Reizen naar Italië is echt mijn meug, zo ook het Italiaans eten.
Mangiare in Italië dan denk ik direct aan pasta of pizza... Maar er is nog veel meer in de Italiaanse keuken...
Pasta:
Italianen zijn de grootste pasta-eters ter wereld. Gemiddeld zo'n 28 kilo per persoon per jaar! Naast de welbekende spaghetti en maccheroni zijn er nog zo'n 300 andere soorten.
Pizza:
Als la pizza niet het beroemdste Italiaanse gerecht is, dan toch zeker het op één na beroemdste. Dit gerecht, dat oorspronkelijk ‘armeluis'-eten was, stamt uit Napoli en kent een rijke geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat de échte pizza napoletana een beschermd product is, en wat het verschil precies is tussen pizza en focaccia?
De Italiaanse keuken wint nog steeds aan populariteit en dan hebben we het al lang niet alleen meer over pasta en pizza. Over de voordelen van de Italiaanse mediterrane keuken zijn zelfs de geleerden het eens. Alleen: dè Italiaanse keuken bestaat niet! Niet alleen de klimaatsverschillen, verschil in bodemgesteldheid maar ook de bewogen geschiedenis heeft zijn weerslag gevonden in de Italiaanse keuken van vandaag. De Siciliaanse keuken vertoont bijvoorbeeld Arabische trekjes en in Trieste eet je nog steeds een heerlijke Oostenrijk-Hongaarse goulash. Elke regione, streek, stad en zelfs dorp kent zijn eigen specialiteiten en typische gerechten Samen met de Italiaanse houding ten opzichte van eten en drinken vormt dit geheel: de Italiaanse keuken.
Bron: Italië.nl Culinair
|