker, limoenschil, sinaasappelschil, halve rode peper, snufje kaneel, rijstmeel.
Info: goldencoffeebox Noot: uit te proberen in restaurant ZINA te Amsterdam http://www.restaurantzina.com/
|