Een uurtje volgeltjes kijken kan ik iedereen aanraden. Zet je rustig neer in een verwarmde plaats en bespiedt de vogels die in je tuin komen en gaan. Gisteren heb ik dat gedurende een tiental minuten gedaan met volgend resultaat. Gedurende die tijd, tussen 12 en half één, heb ik een twintigtal vogels mogen begroeten in onze tuin. Let wel deze vogels hebben zich neer gezet en gegeten van de lekkere granenbollen. Eigen foto's heb ik helaas niet kunnen maken daar ik niet beschik over toestel met telelens...(foto's afkomstig van bsfloralaan.nl. en natuurpunt.be)
Winterkoninkje: Het winterkoninkje is een klein rond vogeltje met een piepklein wipstaartje. Dit zeer kleine vogeltje hoor je vaker dan dat je hem ziet. Niet omdat het dier zo schuw is, integendeel, maar omdat hij zo klein is en zich onopvallend door gebladerte begeeft. Het zit bijvoorbeeld graag in grotere oude coniferen. Zijn naam dankt hij aan het feit dat zijn parelende liedje vaak nog midden in de winter te horen is. Alleen in zeer strenge winters treed een duidelijke stillefase in.
De ekster (Pica Pica): Deze zwart-witte vogel is te herkennen aan zijn extreem lange staart. Bij het mannetje is deze iets langer dan bij de vrouw. Ze leven meestal in paartjes of kleine groepen bij elkaar. De laatste jaren komen ze steeds vaker in achtertuinen voor, waar ze knap brutaal gedrag vertonen. de ekster hoeft niet onder te doen qua gedrag voor de kauw.
De pimpelmees: (Parus Caeruleus) Iets kleiner dan een Koolmees
De koolmees (Parus Major): Lengte ongeveer 14 cm. De Koolmees is onmiskenbaar door zijn zwarte kop met witte wangen, zijn gele buik waar parmantig een zwarte stropdas over hangt. Dit stropdas is bij het mannetje veel breder dan bij het vrouwtje.
De kauw ((Corvus Monedula): de kleinste onder de kraaien. Voor deze moet iedere andere vogel, behalve de ekster, wijken in onze tuin. Ze huizen zelfs in onze schouw.
De mus (passer domesticus is de huismus) Welke mus ik gezien heb? Weet ik niet exact, hierna volgt de algemene beschrijving... Lengte 14,5 cm. Het is opvallend hoe weinig mensen er zijn, óók vogelmensen, die het verenkleed van een Huismus kunnen beschrijven. 't is gek dan men gewoonlijk niet de moeite neemt om zo'n 'doodgewone vogelsoort' eens wat nauwkeuriger te bekijken. Er zijn twee soorten mussen in Nederland en de Huismus is van beide soorten de meest talrijke. De andere soort is de Ringmus. Deze komt 10 keer zo weinig voor als de Huismus. Ze lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar, maar er zijn toch wel opvallende verschillen. De Huismus heeft een grijze kruin, de Ringmus een bruine. Daarnaast heeft de Ringmus een duidelijke witte ring om de hals.
|